2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 5.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 5.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Februārī samazinājusies elektroenerģijas cena; Jēkabpils novadā ir izstrādāts rīcības plāns militāra iebrukuma gadījumā; un Tiešraidē var sekot līdzi Bērnu slimnīcas teritorijā mītošajiem vistu vanagiem.

2024. gada februārī vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā samazinājās līdz 74,78 eiro par megavatstundu, kas ir par 36% mazāk nekā janvārī un par 34% zemāka nekā februārī pirms gada. Tādējādi februārī ir sasniegts zemākais elektroenerģijas cenas līmenis kopš 2023. gada maija. Elektroenerģijas cenas visās trīs Baltijas valstīs februārī samazinājās - Igaunijā par 40% jeb līdz 75,52 eiro par megavatstundu, bet Lietuvā, tāpat kā Latvijā, par 36% jeb līdz 74,78 eiro par megavatstundu, kas ir zemākā cena kopš 2023. gada maija. Cenu samazinājumu galvenokārt veicināja siltāki laikapstākļi, kas sekmēja elektroenerģijas patēriņa samazinājumu, zemāka gāzes cena un palu laika iestāšanās Latvijas upēs, kas veicināja lielāku elektroenerģijas izstrādi hidroelektrostacijās. Salīdzinot importētās elektroenerģijas apjomu uz Baltijas valstīm ar iepriekšējo mēnesi, tas kopumā ir samazinājies par 18%.

Turpinot gan 13.Saeimas, gan pašreizējās 14.Saeimas pieeju, parlamentā atkal varētu tikt skatīts priekšlikums atlikt veselības pakalpojumu "divu grozu" sistēmas ieviešanu. Pēc Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas aicinājuma priekšlikumu par atlikšanu iesniedzis veselības ministrs Hosams Abu Meri un Veselības ministrija. Vēl 12.Saeimā tika atbalstīts princips, ka iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi plašākā klāstā būtu pieejami atkarībā no veiktajām sociālajām iemaksām. Tomēr līdz šim šādas sistēmas ieviešana vairākas reizes atlikta. Abu Meri piedāvātie grozījumi paredz līdz 2025.gada 1.martam uzdot Ministru kabinetam iesniegt likumprojektu par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanas kārtību. Grozījumi arī paredz no nākamā gada 1.janvāra par narkoloģiskās palīdzības saņemšanu no pacientu līdzmaksājumiem atbrīvot personas, kuras slimo ar alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarību.

Zemkopības ministrija rosina Valsts meža dienesta amatpersonām piešķirt pilnvaras pārbaudīt alkohola koncentrāciju izelpā medniekiem, kuri medību laikā izmanto šaujamieroci. Noteikumu projekta anotācijā teikts, ka patlaban, lai konstatētu alkoholisko, narkotisko vai psihotropo vielu iespējamo lietošanu medību laikā, mežadienesta darbiniekiem ir jāpiesaista Valsts policijas darbinieki, taču šis process ir laikietilpīgs un kavē operatīvu mežadienesta amatpersonas rīcību. Paredzēts, ka mežadienests attiecīgās funkcijas nodrošinās no esošā budžeta līdzekļiem.

Eiropas valstīm ir jāpalielina savi izdevumi aizsardzībai, paziņojis Somijas bruņoto spēku komandieris, ģenerālis Timo Kivinens. Viņš uzskata, ka NATO noteiktais aizsardzības budžeta slieksnis - 2% no iekšzemes kopprodukta, nav pietiekams, lai segtu Eiropas valstu vajadzības. Kivinens norādījis, ka pasaule ir nonākusi jaunā pārejas posmā, kas ir pielīdzināms Aukstā kara beigām. Lai arī drošības situācija pasaulē pēc Aukstā kara beigām uzlabojās, šobrīd pasaule virzās pretējā virzienā. Somijas armijas komandieris sacīja, ka Ķīna un Krievija nav apmierinātas ar esošo pasaules kārtību, kuras galvgalī atrodas ASV, tādējādi tās mēģina veidot sev izdevīgu starptautiskās drošības kārtību. Kivinens mudināja Eiropas valstis rīkoties ātri, tā kā Ukrainai ir nepieciešama palīdzība. Viņš aicina Eiropas Savienību apstiprināt direktīvu, kas atvieglotu karaspēka un tehnikas pārvietošanos dalībvalstu ietvaros.

Rietumvalstu specdienesti neuzticas Vācijai, jo notikušas regulāras informācijas noplūdes uz Krieviju, vēsta izdevums "Bild". Tā apskatnieks Pēters Tīde, komentējot Krievijas rīcībā nonākušo Vācijas armijas virsnieku sarunu par raķešu "Taurus" izmantošanu triecienam pa Krimas tiltu, atgādināja par rietumvalstīs izplatītu teicienu, "ja vēlies, lai kaut kas nonāk Maskavā, dodiet to vāciešiem". Krievijas plašsaziņas līdzekļi piektdien izplatīja ierakstu ar vācu militāro virsnieku sarunu, kuras laikā citstarp tika apspriesta iespēja, ka no iznīcinātāja "Dassault Rafale" izšautās raķetes "Taurus" varētu izmantot triecienam pa Krimas tiltu. Vācijas aizsardzības amatpersonu aptuveni 30 minūšu garās sarunas ierakstu piektdien publicēja Krievijas propagandas struktūras RT vadītāja Margarita Simonjana. Bundesvēra slepenais dienests MAD ir uzsācis incidenta izmeklēšanu. Kā vēsta plašsaziņas līdzekļi, vācu virsnieki tikšanās laikā bijuši ļoti neuzmanīgi, jo izmantojuši audio un video konferenču platformu "WebEx", kuru ir viegli noklausīties.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā ir izstrādāts rīcības plāns militāra iebrukuma gadījumā. Tas kā atsevišķa sadaļa tiks iekļauts pašvaldības civilās aizsardzības plānā. Paredzēts, ka martā rīcības plāns tiks virzīts apstiprināšanai domes sēdē. Tiekoties ar vietējo masu mediju žurnālistiem, novada Civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts pastāstīja par rīcības plānu.

AUDIO 

Ilmārs Luksts arī informēja, ka paš¬valdības speciālisti ir uzsākuši apkopot informāciju par objektiem, kas ap¬draudējuma gadījumā varētu kalpot kā bumbu patvertnes.

AUDIO

Pagājušajā nedēļā, kad preses konferencē tika informēts par aizsardzības plānu militārā iebrukuma gadījumā vēl nebija zināms, kādas šādai aizsardzībai ir vadlīnijas valsts līmenī. Vakar tās tika publiskotas. Iekšlietu ministrija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir izstrādājis vadlīnijas par minimālajām tehniskajām prasībām ēkās esošo telpu vai telpu grupu piemērotībai patvertnes vai vietas, kur var patverties, izveidošanai vai atjaunošanai ēkas pazemes stāva daļā. Paredzēts, ka patvertnes var tikt izveidotas un ierīkotas dažādu būvju pagrabstāvos vai pazemes stāvos, piemēram, dzīvojamo māju pagrabos, pazemes autostāvvietas. Vadlīnijās norādīts, ka piemērotākās ēkas patvertnēm ir tās, kuras ir uzbūvētas no dzelzsbetona, blokiem vai ķieģeļiem, tomēr jāņem vērā, ka dzelzsbetona konstrukcijas būtiski zaudē savu izturību augstas intensitātes ugunsgrēku gadījumos. Patvertnēm jāatrodas netālu no iedzīvotāju uzturēšanās vietām, lai nodrošinātu cilvēku nokļūšanu patveršanās vietā iespējami drīzā laikā no ziņu saņemšanas par apdraudējumu. Plašāk par šo tēmu lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

No marta ikviens aicināts sekot līdzi Latvijas Dabas fonda tiešraidei no vistu vanagu ligzdas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas parkā. Latvijas Dabas fonda nodrošinātās tiešraides no putnu ligzdām jau 13 gadus daudzi ar lielu aizrautību vēro gan Latvijā, gan arī ārzemēs. Taču šajā pavasarī pirmo reizi ikvienam būs iespēja sekot līdzi tam, kā Bērnu slimnīcas teritorijā, vien pavisam īsā gājienā no Vienības gatves, savu ikdienu vada vistu vanagi. Patlaban putnu ģimene vēl gatavojas ligzdošanai, taču paredzams, ka pavisam drīz tiešraidē varēs vērot vanagu ģimenes pieaugumu. Tiešraidi no vistu vanagu kameras slimnīcas teritorijā iespējams vērot Latvijas Dabas fonda oficiālajā "Youtube" kanālā, Latvijas Dabas fonda mājaslapas sadaļā "Tiešraide", kā arī Bērnu slimnīcasS mājaslapā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien pie Ministru kabineta piketē mežsaimnieki un lauksaimnieki; Prokuratūra cēlusi apsūdzību pret bijušo CVK priekšsēdētāju un diviem esošiem komisijas darbiniekiem lietā par krāpšanu; un No šodienas satiksmei slēgts Jaunās ielas posms no Viestura līdz Zaļai ielai. 

Lauksaimnieku pikets šodien pulksten desmitos sākās ar gājienu no Doma laukuma uz Ministru kabinetu, kur lauksaimnieki atbalstīs meža nozares pārstāvjus un paudīs savu nostāju pret lauksaimnieku īpašumā esošas zemes ierobežojumiem bez adekvātiem kompensēšanas mehānismiem, informēja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. Viņš arī prognozē, ka no lauksaimnieku puses piketā pie Ministru kabineta varētu piedalīties līdz 300 cilvēku.  Savukārt no meža nozares puses piketā plāno piedalīties ap 400 nozares pārstāvju. Protesta mērķis ir vērst uzmanību uz ilgstoši ignorētajām problēmām, kas skar Latvijas mežu īpašniekus un meža nozarē strādājošos.

Latvijā būs pieejama jauna hipertrofiskās kardiomiopātijas ārstēšanas metode. Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā pagājušās nedēļas nogalē norisinājusies hipertrofiskās kardiomiopātijas pacientu ārstēšanai veltīta starptautiska konference "HOCM Rīga 2024". Pasākuma mērķis bija apgūt ķirurģiskās ārstniecības metodi un stiprināt sadarbību ar Rietumeiropas sirds ķirurgiem, vienlaikus palīdzot četriem Latvijas pacientiem ar retu sirds slimību. Slimnīcas pārstāvji norāda, ka Latvijā jau 20 gadus ir pieejama hipertrofiskās kardiomiopātijas vienkāršāko gadījumu ķirurģiskā ārstēšana, taču tagad būs pieejama pati modernākā šīs slimības ārstēšana vissarežģītākajos anatomiskajos gadījumos.

Kā tiek skaidrots, hipertrofiskā kardiomiopātija ir visbiežāk sastopamā ģenētiskā sirds slimība, kuru diagnosticē aptuveni vienam no 500 pieaugušajiem. Pacientiem ar hipertrofisko kardiomiopātiju raksturīgas sūdzības par elpas trūkumu fiziskas slodzes vai miera stāvoklī, sāpēm krūtīs, sirdsklauvēm, kā arī sinkopes epizodēm. Ja medikamentozā terapija pacientam nepalīdz, tiek rekomendēta ķirurģiska operācija - kambaru starpsienas miektomija -, kas ir visefektīvākā šīs slimības ķirurģiskās ārstēšanas metode ar zemu mirstības un komplikāciju risku. Konference tika organizēta sadarbībā ar Barselonas Universitātes slimnīcu.

Pārtikas un veterinārais dienests jeb PVD aicina iedzīvotājus ziņot par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, lai nepieļautu mājputnu saslimšanu ar augsti patogēno putnu gripu. PVD aicina iedzīvotājus ziņot par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, it īpaši ūdensputniem, zvanot uz dienesta uzticības tālruni 67027402 vai informējot tuvāko pārvaldi, precīzi aprakstot putna līķa atrašanās vietas vai arī nosaucot koordinātes. Par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu, dienests aicina ziņot nekavējoties.  

43 valstis pirmdien pieprasījušas veikt neatkarīgu starptautisku izmeklēšanu par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi un paziņojušas, ka par to pilnībā atbildīgs ir Krievijas diktators Vladimirs Putins. ANO Cilvēktiesību padomē sašutumu par Navaļnija nāvi pauda Eiropas Savienības dalībvalstis, Savienotās Valstis, Lielbritānija, Ukraina, Austrālija, Kanāda, Jaunzēlande un Norvēģija. Jau ziņots, ka 47 gadus vecais Kremļa kritiķis nomira 16.februārī pēc vairāk nekā trīs gadu pavadīšanas ieslodzījumā. Piektdien viņš tika apglabāts Maskavas Borisovas kapsētā netālu no Maskavas upes krastiem.

Dziesmai "October Rain" ("Oktobra lietus"), ar kuru dziedātāja Edena Golana pārstāvēs Izraēlu šīgada Eirovīzijas dziesmu konkursā Zviedrijā, tiks mainīts teksts un nosaukums, paziņoja Izraēlas raidorganizācija "Kan" un tuvāko dienu laikā tiks prezentēta jaunākā versija. Mūzika paliks tāda pati, bet dziesmas teksts tiks rediģēts un būs par "jaunu sievieti, kas pārdzīvo personīgu krīzi". Raidsabiedrība paziņoja, ka dziesmai būs arī jauns nosaukums – "Hurricane" ("Viesuļvētra"). Izraēla par dziesmas teksta un nosaukuma maiņu paziņoja pēc tam, kad Eiropas Raidorganizāciju savienība (EBU) februāra vidū klasificēja dziesmas "October Rain" tekstu kā tādu, kas satur atklāti politisku tekstu, kas ir aizliegts saskaņā ar Eirovīzijas noteikumiem.

Turpinām ziņas

Prokuratūra cēlusi apsūdzību pret bijušo Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju un diviem esošiem komisijas darbiniekiem lietā par krāpšanu lielā apmērā. Kā izriet no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja preses paziņojuma un aģentūras LETA iepriekš rakstītā, KNAB ieguvis pietiekamus pierādījumus, ka informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "SOAAR" pārstāvis ar divu esošo un vienas bijušās CVK nodarbinātās personas atbalstu izkrāpa CVK budžeta līdzekļus lielos apmēros. Noziedzīgo darbību rezultātā CVK nodarīts ne mazāk kā 149 tūkstoši 920 eiro mantiskais zaudējums. Izmeklēšanā noskaidrots, ka uzņēmējs iepirkuma dokumentācijā, iespējams, norādīja nepatiesu informāciju par plānotajiem pakalpojumiem, tādējādi saņemot samaksu no CVK par faktiski neveiktiem darbiem. Iesaistītie CVK nodarbinātie, apzinoties uzņēmēja iniciēto prettiesisko darbību sekas, parakstīja viltoto dokumentāciju. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā nav konstatēti fakti, kas ļautu apšaubīt 2021.gada pašvaldības domes vēlēšanu leģitimitāti.

Koalīcijā joprojām nav panākta gala vienošanās par skolu tīkla un finansēšanas reformu. Ministru prezidente Evika Siliņa pēc koalīcijas sanāksmes pauda, ka pēc notikušajām sarunām ar pašvaldībām Izglītības un zinātnes ministrija veic jaunus aprēķinus, jo visi iespējamie labojumi un priekšlikumi atstāj ietekmi uz budžetu un finansēm, tādēļ nepieciešams veikt pārrēķinus piedāvātā modeļa sākotnējā versijā. Premjerministre sacīja, ka koalīcija vēlas ''līdz detaļām'' izstrādāt modeli un tad nākt ar to klajā. Patlaban vēl notiekot darbs. Siliņa pieļāva, ka koalīcijas lēmums par to, kā virzīties uz priekšu ar izmaiņām skolu finansēšanas modelī, varētu būt marta beigās.

Un vēl

No šodienas, 5.marta, transporta satiksmei slēgts Jaunās ielas, Jēkabpilī posms no Viestura līdz Zaļajai ielai. SIA “Ošukalns” informē, ka spēkā stājušies kustības ierobežojumi saistībā ar Jaunās ielas posma no Viestura ielas līdz Zaļajai ielai pārbūvi. Līdz ar to vecākiem, kas katru dienu ved bērnus uz Jēkabpils 2.vidusskolu no šodienas nokļūšanai līdz skolai jāizmanto cits ceļš, ne Jaunā iela. Būvdarbu laikā tiks nodrošināta piekļuve īpašnieku īpašumiem, operatīvā un atkritumu savākšanas transporta kustība būvdarbu zonā. 

Jaunās ielas būvdarbu laikā būs mainīta arī pilsētas pasažieru autobusu kustība. Saistībā ar Jaunās ielas pārbūvi, no otrdienas, 5.marta, tiek slēgta sabiedriskā transporta kustība pa Jauno ielu posmā no Zaļās ielas līdz Torņa ielai. Autobusi kursēs pa Zaļo ielu, Nameja ielu un Viestura ielu līdz pieturai “2.vidusskola” Torņa ielā. Uz remonta laiku tiek slēgtas pieturas “Zaļā iela” un “Nākotnes iela”.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Lauksaimnieki un mežsaimnieki protestā Rīgā prasa izmaiņas vides prasību piemērošanā; Rotko muzejā sākusies pavasara izstāžu sezona; un Vēlas ierosināt noteikt datumu, ko svinēt kā vīriešu dienu.

Šodien Rīgā, pie Ministru kabineta, pulcējies gandrīz tūkstotis mežsaimniecības un lauksaimniecības nozares pārstāvju, prasot izmaiņas vides prasību piemērošanā. Piketētāji prasīja "taisnīgu kompensāciju ieviešanu", ja meža zeme tiek nodota dabas aizsardzībai. Pie Ministru kabineta tika novietotas sešas smagās lauksaimniecības tehnikas vienības, kā arī uzstādīta nozares prasībām veltīta lielizmēra instalācija - krēsls, kam nolauzta viena kāja, ar uzrakstu: "Atjēdzieties! Kritīsiet!" Vienlaikus protestētājiem līdzi bija arī izkārtnes ar saukļiem, piemēram, "Par zaļo attīstību! Pret zaļo stagnāciju!", "Ļaujiet strādāt!", "Dabas bagātības mežos cilvēku veidotas!", "Aiz kokiem neredz mežu nozari" un tamlīdzīgi. Tāpat protesta akcijā piedalījās lauksaimnieki, atbalstot meža nozares prasības un atkārtoti iestājoties par iepriekš izvirzīto prasību - atteikšanos no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem.

Šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāti pauda kritiku ministrijas ierēdņiem saistībā ar kavēšanos izstrādāt grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā. Komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš uzsvēra, ka šī jau ir trešā reize, kad Veselības ministrija lūdz grozīt pārejas noteikumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, lai līdz 2025.gada 1.martam pagarinātu termiņu, kurā Ministru kabinetam jāizstrādā un jāiesniedz Saeimā likumprojektu par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanas kārtību.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas vadība šogad atklātā konkursā meklēs jaunu A2 korpusa būvnieku. Jaunais A2 ēkas Ģenerālbūvuzņēmējs tiks izvēlēts publiskā iepirkuma procesa gaitā atklātā konkursā, un iepirkuma rezultāti būs zināmi, vēlākais, līdz 2šī gada beigām. Plānots, ka nākamā gada janvārī jaunais būvnieks pārņems projekta būvniecību un to noslēgs, vēlākais, līdz 2026.gada beigām. A2 ēkas būvniecības turpināšanu finansēs gan Eiropas Reģionālās attīstības fonds, gan pati slimnīca un Latvijas valsts.

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekle Sanita Upleja-Jegermane šodien iesniegusi padomei paziņojumu par amata atstāšanu pēc pašas vēlēšanās. Upleja-Jegermane aģentūrai LETA norādīja, ka lēmums pieņemts, pamatā balstoties uz diviem argumentiem. Pirmkārt, viņai bijis no padomes atšķirīgs viedoklis par krievu valodas klātbūtni sabiedriskajos medijos. Otrkārt, Uplejai-Jegermanei jautājumus esot radījusi "Cūku komiksa" publikācija portālā "Lsm.lv" 24.februārī, kad apritēja divi gadi kopš Krievija uzsāka neizprovocēto karu pret Ukrainu, kā arī tam sekojošie Latvijas Televīzijas darbinieku skaidrojumi, kas, viņasprāt, līdz galam neatbild uz sabiedrības paustajām bažām.

Krievijas okupētajā Krimā naktī uz otrdienu Ukrainas jūras dronu triecienā nogremdēts Krievijas patruļkuģis "Sergej Kotov", apstiprinājusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde. Krimā naktī bija dzirdami sprādzieni. Vairāki krievu militārie blogeri platformā "Telegram" vēsta, ka jūras dronu uzbrukumu mērķis bijis patruļkuģis "Sergej Kotov", daži ziņo, ka kuģis nogremdēts. Krievijas propagandisti arī publicējuši video ar trieciena brīdi. Ukrainas jūras droni trāpīja kuģim "Sergej Kotov" netālu no Feodosijas. Internetā publicētajos kadros ir dzirdamas apšaudes skaņas. Video beigās ir dzirdams, kā drons ietriecas patruļkuģī. Atskan skaļš sprādziens, kuģi pārņem liesmas. Ukrainas uzbrukumā patruļkuģim "Sergej Kotov" ir nogalinātie un ievainotie. Saskaņā ar Ukrainas sniegto informāciju jūras bezpilota aparātu "Magura V5" triecienā tika nodarīti bojājumi kuģa pakaļgaldam, kā arī tā labajam un kreisajam bortam.

Izraēla pirmdien atsauca vēstnieku ANO Giladu Erdanu, saasinoties ebreju valsts konfliktam ar starptautisko organizāciju saistībā ar "Hamās" kaujinieku 7.oktobra uzbrukumu. Strīda centrā bija ANO palestīniešu bēgļu aģentūra UNRWA, kura paziņoja, ka tās personālu esot spīdzinājusi Izraēla, savukārt Izraēla paziņoja, ka šī aģentūra nodarbinājusi vairāk nekā 450 teroristus. Izraēlas armija arī publiskojusi ierakstu, kurā kāds terorists, kas strādā aģentūras skolā par arābu valodas skolotāju, stāsta, kā viņš 7.oktobra uzbrukuma laikā iegājis Izraēlas teritorijā un sagrābis par ķīlniecēm izraēliešu sievietes. ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša preses sekretārs noliedza, ka Gutērrešs būtu "kaut ko darījis, lai noklusētu šo ziņojumu".

Sarkanās jūras dibenā ir pārrauti trīs kabeļi globālo interneta un telekomunikāciju sakaru nodrošināšanai, kamēr Sarkanajā jūrā notiek Jemenas hutiešu nemiernieku uzbrukumi kuģiem. Vēl nav noskaidrots, kas pārrāva šos kabeļus. Ir bijušas bažas, ka hutieši varētu tiem uzbrukt savā kampaņā pret kuģiem Sarkanajā jūrā, ko nemiernieki raksturo kā mēģinājumu piespiest Izraēlu izbeigt karu Gazas joslā. Hutieši ir nolieguši, ka būtu uzbrukuši šīm sakaru līnijām. Globālā kuģošana pa Sarkano jūru jau ir ievērojami traucēta hutiešu uzbrukumu dēļ, un telekomunikāciju līniju sabotāža varētu tālāk eskalēt mēnešiem ilgo krīzi.

Turpinām ziņas

Ēnu ekonomikas apkarošanas plānā viens no uzdevumiem ir ciešāk uzraudzīt skaidras naudas plūsmu bankomātos. Valsts ieņēmumu dienestu interesē nevis ikviena Latvijas iedzīvotāja iemaksas, bet gan tikai neloģiski gadījumi, norāda jaunā VID vadītāja Baiba Šmite-Roķe. Viņa skaidro, ka VID neinteresē ikviens Latvijas iedzīvotājs, bet gan neloģiskās nobīdes, ja iedzīvotājam nav vispār nekādu ienākumu, bet viņš veic iemaksu bankomātā. Tad VIDtiešām varētu rasties loģisks jautājums, kas tā par naudu, ko tu iemaksā bankomātā. Viņa arī uzsvēra, ka šogad VID bija gatavs pieņemt gada ienākumu deklarācijas jau no pirmajām minūtēm pusnaktī bez pārrāvumiem. Līdz otrdienas rītam jau iesniegti vairāk nekā 420 tūkstoši deklarāciju, un vairāk nekā 17 tūkstošiem iedzīvotāju atmaksāti 9,7 miljoni eiro.

Aizvadītajā nedēļas nogalē ar četrām jaunām izstādēm atklāta Rotko muzeja pavasara izstāžu sezona, kurā skatāmas Latvijas mākslinieku veidotās tematiskās ekspozīcijas. Starp tām izstāde “Bastions”, kuras autore ir viena no Latvijas laikmetīgās glezniecības spilgtākajām māksliniecēm Frančeska Kirke, izstāde “Nomirsim kopā”, kuras autors ir fotogrāfs un gleznotājs Romāns Korovins, unikāls Latvijas mākslinieku kopdarbs jeb izstāde “ROTHKO. Made in Latvia”, kas tapusi pēc Dailes teātra izrādes “ROTKHO” motīviem, kā arī Latgales reģiona mākslinieku ikgadējā konkursa izstāde “Lielgabalu klusumā”. Izstādes Rotko muzejā būs skatāmas līdz šī gada 19. maijam. 

Un vēl

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Starptautiskās vīriešu dienas svinēšanu novembrī. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Nikolajs Bubenčikovs. Viņš skaidro, ka Starptautiskā vīriešu diena ir ikgadēji starptautiski svētki, ko atzīmē 19. novembrī. Pirmo reizi tā tika svinēta 1999. gadā Trinidādā un Tobāgo, pēc kā svētki guva atbalstu Austrālijā, Karību jūras reģionā, Ziemeļamerikā, Tuvajos Austrumos un Eiropā. Tagad to atzīmējot vairāki desmiti valstu. Starptautiskās vīriešu dienas izveides mērķi esot pievērst uzmanību vīriešu dzimuma diskriminācijai un dzimumu nevienlīdzības problēmai. Bubenčikovs skaidro, ka svētku rīkotāji koncentrējas uz jebkura vecuma zēnu un vīriešu veselības saglabāšanu, un tiek uzsvērta vīriešu pozitīvā ietekme uz ģimeni un bērnu audzināšanu.

Atstājiet komentāru