2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 29.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 29.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Pastiprinātu robežapsardzības režīmu izsludina vēl vairākos Ludzas un Rēzeknes novada pagastos; Jēkabpilī nenostrādāja trauksmes sirēna; un Latvijā turpmāk notiks viens no kormūzikas konkursa «Eiropas Grand Prix» posmiem.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu, valdība vakar atbalstīja Iekšlietu ministrijas ierosinājumu izsludināt pastiprinātu robežapsardzības režīmu vēl vairākos Ludzas un Rēzeknes novadu pagastos. Pastiprinātas robežapsardzības režīmu līdz 2024.gada 10.februārim plānots izsludināt arī Ludzas novada Isnaudas, Ņukšu, Pureņu, Cirmas un Ciblas pagastos, Ludzas pilsētā un Rēzeknes novada Kaunatas pagastā. Īpašā režīma teritorijas nolemts paplašināt, jo aizvien biežāk nelegālie imigranti un to pārvadātāji tiek aizturēti konkrētajos pagastos un pilsētās.

Politiķu virzītajos grozījumos Patērētāju tiesību aizsardzības likumā par "atlaidi" mājokļu kredītiem var konstatēt virkni neskaidrību un tiesisku risku.  Finanšu nozares asociācijas vecākais padomnieks juridiskajos jautājumos Edgars Pastars norāda, ka attiecībā uz iecerēto nodevu, kuru iekasētu bankas, Latvijas tiesas ir vairākkārt norādījušas, ka valsts vai pašvaldības funkciju pilnīgas īstenošanas uzlikšana privātpersonām nav pieļaujama. Nodevu administrēšana ir valsts vai pašvaldību funkcija, un nodevas ir maksājamas par valsts vai pašvaldības veicamajām darbībām, kas izriet no valsts vai pašvaldības funkcijām. Asociācija aicina atteikties no šādas netipiskas nodevas, jo tās administrēšana radīs ilgstošu un smagnēju procesu patērētājiem un kredīta devējiem. 

Sabiedrisko mediju ombuds Anda Rožukalne sākusi vērtēt iespējamus ētikas pārkāpumus Latvijas Televīzijas raidījuma Panorāma sižetā par Rēzeknes uzņēmēja Andra Ļubkas slepkavības notikumiem. "Panorāmas" sižetā intervēta uzņēmēja Andra Ļubkas iespējamā slepkava Igora Haita dzīvesbiedre Aļona un viņa šoferis, kuram šobrīd ir aizdomās turētā statuss. Haita sieva intervijā min, ka pirms slepkavības ir noticis strīds starp viņu un nogalināto Ļubku. Strīda laikā Ļubka esot it kā izteicis agresīvas piezīmes uz etniskā pamata. Savukārt nogalinātā dēls Lauris Ļubka vēstulē medijiem norāda, ka intervētās personas apmelo viņa tēvu nacionālā naida kurināšanā, lai tādējādi novērstu uzmanību no patiesajiem slepkavības iemesliem, kā arī lai ietekmētu tiesas procesu. Rožukalne aģentūrai LETA sacīja, ka par minēto sižetu kopumā saņēmusi divus iesniegumus - vienu 26.novembrī un otru vakar. Pēc iesnieguma saņemšanas Rožuklne sākusi izvērtējuma procesu, analizējot sižeta saturu. 

Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu izkrāpšanas gadījumu skaits katru gadu pieaug. Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pauls Krūmiņš atzīst, ka darbs šādu noziegumu izmeklēšanā ir ļoti sarežģīts, un tiem ir starptautisks raksturs. Lai veiksmīgi cīnītos, nepieciešama laba izmeklēšana un izglītoti policisti. Eiropas Prokuratūras kompetence ir saistīta ar tādu lietu izmeklēšanu, kur zaudējumi ir sākot no 100 000 eiro. Patlaban kopējais zaudējumu apmērs vēl nav apkopots, taču divarpus gadu laikā prokuratūra saņēmusi 140 pārbaudes materiālus. Kriminālprocesi sākti 40 gadījumos, trīs lietās ir pieņemti spriedumi. Patlaban aktīvi jeb izmeklēšanā ir vairāk nekā 30 kriminālprocesi. Zaudējumi mērāmi miljonos eiro.

Igaunija un Somija vēlas nosūtīt izmeklētājus uz Ķīnu, lai viņi apskatītu kuģi "NewNew Polar Bear", kas tiek turēts aizdomās par saistību ar Igaunijas-Somijas gāzesvada "Balticconnector" un divu sakaru kabeļu bojāšanu.  Ķīnas sākotnējā reakcija ir pozitīva, taču kopumā situācija joprojām ir neskaidra un par detaļām vēl jāvienojas, liecina laikraksta rīcībā esošā informācija. Kuģis "NewNew Polar Bear", kuram ir Honkongas karogs, pašlaik ir ceļā no Krievijas ostas Arhangeļskas uz Tiaņdzjiņas ostu Ķīnā, un paredzams, ka galamērķī ieradīsies trešdien. Igaunija un Somija ir sākušas saziņu ar Ķīnu, bet vēl nav varējušas veikt izmeklēšanas darbības.

ASV domnīcas "Kara izpētes institūts" analītiķi savā jaunākajā ziņojumā par situāciju frontē raksta, ka ciklons Melnajā jūrā un Ukrainas dienvidos ir palēninājis karadarbības tempus, taču nav pilnībā apturējis kaujas. Krievija ar droniem turpina uzbrukt teritorijām visā valstī. Savukārt prezidenta administrācija, stiprinot saites ar Vašingtonu, organizēs amatpersonu un karā cietušo braucienu uz ASV. Ukraina šonedēļ piedzīvoja ekstrēmus laikapstākļus, jo valsts ziemeļos ilgstoši sniga, bet dienvidos plašus postījumus nodarīja vētra. Frontē ilgstošās snigšanas dēļ ir pasliktinājusies redzamība un ir apgrūtināta izlūkošana no gaisa, tāpēc ir sarežģītāk veikt artilērijas korekciju. "Kara izpētes institūts", atsaucoties uz Krievijas militārajiem blogeriem, raksta, ka vētrā un tās izraisītajos plūdos ir sabojātas dzelzceļa sliedes vairākos piekrastes rajonos Krievijas dienvidos un okupētajā Krimas pussalā, kas var ietekmēt Krievijas karaspēka apgādi Krimā un okupētajās teritorijās Ukrainas dienvidos.

Turpinām ziņas

Vakar, pārbaudot valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas tehnisko gatavību – trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli, iespējamos bojājumus vai traucējumus sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamību, bez traucējumiem un bojājumiem nostrādāja 138 no 159 pārbaudītajām trauksmes sirēnām. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā informē, ka vēl piecām sirēnām netika veikta pārbaude, jo tās atrodas remontā. Kopumā Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas. Zemgalē no 23 izvietotajām sirēnām bez traucējumiem nostrādāja 21 sirēna, bet Jēkabpilī un Tukumā izvietotā sirēna nenostrādāja. Par visiem pārbaudes laikā konstatētajiem traucējumiem VUGD informēja Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, kas tehniski nodrošina trauksmes sirēnu apkopi un uzturēšanu.

Jēkabpils novada dome 23. novembra sēdē apstiprināja jaunu SIA “VĪGANTS” aprēķināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu katlu mājai Salā un Sēlpils pagasta “Līkumos”. Katlu mājai Salā tarifs noteikts 94,84 eiro/ par megavatstundu bez PVN, kas ir par 8 eiro vairāk kā pašreizējais tarifs, bet katlu mājai “Līkumi” - 87,73 eiro/ par megavatstundu bez PVN, kas ir par 17 eiro vairāk kā pašreizējais tarifs. Jaunie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Un vēl

Latvija turpmāk būs viena no sešām konkursa dalībvalstīm un konkursa posmiem, kurā notiks pasaulē prestižais kormūzikas konkurss "European Grand Prix for Choral Singing".  Iespēju rīkot konkursu izcīnījis Jūrmalā organizētais "Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss". "European Grand Prix" fināla konkurss, kurā uzstājas  konkursa posmu uzvarētāji, Jūrmalā notiks 2028. gadā.Jau ziņots, ka "European Grand Prix for Choral Singing" jau kopš 1988. gada ir ikgadējs kormūzikas konkurss, kurā par "Grand Prix" titulu sacenšas labākie kori no visas pasaules.  Vienīgais koris no Latvijas, kuram līdz šim izdevies izcīnīt prestižo "Eiropas Grand Prix" ir jauniešu koris "Kamēr...". Turklāt viņiem tas izdevies trīs reizes: 2004., 2013. un 2019. gadā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pastāv risks līdz gada beigām nepabeigt 54 ES pašvaldību atbalsta projektus; 

Valdība vakar apstiprināja SIA "Latvijas vēja parki" maksājumu 3 miljoni 142 tūkstoši 877 eiro apmērā par tiesībām noslēgt apbūves tiesību līgumu stratēģiski nozīmīgu vēja parku izvietošanai valsts meža zemē. Apbūves tiesības piešķirs aptuveni 39 tūkstošiem 941 hektāram valsts meža zemes. Plānotā vēja parku minimālā jauda būs 800 megavati. Zemkopības ministrijas pārstāvji skaidro, ka summu noteicis neatkarīgs vērtētājs. "Latvijas vēja parki" to maksās no saviem līdzekļiem. Maksājumu saņems valsts meža zemes pārvaldītājs - AS "Latvijas valsts meži". Savukārt apbūves tiesību līguma termiņš būs 30 gadi, ar tiesībām to pagarināt, ja to pieļauj normatīvais regulējums.

Pastāv risks līdz gada beigām nepabeigt 54 Eiropas Savienības pašvaldību atbalsta projektus par vairāk nekā 400 miljoniem eiro, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ziņojumā, kuru vakar zināšanai pieņēma valdība. ES fondu 2021.- 2027.gada plānošanas perioda VARAM pārziņā esošo pasākumu pašvaldībām kopējais pieejamais ES fondu finansējums ir 741,7 miljoni eiro. Saskaņā ar Finanšu ministrijas sniegto informāciju 13.septembrī īstenošanā esošajos projektos ar dažādiem riskiem vēl neizmaksātais ES fondu maksājumu apjoms kopā ir 531,9 miljoni eiro, jeb 11,5% no ES fondu piešķīruma. No tiem lielākā daļa - 427,9 miljoni eiro ir 54 projektos ar augstiem riskiem to pabeigšanai līdz šī gada beigām. Kā vienu no risinājumiem VARAM min neizmantoto ES kohēzijas politikas programmas fondu līdzekļu pārdali un novirzīšanu divējādās lietojamības infrastruktūras izveidei, lai risinātu pašvaldību iesniegtās vajadzības mobilitātes un pakalpojumu infrastruktūras jomās.

No 1.februāra iebraukšana Jūrmalā maksās trīs eiro līdzšinējo divu eiro vietā, un caurlaižu režīms darbosies visu gadu, nevis tikai vasaras sezonā kā pašreiz. Noteikumus kūrortpilsētā lemts mainīt, lai mazinātu ik gadu pieaugošo satiksmes intensitāti un stimulētu braucējus izmantot videi draudzīgākus transporta veidus, skaidro pašvaldībā. Jūrmalas domes priekšsēdētāja Rita Sproģe vienreizējās caurlaides cenas pieaugumu pamato ar apsvērumu, ka divi eiro nav pietiekams stimuls izvēlēties Jūrmalas apvedceļu vai videi draudzīgāku transportu.

Reaģējot uz Maskavas centieniem izmantot nelegālos imigrantus kā hibrīdkara instrumentu, Somijas premjerministrs Peteri Orpo paziņojis, ka tiks slēgts arī pēdējais robežšķērsošanas punkts uz robežas ar Krieviju. Somija, kurai ar Krieviju ir tūkstoš 340 kilometrus gara robeža, novembrī konstatējusi nelegālo migrantu skaita pieaugumu pie Krievijas robežas. Kopš augusta sākuma Somijā caur austrumu robežšķērsošanas punktiem bez vīzas ir ieceļojuši gandrīz 1000 migrantu. Pagājušajā nedēļā Somija slēdza visus robežšķērsošanas punktus uz robežas ar Krieviju, izņemot vienu, vistālāk ziemeļos esošo Rajas-Joseppi posteni. Somijas valdība paziņoja, ka patvēruma meklētāji turpmāk varēs pieteikties aizsardzībai ostās un lidostās.

Ukraina paziņojusi, ka boikotēs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas jeb EDSO sanāksmi Ziemeļmaķedonijas galvaspilsētā Skopjē, jo uz to uzaicināts arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kurš paziņojis, ka plāno ierasties. Arī visu trīs Baltijas valstu ārlietu ministri otrdien paziņojuši, ka boikotēs šonedēļ paredzēto sanāksmi, ja tajā piedalīsies Lavrovs. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas ārlietu ministru kopīgajā paziņojumā teikts, ka Lavrova paredzamā piedalīšanās EDSO ministru sēdē rada Krievijas agresijas leģitimācijas draudus, izturoties pret Maskavu kā pret pilntiesīgu brīvu valstu kopienas locekli. Tāpēc Baltijas valstis izlēmušas nepiedalīties Skopjē paredzētajā sanāksmē. Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna norādījis, ka Lavrovam vieta ir uz apsūdzēto sola īpašā tribunālā, nevis pie EDSO galda.

Indijas ziemeļos pēc ilgstošas un vērienīgas glābšanas operācijas 17 dienu garumā beidzot izdevies atbrīvot 41 aizgruvušā tunelī iesprostoto strādnieku. Pēc vairākām likstām strādniekiem tomēr beidzot izdevies izurbties un pa vienam tos izglābt caur gruvešos ievietoto cauruli, kuras diametrs bija 90 centimetri. Izglābtie vīrieši lielākoties ir aptuveni 20 gadus veci viesstrādnieki no dažādām attālām Indijas vietām. Izglābto veselības stāvoklis tiek raksturots kā labs, tomēr visi tika nogādāti tuvējā slimnīcā medicīniskai apskatei.

Turpinām ziņas

Jēkabpils galvenā egle šogad noskatīta Viesītes puses mežos un to cirtīs trešdien un nogādās Vecpilsētas laukumā. Egles rotāšana notiks līdz pirmajai Adventei, 3.decembrim, kad paredzēts to svinīgi iedegt. Attīstības pārvaldes Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas Vides dizaina speciāliste Maija Bataraga Vilka stāsta, ka nolūkotās egles augstums ir aptuveni 13 metri, taču nocirstā veidā tā kļūšot nedaudz zemāka. Taču koks izvēlēts ar aprēķinu, lai uzstādīta Vecpilsētas laukumā tā nebūtu zemāka par 11 metriem. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad egli cirtīs un pilsētā nogādās SIA “Jēkabpils pakalpojumi”.

Šodien, kad egle tiek vesta uz Jēkabpili, Vecpilsētas laukumā noteikti satiksmes ierobežojumi. Sakarā ar Jēkabpils pilsētas galvenās egles uzstādīšanu Vecpilsētas laukums ir slēgts satiksmei līdz sešiem vakarā. Atbildīgie dienesti sola, ja egles uzstādīšana tiks paveikta ātrāk, laukums satiksmei tiks atvērts ātrāk – jau pēcpusdienā. 

Jau ziņots, ka Jēkabpils galveno egli iedegs svētdien, pirmajā adventē - 3.decembrī, pulksten četros pēcpusdienā Vecpilsētas laukumā. Pasākumā būs vērojama kultūras programma - Elizabetes Zagorskas un Ata Auzāna muzikālā pasaka “Ziemassvētku brīnums”, darbosies arī "Ziemassvētku vecīša pasts", kurā aicina bērnus, vecākus un citus, kuri tic brīnumiem, nosūtīt vēstuli pašam Ziemassvētku vecītim un kas zina - varbūt sapnis kļūs par realitāti. Egles iedegšanas dienā Vecpilsētas laukumā darbosies saldumu tirdziņš.

Un vēl

No šodienas, 29. novembra līdz piektdienai, 1. decembrim Ogres un Aizkraukles novadu apkārtnē un gaisa telpā norisināsies Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku un Spānijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības vienību militārās mācības “Latvian Wolf 23-IV”. Militāro mācību mērķis ir trenēt pretgaisa aizsardzību un pilnveidot Gaisa spēku vienību un NATO valstu bruņoto spēku vienību savstarpējo sadarbību.  Militārā vingrinājuma laikā Latvijas gaisa telpā notiks Gaisa spēku un sabiedroto bruņoto spēku gaisa kuģu – helikopteru UH-60 “Black Hawk”, AN-2 un “Baltic Air Policing” iznīcinātāju zemie pārlidojumi gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā. Mācību laikā paredzēta militārās tehnikas un karavīru pārvietošanās pa Latvijas galvenajiem un reģionālajiem ceļiem Aizkraukles un Ogres novadu apkārtnē.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasažieru vilciens mainīs zīmola nosaukumu uz ViVi; Jēkabpilī jau astoto gadu notiks labdarības akcija “Dzīvo vesels”, un Sinoptiķi brīdina par stipru snigšanu trešdienas pēcpusdienā un kantī uz ceturtdienu.

No šodienas, kad uzņēmumam "Pasažieru vilciens" tiek nodoti pirmie "Škoda Vagonka" ražotie jaunie elektrovilcieni, kompānija pasažieru pārvadājumos pakāpeniski pāries uz zīmolu "Vivi". Pasažieru vilciens pārstāvji skaidro, ka nosaukums "Vivi" ir veidots no saukļa "Vienā vilcienā" vārdu pirmajiem diviem burtiem. Sauklis "Vienā vilcienā" simbolizējot pārvietošanos no punkta "A" uz punktu "B" ātrā, paredzamā un uzticamā veidā. Zīmolu "Vivi" izmantos jauno vilcienu interjera un eksterjera dizainā, tīmekļvietnē, mobilajā lietotnē, informatīvajos un reprezentatīvajos materiālos. Zīmols "Vivi" no šodienas ir ieviests digitālajā vidē tīmekļa vietnē un mobilajā lietotnē, savukārt uz vilcieniem un tajos to izmantos līdz ar pasažieru pārvadājumu uzsākšanu - decembra vidū. Pilnu zīmola ieviešanas procesu plānots pabeigt līdz 2024.gada beigām.

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu no 2024.gada 1.janvāra gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Tarifu grozījumu projektā paredzēts, ka fiksētais ikmēneša maksājums mazākajiem patērētājiem ar atļauto slodzi līdz sešiem kubikmetriem stundā 2024.gadā pieaugs par 1,32 eiro bez PVN mēnesī, bet tarifa mainīgā daļa pieaugs par 0,06 eiro bez PVN par kubikmetru. Izmaiņu rezultātā 79% dabasgāzes plīts lietotāju ikmēneša maksājums pieaugs vidēji par 1,45 eiro bez PVN. Savukārt apkures lietotājam ar vidējo ikmēneša patēriņu 2500 kilovatstundas apkures sezonā mēneša vidējais maksājums pieaugs par 9,32 eiro bez PVN, bet nākamās grupas patērētājiem, ar atļauto slodzi no 6,1 līdz 10 kubikmetriem stundā, fiksētā maksājuma pieaugums būs par 3,22 eiro bez PVN mēnesī.

Elektroenerģijas cenas prognožu, vispārējās inflācijas prognožu un elektroenerģijas pārvades tarifa samazinājuma ietekmē AS "Sadales tīkls" samazinājusi elektroenerģijas sadales tarifā 2024.gadā iekļaujamās izmaksas par 8,2 miljoniem eiro. Atbilstoši tam visiem "Pamata" un "Speciālajiem" tarifu plāniem visās sprieguma pakāpēs pārskatītas un samazinātas līdzšinējās tarifa vērtības, kas stājās spēkā šī gada 1.jūlijā. Precizētās vērtības iesniegtas izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, un plānots, ka tās stāsies spēkā 2024.gada 1.janvārī.

Tīmekļa izdevums "Politico" otrdien publicējis savu ikgadējo ietekmīgāko eiropiešu sarakstu, un šoreiz par visietekmīgāko Eiropas politiķi atzīts līdzšinējās Polijas opozīcijas līderis Donalds Tusks, kas nomainījis šajā pozīcijā pagājušā gada līderi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Izdevums norādījis, ka Tusks iemieso Eiropas centristu "sudraba cerību", jo laikā, kad arvien lielākā skaitā valstu vēlēšanās uzvar nacionālkonservatīvās partijas, viņš spējis nodrošināt centrisko partiju koalīcijas uzvaru, kuras rezultātā Polijā sākšoties jauns laikmets. Kopumā "Politico" sarakstā ir 28 politiķi, un atlikušie 27 iedalīti trijās kategorijās - darītājos, sapņotājos un traucēkļos. Zelenskis, kas pērn tika atzīts par visietekmīgāko Eiropas politiķi, šogad atzīts par ietekmīgāko sapņotāju, pielīdzinot Ukrainas prezidentu tādām vēsturiskām personībām kā Vinstons Čērčils, Mārtins Luters Kings un Nelsons Mandela.

10 Ziemeļeiropas valstis otrdien vienojās nosūtīt karakuģus uz Baltijas jūru, lai aizsargātu kritiski svarīgo infrastruktūru pēc gāzes cauruļvadu noplūdēm. Pēc Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmes ministri kopīgā paziņojumā pavēstīja, ka šī valstu grupa ir vienojusies aktivizēt "Apvienoto reaģēšanas spēku Atbildes variantu (Response Option)". Tas ietver jūras un gaisa spēkus, kas tiks dislocēti spēku atbildības reģionā kā militārs ieguldījums kritiski svarīgās zemūdens infrastruktūras aizsardzībai. Šī ir pirmā reize, kad tiek aktivizēts Apvienoto reaģēšanas spēku Atbildes variants. 

Turpinām ziņas

Šogad Jēkabpils reģionālā slimnīcā 7. un 8. decembrī notiks jau astotā labdarības akcija "Dzīvo vesels". Akcijā plānots:  veikt līdz 6 operācijām un konsultēt līdz 150 pacientus ar pleca, ceļa un gūžas locītavu deģeneratīvām izmaiņām, traumām vai muskuļa cīpslu, saišu plīsumiem, vēdera trūci,  žultsakmeņu slimību, sevišķi, simptomātiskas slimības gadījumos  - sāpju lēkmes, akūta iekaisuma epizodes, kā arī veikt redzes asuma un funkciju pārbaudi, acs iekšējā spiediena mērīšanu un tīklenes attēla iegūšanu cilvēkiem pēc pusmūža, sākot no 45 gadi, kuriem gan fizisku, gan materiālu apsvērumu dēļ, piekļuve pie speciālistiem ir vairāk ierobežota. Šodien, 29. novembrī sākusies pieteikšanās akcijai. Plašāk par pieteikšanās kārtību lasiet portālā Radio1.lv sadaļā Jēkabpils novads/Sabiedrības ziņas.

Noteikti ir jārealizē uzdevums elektrificēt dzelzceļa līniju no Aizkraukles līdz Krustpilij, jo tas ir būtiski no funkcionalitātes viedokļa, intervijā aģentūrai LETA sacīja VAS “Latvijas dzelzceļš” valdes priekšsēdētājs Rinalds Pļavnieks. Viņš papildināja, ka ar paredzēto finansējumu to var īstenot, bet laika grafiks būvniecībai ir izaicinošs. Viņš piebilda, ka  jaunajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā Latvijas dzelzceļa plāns ir pagarināt elektrificēto zonu no Aizkraukles līdz Krustpilij. Tādēļ ļoti interesants varētu būt risinājums, ka Rīga un Krustpils ir savienota ar elektrolīniju, bet trīsstūrī Krustpils-Daugavpils-Rēzekne kursē dīzeļvilcieni vai nākotnē bateriju vilcieni. Pļavnieks norāda, ka tad Krustpilī būtu jāpārsēžas uz elektrovilcienu, bet, sinhronizējot vilcienu kustību, pārvadājumi varētu būtiski palielināties ar to pašu ritošo sastāvu.

Un vēl

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka šodien pēcpusdienā no dienvidaustrumiem Latviju sasniegs plaša nokrišņu zona, kas daudzviet nesīs stipru sniegu - sniega segas biezums palielināsies 5-7 cm, savukārt naktī no 29. uz 30. novembri centrālajos rajonos - ļoti stipru sniegu ar sniega segas pieaugumu līdz 10-12 cm. Jēkabpils un Preiļu apkārtnē sinoptiķi izsludinājuši dzeltenās pakāpes brīdinājumu. 
Tuvākajā nedēļā Latvijā saglabāsies vēss un sniegots laiks, savukārt decembra vidū iespējams atkusnis, liecina pašreizējās laika prognozes. Līdz piektdienai vietām valstī - īpaši Latgalē - uzsnigs vairāk nekā 15 centimetri jauna sniega. Sagaidāms, ka nākamnedēļ snigs mazāk, bet no jūras nākoši mākoņi vietām valsts rietumu un centrālajā daļā joprojām nesīs stipru sniegu. Gaisa temperatūra pārsvarā gaidāma starp nulli un -10 grādiem, taču, debesīm skaidrojoties, diennakts tumšajā daļā vietām kļūs aukstāks, galvenokārt austrumu novados gaisa temperatūra dažbrīd var noslīdēt līdz -15..-20 grādiem. Vējš caurmērā būs lēns.

Laikā ap 10.decembri un arī pēc tam var aktivizēties Atlantijas cikloni, to ietekmē Latvijā ar brāzmainu vēju var ieplūst silts gaiss - temperatūra brīžiem, iespējams, pakāpsies līdz +2..+7 grādiem. Sagaidāms, ka valsts austrumu daļā saglabāsies sniega sega.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru