2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 1.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 1.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima atbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju; Jēkabpilī šodien norisināsies pasākums AIDS dienai; un Šodien transporta kustībai slēgts Vecpilsētas laukums.

Saeimas vairākums ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar kuru ratificēta tā dēvētā Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.Likuma pieņemšanu atbalstīja tikai koalīcijas frakcijas, opozīcijai lielākoties nepiedaloties balsojumā. Atbilstoši valdošās koalīcijas iecerei, konvencija apstiprināta ar atrunu, ka tās īstenošanā Latvija piemēros Satversmē ietvertās vērtības, principus un normas, īpaši attiecībā uz cilvēktiesību aizsardzību, sieviešu un vīriešu līdztiesību un laulības, ģimenes, vecāku un bērnu tiesību aizsardzību un atbalstu.

Latvijas lauksaimniecības organizācijas pieprasa finanšu ministra Arvila Ašeradena demisiju. To pieprasa "Zemnieku saeima" kopā ar Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomi, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociāciju, Latvijas Augļkopju asociāciju, biedrību "Latvijas dārznieks" un Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociāciju. Organizāciju pārstāvji uzskata, ka finanšu ministrs līdz šim ir izvairījies un ignorējis atklātu diskusiju ar nozares pārstāvjiem, lai mēģinātu rast abpusēji pieņemamu risinājumu par samazinātas 5% pievienotās vērtības nodokļa likmes saglabāšanu Latvijā raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām. Lauksaimnieki atgādina, ka, kāpinot samazināto PVN likmi no 5% uz 12%, ēnu ekonomikas rādītāji nenovēršami pieaugs. 

Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad deviņos mēnešos salīdzināmajās cenās samazinājies par 0,6%, salīdzinot ar 2022.gada attiecīgo periodu, tajā skaitā trešajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem, IKP samazinājies par 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Faktiskajās cenās Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad deviņos mēnešos pieaudzis par 5,5%, un bija 29,9 miljardu eiro apmērā, tajā skaitā trešajā ceturksnī - 10,577 miljardu eiro apmērā. Lauksaimniecības nozarē novērots samazinājums par 9,4%, zivsaimniecības nozarē vērojams kritums par 6,2%, ilgstošs lejupslīdes konstatēts apstrādes rūpniecībā, kas samazinājusies par 6,3%. Citās nozīmīgās apstrādes rūpniecības nozarēs vērojamas atšķirīgas tendences. Lielāko pozitīvo ietekmi uz kopējo ekonomikas attīstību deva būtiskais būvniecības nozares pieaugums par 16,1%.  Trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu mājsaimniecību kopējie izdevumi jeb pirktspēja samazinājusies par 1,3%. 

Eiropas Savienības militārie tēriņi pērn sasniedza rekordlielu summu – 240 miljardus eiro, paziņoja valstu bloka aizsardzības aģentūra. Šī summa ir ievērojami lielāka nekā 2021. gadā, visām 27 ES valstīm palielinot jaunas militāras tehnikas iepirkumus. Sešas ES valstis ir palielinājušas savus izdevumus par vairāk nekā 10%, bet NATO kandidātvalsts Zviedrija – par vairāk nekā 30%, liecina Eiropas Aizsardzības aģentūras dati. Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas vadītājs Žuzeps Borels brīdina, ka neraugoties uz arvien lielākiem tēriņiem aizsardzībai, Eiropas savienībai aizvien ir būtiskas militāro spēju nepilnības un valstu bloks joprojām atpaliek no citām pasaules mēroga lielvarām. Tāpat arī Eiropas Savienības valstis ir iztukšojušas savus krājumus, nosūtot Ukrainai ieročus desmitiem miljardu eiro vērtībā, lai palīdzētu cīņā pret Krieviju.

Kanādas valdība paziņojusi, ka ir panākusi vienošanos ar ASV kompāniju "Google", ka tā maksās 100 miljonus Kanādas dolāru jeb 67 miljonus eiro gadā Kanādas ziņu medijiem, piemērojoties jaunam Kanādas likumam, kas liek tehnoloģiju uzņēmumiem maksāt ziņu publicētājiem par to saturu. Vienošanās novērš iespējamību, ka "Google" īstenotu savus draudus bloķēt Kanādas ziņu meklēšanu ar šo interneta pārlūku Kanādas teritorijā. Jau ziņots, ka šī iemesla dēļ sociālo tīklu "Facebook" un "Instagram" mātesuzņēmums "Meta" šogad sāka ziņu bloķēšanu savās platformās Kanādā.
 
Turpinām ziņas

Ik gadu 1. decembrī tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena, ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni, celt informētības līmeni, un mazināt aizspriedumus pret HIV/AIDS.  Saistībā ar šo dienu Jēkabpils novada Sociālais dienests šodien, pulksten 14 aicina uz  AIDS dienai veltītu pasākumu, kurš notiks Sociālā dienesta pagalmā, Jaunā ielā 39i. Jau ziņots, ka  Latvijā katru gadu tiek reģistrēti jauni HIV saslimšanas gadījumi. Latvija ir otrajā vietā Eiropas savienībā jaunatklāto HIV inficēšanas gadījumu skaita ziņā uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Turklāt, tā kā šīs infekcijas ilgi var palikt nepamanītas, patiesais jauno gadījumu skaits, visticamāk, ir lielāks. 

Latvija, Lietuva, Polija, Igaunija un Ukraina iesniegušas kopīgu nomināciju ar priekšlikumu iekļaut no Sibīrijas nosūtītās vēstules uz bērza tāss UNESCO programmas "Pasaules atmiņas" starptautiskajā reģistrā. Pieteikumā, kas sagatavots sadarbībā ar visu piecu valstu UNESCO nacionālajām komisijām, tajā skaitā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, iekļauti 148 dokumenti, kas tapuši no 1940. līdz 1965.gadam padomju represiju sistēmā gulagā. Dokumentu kopumā ir vēstules, kas rakstītas uz bērza tāss, un citi politisko ieslodzīto vai izsūtīto personu dokumenti, kas glabājas 31 atmiņas institūcijā piecās valstīs - Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Ukrainā. Latvijas vēstules, kas rakstītas uz bērza tāss, tiek glabātas 11 Latvijas muzejos, tajā skaitā arī Jēkabpils vēstures muzejā.  

Un vēl

Šodien transporta satiksmei ir slēgts Vecpilsētas laukums Jēkabpilī, jo uz pilsētu tiks nogādāta galvenā Ziemassvētku egle. To bija paredzēts cirst un laukumā uzstādīt jau trešdien, bet tehnisku iemeslu dēļ iecere nerealizējās. Atbildīgie dienesti sola, ka šodien egle tiks nocirsta un atvesta un līdz svētdienai, kad paredzēta tās iedegšana – izdekorēta. Vecpilsētas laukums slēgts līdz pulksten sešiem vakarā, taču, ja egli uzstādīs ātrāk, laukumā transporta kustību atjaunos jau pēcpusdienā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:  Latvija paraksta līgumu par pretgaisa aizsardzības sistēmas piegādi 600 miljonu eiro vērtībā; Pedagogi aicina vecākus pārrunāt ar atvasēm par vardarbīgas rīcības nepieļaušanu; un Iepērkoties Ziemassvētkiem aicina neticēt brīnumiem internetā.

Latvijas Aizsardzības ministrija vakar parakstīja līgumu par vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas "IRIS-T" piegādi. Ar Vācijas uzņēmuma "Diehl Defence" parakstītā līguma summa ir aptuveni 600 miljoni eiro. Sistēma Latvijai tiks piegādāta 2026.gadā. Līdz tam Latvijai ir jāapmāca personāls un jāpilnveido infrastruktūra, kā arī jāizpilda citi priekšnosacījumi, lai sistēmu piegādes brīdī, Nacionālie bruņotie spēki būtu gatavi tās pilnvērtīgi izmantot un uzturēt.

Liela daļa Eiropas Savienības valstu, un tieši turīgākās, pārtikai piemēro zemāku pievienotās vērtības nodokļa likmi. Tādējādi pamatprodukti ir pieejamāki cilvēkiem ar zemiem ienākumiem, kuri lielu daļu sava budžeta tērē tieši pārtikai. Pievienotās vērtības nodoklis ir visai vecs nodoklis, izdomāts pēc Otrā pasaules kara un tiek vērtēts kā labs un svarīgs. Latvijā tas ienes apmēram 30% no budžeta ieņēmumiem, tātad tas ir otrs ienesīgākais nodoklis tūlīt aiz Valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Eiropas Savienības PVN direktīva paredz, ka šī nodokļa standartlikme nevar būt zemāka par 15%.  Viszemākā likme no ES dalībvalstīm ir Luksemburgā – 16%, bet vidējā likme bloka valstīs ir 21%, kam atbilst arī Latvijas izvēle. Visaugstākā likme ir Ungārijā – 27%.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija plāno nākamnedēļ atbalstīt likuma grozījumus, kas paredzēs uzticēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram anulēt pašvaldības domes deputātu mandātu neattaisnoti kavētu sēžu gadījumā. Tāpat paredzēts atbalstīt jaunu redakciju attiecībā uz kavēto sēžu skaitu - anulēt deputāta mandātu varēs, ja trīs mēnešu laikā nebūs apmeklēta vairāk nekā puse no kārtējām domes sēdēm. Iepriekš komisija bija atbalstījusi variantu, ka Centrālā vēlēšanu komisijai anulētu mandātu, tomēr tagad paredzēts šīs tiesības piešķirt ministram. 

Igaunija sagaida robežšķērsošanas skaita pieaugumu pēc tam, kad Somija slēdza kontrolpunktus uz robežas ar Krieviju, vēsta UNIAN. Šī iemesla dēļ arī Igaunija apsver iespēju slēgt robežu ar Krieviju saistībā ar migrantu pieplūdumu no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem, ko Igaunijas amatpersonas dēvē par Maskavas organizētu hibrīduzbrukumu . Kā raksta Politico, Igaunijas ārlietu ministrs brīdinājis, ka, gadījumā, ja situācija neuzlabisies, Igaunija ir gatava slēgt savu robežu. Igaunija jau brīdinājusi savus pilsoņus nebraukt uz Krieviju iespējamās robežu slēgšanas dēļ.

Ukrainas Drošības dienests vakar noorganizējis sprādzienu dzelzceļa Baikāla-Amūras maģistrālē Severomuiskas tunelī Burjatijā, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta aģentūra UNIAN. Faktiski tas ir vienīgais nopietnais dzelzceļa savienojums starp Krieviju un Ķīnu. Un tagad šis maršruts, ko Krievija cita starpā izmanto militārām piegādēm, ir paralizēts. Sprādziens ir kārtējā veiksmīgā Ukrainas Drošības dienesta īpašā operācija, bet dienests oficiāli nav sniedzis nekādus komentārus. Krievija ir apstiprinājusi, ka Severomuiskas tunelī noticis incidents, taču Krievijas propagandisti preču vilciena ugunsgrēkā vaino "kabeļu tīkla īssavienojumu".

Ungārija neatbalstīs nevienu Eiropas Savienības priekšlikumu sākt sarunas par Ukrainas iestāšanos blokā, paziņojis Ungārijas premjerministra kancelejas vadītājs Gergejs Gujāšs. Viņš preses konferencē Budapeštā norādīja, ka ir pāragri sākt oficiālas sarunas ar Kijivu par Ukrainas pievienošanos ES un ka Ungārija ES līderu samitā decembra vidū nepiekritīs sarunu uzsākšanai.

Turpinām ziņas

Pēc incidenta jauniešu vidū izglītības iestādē Dobeles novadā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga aicinājusi vecākus skaidrot savām atvasēm, ka par vardarbīgu rīcību jānes atbildība un to nedrīkst pieļaut. Gan Vanaga, gan Latvijas izglītības iestāžu vadītāju asociācijas prezidents, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns iepriekš ļoti kritiski izteicās par līdzšinējo Saeimas atbildīgo komisiju darbu, lai novērstu vardarbību skolās. Kalvāns pārmeta Saeimas deputātiem, ka jautājums par skolēnu vardarbību tiek risināts līdzīgi, kā vardarbība pret sievieti Jēkabpilī, kur visas atbildīgās institūcijas bija informētas par draudiem sievietes dzīvībai, taču neviena nerīkojās, lai novērstu slepkavību. Arī Vanaga norāda, ka diskusijas par skolēnu vardarbību būs vēl ilgi un visticamāk reāli lēmumi būs tikai tad, kad kādam vardarbības sekas būs letālas. Tikmēr Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša sliecas nepiekrist pedagogu arodbiedrības piedāvājumam noteikt vecāku atbildību, ja tie nerod risinājumu bērna uzvedības problēmām. 

Projektu pieteikumu konkursā Eiropas Savienības izglītības, mācību, jaunatnes un sporta programmas "Erasmus+" īstenošanai Latvijā izglītības un mācību jomā nākamgad piešķirti vairāk nekā 32 miljoni eiro. No tiem 15,83 miljoni eiro tiks ieguldīti augstākajā izglītībā, 7,82 miljoni eiro profesionālajā izglītībā, 6,03 miljoni eiro skolu izglītībā un 2,15 miljoni eiro pieaugušo izglītības projektiem. Turpinot atbalstīt vietējos neprofesionālā un tautas sporta organizāciju trenerus un personālu, sporta jomas mobilitāšu īstenošanai Latvijā piešķirti 97 tūkstoši eiro. 

Un vēl

Tuvojoties Ziemassvētku laikam, kad cilvēki saviem tuviniekiem un draugiem iegādājas dāvanas, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs atgādina iepirkties droši. Centrs uzsācis kampaņu “Netici brīnumiem internetā”, lai informētu un izglītotu pircējus par viņu tiesībām un pienākumiem, iepērkoties internetā. Centrs vērš uzmanību, ja kādi piedāvājumi ir, iespējams, pārāk labi, lai tiem noticētu un cenas ziņā pārlieku izdevīgi, pastāv liels risks, ka tās ir krāpnieku izliktas lamatas. Popularitāti iemantojusi arī preču tirdzniecība sociālajos tīklos, kur fiksēti sevišķi daudz krāpšanas gadījumu. Pirms pirkuma ir svarīgi pārbaudīt informāciju par vietni, kur plānojat iegādāties preci, piemēram, pārliecināties, vai norādīti kontakti un juridiskā persona. Tāpat jālasa atsauksmes. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Noslēgusies dziesmu pieteikšana Supernovai; Jēkabpilī no decembra samazinās maksa par apkuri; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Vakar, tāpat kā trešdien un otrdien Valsts robežsardzes amatpersonas nav konstatējušas mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, robežsardze informē, ka iestājies negaidīts klusums. Ja iepriekš dienā tika novērsti ap 100 cilvēku mēģinājumi iekļūt Latvijā, tad pēdējās nedēļās šis skaits sarucis, bet pēdējo dienu laiku nav bijis neviena mēģinājuma nelikumīgi šķērsot robežu. Kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 13 tūkstoši 728 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ uzņemti 416 cilvēki.

Sākot no šodienas, 1. decembra stājas spēkā grozījumi Civilprocesa likumā un Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas uzturlīdzekļu parādniekiem aizliedz cedēt prasījumus. Atbilstoši citā likumā - Civillikumā - pieejamam aprakstam, ir vispārīgi noteikts, ka cesiju prasījumi var pāriet no agrākā kreditora uz jaunu. Civilprocesa likumā no šodienas ir spēkā norma, ka tiesa pirms lēmuma pieņemšanas par procesuālo tiesību pārņemšanu Tiesu informatīvajā sistēmā pārbaudīs, vai puse, kura ir cedējusi savu prasījumu, ir reģistrēta uzturlīdzekļu garantijas fondā iesniedzēju un parādnieku reģistrā. Ja tiks konstatēts, ka puse ir uzturlīdzekļu parādnieks, tiesai būs jānoraida pieteikums par puses procesuālo tiesību pārņemšanu. 

Noslēgusies dziesmu pieteikšana Latvijas Televīzijas konkursam "Supernova" – šogad iesniegtas 108 dziesmas. Konkursa televīzijas tiešraidēs februārī skatītājiem atkal būs iespēja lemt, kuram mūziķim vai grupai uzticēt godu un atbildīgo uzdevumu pārstāvēt Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā 2024. gada maijā Malmē, Zviedrijā. Izvēloties dziesmas "Supernovas" nākamajai kārtai, kas notiks televīzijas tiešraidē, žūrija vērtēs to oriģinalitāti, aranžējumu, vēstījumu un atbilstību mūsdienu tirgus tendencēm, savukārt, lemjot par izpildītāju dalību konkursā, izšķirošas būs mūziķu vokālās spējas, iepriekšējie sasniegumi mūzikas nozarē un potenciāls gūt panākumus nākotnē. Jau 2024. gada janvārī žūrijas izvēlētos "Supernovas" dalībniekus būs iespēja iepazīt ikvienam konkursa līdzjutējam, savukārt televīzijas šovos februārī skatītāji varēs novērtēt priekšnesumus un finālā kopā ar žūriju lemt, kuram dalībniekam piešķirt ceļazīmi uz Eirovīziju.

Izraēlas armija paziņojusi, ka pēc pamiera beigām piektdienas rītā atsākusi kaujas Gazas joslā. Izraēlas armija apsūdzēja grupējumu "Hamās" par pamiera pārkāpšanu. Jau ziņots, ka kaujas tika pārtrauktas pirms nedēļas, 24.novembrī. Sākotnēji tas ilga četras dienas, bet pēc tam ar Kataras un citas starpnieces Ēģiptes palīdzību tika pagarināts par vairākām dienām. Nedēļu ilgā pamiera laikā "Hamās" un citi kaujinieki Gazas joslā atbrīvoja vairāk nekā 100 ķīlnieku, no kuriem lielākā daļa bija izraēlieši, apmaiņā pret 240 palestīniešu atbrīvošanu no Izraēlas cietumiem. Gandrīz visi atbrīvotie bija sievietes un bērni.

Eiropas Savienība varētu atbloķēt 10 miljardus eiro no Ungārijai paredzētajiem iesaldētajiem līdzekļiem, jo Budapešta ir spērusi soļus tiesu neatkarības stiprināšanai. Kritiķi apsūdz Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu draudos bloķēt svarīgu ES lēmumu pieņemšanu par Ukrainu, mēģinot šādi šantažēt ES, lai tā atbloķētu iesaldētos līdzekļus.  Jau ziņots, ka Orbāns ir vienīgais ES valsts līderis, kurš turpina uzturēt tuvas attiecības ar Krieviju. Viņš draud izmantot veto tiesības ES samitā decembrī, lai bloķētu palīdzību Ukrainai un sarunu uzsākšanu par Ukrainas iestāšanos ES.  

Pie prezidenta rezidences – Baltā nama – Amerikas Savienoto Valstu galvaspilsētā Vašingtonā iedegta Ziemassvētku egle. Iepriekšējā vakarā līdzīgs pasākums notika pie ne mazāk zināmā Rokfellera centra Ņujorkā.  Baltā nama saimnieks Ziemassvētku egles iedegšanas uzrunā atgādināja šā gada svētku sezonas tēmu– maģija, brīnums un prieks. Šie trīs vārdi atspoguļo un atklāj Ziemassvētku būtību un svētku perioda priekus. Ņujorkā, neraugoties uz auksto laiku, pie Rokfellera centra bija pulcējušies tūkstošiem cilvēku. Lielākais klātesošo prieks bija par apmēram pusmiljona LED gaismiņu iedegšanos 24 metrus augstajā eglē.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī siltumenerģijas tarifs no decembra samazināsies par 3,6% un būs 61,34 eiro par megavatstundu, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas sniegtā informācija.  Līdz ar tarifa samazinājumu, Jēkabpilī maksa par siltumenerģiju patlaban ir viena zemākajām valstī. SIA “Jēkabpils siltums” skaidro, ka tarifa izmaiņas ir saistītas ar kurināmā - šķeldas, iepirktās siltumenerģijas un dabasgāzes - cenas izmaiņām.

No šodienas līdz 1.martam automašīnām un autobusiem, kuru pilna masa nav lielāka par 3 tūkstoši 500 kilogramiem, obligāti jābūt aprīkotiem ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos, paredz Ceļu satiksmes noteikumi. Pārējā laikā ziemas riepu lietošana ir pēc autovadītāja ieskatiem un atbilstoši laika apstākļiem. Savukārt riepas ar radzēm drīkst izmantot tikai no 1.oktobra līdz 1.maijam.

Bauskā ceturtdien izglābts ledū ielūzis makšķernieks, bet viņa biedram izdevies krastā nokļūt paša spēkiem. Glābšanas dienests informē, ka Mēmeles ledū bija ielūzis cilvēks. Notikuma vietā glābēji konstatēja, ka apmēram 15 metrus no krasta pie ledus malas turas cilvēks. Ugunsdzēsēji ar dēli nokļuva līdz cietušajam un nogādāja viņu krastā.Pēc glābējiem sniegtās informācijas, divi cilvēki bija devušies uz plānā ledus makšķerēt un abi ielūzuši un nokļuvuši ūdenī.     

VUGD atgādina, ka ledus vēl ir ļoti plāns un trausls. Tas tikai veidojas, tāpēc nav vienmērīgs un tālāk no krasta būs plānāks. Uzsnigusī sniega sega šobrīd kavē ledus veidošanos. VUGD aicina cilvēkus neriskēt ar savu dzīvību un nekāpt uz nedrošā ledus.

Un vēl

Decembra pirmajā rītā valsts centrālo un austrumu daļu klāja līdz 30 centimetriem bieza sniega kārta, kas piecos rītā bija novērojumu stacijā "Sīļi", Līvānu novada Rožupē, par centimetru mazāk - "Lielpečos", netālu no Ogres novada Ogresgala. 28 cm dziļš sniegs sedza Dagdu un Piedruju Krāslavas novadā, savukārt Skrīveros un Siguldā plkst.5 bija attiecīgi 27 un 26 cm sniega. 25 cm bieza sniega sega reģistrēta Alūksnē, Kalnciemā, Rēzeknē un Zosēnos, bet Jēkabpilī – 21 centimetrs. Teju visu Latgali, Sēliju un Vidzemi klāj vismaz 20 cm sniega, tikpat bieza sniega kārta ir Rucavā, bet Kurzemes un Zemgales lielākajā daļā zemi sedz 8-16 cm sniega.

Tuvākajās dienās sals Latvijā pastiprināsies, liecina prognozes. Brīvdienās plašas sniega mākoņu zonas mūsu reģionu neskars, bet virs Baltijas jūras veidosies lokāli sniega mākoņi, kas brīžiem skars piekrastes novadus. Brīvdienās vējš būs lēns un mainīga virziena, tāpēc naktīs un no rītiem daudzviet veidosies migla un sarma. Dienās bieži uzspīdēs saule. Lēnā vēja un mazkustīgo mākoņu zonu dēļ palielināsies temperatūras kontrasti, jo vietās, kur naktīs un no rītiem debesis skaidrosies, temperatūra straujāk pazemināsies. Minimālā temperatūra brīvdienu naktīs lielākajā valsts daļā būs -13...-5 grādu robežās, bet vietām Vidzemē un Latgalē, debesīm skaidrojoties līdz -20...-15 grādiem. 

Nākamās nedēļas pirmajā pusē sals pastiprināsies vēl vairāk. Naktīs vietām Latvijas austrumos temperatūra noslīdēs pat zem -20 grādu atzīmes, brīžiem snigs, biežāk un stiprāk piekrastē. Nedēļas otrajā pusē sals sāks mazināties. Pašreizējās prognozes rāda, ka pēc 8. decembra mūsu reģionā varētu ieplūst siltāka gaisa masa no Rietumeiropas, kas, visticamāk, sākotnēji ierastos ar sniegu vai pat puteni, kas pārietu slapjdraņķī un atkusnī.

Atstājiet komentāru