2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 13.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 13.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Dons Eirovīzijā izcīna 16.vietu, uzvar Šveice; Aknīstē no šodienas var bez maksas nodot elektrotehniku, un Saukas draudze aicina doties svētceļojumā.


Sestdien, 11. maijā, aizvadīts 68. Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls, kurā laurus plūca Šveice ar Nemo dziesmu "The Code". Latvijas pārstāvis Dons izcīnīja 16. vietu. Dona izpildītajai dziesmai Eirovīzijas dalībvalstu žūrijas kopumā piešķīra 36 punktus, bet skatītāju balsojumā dziesma "Hollow" ieguva 28 punktus, kopā saņemot 64 punktus. Tikmēr 2024. gada Eirovīzijas uzvarētājam Nemo, uzstājoties uz skatuves jau kā uzvarētājam, viņa izcīnītā trofeja priekšnesuma laikā izkrita no rokām un saplīsa. Ieraksts "Instagram" liecina, ka viņš saplīsušās balvas vietā dabūja jaunu. Eirovīzijā 2. vietā ierindojās Horvātija, bet 3. vietu ieguva Ukraina. Finālā par uzvaru sacentās 25 valstis – tai skaitā visas Baltijas valstis. Lietuva ieguva 14. vietu, bet Igaunija – 20. vietu. Fināla dienā Eirovīzijas rīkotāji paziņoja, ka no dalības finālā izslēgta Nīderlande. Līdz ar to Eirovīzijā par uzvaru sacentās 25 valstis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju jeb VARAM tomēr pārdēvēs par Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju, paredz Tiesību aktu portālā pieejamais valdības rīkojuma projekts. Iepriekš bija plānots, ka no 1.jūlija, pēc VARAM un Klimata un enerģētikas ministrijas reorganizācijas, tā tiktu pārdēvēta par Klimata, enerģētikas un vides ministriju, bet VARAM - par Dabas aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju jeb DARAM. Pēc pēdējām izmaiņām saskaņošanā esošajā rīkojuma projektā norādīts, ka VARAM tiks pārdēvēta par Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju, zaudējot nosaukumā saistību ar vidi vai dabu. Tādējādi ministrijas nosaukuma abreviatūra VARAM paliks nemainīga. Taču tiek norādīts, ka ministrija būs vadošā valsts pārvaldes iestāde dabas aizsardzības jomā.

Lai mazinātu meža mašīnu negatīvo ietekmi uz meža ceļu kvalitāti, AS "Latvijas valsts meži" izmantos gumijas paklāju klājumu, kas amortizē tehnikas radīto spiedienu un neļauj kāpurķēdēm iespiesties ceļa segumā, to bojājot, liecina valsts mežu publiskotā informācija. Gumijas paklāju klājumu izmantos vietās, kur kokmateriālu pievešanas ceļš krustojas ar meža ceļu un var veidoties iespiedumi un izrāvumi ceļa segumā. Uzņēmuma pārstāvji skaidro, ka gumijas paklāju pamatā ir sasmalcinātas un no piemaisījumiem attīrītas automašīnu riepas. Gumijas paklāji ir izmantojami vairākkārt un tos pārvadā no viena ceļa šķērsojuma uz citu. Tāpat paklājus var izmantot uz ceļiem ar grants segumu un asfaltu.

Dienu pēc tam, kad Krievijas karaspēks sāka sauszemes ofensīvu Ukrainas Harkivas apgabalā, simtiem cilvēku evakuēti no Krievijas pierobežas, sestdien paziņoja apgabala administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs. No Harkivas apgabala ziemeļu reģioniem, kur notiek aktīvas kaujas, evakuēti 2 tūkstoši 526 cilvēki. 

Polijas galvaspilsētā Varšavā agrā svētdienas rītā aizdedzies tirdzniecības centrs. Notikuma vietā strādāja desmitiem ugunsdzēsēju vienību un virs ēkas pacēlušies biezi dūmi. Apkārtnē dzīvojošie cilvēki tika aicināti aizvērt logus un izvariīties no došanās ārpus mājām. Ziņu par cietušajiem nav. 

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi sestdienas vakarā desmitiem tūkstoši cilvēku izgāja ielās, lai protestētu pret valdības atbalstīto pretrunīgi vērtēto "ārvalstu aģentu" likumprojektu. Protestētāji devās gājienā uz galvaspilsētas Eiropas laukumu, turot rokās Gruzijas un Eiropas Savienības karogus un skandējot "nē Krievijas likumam". Piektdien Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministri nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, aicinot Gruzijas valdību pārskatīt šo likumprojektu. Taču Gruzijas valdība aizstāvēja likumprojektu, apgalvojot, ka tas "palielinās pārredzamību" attiecībā uz NVO ārvalstu finansējumu. 

Jau iepriekš vēstīts, ka Gruzijas parlaments tuvāko nedēļu laikā varētu apstiprināt tā dēvēto "ārvalstu aģentu" likumprojektu trešajā, galīgajā lasījumā. "Ārvalstu aģentu" likumprojekts liks organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% finansējuma no ārvalstīm, reģistrēties kā "organizācijām, kas darbojas ārvalstu interesēs". Tā pretinieki uzskata, ka "Gruzijas sapnis" šo likumprojektu ir nokopējis no Krievijas, kur līdzīgu likumu pieņēma jau pirms vairākiem gadiem.

Turpinām ziņas

Eiropas Parlamenta vēlēšanās vēlētāji varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Vēlēšanu dienā, 8.jūnijā, iecirkņi būs atvērti no pulksten 8. līdz 20. Iepriekšējās balsošanas notiks tikai Latvijas iecirkņos: Pirmdien, 3.jūnijā  no 8-13, ceturtdien, 6.jūnijā no 16-20 un piektdien, 7.jūnijā  no 13-18. Jēkabpils novadā būs iespējams balsot 32 vēlēšanu iecirkņos. Ar iecirkņu sarakstu var iepazīties portālā Radio1.lv. Lai pieteiktu balsošanu savā atrašanās vietā, vēlētājam jāuzraksta iesniegums, kas no 3. līdz 8. jūnijam jānogādā vēlētāja atrašanās vietai tuvākajā vēlēšanu iecirknī.

Lai veicinātu nolietotās elektrotehnikas nodošanu atbildīgā un videi draudzīgā veidā un padarītu to pieejamāku ikvienam Latvijas iedzīvotājam, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” sadarbībā ar “Latvijas Zaļo punktu” Aknīstē, Skolas ielā 1a, izveidojis elektronikas pieņemšanas pagaidu punktu. Uz elektrotehnikas nodošanas punktu, kas lietošanai būs pieejams no šodienas, 13. maija rīta līdz 24. maijam, iedzīvotāji aicināti nogādāt visa veidu elektroiekārtas, kas tiem vairs nav nepieciešamas. Šķirošanas punktā varēs nodot arī uzkrātās baterijas un akumulatorus. Pirms to izmešanas lūdz tos ievietot aizsietā maisiņā. 

Un vēl

SAUKAS EVaņģeliski luteriska draudze 1. jūnijā aicina SVĒTCEĻOJUMĀ VIESĪTE – SUNĀKSTE jeb Viesītes Brīvības baznīca - Sunākstes Baltā baznīca. Svētceļojumatēma: “LŪDZ, un TEV TAPS DOTS!”. Pulksten10 no rīta - pulcēšanās VIESĪTES evaņģeliski luteriskajā baznīcā! SVĒTBRĪDIS. Pēc SVĒTBRĪŽA – došanās ceļā. Ceļā plānotās vairākas apstāšanās vietas: STAUĢU kapi, STENDERA vecās baznīcas vieta, VĀRENBROKAS muiža jeb VĀRNAVAS skola un SUNĀKSTES mācītājmuižas parks. Pulksten četros pēcpusdienā paredzamā ierašanās mācītājmuižas parkā. SVĒTBRĪDIS Sunākstes Baltajā BAZNĪCĀ. Pusdienu zupa un sadraudzība. Slavēšana, dziedāšana un pateicība. Mājupceļš. Svētceļojumam lūdz pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 29172135!
 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties:  Aprīlī inflācijai Latvijā neliels pieaugums, Jēkabpilī atklāta sabiedriskā tualete par gandrīz 72 tūkstoši eiro; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?


Patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu Latvijā pieauga par 0,5%, bet gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2023.gada aprīli - palielinājās par 1,1%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, aprīlī pieaudzis par 3,4%. Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,3%. Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 2,1%. Apģērba un apavu grupā cenas pieauga par 7,9%. Savukart ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,4%.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē 22.maijā vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par droša attāluma noteikšana no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām. Iniciatīvas autore Sigita Veide aicina noteikt, ka, izbūvējot atkritumu dedzināšanas rūpnīcas, ir jānodrošina šādu iekārtu izvietošana drošā attālumā no apdzīvotām un publiskām vietām. Veide vēlas noteikt, ka drošs attālums ir vismaz pieci kilometri no apdzīvotām vietām, kurās dzīvo vismaz 1000 iedzīvotāju, norādot, ka tas ir būtisks sabiedrības veselības un vides aizsardzības jautājums. Tas saistās ar kancerogēnu vielu izplatības un vides piesārņojuma novēršanu. Vērtējot drošu attālumu no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām, pētījumu dati liecinot, ka piecu kilometru rādiusā saslimstība ar onkoloģiskajām slimībām ir ievērojami augstāka.

Labklājības ministrija piedāvā kompromisa risinājumu, lai darbiniekiem netiktu nepamatoti prasītas krievu valodas zināšanas, secināms no ministrijas pārstāvju iesniegtajiem priekšlikumiem Darba likuma grozījumos. Ministrijas priekšlikums paredz saglabāt pašlaik esošo aizliegumu darba sludinājumā norādīt konkrētas svešvalodas prasmi, izņemot gadījumu, kad tā pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai. Ministrija rosina arī papildināt Darba likumu ar noteikumu, ka svešvalodas prasme nav uzskatāma par pamatoti nepieciešamu darba pienākumu veikšanai, ja darbs saistīts ar preču ražošanu, pakalpojumu sniegšanu vai citām darbībām Latvijas tirgū.

Ukrainas droni naktī uz svētdienu Krievijā uzbrukuši naftas pārstrādes rūpnīcai, naftas bāzei un metalurģijas  kombinātam, informē avots Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenajā izlūkošanas pārvaldē. Pēc drona trieciena uzņēmumam "Lukoil" piederošajā Volgogradas naftas pārstrādes rūpnīcā izcēlies ugunsgrēks un bojātas iekārtas. Tā ir viena no lielākajām naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā. Ukrainas droni tai deva triecienus arī februārī un aprīlī. Avots arī pastāstīja, ka Ukrainas droni naktī uzbrukuši naftas bāzei Kalugas apgabala Ļudinovā un Novoļipeckas metalurģijas kombinātam Ļipeckā. Nav ziņu, vai šajos triecienos nodarīti postījumi. Arī šiem objektiem Ukrainas droni uzbrukuši jau agrāk.

ASV piedāvā Izraēlai atbalstu, tajā skaitā slepeno izlūkošanas informāciju, kas varētu palīdzēt Izraēlas militārpersonām atklāt teroristiskā grupējuma "Hamās" pazemes tuneļus un tā līderu atrašanās vietas, vēstīja amerikāņu laikraksts The Washington Post. ASV piedāvātais atbalsts tiks sniegts, ja Izraēla atteiksies no plašas sauszemes operācijas īstenošanas Gazas joslas dienvidu pilsētā Rafahā.

Turpinām ziņas

No piektdienas iedzīvotāju, tirgotāju un pilsētas viesu ērtībai ir uzstādīta un darbu uzsākusi jauna sabiedriskā tualete Jēkabpilī, Rīgas ielā 107C, līdzās Krustpils zaļajam  tirdziņam. Tualetes apmeklēšana ir bez maksas. Jēkabpils novada pašvaldība informē, ka tualetes izbūves kopējās izmaksas ir 59 tūkstoši 444 eiro bez PVN, kas ar PVN ir 71 tūkstotis 927 eiro jeb gandrīz 72 tūkstoši eiro. Vērtējot tualetes izmaksas, gan domes opozīcijas deputāti, gan vairāki iedzīvotāji ir neizpratnē par tik lielu summu salīdzinoši mazai ēkai. Tiek atgādināts, ka pirms varākiem gadiem arī Kena parkā tika uzcelta tualete ar nesamērīgi lielām izmaksām un šobrīd vesture atkārtojoties un Jēkabpils varot lepoties, izmaksu ziņā, ar – pēdiņās “zelta tualetēm”. Plašāk par tualetes pie Krustpils tirdziņa izmaksām un opozīcijas deputāta viedokli lasiet portālā Radio1.lv.

Reģionālo autobusu maršrutā Aizkraukles autoosta-Aizkraukles stacija no šodienas būs izmaiņas. Autotransporta direkcija norāda, ka turpmāk maršrutā Aizkraukles autoosta-Aizkraukles stacija katru dienu būs divi jauni reisi - pulksten 12.10 no Aizkraukles autoostas un pulksten 12.27 no Aizkraukles stacijas. Savukārt reiss no Aizkraukles autoostas, kas līdz šim bija pulksten 13.40, turpmāk būs pulksten 14.05. Izmaiņas autobusu maršrutā ievieš saistībā ar remontdarbiem dzelzceļa līnijā Rīga-Aizkraukle. Tādējādi pasažieri, kas izmanto vilcienu nokļūšanai no galvaspilsētas Aizkrauklē, varēs tikt no stacijas līdz pilsētai un pretējā virzienā.

 VAS "Latvijas dzelzceļš" plānoto dzelzceļa infrastruktūras modernizācijas darbu dēļ posmā Lielvārde-Skrīveri no šodienas līdz 5.jūnijam būs izmaiņas vilcienu kustībā Tukuma, Daugavpils, Indras, Rēzeknes, Zilupes, Madonas, Gulbenes un Aizkraukles virzienā. Uzņēmumā norāda,  ka posmā Lielvārde-Aizkraukle atsevišķos gadījumos pasažieru pārvadājumus nodrošinās ar autobusiem. Tāpat būs izmaiņas dzelzceļa līnijās Rīga-Daugavpils, Rīga-Krāslava, Rīga-Indra, kā arī Indra-Rīga, Krāslava-Rīga, Daugavpils-Rīga, Līvāni-Rīga, Zilupe-Rīga, Rēzekne II-Rīga, Krustpils-Rīga, Gulbene-Rīga un Madona-Rīga. Uzņēmuma mobilajā lietotnē "Vivi" un mājaslapā "vivi.lv" publicētajā vilcienu kustības sarakstā iekļautas minētās izmaiņas.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina sinoptiķu prognozes. Nedēļas pirmajā pusē debesīs būs novērojami mākoņi, tomēr palaikam arī uzspīdēs saule. Otrdien un trešdien vietām nolīs neliels lietus. Visā valstī pūtīs lēns vējš, tādēļ arī naktīs atsevišķos rajonos var izveidoties migla, kas pasliktinās redzamību. Naktīs gaiss lielākoties atdzisīs līdz +6…+9 grādiem. Otrdien un trešdien gaiss iesils līdz +15…+20 grādiem, taču dažviet piekrastē būs par kādu grādu vēsāk.

Saglabājoties anticiklona ietekmei, arī atlikušās nedēļas dienas solās būt labvēlīgas. Nedēļas otrajā pusē mākoņi mīsies ar sauli un lietus atsevišķās dienās būs novērojams lokāli. Naktis un dienas kļūs siltākas - nakts stundās termometra stabiņš noslīdēs līdz +7…+12 grādiem, bet dienās tas pakāpsies līdz +17…+23 grādiem, vien piekrastes rajonos būs nedaudz zemākas gaisa temperatūras.
 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Sievietes uzņēmējas aicina pieteikties Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta atbalsta programmā; Jēkabpilieši izglābj vīrieti, kas no tilta ieleca Daugavā un slīka; un Jēkabpilī pulcēsies kopienu aktīvisti no Latgales.


Sievietes uzņēmējas, kas darbojas lauksaimniecības un pārtikas nozarē, var pieteikties biznesa atbalsta programmai, ko organizē Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta zināšanu un inovāciju kopiena. Sešu mēnešu laikā uzņēmējas varēs mācīties, tikties ar mentoru, attīstīt savu biznesa ideju un programmas noslēgumā piedalīties konkursā, kur labākās idejas autore saņems 10 tūkstoši eiro biznesa idejas attīstīšanai. Starptautiskā atbalsta programma sievietēm, kas darbojas lauksaimniecības un pārtikas nozarē, Eiropā notiek jau piekto reizi, Latvijā otro reizi. Sievietes uzņēmējas, kam ir inovatīvas biznesa idejas lauksaimniecības un pārtikas nozarē, atbalsta programmai var pietiekties līdz 24. maijam. 10 dalībnieces programmas noslēgumā sacentīsies par galveno balvu.

Šomēnes divos Latvijas novados – Aizkrauklē un Balvos – tiek īstenots pilotprojekts, kura laikā skolu audzēknēm bez maksas tiek nodrošinātas sieviešu higiēnas preces. Valstī tiek virzīta iniciatīva bezmaksas higiēnas preces ieviest visās Latvijas skolās, un pilotprojekta mērķis ir noskaidrot, kāds varētu būt aptuvenais nepieciešamo produktu daudzums un izmaksas. Izmēģinājumā iesaistīto skolu pārstāvji iniciatīvu vērtē pozitīvi. Aizkraukles novada vidusskolā preces atrodas vienā no meiteņu tualetēm – speciāli izveidotā kastītē, un skolnieces pauž uzskatu, ka šādai iespējai būtu jābūt vienmēr, jo ir situācijas, kad vajadzīgajā brīdī higiēnas preces nav paņemtas līdzi. Pilotprojektam nepieciešamās preces bez maksas piešķīruši divi higiēnas produktu zīmoli. Aizkraukles novada vidusskolas medicīnas māsa Sanita Kuharenko uzsver, ka šāda iniciatīva ir ļoti noderīga – sevišķi kautrīgākām skolniecēm, kuras iepriekš vajadzības gadījumā kautrējās lūgt palīdzību medmāsai, bet tagad viņām ir iespēja pašām pieiet un paņemt, ja tas ir nepieciešams.

No 14. līdz 16. maijam Ogres novada apkārtnē un gaisa telpā norisināsies Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku militārās mācības “Latvian Wolf”. Mācību laikā gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā Latvijas gaisa telpā notiks Gaisa spēku un sabiedroto bruņoto spēku gaisa kuģu zemie pārlidojumi. Iedzīvotāji aicināti nesatraukties un ar sapratni izturēties pret notiekošajām mācībām, kas vērstas uz valsts aizsardzības spēju uzlabošanu un reģionālās drošības stiprināšanu.


Polija tērēs aptuveni 350 miljoniem eiro līdzvērtīgu summu, lai barjeru uz robežas ar Baltkrieviju padarītu nepārvaramu. Visā barjeras garumā tiks īstenota nostiprināšana, pie kā strādā Silēzijas Tehnoloģiskais institūts un Polijas inženieri, lai barjeru padarītu nepārvaramu. Būve, ko uzcēlusi iepriekšējā valdība, lielā mērā esot pagaidu risinājums, un nelegālie imigranti no Baltkrievijas to var pārvarēt. Jau ziņots, ka Polija 2022.gadā uz robežas ar Baltkrieviju visā tās garumā, atskaitot robežas posmu gar Bugas upi, 186 kilometru garumā uzslēja 5,5 metrus augstu žogu ar dzeloņstieplēm. Elektroniskās barjeras uzstādīšana uz Polijas-Baltkrievijas sauszemes robežas noslēdzās 2023.gada vasarā. Nākamā gada laikā Polija plāno sākt elektroniskās barjeras būvniecību ūdens posmā līdzās robežai ar Baltkrieviju.

Pēc ASV Militāro studiju institūta analītiķu domām, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pastiprina gatavošanos ilgstošam karam Ukrainā un, iespējams, gatavojas arī turpmākai konfrontācijai ar NATO. 12. maijā Putins Sergeju Šoigu pārcēla uz Drošības padomes sekretāra amatu, bet viņa vietā iecēla Nikolaju Patruševu. Savā jaunākajā ziņojumā kara institūta analītiķi norāda, ka šī skaļā pārstrukturēšana pēc Krievijas prezidenta vēlēšanām norāda, ka Putins veic nozīmīgus pasākumus, lai mobilizētu Krievijas ekonomiku un aizsardzības industriālo bāzi, lai atbalstītu ieilgušo karu Ukrainā un, iespējams, sagatavotos nākotnes konfrontācijai ar NATO. Analītiķi atzīmē, ka lēmums par Patruševa nomaiņu Drošības padomē, ieceļot šajā amatā Šoigu, atbilst Putina vispārējai politikai klusi atstādināt augstākās drošības amatpersonas, piešķirot tām perifēras lomas Krievijas drošības sfērā, nevis vienkārši atlaižot. 

Turpinām ziņas

Atzīmējot Ugunsdzēsēju un glābēju dienu un Ugunsdzēsības Latvijā 159. gadadienu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests šonedēļ - piektdien, 17.maijā rīko Atvērto durvju dienu visās VUGD daļās un posteņos.  Atvērto durvju dienā, 17.maijā no deviņiem rītā līdz septiņiem vakarā, VUGD aicina ikvienu interesentu nākt ciemos pie ugunsdzēsējiem glābējiem visā Latvijā! Šajā dienā mazos un lielos apmeklētājus ugunsdzēsēji glābēji iepazīstinās ar savu ikdienu, izrādīs ugunsdzēsības depo un parādīs VUGD tehniku, kā arī ļaus izmēģināt un pielaikot ugunsdzēsēju glābēju aizsargtērpu, sniegs atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem, atgādinās par drošību un pastāstīs par iespējām nākotnē kļūt par ugunsdzēsēju glābēju. Ģimenēm un individuālajiem apmeklētājiem savs apmeklējums iepriekš nav jāpiesaka, savukārt grupām iepriekšējā pieteikšanās nepieciešama.

Sestdien pēcpusdienā Jēkabpilī kāds vīrietis ielāca no tilta Daugavā. To pamanīja divi jēkabpilieši, kas izsauca glābējus, bet līdz viņu ierašanās brīdim viņi darīja visu, ko var lai izglābtu slīkstošo. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils novada pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis sacīja, ka sestdien pulksten 17.52 pašvaldības policija saņēma zvanu no valsts policijas ar lūgumu doties uz notikuma vietu un sniegt atbalstu. Indulis Surkulis sacīja, ka slīkstošo, 1977.gadā dzimušo vīrieti, no upes izvilcis jēkabpilietis, kas redzējis notikušo. Slīkstošais jau bijis bez samaņas. Kamēr atbrauc glābēji un mediķi, mākslīgo elpināšanu vīrietim veikusi jēkabpiliete, kas bija notikuma vietā. Tikmēr ieradās arī izsauktie glābēji, policija un divas mediķu brigades, kas pārņēma no ūdens izceltā vīrieša atdzīvināšanu. Patlaban cietušais ārstējas slimnīcā.

Un vēl

Ceturtdien, 16.maijā, Krustpils pilī, Jēkabpilī, Izglītības iniciatīvu centrs organizēs "Darbīgo kopienu simpoziju", kurā tiksies aktīvie iedzīvotāji no visas Latgales, lai dalītos pieredzē par kopienu aktivizēšanu un saliedēšanu. Iniciatīvā "Darbīgās kopienas" reģiona kopienu līderi jau piekto gadu stiprina sadarbības, pilsoniskās līdzdalības prasmes un motivāciju uzlabot savu dzīves vidi. Kopš 2019.gada Latgalē nodibināti desmit kopienu resursu centri, atbalstītas 32 kopienu iniciatīvas un kopumā "Darbīgo kopienu" aktivitātēs iesaistījušies ap 6000 dalībnieku. Simpozijā pirmoreiz klātienē tiksies visu Latgales darbīgo kopienu pārstāvji, lai dalītos pieredzē un labajā praksē, kā arī gūtu idejas turpmākajām aktivitātēm. Simpozijā piedalīsies ap 70 dalībnieku. Iniciatīvu "Darbīgās kopienas" Latgales reģionā 2019.gadā aizsāka biedrība "Izglītības iniciatīvu centrs" sadarbībā ar British Council pārstāvniecību Latvijā un Latgales pašvaldībām. 
 

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Kariņa lidojumu lietā pret Citskovski ierosināta disciplinārlieta; Preiļu novadā var saņemt pašvaldības atbalstu Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanai; un Ūdens temperatūra peldvietās pagaidām nesasniedz +15 grādus.


Premjerministre Evika Siliņa izdevusi rīkojumu ierosināt disciplinārlietu pret Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski saistībā ar iespējamajiem pārkāpumiem bijušā premjera Krišjāņa Kariņa speciālo avioreisu lietā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Lēmums pieņemts, pamatojoties uz dienesta pārbaudes komisijas 7.maija starpziņojumā konstatētajiem apstākļiem un tiesību normu pārkāpumiem saistībā ar Kariņa lidojumiem. Lai nodrošinātu disciplinārlietas vispusīgu un objektīvu izmeklēšanu, kā arī nepieļautu iespēju Citskovskim traucēt disciplinārlietas izmeklēšanu, Siliņa lēmusi atstādināt Citskovski no amata pienākumu izpildes uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. Atstādināšanas laikā Valsts kancelejas direktora pienākumus uzdots pildīt Valsts kancelejas direktora vietniecei juridiskajos jautājumos Inesei Gailītei.

Liepājas militāro bezceļu elektrisko skrejriteņu "Mosphera" ražotājs SIA "Global Wolf Motors" sācis ražot skūterus arī civilajām vajadzībām. "Mosphera" skrejriteņi līdz šim atpazīstami ar to, ka tiek izmantoti militārajā industrijā, un tos atzinīgi novērtējuši Ukrainas bruņotie spēki. Tagad "Mosphera" skrejritenis tiek ražots arī citām civilajām industrijām - ostas, lauksaimniecības, mežsaimniecības, loģistikas jomām, kā arī jau gadu tos izmanto Latvijas policija. 

Latvijas vīriešu hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš pēc pirmajā divām spēlēm pasaules čempionātā ir dalītā pirmajā vietā starp rezultatīvākajiem spēlētājiem, liecina turnīra organizatoru apkopotā statistika. Daugaviņš pirmajās divās spēlēs atzīmējies ar trīs vārtiem un divām rezultatīvām piespēlēm, iekrājot piecus rezultativitātes punktus. Jau vēstīts, ka Pasaules čempionāts Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā notiks līdz 26.maijam.

Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien visvairāk balsu saņēmuši pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda un premjerministre Ingrīda Šimonīte, kuri pēc divām nedēļām, 26. maijā, cīnīsies par uzvaru otrajā kārtā. Pēc balsu saskaitīšanas visos 1895 vēlēšanu iecirkņos konstatēts, ka Nausēda ieguvis 44,19% balsu, bet Šimonīte – 19,78% balsu. Nausēda un Šimonīte jau mērojās spēkiem iepriekšējās Lietuvas prezidenta vēlēšanās 2019. gadā; toreiz otrajā kārtā ar 66% balsu uzvarēja Nausēda. Arī šoreiz viņš ir pārliecinošs favorīts uz uzvaru otrajā kārtā, tādējādi Nausēdam ir labas izredzes palikt Lietuvas prezidenta amatā vēl uz pieciem gadiem.

Par populāru Bosnijas tūrisma objektu kļuvis mežs ar savdabīgām akmens sfērām. Apmeklētāji uz šejieni dodas ne tikai apskatīt šos ģeoloģiskos objektus, bet arī baudīt dabu un pat meditēt. Parka saimnieks norāda, ka ārzemnieki parasti meditē blakus akmens sfērām, kamēr vietējie brauc tās apskatīt un fotografēt, kā arī pavadīt laiku parkā, jo šeit ir arī rotaļu laukums bērniem. Mežā kopumā ir 21 akmens lode, no kurām 11 ir veselas. Ģeologi konstatēja, ka sfēras ir dabiski nogulumiežu veidojumi, taču ir cilvēki, kas tām un apkārtnes mežam piedēvē īpašas enerģētiskas un ārstnieciskas īpašības. Šādas īpašas vietas ir arī citur, tai skaitā pie mums. Akmeņu, zemes, mežu un ūdeņu spēku lieliski var izjust arī Pokaiņu mežā Dobeles novadā. 

Turpinām ziņas

Preiļu novadā zemes īpašnieki un valdītāji var saņemt pašvaldības atbalstu Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu veikšanai. Pašvaldībā skaidro, ka grantu programmas uzdevums ir finansiāli atbalstīt īpašniekus veikt ar latvāni invadētās teritorijas izplatības ierobežošanu, nepieļaujot to tālāku izplatību. Grantam var pieteikties privāto tiesību fiziskas vai juridiskas personas, kuru zemes īpašumi atrodas Preiļu novada teritorijā, un uz kuru zemes īpašuma ir fiksēta latvāņa izplatība vismaz 0,1 hektāra platībā. Pašvaldības atbalsts pirmajā gadā ir ne vairāk kā 250 eiro uz vienu invadēto hektāru zemes, ja tiek izmantotas ķīmiskās, bioloģiskās vai kombinētās ierobežošanas metodes. Ja latvāņa ierobežošanai izmanto mehānisko metodi, atbalsts pirmajā gadā ir ne vairāk kā 150 eiro uz vienu hektāru. Ar katru gadu summa, ko iespējams saņemt no pašvaldības, samazinās.

No 11. maija Likteņdārzā sāk darboties aizraujošā un izzinošā spēle Road Games.  Spēles noteikumi skatāmi vietnē play.roadgames.com/lv/event/liktendarzs. Savukārt, 18.maijā pulksten piecos pēcpusdienā Saieta namā atver leļļu izstādi “Margaritai Stārastei – 110”. Atklāšanas dienā bez maksas varēs noskatīties “Avārijas brigāde” filmas un tikties ar režisori Daci Rīdūzi.  Izstāde būs skatāma līdz 25.augustam. Šovasar norisināsies arī literāri muzikāls cikls “Likteņzīmes”. Šī cikla ietvaros būs iespēja tuvāk iepazīt latviešu tautas dižgarus, iedvesmotājus un personības.Pirmais “Likteņzīmju” notikums jau 15. jūnijā. Piedalās: Māra Zālīte, Arturs Skrastiņš, Ilze Ķuzule, Elvijs Bušs, Kristiāna Stirāne un Juris Kristons.

Un vēl

Ūdens temperatūra lielākajā daļā upju un ezeru šodien bija +10..+14 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Jūras ūdens temperatūra Latvijas piekrastē ir +8..+12 grādi. Pirms gada šajā datumā ūdens temperatūra rīta stundās bija no +6 grādiem Rojas ostā līdz +16 grādiem vietām Lielupē. Saulainā laikā siltākais ūdens ir vēlā pēcpusdienā un vakarā, zemākā ūdens temperatūra parasti ir agrā rītā, bet jūrā ūdens temperatūru visvairāk ietekmē straumes un vēja virziens. Šonedēļ Latvijā gaiss kļūs siltāks un bieži spīdēs saule, ūdens temperatūra pakāpeniski paaugstināsies. Ūdens līmenis upēs galvenokārt turpina kristies. Šonedēļ tikai vietām gaidāms īslaicīgs lietus, prognozē sinoptiķi. Oficiālā peldsezona Latvijā ik gadu sākas 15.maijā un noslēdzas 15.septembrī. Šajā laikā Veselības inspekcija uzrauga peldvietu ūdens kvalitāti.

Atstājiet komentāru