2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.aprīlī

Radio1 ziņas pulks ten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā februārī bijis augstāks bezdarba līmenis nekā ES un eirozonā vidēji; Atvērta pieteikšanās Zemgales biznesa forumam; un Kāda nomināla banknotes visbiežāk tiek viltotas?


Latvijā februārī bezdarba līmenis bija 6,9%, un tas bijis augstāks nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji, liecina trešdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati. Pēc šiem datiem, augstāks bezdarba līmenis ES dalībvalstu vidū februārī bija Spānijā, Grieķijā, Zviedrijā, Igaunijā un Lietuvā. Savukārt zemākais bezdarba līmenis februārī reģistrēts Čehijā, Polijā, un Slovēnijā. ES vidēji bezdarbs, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, februārī bija 6% līmenī, bet eirozonas dalībvalstīs vidēji tas bija 6,5%. "Eurostat" dati liecina, ka februārī blokā bez darba bijuši 13,2 miljoni cilvēku.

Prokuratūra cēlusi apsūdzību bijušajai Saeimas deputātei Glorijai Grevcovai par Krievijas īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un izsludinājusi viņu meklēšanā. Grevcova neesot reaģējusi uz izsūtītajām pavēstēm, nelīdzējusi arī piespiedu atvešana, jo viņa nebija atrodama savā dzīvesvietā, tādēļ šonedēļ persona izsludināta meklēšanā, norāda prokuratūrā. Neraugoties uz izsludināšanu meklēšanā, Grevcova joprojām ir aktīva sociālajos tīklos. Tāpat eksdeputāte no "Apvienības jaunlatvieši" saraksta ir pieteikta kā otrais numurs vasarā paredzētajām Eiroparlamenta vēlēšanām. Apsūdzība sievietei celta pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par kara noziegumu attaisnošanu un nacionālā naida izraisīšanu. Par šādiem nodarījumiem var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem.

Izglītības un zinātnes ministrija aicina Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju izveidot darba grupu vai veikt konsultācijas ar ministriju, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, Valsts robežsardzi un Ārlietu ministriju, lai pilnveidotu Imigrācijas likumu un novērstu nelegālās migrācijas riskus, kā aizsegu izmantojot izglītības iegūšanu. Ministrija norāda, ka vairākas, pārsvarā privāto un juridisko personu dibinātās koledžas piesaista trešo valstu izglītojamos nevis ar mērķi studēt Latvijā, bet faktiski kā ceļu uz imigrāciju Eiropas Savienībā, un šādos gadījumos ne studijas, ne citas mācības Latvijā praktiski nenotiek.  Ministrija uzskata, ka minētā prakse apdraud valsts tēlu, kā arī Latvijas augstākās izglītības prestižu.

Lai papildinātu karavīru rindas, Ukraina trešdien samazinājusi mobilizācijas vecumu no 27 līdz 25 gadiem. Jaunais mobilizācijas likums stājās spēkā dienu pēc tam, kad to parakstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Ukrainas parlaments to pieņēma pagājušajā gadā. Kādēļ prezidents vilcinājās ar likuma parakstīšanu, nav skaidrs. Viņš to publiski nekomentēja, un amatpersonas nesniedza nekādus paskaidrojumus un klusēja arī par to, cik daudz jaunu karavīru valsts cer iegūt un kādās vienībās. Iesaukšana armijā ir sensitīvs jautājums Ukrainā, ņemot vērā pieaugošo kājnieku un munīcijas trūkumu. Ukrainas karavīru vidējais vecums ir aptuveni 40 gadi, līdzīgi kā Krievijas armijā, norāda militārie analītiķi. Daļa ukraiņu bažījas, ka gados jaunu pieaugušo izslēgšana no darbaspēka radīs negatīvu efektu, jo vēl vairāk kaitēs kara izpostītajai ekonomikai, bet karavīru trūkums kļuvis par aktuālu problēmu, Kijivai gatavojas gaidāmajai Krievijas ofensīvai vasarā.
 
Taivānas austrumu piekrasti trešdienas rītā satricināja spēcīga zemestrīce, kurā gājuši bojā vismaz deviņi cilvēki un vairāk nekā 800 guvuši ievainojumus, paziņojušas Taivānas varasiestādes. 127 cilvēki iesprostoti tuneļos un ēku drupās, ziņo valsts ugunsdzēsības dienests. ASV Ģeoloģiskais dienests ziņo, ka zemestrīces stiprums bija 7,4 magnitūdas, tās epicentrs atradās jūrā 18 kilometrus uz dienvidiem no Hualjeņas pilsētas, bet hipocentrs bija 34,8 kilometru dziļumā. Stingrie celtniecības noteikumi un gatavība dabas katastrofām, šķiet, palīdzējusi izvairīties no lieliem cilvēku upuriem Taivānā, kur regulāri notiek zemestrīces. Pēc zemestrīces Taivānā, Japānā un Filipīnās tika izsludināti brīdinājumi par cunami, kas vēlāk tika atsaukti. Zemestrīcē sagruva vairākas ēkas Hualjeņas pilsētā. Uz laiku tika apturēta vilcienu satiksme visā Taivānā un metro satiksme Taibejā, bet situācija galvaspilsētā drīz normalizējās un satiksme tika atjaunota. Taibejas Seismoloģijas cents paziņojis, ka trešdienas rītā notikusī zemestrīce ir spēcīgākā pēdējo 25 gadu laikā.

Turpinām ziņas

Lai nodrošinātu, ka pilsētas ir gatavas neparedzamiem notikumiem nākotnē, par galveno valstspilsētu uzstādījumu jākļūst pilsētu ekonomiskās, sociālās un vides noturības izturības stiprināšanai, pausts jaunajā Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izstrādātajā valstspilsētu darbības stratēģijā līdz 2027.gadam. Dokumentā norādīts, ka galvenie aktuālie izaicinājumi, kas skars visas valstspilsētas tuvākajos gados ir iedzīvotāju skaita sarukšana un sabiedrības novecošanās, mājokļu trūkums, tajā skaitā mājokļi par pieņemamām cenām, un enerģētikas krīze. Saskaņā ar asociācijai pieejamo informāciju demogrāfiskās prognozes Latvijas valstspilsētām līdz 2030.gadam ir pesimistiskas. Teju visās valstspilsētās paredzams iedzīvotāju skaita sarukums. Jēkabpilij prognozēts iedzīvotāju skaita sarukums par 16 procentiem.

Atvērta pieteikšanās Zemgales biznesa forumam "Pieredze un atbalsts eksporta veicināšanai", kas 16.aprīlī notiks Jēkabpilī. Biznesa foruma programma paredzēta, lai sniegtu informāciju un atbalstu uzņēmējiem, kas vēlas attīstīt savu biznesu un paplašināt klātbūtni eksporta tirgū. Pasākuma laikā tiks piedāvāta informācija un diskusija par dažādiem uzņēmējdarbības atbalsta pasākumiem Zemgales plānošanas reģionā, tirdzniecības un rūpniecības kameras sniegtajiem pakalpojumiem uzņēmēju eksportspējas veicināšanai, "Altum" un latvijas investīciju un attīstības aģentūras atbalstu eksporta attīstībā. Tāpat uzņēmēju pārstāvji dalīsies savā pieredzē un stāstīs par pārdošanas kanāliem un e-komercijas platformām eksporta attīstībā. 

Un vēl

Eiro viltojumu skaits eirozonas valstīs pērn saglabājies zemā līmenī, visvairāk viltotas 20 un 50 eiro naudas zīmes. Savukārt Latvijā eiro viltojumu skaits pieaudzis par 40% un izplatītākais ir 2 eiro monētas viltojums, liecina Latvijas Bankas jaunākais, 2024. gada pavasara "Maksājumu radars". Pērn uz 1 miljonu īstu banknošu apgrozībā bija 16 viltotas naudas zīmes. Tas ir neliels kāpums salīdzinājumā ar 2022. gadu un 2021. gadu, kad uz 1 miljonu īstu banknošu apgrozībā bija attiecīgi 13 un 12 viltotas naudas zīmes. Kopumā 2023. gadā eirozonā no apgrozības izņemts aptuveni 467 tūkstoši viltotu eiro banknošu, no kurām vairāk nekā 70% bija 20 un 50 eiro nominālvērtības banknotes.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug bezskaidrās naudas maksājumu īpatsvars;  Turpina samazināties saslimšana ar gripu; un Daugavas muzejs aicina piedalīties fotokonkursā par Daugavu.


Bezskaidrās un skaidrās naudas maksājumu attiecība Latvijā 2024. gada februārī bija 77% pret 23%, informē Latvijas Bankas pārstāvji, atsaucoties uz jaunāko 2024. gada pavasara Latvijas Bankas "Maksājumu radaru". Tas ir vēsturiski augstākais bezskaidrās naudas maksājumu īpatsvars, uzsver Latvijas Bankas pārstāvji. Maksājumu radara" dati liecina, ka modernās tehnoloģijas iegūst arvien lielāku lomu maksājumu jomā. 2024.gada februārī būtiski auga zibmaksājumu lietošana - tos ikdienā izmanto 41% aptaujāto, kas ir par 10 procentpunktiem vairāk nekā pirms pusgada. Pieaugusi arī viedtālruņu izmantošana maksājumos, sasniedzot 22,5%, kamēr 2023.gada augustā tie bija 19%, bet 2023.gada februārī - 16%. Vienlaikus pusgada laikā nemainīga - 68% līmenī - saglabājusies bezkontakta karšu izmantošana, kas ir pieaugums par pieciem procentpunktiem salīdzinājumā ar 2023.gada februāri.

Tiesa šonedēļ sāks skatīt krimināllietu, kurā par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēta 14. Saeimas deputāta amata kandidāte Inga Tuhbatova. Viņa 2022. gadā kandidēja vēlēšanās no tolaik Alda Gobzema vadītās partijas "Katram un katrai" saraksta. Savukārt Eiroparlamenta vēlēšanās viņa kandidē no partijas "Apvienība jaunlatvieši". Sieviete apsūdzēta par informācijas nelikumīgu vākšanu un nodošanu Krievijas izlūkdienestam tā uzdevumā ar citas personas starpniecību.Viņa ieguvusi un nodevusi tālāk ziņas, kas skar gan ikdienas norises Latvijā, gan Latvijas aizsardzības sistēmu un drošību kopumā. Plašāku informāciju par vāktās informācijas saturu prokuratūra patlaban nesniedz, tomēr Valsts drošības dienests medijus iepriekš informēja, ka persona noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadītājiem sniedza informāciju par NATO militārās tehnikas pārvietošanos, izvietojumu un kaujas spējām Latvijas teritorijā, zinot, ka šo informāciju plānots nodot Krievijas specdienestiem.

Latvija plāno ar Ukrainu slēgt vienošanos par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām, apņemoties šogad un nākamos divus gadus sniegt Ukrainai militāro atbalstu 0,25% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta. Kā atzīmēts Ārlietu ministrijas sagatavotajā informatīvā ziņojuma projektā, 2024.gadā 0,25% no IKP sasniegts aptuveni 112 miljonus eiro. Finansējums šīm mērķim tiks rasts no Aizsardzības ministrijas budžeta. Latvijas un Ukrainas vienošanos par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām plānots parakstīt 11.aprīlī Trīs jūru iniciatīvas samita laikā Viļņā. No Latvijas puses to parakstīs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Vienošanās būs politisks, juridiski nesaistošs dokuments.

Francijā spozmi atguvis Versaļas pils parka centrālais elements – restaurēta Apollona strūklaka, kas vienmēr tūristus pievilkusi kā magnēts. Tā projektēta 17. gadsimtā pēc Francijas karaļa Luija 14.tā jeb Saules karaļa pasūtījuma. Majestātisks, četru zirgu ratos un jūras radījumu pavadīts, Apollons iznirst pretī saulei tikpat spožs kā 1671. gadā, kad strūklaku ierīkoja pils parkā. Apollons kā mākslas, saules un dziedināšanas dievs simbolizē spēku, saprātu un mieru. Karalis Luijs 14.tais sevi asociēja ar Saules dievu. Nopietnu restaurāciju skulptūras nebija piedzīvojušas 100 gadu. Atjaunoto  Apollona strūklaku iedarbināja marta pēdējās dienās, kad pils parkā sākās Muzikālo strūklaku izrādes. 

NATO ārlietu ministri apsprieduši priekšlikumu izveidot jaunu fondu Ukrainas atbalstam turpmākajiem pieciem gadiem 100 miljardu eiro apmērā. Alianses vadītāja Jensa Stoltenberga plāns paredz arī to, ka NATO misija no ASV vadītās grupas, kas pašlaik palīdz pārraudzīt atbalstu, pārņems lielāku kontroli pār ieroču piegādes koordinēšanu Kijivai. Paredzams, ka galīgais lēmums par Ukrainas fondu tiks pieņemts NATO līderu samitā Vašingtonā jūlijā un tam vajadzētu mierināt Ukrainu, jo tās dalība NATO nevirzās uz priekšu tā kā Kijiva vēlētos. Amatpersonas apgalvo, ka šāds plāns varētu gādāt par nepārtrauktu ieroču plūsmu uz Ukrainu arī tad, ja šī gada novembrī ASV prezidenta amatā atgrieztos Donalds Tramps. Šis solis iezīmētu arī būtisku pavērsienu Rietumu militārajā aliansē, kas līdz šim kā organizācija atteicās sūtīt ieročus Ukrainai, baidoties, ka tas NATO varētu tuvināt konfliktam ar Krieviju.

Turpinām ziņas

Pagājušās nedēļas gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa rezultāti liecina, ka turpina samazināties gripas un Covid-19 pacientu skaits. Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 610 pacienti, no kuriem 98 pacientiem, balstoties uz tipisku klīnisko ainu, noteikta diagnoze "gripa". Saslimšanas gadījumi reģistrēti arī Jēkabpils pilsētā un novadā. Joprojām visvairāk slimo bērni. Kopš sezonas sākuma ģimenes ārstu praksēs reģistrēti 3 tūkstši 300 klīniskie gripas gadījumi. Pagājušās nedēļas laikā no gripas miris viens cilvēks, kas ir jau 56.šjā sezonā.  

Arī Covid-19 gadījumu skaits Latvijā turpina samazināties – laboratoriski apstiprināti 18 gadījumi, kopumā veikti 513 laboratoriskie testi uz vīrusa klātbūtni. Stacionēti 20 Covid-19 pacienti. Jau mēnesi stacionāros nav pacientu ar smagu Covid-19 slimības gaitu, tomēr pagājušajā nedēļā reģistrēts viens Covid-19 pacientu nāves gadījums.  Mediķi atgādina, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties no nopietnas saslimšanas ar gripu un Covid-19, ir vakcinācija.

Un vēl

Jēkabpilieši un citi novada un apkārtējo novadu iedzīvotāji  aicināti piedalīties Daugavas muzeja izsludinātajā foto konkursā “Cilvēks un Daugava”. Ikviens topošais un esošais fotomākslinieks aicināts iesniegt iepriekš radītus kadrus vai notvert jaunus foto mirkļus ar Daugavas klātesamību ikdienas notikumos un svētkos, pamanot agrāk nenovērtētus momentus, ievērojot cilvēka un upes simbiozi. Fotogrāfijā jebkādā mākslinieciskā formā jābūt ietvertai Daugavai, aprakstā arī norādot precīzu fotogrāfēšanas vietas lokāciju. Pieteikšanās foto konkursam atvērta līdz 30. aprīlim. Žūrijas izvēlēti labākie darbi piedalīsies brīvdabas fotogrāfiju izstādē Daugavas muzeja parkā. Viens konkursa dalībnieks var iesniegt līdz 3 fotogrāfijām. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: No LTRK varētu izslēgt uz Krieviju un Baltkrieviju eksportējošus uzņēmumus; Jēkabpilī darbu sākusi Atskurbtuve; un Kāds bijis marts sinoptiķu vērtējumā?


Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes tuvākajā sēdē, kas notiks 18.aprīlī, plānots vērtēt iespēju pārtraukt sadarbību ar uzņēmumiem, kuri eksportē uz Krieviju un Baltkrieviju. Patlaban kameras biedru sastāvā ir 25 uzņēmumi, kas eksportē preces uz Krieviju un Baltkrieviju. Tajā skaitā astoņi uzņēmumi ir loģistikas kompānijas, piecas ir medicīnas un farmācijas kompānijas, divi ir tekstila uzņēmumi, divi pārtikas uzņēmumi, savukārt vēl astoņu uzņēmumu eksporta portfelis uz minētajām valstīm tiks precizēts sarunu gaitā.

Jau ziņots, ka šodien visā Latvijā norisinās izglītības organizācijas "Junior Achievement Latvia"  rīkotais karjeras izglītības pasākums skolēniem Ēnu diena. Šogad ar dažādām profesijām skolēnus iepazīstina 2 tūkstoši 180 ēnu devēji, kopumā piedāvājot 12 tūkstoši 753 vakances. Pieprasītākās profesijas, ņemot vērā kopējo pieteikumu skaitu, skolēnu vidū ir programmētājs - 299 pieteikumi, policijas inspektors - 276 pieteikumi, gaisa kuģa stjuarts - 232, zobārsts - 226, jurists - 217, fizioterapeits - 213, arhitekts - 187 un ķirurgs - 185.  Savukārt ēnu devēju piedāvātākās profesijas ir policijas inspektors - 399 vakances, projektu vadītājs - 254, ugunsdzēsējs/glābējs - 223, programmētājs - 201, bibliotekārs - 176, sabiedrisko attiecību speciālists - 171, jurists - 142 un farmaceits - 135.

Visvairāk vidusskolēnu pieteikušies kārtot monitoringa darbu bioloģijā, bet vismazāk ķīmijā, liecina Valsts izglītības satura centra apkopotie dati. Monitoringa darbu bioloģijā pieteikušies kārtot 5 tūkstoši 289 skolēni, bet ķīmijā – tūkstoš 556. Monitoringa darbu dabaszinībās kārtos 2 tūkstoši 700 skolēni, savukārt fizikā – 2 tūkstoši 646 skolēni. Šajā mācību gadā pirmo reizi vidusskolā norisināsies monitoringa darbi STEM jeb zinātnē, tehnoloģijās, inženierzinātnēs un matemātikas mācību priekšmetos. Tos ieviesa, lai izveidotu eksāmena saturu, ko vidusskolu beidzēji no 2025./2026.mācību gada kārtos kā obligāto centralizēto eksāmenu.

Pirms mēneša Igaunijas valdība rosinājusi ieviest nodokli saldinātiem dzērieniem. Mērķis ir veicināt sabiedrības veselību. Dzērienu ražotāji pauž bažas, ka tas radīs zaudējumus uzņēmējiem un nedos lielu pienesumu valsts budžetam. Tiesa, tik ātri nodokļa piemērošana limonādēm un citiem paaugstināta salduma līmeņa dzērieniem var arī nenotikt. Šobrīd izstrādātais likumprojekts paredz, ka ar nodokli plāno aplikt dzērienus, kuru sastāvā cukura īpatsvars ir vismaz pieci grami uz simt mililitriem vai arī, ja dzērienu sastāvā iekļauti mākslīgie saldinātāji. Nodokli nepiemērotu alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī dabīgajām sulām un dažādiem piena produktiem, to starpā iebiezinātajam pienam ar cukuru. Pret nodokļa ieviešanu aktīvi protestē ražotāji.

ASV bažījas par iespējamiem Irānas uzbrukumiem Tuvajos Austrumos izvietotajiem amerikāņu militārajiem spēkiem, lai atriebtos par Izraēlas šonedēļ veikto uzlidojumu islāma republikas diplomātiskajai pārstāvniecībai Sīrijas galvaspilsētā Damaskā, kur nogalināja vairākas augsta ranga Irānas militārpersonas. Izraēla nav atzinusi savu saistību ar nāvējošo uzbrukumu, bet ASV Aizsardzības departaments paziņoja, ka to ir paveikuši izraēlieši. Vašingtona arī noliedza, ka būtu zinājusi par Izraēlas plāniem. Bet ir skaidrs, ka Izraēla tik precīzu triecienu nevarēja veikt bez amerikāņu piegādātajiem modernajiem ieročiem. ASV aizvien ir Izraēlas neaizstājama sabiedrotā un ieroču piegādātāja, kas nodrošina aptuveni 70% no Izraēlas ieroču importa un aptuveni 15% no Izraēlas aizsardzības budžeta.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī no 1.aprīļa darbu sākusi “Atskurbtuve”, kas atrodas Andreja Pormaļa ielā 125. Tā izveidota, kā SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” struktūrvienība. Sarunā ar Radio1 SIA « Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētājs Ervīns Keišs sacīja, ka “Atskurbtuves” atvēršanas dienā tajā uzņemts arī pirmais klients. Līdz ceturtdienas rītam tādi bijuši divi. Slimnīca šajā atskurbtuvē nesniedz ārstniecības pakalpojumus. Tas ir tikai un vienīgi atskurbšanas pakalpojums. Slimnīca ir operators jeb tas, kas uzrauga un ikdienā arī sniedz šo pakalpojumu. Ervīns Keišs informē, ka “Atskurbtuve” strādā režīmā 24/7 un klientus uzņem visu diennakti, šeit maiņu darbā strādā četri darbinieki. Atskurbšanas telpas ir aprīkotas ar videokamerām. Kad tiek uzņemts klients, kuram nepieciešams atskurbšanas pakalpojums, vajadzības gadījumā tā veselības stāvokli izmeklē no slimnīcas “Uzņemšanas nodaļas” pieaicināts mediķis. Ja tiks konstatēts, ka pacientam nepieciešama medicīniskā palīdzība, viņš tiks pārvietots uz “Uzņemšanas nodaļu”. Ervīns Keišs sacīja, ka atskurbšana ir maksas pakalpojums un klientam izrakstoties tiek izrakstīts rēķins. Atkarībā no klientu skaita, maksa par diennakti atskurbtuvē ir 70-80 eiro. Gadījumos, ja klients par pakalpojumu nemaksās un šo maksu nevarēs piedzīt, visticamāk, to nāksies segt pašvaldībai, kurā persona deklarēta. 

Siltais laiks Lieldienu brīvdienās, kā arī sinoptiķu prognozes brīvdienām un nākamajai nedēļai, solot siltu laiku aktualizējis jautājumu par apkures sezonas noslēgšanu. SIA JK namu pārvalde informē, ka mainīgajos pavasara apstākļos, kad saulains laiks mijas ar nokrišņiem un naktī temperatūra vēl svārstās ap nulli vai nedaudz virs tās, bet dienā mēdz iesilt virs +10 grādiem, SIA JK Namu pārvalde apsaimniekoto daudzdzīvokļu māju siltummezgli tiek noregulēti siltumenerģijas taupīšanas režīmā. Tas nozīmē, ka apkure automātiski izslēdzas, ārgaisa temperatūrai sasniedzot +12 grādus, un ieslēdzas, temperatūrai pazeminoties. Viņa piebilst, ja dzīvoklī ir pārāk karsti vai auksti, iedzīvotāji var vērsties Namu pārvaldes dispečerdienestā, zvanot 29406016. Savukārt centralizēti apkure Namu pārvaldes apsaimniekotajām mājām tiek atslēgta, ja vidējā gaisa temperatūra trīs diennaktis pēc kārtas ir augstāka par +8 grādiem. 

Un vēl

Pavasara pirmā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +3,4 grādi jeb 3,2 grādi virs marta normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Iepriekš tik silts marts bija 2014. un 2015.gadā, savukārt rekords pieder 2007.gadam, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra sasniedza +4,4 grādus. Zemākā gaisa temperatūra pagājušajā mēnesī bija -10 grādi 11.martā Madonā, savukārt maksimālā temperatūra bija +22,8 grādi mēneša pēdējā dienā Zvejniekciemā. Iepriekšējais marta nacionālais siltuma rekords bija +20,8 grādi 1968.gada 30.martā Mērsragā. Kopumā pagājušajā mēnesī tika pārspēti 53 siltuma rekordi. Vidējais nokrišņu daudzums šā gada pavasara pirmajā mēnesī bija 23,6 milimetri jeb 64% no normas. Stiprākās vēja brāzmas - 20,2 metri sekundē - tika novērotas 14.martā Ventspilī. Saules spīdēšanas ilgums valsts lielākajā daļā pārsniedza vidējo 1991.-2020.gada rādītāju, Daugavpils pusē saule spīdēja pat uz pusi vairāk nekā ierasts.

Atstājiet komentāru