2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 28.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 28.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija plāno pievienoties konvencijai par sabiedrības piekļuvi oficiāliem dokumentiem; Jēkabpilī pieaug īres maksa; un Marta sākumā sola pirmos +15 grādus.

Valdība vakar pilnvaroja tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri parakstīt starptautisko līgumu, kas paredz Latvijas pievienošanos Eiropas Padomes konvencijai par piekļuvi oficiāliem dokumentiem. Konvencija apliecina dalībvalstu apņemšanos sabiedrībai nodrošināt plašu piekļuvi oficiāliem dokumentiem, nodrošinot caurspīdīgumu un sabiedrības līdzdalību, tādējādi stiprinot tiesiskumu. Pievienošanās konvencijai apliecinās un pastiprinās Latvijas apņemšanos veicināt valsts institūciju darbu sabiedrības interesēs, atklātību un caurskatāmību, informācijas pieejamību valsts pārvaldē un pašvaldībās starptautiskajā dimensijā.

Sestdien, 2.martā, aizsardzības ministrs Andris Sprūds Nacionālo bruņoto spēku militārajā bāzē "Lielvārde" svinīgā ceremonijā atklās NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanās misijas uzturēšanos Latvijā. Turpmāko deviņu mēnešu garumā Latvija pārņem NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas uzturēšanu, kamēr norisinās remontdarbi Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari. Baltijas gaisa telpas patrulēšanu nodrošina Vācijas bruņoto spēku karavīri un militārie gaisa kuģi. Kopš 2004.gada patrulēšana notikusi no Šauļu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā. Šī būs pirmā reize, kad misijas rotācija tiks uzņemta Latvijā.

Iedzīvotāju interese par iestāšanos Zemessardzē ir nostabilizējusies. Latvijas Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns atzīmē, ka iedzīvotāju interese par iestāšanos Zemessardzē pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pašlaik ir nostabilizējusies. Pudāns arī akcentēja, ka Zemessardzē iespējams uzņemt vairāk cilvēku nekā pašlaik tiek izrādīta interese.Tāpat jaunieši izmanto iespēju brīvprātīgi pieteikties Valsts aizsardzības dienestam, teica Pudāns. Lielākā daļa no jauniešiem, kuri piesakās brīvprātīgi, izvēlas 11 mēnešu dienestu.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs vakar atkārtoti noraidījis spārnoto raķešu "Taurus" piegādi Ukrainai, jo tas varot ieraut Vāciju karā. Kanclers norādīja, ka "Taurus" ir ļoti liela darbības rādiusa ierocis un ka vācieši nevarot tādā mērā kontrolēt ukraiņu izraudzītos mērķus, kā to var briti un francūži, un ka to zinot ikviens, kam bijusi darīšana ar šīm raķetēm. Šolcs esot pārsteigts, ka jautājums par "Taurus" piegādēm tiekot uzdots atkal un atkal, un viņu ļoti kaitinot līdzsvara trūkums starp to, kas šobrīd patiesi nepieciešams, un debatēm par šo konkrēto ieroču sistēmu. Ukrainai trūkst visdažādākās tāldarbības munīcijas, taču ne šīs konkrētās raķetes no Vācijas, apgalvoja kanclers.

Jau ziņots, ka raķetes "Taurus" paredzētas izšaušanai no lidmašīnām un var sasniegt mērķus 500 kilometru attālumā. Ukraina vēlas tās saņemt, lai nogrieztu frontē esošo krievu spēku apgādes ceļus. Kijiva atkārtoti prasījusi Vācijai piegādāt raķetes "Taurus", norādot, ka tas ir vispiemērotākais ierocis dot triecienus krievu militārajiem mērķiem, kas atrodas tālu aiz frontes līnijas.

Internetā nopludināta plaša Kremļa dokumentācija par to, kā Putina svīta gatavojas Krievijas prezidenta pārvēlēšanai jaunā amatā, raksta dialog.ua. Jaunajos dokumentos ir detalizēti aprakstīts, kā Kremlis strādā, lai nodrošinātu Putina uzvaru vēlēšanās, izveidojot valsts mēroga propagandas tīklu un interneta cenzūras mehānismu informācijas karam un integrējot okupētās Ukrainas teritorijas. Kopējais plānotais budžets paredzēts trīs galvenajām kategorijām - prezidenta vēlēšanām, informatīvajam karam un okupētajām teritorijām Ukrainā, un tas sasniedz 1,1 miljardu eiro, vēsta Vsquare pētnieciskās žurnālistikas tīkls.

Zinātnieki, kas strādā Amazones lietus mežos, ir atklājuši jaunu čūsku sugu - iespējams, tās ir lielākās čūskas pasaulē, raksta "cnn.com". Kvīnslendas universitātes zinātnieku komanda devās uz Amazones lietus mežiem Ekvadorā, lai meklētu iepriekš nedokumentētu ziemeļu zaļo anakondu jeb "Eunectes akayima" pēc vietējo iedzīvotāju aicinājuma novērot “gigantiskās” anakondas. Anakondas ir milzīgas čūskas, tās nav indīgas un ir sastopamas ūdenī vai ūdens tuvumā Dienvidamerikas siltajās daļās. Šo radījumu izmēri var būt neticami - viena anakondu mātīte, kuru sastapa zinātnieki, bija 6,3 metrus gara. Taču viņi ir dzirdējuši arī vietējo stāstus, ka šajā apgabalā ir pamanītas 7,5 metrus un apmēram 500 kilogramus smagas čūskas.⁰⁰⁰

Turpinām ziņas

No šodienas, 28.februāra līdz 28.martam darba dienās būs izmaiņas Daugavpils virziena vilcienu sarakstos. Izmaiņas noteiktas saistībā ar dzelzceļa infrastruktūras modernizācijas darbiem, un tās būs vairāku reisu kustībā, piemēram, vilciens, kas no Rīgas uz Daugavpili parasti izbrauc pulksten 13:01, no šodienas izbrauks pulksten 12:48, attiecīgi no Krustpils stacijas – 15:03, no Trepes – 15:18, bet no Līvāniem – pulksten 15:38. Sīkāk ar visām izmaiņām var iepazīties mājaslapā vilciens.pv.lv.

Jēkabpils novada pašvaldības dzīvokļu īrnieki martā saņems lielākus rēķinus, jo no februāra paaugstināta īres maksa. Pašvaldības Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs Ainars Vasilis skaidro, ka īres maksas paaugstināšana bija plānota jau iepriekš – tas tika iekļauts 2022.gadā pieņemtajos Saistošajos noteikumos par īres maksas noteikšanu Jēkabpils novada pašvaldībai piederošās vai tās nomātās dzīvojamās telpās. Noteikumi paredz kārtību, ka ik pēc diviem gadiem īres maksa palielinās par diviem procentiem no kadastrālās vērtības. Katrai mājai ir sava kadastrālā vērtība, ir noteikti procenti. Saistošajos noteikumos teikts, ka 2022.gadā īres maksas procentu likme gadā no īpašuma kadastrālās vērtības bija 4 procenti, no 2024.gada – 6 procenti, savukārt no 2026.gada tie būs astoņi procenti. Īres maksa par vienu kvadrātmetru ir ļoti dažāda – sākot no 15 centiem, kas pārsvarā ir lauku teritorijās, beidzot ar 45 centiem, kas noteikti 10 daudzdzīvokļu mājām Jēkabpils pilsētā.  

Plašāk lasiet un ar tabulu kāda ir īres maksa katrā mājā, iepazīstieties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Pēc dienas klāt marts, ko uzskatām jau par pavasara mēnesi. Sinoptiķu prognozes vismaz par marta sākumu ir ļoti iepriecinošas. Vietnē "X" metereologs Jānis Trallis raksta, ka nedēļas otrajā pusē gaidāms sausāks un saulaināks laiks. Marta pirmajā dienā, ja mākoņi ļaus saulei sasildīt gaisu, iespējami šī gada pirmie +15 grādi, kartē redzama ECMWF prognoze. Pašreizējais 1. marta siltuma rekords Latvijā ir +13 grādi 2021. gadā. Jau ziņots, ka iepriekš sinoptiķi vēstīja, ka 1. martā gaiss varētu iesilt līdz +12 grādiem.

Nenormāli aukstas ziemas uz globālās sasilšanas fona, temperatūras svārstības – visas šīs laikapstākļu dīvainības, ko mēs redzam šoziem, ar gadiem var tikai pastiprināties. Nīderlandes Utrehtas universitātes zinātnieki runā par nopietnāku lietu. Globālā sasilšana ved uz to, ka aktīvāk samazinās siltuma pārnešana no rietumiem uz ziemeļaustrumiem - tas notiek Golfa straumes un citu straumju pavājināšanās dēļ. Grenlande kūst vairāk, vairāk saldūdens nonāk Atlantijas okeāna ziemeļdaļā. Siltuma un aukstuma pārnese tiek iznīcināta, un tas diezgan drīz var radīt ļoti nopietnas sekas klimatam. Tiek prognozēts, ka Latvijā ziemā būs tāda pati gaisa temperatūra kā Sibīrijā vai Aļaskā. Un vasarā, savukārt, kļūs arvien karstāks. Klimats kļūs kontinentālāks, un tam būs milzīga ietekme uz lauksaimniecību un mūsu parasto dzīvesveidu kopumā. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavā pie Pļaviņām un Zeļķu tilta ir bīstami augsts ūdens līmenis; Aicina Latvijas iedzīvotājus pieteikties rezervistu militārās pamatapmācības kursam; un Eiropas Savienība apņēmusies atjaunot degradētās ekosistēmas.

Daugavā pie Pļaviņām un Zeļķu tilta ir bīstami augsts ūdens līmenis, applūst plašākas teritorijas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Daugavas krastos starp Pļaviņām un Jēkabpili, kā arī Aiviekstes lejtecē hidrologi otrdienas vakarā izsludināja oranžās pakāpes brīdinājumu.

Šorīt pulksten 4.20 ūdens līmenis Pļaviņās bija 12,08 metri virs novērojumu stacijas nulles atzīmes jeb nepilnus četrus metrus augstāks nekā diennakti iepriekš. Pēdējās pāris stundās ūdens līmenis pazeminājies par dažiem centimetriem. 2013.gada aprīļa palos, kas bija lielākie novērojumu vēsturē, ūdens līmenis Pļaviņu novērojumu stacijā sasniedza 13,5 metrus. Ledus turpina blīvēties Pļaviņu ūdenskrātuvē.

Pie Zeļķu dzelzceļa tilta ūdens līmenis pulksten 4.20 bija 7,12 metri jeb aptuveni divus metrus augstāks nekā diennakti iepriekš, turklāt naktī ūdens līmenis īslaicīgi bija sasniedzis gandrīz astoņu metru atzīmi. Arī patlaban ūdens līmenis kāpj un pulksten 7.50 bija sasniedzis 8,21 metra atzīmi. Pērnā gada janvārī ūdens līmenis šajā vietā pakāpās līdz 8,6 metriem.

Jēkabpils pilsētā ūdens līmenis Daugavā kopš otrdienas pēcpusdienas cēlies par dažiem centimetriem un šorīt pulksten 4.20 bija 6,24 metri. Šeit turpinās ūdenslīmeņa paaugstināšanās, pulksten 7.50 bija 6,36 metri virs noteiktās atzīmes. Jēkabpils novadā applūdušas teritorijas Krustpils un Salas pagastā.

Tikmēr Daugavā augšpus Jēkabpils ūdens līmenis galvenokārt pazeminājies un plašu plūdu draudu nav. Aizejot lielākajām ledus masām, pie Daugavpils ūdens līmenis pēdējā diennaktī krities par vairāk nekā metru. 

Jēkabpils novada Dunavas pagastā applūdis un slēgts pašvaldības ceļa posms Dzelmes - Krusts - Kokts. Jau ziņots, ka vakar Sakas salā applūda un slēgts satiksmei pašvaldības autoceļa Skudras-Galejas-Leicāni posms. Aicina izvēlēties citu braukšanas maršrutu!

Turpinām ar citām ziņām

Nacionālie bruņotie spēki aicina Latvijas iedzīvotājus pieteikties rezervistu militārās pamatapmācības kursam. Rezervistu militārās pamatapmācības kurss dod iespēju rezervistam - Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 50 gadiem, bez militārās sagatavotības brīvprātīgi apgūt dienestam rezervē noteikto militāro pamatapmācību. Tie Latvijas pilsoņi, kuri būs sekmīgi apguvuši rezervistu militārās pamatapmācības kursu, dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību, mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus. Rezervistu militārās pamatapmācības kurss notiks Alūksnē, bet pirms kursa sākuma tiks atvērti pulcēšanās punkti Gulbenē, Valmierā, Jēkabpilī, Saldū un Rīgā, no kuriem rezervisti tiks nogādāti uz un no mācību vietas. 

Valdība nolēmusi līdz nākamā gada pavasarim pagarināt ierobežojumu termiņu Krievijas pilsoņu ieceļošanai Latvijā, ņemot vērā to, ka Krievijas izraisītais drošības apdraudējums turpinās. Ārlietu ministrija norāda, ka, ņemot vērā Krievijas sākto militāro iebrukumu Ukrainā, strauji audzis Krievijas pilsoņu skaits, kuri pa sauszemes robežu vēlējās ieceļot Eiropas Savienībā. ES Padomes ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Prāgā 2022.gada 30.augustā un 31.augustā tika panākta vienošanās, ka, ņemot vērā sarežģīto ietekmi uz robežvalstīm, dalībvalstis nacionālā līmenī var veikt pasākumus, lai ierobežotu ieceļošanu ES saskaņā ar Eiropas Parlamenta un ES Padomes regulu, kas reglamentē personu pārvietošanos pār robežām. Ievērojot minēto vienošanos, Latvija, Igaunija, Lietuva un Polija koordinēti veica izmaiņas nacionālajos tiesību aktos, lai ierobežotu Krievijas pilsoņu, kuri ilgstoši ir atbalstījuši un turpina atbalstīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma agresīvās darbības un ir līdzatbildīgi par Krievijas agresiju Ukrainā, ieceļošanu. Rīkojuma projekts paredz pagarināt ierobežojumu termiņu uz vienu gadu - līdz 2025.gada 4.martam. 

NATO neplāno sūtīt karaspēku uz Ukrainu, ziņu aģentūrai AP uzsvēris NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņš norāda, ka NATO sabiedrotie sniedz Ukrainai vēl nepieredzētu atbalstu.  Taču nav plānu par NATO karaspēka izvietošanu Ukrainā. Slovākijas premjerministrs Roberts Fico pirms došanās uz Parīzi, kur vairāk nekā 20 valstu augstākās amatpersonas apsprieda iespējas palielināt palīdzību Ukrainai, apgalvoja, ka dažas valstis apsver, vai noslēgt divpusējus līgumus par karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu, lai palīdzētu tai atvairīt Krievijas iebrukumu. Fico piebilda, ka viņa valdība neplāno ierosināt Slovākijas karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu, taču nesniedza sīkāku informāciju par to, kuras valstis varētu apsvērt šādus nolīgumus vai ko tieši šo valstu karavīri darītu Ukrainā. Tikmēr Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien paziņoja, ka nākotnē nevajadzētu izslēgt Rietumu karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu.

Un vēl

Eiropas Parlaments ar nelielu balsu pārsvaru pieņēmis regulu, kas paredz līdz 2030. gadam atjaunot vismaz 20% Eiropas Savienības sauszemes un jūras teritoriju, bet līdz 2050. gadam – visas sliktā stāvoklī esošās ekosistēmas. Dalībvalstīm būs arī jāpieņem nacionālie atjaunošanas plāni, kuros sīki izklāstīts, kā tās plāno nospraustos mērķus sasniegt. Daļa no prasībām, kas būs jāizpilda zemniekiem, lai to sasniegtu, ir arī viens no vairākiem iemesliem, kādēļ pēdējo nedēļu laikā visā Eiropā notiek plaši zemnieku protesti. Stīvēšanās par šo likumu ir bijusi asa. Eiropas Komisijas sākotnējie priekšlikumi tika mīkstināti, un arī tagad "maigajā variantā" Eiroparlamenta labējie un Tautas partijas grupa balsoja pret, sakot, ka šis likums uzliek pārāk lielu slogu zemniekiem. 

Paredzēts, lai vairotu biodaudzveidību lauksaimniecības ekosistēmās, ES valstīm būs jāuzlabo divi no šiem trim rādītājiem: zālāju tauriņu indekss, lauksaimniecības zemes daļa ar ļoti daudzveidīgiem ainavas elementiem un oglekļa uzkrājums aramzemes minerālaugsnē. Jāveic arī pasākumi, lai paaugstinātu lauku putnu populāciju indeksu, jo putni ir labs biodaudzveidības vispārējā stāvokļa rādītājs.  Tāpat arī ES valstīm līdz 2030. gadam ir jāatjauno vismaz 30% nosusināto kūdrāju, līdz 2040. gadam — 40%, bet līdz 2050. gadam — 50%.

Radio1 ziņas pulksten 14,00-15,00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām izsludināts oranžais brīdinājums, Nākamnedēļ pie Ministru kabineta protestēs arī lauksaimnieki, un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tai notiek ledus masu blīvēšanās un kustība, ūdenslīmenis paaugstinās, Daugavā pie Pļaviņām pieplūst un blīvējas jaunas ledus masas, traucējot upes plūdumu un izraisot straujas ūdenslīmeņa svārstības.Naktī Gostiņos strauji kāpa ūdenslīmenis. Lai iespējamie plūdi iedzīvotājus nepārsteigtu nesagatavotus, pēc Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītāja Andra Ambaiņa rīkojuma pašvaldības policijas darbinieki modināja apdraudētās Ugunsdzēsēju ielas iedzīvotājus, aicinot sagatavoties iespējamajai evakuācijai. Pašlaik ūdenslīmenis saglabājies augsts, taču tas vēl nav sasniedzis Ugunsdzēsēju ielas segumu, applūduši ir šīs ielas upes pusē esošo īpašumu dārzi.

Turpinot veidoties ledus sablīvējumam, ūdenslīmeņa svārstības novērojamas arī Pļaviņu pilsētā, naktī daļēji applūda teritorijas Jaunā Krasta ielā un pie ēkas Daugavas ielā 50, bet šobrīd līmenis atkal ir nedaudz stabilizējies un krities. Lai arī pagaidām Pļaviņu iedzīvotājiem apdraudējuma nav, veikti priekšdarbi, atslēdzot elektrību vairākos pašvaldības objektos. Jau vakar vairākas pašvaldības iestādes sagatavojušās iespējamiem plūdiem, pārvietojot mēbeles un citas vērtības uz ēku otro stāvu, tajā skaitā Pļaviņu Mūzikas skolā, kur drošības apsvērumu dēļ arī mācības šodien nenotiek.

Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām izsludināts oranžais brīdinājums, un tas ir spēkā līdz šodienas pēcpusdienai. Iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās. Ja hidrometeoroloģiskie apstākļi ir radījuši postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

Pieaugot plūdu apdraudējumam, no šodienas tiek veikti satiksmes ierobežojumi Jēkabpilī, Pļaviņu ielas posmā no tilta jeb tuneļa līdz Zvejnieku ielai, kā arī, joprojām, tiek saglabāti ierobežojumi Vārpu ielā Jēkabpilī. Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija 6,34 metri virs noteiktās atzīmes. Salīdzinot ar rīta rādījumiem, ūdens krities par diviem centimetriem.

Ārkārtas situāciju gadījumos jēkabpilieši aicināti zvanīt Civilās aizsardzības inženierim Ilmāram Lukstam – tālrunis 25671222.

Turpinām ar citām ziņām

Nākamnedēļ līdztekus mežsaimniecības nozares pārstāvjiem pie Ministru kabineta protestēs arī lauksaimnieki. Protesta akcija paredzēta otrdien, 5.martā. Biedrības valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš skaidro, ka lauksaimnieki protesta akcijā vērsīs valdības uzmanību draudiem, ka aiz Eiropas Savienības zaļās iniciatīvas saukļiem patiesībā slēpjas privātā īpašumā esošās lauksaimniecības zemes apgrūtinājumi, kas nodara un nodarīs milzīgus zaudējumus Latvijas zemniekiem. Jau ziņots, ka Latvijas mežu īpašnieki un mežrūpniecības un kokrūpniecības uzņēmumu darbinieki šogad 5.martā rīkos protesta akciju pie Ministru kabineta. Protesta mērķis ir vērst uzmanību uz ilgstoši ignorētajām problēmām, kas skar Latvijas mežu īpašniekus un meža nozarē strādājošos.

Naktī Latvijas Okupācijas muzeja telpā iemests degmaisījums, apstiprina muzeja vadītāja Solvita Vība. Viņa norāda, ka, neskatoties uz uzbrukumu, muzejs turpina darbu un ekspozīcija ir pieejama apmeklētājiem. Tāpat Vība pauda cerību uz dienestu ātru iesaisti vainīgā atrašanā. Valsts policijā norāda, ka saistībā ar minēto notikumu policija veic pārbaudi, taču plašākus komentārus tā šobrīd sniegt nevarot. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka valsts drošības iestādes un iekšlietu dienesti darīs visu, lai vainīgos sauktu pie atbildības un pierādīs, ka šāda veida provokācijas netiks tolerētas.

Krievijā ieslodzījumā mirušā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitniekiem nav Maskavā izdevies atrast telpas, kur varētu notikt atvadīšanās no opozicionāra, sociālajā tīklā "X" pavēstīja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša. Navaļnija līdzgaitnieki apzvanījuši lielāko daļu privāto un valsts apbedīšanas biroju, citu piemērotu telpu un atvadu zāļu pārstāvju. Jarmiša norāda, ka atrunas ir dažādas, kaut kur saka, ka telpas ir aizņemtas. Kaut kur atsaka, izdzirdot Navaļnija vārdu, Vienā vietā tiešā formā pateica, ka rituālajām aģentūrām aizlieguši ar Navaļnija līdzgaitniekiem sadarboties.  Navaļnija mirstīgās atliekas tika nogādātas Maskavā 25.februārī. Jarmiša pirmdien pavēstīja, ka tiek meklētas telpas, kur sarīkot publiskas atvadas no Navaļnija. Atvadas bija iecerēts sarīkot šīs darba nedēļas beigās. Jarmiša aicinājusi sazināties ar viņu tos, kam ir atvadām piemērotas telpas.

Un vēl

Marta sākumā Latvijā būs maz nokrišņu, palaikam spīdēs saule, pamazām atkāpsies palu ūdeņi un gaisa temperatūra kļūs svārstīgāka, prognozē sinoptiķi. Februāra pēdējā diennaktī samazināsies gaisa mitrums, izklīdīs migla un mitēsies lietavas Latgalē. Pūtīs lēns vējš. Naktī un no rīta gaisa temperatūra vietām noslīdēs vienu divus grādus zem nulles, maksimālā temperatūra dienā būs +2..+7 grādi.

Nedēļas nogalē gaidāms mainīgs mākoņu daudzums, vietām īslaicīgi uzlīs. Pūšot mērenam dienvidaustrumu vējam, minimālā gaisa temperatūra naktīs valsts lielākajā daļā būs tuvu nullei, dienās gaiss iesils līdz +4..+9 grādiem, bet, ilgāk spīdot saulei, termometra stabiņš vietām pakāpsies virs +10 grādiem. 

Sagaidāms, ka nākamnedēļ Latvijā ieplūdīs vēsāks gaiss no ziemeļaustrumiem. Gaisa temperatūra varētu pazemināties līdz -1..-6 grādiem naktīs un paaugstināties līdz +1..+6 grādiem pēcpusdienās. Nokrišņu būs maz vai nemaz, bieži spīdēs saule.

Atstājiet komentāru