2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Apcietina visus trīs Okupācijas muzeja dedzināšanā aizdomās turētos; Policija aicina nesteigties ar ziemas riepu nomaiņu; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Brīvdienās Daugavā pie Jēkabpils, Zeļku tilta un Pļaviņās turpināja kristies ūdens līmenis. Turpinoties pazemināties ūdens līmenim, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs mainīja plūdu draudu pakāpi posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām sestdien no sarkanās uz oranžo, bet svētdien no oranžās uz dzelteno. Dzeltenais brīdinājums nozīmē, ka prognozētie hidrometeoroloģiskie apstākļi nav bīstami, taču, ja tiek plānotas aktivitātes, kuras tie var ietekmēt, jābūt uzmanīgiem. Dzeltenais plūdu draudu līmenis ir spēkā līdz šodienas pulksten diviem dienā.

Rīgas pilsētas tiesa nedēļas nogalē piemērojusi apcietinājumu visiem trim par Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanu aizdomās turētajiem cilvēkiem. Tiesa sestdien piemērojusi apcietinājumu vīrietim, kurš pagājušonedēļ iemetis degmaisījumu Latvijas Okupācijas muzeja vadītājas Solvitas Vības kabinetā. Savukārt svētdien tiesa piemērojusi apcietinājumu divām pārējām iesaistītajām personām - vīrietim un sievietei. Vīrietis, kuru Valsts policija aizturēja aizdomās par degmaisījuma iemešanu Vības kabinetā, ir agrāk saistībā ar narkotikām policijas redzeslokā nonācis Latvijas pilsonis. Otrs vīrietis ir Olaines iedzīvotājs, kurš agrāk tiesāts par mantiskiem noziegumiem, savukārt trešā iesaistītā persona ir kāda Olaines iedzīvotāja, kura arī iepriekš bijusi policijas redzeslokā.

Jau ziņots, ka nozieguma izdarīšanas motivācija vēl tiekot skaidrota, taču viena no galvenajām versijām ir tāda, ka nodarījums veikts, "pamatojoties uz naidu pret Latvijas valsti, iedzīvotājiem, brīvību un muzeju kā objektu". Tagad tiek izmeklēts, vai tas bija individuāli motivēts noziegums, vai arī tam uz noziedzīgo darbību pastrādātājiem bijusi arī kāda "ietekme no malas", tajā skaitā, no Krievijas, tāpēc policija izmeklēšanā sadarbojas ar Valsts drošības dienestu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība šonedēļ tiksies ar Latvijas Pašvaldības savienību, lai spriestu par vienlīdzīgas darba samaksas nodrošināšanu pirmsskolas pedagogiem pašvaldībās. Satversmes tiesa pērn atzina Ministru kabineta noteikumu normas, kas noteic pirmsskolas izglītības pedagogu zemāko darba algas likmi, par neatbilstošām Satversmes 91.panta pirmajā teikumā ietvertajam tiesiskās vienlīdzības principam un par spēkā neesošām no šī gada 1.janvāra.  Taču arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga vērš uzmanību, ka pēc Satversmes tiesas sprieduma pašvaldības samazinājušas darba slodzes bērnudārzos. Tikšanās laikā pedagogu arodbiedrība un pašvaldību savienība diskutēs par to, kā nodrošināt pilnu darba slodzi bērnudārzu pedagogiem. Tikšanās notiks paredzēta rītdien.

No marta paaugstinājusies akcīzes nodokļa likme alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam un tabakas aizstājējproduktiem.  No marta piemēram, par cigarešu paciņu cena pieaugusi par 49 centiem, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena - par 67 centiem un par cigāriem/cigarillām par 46 centiem. Savukārt par alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram par litru stiprā alkoholiskā dzēriena cena pieaugusi par 67 centiem, sidra ar alkohola saturu līdz 6% par 7 centiem, vīna vai raudzētā dzēriena virs 6% cena varētu pieaugt par 13 centiem un arī starpproduktu līdz 15% par 13 centiem.

Krievijā piektdien, kad tūkstošiem cilvēku atvadījās no opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija, aizturēti vairāk nekā 100 cilvēku, vēsta nevalstiskā organizācija "OVD-Info". Cilvēkus aizturēja 19 Krievijas pilsētās. Visvairāk aizturēto esot Novosibirskā – vismaz 20 cilvēku. Savukārt Maskavā aizturēti 15 cilvēki. "OVD-Info" parasti ir uzticams un bieži vien vienīgais informācijas avots, kad runa ir par publiskajiem protestiem Krievijā, norāda raidorganizācija "BBC". Vienlaikus "BBC" akcentē, ka piektdien, iespējams, bija lielākā opozīcijas sanākšana Krievijā kopš Navaļnija ieslodzīšanas 2021. gada janvārī. Arī sestdien, 2. martā, Maskavā cilvēki turpināja nest ziedus uz kapiem, kur apglabāts Krievijas opozīcijas līderis Navaļnijs. Lai guldītu ziedus pie viņa kapa Borisovas kapsētā, cilvēki stāvēja rindā. Ap apbedījuma vietu aizvien dežurē likumsargi, kas aicina cilvēkus pie kapa ilgi neuzkavēties.

Eiropas Savienība nākamajā ziemā varētu saskarties ar enerģijas cenu kāpumu, ja tiks īstenots Krievijas un Ukrainas darījums, kas pēc līguma darbības beigām vairs neparedz atjaunot Krievijas gāzes tranzītu caur Ukrainu, brīdināts Eiropas Komisija iekšējā dokumentā, kas nonācis portāla “Politico” rīcībā. Kad 2024. gada 31. decembrī beigsies piecu gadu tranzīta līgums, ko Maskava un Kijiva parakstīja 2019. gadā, tas netiks atjaunots, kas nozīmē, ka Eiropas Savienība zaudēs aptuveni piecus procentus no kopējā gāzes importa apjoma. Gāzes tranzīta pārtraukšana caur Ukrainu galvenokārt ietekmēs Centrāleiropu un Dienvidaustrumeiropu, teikts Eiropas Komisijas sagatavotajā iekšējā dokumentā, par kuru ziņo “Politico”. Memorandā piebilsts, ka, ja to pavadīs ilgāks aukstuma periods, tas var radīt “sliktāko scenāriju” valstīm, kas ir atkarīgas no Ukrainas gāzes tranzīta. Kā norāda tirgus izpētes uzņēmuma ICIS vecākā analītiķe Aura Sabadus, šī perspektīva rada satraukumu visā reģionā, un ar lielākajām problēmām saskaras Austrija, Ungārija un Slovākija.

Turpinām ziņas

Latvijas volejbola komanda Jēkabpils "Lūši" sestdien Tallinā izcīnīja trešo vietu Baltijas Vīriešu volejbola līgas turnīrā, ar 3-0 uzvarot "Ezerzeme/Daugavpils Universitāte" komandu. "Lūšu rindās 18 punktus guva Jānis Medenis, 12 punktus – Eduards Stieģelis, savukārt Zigurda Adamaviča rēķinā desmit punkti. 

Valsts policija aicina marta sākumā autovadītājus nesteigties ar ziemas riepu nomaiņu. Normatīvie akti paredz, ka no 1.decembra līdz 1.martam visiem automobiļiem vai autobusiem, kura pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, jābūt aprīkotiem ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos. Lai arī šķietami pavasaris ir klāt, tomēr laikapstākļi aizvien ir mainīgi un termometra stabiņš naktīs vietām noslīd zem nulles atzīmes - kas nozīmē, ka gaisa temperatūra ir pietiekami zema, lai drošiem braukšanas apstākļiem piemērotākas būtu ziemas ziemas riepas. Policija aicina autovadītājus nesteigties ar riepu nomaiņu jau marta sākumā, bet vēl sekot līdzi laikapstākļiem. Tāpat policija atgādina autovadītājiem, ka laikā no 1.maija līdz 1.oktobrim ir aizliegts braukt ar transportlīdzekļiem, kuriem riepas ir aprīkotas ar radzēm.

Zemkopības ministrija aicina putnu gripas sezonā mājputnu turētājus pasargāt savus ganāmpulkus. Tuvojas gada siltais periods, kad atgriežas gājputni, kas ir augsti patogēnas putnu gripas lielākais rezervuārs un pārnesējs dabā. Kaut arī augsti patogēnā putnu gripa mājputniem Latvijā līdz šim nav konstatēta, Zemkopības ministrija aicina ikvienu mājputnu turētāju neatkarīgi no mājputnu skaita un izmantošanas veida saimniecībā pasargāt savu ganāmpulku, ievērojot biodrošību. Mājputni jātur, jābaro un jādzirdina tikai slēgtās telpās vai teritorijā ar nosegtu ūdensnecaurlaidīgu jumtu un norobežotiem sāniem, novēršot savvaļas putnu un savvaļas ūdensputnu piekļuvi. Mājputnus var izlaist tādās ganībās vai pastaigu laukumos, kuru sāni ir norobežoti, lai novērstu savvaļas putnu un savvaļas ūdensputnu piekļuvi.

Un vēl

Šī nedēļa Latvijā lielākoties būs ar sausu un bieži saulainu laiku, liecina prognozes. Šonedēļ laikapstākļi saglabāsies līdzīgi kā brīvdienās, dienas būs saulainas un sausas ar pozitīvām gaisa temperatūrām, kas svārstīsies no +2 līdz +7 , tomēr naktīs visā valstī būs gaidāms sals līdz -5...0 grādiem, dažos rītos valsts austrumos līdz -7 grādiem, bet dienās temperatūra lielākoties 0...5 grādi, siltākajās pēcpusdienās vietām Kurzemē un Zemgalē līdz 7 grādiem. Šonedēļ mūsu reģionā ieplūdīs ne tikai vēsākas, bet arī sausākas gaisa masas, tādēļ palu izmērcētie lauki un šķīdonī grūti izbraucamie ceļi žūs. Sinoptiķi prognozē, ka nedēļas nogalē iespējams arī sniegs.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Protesta akcijā pie Ministru kabineta varētu piedalīties aptuveni 400 meža nozares pārstāvju, Vairums vecāku vēlas bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā strādāt, nezaudējot pabalstu; un Dodoties dabā aicina uzmanīties no ērcēm.

Rīt, 5.martā, protesta akcijā pie Ministru kabineta varētu piedalīties aptuveni 400 meža nozares pārstāvju. Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks norāda, ka patlaban tiek saskaņotas iespējas ierasties ar vairākām tehnikas vienībām. Arī biedrība "Zemnieku saeima" informē, ka ir apzināts, cik lauksaimnieku varētu piedalīties protesta akcijā. Jau ziņots, ka rīt līdztekus mežsaimniecības nozares pārstāvjiem pie Ministru kabineta protestēs arī lauksaimnieki.

Fizisko aktivitāšu veicināšanai jābūt vienai no valsts prioritātēm, uzsvēris veselības ministrs Hosams Abu Meri. Viņš atzina, ka patlaban Latvijā esot vissliktākie rādītāji fizisko aktivitāšu veicināšanā iedzīvotāju vidū salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm. Valstī novērojama aptaukošanās bērnu vidū, pieaugoša saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībā, onkoloģiskām slimībām, kā arī mazkustīgums. Vienlaikus ministrs uzsver, ka fizisko aktivitāšu veicināšana nav tikai vienas Veselības ministrijas atbildība. Tas ir starpnozaru jautājums, kas jārisina, sadarbojoties gan Valsts kancelejai, ministrijām un sporta nozarei. Viņš informēja, ka mēneša vai pusotra laikā plānots izveidot darba grupu, kurā attiecīgi ar dažādu nozaru pārstāvjiem sāktu diskusijas par nepieciešamajiem soļiem fizisko aktivitāšu veicināšanai Latvijas iedzīvotāju vidū. 

Veselības ministrija iesniegusi saskaņošanai rīkojuma projektu, kas paredz pārdalīt 1,7 miljonus eiro kompensējamo zāļu kompensāciju apmēra palielināšanai no 50% uz 75%. Ministrija norāda, ka šobrīd iedzīvotāji nevar atļauties iegādāties visus vai daļu tiem nepieciešamo medikamentu un tas rada novēršamus hospitalizācijas gadījumus, izdevumus slimnīcās, novēršamu mirstību. Ministrijas rīcībā esošie dati liecina, ka 28,4% iedzīvotāju aizvien pēdējos gados Latvijā izjutuši finansiālas grūtības, lai iegādātos ārsta izrakstītos kompensējamos medikamentus, savukārt 45,8% iedzīvotāju atzīst, ka bijuši spiesti iegādāties tikai daļu no kompensējamām zālēm, jo līdzmaksājuma summa par zālēm bijusi pārāk augsta. Arī interneta aptaujas liecinot, ka kompensējamo zāļu izmaksas Latvijā ir ļoti augstas un kompensējamo zāļu iegāde iedzīvotājiem veido salīdzinoši lielus izdevumus no kopējā ikdienas budžeta. 

Ukrainā februārī kritušo un ievainoto Krievijas karavīru skaits vidēji dienā bijis lielākais kopš pilna apjoma kara sākuma pirms diviem gadiem, aplēsusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Februārī Ukrainā vidēji dienā tika nogalināti vai ievainoti 983 Krievijas karavīri, paziņoja ministrija. Lielbritānijas izlūkdienestu dati liecina, ka karā Ukrainā līdz šim, visticamāk, nogalināti vai ievainoti jau vairāk nekā 355 tūkstoši Krievijas karavīru. Savukārt saskaņā ar Ukrainas armijas ģenerālštāba sniegto informāciju, Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 416 tūkstoši 800.

ASV sāks piegādāt palīdzības kravas Gazas joslai ar gaisa transportu, piektdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens. ASV arī apsvērs iespējamu "jūras koridoru" lielu palīdzības daudzumu piegādāšanai Gazas josla, kur iedzīvotājiem trūkst pārtikas, ūdens un medikamentu. ASV prezidents piebilda, ka viņš "uzstās", lai ASV sabiedrotā Izraēla ielaistu Gazas joslā vairāk palīdzības kravas mašīnu.

Turpinām ziņas

Vairums vecāku uzskata, ka bērna kopšanas atvaļinājuma laikā vecākam ir jādod iespēja piepelnīties, nezaudējot pabalstu, šādu nostāju pauž organizācija "Mammamuntetiem.lv". Organizācija uzsver, ka patlaban vecāks, kurš atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā un saņem bērna kopšanas pabalstu, drīkst piepelnīties, taču, ja gūtie ienākumi no paveiktā darba pārsniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru, viņš zaudē pusi no pabalsta. Līdz ar to jaunie vecāki nereti, lai nezaudētu pabalstu, gūtos ienākumus vai nu saņem "aploksnē", vai atlīdzība tiek izmaksāta partnerim vai citam tuvam cilvēkam. Organizācijas veiktajā aptaujā 95% vecāku atbildējuši, ka bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā vecākam jādod iespēja strādāt, nezaudējot pabalstu. 14% atbildējuši, ka turpina vai plāno turpināt strādāt bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā. Organizācija šo pozīciju plāno darīt zināmu un lūgt vērtēt Labklājības ministrijai un Saeimas atbildīgajām komisijām.

Jau ziņots, ka Labklājības ministrijas prioritāte nākamā gada budžetam būs bērnu kopšanas pabalsts, jo tas nav ilgstoši pārskatīts.

Sestdien, 23.martā, pulksten 20.30 notiks pasaulē lielākā vides akcija "Zemes stunda", kuras laikā ikviens aicināts izslēgt apgaismojumu objektos un mājokļos. Kopš 2007.gada Zemes stunda ir pazīstama ar "gaismas izslēgšanas" brīdi. Izslēdzot apgaismojumu objektos un mājokļos, visā pasaulē iedzīvotāji tiek aicināti simboliski veltīt stundu Zemei. Pērn vairāk nekā 410 tūkstoši stundu veltīja šīs akcijas atbalstītāji 190 valstīs un teritorijās, aptverot 90% planētas un kopā radot vērienīgāko stundu Zemei. Aicinājums "Velti stundu Zemei" mudina cilvēkus ne tikai simboliski izslēgt apgaismojumu un ierīces, bet veltīt 60 minūtes, darot labu planētai un reizē sev pašiem. Pastaiga mežā, lai iepazītu dabas daudzveidību, mājokļa sakārtošana, nomainot neilgtspējīgus produktus pret videi draudzīgām alternatīvām, vai sevis izglītošana - ir neskaitāmas iespējas, ko ikviens šajā stundā var darīt.

Un vēl

Līdz ar silto laiku, dodoties dabā, Slimību profilakses un kontroles centrs aicina iedzīvotājus uzmanīties no ērcēm. To aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos var būt garāka. Ērces kļūst aktīvas, kad sniegs nokūst un gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5 grādus. Epidemiologi aicina ikvienu, kurš dodas brīvā dabā, vienmēr būt piesardzīgiem. Pēc uzturēšanās brīvā dabā, pat ja tas ir piemājas dārzs, pārbaudīt vai uz apģērba vai ķermeņa nav ērces. Īpaši rūpīgi jāpārbauda bērni. Epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai un vienīgi pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnestām slimībām, piemēram, Laimas slimību un ērlihiozi.

Jau ziņots, ka teritorijas ar visaugstāko saslimstības līmeni 2024.gadā tiek nodrošināta bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu. Tā tiek nodrošināta Kuldīgas novadā, Dienvidkurzemes novadā, Ventspils novadā, Talsu novadā un Cēsu novadā. Latvijā sastopamas trīs epidemioloģiski nozīmīgas ērču sugas - ganību ērce, taigas ērce un pēdējos gados arvien biežāk sastopamā ornamentētā pļavu ērce.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Gada sākumā Latvijas nodokļu ieņēmumi atpaliek no plānotajiem; Kādus pabalstus var saņemt plūdos cietušie Jēkabpils novada iedzīvotāji? Un maijā ar koncertu pieminēs mūziķi Juri Kulakovu.

Nodokļu ieņēmumos šogad janvārī iekasēti 1,292 miljardi eiro, kas ir par 29,3 miljoniem eiro jeb 2,2% mazāk nekā plānots. Finanšu ministrija informē, ka vienlaikus salīdzinājumā ar 2023.gada janvāri nodokļu ieņēmumi šogad janvārī pieauguši par 24,2 miljoniem eiro jeb 1,9%. Valsts kopbudžetā nodokļu ieņēmumi 2024.gada janvārī veidoja 1,225 miljardus eiro, kas ir par 27,3 miljoniem eiro jeb 2,2% mazāk, nekā plānots. Kopumā šī gada laikā nodokļos plānots iekasēt 14,656 miljardus eiro.

Latvijas iedzīvotāji bankomātos gadā ieskaita aptuveni 2 miljardus eiro. Jaunais ēnu ekonomikas apkarošanas plāns paredz rūpīgāk analizēt tos, kas mēnesī izņem un ieliek kontā lielas naudas summas. Tas gan ne vienmēr nozīmē negodīgu rīcību, jo skaidru naudu norēķinos izmanto mazā pakalpojumu biznesa veicēji.  Pagājušajā gadā no bankomātiem skaidrā naudā izņemti 4,6 miljardi eiro, bet bankomātos ielikti 2,1 miljards eiro. Abos rādītājos līdzīgi skaitļi tam, kādi tie bija – 2022. gadā. Kopējā skaidrās naudas aprite bijusi ap astoņiem miljardiem. Uz jautājumu, vai tas Latvijas ekonomikā ir daudz vai maz, atbildes nav, norāda Latvijas bankā. Šobrīd samērs starp bezskaidras un skaidras naudas maksājumiem veido attiecību 70 pret 30 par labu bezskaidrai naudai.

Reklāmas likumā plānots ierobežot nelikumīgas azartspēļu reklāmas, kā arī normatīviem neatbilstošu izložu reklāmu izplatīšanu, par uzraugošo iestādi nosakot Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekciju. Finanšu ministrijā norāda, ka tā tiks aizstāvētas sabiedrības intereses, mazinot ar azartspēlēm un izlozēm saistīto kaitīgo seku iestāšanos, nodrošinot kontrolētu, legālu, sociāli atbildīgu un atkarības riskus neradošu azartspēļu un izložu organizēšanas vidi. 

ASV viceprezidente Kamala Harisa aicinājusi pieņemt ierosināto sešu nedēļu pamiera vienošanos starp Izraēlu un palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās". Tas ir kopš kara sākuma stingrākais ASV amatpersonu paziņojums par Izraēlu. ASV prezidents Džo Baidens arvien vairāk tiek kritizēts par atbalstu Izraēlai un lielo civiliedzīvotāju upuru skaitu Gazā. Augsta ranga ASV amatpersona sestdien atklāja, ka Izraēla lielā mērā ir pieņēmusi vienošanos, kas paredz karadarbības apturēšanu uz sešām nedēļām, ja "Hamās" piekristu atbrīvot visneaizsargātākos no ķīlniekiem. Vienošanās ļautu atbrīvot ķīlniekus un piegādāt humāno palīdzības, norādījusi ASV viceprezidente, aicinot "Hamās" pieņemt vienošanos.

Polija neoficiālās sarunās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu spriež par Polijas lauksaimnieku atbrīvošanu no dažiem tā dēvētā Eiropas Zaļā kursa noteikumiem, jo pastāv bažas, ka atrašanās blakus Ukrainai varētu kaitēt lauksaimniecības tirgum, portālam "Onet" sacīja Polijas ārlietu ministra vietnieks Andžejs Šejna. Uz žurnālista jautājumu, vai viņš var apstiprināt, ka Polijai ir neoficiālas sarunas ar Leienu par atbrīvojumiem dažu Zaļā kursa noteikumu piemērošanā, ņemot vērā lauksaimniecības tirgus tuvumu Ukrainai, Šejna apstiprināja, ka sarunas attiecas uz "visu, kas ir iespējams, gan no Zaļā kursa, gan uz tādu produktu ievešanu, kas rada pastāvīgus tirgus traucējumus vienā vai vairākās valstīs". Polijas ārlietu viceministrs arī citēja premjerministru Donaldu Tusku, sakot, ka, ja vienošanās process ieilgs, Polija veiks izmaiņas, vienpusēji ieviešot robežu bloķēšanu, šķēršļus un muitas nodevas.

Turpinām ziņas

Ar Radio1 sazinājās iedzīvotāja no Salas pagasta un interesējās vai arī šogad Jēkabpils novada pašvaldība izmaksās kompensācijas plūdos cietušajām mājsaimniecībām? Iedzīvotāja stāstīja, ka viņas īpašums ir apdrošināts, bet bija cietis arī pagājušā gada plūdos un viņa saņēmusi apdrošināšanas kompensāciju. Šogad interesējoties apdrošināšanas kompānijā ar kuru noslēgts līgums uzzinājusi, ka šogad plūdu gadījumā viņai kompensācija nepienākas, jo apdrošināšana par plūdu postījumiem tiekot izmaksāta tikai reizi piecos gados. Tas nozīmē, ka cerēt uz apdrošināšanas atlīdzību nevar un ja vēl atsaka pašvaldība, tad šogad iedzīvotājiem ar palu radītajiem zaudējumiem būs jātiek gala saviem spēkiem. Radio1 iedzīvotājas jautājumu uzdeva preses konferencē ar domes vadību. Jēkabpils novada amatpersonas skaidroja, ka pērn pašvaldībā tika pieņemti saistošie noteikumi par palīdzību, ja plūdos iedzīvotāju īpašumam nodarīti zaudējumi. Tāpat arī esot spēkā noteikumi, kas paredz palīdzību no novada sociālā dienesta krīzes situācijā. Atbilstoši šiem abiem noteikumiem iedzīvotāji varot lūgt finansiālu palīdzību. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Projektā "Par tīrām upēm!" identificētas 20 videi nedraudzīgas caurtekas uz Latvijas upēm, vienu no kurām iecerēts nojaukt. Projekta galvenais mērķis ir pārbaudīt jaunu, attālinātu caurteku kartēšanas metodi, lai apzinātu Gaujas upes baseina caurtekas, kas rada būtisku ietekmi uz upju brīvo tecējumu un zivju migrāciju upē. Projekta laikā tika identificētas 98 potenciāli problemātiskās caurtekas, un 20 no šiem šķēršļiem tika identificēti kā pārbūvējami, ņemot vērā to radīto ietekmi uz vidi un ieinteresēto pušu viedokļus. Jau ziņots, ka pērn tika pārbūvēts pirmais projektā identificētais upes šķērslis - Sveķupes caurteka, Gaujas Nacionālā parka teritorijā. 

Un vēl

"Arēnā Rīga" 14.maijā notiks mūžībā aizgājušā komponista, multiinstrumentālista, grupas "Pērkons" dibinātāja Jura Kulakova piemiņai veltīts koncerts "Sirds kā pērkondārds". Koncerts "Sirds kā pērkondārds", kura mākslinieciskais vadītājs būs Reinis Sējāns, iecerēts kā Latvijā pazīstamu mūziķu, rokgrupu, koru un orķestru veltījums komponistam, viņa dzīvei un mūzikai.

Foto: JNP/Facebook

Atstājiet komentāru