2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 20.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 20.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties : Nākamgad pieaugs algas pedagogiem un mediķiem ; Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumi 2024.gadā plānoti 221,3 miljonu eiro apmērā ; un Vai zinājāt, ka dziesmas "White Christmas" autors nodzīvojis 101 gadu?

Valdība vakar pieņēma Ministru kabineta noteikumus par zemāko mēnešalgu ārstniecības personām, lai īstenotu darba samaksas paaugstināšanu veselības aprūpē strādājošajiem, kam kopumā tiks novirzīti 71,33 miljoni eiro 2024.gadā un turpmāk ik gadu. Zemākā mēnešalgas likme tiek palielināta veselības aprūpes jomā nodarbinātajiem, tai skaitā ārstniecības personām slimnīcās, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, Valsts asinsdonoru centrā, Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā nodarbinātajiem un ārstniecības personām vēl citās iestādēs, kas sniedz valsts apmaksātos pakalpojumus. Tādējādi, piemēram, sertificētiem ārstiem un funkcionāliem speciālistiem zemākā mēnešalga par likmi no 2024.gada 1.janvāra būs 1 813 eiro, kas ir pieaugums par 10,6% jeb 174 eiro; sertificētām māsām, ārstu palīgiem no jaunā gada 1 189 eiro, kas ir pieaugums par 6,5% jeb 73 eiro; ārstniecības atbalsta personām zemākā mēnešalga palielināsies par 6,9% jeb 56 eiro. Nozarē kopumā ir sešas amatu kategorijas. 

No nākamā gada 1.janvāra visu pedagogu, tai skaitā pirmsskolas pedagogu, zemākā darba algas likme būs 9,54 eiro. Lai nodrošinātu pieaugumu, palielinātas viena izglītojamā izmaksas. Tāpat noteikts, ka izglītības iestādes vadītāja mēneša darba algas likme pieaugs atbilstoši izglītojamo skaitam. Piemēram, vadītājiem ar izglītojamo skaitu no 1001 līdz 3001 un vairāk atalgojums pieaugs par 12,2%, kamēr vadītājiem ar izglītojamo skaitu no 151 līdz 300 - par 21,5%. Savukārt izglītības iestāžu vietnieku un struktūrvienību vadītāju zemākā mēneša algas likme nevarēs būt zemāka par izglītības metodiķa zemāko mēneša darba algas likmi, lai ievērotu pedagogu amatu hierarhiju. 

No 2024. gada 1. janvāra spēkā stāsies jaunie elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi, kas būs nedaudz zemāki par tiem, kuri stājušies spēkā šogad jūlijā un izraisīja sašutumu sabiedrībā, kā rezultātā valsts nolēma kompensēt daļu no tarifa kāpuma. Taču janvārī beigsies arī šis valsts atbalsts, un rezultātā elektroenerģijas rēķini lietotājiem tomēr būs lielāki. Lai uzzinātu savas mājsaimniecības prognozētās sadales sistēmas pakalpojumu izmaksas no nākamā gada 1. janvāra, var izmantot AS "Sadales tīkls" sagatavoto Tarifu kalkulatoru, kas pieejams uzņēmuma mājaslapā.

Somijas iedzīvotāju skaits rudenī sasniedza 5,6 miljonus, bet lielākā daļa pieauguma ir uz imigrācijas rēķina, jo jaundzimušo skaits Somijā turpina samazināties. Somijas Statistikas pārvaldes dati rāda, ka novembra beigās Somijā bija 5, 6  miljoni iedzīvotāji. Šogad no valsts izceļojuši 12 tūkstoši 408 cilvēki, bet Somijā ieradušies 66 tūkstoši 559 imigranti, tādējādi ieceļotāju skaits par vairāk nekā 54 tūkstoši pārsniedzis izceļotāju skaitu. Piecu miljonu robežu Somijas iedzīvotāju skaits sasniedza 1991. gadā, bet 2016. gadā tas bija jau 5,5 miljoni. Taču dabiskais pieaugums jau labu laiku ir negatīvs; jaundzimušo skaits pēdējoreiz pārsniedza mirušo skaitu 2015. gadā. Tas nozīmē, ka Somijas iedzīvotāju skaits palielinās galvenokārt uz imigrācijas rēķina.

Izraēlas armija Gazas joslā turpina sauszemes operācijas pret teroristu grupējumu "Hamās", bet tikmēr diplomātiskajā frontē notiek centieni pārtraukt karadarbību. Palestīniešu amatpersonas vēsta, ka naktī Izraēlas triecienos pa objektiem Rafas pilsētā nogalināti vismaz 20 cilvēki. Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons otrdien apmeklēja Franciju un Itāliju, lai apspriestu situāciju Tuvajos Austrumos. Lielbritānijas Ārlietu ministrija izplatīja paziņojumu, kurā bija teikts, ka Kemerons vizīšu laikā aicinās panākt ilgtspējīgu pamieru starp Izraēlu un "Hamās" un mudinās sabiedrotos koordinēt humānās palīdzības piegādes Gazas joslas civiliedzīvotājiem.

Turpinām ziņas

Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumi 2024.gadā plānoti 221 miljons 308 tūkstoši 803 eiro apmērā, liecina Ministru kabinetā otrdien apstiprinātie Finanšu ministrijas sagatavotie Ministru kabineta noteikumi par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumiem un to sadales kārtību 2024.gadā. Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumus veidos valsts budžeta dotācija 35 miljoni 921 tūkstotis  931 eiro apmērā un pašvaldību iemaksas 185 miljoni  386 tūkstoši  872 eiro apmērā. 

Pašvaldību iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 2024.gadā veiks divas pilsētas - Rīga un Jūrmala, kā arī astoņi novadi – Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Salaspils, Saulkrastu, Ropažu un Siguldas. Pārējās pašvaldības saņems dotāciju, tajā skaitā Aizkraukles novads - 5 miljoni 596 tūkstoši 823 eiro,  apmērā jeb 2,5%, Augšdaugavas  - 8 miljoni 856 tūkstoši 41 eiro, Jēkabpils novads - 10 miljoni 29tūkstoši 824 eiro,  Līvānu - 2 miljoni 744 tūkstoši 51 eiro,  Madonas - 6 miljoni 940 tūkstoši 591 eiro,  Preiļu - 4 miljoni 823 tūkstoši 629 eiro un Varakļānu  - 949 tūkstoši 10 eiro apmērā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Atbalsta līguma parakstīšanu par "Rail Baltica" pamattrases būvdarbiem Latvijā 3,7 miljardu eiro vērtībā ; Daugavas aizsargdambja pārbūvē Jēkabpilī nav paveikti visi šogad plānotie darbi ; un Rīgas Tehniskā universitāte ierindojas augstā vietā zaļo augstkolu reitingā Eiropā.

Valdība konceptuāli atbalstīja līguma parakstīšanu par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases būvdarbiem Latvijā 3,7 miljardu eiro vērtībā, sākotnēji pasūtot pirmās kārtas būvdarbus 165 miljonu eiro vērtībā. Pamattrases izmaksas Latvijā aplēstas 3,7 miljardu eiro apmērā, savukārt pirmās kārtas būvdarbu īstenošanai nepieciešami 165 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Latvijā novembrī bijusi zemāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji, liecina vakar publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati. Gada inflācija novembrī bijusi 1,1%. Augstākā inflācija pagājušajā mēnesī reģistrēta Čehijā  - 8%, bet zemākā – Dānijā – 0,3%.  Lietuvā gada inflācija bijusi 2,3%, bet Igaunijā tā veidojusi 4,1%. Savukārt ES vidēji gada inflācija novembrī bijusi 3,1%, bet eirozonā tā veidojusi 2,4%.

Latvijā terorisma draudu līmenis pašlaik ir zems, un Valsts drošības dienesta rīcībā esošā informācija neliecina, ka tuvākajā laikā situācija varētu mainīties. Šonedēļ drošības dienests rīkoja Pretterorisma centra ekspertu konsultatīvās padomes sanāksmi, kurā tika apspriestas aktualitātes pretterorisma jomā. Īpaša uzmanība tika pievērsta starp Izraēlu un teroristisko organizāciju "Hamās" notiekošajam bruņotajam konfliktam un tā ietekmei uz terorisma draudiem Eiropā. Sanāksmē tika iezīmētas arī prioritātes pretterorisma jomā nākamajam gadam.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pavēstījis, ka armijas vadība lūgusi mobilizēt 450  līdz 500 tūkstoši cilvēku, tomēr viņš ierosinājis izstrādāt plānu tālāk, lai paredzētu ne tikai jaunu karavīru piesaistīšanu, bet arī to karavīru demobilizāciju, kas karo jau aptuveni divus gadus. Atbilstoši viņa vārdiem šajā ziņā ir jāievēro taisnīgums. Šāda cilvēku skaita mobilizācijas izmaksas ir aptuveni 500 miljardi hrivnu jeb aptuveni 12 miljardi eiro. Zelenskis arī norādīja, ka Ukraina nezaudē karā un neviens nezina, cik ilgi tas vilksies. 

Par gatavošanos Maskavas uzdevumā rīkot sabotāžu, Polijā notiesāti 14 Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pilsoņi. Pagājušajā mēnesī viņi apsūdzēti spiegošanā, par gatavošanos sabotēt vilcienus, kas ved palīdzību uz Ukrainu, kā arī par militāro un kritiskās infrastruktūras objektu novērošanu. Visi apsūdzētie notiesāti bez līdzdalības tiesas sēdē. Savu vainu apsūdzībās viņi atzinuši un sēdē nepiedalījās.

Turpinām ziņas

Daugavas aizsargdambja pārbūvē Jēkabpilī šogad nav paveikti visi sākotnēji plānotie darbi, teikts otrdien valdības skatītajā informatīvajā ziņojumā par pretplūdu pasākumiem Jēkabpilī. Saskaņā ar ziņojumu, 2023.gadā bija plānots veikt labā un kreisā krasta aizsargdambju lietus kanalizācijas izlaides pārbūvi un pretplūdu draudu sistēmas izbūvi, kreisā krasta aizsargdambja nostiprināšanu ar akmeņu bēruma nepilnu divu kilometru posmā. Tāpat bija plānota hidrobetona nogāzes nostiprināšana ar filtrācijas samazināšanu aizsargdambja ķermenim un hidrobetona atbalstsienas izbūve dambja piekājē 700 metrus garā posmā. Ņemot vērā, ka dažādu iemeslu dēļ būvdarbus nebija iespējams uzsākt šī gada jūlijā kā sākotnēji tika plānots, līdz ar to visi iecerētie pasākumi netika īstenoti. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Valsts iesaistīsies Daugavpils Reģionālās slimnīcas darbības nepārtrauktības nodrošināšanā. Vakar norisinājās veselības ministra Hosama Abu Meri, ministrijas speciālistu, Daugavpils, Augšdaugavas novada pašvaldības un Daugavpils Reģionālās slimnīcas vadības tikšanās, kuras laikā panākta vienošanās par valsts iesaistīšanos Daugavpils Reģionālās slimnīcās darbības nepārtrauktības nodrošināšanā un turpmākajā pārvaldībā. Divu nedēļu laikā tiek sagaidīts Veselības ministrija, Daugavpils pašvaldības un Daugavpils Reģionālās slimnīcas pārstāvju sagatavots konkrēts rīcības plāns procesa uzsākšanai un īstenošanai.

Un vēl

Rīgas Tehniskā universitāte zaļās politikas un ilgtspējas reitingā "GreenMetric World University Rankings 2023" ir ierindojusies 45.vietā pasaulē, kas ir par desmit vietām augstāk nekā iepriekšējā reitingā. "GreenMetric" reitingā pasaules augstskolas sarindotas pēc to apņemšanās mazināt kaitīgo ietekmi uz vidi. Augstskolu rīcības atbilstība zaļajiem principiem izvērtēta sešos kritērijos - kopējā infrastruktūra, energoefektivitātes un klimata pārmaiņu mazinošas aktivitātes, atkritumu apsaimniekošana, ūdens resursu efektīva izmantošana, transporta infrastruktūra un vides izglītība un zinātne.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties : Pieaugs "Gaso" dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifi ; Kā norit nelikumīgo medību Saldus novadā izmeklēšana ? Un Kāds laiks gaidāms Ziemassvētkos?

No 2024. gada 1. janvāra pieaugs dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS "Gaso" dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifi. Tajā skaitā lietotājiem, kuri dabasgāzi izmanto ēdiena pagatavošanai, ar atļauto slodzi līdz sešiem kubikmetriem stundā izmaksas 2024. gadā pieaugs par 1,32 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa mēnesī, bet tarifa mainīgā daļa pieaugs par 0,06 eiro bez PVN. Lietotājiem, kuri vidēji mēnesī patērē 2 tūkstoši 500 kilovatstundu dabasgāzes, apkures sezonā mēneša vidējais maksājums pieaugs par 9,32 eiro bez PVN. Savukārt patērētājiem ar atļauto slodzi no 6,1 līdz 10 kubikmetriem stundā fiksētā maksājuma pieaugums būs par 3,22 eiro bez PVN mēnesī. Šobrīd Latvijā mājsaimniecībām dabasgāzes piegādes pakalpojumu piedāvā trīs tirgotāji – AS "Latvijas Gāze", AS "Latvenergo" ar tirdzniecības zīmolu "Elektrum" un SIA "Elenger".

Latvijā pasažieru pārvadājumu pa dzelzceļu tirgu konkurencei neatvērs vēl līdz 2032. gadam. To paredz valdības izskatītais informatīvais ziņojums par sabiedriskā transporta pakalpojumiem dzelzceļa maršrutos, ko aizvien uzticēts AS "Vivi", kas līdz šim bija pazīstams kā "Pasažieru vilciens". Ministru interesi raisīja Latvijas pārvadātāja iespējas iesaistīties pārrobežu maršrutos, ko šobrīd ierobežo attiecīgo vilcienu trūkums. 

Jau ziņots, ka 31. decembrī beigsies līgums, ar kuru valsts piešķīrusi AS "Pasažieru vilciens" tiesības sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālos starppilsētu nozīmes maršrutos pa dzelzceļu, tādējādi nodrošinot iedzīvotājiem pieejamus sabiedriskā transporta pakalpojumus. Arī pēc līguma beigām Latvija plāno izmantot iespēju atkārtoti piešķirt "Pasažieru vilcienam" sabiedriskā transporta pakalpojuma pasūtījuma līgumu no 2025. gada līdz 2032. gada beigām ar iespēju pagarināt līguma izpildi līdz 2034. gada beigām.

Eiropas Savienības dalībvalstis iznīcinājušas vakcīnas pret Covid-19 vairāk nekā četru miljardu eiro apmērā, izpētījis izdevums "Politico". Utilizētas vairāk nekā 200 miljonu neizlietotu vakcīnu visā Eiropas Savienībā. Taču patiesais neizmantoto vakcīnu apmērs, visticamāk, ir krietni lielāks, ņemot vērā, ka vairākas valstis starptautiskajam izdevumam datus nesniedza, to vidū uz žurnālistu pieprasījumu neatbildēja arī Latvija. Mūsu valstī vakcīnas pret Covid-19 tiek uzglabātas saldētavās Valsts asinsdonoru centra telpās. Krājumus gan iztukšo krietni lēnākā tempā nekā sākotnēji. Kad vakcīnas pret koronavīrusu Eiropā atzina par drošām, Eiropas Savienība organizēja kopīgu iepirkumu. Sākumā Latvija iegādājās pārāk maz vakcīnu. Pēc tam nopirka pārāk daudz. Kopā vairāk nekā deviņus miljonus devu. No tām aptuveni pusi neesam sapotējuši, jo daļa šo vakcīnu norakstītas beigušās derīguma termiņa dēļ, daļa – ziedotas citiem, lai nebūtu jāizmet. Vēl noliktavā glabājas vairāk nekā 750 tūkstoši vakcīnu devu.

Dānija un Somija parakstījusi īpašu vienošanos ar ASV par pieeju to militārajām bāzēm. Tas nozīmē, ka amerikāņu karavīri varēs pastāvīgi atrasties un izvietot tehniku abās valstīs. Dānijas premjerministre Mete Frederiksena sacīja, ka tas vairos Baltijas jūras drošību. Līdzīgu vienošanos ar ASV iepriekš noslēdza arī Zviedrija un Norvēģija. Krievija jau paspējusi reaģēt uz parakstīto vienošanos un otrdien izsauca Somijas vēstnieku, lai paustu neapmierinātību.  Vašingtonas un Helsinku nolīgumā uzskaitīti 15 objekti Somijas teritorijā, kuriem ASV militārie spēki varēs netraucēti piekļūt un kuros tie varēs glabāt militāro aprīkojumu un munīciju. To vidū ir arī četras aviācijas bāzes un militārā osta, vēstīja ziņu aģentūra "Reuters".

Lietuvas mobilo sakaru operatoriem no 2025. gada būs jāreģistrē visas izsniegtās SIM kartes un tās saņēmušās personas, otrdien nolēma Seims. Grozījumu mērķis ir mazināt viltus spridzināšanas draudus, krāpniecību un naudas atmazgāšanu. Grozījumi paredz, ka priekšapmaksas telekomunikāciju pakalpojumus varēs sniegt tikai personām, kuras ir paziņojušas operatoriem savu vārdu, uzvārdu, personas kodu un adresi. Tāpat būs jānorāda arī personas dokumenta veids, sērija un numurs. Savukārt uzņēmumiem būs jānorāda savs nosaukums un reģistrācijas numurs.
Turpinām ziņas

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu vienā no kriminālprocesiem, kas saistīts ar dižozola nozāģēšanu pērn Mārupē, Kantora ielā, – par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums. Kriminālprocesā par aizdomās turēto atzīta būvvaldes amatpersona, kura izdevusi būvatļauju, neņemot vērā to, ka šajā vietā augošais ozols ir dabas piemineklis. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods. Aizdomās turētajai personai tika piemēroti drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts un dzīvesvietas maiņas paziņošana. 

Pagājusi aptuveni nedēļa, kopš Saldus novadā kāds mednieks šāva briežus no braucoša auto, apdraudot citus satiksmes dalībniekus. "Panorāma" ziņo, ka notikuma vietā mētājas zvēru aknas, kuras, visticamāk, esot kāds ļauns joks par notikušo. Izsauktie Valsts policijas darbinieki norādīja, ka viņu karjerā šī ir pirmā reize, kad viņi ceļmalā redz zvēru subproduktus. Pirms nedēļas šeit nekas tāds netika manīts, un policija lūdza palīgos Valsts meža dienestu, kas, izpētot atradumu, secināja, ka tās ir aknas no aptuveni pieciem lopiem, ziņo lsm.lvValsts meža dienesta Jaunlutriņu apgaitas mežzinis Antans Pragulbicks norāda, ka tās varētu būt, ka aknas izmestas naktī uz otrdienu, 19. decembri.

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā temperatūra lielākoties būs mazliet virs nulles, bet tieši Ziemassvētkos uz neilgu laiku iestāsies sals un snigs, liecina prognozes. Ceturtdien un piektdien gaisa temperatūra gan naktīs, gan dienās būs -1...5 grādu robežās, bieži gaidāmi nokrišņi –  gan lietus, gan sniegs. Daudzviet no jauna sāks veidoties sniega sega, bet vienlaikus tā arī kusīs. Sestdien temperatūra mazliet pazemināsies un gan dienā, gan naktī būs tuvu nullei visā Latvijā, bet svētdien, 24. decembrī, iestāsies neliels sals. Ziemassvētku vakarā daudzviet Latvijā snigs un zemi klās sniegs. Sals gan nebūs noturīgs un, visticamāk, jau Pirmajos Ziemassvētkos no rietumiem Latviju pakāpeniski pārņems atkusnis.

Atstājiet komentāru