2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

 Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 13.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 13.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība no trešdienas atkārtoti izsludina pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu; PVD aptur noteiktas partijas D vitamīna tirdzniecību; un Dvietes palienēs sācies atbūda laiks.

Ministru kabinets otrdien atkārtoti izsludināja pastiprinātā robežapsardzības sistēmas darbības režīmu no šodienas, 13.marta, līdz 12.septembrim. Pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms darbosies Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novadā, kā arī Rēzeknes novada Kaunatas pagastā un Daugavpilī. Rīkojums izdots, lai nodrošinātu valsts robežas neaizskaramību un valsts apdraudējuma novēršanu, kā arī ņemot vērā šī brīža konstatēto Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas mēģinājumu skaitu un to pieaugošo tendenci.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs kopš priekšvēlēšanu aģitācijas perioda sākuma sācis sešas pārbaudes par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Intervijā TV3 KNAB priekšnieks Jēkabs Straume norādīja, ka vērtējot iepriekšējo praksi, secināms, ka priekšvēlēšanu laikā parasti šie pārkāpumi ir apzināti, taču ir bijuši arī gadījumi, kad, piemēram, persona nav zinājusi, ka kādi reklāmas materiāli no publiskās telpas ir jāizņem, sākoties priekšvēlēšanu aģitācijas periodam. Vaicāts, kas būs lielākie izaicinājumi, kontrolējot pārkāpumus šajā priekšvēlēšanu periodā, KNAB priekšnieks atbildēja, ka ir novērojami mēģinājumi apmaksātā aģitācijā izmantot neatļautas valodas, piemēram, bulgāru valoda. Starp izaicinājumiem viņš pieminēja arī dziļos viltojumus, uz kuriem sabiedrība varētu viegli uzķerties. Īpaši no tiem esot jāuzmanās pēdējās dienās pirms vēlēšanām, kad publiskajā telpā varot parādīties kādi video, audio vai foto materiāli, kas neatbilst patiesībai, bet faktiski aģitē par vai pret kādu politisko spēku.

Valdība vakar apstiprināja kārtību, kādā valsts naftas drošības rezerves tiek pārdotas enerģētiskās krīzes laikā. Ar mērķi nodrošināt savstarpēji līdzsvarotu drošības rezervju pieejamību visiem tirgus dalībniekiem un lietotājiem visā Latvijas teritorijā krīzes situācijā, noteikts, ka drošības rezerves tiks proporcionāli sadalītas starp komersantiem, ņemot vērā katra komersanta tirgus daļu atbilstoši katra naftas produkta veidam, piemēram, dīzeļdegviela, benzīns un aviācijas degviela. Lai nodrošinātu, ka krīzes situācijā naftas produkti patērētājiem būtu pieejami par samērīgām cenām, naftas produktu cena tiks noteikta atbilstoši to cenai biržā divas dienas pirms rīkojuma par enerģētiskās krīzes izsludināšanu. Tapāt regulējumā noteikta kārtība, kādā tiek pārdoti valsts īpašumā esošie naftas produkti un tie naftas produkti, par kuriem komersanti nodrošina un sniedz drošības rezervju pakalpojumu valsts naftas produktu drošības rezervju izveidei.

Pēdējo nedēļu laikā strauju popularitāti iemantojušas kriptovalūtas, tādēļ ievērojami kāpusi to vērtība. Pamatā runa ir par populārāko no kriptovalūtām – bitkoinu. Šīs nedēļas sākumā tā vērtība sasniegusi jaunu rekordu, pārsniedzot 72 tūkstoši ASV dolāru. Kriptovalūtas ir populāras daudzviet pasaulē, tajā skaitā Eiropā. Eksperti norāda, ka iemesls vērtības kāpumam ir cilvēku vēlme pamēģināt un nenokavēt iespēju. Analītiķi norāda, ka kriptofondu tirgus kopš 2022. gada pieaudzis par 350%; pieaugums var turpināties, piebilstot, ka  kriptovalūta ir ārkārtīgi nepastāvīga; tās vērtība var nokrist tikpat āri, cik tā kāpusi. Statistika liecina, ka lielākā daļa digitālo aktīvu lietotāju pašlaik ir Āzijā, tai seko Ziemeļamerika.

Sestdien reliģiskā gājienā Barselonas centrā tika atzīmēts ilgi gaidītais lietus pēc deviņas dienas ilgas lūgšanas. Katoļu ceremonijā lietainajā sestdienas vakarā piedalījās ap 100 vietējo iedzīvotāju. Divas stundas garā ceremonijā, kas vijās cauri vecpilsētai, lūdzēji arhibīskapa Džoana Hosepa Omella vadībā nesa svētītu Kristus statueti. Pēdējo reizi figūra, kurā attēlots Jēzus pie krusta, atradās ārpus Svētā Migela kapelas 1945. gadā, un arī toreiz draudze palīdzēja cīnīties ar sausumu. Pagājušajā mēnesī amatpersonas Spānijas ziemeļaustrumu reģionā Katalonijā, kuras galvenā pilsēta ir Barselona, izsludināja ārkārtas situāciju sausuma dēļ. Rezervuāros, kas nodrošina ūdeni sešiem miljoniem cilvēku, bija mazāk nekā 16% no to ietilpības, kas ir vēsturiski zems līmenis un izraisīja trauksmi vietējos iedzīvotājos.

Turpinām ziņas

Jau šovasar Sitas un Pededzes palienē ievākto zālāju biomasu sāks pārstrādāt granulās. Latvijas dabas fonds
sadarbībā ar partneriem īstenos projektu "LIFE UpcyclingGrass: Tehnoloģisko risinājumu pilotprojekts zālāju biomasas ilgtspējīgai un klimatam draudzīgai apsaimniekošanai". Tas tiek finansēts ar Eiropas Savienības LIFE programmas atbalstu, kā arī ar Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumu, ko administrē Valsts reģionālās attīstības aģentūra, kā arī partneru līdzfinansējumu. Projekta kopējais budžets ir 5,6 miljoni eiro. Projektu īstenos līdz 2028.gadam. Projektā ar inovatīvām tehnoloģijām ražos produktus no mazvērtīgā siena, salmiem, niedrēm. Jaunie produkti - substrāts koku stādu audzēšanai, pakaiši dzīvniekiem, mēslojums dārziem - būs ar mazāku ietekmi uz klimatu nekā pašlaik tirgū esošie, turklāt biomasas ievākšana sekmēs dabisko zālāju atjaunošanu.

Dvietes palienē sācies piektais gadalaiks – atbūda jeb teritorijai raksturīgās ievērojamās ūdens līmeņa svārstības, kad ilgstoši pārplūst upes, ezeri un applūst tuvējās pļavas. Šis ir unikāls laiks, ko steidz izmantot laivotāji un putnu vērotāji, tādēļ Dabas aizsardzības pārvalde arī šogad pakalpojuma sniedzējiem izsniegs atļaujas organizētiem laivu braucieniem dabas parka applūstošajās teritorijās. Atļaujas tiek izsniegtas pakalpojumu sniedzējiem, kas izīrē laivas un nodrošina publiskus pasākumus atbūdas laikā vairāk nekā 50 dalībniekiem. Trīs dienas pirms maršruta veikšanas pasākuma rīkotājiem jāpiesaka laivošanas laiks, dalībnieku un laivu skaits. Atļauju izsniegšana ir bezmaksas. Šogad dabas pārvalde sola īpaši uzraudzīt, lai laivotāji nolaiž laivas ūdenī tikai tam īpaši paredzētās vietās un ar mehāniskiem transportlīdzekļiem nepārvietojas ārpus ceļiem un dabiskām brauktuvēm. Tāpat cilvēki aicināti – redzot pārkāpumus  zvanīt pa tālruni 26313500 un ziņot par novēroto.

Un vēl dažas ziņas

Pārtikas un veterinārais dienests uzdevis apturēt SIA "Sagitus" ražotā uztura bagātinātāja "Nateo D pilieni Forte", partijas numur 262301 izplatīšanu, informēja dienestā.  Šāds lēmums pieņemts, jo no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas saņemts ziņojums par vairākiem D vitamīna bērnu intoksikācijas gadījumiem, kas tiek saistīti ar šī vitamīna lietošanu. PVD veiks pārbaudes, tostarp ņemot paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem, lai noskaidrotu, vai ražotāja norādītā D vitamīna koncentrācija produktā nepārsniedz marķējumā norādīto. PVD aicina līdz pārbaužu beigām atturēties no šī produkta lietošanas uzturā.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa amatpersonas lūdz atsaukties aculieciniekus ceļu satiksmes negadījumam, kas notika 5. martā pulksten 16.24 Jēkabpils novadā, Variešu pagastā uz autoceļa Madona (Lazdona)–Ļaudona–Jēkabpils 36. kilometrā virzienā no Medņiem uz Variešiem. Ceļu satiksmes negadījumā tumši zilas krāsas automašīna “Škoda” sadūrās ar velosipēda vadītāju, kurš no gūtajām traumām gāja bojā notikuma vietā. Valsts policija aicina atsaukties ceļu satiksmes negadījuma aculieciniekus, kuri var sniegt jebkādu izmeklēšanai noderīgu informāciju, zvanot pa tālruņa numuru 110.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pacientiem ar savu ārstu turpmāk var nākties runāt tikai latviešu valodā; Vairākiem centralizētajiem eksāmeniem mainīti datumi; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Pacientiem ar savu ārstu turpmāk var nākties runāt tikai latviešu valodā. Pretējā gadījumā – pacientam ir pienākums nodrošināt tulka pakalpojumus. Grozījumus Pacientu tiesību likumā vakar atbalstīja Saeimas apakškomisijā, likuma izmaiņas sagatavojot otrajam lasījumam. Jautājums kļuvis aktuāls pēdējo mēnešu laikā, kad jaunie ārsti, kuri nezina krievu valodu, no pacientiem mēdz piedzīvot agresiju. Jauno ārstu asociācija iepriekš aicināja domāt par tulkiem, kuru pakalpojumus segtu pacienti. 18 pantu garajā Pacientu tiesību likumā vārdu "valsts valoda" patlaban nav. Taču tos plānots ieviest, nosakot, ka pacientam savu iespēju un zināšanu robežās ir pienākums valsts valodā sniegt ārstam informāciju. Ja pacients ārstu nesaprot vai viņš nevar izstāstīt valsts valodā, pacientam pie ārsta būs jānāk ar tulku. Ja ārsts pacienta runātajā valodā spēj komunicēt, tad to varēs darīt arī pēc plānotiem likuma grozījumiem. Plānots, ka grozījumi likumā stāsies spēkā nākamā gada oktobrī. 

Latvijas–Baltkrievijas robežas izbūves darbu laikā vakar bojā gājis uzņēmuma SIA "Pamatceļš" ekskavatora vadītājs, informēja būvniecības uzņēmums SIA "Citrus Solutions". Uzņēmumā skaidroja, ka nelaimes gadījums noticis, ekskavatoram ieslīdot upē. SIA "Pamatceļš" ir SIA "Citrus Solutions" robežas izbūvē piesaistīts apakšuzņēmējs. Notikumu izvērtē Valsts policija. Par notikušo informēts arī projekta pasūtītājs VAS "Valsts nekustamie īpašumi". Robežas būvniecības projekta komanda izsaka visdziļāko līdzjūtību bojāgājušā tuviniekiem. 

Šogad līdz 11. martam pašvaldības saņēmušas 406 miljonus eiro no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, informē Finanšu ministrija. Tajā skaitā februārī pašvaldības saņēmušas par 104,5 miljoniem eiro lielākus iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus nekā prognozēts. Saskaņā ar likuma "Par valsts budžetu" prognozētie iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi pašvaldību budžetos šogad ir 1,976 miljardi eiro. Savukārt nodokļa ieņēmumu procentuālais sadalījums pa ceturkšņiem ir noteikts šādā apmērā - pirmajā ceturksnī 21%, otrajā ceturksnī 23%, trešajā ceturksnī 28% un ceturtajā ceturksnī 28%. Pašvaldībām pirmā ceturkšņa prognozētie ieņēmumi ir 415 miljoni eiro, bet līdz 11. martam no gada sākuma pārskaitīti jau 406 miljoni eiro, līdz ar to pirmā ceturkšņa nodokļu ieņēmumu plāns pašvaldībām tiks pārpildīts.

Eiropas Savienības dalībvalstīm būs jāaizsargā mediju neatkarība, turklāt būs aizliegta visu veidu iejaukšanās redakcionālos lēmumos. Ar šādu ambiciozu solījumu nāk klajā Mediju brīvības akts, par kuru šodien gaidāms balsojums Eiropas Parlamentā. Attiecībā uz redakcionālās neatkarības stiprināšanu jaunā direktīva paredz stingrus noteikumus sabiedriskos mediju vadītāju un valdes locekļu atlases procedūrai; tie jāieceļ amatā uz pietiekami ilgu laiku. Sabiedrisko mediju finansējumam jābūt ilgtspējīgam un paredzamam. Tam vajadzētu mazināt arī mediju padarīšanu par propaganda kanāliem. Gan valsts iestādēm, gan pašvaldībām būs jāatklāj, cik daudz naudas kuram medijam piešķirts un cik reklāmas pirkts.

Kijiva bez ASV atbalsta turpinās zaudēt teritorijas, ASV Kongresā brīdināja Savienoto Valstu Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktors Viljams Bērnss. Bez papildu militārās palīdzības Ukraina var nonākt situācijā, kad tā kaujaslaukā pastāvīgi zaudē, uzskata ASV izlūkdienestu vadītāji. Ar savām bažām šajā sakarībā pirmdien Kongresā ikgadējā pasaules draudu apskata gaitā dalījās Bērnss un ASV nacionālās izlūkošanas direktore Evrila Heinsa. Tālāka ASV Ukrainas palīdzības aizkavēšana novedīs pie jauniem teritoriāliem zaudējumiem, bet sekas būs jūtamas Eiropā un Klusā okeāna reģionā, norādīja amatpersonas.

Eiropas Komisija ieteiks dalībvalstīm sākt oficiālas sarunas ar Bosniju un Hercegovinu par pievienošos Eiropas Savienībai, paziņojusi Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Bosnija un Hercegovina ir ES kandidātvalsts kopš 2022.gada, taču pirms iestāšanās sarunu sākšanas ar ES t bija jāīsteno virkne reformu. Leiena, uzrunājot Eiropas Parlamentu sacīja, ka Bosnija ir parādījusi, ka spēj izpildīt dalības kritērijus un pilsoņu vēlmi kļūt par daļu no ES. Iestāšanas sarunu sākšana ir tikai sākums garam reformu procesam, kas parasti ilgst gadiem, pirms valsts beidzot pievienojas ES.

Turpinām ziņas

Ministru kabinets apstiprinājis izmaiņas attiecībā uz centralizēto eksāmenu par vispārējo vidējo izglītību matemātikā un bioloģijā norises datumiem, kā arī monitoringa darbu fizikā un ķīmijā norises datumiem. Vidusskolas vispārīgā un optimālā līmeņa matemātikas eksāmens pārcelts uz agrāku laiku – 10. jūniju. Matemātikas augstākā līmeņa eksāmens pārcelts uz 10. jūniju (pirmā un otrā daļa) un 11. jūniju (trešā un ceturtā daļa). Savukārt 13. jūnijā (rakstu daļa) un 14. jūnijā (praktiskā daļa) notiks augstākā līmeņa bioloģijas eksāmens. Lai pēc iespējas mazāk traucētu pārējo skolēnu mācību procesu, visi optimālā līmeņa monitoringa darbi – fizikā, ķīmijā vai bioloģijā (pēc izvēles) – notiks vienā dienā – 24. aprīlī. Bet skolēni, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ monitoringa darbu šajā dienā kārtot nevarēs, to varēs izdarīt 8. maijā.

1. jūlijā Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā tiks uzsākta sertifikātu par pamatizglītību izsniegšana, tādēļ iepriekš noteiktais papildu norises laiks augstākā līmeņa programmēšanas tiešsaistes eksāmenam pārcelts uz 2. jūliju. Savukārt 1. jūlijā noteikts papildu norises laiks augstākā līmeņa eksāmenam ķīmijā tiem skolēniem, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ nevarēs to kārtot plānotajā laikā.

Gludekļi, ar tiem saistītas fotogrāfijas un liecības jau vairāku desmitu gadu garumā ir privātkolekcionāra no Rīgas Dmitrija Zaiceva aizraušanās. Kolekcijā apkopoti vairāki simti priekšmetu no dažādiem gadsimtiem un teju visas pasaules. Viena no izstādēm ar neparastākajiem un ceļošanai piemērotākajiem gludekļiem tagad apskatāma arī Daugavpilī. Izstādes apmeklētājus pārsteidz, ka senie gludekļi veidoti arī no koka, stikla un čuguna, nereti dekorēti ar dažādiem kalumiem un figūrām.  Ideja veidot gludekļu kolekciju radās pirms vairāk nekā 25 gadiem, uzsākot uzņēmējdarbību veļas ķīmiskajā tīrīšanā. Šajā laikā sakrāti vairāki simti priekšmetu. Gludekļu kolekcijas izstāde Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā būs līdz 9. jūnijam. Vienlaikus aptuveni 40 gludekļi no Japānas šobrīd skatāmi izstādē Mālpils muižā, bet vēl citi Rīgas Jūgendstila centrā.

Un vēl

Šīs nedēļas otrajā pusē gan naktis, gan dienas Latvijā kļūs siltākas, brīvdienās gaidāmi nokrišņi, prognozē sinoptiķi. Ceturtdien nav gaidāmi lieli nokrišņi un daudzviet uzspīdēs saule.  Piektdien debesis galvenokārt segs mākoņi, vietām uzlīs un vējš mēreni pūtīs no dienvidiem. Gaisa temperatūra naktī būs +3..+8 grādi, dažviet Latgalē gaiss atdzisīs līdz nulle grādiem, un dienā termometra stabiņš pakāpsies līdz +7..+12 grādiem.

Līdzīga gaisa temperatūra saglabāsies sestdien, bet valsts lielākajā daļā palaikam gaidāms lietus. Svētdien un pirmdien laiks kļūs vēsāks, gaidāms ne tikai lietus, bet arī sniegs. Atbilstoši pašreizējām prognozēm nākamnedēļ kopumā būs maz nokrišņu un gaisa temperatūra siltākajās pēcpusdienās var pakāpties virs +10 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Diskutē par viedierīču aizliegšanu skolās: Advokatūras dienās varēs saņemt advokātu bezmaksas konsultācijas; un Noskaidroti "Lielās mūzikas balvas 2023" laureāti

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas padomes saņemtajā anonīmajā studentu aptaujā ir minēts, ka 8,2% no respondentiem ir saskārušies ar seksuālā rakstura uzvedību. Savukārt 33,6% ir dzirdējuši kādu stāstām vai vēstot par saskarsmi ar šāda rīcību akadēmijā. Šis cipars ir satraucošs un norāda uz problēmas sistemātisko raksturu, nevis dažiem gadījumiem, teikts akadēmijas padomes 13. martā izsūtītajā paziņojumā. Tiek norādīts, ka arī diemžēl nav ziņu, ka rektors būtu piedāvājis studentēm, kas saņēmušās sniegt oficiālu liecību, psihologa palīdzību. Tāpat padome pauž satraukumu, ka akadēmijā turpinās iebiedēšanas atmosfēra. Zināms, ka viens padomes loceklis 11. martā runājis ar vienu studenti, kura paudusi satraucošas ziņas par notiekošo vienā katedrā, taču tagad nevēlas komunicēt un vēlas palikt anonīma.

Vai skolās ir vieta viedierīcēm? Saeimas atbildīgā komisija šodien  sāk skatīt portāla "ManaBalss.lv" iniciatīvu, lai aizliegtu personīgās viedierīces sākumskolā un pamatskolā. Kā norāda iniciatīvas autors, aizliegums uzlabotu sekmes un spēju koncentrēties mācībām, kas it sevišķi svarīgi ir jaunāko klašu bērniem.  Redzot katru dienu, kāda ir situācija skolā, kad skolēni ik starpbrīdi pavada telefonā, – viņiem ir grūti viedierīces nolikt malā, sākoties mācību stundai; vienkārši nespēj koncentrēties un mācīties telefona dēļ, – tāpēc iniciatīvas autora Jānis Viegliņš, kas ir Valles pamatskolas direktors, nolēma veidot šo iniciatīvu un aicināt veikt attiecīgos grozījumus Izglītības likumā, aizliedzot personīgo viedierīču izmantošanu sākumskolās un pamatskolās.

Eiropas Centrālās bankas Padome drīz sāks mazināt procentu likmes, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas prezidents un ECB Padomes loceklis Mārtiņš Kazāks. Pagājušajā nedēļā bankas Padome apsprieda eirozonas ekonomikas attīstības prognozes un nolēma atstāt eiro procentu likmes nemainīgas 4% līmenī. Kazāks norāda, ka eirozonā inflācija kļūst arvien lēnāka un tuvojas 2% mērķim. Vienlaikus vārgums ekonomikā ir ievilcies, un arī šogad strauju izaugsmi neredzēsim. Lai gan darba tirgū redzams neliels atslābums, darba tirgus joprojām ir spēcīgs un bezdarbs ir vēsturiski zemos līmeņos, savukārt algu kāpums ir straujāks par cenu kāpumu, un iedzīvotāju pirktspēja pamazām atgūstas no inflācijas šoka.

ASV prezidents Džo Baidens ir devis rīkojumu steidzami piešķirt 300 miljonus dolāru lielu militāro palīdzību Ukrainai no Pentagona līdzekļiem. Tikmēr  Čehijas mediji vēsta, ka valsts saņēmusi provizorisku piekrišanu par vēl 200 tūkstoši artilērijas šāviņu iepirkumu Ukrainas vajadzībām papildus jau apstiprinātajam 300 tūkstoši šāviņu iepirkumam. ASV Ukrainai tuvākajā laikā piegādās artilērijas lādiņus, zenītraķetes "Stinger", munīciju reaktīvās artilērijas sistēmām "HIMARS", prettanku ieročus un pretgaisa aizsardzības raķetes.

Viļņā otrdien, 12. martā, noticis uzbrukums mirušā Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, ziņoja neatkarīgie Krievijas mediji un Navaļnija preses sekretāre. Trešdienas rītā Volkovs publicēja paziņojumu, ka ir jau mājās no slimnīcas un pateicās par atbalsta vārdiem.

Turpinām ziņas

Arī šogad turpinās tradīciju atzīmēt Advokatūras gadadienu. Šogad Latvijas advokatūra svin savu 103. jubileju. Saistībā ar šo notikumu tiks rīkotas bezmaksas juridiskās palīdzības dienas, kad zvērināti advokāti un zvērinātu advokātu palīgi savu iespēju robežās un brīvprātīgi sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas. Konsultāciju dienas norisināsies no 18. līdz 22.marta, kad Advokatūras dienu laikā iedzīvotāji visā Latvijā varēs saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas dažādās tiesību nozarēs.
Jēkabpilī Advokatūras dienās bezmaksas konsultācijas sniegs zvērinātas advokātes Ausma Rozenberga un Kristīne Ozola. Ausma Rozenberga konsultēs 19.martā no pulksten 11.00 līdz 17.00 mutiski birojā Jēkabpilī, Brīvības ielā 140/142-5 vai telefoniski - 29269587. Savukārt Kristīne Ozola - 21.martā, konsultācijas notiks tikai klātienē Jēkabpilī, Bebru ielā 2-7.  Uz konsultāciju iepriekš jāpierakstās, zvanot uz tālruni 29256484. Ik gadu Advokatūras dienu laikā tiek sniegtas aptuveni 1000 bezmaksas konsultācijas Latvijas iedzīvotājiem par dažādiem jautājumiem. Šogad Advokatūras dienas norisināsies jau 15. reizi. Bezmaksas konsultācijas sniegs vairāk nekā 100 zvērināti advokāti un viņu palīgi no visas Latvijas. Konsultācijai var pieteikties mājaslapas "www.advokatura.lv" sadaļā "Advokatūras dienas”.

Izglītības un zinātnes ministrija rīt vienos dienā rīkos diskusiju par jauno pedagogu atalgojuma finansēšanas modeli "Programma skolā”. Ar sarunu ministrija vēlas veidot vienotu izpratni par jaunu atalgojuma modeli, kā arī atbildēt uz neskaidriem jautājumiem. Tos iespējams iesūtīt iepriekš ministrijas "Facebook" lapā vai uzdot tiešraides laikā. Sarunā aicināti piedalīties izglītības iestāžu vadītāji, pedagogi un pašvaldību izglītības pārvalžu vadītāji. Sarunai tiešraidē ministrijas "Facebook" lapā varēs pievienoties ikviens interesents.

Un vēl

Latvijas Nacionālajā operā un baletā otrdien notika "Lielās mūzikas balvas" pasniegšanas ceremonija, kurā paziņoti laureāti astoņās kategorijās. "Par mūža ieguldījumu" balvu saņēma komponists Vilnis Šmīdbergs un pianists Arnis Zandmanis. Savukārt kategorijā "Gada jaunais mūziķis" uzvaras laurus plūca dziedātāja Katrīna Paula Felsberga. Kategorijā "Gada jaundarbs" laureāta godā tika Jura Karlsona Simfoniska vīzija "Noslēpumainais dārzs". Kategorijā "Par izcilu interpretāciju" balvu ieguva altiste Ilze Kļava par komponista Pētera Vaska Altkoncerta atskaņojums 15.aprīlī koncertzālē "Cēsis" kopā ar Tallinas kamerorķestri un diriģentu Juhu Kangasu. Kategorijā "Gada ansamblis" sudraba statuete nonāca pie "Trio Palladio", savukārt kategorijā "Gada kamerizrāde" laureāts ir Annas Veismanes kamerizrāde "Dzeltens trotuārs" Dzintaru koncertzālē. Kategorijā "Gada koncerts" laureāta godā iecelts Riharda Vāgnera operas "Zigfrīds" koncertatskaņojums 29.jūlijā koncertzālē "Cēsis". "Auditorijas simpātijas" balsojumā balvu saņēma nominants kategorijā "Gada jaunais mūziķis" - trombonists Vadims Dmitrijevs.  "Lielā mūzikas balva" ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. Balvu organizē VSIA "Latvijas koncerti" sadarbībā ar Kultūras ministriju.




Atstājiet komentāru