2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 11.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 11.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Likvidētas vairāk kā tūkstoš piena saimniecības, Jēkabpilī, Krustpils tirgus laukumā izvietos tirdzniecības kioskus, un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Piena nozarei aizvadītais gads bijis sarežģīts, piena iepirkuma cenas kritušās, sausuma dēļ daudzām saimniecībām bija grūti nodrošināt barības krājumus. Tas daudzām saimniecībām bija liktenīgs – pērn savu darbību piena nozarē pārtrauca tūkstoš 50 piena saimniecības. Arī slaucamo govju skaits samazinājies par gandrīz 9 tūkstošiem. Šobrīd piena iepirkuma cena ir 40 centi par kilogramu  piena. Tas ļauj vien izdzīvot, nevis attīstīties. Tikmēr Zemkopības ministrijā norāda, ka piena iepirkuma tirgus cenu valsts ietekmēt vai kompensēt nevar. No valsts budžeta šogad piena nozarei kā ciltsdarba maksājumi plānoti gandrīz 10 miljoni eiro. Apdrošināšanai šogad paredzēts kopējais finansējums 15,7 miljoni eiro, bet kredītprocentu daļējai dzēšanai kopējais finansējums lauksaimniecības primāro produktu ražotājiem ir 21,6 miljoni eiro.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija sestdien, 9. martā, ir vērsusies Valsts policijā saistībā ar Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūršoks" izskanējušo informāciju par pasniedzēju uzmākšanos studentēm. Akadēmijas rektors Guntars Prānis paziņojumā medijiem norādīja, ka, sadarbojoties ar tiesībsargājošām institūcijām, akadēmija darīs visu nepieciešamo iespējamo pārkāpumu un noziegumu izmeklēšanai. Mūzikas akadēmija arī aicina visus iespējamos cietušos un aizskartās puses vērsties ar iesniegumiem pie jebkurām atbilstīgām personām vai institūcijām, kas var palīdzēt šī jautājuma risināšanā. 

Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" par labāko 2023.gadā izdoto albumu saņēmusi grupa "Astro'n'out" ar ierakstu "777", bet par labāko dziesmu tika atzīta Fiņķa un "Patrisha" (Patrišas) skaņdarbs "Raķešu zinātne". Visvairāk jeb piecas nominācijas "Zelta mikrofona" balvai saņēma Fiņķis un "Patrisha" ar dziesmu "Raķešu zinātne", četras nominācijas ieguva grupas "Astro'n'out" un "Singapūras satīns", bet pa trim nominācijām - grupas "Sudden Lights", "Instrumenti" un dziedātājs Dons. Kategorijā "Radio hits" uzvarēja dziedātājs Dons ar dziesmu "Divatā". Grupa "Credo" apbalvošanas ceremonijā tika godināta ar apbalvojumu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.  "Zelta mikrofona" vērtēšanai šogad bija iesniegti kopskaitā 478 pieteikumi - 163 albumi, 134 dziesmas, 120 videoklipi, 46 debitanti un 15 koncertieraksti video formātā.

Pāvests Francisks intervijā, ko sestdien daļēji publicēja Šveices televīzija, ir aicinājis Ukrainas karā iesaistītos sākt sarunas, pirms situācija pasliktinās, un mudinājis ukraiņus būt drosmīgiem un spēt sēsties pie sarunu galda ar agresorvalsti, piekāpjoties, lai upuru skaits būtu mazāks. Pāvesta vārdi kārtējo reizi izsaukuši sašutumu. Uz pāvesta izteikumiem reaģējuši vairāki politikas analītiķi, norādot, ka tā vietā, lai mudinātu pie sarunu galda sēsties Ukrainu, pāvests varētu mudināt Krieviju izvest savu karaspēku no Ukrainas un pārtraukt karadarbību. 

Amerikāņu politologs Īans Bremmers sociālajā tīklā "X" raksta, ka pāvests cenšas pārdefinēt, ko nozīmē ukraiņu drosme. Reaģējušas arī vairākas Eiropas amatpersonas. Arī Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis norādījis, ka būtu nepieciešams mudināt Krieviju izvest savu karaspēku no Ukrainas. Tad nekādas miera sarunas nemaz nebūtu nepieciešamas. Reaģējis arī Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš sociālajā tīklā "X" norāda, ka "ļaunuma priekšā kapitulēt nedrīkst, ar to jācīnās un tas jāuzvar, lai ļaunums paceļ balto karogu un kapitulē".

Austrālijas lauksaimniekiem nākas iznīcināt miljoniem vīnogulāju, un vēl no desmitiem miljoniem ražu novākt pirms laika, lai ierobežotu pārprodukciju. Par to vēsta aģentūra "Reuters", rakstot, ka pārprodukcija, kas radusies vīna patēriņa krituma dēļ, ir samazinājusi vīnogu cenas un apdraud audzētāju un vīna ražotāju iztiku. Austrālijas vīndariem īpaši sāpīgs ir vīna patēriņa samazinājums Ķīnā, kas ir Austrālijas lielākais vīna eksporta tirgus pēc vērtības. Ar pārprodukciju nākas cīnīties arī Čīlē, Francijā un ASV.  Visstraujāk pasaulē sarūk pieprasījums pēc lētiem sarkanvīniem, kuri sastāda lielāko Austrālijas vīna eksporta daļu.  Aģentūras "Reuters" aprēķini liecina, ka tiks iznīcināti aptuveni 8% no Austrālijas kopējās vīnogulāju platības, lai līdzsvarotu tirgu un paaugstinātu cenas.

Turpinām ziņas

Šodien tirgus laukums Jēkabpilī, Rīgas ielā būs daļēji slēgts transportlīdzekļu satiksmei. Laukuma teritorijā tiks uzstādīti 7 pārvietojamie tirdzniecības kioski, kas iegādāti īstenojot projektu “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā”. 

Jēkabpils novada Asares pagastā nobažījušies par biežiem vilku uzbrukumiem suņiem un mājlopiem, bet Valsts meža dienests nav devis speciālo atļauju šo vilku nomedīšanai, par ko vietējie ir neizpratnē. Lai novērstu iespējamos vilku uzbrukumus, meža dienests aicina veikt prevencijas pasākumus – uzlabot žogus mājlopu aplokiem, bet suņus turēt voljēros, lai vilki nevar piekļūt mājdzīvniekiem. Pērn Valsts meža dienests fiksējis 120 vilku uzbrukumus, kuros cietuši 597 mājdzīvnieki. Plēsēji mājo 75% Latvijas teritorijas, un katru gadu tiek noteikts limits, cik tos drīkst nomedīt, jo pelēkais vilks ir īpaši aizsargājama un ierobežoti izmantojama suga. Pagājušajā medību sezonā drīkstēja likvidēt 300 vilku. Patlaban noteiktais limits ir izsmelts, taču vilku uzbrukumi turpinās. Gadījumos, kad tiek apdraudēta sabiedrības drošība, meža dienests piešķir speciālas atļaujas bīstama eksemplāra nomedīšanai. Vilku uzbrukumus Asarē Meža dienests vērtē kā normālu plēsējdzīvnieku uzvedību, kas neapdraud cilvēku drošību, mudinot iedzīvotājus veidot drošākus aplokus un voljērus, kas pasargātu mājdzīvniekus no vilku uzbrukumiem.

Un vēl

Šonedēļ meteorologi Latvijā prognozē diezgan siltus laika apstākļus bez pārsteigumiem un novirzēm no normas.  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sagatavotā prognoze liecina, ka tuvākajās dienās valstī laikapstākļus turpinās noteikt anticiklons, tāpēc saglabāsies sauss laiks un vietām debesis skaidrosies. Naktīs gaidāms sals, bet dienās gaisa temperatūra būs plusos.

Nedēļas gaitā anticiklona ietekme pakāpeniski mazināsies, līdz ar to palaikam gaidāmi nokrišņi – lietus, slapjš sniegs, kā arī kļūs siltāks. Kopumā laiks būs mierīgs. Brīvdienās vietām mākoņi izklīdīs un uzspīdēs saule, līdz ar to diennakts gaišajās stundās termometra stabiņš dažviet pietuvosies 10 grādu atzīmei. Uzspīdot saulei, varēs izjust to, cik garas kļuvušas dienas, turklāt jau pēc nedēļas, 18. martā, diena kļūs garāka par nakti.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:  Pieaudzis bezdarba līmenis, Parlamentā vērtēs iniciatīvu par medicīnas aprūpi bez rindām,  un Latvijā atgriežas gājputni.

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad februāra beigās pieauga par 0,1 procentpunktu salīdzinājumā ar janvāra beigām un bija 5,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis februāra beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir kāpums par 0,1 procentpunktu, salīdzinot ar mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 11,3%, kas mēneša laikā ir kāpums par 0,1 procentpunktu. Vienlaikus Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis februāra beigās bija 5,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir tāds pats kā mēnesi iepriekš.

Saeimā nepārstāvētais politiskais spēks Jaunā konservatīvā partija aicina pašvaldības apvienoties kopīgā prasībā Finanšu ministrijai, lai atsaistītu Valsts kases aizdevumus pašvaldībām no EURIBOR likmes. Kā aģentūrai LETA norāda partija, EURIBOR likme, kas patlaban ir 3,75%, pašreizējos apstākļos nozīmē kopējās pašvaldību aizdevumu procentu likmes kāpumu līdz 6-7%. Piemēram, Jēkabpils novadam parāda apkalpošanas izmaksas divu gada laikā augušas no apmēram 300 tūkstoši eiro līdz 3 miljoni 500 tūkstoši eiro, Bauskas novadam no apmēram 300 tūkstoši eiro līdz 2 miljoni eiro, bet Gulbenes novadam no apmēram 82 tūkstoši eiro līdz vairāk kā 1 miljons eiro. JKP norāda, ka tā ir nauda, ko pašvaldību budžetos varētu novirzīt vietējo ceļu, pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieku algu, sociālā atbalsta un Eiropas Savienības fondu līdzfinansēto projektu finansēšanai.

Maz ticams, ka Lietuvā sāktajai diskusijai par aizsardzības nodokļa ieviešanu drīzumā nepievienosies arī Latvija, sekojot abu kaimiņvalstu piemēram aizsardzības stiprināšanā, informē starptautiskā finanšu konsultāciju uzņēmuma SIA "Grant Thornton Baltic" pārstāvji. Šobrīd šādiem mērķiem iezīmēts nodoklis ir divās NATO valstīs - Kiprā, kur šis nodoklis tiek ietverts vairākās nodokļu likmēs rezidentiem, un Igaunijā, kur šim mērķim pērn tika palielināta pievienotās vērtības nodokļa likme par diviem procentpunktiem. Tomēr Latvijas gadījumā, ņemot vērā lielo ēnu ekonomikas apjomu un neizmantoto ekonomikas potenciālu, cits variants būtu veicināt nodokļu ieņēmumus, uzskata "Grant Thornton Baltic" pārstāvji. Piemēram, sakārtojot nodokļu sistēmu un izlabojot esošās nepilnības, būtiski samazinot ierēdniecību un valsts un kapitālsabiedrību aparātu, mērķtiecīgāk un gudrāk ieguldot Eiropas Savienības  finansējumu ekonomikas stimulēšanā un ilgtspējā, tādā veidā kopumā audzējot nodokļu ieņēmumu bāzi. Attiecīgi arī fiskālais efekts būtu lielāks.

Krievija ilgtermiņā gatavojas konfrontācijai ar NATO Baltijas jūras reģionā, secināts ASV Kara studiju institūta ziņojumā. ASV kara eksperti norāda uz šonedēļ publicēto Lietuvas izlūkdienestu ziņojumu, kurā secināts, ka Krievija ne tikai piešķir lielus resursus karam Ukrainā, bet arī gatavojas ilgtermiņa konfrontācijai ar NATO, arī Baltijas valstīs. Lietuvas izlūkdienesti norāda, ka Kremlis ir sācis plašu bruņoto spēku reformu, ar ko paplašinās Krievijas militāro potenciālu Baltijas jūras reģionā. ASV ekspertu ziņojumā atgādināts, ka Krievija ir pārvietojusi spēkus un līdzekļus no saviem rietumu pierobežas reģioniem uz Ukrainu. Tāpēc Krievija ir spiesta arvien vairāk paļauties uz gaisa un jūras spēkiem, lai atturētu NATO austrumu flangu.

Gazas joslā veiktā humānās palīdzības nomešanā ar izpletni atgadījās kļūme, kuras dēļ gāja bojā pieci palestīnieši un tika ievainoti vēl 10. Palīdzības kravas izpletnis neatvērās, kad tā tika nomesta uz ziemeļiem no Šati bēgļu nometnes Gazas joslas piekrastē. Aculiecinieks stāstīja, ka viņš kopā ar brāli sekojis ar izpletni nomestajai palīdzībai, cerot saņemt miltu maisu. Tad pēkšņi izpletnis neatvēries un nokritis kā raķete, trāpot kādai mājai. Jordānijas armija un ASV aizsardzības spēku amatpersona noliedza, ka krava būtu nomesta no kādas šo valstu lidmašīnas. ASV un Jordānija veic humānās palīdzibas nomešanu no gaisa Gazas joslā partnerībā ar Beļģiju, Ēģipti, Franciju un Nīderlandi. 

Indonēzijas Sumatras salā lietusgāžu izraisītos plūdos un zemes nogruvumos gājis bojā 21 cilvēks. Dabas stihija piemeklējusi Rietumsumatras provinci. Seši cilvēki pazuduši bez vēsts, bet apmēram 200 ģimenes izolētas no ārpasaules. Applūdušas aptuveni 20 tūkstoši ēkas, un apmēram 85 tūkstoši cilvēku bijuši spiesti atstāt savus mājokļus.

Turpinām ziņas

Šodien skolēniem sākās pavasara brīvdienas un skolēni no mācībām atpūtīsies līdz 15.martam. Pēc tam ir gaidāmas vasaras brīvdienas 1.-8. klašu un 10.-11. klašu skolēniem, kas ilgs no 2024.gada 1.jūnija līdz 31.augustam. Mācību gads 1.-8.klases un 10.-11.klases izglītojamajiem noslēgsies 31.maijā, 9.klases skolēniem - 14.jūnijā, bet 12.klases skolēniem - 21.jūnijā.

Trešdien, 13.martā, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par medicīnas aprūpi bez rindām. Parakstu vākšana par šo iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" tika sākta 2016.gadā. Iniciatīvas autors Andris Bačkurs uzskata, ka situācija ar rindām medicīnas aprūpē ir nejēdzīga, tāpēc jārada elektroniskā sistēma, lai visas slimnīcas, medicīnas iestādes un poliklīnikas tiktu saslēgtas vienā elektroniskā sistēmā, kas neļautu pierakstīties vienlaikus pie vienas specialitātes ārsta vairākās vietās. Tāpat, viņaprāt, ir jānosaka maksimālais gaidīšanas laiks, kuru medicīnas iestādes nedrīkst pārsniegt. 

Maijā notiks ikgadējais AS "Latvijas valsts mežu" organizētais meža izziņas festivāls "Latvijas Meža dienas".  Pasākums notiks 24. un 25.maijā dabas parkā Tērvetē, "Kurbada zemē". Pasākuma apmeklētāji, praktiski piedaloties dažādās darbnīcās un vērojot paraugdemonstrējumus, varēs iepazīt meža apsaimniekošanas ciklu, izprotot vides aizsardzības un atbildīgas mežsaimniecības jautājumus. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Un vēl

Atkāpjoties ziemai, Latvijā arvien vairāk atgriežas dažādi gājputni, liecina informācija vietnē "Dabasdati.lv", kurā dabas vērotāji atzīmē savus novērojumus. Jau pirms laba laika tika ziņots, ka Latvijā ir atgriezušās dzērves. Marta sākumā ziņojumu par dzērvēm kļuvis arvien vairāk, tās jau manītas arī Ziemeļvidzemē, no kuras ziema Latvijā atkāpjas vēlāk. Latvijā novēroti arī baltie stārķi. Svētelis pagājušajā nedēļā esot redzēts Smiltenes un Ventspils novadā. Februāra beigās un marta sākumā Latvijā redzēti un dzirdēti cīruļi, kas ir vieni no ierastajiem pavasara vēstnešiem Latvijā. Tāpat jau atgriezušās ķīvītes, dažādas zosis, gulbji un pīles. Starp interesantākajiem pavasara migrantiem minēta arī baltā cielava, kas 4.martā redzēta Smiltenē.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Martā prognozē nelielu cenu kāpumu; Jēkabpils mūzikas skolai piešķir naudu instrumentu iegādei; un Lieldienu naktī notiks pāreja uz vasaras laiku.

Martā inflāciju jeb cenu kāpumu nedaudz veicinās akcīzes nodokļu likmes pieaugums alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, tabakas aizstājējproduktiem un elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm, tomēr vidējā inflācija martā un turpmākajos mēnešos saglabāsies zem 1%. Finanšu ministrijā norāda, ka pēc samērā straujā patēriņa cenu pieauguma janvārī, kad cenas viena mēneša laikā pieauga par 0,8%, kas kopumā ir raksturīgi gada sākumam, jau februārī patēriņa cenu pieaugums atkal piebremzējies. Atbilstoši aktuālākajiem Centrālas statistikas pārvaldes datiem, patēriņa cenas šā gada februārī salīdzinājumā ar janvāri palielinājās par 0,1%, bet gada inflācija samazinājās no 0,9% janvārī līdz 0,4% šā gada februārī.

Kopumā Latvijā pastāv konkurence starp mazumtirdzniecības ķēdēm, taču atsevišķās Rīgas apkaimēs konkurence ir ierobežota un būtu veicināma. Būtiskas izmaiņas tirgū iezīmēja "Lidl" zīmola ienākšana Latvijas tirgū 2021. gadā, veidojot konkurenci tādiem tirgus spēlētājiem kā "Rimi" un "Maxima", izpētē par 12 mazumtirgotājiem 2018.–2022.gadā secināja Konkurences padome, iezīmējot tendences arī 2023. gadā. Secināts, ka "Lidl" ietekmi visspēcīgāk izjūt tieši tās mazumtirdzniecības ķēdes, kas atrodas "Lidl" veikalu tuvumā. Vienlaikus nelielie mazumtirgotāji, kuru tirgus daļas nepārsniedz 10% no tirgus, no 2018. līdz 2022. gadam aktīvi konsolidējas, lai palielinātu savu konkurētspēju attiecībā pret lielajiem tirgus spēlētājiem. Konkurences padomes ieskatā mazumtirgotājiem būtu jābūt atsaucīgākiem pret nacionālo piegādātāju piedāvājumiem, pārskatot Latvijas nacionālo produktu īpatsvaru veikalu plauktos, kā arī pārskatot savu komerciālo stratēģiju nacionālo produktu uzcenojumam. 

Saistībā ar plānoto Krievijas Rietumu kara apgabala reorganizāciju Krievijas spiegošanas intensitāte attiecībā uz Latviju tuvākā nākotnē varētu tikai vēl vairāk pastiprināties, teikts Valsts drošības dienesta pagājušā gada darbības pārskatā. Konkrētajā Krievijas apgabalā izvietotās karaspēka daļas militāra konflikta gadījumā būtu atbildīgas par karadarbību Ziemeļvalstīs Baltijas valstīs un Polijā. Reorganizācijā paredzēts šo teritoriju sadalīt divos apgabalos, pārdalot resursus un veidojot jaunus bruņoto spēku formējumus. Prognozējams, ka saistībā ar šīm izmaiņām Krievijas bruņotajiem spēkiem būs jāizstrādā jauni operatīvie plāni, kas liks atjaunot militārās izlūkziņas par potenciālās karadarbības teritorijām, tajā skaitā Latviju. Arī šogad Latvijas nacionālajai drošībai lielāko apdraudējumu radīs Krievijas specdienesti. Tāpat arī kiberizlūkošanas apdraudējums 2024.gadā saglabāsies augsts. 

Turpinoties vardarbībai Haiti, Savienotās Valstis izvedušas no valsts daļu vēstniecības darbinieku, un arī Vācijas vēstnieks un Eiropas Savienības diplomātiskais personāls ir atstājis Haiti. Vācijas un ES diplomāti turpmāk strādās no Dominikānas Republikas, paziņoja Vācijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis. ASV armija paziņoja, ka personāla nogādāšana uz vēstniecību un izvešana no tās ir saskaņā ar ASV standarta praksi vēstniecību drošības pastiprināšanai visā pasaulē. 

Jau ziņots, ka vardarbība Haiti izcēlās februāra beigās, kad premjerministrs Ariels Anrī devās uz Keniju, cerot panākt ANO atbalstītu drošības spēku nosūtīšanu uz Haiti. Tobrīd bandas sāka uzbrukumus valsts institūcijām Portoprensā, centienos panākt Anrī gāšanu. Bandīti ielauzās arī Portoprensas cietumos, no kuriem izbēga tūkstošiem ieslodzīto. Kopš tā laika noziedzīgie grupējumi ir pārņēmuši kontroli pār lielu daļu Portoprensas. Vardarbības dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā 360 tūkstoši iedzīvotāju, ziņo ANO Starptautiskā migrācijas organizācija.

Tiesa Krievijas pilsētā Murmanskā cietumā mirušā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija fotogrāfiju bez parakstiem un lozungiem pielīdzinājusi “ekstrēmistiskai simbolikai”, ziņo Krievijas izdevums “Novaja gazeta”. Publiska Navaļnija fotogrāfijas demonstrēšana uzskatāma par ekstrēmistiskas organizācijas atribūtikas propagandu, teikts Murmanskas tiesas lēmumā administratīvajā lietā, kurā kādai sievietei tika piespriests arests uz septiņām diennaktīm par Navaļnija fotogrāfijas piestiprināšanu pie koka blakus dzīvojamajai mājai. Šomēnes tiesas Krievijā vismaz četros reģionos uzvārdu “Navaļnijs” pielīdzinājušas “ekstrēmistiskas organizācijas” simbolikai, lemjot administratīvajās lietās par pārkāpumiem, kas pieļauti Alekseja Navaļnija piemiņas pasākumos.

Turpinām ziņas

Par pagājušā gada decembrī Saldus novadā fiksēto staltbriežu medīšanu no braucošas automašīnas Valsts policija rosinājusi apsūdzēt divas personas - spēkrata vadītāju un šāvēju, kurš sēdēja transportlīdzekļa aizmugurējā sēdeklī. Valsts policija minētās krimināllietas materiālus ir nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Abas personas iepriekš nav krimināli sodītas. Saskaņā ar Krimināllikumu, par aizliegtu vispārbīstamu līdzekļu, metožu, rīku vai paņēmienu izmantošanu medībās soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu. Soda apmēru noteiks tiesa. Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks norāda, ka šai krimināllietai vajadzētu kalpot par mājienu pārējiem medniekiem, kuri, mēģinot noķert dzīvniekus, iekrīt pārāk lielā azartā un pārvērš medības par rodeo.

Mūzikas izglītības iestāžu materiāli tehniskās bāzes uzlabošanas programmas konkursā Valsts kultūrkapitāla fonds sadalījis 120 tūkstoši eiro. Mūzikas izglītības iestāžu materiāli tehniskās bāzes uzlabošanas programmas konkursā saņemti 55 pieteikumi, no kuriem atbalstīti 26 projekti. Tajā skaitā Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolai piešķirti 965 eiro, lai varētu iegādāties trīs oktāvu marimbu un tenora saksofonu, Pļaviņu Mūzikas skolai piešķirs 3 tūkstoši eiro, lai tā varētu iegādāties baritona saksofonu, bet Augšdaugavas novads atbalstīts ar 2 tūkstoši 634 eiro, lai uzlabotu akordeona klases materiāli tehnisko bāzi.

Un vēl

Lieldienu naktī, 31.martā pulksten trijos  Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku, pulksteni pagriežot par vienu stundu uz priekšu. Pašlaik Eiropas Savienībā nav vienotas nostājas attiecībā uz priekšlikumu mainīt esošo praksi divreiz gadā veikt sezonālo laika maiņu. Tāpēc arī Latvijā turpina ievērot iepriekš noteikto grafiku, ieviešot vasaras laiku no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai, kad notiek pāreja atpakaļ uz ziemas laiku.

Atstājiet komentāru