2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 12.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 12.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Ģenerālprokurors rosina Krimināllikumā ierakstīt atsevišķu pantu par prettiesisku vienošanos iepirkuma procedūrā; Sestdien ugunsgrēkā Jēkabpils novadā gājis bojā cilvēks; un Eirovīzijā Latviju pārstāvēs Dons?

Ņemot vērā pieredzi divos apjomīgos kriminālprocesos, ģenerālprokurors Juris Stukāns rosina Krimināllikumā ierakstīt atsevišķu pantu un izdalīt sodu par prettiesisku vienošanos iepirkuma procedūrā. Ģenerālprokurora Saeimā skatīšanā esošajos grozījumos Krimināllikumā iesniegtais priekšlikums paredzēs sodu par tāda piedāvājuma iesniegšanu publiskā iepirkuma procedūrā, kas vienā no būtiskajiem nosacījumiem būs saskaņots ar citu publiskā iepirkuma procedūras pretendenta pārstāvi. Par šādu rīcību rosināts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trīs gadiem, bet par šādu pašu noziedzīgo nodarījumu, ja to būs izdarījusi organizēta grupa, piedāvāts paredzēt sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Ceļu satiksmes drošības direkcija plāno, ka no 2025.gada varētu atteikties no transportlīdzekļu tehniskās apskates uzlīmēm. Šobrīd tiek strādāts pie normatīvo aktu izmaiņām, jo, lai atteiktos no transportlīdzekļu tehniskās apskates uzlīmēm, ir jāveic grozījumi Ceļu satiksmes likumā un Ministru kabineta noteikumos. Šāds plāns ir sagatavots, jo mūsdienās, dzīvojot digitālā laikmetā, ir arī citi - digitalizēti risinājumi, lai fiksētu transportlīdzekļa tehnisko stāvokli un lai uzzinātu, vai transportlīdzeklim ir izsniegta atļauja piedalīties ceļu satiksmē. Vienlaikus CSDD pārstāvji min, ka ir jāatrod risinājums arī gadījumiem, kad transportlīdzeklis vēlēsies izbraukt no Latvijas, piebilstot, ka Eiropas Savienības līmenī ir jābūt vienotai pieejai, kā digitalizēt šo sistēmu, bet CSDD ir gatava to īstenot.

Pērn “Sadales tīklam” pieslēgts rekordliels skaits saules elektrostaciju. Kopējā elektroenerģijas sadales sistēmai pieslēgtā saules ģenerācijas jauda, to skaitā mikroģeneratori un saules elektrostacijas, 2023. gada nogalē sasniedza 300 megavatus. Tas ir trīs reizes vairāk nekā gadu iepriekš, kad saules ģenerētā jauda bija 100 megavati. No 300 megavatiem apmēram 53 procentus veidoja mikroģenerācijas iekārtas, pārējo – saules elektrostacijas. Kopējais AS “Sadales tīkls” pieslēgto saules elektrostaciju skaits pērnā gada nogalē sasniedza 700, no tām ap 500 ar kopējo ražošanas jaudu apmēram 130 megavatiem pieslēgtas 2023. gadā.

Ungārijas prezidente Katalina Novāka paziņojusi par atkāpšanos saistībā ar apžēlošanu bērnu seksuālas izmantošanas lietā. 46 gadus vecā konservatīvā Novāka televīzijas uzrunā sestdien, 10.februārī, paziņoja, ka atkāpjas no valsts prezidenta amata, kurā atradās kopš 2022.gada. Novāka lēmumu par atkāpšanos paziņoja vairāk nekā nedēļu pēc tam, kad sabiedrībā pieauga saniknojums par to, ka 2023.gadā viņa ir apžēloja bijušo valsts bērnu nama direktora vietnieku. Vīrietim 2018.gadā tika piespriests vairāk nekā trīs gadu ilgs cietumsods pa to, ka viņš palīdzēja slēpt bērnu nama direktora pastrādātos seksuālos noziegumus pret bērniem. Novāka bijušo bērnu nama direktora vietnieku apžēloja reizē ar aptuveni 20 citiem ieslodzītajiem saistībā ar Romas katoļu baznīcas pāvesta Franciska vizīti Ungārijā 2023.gada aprīlī. Novāka iepriekš noliedza, ka būtu rīkojusies nepareizi, un noraidīja aicinājumus sniegt oficiālu paskaidrojumu par savu lēmumu.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņojis, ka armijas vadībai ir uzdots sagatavoties kaujas operācijās Rafāhā, Gazas joslas dienvidos. Pēc tam arī dots rīkojums armijai sagatavot plānu pilsētas evakuācijai. Izraēlas plāns uzbrukt pilsētai izsaucis bažas par tā postošo ietekmi. ASV prezidents Džo Baidens jau izteicies, ka Izraēlas atbilde Gazas joslā ir pārmērīga, bet dažādas aģentūras un teroristiskais grupējums "Hamās" brīdinājis, ka Izraēlas uzbrukums Rafāhai nozīmēs tūkstošiem cilvēku nāvi. Rafāhas iedzīvotāju skaits tagad ir pieaudzis līdz pusotram miljonam, jo karadarbības dēļ cilvēki aizbēguši no citām Gazas joslas daļām. Tādēļ Izraēlas jaunie plāni uzbrukumam Rafāhā izsaukuši bažas palīdzības aģentūrās un ārvalstu valdībās, tajā skaitā ASV. Satraukumu neslēpj arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, pēc kura domām, šāda rīcība eksponenciāli palielinātu jau esošo humāno murgu ar neiedomājamām reģionālām sekām.

Sestdien Ķīnā svinēja pavasara atnākšanas svētkus, plašāk pazīstamu kā ķīniešu jauno gadu. Viena no neatņemamām svētku sastāvdaļām bija tradicionālo laternu veidošana un iedegšana. Laternu iedegšana ir sena tradīcija, kas joprojām tiek plaši piekopta Ķīnā. Gads tiek balstīts uz divpadsmit cikliskām zodiaka zīmēm, un šis gads būs pūķa zīmē. Tas, pēc Ķīnas tradīcijām, simbolizē labvēlību un veiksmi. Tādēļ dažādajās laternu formās un izmēros šogad dominē tieši pūķa tematika. Šie ir grandiozākie svētki Ķīnā, un tos parasti svin ģimenes lokā. Tādēļ uz lielceļiem parasti veidojas milzīgi sastrēgumi, kad teju visi valsts iedzīvotāji dodas uz saviem dzimtajiem ciemiem un pilsētām.

Turpinām ziņas

No šodienas, 12.februāra samazināsies SIA “Jēkabpils siltums” siltumenerģijas tarifs, tas būs 60,33 eiro par megavatstundu līdzšinējo 61,34 eiro vietā par megavatstundu.
Kā atzīmē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, lai arī šī gada janvāris, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, kopumā Latvijā iesākās ar būtiski zemākiem siltumenerģijas tarifiem – dažviet pat divas reizes un vairāk –, februārī saņemtajos siltumenerģijas rēķinos iedzīvotājiem var atspoguļoties aukstā laikā iestāšanās janvārī. Proti, arī pie zemākiem tarifiem rēķina apmērs var būt lielāks saistībā ar patērēto siltumenerģijas daudzumu apkurei lielā aukstuma dēļ.

Sestdien ugunsgrēkos Augšdaugavas novadā un Jēkabpils novadā gājuši bojā trīs cilvēki. Sestdien ap pulksten desmitiem vakarā saņemta informācija, ka Jēkabpils novadā, braucot pa ceļu, redzamas liesmas. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka vienstāva koka un ar skārdu apšūta ēka jau deg ar atklātu liesmu pilnā 45 kvadrātmetru platībā un tai ir iebrucis jumts. Dzēšanas darbu laikā atrasts bojāgājušais. Ugunsdzēsēji darbu notikuma vietā noslēdza ap vieniem naktī.

Savykārt sestdien dienā VUGD saņēma informāciju, ka Augšdaugavas novadā pa vienstāva dzīvojamās mājas logu nāk dūmi. Ierodoties notikuma vietā un pārmeklējot ēku, ugunsdzēsēji tajā atrada divus bojāgājušos. Vienstāva dzīvojamā mājā dega istaba pilnā 15 kvadrātmetru platībā. Darbs notikuma vietā noslēdzās pussešos vakarā.

Un vēl

68. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Malmes pilsētā Zviedrijā Latviju pārstāvēs Dons ar dziesmu "Hollow". Tā noskaidrots Latvijas Televīzijas dziesmu konkursa "Supernova" finālā. Dons ir pieredzējis latviešu mūziķis, kurš izdevis deviņus albumus un vairākkārt uzvarējis dziesmu aptaujā "Muzikālā Banka", kā arī ieguvis vairākas Mūzikas ierakstu gada balvas. 2021. gadā Dons uzsāka sadarbību ar mūzikas izdevniecību "Universal Music Group". Mūziķis zināms ar tādiem singliem kā "Pēdējā vēstule", "Pāriet bailes" un "Salauzta sirds". Komentējot savu dziesmu "Hollow", mūziķis izsakās ar Imanta Ziedoņa vārdiem: "Šausmīgi daudz taisnību. Nojukt var, ja nav savējās."

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: No Latvijas par vietām EP cīnīsies 272 kandidāti no 16 sarakstiem; Higiēnas preces skolās būs pieejamas no nākamā gada; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Šovasar gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām iesniegti 16 kandidātu saraksti, liecina Centrālās vēlēšanu komisijā publicētā informācija. Savu kandidātu sarakstu iesniegušas partijas vai partiju apvienības “Latvijas attīstībai”, “Stabilitātei”, “Progresīvie”, Jaunā konservatīvā partija, Nacionālā apvienība, “Saskaņa” un Zaļo un zemnieku savienība. Tāpat pretendentu uz EP listes pieteikušas “Jaunā vienotība”, “Apvienotais saraksts”, Kustība “Par!”, “Latvija pirmajā vietā”, “Suverēnā vara”, “Apvienība jaunlatvieši”, “Tautas varas spēks”, “Tauta. Zeme. Valsts” un “Centra partija”. Kopā uz Eiroparlamentu kandidē 272 pretendenti, no kuriem 164 ir vīrieši un 108 sievietes. 

Pašvaldības līdz marta beigām varēs pieteikt savas komandas Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansētajam projektam "Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās", lai veicinātu mūsdienīgu, elastīgu un ilgtspējīgu digitālo darbu ar jaunatni. Projekta mērķa grupas ir jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem, tai skaitā jaunieši ar ierobežotām iespējām, kā arī pašvaldību iestādes, jaunatnes organizācijas un organizācijas, kas strādā ar jauniešiem, darba ar jaunatni veicēji, un pašvaldības kā galvenie sadarbības partneri. Projektam kopējais pieejamais finansējuma apjoms pašvaldībām projekta ietvaros darbam ar jaunatni visā Latvijā ir 2,8 miljoni eiro.

Latvijas valsts dzelzceļš izsludinājis vakanci uz Dzelzceļa vēstures muzeja vadītāja amatu. Mēneša atalgojums vadītājam paredzēts no 2 tūkstoši 500 eiro pirms nodokļu nomaksas. Kandidātiem uz muzeja vadītāja amatu prasīta augstākā izglītība kultūras vadības, uzņēmējdarbības, vēstures vai citā līdzīgā jomā, vismaz trīs gadu pieredze kultūras nozarē, klientu piesaistes plānošanā, koordinēšanā un pasākumu producēšanā. Tāpat vēlama arī trīs gadu vadības darba pieredze, zināšanas un pieredze publiskā finansējuma, piemēram, Eiropas Savienības, piesaistē, kā arī valsts valodas un angļu valodas prasmes augstākajā līmenī. Pieteikties amatam iespējams līdz 25.februārim.

Vairāki simti karavīru tuvinieku svētdien, 11.februārī, Kijivā un vēl deviņās citās vietās Ukrainā pulcējās kārtējā protestā, prasot valdībai noteikt termiņus, kuros frontē karojošie vīri varētu demobilizēties. Tuvinieki prasa bez jebkādiem papildus nosacījumiem iespēju karavīriem likumīgi demobilizēties. Protestētāji norāda, ka lielākā daļa cilvēku dzīvo tā, it kā karš nebūtu, taču ir pienācis laiks  veikt izmaiņas, lai katrs cīnītos kaujas laukā, lai būtu godīga rotācija, un par uzvaru cīnītos visi, nevis tikai tikai tie, kas tur atrodas kopš kara sākuma.

NATO ir jāattīsta sava militārā rūpniecība, lai sagatavotos pat gadu desmitiem ilgai konfrontācijai ar Krieviju, intervijā Vācijas izdevumam "Die Welt" paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Ja Vladimira Putina režīms gūs uzvaru Ukrainā, nevar garantēt, ka Krievijas agresija netiks vērsta pret citām valstīm, tādēļ NATO valstīm ir ātrāk jāattīsta sava militārā rūpniecība. Tas nozīmē pāreju no miera laika lēnās ražošanas uz ātru ražošanu, kas nepieciešama konflikta laikā. Valstīs ar tirgus ieroču ražotājiem ir vajadzīgi līgumi, lai tie varētu palielināt ražošanu. NATO ģenerālsekretārs brīdina, ka Krievija gatavo savu ekonomiku ilgstošam karam, kam vajadzētu piespiest NATO valstis darīt vairāk, lai sevi aizsargātu.

ASV militārais portāls “Defence One” ziņo, ka Krievijas karaspēks var izmantot “Starlink” sistēmas frontes līnijā. Ukrainas puse pirmo reizi pirms vairākiem mēnešiem atklāja “Starlink” sistēmas Krievijas karaspēkā, portāls citē Ukrainas militārpersonu teikto. Kopš tā laika Krievijas pusē satelītu sistēmu izmantošana ir tikai gājusi plašumā. Pats uzņēmums nesen paziņoja, ka tas neveic uzņēmējdarbību Krievijā un ka “Starlink” darbs Krievijas teritorijā ir vienkārši bloķēts. Tomēr Maskava izmanto šīs sistēmas Ukrainas teritorijā, norāda Hudzonas institūta vecākais pētnieks Braiens Klārks. Publikācijā arī norādīts, ka vairāki Krievijas uzņēmumi jau pārdod “Starlink” Krievijā militāram un civilam lietojumam.

Turpinām ziņas

Liels daudzums skolotāju pamet profesiju pirmajos darba gados, un galvenā problēma aizvien ir atalgojums un darba nenoteiktība - tā secinājuši Latvijas Universitātes mācībspēki un Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji, noslēdzot reģionālo diskusiju ciklu, lai saprastu skolotāju trūkumu pašvaldībās. Skolotāju trūkums aizvien ir liels izaicinājums, un tas turpināsies, jo ir mazs sagatavoto pedagogu skaits. Pedagogu trūkumu var just daudzos priekšmetos, bet izteiktāk – latviešu valodā, matemātikā, fizikā un ķīmijā. Skolotāju iztrūkumu neatrisinās arī mazais jauno skolotāju skaits. Pēdējo gadu laikā aptuveni 3 no 4 skolotājiem pamet amatu pirmo piecu gadu laikā. Lai piesaistītu vairāk cilvēku pedagoģijai, universitātē arī norādīja, ka noris sarunas ar ministriju par neklātienes studiju apmaksāšanu no valsts budžeta līdzekļiem.

Valsts apmaksātas higiēnas preces skolās varētu būt pieejamas no nākamā gada. Pašlaik iniciatīva ir nodota atbildīgo ministriju rokās un notiek sabiedriskā apspriede. Vēl nav zināms, kādā veidā un kādas paketes varētu izsniegt, tāpat joprojām notiek aprēķini, cik tas varētu izmaksāt. Šobrīd attiecīgo noteikumu grozījumus gatavo atbildīgajās ministrijās. Veselības ministrijā izstrādāti Ministru kabineta noteikumu grozījumi paredz, ka līdzās izsniegtiem tualetes papīram, salvetēm un ziepēm, skolām būs jānodrošina ar  higiēniskās paketes.  Patlaban gatavo arī pilotprojektu Balvu un Aizkraukles novados. Pilotprojekta rezultātā arī tiks apzināts meiteņu un skolu administrāciju viedoklis – kas bija viegli, kas bija grūti, kas jādara. Un tad arī šo iniciatīvu būs vieglāk ieviest un virzīt vispirms cauri Finanšu ministrijai, tad caur  valdību un tad uz Saeimu.

Un vēl

Jaunnedēļ valsts teritorijā ieplūdīs siltāka gaisa masa, kas dažviet nesīs atkusni, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes. Termometra stabiņš pakāpsies virs 0 grādu atzīmes un sniegs pāries slapjā sniegā un lietū, tomēr valsts austrumos saglabāsies ziemai raksturīgi laika apstākļi. Nedēļas sākumā gaidāma atkala, daudzviet veidosies stiprs un bīstams apledojums, gaidāmais atkusnis sarežģīs arī hidroloģisko situāciju, proti, kusīs gan sniegs, gan ledus. Arī otrdien saglabāsies līdzīgs laiks, radot bīstamus apstākļus gandrīz visā valsts teritorijā. Naktī uz otrdienu atsevišķos rajonos veidosies migla. Minimālā gaisa temperatūra otrdienas naktīs būs +1…-5 grādu robežās, bet dienās temperatūra paaugstināsies līdz +3…-2 grādiem.

Līdz nedēļas izskaņai laikapstākļi būs mainīgi - palaikam gaidāmi nokrišņi, galvenokārt rietumos sniegs mīsies ar slapju sniegu un lietu, austrumos vairāk dominēs snigšana. Tādēļ arī valsts rietumu daļā sniega sega pakāpeniski sāks samazināties, tomēr austrumos tā saglabāsies vai pat vietām pieaugs. Gaisa temperatūra kā naktīs, tā arī dienās rietumos lielākoties pieturēsies virs 0 grādu atzīmes, taču atsevišķās naktīs termometra stabiņš noslīdēs par pāris grādiem zemāk. Savukārt Latvijas austrumu daļā gaisa temperatūra saglabāsies -2…-7 grādu robežās.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā janvāra beigās saglabājās 5,7%;  Autovadītāji un gājēji sūdzās par slidenajām ielām un ietvēm Jēkabpilī; un Rīgas zoodārzā norit Tropu mēnesis.

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad janvāra beigās, tāpat kā pagājušā gada beigās, bija 5,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras publiskotā informācija. 2024.gada janvāra beigās nodarbinātības dienestā bija reģistrēti kopumā 51 tūkstotis 197 bezdarbnieki, kas ir par 853 cilvēkiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, kad aģentūrā bija reģistrēti 50 tūkstoši 344 bezdarbnieki. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis janvāra beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 3,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir tikpat, cik mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 11,2%, kas mēneša laikā ir kāpums par 0,2 procentpunktiem. Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis janvāra beigās bija 5,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš.

Iekšlietu dienesti ir mainījuši pa vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 saņemto zvanu apstrādes sistēmu, paralēli ieviešot arī mobilo lietotni "112 Latvija" un tīmekļvietni "112.lv". Līdz ar reformu iedzīvotājiem pa tālruni 112 vairs nebūs iespējams sazvanīt kādu konkrētu policijas iecirkni, bet informāciju pieņems un izvērtēs vienots operatoru dienests. Ja iepriekš liela daļa uz tālruņa numuru 112 saņemto zvanu tika pāradresēti, bet informācija par izsaukumiem citiem operatīvajiem dienestiem nodota telefoniski, tad pēc projekta īstenošanas zvanu pāradresācija un telefoniska informācijas nodošana notiek tikai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam. Reformas autoru skatījumā, viens no būtiskākajiem projekta ieguvumiem iedzīvotājiem būšot tas, ka, zvanot uz tālruņa numuru 112 par notikumiem, kuros nepieciešama tikai policijas iesaiste, iedzīvotāji vairs netiek pāradresēti pie cita dienesta operatora un viņiem nav jāatkārto informācija, jo 112 dispečers pieņem informāciju par notikušo.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pieļauj, ka politiskās organizācijas, kā arī ar partijām nesaistītas personas priekšvēlēšanu aģitācijas periodā var izmantot mākslīgā intelekta veidotus materiālus, lai cita starpā apzināti dezinformētu potenciālos vēlētājus un ietekmētu to viedokli. KNAB aicina iedzīvotājus kritiski izvērtēt publiskajā telpā pieejamo informāciju un pārliecināties par informācijas patiesumu. Priekšvēlēšanu aģitācijas periodam raksturīgākās manipulācijas varētu būt saistītas ar deputātu kandidātu balss sintezēšanu vai portretu iekļaušanu attēlos vai videomateriālos, imitējot patiesībai neatbilstošas sarunas vai situācijas. Priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām sākās sestdien, 10. februārī un ilgs līdz vēlēšanu dienai – 8. jūnijam. 

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš ir ticamākais Republikāņu partijas kandidāts rudenī gaidāmajās valsts galvas vēlēšanās, paziņojis, ka mudinātu Krieviju uzbrukt NATO dalībvalstij, kas nepiešķir pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai. Tramps jau sen kritizē NATO un to, ka, viņaprāt, ASV jāuzņemas pārmērīgs finansiālais slogs, lai garantētu pārējo bloka valstu aizsardzību. Viņš pat apšaubīja jēgu Savienotajām Valstīm palikt aliansē. Lai gan iepriekš Tramps savā retorikā bijis visai kritisks, tomēr viņa prezidentūras laikā ASV ārpolitikas kurss nemainījās. Lai gan retorika bijusi skaļāka par darbiem, taču bažas par viņa potenciāli negatīvo ietekmi gan uz ASV iekšpolitiku, gan ārpolitiku, ja viņš kļūs par nākamo ASV prezidentu, saglabājas. Un viņš ar saviem jaunākajiem izteikumiem bažas tikai pastiprināja.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un Eiropadomes prezidents Šarls Mišels nosodījuši bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumus, ka viņš neaizstāvētu alianses dalībvalstis, kas nepiešķir pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai. Stoltenbergs uzsvēra, ka Trampa teiktais grauj visu NATO dalībvalstu, arī ASV, drošību. Savukārt Mišels nodēvējis Trampa izteikumus par neapdomīgiem, uzsverot, ka neapdomīgi paziņojumi par NATO drošību un solidaritāti kalpo tikai Krievijas prezidenta Vladimira Putina interesēm un nesniedz lielāku drošību vai mieru pasaulei. 

Indijas policija pēc astoņus mēnešus ilgas izmeklēšanas brīvībā palaidusi balodi, kurš tika uzskatīts par Ķīnas spiegu, vēsta UPI. Mediji ziņo, ka Mumbajas policija aizvadītā gada maijā "aizturēja" kādu balodi, kurš tika uzskatīts par Ķīnas spiegu. Šādas aizdomas likumsargiem radās pēc tam, kad uz tā kājām tika pamanīti divi gredzeni ar ķīniešu hieroglifiem. Aplūkojot gredzenus rūpīgāk, policisti pamanīja, ka vienā no tiem ir paslēpta mikroshēma. Visus šos mēnešus balodis atradās dzīvnieku hospitālī. Vairākus mēnešus ilgā izmeklēšana bija nesekmīga. Likumsargi neatklāja pierādījumus tam, ka putns būtu Ķīnas spiegs. Kā izrādās, konkrētais putns ir sporta balodis - tas piedalījies sacīkstēs Taivānā, taču nomaldījies no kursa un nonācis Indijā.

Turpinām ziņas

Šodien visā Latvijā, arī Jēkabpilī valda atkala – slidenas ielas un ietves. Aculiecinieki Radio1.lv informē, ka šorīt slideno ceļu dēļ notikuši vairāki satiksmes negadījumi, kur automašīnas atkalas dēļ noslīdējušas no brauktuves. Par šādiem gadījumiem ziņo, ka automašīna no ceļu noslīdējusi Zīlānu ielā pie veikala “Aibe”, šorīt braucot no Salas puses, apledojošā ceļa dēļ autovadītājs no ielas ieslīdējis Lūša aplī, ļoti slidens ceļš esot uz Variešu pusi, kur arī auto noslīdējis no brauktuves, tāpat arī lielākā daļa pilsētas ietvju esot ledū un ļoti slidenas.  

Tikmēr valsts policija informē par vienu negadījumu šorīt atkalas dēļ. 12. februārī pulksten 7.00 Jēkabpilī kāds 1962. gadā dzimis vīrietis vadīja “Audi” markas automašīnu, nespēja tikt galā ar transportlīdzekļa vadību, nobrauca no ceļa braucamās daļas un uzbrauca metāla ceļa barjerai, bojājot to. Ceļu satiksmes negadījumā neviena persona fiziski necieta. Par notikušo uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Radio1 sazinājās ar Jēkabpils novada pašvaldības Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītāju Aināru Skromānu un lūdza komentēt, kāpēc pilsētas ielas un daudzi novadu ceļi nav izbraucami, ja par atkalu bija zināms no pagājušās nedēļas nogales un tā nenāca, kā pārsteigums.Viņš informēja, ka pašvaldības ielu uzturēšanas uzņēmums SIA “Jēkabpils pakalpojumi” šodien strādā pastiprinātā režīmā un darbi uzsākti jau pulksten sešos no rīta, tomēr atkalas laikā apledojums var veidoties ļoti strauji, tāpēc autovadītāji aicināti plānot papildu laiku ierastā maršruta veikšanai un ievērot lielāku distanci ar priekšā braucošo transportlīdzekli. 

Pašvaldības ielu un ietvju uzturētāji pirmdienas rītā jau veikuši kaisīšanu ar smilts un sāls maisījumu lielākajās ielās, satiksmei bīstamākajās vietās, kā arī kur ir lielākā gājēju plūsma. Tuvākajā laikā tiks veikta atkārtota kaisīšana. Atkalas laikā, kad ir temperatūras svārstības, kaisīšana ar pretslīdes materiāliem esot mazāk efektīva, temperatūras svārstību rezultātā tas tiek aizskalots, un kust sākušais sniegs no jauna sasalst, tāpēc ar veidoties situācijas, kurās vienā krustojumā slīdamības nav, taču jau nākamajā apledojums radot bīstamas situācijas. Autovadītāji un gājēji aicināti būt uzmanīgi.

Un vēl

Mūžībā devies iemīļotais latviešu komponists, multiinstrumentālists un grupas "Pērkons" dibinātājs Juris Kulakovs. Viņš dzimis 1958. gada 20. maijā Līvānos. Beidzis Līvānu 1. vidusskolu un bērnu mūzikas skolu, kur mācījies spēlēt akordeonu un fakultatīvi apguvis trompetes spēli, pēc tam – Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolu akordeona specialitātē. Latvijas Valsts konservatorijā absolvējis Pūtēju un estrādes orķestru vadītāju un diriģentu klasi un mācījies kompozīciju pie Pētera Plakida. Multiinstrumentālists, lielāko daļu mūzikas instrumentu apguvis pašmācības ceļā. Kopš 1978. gada muzicē ansamblī "Menuets". 70. gadu beigās izveidojis instrumentālo džezroka grupu "Arka". 1981. gadā nodibinājis rokgrupu "Pērkons", kas kļuva par vienu no jaunatnes visiemīļotākajām un padomju kultūrbirokrātijas visvairāk neieredzētajām grupām. Latviešu mūzikas vēsturē Juris Kulakovs ir pirmais komponists, kura spalvai pieder pasija un videoopera. Apbalvots par labāko muzikālo izrādi dramatiskajā teātrī 2001./2002. gada sezonā, atzīts par 2002./2003. gada Liepājas teātra sezonas labāko komponistu. Kopš 2002. gada Juris Kulakovs ir Latvijas Komponistu savienības biedrs.

Atstājiet komentāru