2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 8.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 8.martā

Radio1ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Izdod pirmos rīkojumus jaunas uzturēšanās atļaujas neieguvušo Krievijas pilsoņu izraidīšanai; Jēkabpils novadā stājušies spēkā jauni noteikumi mājdzīvnieku turēšanā; un Šodien atzīmē starptautisko sieviešu dienu.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir izdevusi pirmos trīs izbraukšanas rīkojumus Krievijas pilsoņiem, kuri nav izpildījuši Imigrācijas likuma grozījumu prasības un nav iesnieguši nekādus dokumentus kādas uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai dzīvošanai Latvijā. Kopumā tūkstoš 16 Krievijas pilsoņiem lūgts sniegt skaidrojumu par iemesliem, kāpēc viņi nav izpildījuši Imigrācijas likuma grozījumu prasības un iesnieguši dokumentus kādas uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai dzīvošanai valstī, kā arī lūgts sniegt informāciju par plānoto izceļošanas datumu, ja šiem Krievijas pilsoņiem vairs nav pamata uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai. Par tiem, kuri nav snieguši atbildes uz migrācijas lietu pārvaldes vēstulēm, ir tikusi informēta Valsts robežsardze, kas pārbaudīs, vai šīs personas vispār atrodas Latvijā. Pārējos gadījumos personām tiek izsniegts izbraukšanas rīkojums ar 30 dienu izbraukšanas termiņu. Ja persona pēc izbraukšanas rīkojuma saņemšanas 30 dienu laikā nav izceļojusi, tad tiek pieņemts lēmums par piespiedu izraidīšanu, ko izpilda Valsts robežsardze.

Latvijas tiesneši Mārtiņš Kozlovskis un Gatis Saliņš iekļauti Starptautiskās Basketbola federācijas 40 tiesnešu sarakstā, no kuriem 30 tiks izraudzīti darbam Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīros. Kozlovskis ir tiesājis maču Tokijas olimpiskajās spēlēs, kā arī divās Pasaules kausa izcīņās un divos Eiropas čempionātos, apkalpojot arī 2022.gada Eiropas čempionāta finālspēli. Savukārt Saliņš tiesājis mačus sieviešu un vīriešu Pasaules kausa izcīņās, kā arī Eiropas sieviešu un vīriešu čempionātos.

Latvijā 95.markas benzīna vidējā cena pagājušajā nedēļā palielinājās par 2,3%, savukārt dīzeļdegvielas vidējā cena auga par 2,1%, liecina Eiropas Komisijas apkopotie dati. Šonedēļ publiskotā Eiropas komisijas informācija liecina, ka Latvijā litrs 95.markas benzīna nedēļā no 27.februāra līdz 4.martam maksāja vidēji 1,69 eiro, nedēļu iepriekš vidējā 95.markas benzīna cena bija 1,65 eiro par litru, bet vēl pirms nedēļas - 1,67 eiro par litru. Dīzeļdegvielas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā bija 1,70 eiro par litru, nedēļu iepriekš dīzeļdegvielas vidējā cena bija 1,67 eiro, bet vēl nedēļu iepriekš - 1,70 eiro.
Jau vēstīts, ka 95.markas benzīna vidējās cenas rekords Latvijā tika sasniegts 2022.gadā nedēļā no 14. līdz 20.jūnijam, kad 95.markas benzīna vidējā cena bija 2,10 eiro par litru, bet dīzeļdegvielas vidējās cenas rekords tika sasniegts nedēļā no 21. līdz 27.jūnijam - 2,11 eiro par litru.

Eiropas Centrālās banka vakar jau ceturto sanāksmi pēc kārtas nolēma procentlikmes saglabāt nemainīgas. Bankas padomes sēdē Frankfurtē tika nolemts galveno refinansēšanas operāciju likmi saglabāt 4,5%, noguldījumu iespējas uz nakti likmi 4% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi 4,75% apmērā. Jau ziņots, lai cīnītos pret inflāciju, procentlikmes iepriekš bankas padome bija palielinājusi desmit sanāksmes pēc kārtas.

Izmantojot seju atpazīšanas kameras un to doto iespēju izsekot un notvert cilvēkus, Krievijas drošības spēki sākuši aizturēt Alekseja Navaļnija bēru dalībniekus. Kā vēsta "OVD-Info", Maskavā jau aizturēti četri Navaļnija piemiņas mītiņu dalībnieki, raksta "The Insider". Policija ieradusies pie tiem, kuri 16. un 17. februārī nolika ziedus Navaļnija piemiņai vai apmeklēja bēres 1. martā - aizturēti ir Poļina Orekhova, Jeļena Gribkova, Jegors Komļevs un Jeļena Levina. Pirmo drošības spēki aizturēja Maskavas iedzīvotāju, kura skandēja frāzi "Slava varoņiem". Drošības spēki viņas mājās ieradās 1. martā, taču viņa tobrīd atradās ārpus pilsētas. Tomēr viņa tika aizturēta pēc atgriešanās 3. martā. Viņa pavadīja nakti policijas iecirknī, un saskaņā ar likuma pantu par aizliegtu simbolu izvietošanu viņai tika piemērots naudas sods 1,5 tūkstošu rubļu apmērā.

Turpinām ziņas

Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Veterinārmedicīnas likumā, kas paredz, ka turpmāk būs jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē ne tikai suņi, bet arī kaķi un seski. Plānots, ka kaķus un mājas (istabas) seskus, kas dzimuši līdz šā gada 30.jūnijam būs jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centra mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē līdz 2027.gada 30.jūnijam. Patlaban likums noteic, ka tikai sunim līdz četru mēnešu vecumam ir jābūt apzīmētam ar mikroshēmu. Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā ir saistīti ar grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā. Plānots, ka abi likumi stāsies spēkā vienlaikus. Grozījumu Dzīvnieku aizsardzības likumā mērķis ir uzlabot dzīvnieku labturības līmeni to turēšanā, pavairošanā un atsavināšanā, panākt dzīvnieku izsekojamību, vienlaikus aizsargājot potenciālos dzīvnieku pircējus un valstī mazinot ēnu ekonomiku dzīvnieku tirdzniecības jomā.

Šonedēļ stājas spēkā jauni noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu arī Jēkabpils novadā. Svarīgākais, kas mājdzīvnieku īpašniekiem jāatceras – jānodrošina dzīvnieka turēšana, reģistrēšana un vakcinēšana. Kaķu īpašniekiem vajadzētu rast iespēju savam dzīvniekam, ja tas tiek vests ārpus dzīvojamajām telpām un nav čipēts, aplikt kakla siksnu ar norādi par īpašnieka tālruni. Noteikti dzīvnieka īpašnieka pienākumi – reģistrēt suņa radiofrekvences ierīci dzīvnieku reģistra datu bāzē;  nepieļaut, ka dzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās, kā arī sabiedriskajās vietās; pastaigas laikā suņa īpašniekam ir jābūt līdzi iepakojumam suņa ekskrementu savākšanai. Noteikumos ir noteiktas vietas Jēkabpils novadā, kur suns jāved pavadā. Dzīvnieka klaiņošanas gadījumā īpašniekam ir pienākums segt visus izdevumus, kas radušies dzīvnieka izķeršanas, transportēšanas, veterinārmedicīniskās aprūpes un uzturēšanas patversmē rezultātā.

Un vēl

Šodien tiek svinēta Starptautiskā sieviešu diena. Lai arī šo svētku saknes stiepjas cīņā par vienlīdzīgām tiesībām, mūsdienās tos svin dažādos veidos - kamēr Rietumos tiek cildinātas sievietes sabiedrībai nozīmīgos amatos un runāts par aktuālajiem sieviešu tiesību jautājumiem, postpadomju valstīs uzsvars tiek likts uz sieviešu apsveikšanu ar ziediem un džentlmeniskiem žestiem. Starptautiskās sieviešu dienas iedīgļi meklējami 1908. gadā, kad Ņujorkā apmēram 15 tūkstoši sieviešu devās protesta demonstrācijā, pieprasot īsākas darba stundas, augstāku atalgojumu un balsstiesības. Gadu vēlāk Amerikas Sociālistu partija izziņoja pirmo Nacionālo Sieviešu dienu, vēsta raidorganizācija BBC. Starptautisko sieviešu dienu pirmoreiz svinēja 1911. gadā Austrijā, Dānijā, Vācijā un Šveicē. 1975. gadā Starptautisko sieviešu dienu sāka svinēt Apvienoto Nāciju Organizācija.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00

Radio1 ziņās klausieties: VID nedēļas laikā iesniegti 450 tūkstoši gada ienākumu deklarāciju, Jēkabpils novadā pieķerti maluzvejnieki; un Krustpils pilī skatāma porcelāna izstāde.

 Šodien sieviešu dienā, biedrība “Centrs MARTA” rīko jau sesto Sieviešu solidaritātes gājienu pret vardarbību. Gājiena sākums pusdienlaikā pie Brīvības pieminekļa. Pēc uzrunām no Brīvības pieminekļa laukuma gājiens virzīsies pa Kaļķu ielu, tad līdz Doma laukumam, tad gar Saeimu un noslēgsies Jēkaba laukumā. Organizatori norāda, ka šī gada gājienā paredzēts uzsvērt, cik būtiski ir vērsties pēc atbalsta un palīdzības vardarbības ģimenē un vardarbības pret sievietēm gadījumos, kā arī rīkoties, ja redzam, ka mūsu līdzcilvēki cieš. Gājiena mērķis ir aicināt katru individuāli un sabiedrību kopumā rīkoties, jo zinām – vardarbībai patīk klusums.

Pagājusi nedēļa, kopš iedzīvotāji var iesniegt savas ienākumu deklarācijas par pagājušo gadu. Septiņu dienu laikā deklarācijas iesnieguši jau 450 tūkstoši cilvēku. 86,5 tūkstošiem no viņiem pārmaksātie nodokļi arī jau atmaksāti. Kopējā atmaksātā summa sasniedz 44,7 miljonus eiro. Savukārt VID aprēķinātā nodokļa piemaksa, kas iedzīvotājiem ir jāsamaksā valstij, ir 4,5 miljoni eiro. 

Dailes teātris vakar parakstīja līgumu ar uzņēmumu SIA "Pillar Contractor" par teātra Mazās zāles pārbūvi. Projektā paredzēta, piemēram, zāles grīdas pazemināšana, lai uzlabotu redzamību un palielinātu skatītāju ietilpību no 150 līdz 350 vietām, balkona izbūve, kā arī skatuves telpas paaugstināšana. Mazās zāles pārbūve tiks sākta aprīļa sākumā, un to ir iecerēts pabeigt ziemā. Kopējās pārbūves izmaksas ir aptuveni 4,7 miljoni eiro. Teātra Mazā zāle kļūs par Jauno zāli. Tiks modernizēta arī skatuve un atrisināta problēma ar līdz šim neesošo dūmu novadīšanas sistēmu. Dailes teātris norādījis, ka telpu pārbūves rezultātā teātris iegūs jaunu un plašu mēģinājumu zāli lielās skatuves izrāžu mēģinājumiem. 

Centriski labējā Eiropas Tautas partija, kas ir lielākais spēks Eiropas Parlamentā, vakar atbalstīja Urzulas fon der Leienas kandidatūru uz otro termiņu Eiropas Komisijas vadītājas amatā. Par Vācijas bijušās aizsardzības ministres pārvēlēšanu nobalsoja 400 delegāti, bet 89 delegāti balsoja pret. Citu kandidātu amatam nebija. Partija kongresā izvirzīja Leienu par galveno kandidāti jūnijā gaidāmajās Eiroparlamenta vēlēšanās. Ir zināms, ka Leiena arī nekandidēs vēlēšanās, bet būs vadošā kandidāte un vēlas atkārtoti ieņemt Eiropas Komisijas priekšsēdētājas posteni.
 
Izrakumos vulkāna izvirduma apraktajā Itālijas senpilsētā Pompejos arheologiem izdevies atrast divus tūkstošus gadus senu fresku, kas veidota pēc kāda sengrieķu mīta motīviem. Darbs ir lieliski saglabājies un sniedz skaidru priekšstatu par mākslu mūsu ēras sākuma periodā. Pompeju arheoloģiskā parka direktors Gabriels Kutrigels, komentējot atradumu, uzsvēra, ka senās Grieķijas mīti bija klātesoši katrā romiešu mājā. Freska atrodas 2018. gadā arheologu atklātajā Ledas savrupnamā – ne pārāk lielā, bet ļoti bagātīgi dekorētā villā. Tā ir skaidra liecība par toreizējā turīgā vidusslāņa vēlmi līdzināties augstākajām aprindām.

Turpinām ziņas

Latvijā šogad pirmajos divos mēnešos reģistrēti kopumā tūkstoš 619 jauni uzņēmumi, kas ir par 2,8% jeb 47 uzņēmumiem mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina "Lursoft" apkopotie dati. Tajā skaitā februārī reģistrēti 873 jauni uzņēmumi, kas ir par 127 uzņēmumiem vairāk nekā šogad janvārī un par 40 vairāk nekā pērnā gada februārī. Visi trīs lielākie uzņēmumi februārī ir ar vietējo pamatkapitālu un reģistrēti Rīgā. Galvaspilsētā pagājušajā mēnesī reģistrēti 378 jauni uzņēmumi. Otrs lielākais jauno uzņēmumu skaits februārī bija Ogres novadā - šīs pašvaldības teritorijā pagājušajā mēnesī reģistrēti 30 jauni uzņēmumi. Tie pārsvarā bijuši ar vietējo kapitālu. Izņēmums bijis vien SIA "Cleanflame", kuru dibinājis Norvēģijas valstspiederīgais. No visiem februārī reģistrētajiem uzņēmumiem ārvalstu kapitāls bija 101 jeb nedaudz vairāk nekā 11% no visiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem, tajā skaitā visbiežāk kompāniju dalībnieki bija no Ukrainas - 24 personas.

Jēkabpils novada pašvaldības Vides un dabas resursu aizsardzības nodaļa janvārī un februārī uzsākusi 31 administratīvā pārkāpuma procesu par makšķerēšanas noteikumu neievērošanu. Aktuālākie pārkāpumi ir makšķerēšanas rīku skaita daudzums, makšķerēšana bez makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kartes vai licences, attālināšanās no makšķerēšanas rīkiem tālāk par 50 metriem, mazizmēra līdaku paturēšana lomā, kā arī lomu atskaites neiesniegšana licencētajās ūdenstilpēs. Administratīvo procesu laikā izņemti 66 makšķerēšanas rīki, 5 makšķerēšanas kastes un trīs ledus urbji.

Un vēl

Krustpils pilī skatāma izstāde "Uzdzīves porcelāns", kurā izvietoti trauki no Mārtiņa Eglīša un Gunta Arāja privātkolekcijas. Mārtiņš Eglītis norāda, ka izstāde - "Uzdzīves porcelāns” 100 gados ir apzināti veidota trauku privātkolekcija, kuras īpatnība ir uz traukiem esošie logo, jeb logotipi, kas apliecina to piederību kādam ēdināšanas uzņēmumam. Šīs kolekcijas atlases princips slēpjas faktā, ka ir apzināti vākti Latvijā ražoti un ar Latviju saistīti trauki, tā veidojot neparastu Latvijas kultūrtelpas karti, savā veidā to saistot ar jau piemirstu mākslas vēstures gaitu. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir partiju jaunākie reitingi Eiroparlamenta vēlēšanām? Preiļos atklāta bīstama bišu slimība; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Pēc trim mēnešiem notiks Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurām iesniegti 16 partiju saraksti. Jaunākie partiju reitingi liecina, ka "Jaunā Vienotība" ir zaudējusi savas līderpozīcijasun šo politisko spēku apsteigusi Nacionālā apvienība. Ja vēlēšanas notiktu martā, par Nacionālo apvienību balsotu 10,3% vēlētāju – tas ir par 0,3% vairāk nekā mēnesi iepriekš. Tādējādi Nacionālā apvienība izvirzījusies reitingu priekšgalā. Savukārt līderpozīciju zaudējusi premjeres pārstāvētā "Jaunā Vienotība", par kuru marta sākumā gatavi balsot bija 9,3% aptaujāto, kas ir 0,9% kritums mēneša laikā.

Trešajā vietā ir partija "Saskaņa", kuras reitings kāpis par 0,5%, sasniedzot 6,8%.  Pēc tam seko partija "Progresīvie", kurai martā ir 0,2% kāpums salīdzinājumā ar mēnesi iepriekš un sasniegti 5,6%, bet "Latvijas attīstībai" – 5,4%, kas ir kritums par 0,4%, salīdzinot ar februāri. Par 1% kāpis atbalsts partijai "Latvijai pirmajā vietā" – martā par šo politisko spēku balsot sola 5,3% aptaujāto. Savukārt atbalsts samazinājies partijai "Stabilitātei!", par kuru martā balsotu 4,1% (februārī – 4,7%), bet par "Apvienoto sarakstu" – 3,6% aptaujāto (februārī – 4,3%). Izvēli, par ko balsot, nav izdarījuši 21,4%, bet 17% atzina, ka vēlēšanās nepiedalīsies. Ņemot vērā partiju popularitāti starp balsstiesīgajiem, kuri aptaujas brīdī bija izlēmuši, par ko balsot, un ņemot vērā pilsoņu gatavību piedalīties vēlēšanās, redzams, ka 5% barjeru februārī pārvarētu astoņas partijas. Zem 5% barjeras patlaban arī ir astoņas partijas, tajā skaitā koalīcijā esošā ZZS.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sadarbībā ar Eiropas Prokuratūru šonedēļ veica kriminālprocesuālās darbības, tajā skaitā kratīšanas, vairākos objektos Valkā un citviet Latvijā. Jau pērn novembrī šajā lieta veica kratīšanas. KNAB ir aizdomas, ka vairākas bijušās un esošās Valkas novada pašvaldības amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, kopā ar kāda uzņēmuma pārstāvi veikušas nelikumīgas darbības saistībā ar diviem pašvaldības īstenotiem projektiem. Noziedzīgo darbību mērķis bijis panākt, lai prettiesiski varētu kopsummā iegūt vismaz 2 miljonu eiro Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējuma projektu īstenošanai. Abi projekti saistīti ar ražošanas ēkas teritorijas infrastruktūru. Pašlaik četrām kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību. Nevienai personai šajā kriminālprocesā nav piemēroti drošības līdzekļi. KNAB šobrīd turpina izmeklēšanu, lai nostiprināt iegūtos pierādījumus.

Latvijas Ārlietu ministrija izplatījusi aicinājumu izvairīties no ceļošanas uz Krieviju, kā arī brīdinājumu par iespējamiem teroraktu draudiem Maskavā tuvāko 48 stundu laikā. Iepriekš par to brīdinājusi arī ASV vēstniecība Krievijā. Latvijas Ārlietu ministrija aicina, ņemot vērā saspringto drošības situāciju un neprognozējamo iekšpolitisko attīstību Krievijā, izvairīties no došanās uz šo kaimiņvalsti un drīzāk no tās izceļot.

Šodien Stambulā notiek Ukrainas un Turcijas prezidentu Volodimira Zelenska un Redžepa Tajipa Erdogana sarunas. Sarunu galvenais temats - Krievijas-Ukrainas karš. Sarunu mērķis ir panākt "pastāvīgu mieru reģionā", norāda Turcijas prezidenta birojs. Ankara arī plāno runāt par Melnās jūras labības transportēšanas vienošanos, kas ar Turcijas un ANO atbalstu tika panākta 2022.gada jūlijā. Tiesa, pēc vienošanās termiņa beigām 2023.gada jūlijā Kijiva izveidojusi pati savu koridoru gar Rumānijas un Bulgārijas krastu, pa kuru kuģi droši var sasniegt Ukrainas ostas. Jau ziņots, ka Turcija pēdējā laikā atkārtoti paudusi piedāvājumu, ka tā var kļūt par platformu miera sarunām.

Lielbritānija ceturtdien paziņoja, ka tā piešķirs Ukrainai vēl 10 tūkstošus dronu, lai to apbruņotu karā pret Krieviju. Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grants Šapss to paziņoja ceturtdien, Kijivā apmeklējot Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Šo dronu piešķiršana ietver investīcijas 125 miljonu britu mārciņu jeb 146 miljonu eiro apmērā papildus 200 miljoniem mārciņu, ko Lielbritānija iepriekš apņēmās samaksāt par Ukrainai paredzētiem droniem. Jaunajā dronu partijā būs tūkstoš kamikadzes droni un modeļi, kas paredzēti uzbrukumiem kuģiem.

Turpinām ziņas

Brīvdienās, sestdien un svētdien Līvānu novada teritorijā norisināsies Zemessardzes 35. kājnieku bataljona militārās mācības, lai uzturētu un pilnveidotu bataljona kaujas spējas. Mācību laikā Līvānu novada Steķu sila meža masīvā notiks karavīru un zemessargu izvēršanās apvidū, kā arī militārā transporta pārvietošanās pa koplietošanas un piegulošajiem mazākas nozīmes ceļiem. Mācību uzdevumi tiks veikti gan diennakts gaišajā, gan arī tumšajā laikā. Trenējot vienības kaujas spējas, tiks lietota mācību munīcija, kas rada troksni, bet nekādā veidā neapdraud cilvēku veselību un dzīvību, tomēr, ja tāda tiek atrasta, to nedrīkst aiztikt. Nacionālie bruņotie spēki pateicas iedzīvotājiem par sapratni un atbalstu Latvijas aizsardzības stiprināšanā.

Preiļu novada Saunas un Riebiņu pagastos saistībā ar konstatēto Amerikas peru puvi noteiktas apdraudētās teritorijas, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis" publicētais valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums. Tajā teikts, ka Preiļu novada Saunas pagasta Prīkuļos un Preiļu novada Riebiņu pagasta "Vēveros" ir konstatēta saslimšana ar Amerikas peru puvi. Tādējādi par Amerikas peru puves apdraudētajām teritorijām ir noteiktas teritorijas trīs kilometru rādiusā ap katru skarto novietni. PVD inspektoram uzdots Amerikas peru puves apdraudētajās teritorijās veikt bišu saimju klīnisko novērtēšanu pastāvīgajās bišu turēšanas novietnēs, veikt aizdomīgā materiāla paraugu noņemšanu laboratoriskai izmeklēšanai, kā arī veikt epidemioloģiskās situācijas izpēti, lai noskaidrotu iespējamās saslimušās un epidemioloģiski saistītās pastāvīgās bišu turēšanas novietnes un atklātu Amerikas peru puves ierosinātāja izplatīšanās ceļus un iespējamos inficētos objektus. Attiecīgās darbības Amerikas peru puves apdraudētajās teritorijās būs jāsāk īstenot pavasarī, kad dienas laikā gaisa temperatūra ēnā sasniegs vismaz 14 grādus. Savukārt bišu saimju īpašniekiem jāievēro noteiktos pienākumus un jāsadarbojas ar PVD inspektoriem.

Un vēl

No brīvdienām saulainākais laiks Latvijā gaidāms svētdien, liecina prognozes. Sestdiena būs lielākoties mākoņaina, saule uzspīdēs tikai vietām un brīžiem, bet svētdien debesis skaidrosies vairāk un visā Latvijā parādīsies saule. Nokrišņi brīvdienās nav gaidāmi, bet vietām veidosies migla un sarma, arī neliels apledojums. Valdošie būs austrumu vēji, kas sestdien būs lēni, bet svētdien kļūs jūtamāki. Mazliet stiprāka vēja dēļ svētdien arī gaidāma mākoņu izklīšana. Gaisa temperatūra brīvdienu naktīs -5...0 grādi, vietām Vidzemē un Latgalē līdz -7 grādiem, bet maksimālā dienā līdz 0...5 grādiem, vietām Kurzemes dienvidos līdz 7 grādiem.

Nākamās nedēļas sākumā laiks saglabāsies sauss un temperatūrai būs tendence paaugstināties. Nedēļas vidū un otrajā pusē tā daudzviet pēcpusdienās būs ap 10 grādiem.

Atstājiet komentāru