2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 30.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 30.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas ekonomikai šogad prognozē lēnāko lejupslīdi Baltijas valstīs.;  Kāds ir Jēkabpils novada skolu reitings? un Salūzuša autoceltņa dēļ galvenās Jēkabpils Ziemassvētku egles ciršana un uzstādīšana pārcelta uz piektdienu.

Kopš vakar vakara visā valstī putina un snieg, vietām snigāna ir spēcīga. Visā valstī pieaudzis sniega segas biezums. Autoceļu uzturētāji brīdina autovadītājus, ka šorīt braukšanas apstākļi ir īpaši sarežģīti; Tāpēc jāizvērtē braucienu nepieciešamība un jāplāno papildu laiks ceļam. Uz valsts autoceļiem uzturēšanas darbus veic arī snigšanas laikā, tomēr jārēķinās, ka sniega kārta veidosies atkārtoti un ceļi pēc apstrādes ar reaģentiem var apledot no jauna. Valsts autoceļus tīra prioritārā secībā atbilstoši uzturēšanas klasēm, kur galvenais kritērijs ir satiksmes intensitāte. Vispirms tīra noslogotākos ceļus un veic citus uzturēšanas darbus uz tiem. Jārēķinās, ka ar uzturēšanas darbiem iespēju robežās tiek uzlaboti braukšanas apstākļi, taču nav iespējams novērst ziemu un tai raksturīgos laikapstākļus. Ziemā un ceļiem ir pieļaujama sniega kārta, savukārt putenī jārēķinās arī ar sniega sanesumiem. Pilnībā no sniega ceļi tiek attīrīti tikai pēc snigšanas beigām.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD vakar publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē lēnāko lejupslīdi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad samazināsies par 0,1%. Savukārt nākamgad Latvijas ekonomikai lēsta 1,9% izaugsme, bet 2025. gadā prognozēts 2,7% kāpums.

Saeimas deputāts Edvards Smiltēns vietnē "X" publicējis paziņojumu, ka Krišjānis Kariņš iegādājies privātās lidmašīnas pakalpojumus nevis 18, bet 37 lidojumiem. Ziņojumā norādīts, ka līdz šim noskaidrotā kopējā privāto lidmašīnu pakalpojumu vērtība pārsniedz 1,36 miljonus eiro. Tātad: Kopumā Krišjānis Kariņš pasūtījis 37 lidojumus ar privātajām lidmašīnām. Kopējā Krišjāņa Kariņa privāto lidmašīnu reisu vērtība ir 1 miljons 363 tūkstoši 861 eiro. Vienam lidojumam vidēji tērēti 36 tūkstoši 861 eiro. Dārgākais lidojums ar privāto lidmašīnu bijis uz Briseli - 63 tūkstoši 910 eiro vērtībā. Tikmēr "Jaunā vienotība" joprojām turpina nesniegt precīzas atbildes uz daļu no uzdotajiem jautājumiem un informācijas pieprasījumiem.

Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans ir solījis, ka Ankara Zviedrijas dalību NATO apstiprinās "dažu nedēļu laikā", paziņojis Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Bilstrems. Turcija un Ungārija vairāk nekā pusotru gadu kavē Zviedrijas uzņemšanu NATO, neratificējot protokoli par tās uzņemšanu. Bilstrems apliecināja, ka Ungārija ir atkārtoti solījusi nebūt pēdējā valsts, kas ratificē Zviedrijas uzņemšanu NATO.

Slovēnijā stājies spēkā likums, kas paredz atmaksāt naudassodus, kas bija uzlikti par Covid-19 pandēmijas laikā ieviesto noteikumu pārkāpumiem. Laikā no 2020. gada marta līdz 2022. gada maijam sodus piemēroja vairāk nekā 60 tūkstošiem slovēņu. Kopumā uzlikto naudassodu apmērs ir ap 5,7 miljoniem eiro. 1,7 miljoni eiro jau bija iekasēti vai piedzīti no pārkāpējiem, un šī nauda cilvēkiem jau drīzumā tiks atgriezta.  Likums paredz, ka varasiestādes izskatīs visus pieņemtos lēmumus par konstatētajiem pārkāpumiem un atmaksās naudassodus gadījumos, kad sodīto cilvēku rīcība nebija saistīta ar vardarbību vai neradīja nopietnus draudus sabiedrībai. Savukārt tās Covid-19 noteikumu pārkāpumu lietas, kurās lēmums vēl nav pieņemts, tiks izbeigtas. 

Turpinām ziņas

Publiskots Draudzīgā aicinājuma fonda 2023. gada skolu reitings. Tajā mācību iestādes četrās grupās tiek vērtētas pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem.  Ģimnāziju grupā 43 skolu konkurencē Jēkabpils Valsts ģimnāzija ierindojusies 24. vietā. Pilsētas vidusskolu grupā, kur salīdzinātas kopā 150 mācību iestādes,  Jēkabpils 3. vidusskolai 84. vieta, Aknīstes vidusskolai – 88., 2. vidusskolai  - 92., bet Viesītes vidusskolai – 133. vieta. Augstākie sasniegumi šogad ir Salas vidusskolai, kas 55 lauku vidusskolu konkurencē ierindojusies 6. vietā. Šajā grupā Zasas vidusskolai ir 40. vieta. Savukārt 76 specializēto skolu grupā Jēkabpils Agrobiznesa koledžai - 39. vieta.

Sākot ar nākamo mācību gadu visās Latvijas skolās stājās spēkā pilnveidotā mācību snieguma vērtēšanas kārtība. Valsts izglītības satura centrs ir apkopojis sešas būtiskākās izmaiņas, kuras ietekmēs vērtēšanu un ar kurām ikdienā skolās saskarsies gan skolotāji, gan skolēni un vecāki. Pirmais noteikums paredz, ka vērtējums jeb atzīme parāda vienīgi to, ko skolēns šajā brīdī zina un prot. Otrs kritērijs - skolēniem ir iespēja vingrināties un saņemt atgriezenisko saiti, kamēr viņi mācās. Trešais - jo apjomīgāks temats, jo lielāks vērtējuma jeb atzīmes svars, izliekot mācību gada vērtējumu. Ceturtkārt - skolēniem tiek dota arī papildu iespēja uzlabot atzīmes. Piektkārt - temata nobeiguma pārbaudes darbi ļauj skolēnam demonstrēt, ko viņš ir apguvis, un saņemt atzīmi skalā no 1 līdz 10 ballēm. Un visbeidzot sestkārt - visas skolas izmanto vienotu pieeju atzīmes jeb vērtējuma noteikšanā.

Un vēl

Vakar bija paredzēts nocirst un uz Jēkabpili atvest pilsētas galveno Ziemassvētku egli. Taču tehnisku iemeslu dēļ sākotnējie plāni mainījās un egles ciršana un nogādāšana pilsētā pārcelta uz piektdienu, 1.decembri. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils novada pašvaldības Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns pastāstīja, ka salūza autoceltnis un tā remontdarbu dēļ egles ciršana atlikta. Viņš piebilda, ka egle, kas noskatīta Viesītes mežos augot specifiskā vietā, kur ar citu transportlīdzekli neesot iespējams piekļūt. Ainārs Skromāns zināja teikt, ka autoceltnis jau esot salabots un piektdien neesot gaidāma tehniska aizķeršanās. Tāpat arī egles iedegšanas pasākums svētdien, 3.decembrī notikšot, kā plānots.

Sakarā ar Jēkabpils pilsētas galvenās egles uzstādīšanu, Vecpilsētas laukums tiks slēgts piektdien, 1. decembrī no plkst. 6.00 rītā līdz 18.00! Ja egles uzstādīšanas darbi tiks paveikti ātrāk, laukums satiksmei tiks atvērts ātrāk pēcpusdienā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmā izloze par iesaukšanu aizsardzības dienestā notiks 23.janvārī; Latvijā turpina pieaugt saslimstība ar akūtām elpceļu infekcijas slimībām; un Nosūtot Ziemassvētku apsveikumu, iespējams ziedot rehabilitācijai.

Lai ilgtermiņā attīstītu militāro industriju Latvijā, reģistrēts valsts uzņēmums SIA "Valsts aizsardzības korporācija", kura pagaidu valdes locekļa amatā iecelta Ingrīda Ķirse. Viņa ir bijusi ilggadēja valdes locekle un Latvijas filiāļu vadītāja apdrošināšanas grupas "Ergo" uzņēmumos Baltijā. Plānots, ka Ķirse "Valsts aizsardzības korporācijas" pagaidu valdes locekļa pienākumus pildīs līdz brīdim, kad tiks iecelts patstāvīgs vadītājs.

Izloze par jauniešu iesaukšanu obligātā kārtā Valsts aizsardzības dienestā trešā iesaukuma nokomplektēšanai notiks 23.janvārī. Trešajā valsts aizsardzības dienesta iesaukumā, kuram brīvprātīgi var pieteikties līdz 1.decembrim un kas sāksies nākamvasar, dienēt nākamā gada vasarā būtu jāsāk 480 jauniešiem. Brīvprātīgi nav pieteikušies pietiekami daudz jauniešu - nedaudz virs 250. Tāpēc pirmo reizi plānots rīkot atlasi, kur pēc nejaušības principa jaunieši tiktu iesaukti dienestā obligātā kārtā. Paredzēts, ka obligāti būtu jāiesauc vismaz 600-700 jauniešu, ņemot vērā, ka ap 30% dienestam nekvalificēsies veselības stāvokļa dēļ.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja paziņojusi par sarunu sākšanu ar Franciju un ASV par attiecīgi 2030. un 2034.gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanai, tādējādi Zviedrija ar partneri Latviju nepretendēs uz 2030.gada spēļu rīkošanu.  Francijas piedāvājumam ir dota priekšroka uz divu citu kandidātu - Zviedrijas kopā ar Siguldu, kura rīkotu skeletona, bobsleja un kamaniņu sporta sacensības, un Šveices - rēķina. 2030.gada spēļu piedāvājums Francijā ietver Meribelu, Kurševelu un Valdizēru kalnu slēpošanā un olimpisko ciematu un slidošanas sacensības Nicā, sacensības atlikušajos sporta veidos rīkojot Laklizā.

Krievijas spēki uzkrājuši raķetes un dod jaunus triecienus Ukrainas enerģētikas objektiem, cenšoties atstāt valsti tumsā un aukstumā, vakar Ukrainas un NATO padomes pirmajā sanāksmē sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņš atzinīgi novērtēja Dānijas, Nīderlandes un Norvēģijas lēmumu par F-16 iznīcinātāju piegādāšanu Ukrainai, paužot cerību, ka tas notiks pēc iespējas ātrāk. Par spīti šaubām par ieroču un munīcijas trūkumu Ukraina ir apņēmusies turpināt cīņu pret Krievijas iebrukumu. Šādu pārliecību trešdien Briselē pauda Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Eiropas Komisija nākusi klajā ar priekšlikumiem, lai uzlabotu pasažieru un ceļotāju pieredzi, stiprinot viņu tiesības. Eiropas Savienības pasažieru tiesības attiecas uz aptuveni 13 miljardiem pasažieru, kas ik gadu Eiropā ceļo ar lidmašīnu, vilcienu, autobusu vai prāmi. Paredzams, ka šis skaits līdz 2030. gadam sasniegs 15 miljardus. Jaunie noteikumi balstās uz komisijas gūtajām atziņām, tajā skaitā neseno pieredzi saistībā ar Covid-19 krīzi un ceļojumu grupas "Thomas Cook" bankrotu 2019. gadā, kas būtiski ietekmēja gan ceļotājus, gan ceļojumu tirgu. Īpaša uzmanība tiks pievērsta pasažieriem ar invaliditāti vai ierobežotām pārvietošanās spējām, lai risinātu un atvieglotu viņu pāreju starp transporta veidiem.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Latvijā pieaugusi saslimstība ar Covid-19 un novērota arī respiratori sincitiālā vīrusa izplatība. Latvijā aizvien turpinās Covid-19 gadījumu skaita pieaugums. Aizvadītajā nedēļā laboratoriski apstiprināti 270 Covid-19 gadījumi, kamēr nedēļu iepriekš – 241. Pieaugums ir vidēji 30 gadījumi nedēļā. Pagājušajā nedēļā Covid-19 testi veikti 823 pacientiem un 151 apstiprināta infekcija. Pozitīvo testu īpatsvars trešo nedēļu saglabājas vidēji augstā līmenī, pārsniedzot 30%, kas liecina, ka Covid-19 joprojām ir galvenais akūtu augšējo elpceļu infekciju izraisītājs Latvijā.  Pagājušajā nedēļā stacionēti 272 Covid-19 pacienti, kas bija par 46 pacientiem vairāk nekā nedēļu iepriekš. Pagājušajā nedēļā reģistrēti 18 Covid-19 pacientu nāves gadījumi, kas ir par vienu vairāk nekā nedēļu iepriekš. Mirušie bijuši vecuma grupā virs 50 gadiem.

Savukārt gripas izplatība saglabājas zema, tomēr vērojams neliels pieaugums kopš oktobra sākuma. Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs reģistrēti 17 saslimšanas gadījumi, kad gripas diagnoze bija noteikta, balstoties uz tipisku klīnisko ainu. Šādi gadījumi reģistrēti Ventspilī, Daugavpilī, Jēkabpilī un Rīgā. Pagājušajā nedēļā gripas gadījumi reģistrēti visās vecuma grupās, tomēr augstākā saslimstība reģistrēta vecuma grupā līdz četriem gadiem. Lielākajā daļā Eiropas valstu gripas izplatība saglabājās līdzīgā līmenī, kāds tika novērots tajā pašā periodā pagājušajā gadā. 

Monitoringa dati liecina, ka pirmsskolas izglītības iestāžu bērnu apmeklējums samazinājies par 5,2% un ir bijis 66,4%, kamēr nedēļu iepriekš – 71,6%. Saslimstības pieaugums ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām galvenokārt saistīts gan ar Covid-19 infekcijas izplatības turpināšanos, gan ar elpošanas ceļu vīrusslimību izplatības sākšanos.  Šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējušies ap 89 tūkstoši iedzīvotāju, bet pret Covid-19 vakcinējies vien 21 tūkstotis iedzīvotāju.

Un vēl

Ceturtdienas rītā sniegs un apledojums Latvijas lielākajā daļā apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem. Sniegotos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Autovadītājiem jārēķinās ar papildu laiku ceļā.  Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 132 VAS "Latvijas Autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības. Apgrūtināti braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem, tajā skaitā uz Daugavpils šosejas visā tās garumā, arī autoceļa Jēkabpils–Rēzekne–Ludza–Krievijas robeža (Terehova) visā posmā.

Dziļākā sniega sega novērojumu stacijās piecos rītā bija 26-27 centimetri Latgalē - Dagdā, Krāslavas novada Piedrujā un Līvānu novada Rožupē. Vairāk nekā 20 centimetrus bieza sniega kārta izveidojusies arī citviet valsts austrumu un centrālajā daļā. Zīlānu meteo novērošanas  stacijas informācija liecina, ka Jēkabpilī kopš vakardienas sniega sega pieaugusi par 6 centimetriem un ir 20 centimetri.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: "Latvenergo" koncerna peļņa deviņos mēnešos pieaugusi 2,7 reizes; Jēkabpilī no decembra samazināsies maksa par apkuri; un VUGD aicina izvērtēt nepieciešamību saukt operatīvos dienestus, ja automašīna ieslīdējusi grāvī.

AS "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 1,537 miljardi eiro, kas ir par 30,9% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,7 reizes un bija 283,4 miljoni eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga". Vienlaikus koncerna mātesuzņēmuma "Latvenergo" apgrozījums šogad pirmajos deviņos mēnešos bija 1,084 miljardi eiro, kas ir par 47,1% vairāk nekā pērn deviņos mēnešos, bet kompānijas peļņa pieauga 2,2 reizes - līdz 276,849 miljoniem eiro. Kā norāda "Latvenergo", būtiskākā ietekme uz Latvenergo finanšu un darbības rezultātiem 2023.gada deviņos mēnešos joprojām saglabājas no 2023.gada pavasarī pieredzētā ražošanas pieauguma Daugavas hidroelektrostacijās, kur izstrādāts pēdējo 20 gadu laikā lielākais elektroenerģijas apjoms deviņu mēnešu periodā.

Arī AS "Latvijas valsts meži" šogad deviņos mēnešos strādāja ar 480,1 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 17,8% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, bet kompānijas peļņa pirms nodokļu nomaksas pieauga par 17,2% un bija 218,5 miljoni eiro, liecina uzņēmuma publiskotā informācija. Latvijas valsts mežu valde uzsver, ka 2023.gada deviņu mēnešu darbības rezultāti ir netipiski - uzņēmums ir sasniedzis izcilus finanšu rādītājus, bet tos sekmēja augstās cenas pirmajā pusgadā un koksnes pārdošanas cenas ilgāka termiņa sadarbības līgumos. Uzņēmumā norāda, ka augstās pārdošanas cenas veidojušās 2021.gada decembrī notikušo koksnes produktu izsoļu rezultātā. Pašreiz, vērtējot situāciju Eiropas un pasaules koksnes tirgos, ir vērojama strauja lejupslīde gan koksnes produktu cenās, gan arī to pieprasījumā.

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca aicina steidzami atsaukties 0- un B- asins grupas donorus, liecina slimnīcas paziņojums sociālajos tīklos. Saistībā ar smagu operāciju slimnīcā, ir ļoti liela nepieciešamība pēc asins komponentēm un Valsts asinsdonoru centra krājumi izsīkst. Slimnīca aicina donorus, izvērtējot savu savu veselības stāvokli, doties uz jebkuru ziedošanas punktu, lai palīdzētu glābt dzīvību. Pilns izbraukumu saraksts pieejams valsts asins donoru centra mākaslapā.

Eiropas Patērētāju organizācija vērsusies pret "Facebook" un "Instagram" pārvaldītāju "Meta", iesniedzot sūdzību Eiropas Savienības sadarbības tīklam patērētāju tiesību aizsardzības jomā, aģentūrai LETA pauda Eiropas Patērētāju organizācijas biedrs Latvijā - Patērētāju interešu aizstāvības asociācija. Kā skaidro asociācija, patlaban "Meta" ievieš izmaiņas savos pakalpojumos Eiropas Savienībā, kas paredz, ka "Facebook" un "Instagram" lietotājiem ir vai nu jāpiekrīt, ka uzņēmums apstrādā viņu datus reklāmas nolūkos, vai arī jāmaksā, lai viņiem netiktu rādītas reklāmas. Patērētāju organizāciju ieskatā šī nav godīga izvēle lietotājiem. Šī iemesla dēļ Eiropas Patērētāju organizācija ar 19 tās biedriem no 16 valstīm šodien iesniegusi sūdzību sadarbības tīklam patērētāju tiesību aizsardzības jomā, pamatojoties uz to, ka "Meta" dažādos veidos īsteno negodīgu komercpraksi.

Lietuvas Gaisa spēku bāzē pie Šauļiem šodien NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju no Itālijas pārņem Beļģija un Francija. Beļģijas Karalisko gaisa spēku kontingentu, kas no Lietuvas patrulēšanas misiju veiks ar četriem iznīcinātājiem "F-16 Fighting Falcon", atbalstīs Francijas gaisa spēki ar "Mirage2000". Beļģijas spēki NATO patrulēšanas misijā Baltijas valstu gaisa telpā piedalās septīto reizi. Šoreiz misijā būs 80 darbinieku, kuru vidū ir piloti, tehniskie darbinieki, medicīnas personāls, atbalsta komanda, sakaru un citi speciālisti.

Ķīnas varas iestādes slēpj pret antibiotikām rezistentas jeb izturīgas pneimonijas izplatību - Ķīnas ārsti atkal ir spiesti klusēt, apgalvo Foreign Policy žurnālisti. Pekinā un citās lielākajās Ķīnas pilsētās slimnīcas ir pārpildītas ar bērniem, kas cieš no pneimonijas un līdzīgām nopietnām slimībām, bet Ķīnas valdība noliedz jauna patogēna esamību, infekciju skaita pieaugumu skaidrojot ar parasto ziemas klepu un saaukstēšanos, kas saasinājās pēc COVID-19 ierobežojumu atvieglošanas 2022. gada decembrī. Žurnālisti uzsver, ka Ķīnas varas iestādes slēpj pret antibiotikām rezistentas pneimonijas izplatību, norādot, ka sākotnēji līdzīga rīcība bija arī ar Covid-19. Ķīnas valdība to noliedz. 

Turpinām ziņas

Decembrī zemāki siltumenerģijas tarifi spēkā stāsies četriem komersantiem, savukārt pieciem, kuriem iepriekšējo mēnešos tarifi samazināti, tie atkal nedaudz palielināsies. Zemākie tarifi no 1.decembra būs Aucē, Bēnē un Lielauces ciemā, kur maksa būs 70,42 eiro par megavatstundu, kā arī Jēkabpilī, kur tarifs būs 61,34 eiro par megavatstundu. Regulators norāda, ka joprojām saglabājas tendence, ka lielākajai daļai siltumapgādes komersantu tarifi samazinās kurināmā cenu izmaiņu dēļ.

30. novembris visā pasaulē ir diena, kuras aicinājums sabiedrībai ir: Anoreksijai – nē!. Pēdējos gados vairākas reizes palielinājies bērnu un jauniešu skaits, kuri vērsušies pēc palīdzības Bērnu slimnīcā ēšanas traucējumu dēļ. Īpaši satraucoši dati ir par smagas psihiskas slimības – anoreksijas – gadījumu skaita pieaugumu. Šī gada 9 mēnešos pirmo reizi konsultējušies jau 182 pusaudži ar anoreksiju. No šiem 182 bērniem vecumā no 11 līdz 18 gadiem, kurus speciālisti konsultēja pirmo reizi, 16 jau bija katastrofāli novājējuši. Viņiem bija nepieciešama ārstēšana gan nodaļā, gan Ēšanas traucējumu programmas dienas stacionārā. Satraucoši arī, ka bērni ar anoreksiju Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrā nonāk jau 11 – 13 gadu vecumā. Tāpēc mediķi aicina vecākus būt vērīgiem un laikus pamanīt savu bērnu problēmas saistītas ar ēšanas traucējumiem un vērsties pēc palīdzības pie speciālistiem.

Un vēl

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests mudina pārbaudīt, vai stipras snigšanas laikā no ceļa noslīdējušām automašīnām tiešām nepieciešami operatīvie dienesti. Kā informē VUGD, aizvadītajā naktī daudzviet Latvijā intensīvi sniga un arī dienas laikā snigšana turpinās. Lai mazinātu maldinošo izsaukumu skaitu, kuru skaits šādos laikapstākļos pieaug, VUGD aicina, redzot ceļu satiksmes negadījumu - no ceļa noslīdējušu automašīnu, apstāties un noskaidrot, vai ir cietuši cilvēki, notiek vielu noplūde vai arī automašīna dūmo. Ja operatīvo dienestu palīdzība nav nepieciešama, uz tālruņa numuru 112 zvanīt nevajag, uzsver dienestā. Ja aculiecinieki pabrauc garām neapstājoties, tad, zvanot uz tālruņa numuru 112, viņi nespēj sniegt pilnvērtīgu informāciju par notikušo, kā rezultātā uz notikuma vietu var tikt izsūtīti operatīvie dienesti, pieņemot, ka negadījumā, iespējams, ir cietušie un nepieciešama arī ugunsdzēsēju glābēju palīdzība.

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru