2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 4.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 4.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties:  Ģimenes ārsti no 1.janvāra varētu strādāt četras valsts apmaksātas darba dienas; Poligona "Sēlija" un bāzes izveidē plānots ieguldīt ap 700 miljoniem eiro; un VUGD aicina Ziemassvētku laikā ievērot ugunsdrošību.

Svētdienas rītā trīs Latvijas robežkontroles punktos, gaidot iebraukšanu Krievijā vai Baltkrievijā, rindā kopumā stāvēja vairāk nekā tūkstoš 500 kravas auto, liecina Valsts robežsardzes apkopotā informācija. Vislielākā rinda ir uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Pāternieku robežpunktā savu kārtu gaida 600 kravas auto. Tik liels rindā esošu kravas auto skaits novērojams jau kopš 1.decembra vakara. Tikmēr Terehovas robežpunktā uz Latvijas-Krievijas robežas rindā stāv tikai nedaudz mazāk kravas automobiļu – 590. Savukārt Grebņevas robežpunktā uz Latvijas-Krievijas robežas gaida 390 kravas auto. Garās rindas novērojamas no novembra sākuma, kad strauji sācis pieaugt kravas auto skaits pie robežpunktiem.

Ģimenes ārsti no 1.janvāra varētu strādāt četras valsts apmaksātas darba dienas, piekto nosakot par maksas. Šī gada beigās ģimenes ārstiem beidzas noslēgtais līgums ar Nacionālo veselības dienestu. Pagaidām nav tikusi īstenota neviena ģimenes ārstu asociācijas prasība, neskaitot nelielu algas pieaugumu, kas ir vienāds visiem ārstiem Latvijā. Turklāt, pēc ģimenes ārstu aprēķiniem, no 1.janvāra viņu nozarē finansējums samazināsies par 13%, līdz ar to rodas pamatotas bažas, kā uzturēt prakses vietas, un kādus pakalpojumus turpmāk sniegt pacientiem. Asociācijas biedri savā starpā vienojušies slēgt jaunu līgumu ar nacionālo veselības dienestu līdz 2024.gada beigām, strādājot četras dienas nedēļā par valsts apmaksu, bet piektā diena būtu par maksu.

Koalīcijas deputāti iesnieguši grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kas paredz veikalos cenu zīmē vai pie pārtikas produkta norādīt pārtikas ražošanas valsti, to attēlojot attiecīgās valsts karoga formā. Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka šādi grozījumi nepieciešami, 'lai patērētājs spētu viegli, ērti un nepārprotami identificēt attiecīgās pārtikas preces izcelsmes valsti'.Grozījumu autori uzskata, ka nereti patērētāji tiekot maldināti par dažādu pārtikas produktu patieso izcelsmes valsti, tādēļ, koalīcijas ieskatā, šāda prasība vairotu patērētāju informētību, ļaujot izdarīt personīgajās vērtībās un prioritātēs balstītu lēmumu. Paredzēts, ka norma stātos spējā nākamā gada 1.maijā.

Krievijas drošības dienesti piektdien paziņojuši, ka aizturēts kāds diversants, kurš pēc Ukrainas specdienestu rīkojuma esot spridzinājis dzelzceļu Rjazaņas apgabalā, atsaucoties uz gazeta.ru, vēsta lsm.lv. Krievijas propagandas mediji apgalvo, ka šo vīrieti apmācījuši Latvijas specdienesti, apmācība esot notikusi Jēkabpilī. Latvijas Valsts Drošības dienests šo gadījumu vērtē kā klasisku dezinformācijas izplatīšanas piemēru, paziņojot, ka Latvijai ar minēto incidentu nav nekādas saistības. Jau ziņots, ka 11. novembrī uz dzelzceļa līnijas Rjazaņas apgabalā notika sprādziens, kā rezultātā no sliedēm nogāja 19 kravas vilciena vagoni.
Latvijas, Lietuvas un Polijas prezidenti piektdien boikotēja valstu līderu kopējo fotografēšanos Dubaijā notiekošajā ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām konferences 28. sesijā, jo kopbildē piedalījās Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko. Lietuvas prezidents Gitanas Nausēda norāda, ka būtu liekulīgi stāvēt plecu pie pleca ar tās valsts vadītāju, kas kļuva par Krievijas agresijas pret Ukrainu placdarmu, un, it kā nekas nebūtu noticis, apspriest pasaules nākotni un klimata pārmaiņas. Lukašenko dēļ kopējo fotografēšanos boikotēja arī Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs un Polijas prezidents Andžejs Duda.

Ukraina no rietumvalstu sabiedrotajiem nav saņēmusi visus vēlamos ieročus, ko izmantot karā pret iebrucējiem no Krievijas, tomēr Kijiva aktīvi strādās, lai pārliecinātu partnerus par turpmāko palīdzību. Tā ir norādījis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Savukārt ASV administrācija ir mudinājusi Kongresu iespējami drīz apstiprināt Ukrainai papildu palīdzību. Ukraina vēlas arī attīstīt savu militāro rūpniecību. Zelenskis lūdzis sabiedrotos piešķirt Ukrainai aizdevumus un licences ieroču un bruņojuma ražošanai.

Turpinām ziņas

Militārā poligona "Sēlija" un bāzes izveidē plānots ieguldīt ap 700 miljoniem eiro, ieskaitot sabiedroto un nacionālo finansējumu. Līdz 2025.gadam plānots īstenot projekta pirmo kārtu, tam atvēlot 36,5 miljonus eiro nacionālo finansējumu, bet šī kārta ir pieteikta arī NATO finansējumam. Otrajā, trešajā un ceturtajā kārtā plānots ieguldīt līdz 700 miljoniem eiro NATO un sabiedroto finansējuma. 

Jau ziņots, ka Ministru kabinets pērn vasarā konceptuāli atbalstīja jauna militārā poligona izveidi Aizkraukles un Jēkabpils novadu teritorijā. Poligons "Sēlija" ir Latvijas ieguldījums reģiona drošībā ar militāro poligonu 24 tūkstoši 540 hektāri un militāro bāzi 54,7 hektāru platībā. Projekts paredz arī bāzes izveidošanu apmēram tūkstoš 700 karavīriem, desantēšanās vietu, šautuves, nesprāgušās munīcijas zonu, helikopteru nosēšanās laukumu.

Piektdien noslēdzās pieteikšanās trešajam valsts aizsardzības dienesta iesaukumam, kuram brīvprātīgi pieteicās 515 Latvijas pilsoņi. Pēc pieteikšanās noslēguma atlases speciālisti izskatīs saņemtās pieteikuma anketas, lai izvērtētu pilsoņa atbilstību Valsts aizsardzības dienesta likumā noteiktajiem kritērijiem. Ja netiks konstatēti šķēršļi dienestam, tiks veikta veselības pārbaude - katram pilsonim tiks sniegta informācija par pārbaudes laiku, vietu, kā arī visiem uz pārbaudi līdzi ņemamajiem dokumentiem. Savukārt, ja pēc pieteikuma anketu izskatīšanas nepieciešamais brīvprātīgo karavīru skaits valsts aizsardzības dienesta 11 mēnešu dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos netiks konstatēts, iztrūkstošo skaitu nodrošinās ar atlasi pēc nejaušības principa, kas notiks 2024.gada 23.janvārī. 

Un vēl

Svētdien Adventes vainagos tika iedegtas pirmās sveces un ir sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina šajā laikā, dedzinot sveces, ievērot ugunsdrošību. VUGD statistika liecina, ka ik gadu šajā laikā bez uzraudzības atstātu iedegtu sveču dēļ izceļas vairāki ugunsgrēki. Svecītes, kas novietotas pie aizkariem vai pārāk tuvu siltuma avotiem, bojātu dekoratīvo spuldzīšu virteņu lietošana, aizdegušies adventes vainagi, ko rotā sausas dekorācijas, vai mājdzīvnieks, kurš netīši spējis apgāzt sveci - šie ir tikai daži no izsaukumiem kurus varēja novērst, ja vien būtu ievērotas ugunsdrošības prasības.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem ugunsgrēki, kuros cietuši cilvēki, ir vieni no vissmagākajiem izsaukumiem. Tajos gūtie apdegumi var būt dziļi un plaši - rokas, kājas, krūšu kurvis, mugura, arī seja un elpceļi. Ja cilvēks guvis apdegumu, kas ir 10-20% no ķermeņa virsmas, tad tam jau ir smagas sekas. Lai nenotiktu nelaime, svarīgi ievērot ugunsdrošības prasības mājoklī - neatstāt degošas sveces bez uzraudzības, adventes vainagā pareizi novietot sveces un ievērot elektrisko spuldzīšu lietošanas instrukciju, kā arī pārliecināties, ka mājoklī uzstādītais dūmu detektors ir darbspējīgs.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Komisija atbalsta samazināto 12% PVN likmi augļiem, ogām un dārzeņiem, Tilta šuves remontu Jēkabpilī sāks otrdien; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstīja valdības priekšlikumu nākamgad noteikt 12% pievienotās vērtības nodokļa likmi augļiem, ogām un dārzeņiem. Patlaban spēkā esošā 5% PVN likme augļiem un dārzeņiem ir spēkā līdz 31.decembrim, bet no 2024.gada 1.janvāra likme būtu paredzēta 21%. Koalīcija vienojās par kompromisa variantu, nosakot 12% PVN likmi. Lai noteiktu minēto likmi, nepieciešami kompensējošie pasākumi 15,9 miljonu eiro apmērā, tādēļ plāno pārskatīt akcīzes nodokļa likmes dažādiem produktiem.

Šī gada 3. ceturksnī pēc darba dienu un sezonāli nekoriģētiem datiem mēneša vidējā bruto darba samaksa Latvijā par pilnas slodzes darbu bija tūkstoš 549 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinot ar 2022. gada 3. ceturksni, mēneša vidējais atalgojums palielinājās par 164 eiro jeb 11,8%. Bruto darba samaksa par vienu nostrādāto stundu šī gada 3. ceturksnī bija 10,45 eiro. Gada laikā vidējā darba samaksa visstraujāk pieauga enerģētikas nozarē, lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozarē, kā arī  valsts pārvaldē. Savukārt viszemākā vidēja darba samaksa par pilnas slodzes darbu bija izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē.

Eiropas Savienības izsludinātais solidaritātes mehānisms, lai dalītos ar medikamentiem to deficīta gadījumā, nedos rezultātu, ja zāļu trūkst visiem. Tā var secināt, analizējot plānotos pasākumus zāļu deficīta novēršanai. Par nozari atbildīgajās Latvijas iestādēs atzīt, ka tas vien neatrisinās problēmas, un medikamentu trūkums ir kaut kas tāds, ar ko ik pa laikam var nākties saskarties. Nozares pārstāvji gan prognozē, ka šoziem zāļu deficīts nebūs tik liels kā pirms gada. Ja ierastās zāles nav pieejamas, pacientam kopā ar ārstu jāmeklē alternatīvas.

Virs Ukrainas debesīm naktī uz svētdienu notriekti 10 no 12 iebrucēju palaistajiem droniem, kas bija nomērķēti uz valsts kritiskās infrastruktūras objektiem. Taču arvien lielākas raizes Ukrainas aizstāvjiem sagādā vadāmās aviācijas bumbas, ko Krievija izmanto arvien vairāk. Pēdējās nedēļās Krievija uzbrukumos Ukrainas dienvidos masveidā izmanto vadāmās aviācijas bumbas. Ukrainas Gaisa spēku runasvīrs Jurijs Ihnats svētdien sacīja, ka tās galvenokārt ir nomērķētas uz Ukrainas karaspēka pozīcijām un piefrontes teritorijām. Vadāmās aviācijas bumbas ir neprecīzas, bet tās sver 500 kilogramu. Tajās ir daudz sprāgstvielu, un tās izmanto, lai nodarītu plašus postījumus.

Ukraina un Polija ar šodien atvērusi robežpunktu tukšiem kravas auto, cenšoties mazināt poļu kravas automašīnu šoferu īstenoto blokādi, kas jau vairākas nedēļas lielā mērā paralizējusi satiksmi. Dolhobičovas-Uhriņivas robežpunkts, kas apkalpo vieglās automašīnas un autobusus, no pirmdienas ir atvērts tukšiem kravas auto, kas no Ukrainas dodas uz Poliju.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī tilta pār Daugavu šuves, kas atrodas tuvāk labajam krastam, remontu sāks rīt, nevis šodien kā bija paredzēts. Darbi noritēs nakts stundās, lai pēc iespējas mazāk traucētu transporta plūsmu. Transporta kustība darbu laikā tiks organizēta pa vienu braukšanas joslu, kustību regulēs luksofors. Remontu veiks SIA “M.A.-TAKA-7” un izpildes termiņš noteikts līdz 20.decembrim, taču uzņēmums esot solījis darbus paveikt četru dienu laikā no to sākšanas brīža. Līgumcena bez PVN vairāk kā 16 tūkstoši eiro. Paredzēts, ka metāla šuve tiks nomainīta pret mīksto šuvi. Tas gan ir pagaidu risinājums, jo nodrošinās šuvju kalpošanu tikai dažus gadus, bet šobrīd pašvaldībai neesot iespējas nomainīt pilnīgi jaunas šuves. Problēma esot ne tikai dārgas izmaksas, bet arī šādu darbu veicēju trūkums.

Latvijā jau kopš 2008. gada par tradīciju kļuvis Ziemassvēku vecīšu skrējiens. Aizvadītajos gados tā dalībnieku skaits audzis, pērn pulcējot pustūkstoti skrējēju. Arī svētdien vecīši pulcējās, kaut dažiem sals knieba degunos, un sildījās skrienot. Lai gan skrējiena mērķis ir labdarība, Ziemassvētku vecīši norāda – viņu motivācija ir jautrība. Šogad Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējienā Rīgas starptautiskais Rotari klubs vāca līdzekļus programmai "Care Mobile," kas nodrošina bezmaksas medicīniskās konsultācijas bērniem. Šī gada deviņos mēnešos sniegtas vairāk nekā 4 tūkstoši medicīniskās konsultācijas bērniem 40 dažādās vietās Latvijas lauku reģionos. Un tagad to skaitu varēs papildināt.

Un vēl

Šīs nedēļas beigās gaidāms stiprs sals, termometra stabiņam nokrītot līdz pat -20 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes. Nedēļas pirmā puse būtiski neatšķirsies no decembra pirmajām brīvdienām, jo brīžiem snigs, sniega sega tikai vietām palielināsies par pāris centimetriem. Dominēs lēns vējš. Arī sals saglabāsies, vietām gaisam atdziestot līdz -11…-15 grādiem. Arī dienu laikā vēl aizvien būs jāģērbjas siltāk. Savukārt nedēļas vidū, paaugstinoties atmosfēras spiedienam, turpināsies mierīgs laiks - būtiski nokrišņi nav gaidāmi un dominēs lēns vējš. Termometra stabiņš noslīdēs arvien zemāk - nakts stundās jau lielākajā valsts daļā gaisa temperatūra būs -10...-17 grādi, vietām zem skaidrām debesīm gaiss atdzisīs pat līdz -20 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministru kabinetā būs jauna profesija – Ministra biedrs; Autovadītāji iebilst pret tiesību atņemšanu pārsniedzot braukšanas ātrumu 30 km/h; un Iznāks krāsojamā grāmata “Izkrāso Sēliju!”

Valsts kanceleja rosina Profesiju klasifikatorā iekļaut profesiju “Ministra biedrs”, liecina Ministru kabinetā izskatīšanā iesniegtie grozījumi "Noteikumos par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām". Noteikumu anotācijā iekļauts skaidrojums, kāpēc Ministru kabinetam nepieciešama jauna profesija: "Saskaņā ar 2022. gada 1. decembra likumu "Grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā" Latvijā ir ieviests ministru biedra institūts. Ministra biedrs pārzina atsevišķas nozares un politikas jomas, kuras ietilpst Ministru kabineta locekļa kompetencē un kuru pārziņu viņam noteicis attiecīgais Ministru kabineta loceklis, kā arī viņa uzdevumā pilda citus pienākumus. Jau ziņots, ka Ministru biedrus iecels Ministru prezidents, tajā skaitā, premjers to varēs darīt pēc attiecīgās jomas ministra priekšlikuma. Ministra biedrs amatā varēs atrasties ne ilgāk kā attiecīgais ministrs.

TV24 raidījumā “Ziņu top” viesojās Saeimas deputāts, frakcijas “Apvienotais saraksts” priekšsēdētājs Edgars Tavars, kas skaidroja par nodokļu izmaiņām nākamgad, kuri skars Latvijas iedzīvotājus. Viņš ir norāda, ka bažas rada šķietami nevainīgs nodoklis - dabas resursu nodoklis, kas, viņaprāt, varētu radīt pārsteigumu daudziem iedzīvotājiem. Piemēram, ir plānots ieviest dabas resursu nodokli par apģērbu. Deputāts arī pastāstīja, ka ir plānots ieviest īpaši lielu un jaunu nodokli par mitrajām salvetēm - 12,2 eiro par vienu kilogramu. Tas nozīmē, ka, piemēram, ja jaunai ģimenei zīdaiņa kopšanai ir nepieciešams nopirkt kilograma vai divu kilogramu mitro salvešu paku, tad viņiem būs jāmaksā 24 eiro nodoklis par šo paku. Šādas salvetes tiek plaši izmantotas arī vecu un slimu cilvēku aprūpē.

Ukraina otro ziemu karā pret Krieviju ir sākusi ar mazāku optimismu attiecībā uz ātru uzvaru, to intervijā Latvijas Televīzijai pauda bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Juris Maklakovs, norādot arī, ka Krievija karā pret Ukrainu ir atguvusies. Viņaprāt, Eiropas Savienība un NATO nav spējušas pilnvērtīgi novērtēt Ukrainas pretinieku. Maklakovs uzskata, ka Eiropas Savienībai būtu nepieciešams pielikt lielākas pūles, lai izpildītu to, kas tika solīts Ukrainai. Pēc viņa teiktā, Ukrainai joprojām nav visu to spēju, kas nepieciešamas, lai uzvarētu karā pret Krieviju. Ukrainas bruņotie spēki joprojām nevar veikt gaisa operācijas, šajā jomā nesaņemot palīdzību no NATO un Eiropas Savienības. Viņš norādīja, ka tāpat ES nav bijusi spējīga piegādāt nepieciešamo miljonu lādiņu – no tiem piegādāti vien aptuveni 30%. Runājot par šo ziemu frontē Ukrainā, bijušais NBS komandieris sacīja, ka ir jāmeklē gan finansējums, gan resursi, kas palīdzētu Ukrainai.

NATO dalībvalstīm arī turpmāk ir jāatbalsta Ukraina, sestdien intervijā vācu raidsabiedrībai ARD sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, norādot, ka atbalsts Ukrainai ir alianses interesēs. Stoltenbergs brīdina, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzvaras gadījumā Ukrainu sagaida traģēdija. Bet arī Eiropai tas būs bīstami, tāpēc tās interesēs  ir, lai Ukraina izturētu. Izsakoties par situāciju frontē, Stoltenbergs atzina, ka pēdējo mēnešu laikā būtiskas virzības nav bijis. Tiesa, tas nenozīmē, ka Ukrainas armija pretuzbrukuma laikā nekādus panākumus nav guvusi. Arī viņš atzina, ka Rietumu nepietiekamā atbalsta dēļ situācija Ukrainā var pasliktināties.

Anglijas ziemeļos spēcīga snigšana nedēļas nogalē izraisījusi haosu satiksmē un atstājusi bez elektroapgādes simtiem mājsaimniecību, un meteorologi ziņo, ka šodien visā reģionā uz ceļiem iespējams apledojums. Meteoroloģijas dienests ir izdevis dzelteno brīdinājumu par apledojumu lielā daļā Anglijas ziemeļu. Citviet Anglijā, Velsā un Skotijas austrumos izsludināti brīdinājumi par spēcīgu snigšanu. Sestdienas naktī gaisa temperatūra Skotijas ziemeļos noslīdēja līdz mīnus 12,5 grādiem pēc Celsija, kas ir lielākais aukstums kopš pagājušās ziemas. Kambrijā sestdienas vakarā snigšanas dēļ bez elektroapgādes palika aptuveni 7 tūkstoši mājsaimniecību un uzņēmumu un ceļi kļuva neizbraucami. Neoficiāli mērījumi liecina, ka Kambrijas dienvidos uzsniga līdz 30 cm sniega. Spēcīga snigšana nedēļas nogalē apgrūtināja satiksmi arī Vācijā, Austrija, Čehijā un citur Eiropā.

Turpinām ziņas

Ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstu 44,9 milj. eiro apmērā īstenoti uzlabojumi pasažieru pārvadājumu jomā astoņās valstspilsētās. Vecie autobusi nomainīti uz mūsdienīgiem, pasažieriem ērtiem un videi draudzīgiem, un īstenotās pārmaiņas dod pozitīvu pienesumu virzībai uz zaļo kursu. Tāpat mūsdienīgie autobusi uzlabo ikdienas pārvietošanās drošību, kā arī nodrošina piekļūstamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, vecākiem ar bērnu ratiņiem un citām iedzīvotāju grupām. Līdz šī gada beigām astoņās Latvijas valstspilsētās, tajā skaitā arī Jēkabpilī – tiks iegādāti 145 mūsdienīgi un videi draudzīgi autobusi. Šobrīd valstspilsētās reisi jau tiek veikti ar 106 autobusiem, līdz šī gada beigām tiks iegādāti vēl 39 jauni autobusi. To iegāde tiek īstenota ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" trīs dienās savākti vairāk nekā 11 tūkstoši parakstu pret priekšlikumu, kas paredzētu tiesību atņemšanu par braukšanas ātruma pārsniegšanu par vairāk nekā 30 kilometriem stundā. Iniciatīvas pārstāvis Modris Skudra atzīmē, ka sodiem ir jābūt pakāpeniskiem un samērīgiem. Jāņem vērā arī reālā situācija - ja uz ceļa ir jāapdzen divas vienu aiz otras braucošas mašīnas, sevišķi jau kravas auto, tad ātrums manevra beigās visai ticami būs ap 120 km/h. Tāpat tiek norādīts, ka soda bardzības dēļ ir liels risks, ka pārkāpējs mēģināšot bēgt, kas noteikti neveicināšot drošību uz ceļa. 

Kā ziņots, ar attiecīgu priekšlikumu - par iespēju uz laiku atņemt tiesības par vismaz 31 kilometru ātrāk nekā atļauts - nākusi Iekšlietu ministrija un tam atbalsts pausts arī Satiksmes ministrijā. Savukārt patlaban Ceļu satiksmes likums paredz, ka tiesību atņemšanas sankcija iestājas, ja atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana pieļauta no 51 kilometra stundā līdz 60 kilometriem stundā.

Un vēl

Pirmo reizi izdota krāsojamā grāmata, kurā apkopoti 20 ievērojamākie tūrisma objekti no visas Sēlijas. Grāmatas atvēršanas pasākums notiks 9. decembrī pulksten 11 Viesītes kultūras centrā “Sēlija”. Daugavpils mākslinieces Jeļenas Ondzules zīmētajās melnbaltajās ilustrācijās atrodami 20 vēstures, arhitektūras un dabas objekti no visas Sēlijas vēsturiskās zemes. Darbi zīmēti ar roku, datorā veicot tikai to pēcapstrādi. Grāmatā varēs izkrāsot gan Červonkas muižas pili Vecsalienas pagastā, gan Subates vecpilsētu un Zasas muižas parku. Objektu vidū iekļauta Viesītes kultūras centra “Sēlija” iespaidīgā celtne, Staburaga piemiņas zīme “Dieva auss” un cita ievērojamas Sēlijas vietas.  Katram no zīmējumiem pievienots apraksts un karte, kas ļauj uzzināt par katru no šīm apskates vietām vairāk.

Atstājiet komentāru