2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 1.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 1.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils novadā no applūdušajām teritorijām vakar evakuēti seši cilvēki, applūdušas 65 mājas; No šodienas 1. marta – Valsts ieņēmumu dienestā var iesniegt ikgadējās ienākumu deklarācijas; un SIA JK Namu pārvalde vadītāja iesniegusi atlūgumu.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs vakar pagarināja sarkanās pakāpes plūdu draudu brīdinājumu Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Zeļķu tiltam līdz šodienas, 1.marta pulksten 15.00. Centrs atzīmē, ka plaši applūdušas teritorijas lejpus Jēkabpils pilsētai Pļaviņu ūdenskrātuves augšgalā. Situācija stabilizējusies, bet ūdenslīmenis joprojām ekstremāli augsts. Pļaviņu ūdenskrātuvē turpinās ledus masu kustība un veidojas lielāki izskalojumi. Līdz ar to - spēkā paliek sarkanās pakāpes brīdinājums.

Jēkabpils novadā vakar no applūdušajām teritorijām kopumā evakuēti seši cilvēki. Glābšanas dienests saņēma informāciju, ka Salas pagastā nepieciešams evakuēt cilvēku no applūdušas teritorijas. Braucot uz notikuma vietu, glābēji konstatēja, ka gandrīz divus kilometrus no dzīvojamās mājas jau ir applūdis ceļš. Tālāk glābēji ceļu turpināja kājām un daļēji ar laivu, jo šajā posmā bija applūdušas, izskalotas teritorijas, kā arī neapplūduši posmi. Pēc tam cilvēks tika evakuēts ar laivu, glābšanas dēli, kā arī nesot uz rokām. Neilgi pēc tam saņemts vēl viens izsaukums uz Salas pagastu, kur bija nepieciešama divu iedzīvotāju evakuācija no trīsstāvu daudzdzīvokļu mājas. Šajā situācijā glābēji pa applūdušo teritoriju varēja pārvietoties ar laivu.  Savukārt Krustpils pagastā no mājsaimniecības tika evakuēti divi cilvēki.

Jēkabpils novadā līdz vakar vakaram plūdu dēļ no ārpasaules bija nošķirtas 65 mājas. Ūdens nošķīris 27 mājas Sakas salā aiz pārgāznes, 14 mājas Zeļķu apkārtnē, deviņas mājas Melderēs, 13 mājas Putnukalnos, kā arī divas mājas Gravānos. Pašvaldība uztur kontaktus ar māju iemītniekiem un sniedz viņiem nepieciešamo palīdzību.

Turpinot applūst teritorijām Jēkabpils novada Krustpils pagastā un Salas pagastā, 29.februārī applūduši un satiksmei slēgti vēl vairāki pašvaldības autoceļu posmi: autoceļš Šaurītes - Salupe posmā līdz 7,9 kilometram; Ilgas - Pļavnieki no otrā kilometra līdz 7,7 kilometram Sēlpils pagastā; Gravāni - Valsts Mežs no 300 metru posmā Salas pagastā; Dārznieklauks - Mežindrāni no 0,62 kilometra līdz 1,5 kilometram; kā arī autoceļš Plānlejas – Putnukalninepilnu 300 metru posmā Salas pagastā.

Ceturtdien, 29.februārī, Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers izdevis rīkojumu par aizliegumu atrasties uz Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā publiskās vietās esošajām ūdenstilpēm. Kā informē Uldis Skreivers, neskatoties uz plūdu draudu situāciju novadā, atsevišķās teritorijās novēroti makšķernieki uz ledus, piemēram Sēlpils pagastā. Turpmāk, līdz ledus izkušanai, personām ir aizliegts atrasties uz Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā esošo publisko ūdenstilpju ledus.  Izpildi kontrolēs Jēkabpils novada pašvaldības policija.

Turpinām ziņas

No šodienas 1. marta – Valsts ieņēmumu dienestā var iesniegt ikgadējās ienākumu deklarācijas. Un tieši šis varētu kalpot par iemeslu potenciālai krāpnieku rosībai, prognozē eksperti. Krāpnieki šo laiku mēģinās izmantot naudas izkrāpšanai, tādēļ šobrīd jābūt īpaši modriem un uzmanīgiem. Mēģinājumi cilvēkiem Latvijā izkrāpt naudu pieaug ar katru gadu. Pērn no četru lielāko banku klientiem izkrāpti teju 13 miljoni eiro, bet vēl 9 miljonu eiro gadījumā krāpšana novērsta. Savukārt šī gada janvārī četrās lielākajās bankās izkrāpts pusotrs miljons eiro, pašiem klientiem apstiprinot maksājumus. Krāpnieki savos pikšķerēšanas uzbrukumos visbiežāk uzdodas par VID, Latvijas Bankas vai komercbanku pārstāvjiem – to vārdā zvana, sūta īsziņas vai e-pastus. Lai no šādām situācijām izvairītos, ieņēmumu dienests atgādina – tas ar saviem klientiem komunicē tikai un vienīgi Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Latvijas iekšzemes kopprodukts jeb IKP  2023. gadā samazinājās par 0,3% salīdzinājumā ar 2022. gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. IKP faktiskajās cenās pērn bija 40,3 miljardi eiro, tajā skaitā ceturtajā ceturksnī - 10,7 miljardi eiro. Statistikas pārvaldē norāda, ka ražojošo nozaru pievienotā vērtība 2023.gadā samazinājās par 1,4%, bet pakalpojumu nozaru - pieauga par 0,8%.

Šī gada janvārī, salīdzinot ar 2023. gada janvāri, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Gada griezumā pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 4,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 2,4%, autodegvielas – palielinājās par 3,8%. Salīdzinot ar 2023. gada janvāri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu - par 20% un farmaceitisko un medicīnisko preču - par 2,4% mazumtirdzniecībā. Savukārt mēneša griezumā vislielākais apgrozījuma kritums bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā - par 8,9%.

Gazas joslā, drūzmējoties un cīnoties par humānās palīdzības kravu, bojā gājuši vismaz 100 palestīnieši. "Hamās" pārvaldītā Veselības ministrija notikušajā vainoja Izraēlas spēkus, apgalvojot, ka tās karaspēks tīši apšaudījis cilvēku pūli. Izraēla norādīja, ka tā rīkojusies, lai pasargātu savus karavīrus. Vakar Gazas joslā ieradās humānās palīdzības kravas. Taču tās sagaidīja kara, iznīcības un bada skartās teritorijas izmisušo iedzīvotāju pūlis. Oficiālā palestīniešu ziņu aģentūra WAFA, atsaucoties uz vietējiem avotiem, apgalvoja, ka Izraēlas spēki apšaudījuši tūkstošiem cilvēku no Gazas pilsētas un citiem ziemeļu rajoniem, kuri Nabulsi apļveida krustojumā gaidīja kravas automašīnas ar humāno palīdzību. "Hamās" pārvaldītās Veselības ministrijas pārstāvis Ašrafs al Kudra paziņojis, ka agrā ceturtdienas rītā Nabulsi apļveida krustojumā nogalināti 112 cilvēki un vēl 760 tika ievainoti. Kudra notikušajā vainoja Izraēlas spēkus, kas tur sarīkojuši "masu slaktiņu".

Lai uzvarētu Putinu, jums jābeidz būt garlaicīgiem, uzrunājot Eiropas Parlamenta deputātus, sacīja Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija atraitne Jūlija. Pirms Navaļnajas uzstāšanās Eiropas Parlamenta zālē arī tika atskaņots īss piemiņas video Navaļnijam. Viņa atraitne savā uzrunā, runājot par Putinu, norādīja, ka Eiropai ir darīšana nevis ar politiķi, bet gan ar gangsteri. Opozicionāra atraitne atzīmēja, lai uzvarētu Putinu, ir jākļūst par novatoru. Viņu nevar ievainot ne ar sankcijām vai rezolūcijām, ne arī pamatojoties uz morāli un noteikumiem. Tāpat viņa teica Eiroparlamenta deputātiem, ka viņiem ir jācīnās pret "šo noziedzīgo bandu", kas sevi dēvē par Krievijas eliti, un apgalvoja, ka galvenā nozīme būs nevis diplomātiskām metodēm, bet gan finanšu izmeklēšanai.

Un vēl

SIA “JK Namu pārvalde” valdes priekšsēdētāja Elita Freija Jēkabpils novada pašvaldībai iesniegusi atlūgumu. Sarunā ar Radio1 Elita Freija sacīja, ka šāds lēmums pieņemts, jo ģimene pārceļas uz citu dzīvesvietu tuvāk Rīgai un lielā attāluma dēļ vairs nebūs iespēja izbraukāt uz darbu. Viņa piebilda, ka patlaban ar JK Namu pārvalde komandu sagatavo pagājušā gada atskaites, kuras pirms promiešanas iesniegs pašvaldībai.  Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers sacīja, ka Elitas Freijas pēdējā darba diena ir 18.marts. Tuvākajā laikā pašvaldība izsludinās konkursu uz SIA JK Namu pārvalde valdes locekļa amatu. Laika periodā, no Elitas Freijas aiziešanas no amata līdz jauna valdes locekļa apstiprināšanai, SIA JK Namu pārvalde vadīs uzņēmuma galvenais inženieris, prokūrists Jānis Antonovs.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavā ūdens līmenis sācis pazemināties; "Latvenergo" koncerna apgrozījums pārsniedzis 2 miljardus eiro; un Sācies divu mēnešu makšķerēšanas liegums no laivām, kanālos un caurtecēs.

Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta ūdens līmenis pagājušajā naktī lēni pazeminājās, piektdienas rītā tās sāka kristies strauji, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Šorīt pulksten 8 ūdens līmenis noslīdēja līdz aptuveni 8,88 metru atzīmei. Salīdzinot ar ceturtdienu, kad tas bija 9,56 metri virs novērojumu stacijas nulles punkta, tas krities vairāk kā par pusmetru. Sākusi kustēties arī "ledus aste", kas bija apmēram kilometru lejpus Zeļķiem, un, ja tā nesablīvēsies, tad ūdens līmenis applūdušajās teritorijās šodien ievērojami kritīsies.

Pļaviņās ūdens līmenis Daugavā svārstās aptuveni pusmetra robežās un šorīt pulksten 8 bija 11,27 metri virs nulls atzīmes. Savukārt Jēkabpilī ūdens līmenis sācis pazemināties un pulksten 8 no rīta bija 6,07 metri virs noteiktās atzīmes. Pie Līvāniem ūdens līmenis Daugavā ir stabils, pie Daugavpils un augšpus tās ūdens līmenis mazliet paaugstinās. Jēkabpils pilsētā un augšpus Jēkabpils plūdu draudu praktiski nav, jo upē turpinās tikai reta ledus iešana, sniegs ir nokusis un nokrišņi tuvākajās dienās nav gaidāmi.

Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām, kā arī Aiviekstes lejtecē joprojām spēkā oranžās pakāpes brīdinājums, savukārt šaurākā teritorijā - galvenokārt no Sakas salas līdz Zeļķu tilta apkārtnei - spēkā sarkanais plūdu brīdinājums, kas pagarināts līdz pirmdienai, 4.martam pulksten 10.00. Hidrologi norāda, ka Pļaviņu ūdenskrātuvē turpinās ledus masu kustība un veidojas lielāki izskalojumi. Nākamnedēļ visās upēs gaidāms ūdens līmeņa kritums.

Turpinām ar citām ziņām

AS "Latvenergo" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā provizoriski sasniedza 2 miljardus eiro, kas ir par 10% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 90% un bija 350,2 miljoni eiro, liecina kompānijas paziņojums biržai "Nasdaq Riga". "Latvenergo" koncerna ieņēmumi pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem pērn pieauga par 67% un bija 601,8 miljoni eiro. Uzņēmumā norāda, ka valstij izmaksājamo dividenžu apmērs par 2023.gada rezultātiem būs 64% no peļņas jeb vairāk nekā 200 miljoni eiro, kā arī vairāk nekā 50 miljoni eiro uzņēmumu ienākuma nodokļa maksājums. Koncerna atlikušo peļņu plānots investēt jaunās ražošanas jaudās Latvijā un Baltijā.

"Rail Baltica" Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas būvniecībā sasniegts ēkas augstākais punkts – gandrīz 30 metru atzīme. Būvnieki ceturtdien simboliski atzīmēja pirmos spāru svētkus.  Būvnieki kopā ar "Eiropas Dzelzceļa līniju" pārstāvjiem virs jumta konstrukcijas pacēla vainagu. Tā diametrs ir tūkstoš 435 milimetri, simboliski tik, cik Eiropas platuma sliedes. Vainagā iepīti augi, kas atvesti no tuvākām un tālākām Eiropas zemēm – Latvijas priede, Lietuvas egle, Igaunijas kadiķis, Itālijas olīvkoks un citi. Lai izbūvētu pamatkonstrukcijas un sasniegtu jumta kori, darbi ilga trīs gadus un trīs mēnešus. Kad vainags bija piestiprināts, vilcieni stacijā sāka skaļi signalizēt. Pašu stacijas ēku iecerēts pabeigt 2025. gada beigās. 

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra jaunatklātajā multifunkcionālajā Ambulatorajā centrā ārstēšanu, rehabilitāciju un ambulatoro aprūpi psihiatrijas un narkoloģijas dienas stacionāros varēs saņemt aptuveni 170 pacientiem dienā. Šogad iestādei aprit 200 gadu dibināšanas jubileja. Paredzēts, ka jaunatklātais centrs ļaus sniegt iedzīvotājiem mūsdienīgu, kvalitatīvu un visaugstākajiem standartiem atbilstošu ambulatoro ārstniecību un rehabilitāciju.Jaunais Ambulatorais centrs pieņemt pacientus jaunajās telpās uzsāks jaupirmdien,  4.martā.

Eiropas Savienības balvai literatūrā nominēta rakstniece Daina Tabūna ar romānu "Raganas".  Ceturtdien nosaukti ES balvas literatūrā nominanti no 13 dalībvalstīm. Šai balvai ik gadus nominē jaunus un daudzsološus prozas rakstniekus no Eiropas, lai veicinātu autoru literāro darbu pazīstamību Eiropā un rosinātu turpināt literāro darbību. Latvija balvai nominējusi rakstnieci Tabūnu par 2023.gada nogalē klajā nākušo romānu "Raganas", ko izdevusi biedrība "Ascendum".

Un vēl

No šodienas, 1. marta līdz 30. aprīlim saistībā ar zivju nārstu ir aizliegta jebkura veida makšķerēšana no laivām un citiem peldošiem transportlīdzekļiem visos ūdeņos, izņemot Baltijas jūru un Rīgas līci, kā arī noteiktos kanālos un caurtecēs Daugavas upju, Gaujas upju, Lielupes upju un Ventas upju baseinu apgabalos. Savukārt no šodienas līdz 15. jūnijam aizliegts zvejot jebkādas zivis visās ūdenstilpēs ar zivju tīkliem. Tāpat arī noteikts, ka no šodienas līdz 30. aprīlim aizliegts iegūt līdakas. Maksimālais administratīvais sods par makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem ir naudas sods 350 eiro, bet par rūpnieciskās zvejas pārkāpumu – fiziskai personai 700 eiro, juridiskai – 4 tūkstoši 300 eiro. Ja noziedzīgā nodarījuma rezultātā konstatēts būtisks kaitējums, pārkāpējam draud kriminālatbildība. Zaudējuma atlīdzība par vienu lieguma laikā lomā paturētu līdaku ir 145 eiro.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Kada situācija Daugavā pie Jekabpils? Krustpils pamatskola mainījusi juridisko adresi, un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?
 
Daugavā pie Jēkabpils un lejpus pilsētai turpina samazināties ūdens līmenis. Pulksten 12  Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis bija 5,94 metri virs noteiktās atzīmes, ūdens līmenis salīdzinājumā ar rītu pulksten 8. Ir krities par 11 centimetriem. Savukart Daugavā pie Zeļķu tilta ap pulksten 12 ūdens līmenis bija 8,72 metri virs noteiktās atzīmes, salīdzinājumā ar rītu ūdens līmenus pie Zeļķu tilta krities par 6 centimetriem. Savukārt Daugavā pie Pļaviņām pusdienlaika ūdens līmenis bija 11,3 metri, kas salīdzinājumā ar rītu krities par 3 centimetriem.

Jau ziņots, ka sākusi kustēties arī "ledus aste", kas bija apmēram kilometru lejpus Zeļķiem, un, ja tā nesablīvēsies, tad ūdens līmenis applūdušajās teritorijās šodien turpinās samazināties. Applūšanas draudi patlaban ir mājām, kas atrodas Daugavas krastos lejpus Zeļķu tiltam.

Piektdien pirmajās stundās, proti, līdz pulksten 9 iedzīvotāji Valsts ieņēmumu dienestā ir iesnieguši vairāk nekā 92 tūkstoši deklarāciju. Dienestā arī norādīja, ka VID Elektroniskās deklarēšanas sistēma lielo slodzi šonakt ir izturējusi un darbojas bez traucējumiem. Tomēr lielās iedzīvotāju intereses dēļ nakts laikā un arī darbdienai sākoties, VID EDS radušies traucējumi un patlaban daudziem neizdodas pieslēgties ar "Latvija.lv" autentifikācijas līdzekļiem, tajā skaitā nestrādā arī "eParaksts" un "eParaksts mobile". Tāpēc VID aicina iedzīvotājus autentifikācijai pagaidām izmantot EDS lietotājvārdu un paroli. Tā kā lielās noslogotības dēļ neizdodas pieslēgties ar "Latvija.lv" , šodien ir traucēts arī visu citu valsts un pašvaldības iestāžu darbs. Piemēram, ģimenes ārsti nevar izrakstīt ereceptes, bet aptiekās ar šo recepti nav iespējams iegādāties zāles, jo nestrādā sistēma. 

Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2024.-2027.gadam ir iecere rast risinājumu parādnieku atgriešanai legālajā darba tirgū. Ceturtdien Finanšu ministrijā notika paplašināta sanāksme par darbspējas vecumā esošo personu bez ienākumiem vai ar ilgstoši nenokārtotām saistībām profilu. Neskatoties uz to, ka pieņemti vairāki normatīvo aktu grozījumi, kas paredz gan vienošanās noslēgšanu, gan dažādu ierobežojumu ieviešanu, uzturlīdzekļu parādnieku skaits nemazinās. 2024.gada janvārī ir reģistrēti 41 tūkstotis 975 parādnieki, un kopējais uzturlīdzekļu parāda apmērs valstij 2023.gadā pārsniedza 544 miljonus eiro.  Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2024.-2027.gadam ir iecere rast risinājumu parādnieku atgriešanai legālajā darba tirgū.

Maskavā šodien notiks Krievijā ieslodzījumā mirušā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija bēres, taču pastāv bažas, ka policija aizturēs tos, kas ieradušies atvadīties. Izvadīšanas ceremonija notiks Maskavas Marjinas rajona Dievmātes ikonas "Remdē manas skumjas" baznīcā. Atbilstoši pareizticīgo tradīcijām Navaļnija zārks atvadu laikā būs atvērts. Pēcpusdienā Navaļniju apglabās Borisovas kapsētā netālu no Maskavas upes. Nav pieejama detalizētāka informācija par bērēm un to, cik cilvēkiem būs ļauts atvadīties no Navaļnija, kurš nomira pirms divām nedēļām ieslodzījumā Arktikā. Varasiestādes ir aizliegušas Krievijā ierasto civilo ceremoniju, kurā plašāk.
Izraēla kopš 7. oktobra “Hamās” uzbrukuma nogalinājusi vairāk nekā 25 tūkstoši palestīniešu sieviešu un bērnu, ceturtdien sacīja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins. Kopš “Hamās” 7.oktobra uzbrukuma, kurā tika nogalināti aptuveni 1160 cilvēki, ASV atbalstījušas Izraēlu. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā, un tajā atbilstoši “Hamās” kontrolētās Gazas joslas Veselības ministrijas datiem dzīvību zaudējuši vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku.
Ostina minētais skaitlis ir aptuveni tajā pašā amplitūdā. Vašingtona šobrīd vērš spiedienu, lai Gazas joslā panāktu pamieru un samazinātu upuru skaitu mierīgo iedzīvotāju vidū.

Ugunsgrēks ASV Teksasas štata ziemeļos izpleties 4400 kvadrātkilometru lielā platībā, kļūstot par lielāko ugunsgrēku pavalsts vēsturē. Liesmās izpostītas lauksaimniecības zemes, iznīcinātas mājas. Ugunsgrēks Teksasas ziemeļos izraisījās pirmdien un izpletās lielā ātrumā. Nodeguši vairāki desmiti māju, un amatpersonas brīdina, ka kopējais postījumu apjoms pagaidām nav zināms.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes 22. februāra sēdē tika skatīts jautājums par grozījumiem Krustpils pamatskolas nolikumā, kas paredz Krustpils pamatskolas juridiskās adreses maiņu no Madonas ielas 48, Jēkabpilī uz Variešu skolu Bērzu ielā 7, Variešos. Šādas rīcības iemesls ir tas, ka adreses maiņa ļaus skolai  atbilst lauku skolu kritērijiem skolēnu skaita ziņā. Krustpils pamatskola kā skola, kas atrodas pilsētas teritorijā, neatbilda pilsētas skolu klašu grupu piepildījuma kritērijiem, jo pilsētā visās grupās jābūt 120 audzēkņiem, un skola būtu jāslēdz. Krustpils pamatskolā ir 223 audzēkņi, un 130 no tiem deklarētā dzīvesvieta ir Jēkabpils.  Balsojumā 16 deputāti bija par adreses maiņu, pret balsoja tika Aivars Kraps, bet Leonīds Salcevičs atturējās. Krustpils pamatskolas direktore Vija Stiebriņa informē, ka Izglītības un Zinātnes ministrija šonedēļ ir apstiprinājusi skolas juridiskās adreses maiņu un no 28.februāra Krustpils pamatskolas oficiālā adrese ir Varieši, Bērzu ielā 7.

Aknīstes vidusskola atsaucās uz Āgenskalna Valsts ģimnāzijas aicinājumu piedalīties Latvijas skolu atbalsta akcijā Ukrainai «Skolas par uzvaru». Jau pagājuši divi gadi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, tāpēc tagad ir laiks, kad  jāsadodas rokās un kopā jātiecas uz uzvaru, un jāpalīdz Ukrainas aizstāvjiem, kuri pirms kara bija kāda Ukrainas skolēna skolotāji, ārsti, tēvi, brāļi vai vectēvi. Alcijas organizatori pateicas Aknīstes vidusskolas vecākiem, skolēniem, darbiniekiem,  kuri ziedoja Ukrainas aizstāvjiem nepieciešamās lietas! Skolā bērni un darbinieki preces sašķiroja un sapakoja. Pagājušonedēļ ar skolēnu palīdzību pakas tika sakrautas automašīnā un  nogādātas biedrībā «Tavi draugi» Rīgā. Saziedotais tiks aizvests uz dienvidu un austrumu fronti Ukrainā.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē un nākamnedēļ Latvijā bieži spīdēs saule, gaisa temperatūra pakāpeniski pazemināsies, prognozē sinoptiķi. Marta pirmajās brīvdienās gaidāms neliels un mainīgs mākoņu daudzums, bez nokrišņiem. Pūtīs mērens dienvidaustrumu vējš. Sestdien gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz 0..+5 grādiem un pēcpusdienā pakāpsies līdz +5..+10 grādiem, svētdien gaiss būs pāris grādus vēsāks, vien Kurzemē termometra stabiņš vēl var sasniegt +10 grādus.

Nākamnedēļ nokrišņu varbūtība būs zema, debesis bieži skaidrosies. Gaidāms galvenokārt lēns austrumu un ziemeļu vējš. Gaisa temperatūra naktīs noslīdēs zem nulles, vietām sasniedzot -5..-7 grādus, savukārt maksimālā gaisa temperatūra pārsvarā būs +1..+6 grādi. Sausā laika ietekmē pazemināsies ūdens līmenis upēs un pieaugs kūlas ugunsgrēku risks.

Foto: Aleksandrs Kristapsons

Atstājiet komentāru