2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 11.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 11.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties:Preces uz Krieviju 11 mēnešos eksportēja 400 Latvijas uzņēmumu, bet uz Baltkrieviju - 218 uzņēmumi; Aicina pieteikt kandidātus nemateriālās kultūras mantojuma sarakstam; un Kāda situācija ir Latvijas upēs?

Preces uz Krieviju pagājušā gada 11 mēnešos eksportēja 400 Latvijas uzņēmumu, kas ir divas reizes mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, bet uz Baltkrieviju - 218 uzņēmumi, kas ir samazinājums par 41,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienlaikus preces no Krievijas 2023.gada 11 mēnešos importēja 308 uzņēmumi, kas ir 4,1 reizi mazāk nekā 2022.gada 11 mēnešos, bet no Baltkrievijas - 232 uzņēmumi, kas ir samazinājums 2,5 reizes.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens rosina ilgtermiņā diskutēt ar Iekšlietu ministriju par Ekonomisko noziegumu apkarošanas biroja vai tamlīdzīgas iestādes izveidošanu. Jau ziņots, ka no Valsts ieņēmumu dienesta plānots atdalīt tiesībsargājošās struktūras - Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Iekšējās drošības pārvaldi, liecina Finanšu ministrijas informatīvais ziņojums, kas iesniegts saskaņošanai valdībā. VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkcijas un uzdevumus paredzēts nodot finanšu ministra pārraudzībā izveidotajai tiešās pārvaldes iestādei - Nodokļu un muitas policijai. Finanšu ministrs padotību pār Nodokļu un muitas policiju īstenos ar Finanšu ministrijas starpniecību.

Pašlaik no "Pasažieru vilcienam" nodotajiem 17 jaunajiem "Škoda" vilcieniem 7 ir tehniskās problēmas, kuru dēļ tie nekursē, un par katru nekursējošo vilcienu ražotājs maksā soda naudu – tūkstoš 500 eiro dienā, informē "Pasažieru vilciena" vadītājs Rodžers Jānis Grigulis. Viņš pastāstīja, ka pašlaik vilcienu ražotājam "Škoda" ir jāsedz tiešie zaudējumi, piemēram, kas radušies pasažieriem, izmantojot citus transportlīdzekļus nekursējošā vilciena vietā, kā arī jāmaksā par šo vilcienu remontiem. Grigulis atzina, ka ir grūti pateikt, vai tūkstoš 500 eiro dienā par katru nekursējošo vilcienu ir pietiekami liels sods, bet tas ir disciplinējoši.

Velonovietņu ierīkošana jaunajos elektrovilcienos varētu izmaksāt vairāk nekā miljonu eiro. Visos 32 sastāvos velosipēdu statīviem ir jābūt uzstādītiem vēlākais līdz vasaras beigām, tāds ir Satiksmes ministrijas uzstādījums. Lielāko daļu no izmaksām jeb 85 procenti segs ES fondu nauda. Jaunajos "Škoda" elektrovilcienos velostatīvu nav, jo tie jau sākotnēji projektā nebija paredzēti. Bet tā kā velobraucējiem un arī citiem pasažieriem vilcienā dažādās vietās novietotie velosipēdi rada neērtības, Satiksmes ministrija velostatīvu taisās ierīkot.  Statīvus plāno ierīkot visos 32 jaunajos elektrovilcienos. Katrā sastāvā varētu būt astoņi. Viens statīvs varētu izmaksāt 4 tūkstoši eiro.

Polijas policija aizturējusi divus notiesātus politiķus, kuri slēpās prezidenta pilī, sociālajā tīklā "X" paziņojusi Varšavas policija. Bijušais Polijas iekšlietu ministrs Mariušs Kamiņskis, kurš otrdien tika aizvests uz cietumu, jau pieteicis badastreiku. Polijas prezidents Andžejs Duda bija izmitinājis pilī bijušo iekšlietu ministru Mariušu Kaminski un viņa valsts sekretāru Maceju Vasiku, kuriem tiesa decembrī piesprieda divu gadu cietumsodu par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu. Policija saņēma tiesas rīkojumu nogādāt viņus cietumā, taču neatrada mājās. Polijas premjerministrs Donalds Tusks otrdien apsūdzēja prezidentu notiesāto slēpšanā un brīdināja, ka Duda un partijas "Likums un taisnīgums" līderis Jaroslavs Kačiņskis tiks saukti pie atbildības par konstitūcijas sabotāžu un likuma pārkāpšanu.

ASV Kolumbijas Universitātes zinātnieki konstatējuši, ka ar ūdeni pildītās plastmasas pudelēs ir apmēram ceturtdaļmiljons plastikāta nanodaļiņu. Pagaidām nav pierādīta to negatīva ietekme uz cilvēka veselību, taču ir pamats bažām. Bija zināms, ka ūdenī atrodamas mikroplastmasas daļiņas, kuru izmērs ir no viena mikrona līdz milimetram. Ar divu lāzeru un elektronu mikroskopu veiktā izpēte liecināja, ka piecu populārāko zīmolu pudelēs litrā ūdens ir no 110 tūkstošiem līdz 400 tūkstošiem daļiņu, kuru izmērs ir mazāks par mikronu. Salīdzinājumam – cilvēka mata diametrs ir apmēram 83 mikroni. Ir zināms, ka mikroplastmasas daļiņas nokļūst cilvēku audos, bet pagaidām riski nav skaidri, tāpēc tiek pētīta to "uzvedība".  Speciālisti atzīst, ka atteikšanās no pildītā ūdens problēmu nerisina, jo daļiņas ir arī dabiskajās ūdenstilpēs un ūdenī nonāk pat no filtriem. Tomēr kopējie skaitļi par piesārņojumu ir biedējoši – gadā pasaulē saražo vairāk nekā 430 miljonus tonnu plastmasas, un daļa no tās nonāk vidē, tai skaitā ūdenī.

Turpinām ziņas

Latvijas Nacionālais kultūras centrs ir izsludinājis šī gada pieteikumu pieņemšanu Nacionālajam Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam. Sarakstam var pieteikt elementus, kas uzskatāmi par valsts aizsargājamu nemateriālā kultūras mantojuma vērtību un kuru iekļaušanai sarakstā ir plašs attiecīgās kopienas atbalsts un līdzdalība. Šogad pieteikumus iespējams iesniegt līdz 1. jūnijam. Pieteikumus izvērtēs Nemateriālā kultūras mantojuma padome, pieaicinot ekspertus. Pieteikšanās process notiek elektroniski tīmekļvietnē nematerialakultura.lv. 

Pēc vides dienestu pārcelšanas no Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas jeb VARAM uz Klimata un enerģētikas ministriju, Dabas aizsardzības pārvalde, Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī un Dabas muzejs varētu palikt VARAM pārziņā. Ministre Inga Bērziņa norāda, ka pašlaik vēl neesot īsti skaidrs, kāds būs gala risinājums, bet daļa iestāžu paliks ministrijas paspērnē. Diskusijas vēl esot par Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centru. Kopumā esot iecerēts, ka VARAM saglabās pārraudzību pār dabas jomu, kas saistīta ar izglītojošo un informējošo funkciju, pašvaldībām un īpaši aizsargājamām teritorijām.

Un vēl

Lielā daļā Latvijas upju ir ledus sablīvējumi, bet ūdens līmenis galvenokārt stabilizējies, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Hidrologi prognozē, ka atkušņa ietekmē valsts rietumu daļā gaidāms neliels ūdens līmeņa kāpums, savukārt Austrumlatvijas upēs ūdens līmenis varētu pazemināties. Daugavā posmā no Daugavpils līdz Pļaviņu ūdenskrātuvei izveidojusies ledus sega, daudzviet ir ledus sablīvējumi, bet Krāslavas novadā upe nav aizsalusi. Ūdens līmenis Daugavā nedaudz paaugstinās. Daugavā pie Jēkabpils ūdenslīmenis ir svārstīgs, plūdu draudu nav. Lielāko daļu Latvijas upju pilnībā vai daļēji klāj ledus, daudzviet ir ledus sablīvējumi vai ledus sega ar torosiem. Gan šīs nedēļas nogalē, gan nākamajā nedēļā bieži gaidāmi nokrišņi - galvenokārt sniegs. Ūdens līmenis upēs pārsvarā pazemināsies, vējuzplūdu dēļ palaikam gaidāms ūdens līmeņa kāpums jūrā ietekošo upju lejtecēs.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Apstiprina Sēlijas karogu; Salaspils Botāniskajā dārzā durvis vēris centrs Botania; un Mežārē sestdien norisināsies amatierteātru skate.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien pēcpusdienā ieradīsies vizītē Latvijā, lai pārrunātu sadarbību cīņā pret Krievijas agresiju, ko Ukraina varonīgi atvaira jau gandrīz divus gadus kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma. Politiķu un ekspertu vērtējumā šī vizīte būs ne tikai pateicība par atbalstu, bet arī visas iespējamās palīdzības meklējumi – gan atbalsts Ukrainai ceļā uz Eiropas Savienību un NATO, gan militārā un finansiālā palīdzība. 
 
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ir apstiprinājis vēsturiskās zemes Sēlijas karogu, liecina prezidenta šonedēļ izdotais rīkojums. Sēlijas karoga krāsas noteiktas "karmīnsarkanbaltsūnzaļš", bet svītru attiecība ir proporcijās "2:1:2", tāpat kā Latvijas valsts karogam.

Arī aizvadītajā gadumijā Latvijā konstatēta nelikumīga eglīšu ciršana gan valsts, gan arī privātajos mežos. Svētku laikā bija vairāki gadījumi, kad valsts mežu darbinieki pieķēra eglīšu meklētājus jaunaudzēs pirms egle vēl nocirsta, kā arī bija gadījumi, kad jaunaudzēs konstatētas jau nocirstas eglītes. Gadījumos, kad eglīšu meklētāji tika pieķerti, uzņēmuma darbinieki izskaidroja noteikumus, kur drīkst un kur nedrīkst meklēt svētku eglīti. Uzņēmumā norāda, ka šādu gadījumu nebija izteikti daudz, tāpēc arī šī gada decembrī, uzņēmums piedāvās ģimenēm iespēju meklēt svētku eglīti valsts mežā.
 
Krievijas varas iestādes gatavojas atcelt balsošanu gaidāmajās prezidenta “vēlēšanās” Krievijas konsulātos, kas atrodas Krievijai “nedraudzīgās” valstīs, ziņo laikraksts “Vedomosti”, atsaucoties uz avotu diplomātiskajās aprindās. Avots gan norādīja, ka runa neesot par visām valstīm, kuras Krievija uzskata par “nedraudzīgām”, bet gan par lielu daļu šo valstu. Krievijai “nedraudzīgo” valstu sarakstā šobrīd ir 49 valstis, tajā skaitā Latvija. Galīgais lēmums par to, kurās valstīs balsošana “vēlēšanās” nenotiks, tikšot pieņemts šomēnes.

Pasaules Veselības organizācija brīdina, ka Covid-19 infekcijas izplatība vēl joprojām rada nopietnus draudus cilvēku veselībai. Vienlaikus Eiropā izplatās citas elpceļu infekcijas un Spānijā atjaunota prasība par sejas masku valkāšanu veselības aprūpes iestādēs. Organizācijas ģenerāldirektors Tedross Gebreiesuss informēja, ka decembrī Covid-19 pasaulē prasīja gandrīz 10 tūkstoši cilvēku dzīvību. Salīdzinot ar novembri, hospitalizāciju skaits palielinājās par 42%, bet intensīvās terapijas nodaļu pacientu skaits – par 62%. Šie dati iegūti no aptuveni 50 valstīm Eiropā un Amerikā, taču skaidrs, ka līdzīga situācija ir arī citviet pasaulē. Viņš atgādināja, ka vairs nav spēkā kononavīrusa dēļ izsludinātā globāla ārkārtas situācija veselības jomā, taču tas nav pazudis, mainās un rada nopietnus riskus cilvēku veselībai.

Irāna ir izstrādājusi Krievijai jaunu bezpilota lidaparātu "Shahed-107". Tā, atsaucoties uz vārdā nenosauktu avotu, vēsta britu televīzijas kanāls "Sky News". Saskaņā ar avota teikto jaunais "Shahed" ir uzbrukuma un izlūkošanas drons. Tā garums ir aptuveni divarpus metri, un tiek pieņemts, ka drona lidojuma diapazons ir aptuveni tūkstoš 500 kilometru. "Sky News" atzīmē, ka drons esot bijis aprīkots ar raidītāju video pārraidīšanai, kā arī tehnoloģiju svarīgu mērķu noteikšanai. Savukārt avots britu medijam pavēstījis, ka Irānas un Krievijas speciālisti izmēģinājuši jaunu bezpilota lidaparātu. Irāna esot piedāvājusi Krievijas militārpersonām iegādāties vairākas dronu vienības par vairāk nekā diviem miljoniem dolāru.

Turpinām ziņas

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība no 2024. gada janvāra uzsāk starptautiskajiem kritērijiem atbilstošu mūzikas ierakstu sertifikācijas procesu, piešķirot zelta un platīna statusu Latvijā radītiem mūzikas ierakstiem, kas sasniedz noteiktu popularitātes līmeni straumēšanas vietnēs. Zelta un platīna statusu būs iespēja iegūt Latvijā radītiem mūzikas ierakstiem, kas izdoti, sākot ar 2022. gada 1. janvāri.  Zelta sertifikāts tiks piešķirts mūzikas ierakstiem par 2 miljonu straumju sasniegšanu, savukārt par 4 miljonu straumju sasniegšanu tiks piešķirts platīna sertifikāts. Viena dziesmas lejupielāde būs līdzvērtīga 100 straumēm, bet viena albuma lejupielāde – tūkstoš straumēm. Šāds aprēķina modelis nodrošina, ka abi digitālā patēriņa veidi ir taisnīgi pārstāvēti sertifikācijas procesā.
 
Vieta, kur var gan sapņot, gan atrast faktus – tā, raksturojot kopumā desmit gadus lolotu ideju uzbūvēt Baltijā lielāko vides izglītības centru, kas veltīts augu valstībai, saka tā autori. Vakar Nacionālā botāniskā dārza Salaspils filiālē durvis ver "Botania" jeb vieta, kur šķietami sausā zinātne pārvēršas par aizraujošu ceļojumu augu valstībā.  "Botania" ekspozīcija līdzīgi kā paši augi sākas no saknēm, tālāk ved uz stumbru, lapām, ziediem un augļiem. "Botania" saturs iekļauj vairāk nekā simt tematus par augiem. Plānots, ka ekskursija vides izglītības centrā varētu būt palīgs bioloģijas skolotājiem – kā daļa no mācību programmas, kā arī interesants apskates objekts ģimenēm un visiem interesentiem.

Un vēl

Sestdien, 13.janvārī, Mežāres Tautas namā norisināsies Jēkabpils novada amatierteātru skate, kuras pamatmērķis ir izvērtēt amatierteātru iestudējumu kvalitāti. Skatē piedalīsies astoņi amatierteātri: Aknīstes, Variešu, Spuņģēnu, Kalna, Mežāres, Leimaņu, Ābeļu un Biržu amatierteātri, izspēlējot gan komiskas, gan nopietnas un pārdomas rosinošas epizodes. Arī skatītāji laipni aicināti izmantot iespēju noskatīties izrādes bez maksas. Skates norise plānota visu dienu – no pulksten 9 līdz 21.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: "Maskavas namu" pārņem valsts īpašumā; Darbam vajadzīgo prasmju pulēšanai nodarbinātības aģentūra aicina pieteikties bezmaksas kursiem; un Brīdina par apledojumu uz ceļiem.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai", kas nosaka tā dēvētā "Maskavas nama" pārņemšanu valsts īpašumā. Iecerēts, ka vēlāk šis īpašums tiktu pārdots, lai gūtos ienākumus piešķirtu Ukrainai. Par pārdošanu gan atsevišķi vēl būs jālemj izpildvaras līmenī.Pieņemtā likuma mērķis ir garantēt Latvijas valsts drošību, tajā skaitā nepieļaut un savlaicīgi novērst demokrātiskās valsts iekārtas apdraudējumu. Pēc autoru - Nacionālās drošības komisijas - vārdiem, likums nodrošinās, ka tiek pārtrauktas kultūras pasākumu un interešu izglītības aizsegā "Maskavas namā" notiekošās Latvijas nacionālo drošību apdraudošās politiskās aktivitātes, tiek likvidēts "Maskavas nams" kā Krievijas tautiešu politikas "zīmols" un tiek novērsts apdraudējums Latvijas valstiskumam un nacionālajai drošībai.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, ar kuriem noteikts, ka tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes no nākamā - 2025.gada būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem. Grozījumi veikti Tabakas izstrādājumu, tabakas aizstājējproduktu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā. Tāpat likumā tabakai noteiktos lietošanas ierobežojumus publiskās vietās, tirdzniecības un reklamēšanas ierobežojumus, kā arī sponsorēšanas un iepakojuma nosacījumus nolemts attiecināt arī uz tabakas izstrādājumiem, aizstājējproduktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm.

Apvienojot vairākas fakultātes un izveidojot jaunu struktūru, Rīgas Stradiņa universitātē deviņu fakultāšu vietā turpmāk būs piecas - Medicīnas, Zobārstniecības, Farmācijas, Veselības un sporta zinātņu fakultāte un Sociālo zinātņu fakultāte. Pārmaiņu ieviešana notiks pakāpeniski visu janvāri, netraucējot studiju procesu. Jaunās fakultātes sāks darbu 6.februārī. Ziemas izlaidums 9.februārī tiek plānots vēl iepriekšējās fakultātēs.

NATO dalībvalstis pēc NATO-Ukrainas padomes sēdes apliecināja, ka turpinās Kijivai sniegt militāro, ekonomisko un humāno palīdzību, teikts alianses paziņojumā. NATO dalībvalstis izklāstījušas plānus, kas Ukrainai paredz piešķirt "miljardus eiro papildu iespējās" 2024.gadā. Sēde tika sasaukta pēc Ukrainas puses iniciatīvas saistībā ar Ukrainas apšaudi gadumijas dienās. Kā sacīja Ukrainas misijas NATO vadītāja Natālija Halibarenko, visas valstis bez izņēmuma apliecinājušas, ka turpinās atbalstīt Ukrainu.

Kopš Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā pirms gandrīz diviem gadiem Eiropas Savienība ir nopietni domājusi par savu aizsardzības spēju stiprināšanu un militārās rūpniecības attīstīšanu, lai varētu apgādāt ar bruņojumu ne tikai sevi, bet arī Ukrainu. Par aizsardzību atbildīgais ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons šonedēļ ierosināja izveidot fondu, kas veicinātu aizsardzības rūpniecību un sadarbību starp dalībvalstīm un uzņēmumiem. Eiropas aizsardzības rūpniecības stratēģijas uzmetums būs gatavs februāra beigās. Tad valstu līderi varētu apspriest stratēģiju un fondu rūpniecības veicināšanai. Bretons norāda, ka būs nepieciešams fonds 100 miljardu eiro apmērā un apliecina, ka Eiropas Savienība turēs solījumu par vairāk nekā miljona lādiņu piegādi Ukrainai. Komisārs uzsver, ka Eiropas Savienībai ieroču ražošanas apjoma ziņā ir jāpanāk Krievija.

Turpinām ziņas

Nodarbinātības valsts aģentūra aicina gan reģistrētos klientus, gan nodarbinātos un pašnodarbinātos, kuriem nepieciešams apgūt vai pilnveidot darba tirgū pieprasītās prasmes, pieteikties bezmaksas mācībām starptautiskajā atvērto tiešsaistes kursu platformā "Coursera". Aģentūrā pauda, ka tā ir lieliska iespēja bez maksas tiešsaistē apgūt izglītības programmas informācijas tehnoloģiju, datorzinību, datu zinātnes, uzņēmējdarbības un pārvaldības jomā, apgūt profesionālās ievirzes angļu valodu, kā arī attīstīt caurviju prasmes – komunikāciju un sadarbību darba vidē, mācīšanās spējas un metodes, pašorganizēšanos un laika menedžmentu, radošumu un inovācijas profesionālajā vidē. Ja ir nepieciešama speciālista palīdzība mācību programmas izvēlē, nodarbinātības aģentūra iesaka pieteikties karjeras konsultācijai. Pieteikuma anketa aizpildāma nodarbinātības aģentūras mājaslapā.

Valsts akciju sabiedrība “Latvijas Pasts” izsolē ar augšupejošu soli pārdod nekustamo īpašumu “Pasta telegrāfa kantoris”  Rubenes pagastā, Jēkabpils novadā. Nekustamais īpašums  sastāv no  1-stāvu ēkas un diviem zemes gabaliem ar kopējo platību 2 hektāri. Zemes gabala daļa 255 m2 platībā tiek iznomāta Jēkabpils novada pašvaldībai velo - gājēju celiņa ierīkošanai satiksmes drošības uzlabošanai Rubenes ciemā. Nekustamā īpašuma nosacītā jeb sākotnējā pārdošanas cena – 6 tūkstoši eiro, solis - 100 eiro. Pieteikšanās izsolei līdz 30.janvārim. Vairāk informācijas par izsolē pārdodamo īpašumu pieejama Latvijas pasta mājaslapā.

Un vēl

Saskaņā ar meteorologu prognozi šovakar Latvijas teritorijā gaidāma strauja gaisa temperatūras pazemināšanās, un tas nozīmē, ka autoceļi apledos un var būt īpaši slideni. Latvijas Valsts ceļi norāda, ka visstraujāk apledojums veidosies uz tiltiem un pārvadiem, tāpēc vadītāji aicināti būt īpaši piesardzīgiem, pārvietojoties pa tiem. Visbiežāk apledojums veidojas arī ceļa posmos meža apvidū un gar ūdenstilpēm. Jārēķinās, ka apledojums var veidoties ļoti ātri. Ceļu uzturētāji atgādina, ka apledojums var veidoties atkārtoti arī pēc tam, kad ceļi apstrādāti ar pretslīdes materiāliem. Īpaši sarežģīti braukšanas apstākļi var veidoties uz ceļiem ar grants segumu un zemāku uzturēšanas klasi, kas ziemā tiek uzturēti ar piebrauktu sniega kārtu. Gaisa temperatūrai strauji pazeminoties, izkususī sniega masa un ūdens sasals un veidosies ledus.

Atstājiet komentāru