2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 30.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 30.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija ES dalībvalstis mudinās izlīdzināt tiešmaksājumus lauksaimniekiem; Karstajā laikā pieaug stacionēto pacientu skaits Jēkabpils slimnīcā; un Dabas muzejs aicina uz rožu izstādi.

Eiropas Savienības Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē, kas notiks jūnija beigās, Latvija mudinās izlīdzināt tiešmaksājumus lauksaimniekiem. Ministrijā norāda, ka tiek strādāts pie tā, lai ES dokumentos, kas skar lauksaimniecības nākotni, tiktu atzīts, ka nākamajā ES plānošanas periodā no 2028. līdz 2034.gadam tiktu ietverta tiešo maksājumu izlīdzināšana. Par taisnīgu tiešo maksājumu ieviešanu aktīvi iestājas Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija, Slovākija, Bulgārija un Rumānija, taču pagaidām tam nav atbalsta no pārējām dalībvalstīm, jo tiešo maksājumu palielināšana ieinteresētajām valstīm nozīmēs to samazinājumu citām dalībvalstīm, norāda ministrijā. Līdz šim Latvijai izdevies panākt, ka pašreizējā plānošanas periodā no 2023. līdz 2027.gadam tiešie maksājumi Latvijai palielināti līdz 80% no ES vidējā līmeņa.

Gada sākumā Latvijā dzīvojuši 180 tūkstoši 455 nepilsoņi, 1 miljons 719 tūkstoši 396 pilsoņi un 141 tūkstotis 702 ārzemnieki, liecina Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē prezentētā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes informāciju. Ārvalstīs dzīvo vēl 4 tūkstoši 696 nepilsoņi. Statistika liecina, ka kopš 1995.gada nepilsoņu skaits ar katru gadu samazinājies. Ja vēl 1995.gadā valstī bija reģistrēti 730 tūkstoši nepilsoņu, tad 2023.gadā – nedaudz vairāk kā 187  tūkstoši nepilsoņi. Aptuveni puse nepilsoņu ir vecāki cilvēki. 30% ir vecumā no 71 gada un vecāki, bet 24% - vecumā no 61 līdz 70 gadiem. Savukārt 20% ir vecumā no 51 līdz 60 gadiem. 

Būvniecības izmaksas šogad aprīlī Latvijā pieauga vidēji par 2,3% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tajā skaitā strādnieku darba samaksa 2024.gada aprīlī salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli Latvijā pieauga par 5,9%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 3,1%, bet būvmateriālu cenas palielinājās par 0,2%. Aprīlī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums ceļa būves palīgstrādniekiem un asfaltētājiem, kā arī apdares būvdarbu strādniekiem - jumiķiem, apmetējiem, sanitārtehniķiem un citiem.

Pastāvot aizdomām par Krievijas iejaukšanos, Beļģijas policija veikusi kratīšanu kāda Eiropas Parlamenta darbinieka dzīvesvietā un viņa birojā Eiroparlamenta ēkā Briselē. Prokuratūra norādīja, ka sadarbībā ar Eiropas Savienības aģentūru "Eurojust" un Francijas tiesu iestādēm tika pārmeklēts arī aizdomās turētā birojs Strasbūrā, kur atrodas Eiroparlamenta mītne Francijā. Kratīšanas notika nepilnas divas nedēļas pirms Eiroparlamenta vēlēšanām. Par izmeklēšanu pagājušajā mēnesī paziņoja Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro. Saskaņā ar viņa teikto Beļģijas izlūkdienests apstiprinājis, ka pastāv tīkls, kas mēģina graut atbalstu Ukrainai.

Vācija un ASV joprojām iebilst pret NATO valstu tiešu iejaukšanos karā Ukrainā, ziņo izdevums BILD. Berlīne un Vašingtona iebilst pret debesu slēgšanu virs Rietumukrainas, bet vairākas NATO dalībvalstis ir par. Uz šādu soli gatavas uzreiz sešas NATO valstis: Francija, Kanāda, Lielbritānija, Polija, Igaunija un Lietuva, informē BILD resurss. Tika arī ierosināts, ka ukraiņu karavīrus apmācītu ārvalstu instruktori tieši pašā Ukrainā, - alianse atzina, ka viņiem ir vieglāk nosūtīt savus instruktorus uz Ukrainu nekā sūtīt simtiem tūkstošu ukraiņu karavīru uz ES valstīm. ES tagad apsver arī tā sauktās progresīvās loģistikas jautājumu, kad ieroči no Rietumiem nonāks ne tikai līdz pašai Ukrainas robežai, bet arī tieši uz fronti - šāda iniciatīva tiek atbalstīta Lielbritānijā, Igaunijā un Kanādā. Savukārt Polija iniciēja Rietumukrainas aizsardzību ar NATO pretgaisa aizsardzības sistēmām, taču alianse par šo jautājumu vēl nav nopietni domājusi.

Turpinām ziņas

Kopš 16.maija Latvijā valda karstuma vilnis un šonedēļ vairākās novērojuma stacijās tika laboti karstuma rekordi. Otrdiena bija viena no karstākajām šīs nedēļas dienām. Līdz ar karstumu cilvēki biežāk saskaras ar dažādām veselības problēmām un nonāk medicīnas iestādēs. Pacientu skaits pieaudzis arī Jēkabpils slimnīcā. Slimnīcas galvenā ārste Ilze Bikova stāsta, ka otrdien slimnīcā stacionēto pacientu skaits dienas laikā pieauga par 58%. Ja dienā vidēji tiek stacionēti 20-22 pacienti, tad otrdien tādu bija 38. Karstā laika dēļ daudziem saasinājušās hroniskās slimības. Vienā gadījumā tika stacionēta 70 gadīga kundze, kas bija slīkusi Daugavā un izglābta.  Ilze Bikova piebilst, ka daudzos gadījumos cilvēki meklē slimnīcā palīdzību, lai izvilktu piesūkušos ērci. Ārste atgādina, ka karstā laikā vajag uzturēties telpās vai ēnā, dzert daudz šķidruma, bieži vēdināt telpas un svelmē nestrādāt āra darbus.

Piektdien, 31.maijā, klātesot karavīru tuviniekiem, militārajā bāzē Ādažos notiks svinīgā izlaiduma ceremonija valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīriem, kuri dienestu sāka pērn 1.jūlijā. Svinīgā ceremonija sāksies ar Valsts prezidenta Edgara Rinkeviča uzrunu, kam sekos Latvijas valsts himna un Ministru prezidentes Evikas Siliņas, kā arī Aizsardzības ministra Andra Sprūda uzruna.Tāpat ceremonijā uzrunu teiks Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis un valsts aizsardzības dienesta karavīrs. Pasākuma laikā tiks pasniegti apbalvojumi un piemiņas monētas. Līdz ar valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma noslēgumu Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē sākta jauna tradīcija - piemiņas monētu pasniegšana tiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kuri sekmīgi pabeiguši 11 mēnešu dienestu vai dienesta laikā noslēguši profesionālā dienesta līgumu.

Un vēl

Latvijas Nacionālais dabas muzejs ar krāšņu izstādi "Rožu dārzs 2024" aizsāks šā gada dārzkopības izstāžu sezonu. Izstāde būs atvērta no 5. līdz 8. jūnijam, un tajā varēs sasmaržot un apbrīnot vairāk nekā 100 rožu. Apmeklētājiem būs iespēja aplūkot vairāk nekā 100 dažādu krāsu, smaržu, ziedu formu floribundrozes, tējhibrīdrozes, krūmrozes, klājeniskās rozes, vīteņrozes, parka rozes un augststumbra rozes. Izstādes atklāšana notiks 5. jūnijā Latvijas Nacionālā dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klasieties: Aicina pieteikties pretterorisma vienībā "Omega"; Šogad aprīlī pirka mazāk pārtikas, bet vairāk degvielas nekā pirms gada; un Dabas muzejā būs skatāma kaktusu izstāde.

Valsts policijas pretterorisma vienība "Omega" aicina pieteikties pretendentus, kuri nākotnē sevi redz drosmīgā profesijā un vienības sastāvā. Vienības mugurkaulu veido augstas raudzes profesionāļi ar dažādu iepriekšējo profesionālo pieredzi. Viņus raksturo neatlaidība, drosme un precizitāte, viņu spēks slēpjas saliedētībā un savstarpējā uzticībā, strādājot kopējai misijai - sabiedrības drošībai. No pretendentiem vienības kaujinieki sagaida mērķtiecību, labu psiholoģisko noturību un fizisko sagatavotību. Savukārt, lai paplašinātu iespējamo pretendentu loku, no šī gada būtiskas pārmaiņas ir ieviestas izglītības prasībās. Ja iepriekš pretendentam vajadzēja būt jau iegūtai vismaz pirmā līmeņa augstākajai izglītībai, tad šobrīd potenciālajiem kandidātiem jābūt vismaz uzsāktam augstākās izglītības ieguves ceļam. Pretendenti nedrīkst būt arī krimināli sodīti. Iepriekšējā pieredze un šī brīža izvēlētais profesionālais ceļš nebūs tik noteicošs, jo visi kandidāti tiks profesionāli apmācīti un sagatavoti. Vienlaikus iespēja dienēt pretterorisma vienībā ir arī pretendentiem, kuri tagad vai iepriekš savu karjeru ir saistījuši ar iekšlietu vai aizsardzības dienestiem. Motivēts pieteikums un CV nosūtams uz e-pasta adresi "omega13@vp.gov.lv".

Kritiski svarīgi ir kultūras institūciju digitalizētā satura kopijas glabāt arī ārpus Latvijas, uzsvēra Latvijas Nacionālās bibliotēkas Digitālās attīstības departamenta direktore Karīna Bandere, piedaloties Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē. Viņa norādīja, ka nacionālā bibliotēka kā viens no valsts nozīmes datu centriem ir vieta, kur kultūras institūciju digitalizētais apjoms tiek saglabāts ilgtermiņā - patlaban tiek saglabātas divas kopijas uz lentēm, tāpēc būtisks ir jautājums par trešās kopijas saglabāšanu ārpus Latvijas. Bandere atzīmēja, ka tas ir gan finanšu jautājums, gan arī zināmu politisku lēmumu jautājums, jo tas prasa finanšu resursus.

Civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana jeb OCTA būs nepieciešama arī elektroskrejriteņiem, paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā konceptuāli atbalstītie likuma grozījumi. Tos paredzēts veikt Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā. Kā komisijas sēdē atzīmēja Finanšu ministrijas pārstāvji, izmaiņas nepieciešamas, jo arī ar elektroskrejriteņiem izraisītajos negadījumos personām radītie zaudējami var būt salīdzinoši smagi. No 1.aprīļa elektroskrejriteņu reģistrācija ir obligāta, un plānots, ka pienākums tos apdrošināt stāsies spēkā ar 2025.gada 1.janvāri.

Pirms divām nedēļām atentātā sašautā Slovākijas premjerministra Roberta Fico atveseļošanās būs ārkārtīgi ilga, trešdien paziņoja premjera vietnieks Roberts Kaliņāks. Banska Bistricas slimnīca, kur Fico veiktas divas operācijas, trešdien premjera stāvokli raksturoja kā "apmierinošu". Valdības padomnieks Ēriks Kaliņāks, kas bija klāt atentāta brīdī, sacīja, ka brūces no letālām sekām šķīra tikai "milimetri".Jau ziņots, ka atentātā 15.maijā kalnrūpniecības pilsētā Handlovā Fico vairākas reizes sašāva 71 gadu vecs vīrietis. Tas notika pie vietējā kultūras nama pēc valdības izbraukuma sēdes, kad Fico izgāja tikties ar atbalstītājiem. Valdība pauda, ka uzbrukumam bija "politisks motīvs". Vairāki Slovākijas mediji vēstīja, ka premjeru sašāvis rakstnieks Jurajs Cintula, kas sociālajos tīklos atklāti paudis naidu pret Fico.

Islandes dienvidrietumos vakar, izplūstot sarkanām lavas straumēm, atkal izvirdis vulkāns, un vulkāna aktivizēšanās dēļ no populārā Zilās lagūnas ģeotermālā kūrorta evakuēti cilvēki. Vulkāna izvirdums sākās agrā pēcpusdienā pēc vairākām zemestrīcēm uz ziemeļiem no piekrastes pilsētas Grindavīkas ar 3 tūkstoši 800 iedzīvotājiem. Arī no šīs pilsētas cilvēki tika evakuēti. Meteoroloģijas dienests vēsta, ka no kilometru garas plaisas lava izšļākusies aptuveni 50 metru augstumā. Cilvēki no Zilās lagūnas kūrorta evakuēti vēl pirms izvirduma sākuma, vēsta sabiedriskā raidorganizācija RUV. Islandē regulāri notiek izvirdumi, un valstij ir liela pieredze, kā rīkoties šādās situācijās.

Turpinām ziņas

Šogad aprīlī, salīdzinot ar 2023. gada aprīli, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 2,3%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 0,3%, autodegvielas – palielinājās par 2,4%. Arī turpmāk sagaidāms, ka pircēju aktivitāte pieaugs pakāpeniski. Reālo ienākumu kāpums atvieglos mājsaimniecību finansiālo situāciju un veicinās pirktspējas pieaugumu. Lai gan pārtikas produktu cenu līmenis joprojām saglabājas augsts, to cenu straujais kāpums ir mitējies, kā arī būtiski sarukušas ar mājokli saistīto energoresursu cenas, kas pozitīvi ietekmēs mazumtirdzniecības apgrozījumu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības iniciatīva par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai, par ko parakstu vākšana sākta skolotāju piketā pirms nedēļas, kopš tā brīža nav guvusi strauju atbalsta pieaugumu skolotāju vidū. Pagājušās nedēļas sākumā Rīgā pie Ministru kabineta ēkas notika apjomīgs pedagogu pikets, ko, protestējot pret Izglītības un zinātnes ministrijas izveidoto jauno darba slodzes aprēķināšanas modeli, rīkoja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība. Lai gan arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga pirms piketa medijiem norādīja, ka nozares ministres Andas Čakšas demisiju neprasīs, tomēr pasākumā uzsāka parakstu vākšanu par neuzticības izteikšanu Čakšai, kam bija jānoslēdzas trešdien, 29. maijā. Tomēr parakstu vākšana pagarināta līdz 5. jūnijam. Iemesls parakstu vākšanas pagarināšanai esot pedagogu aizņemtība eksāmenos, tamdēļ parakstu lapas vēl neesot apceļojušas skolas. Piketa dienā bija savākti aptuveni tūkstoš 500 paraksti, bet līdz vakardienai parakstu skaits pieaudzis līdz 2 tūkstošiem.

Un vēl

Kaktusi ir vieni no pieprasītākajiem telpaugiem ne tikai tāpēc, ka tie ir ļoti izturīgi un var izdzīvot pat bez īpašas kopšanas, bet arī tādēļ, ka tie ir skaisti un eksotiski augi. Tie priecē ar dažādām stublāju un ziedu formām un krāsu daudzveidību, turklāt to ērkšķi var būt gan patiešām asi, gan mīksti. Dabas muzejā durvis vērusi kaktusu izstāde, kurā aplūkojami 500 dažādu šķirņu adataino skaistuļu. Vēsturiski kaktusi pie mums atceļojuši no tālās Amerikas, visai veiksmīgi tie sevi pierādījuši arī Eiropas platuma grādos. Lai arī savus krāšņos ziedus tie atrāda visai reti, tie atstāj spēcīgu iespaidu. Kā izrādās, kaktusa formas un ērkšķi veidojas tāpēc, lai samazinātu iztvaikošanas virsmu un aizsargātos no saules un ultravioletā starojuma. Izstādē Dabas muzejā apskatāmi dažādu šķirņu kaktusi un citi sukulenti, īpaši izceļot augus ar kaudeksu – paplašinātu stumbra apakšdaļu. No tiem ļoti iecienītas ir adēnijas jeb tuksneša rozes, kas izskatās pēc koka un kurām vajag maz ūdens. Tikmēr neparastākie no izstādes augiem ir litopši jeb dzīvie akmeņi, kuru dzimtene ir Āfrika.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Trīs lielās bankas vēl domā, vai tiesāties ar valsti par hipotekāro kredītņēmēju atbalsta likumu; No jūnija Jēkabpils pilsētas autobusi kursēs pēc vasaras grafika; un Atkārtoti aicina neuzķerties uz krāpnieku viltībām.

"Luminor Bank" nolēmusi tiesā neapstrīdēt mājokļu kredītņēmēju atbalstam pieņemtos likuma grozījumus, bet pārējās trīs lielās bankas lēmumu vēl nav pieņēmušas. "Luminor Bank" pārstāvji aģentūrai LETA pavēstīja, ka banka nolēmusi šajā jautājumā tiesā nevērsties. "Swedbank" pārstāvji informēja, ka gala lēmums vēl nav pieņemts, jo, no vienas puses, banka saprot, ka šāda vēršanās Satversmes tiesā būtu bezprecedenta gadījums, kas pēc būtības neatrisinātu Latvijas ekonomikai svarīgus jautājumus. No otras puses, ir svarīgi vērst uzmanību tam, ka neprognozējama un populistiska darbošanās ap nodokļu politiku ietekmē esošo un vēl vairāk - potenciālo investoru interesi par Latviju kā savam ilgtermiņa biznesam atbilstošu vietu. Arī "SEB bankas" pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka par juridiskiem risinājumiem šo grozījumu kontekstā lēmumu banka vēl nav pieņēmusi. Arī bankas "Citadele" valdes priekšsēdētāja Rūta Ežerskiene norādīja, ka banka lēmumu vēl nav pieņēmusi.

Eiropas Savienībā uzsvars ir arvien vairāk palielināt atjaunojamo resursu izmantošanu un veicināt energoefektivitāti, tādēļ dabasgāzes patēriņš gan Latvijā, gan visā reģionā pamazām turpinās samazināties, intervijā aģentūrai LETA atzīst Igaunijas gāzes uzņēmuma "Eesti Gaas" meitasuzņēmuma Latvijā SIA "Elenger" valdes priekšsēdētājs Dāvis Skulte. Viņš arī prognozē iespējamās dabasgāzes cenas izmaiņas šogad, norādot, ka dabasgāzes cenas ir būtiski zemākas, nekā bija pagājušajā gadā. Šobrīd netiek saskatīti iemesli, kādēļ cenām atkal strauji pieaugt. Protams, nevar paredzēt, vai nebūs kādu ģeopolitisku notikumu, kas to visu var ietekmēt. Bet tad tas atstās ietekmi ne tikai uz dabasgāzi, bet arī uz citiem energoresursiem un izejvielām.

Koalīcija rosina noteikt, ka no 2025.gada Valsts kontrole 27 atsevišķu finanšu revīzijas ziņojumu vietā sniegs vienu revīzijas ziņojumu. Likumprojekta pamatojumā skaidrots, ka tā mērķis ir vienkāršot Valsts kontroles finanšu revīzijas procesu, ietaupītos resursus pārvirzot lietderības un atbilstības revīziju veikšanai, kā arī saskaņot likuma regulējumu ar Likumā par budžetu un finanšu vadību veiktajiem grozījumiem. Piedāvātie grozījumi paredz, ka Valsts kontrole turpmāk 27 atsevišķu finanšu revīzijas ziņojumu vietā sniegs vienu revīzijas ziņojumu par valsts konsolidētā saimnieciskā gada pārskata sagatavošanas pareizību. 

Visā Eiropas Savienībā ir sākta informatīvā kampaņa pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas aicina pilsoņus piedalīties vēlēšanās un kritiski izvērtēt pieejamo informāciju saistībā ar vēlēšanām. Kampaņas mērķis ir mazināt dezinformācijas ietekmi. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome informē, ka Latvijā, tāpat kā citās ES valstīs, informatīvais paziņojums tiks izplatīts dalībvalstu mediju regulatoru komunikācijas platformās, sabiedrisko mediju programmās, kā arī to izplatīt ir aicināts ikviens Latvijas medijs. Jau vēstīts, ka Eiroparlamenta vēlēšanu diena būs 8.jūnijs, kad varēs balsot no pulksten astoņiem rītā līdz astoņiem vakarā.

Somijā jau vakar sākās iepriekšējā balsošana Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Uz 15 deputātu vietām šeit pretendē 233 pārstāvji no 14 politiskajām partijām. Somijā Eiropas Parlamenta vēlēšanas notiks svētdien 9. jūnijā, bet iepriekšējā balsošana valstī organizēta līdz 4. jūnijam 931 iecirknī skolās, kopienu centros, pašvaldību ēkās un lielveikalos. Savukārt ārvalstīs vēlētāji savas balsis iepriekšējā balsošanā varēs atdot līdz 1. jūnijam. Somijā kopumā ir apmēram 4,5 miljoni balstiesīgo iedzīvotāju, bet apmēram 12 tūkstoši pilsoņu dzīvesvietas dēļ reģistrēti balsošanai citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Krievija cenšas manipulēt ar karagūstekņu apmaiņas tēmu un izmantot to kā vēl vienu paņēmienu, lai destabilizētu situāciju Ukrainā, uzskata ASV Kara studiju institūta eksperti. Kā norāda analītiķi, Krievija vaino Ukrainu par to, ka uz vairākiem mēnešiem apturēta gūstekņu apmaiņa. Kremļa ieceltā cilvēktiesību komisāre Tatjana Moskaļkova apsūdzējusi Ukrainu par "pārspīlētu prasību izvirzīšanu", kuru dēļ pēdējo mēnešu laikā radusies pauze karagūstekņu apmaiņā. Ukrainas Koordinācijas štāba rīcībai ar karagūstekņiem pārstāvis Petro Jacenko 2023.gada novembrī norādīja, ka Krievija iepriekš 2023.gada vasarā bija apturējusi karagūstekņu apmaiņu nenosaukta iemesla dēļ. Pēdējā karagūstekņu apmaiņa starp Krieviju un Ukrainu notika 2024.gada 8.februārī ar Apvienoto Arābu Emirātu palīdzību. Kara institūta ziņojumā arī teikts, ka pēdējos mēnešos kopš pēdējās karagūstekņu apmaiņas Krievija ir pastrādājusi virkni acīmredzamu pārkāpumu pret ukraiņu karagūstekņiem, tajā skaitā izpildījusi nāvessodus bez tiesas sprieduma un izmantojusi karagūstekņus kā dzīvos vairogus uz lauka.

Turpinām ziņas

No 1. jūnija līdz 31. augustam Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusi kursēs pēc skolēnu brīvdienu grafika. Skolēnu brīvlaikā nekursēs 7.tā un 4.tā maršruta autobusi, kā arī 3.maršruta autobuss noteiktajās stundās nepiestās pieturvietā 3.vidusskola. Tāpat šajā laika periodā netiks apkalpotas skolēnu dzeltenās, elektroniskās braukšanas kartes. Sīkāk ar visiem maršrutiem un autobusu kursēšanas laikiem var iepazīties Jēkabpils autobusu parka mājaslapā.

Vakar Viesītes bērnudārza "Zīlīte" grupiņas "Mārītes" audzēkņi devās mācību ekskursijā uz VUGD Viesītes posteni, lai iepazītos ar ugunsdzēsēja glābēja profesiju. Divas audzēknes, Nora un Mija, tur vairākas reizes jau bijušas, jo Viesītes postenī strādā viņu tēti. Bērnudārzniekus sagaidīja pozitīvi, zinoši un profesionāli glābēji – Gatis Saturiņš un Mairis Šimēns, kuri parādīja visu aprīkojumu, kas nepieciešams glābšanas darbos. Lielu sajūsmu raisīja darbošanās ar ugunsdzēsības šļūteni, aizsargķiveres pielaikošana un pastaigas pa iekštelpām - atpūtas istabu, virtuvi un trenažieru zāli. Bērnudārza audzēkņi uzzināja, ka glābējiem ir ļoti svarīgi būt fiziski spēcīgiem, tāpēc viņi daudz laika velta sportam. Ikviens vēlējās iekāpt automašīnā un pasēdēt šofera krēslā. Jau ziņots, ka Viesītes postenim šogad tika piešķirta pilnīgi jauna, mūsdienu prasībām atbilstoša automašīna Mercedes Benz Unimog, kas ir īpaši piemērota lauku apvidiem.

Jēkabpilī 6.jūnijā norisināsies Donoru dienas. 6. jūnijā aicinām apmeklēt Donoru dienu Jēkabpilī.Jēkabpils stadiona telpās - tribīņu ēkā- 6.jūnijā no deviņiem rītā līdz vieniem dienā norisināsies Donoru dienas. Lai atjaunotu un uzturētu asins krājumus un spētu nodrošināt asins pieejamību ikvienam, kam tā būs nepieciešama, donoru centrs aicina ikvienu atsaucīgu cilvēku ziedot asinis. Jēkabpils pilsētas un novada iedzīvotāji aicināti būt aktīviem, piedalīties pašiem un uzrunāt ģimenes locekļus, draugus, kolēģus un darba kolektīvus kopā doties uz Donoru dienām, lai sniegtu tik nepieciešamo atbalstu līdzcilvēkiem. Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam.

Un vēl

Latvijas Banka brīdina par krāpniekiem, kuri Latvijas Bankas prezidenta vārdā nosūta elektroniskā pasta vēstules finanšu nozares tirgus dalībniekiem, pieprasot elektroniski iesniegt dažāda veida informāciju par tirgus dalībnieku, tajā skaitā finanšu datus. Latvijas Banka aicina šādās situācijās neveikt nekādas darbības, nesniegt informāciju un nekavējoties sazināties ar tiešo bankas uzraudzības kuratoru. Ja rodas bažas par pieprasījuma patiesumu vai ir izpausti dati, nekavējoties jāsazinās ar Latvijas Banku. Lai nekļūtu par krāpnieku upuri, Latvijas banka aicina tirgus dalībniekus būt modriem, kritiski izvērtēt elektroniskā pasta vēstulē sniegto informāciju, īpašu uzmanību pievēršot sūtītāja elektroniskā pasta adresei, un nekādā gadījumā nesadarboties.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Lēmumu pieņemšana daudzdzīvokļu māju pārvaldīšanai būs vienkāršāka; Pašvaldība piešķir atlaides pasākumu organizatoriem Krustpils saliņā; un Brīvdienās makšķernieki aicināti uz sacensībām.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā, dodot iespēju par dzīvojamai mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā. Lai uzlabotu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas procedūru, jau patlaban ir īstenoti vairāki pasākumi, tajā skaitā ir iespēja sasaukt kopsapulces un balsot elektroniski Būvniecības informācijas sistēmā. Tas uzlabo lemšanu tur, kur vairums iedzīvotāju ir ieinteresēti mājas uzturēšanā, taču nepasargā tos aktīvos dzīvokļu īpašniekus, kuri ir mazākumā pret tiem, kuri neiesaistās mājas jautājumu risināšanā. Ja sākotnēji sasauktā mājas kopsapulce kvoruma trūkuma dēļ nav bijusi lemttiesīga, grozījumi dod iespēju dzīvokļu īpašnieku kopsapulci sasaukt atkārtoti. Plānots, ka sapulci atkārtoti varēs sasaukt mēneša laikā pēc sākotnējās kopsapulces. Šāda sapulce būs lemttiesīga, ja tajā piedalīsies vairāk nekā viena trešdaļa no visiem dzīvokļu īpašniekiem. Jaunā kārtība attieksies uz kopsapulcēm, kas tiks sasauktas pēc šī gada 1.novembra.

Patlaban Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lietvedībā ir 55 resoriskās pārbaudes par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, tajā skaitā 31 iespējamu slēptās aģitācijas gadījumu pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām. KNAB sācis piecus administratīvā pārkāpuma procesus, no kuriem trīs saistīti ar savlaicīgu paziņojumu par aģitācijas izvietošanu neiesniegšanu un divi – ar aģitācijas ierobežojumu neievērošanu. 10.februārī sākās priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms Eiroparlamenta vēlēšanām, kas ilgs līdz vēlēšanu dienai - 8.jūnijam. 

Arī likvidējamo kredītiestāžu hipotekāro kredītu ņēmējiem kompensēs kredītu kopējo procentu maksājumus 30% apmērā, nosaka šodien Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Izmaiņas likumā veiktas, lai apstākļos, kad procentu likmju kāpuma rezultātā krasi pieauguši mājsaimniecību kredītu maksājumi, atbalstītu arī tos hipotekārā kredīta ņēmējus, kuri kredītu ņēmuši kredītiestādē, kas patlaban atrodas likvidācijas procesā. Patlaban lielu daļu no likvidējamās "ABLV bank" klientiem ir pārņēmusi banka "Citadele", taču daļa joprojām atrodas "ABLV Bank" bilancē. Saeimas Preses dienestā atzīmē, ka šie klienti turpina maksāt paaugstinātos EURIBOR procentus par hipotekārajiem kredītiem un līdz šim nevarēja pretendēt uz kompensāciju par kredīta procentu maksājumiem.

Krievija turpina īstenot triecienus Ukrainā, un pēdējā laikā īpaši smagi cietis Harkivas apgabals. Uzbrukumos tiek postīta ne tikai pilsētas kritiskā infrastruktūra, bet arī dažādi uzņēmumi, tajā skaitā poligrāfijas nozare. Harkivā atrodas virkne šīs nozares uzņēmumu. Ukrainas Grāmatu institūta dati liecina, ka pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pirmajos kara mēnešos 39% Ukrainas izdevēju nevarēja turpināt darbību. Situācija gan nedaudz uzlabojās pēc tam, kad Krievija tika atspiesta tālāk atpakaļ un izdevēji tādēļ varēja strādāt nedaudz drošākos apstākļos. Izdevniecības norāda, ka interese par grāmatām ukraiņu valodā ir uzplaukusi kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, jo ukraiņi cenšas distancēties no krievu kultūras un arvien vairāk cilvēku pāriet uz runāšanu un lasīšanu ukraiņu valodā.

Britu medijs "The Guardian" vēsta, ka Lielbritānijas pasta pakalpojumu kompānijas "Royal Mail" pārdošana ārvalstu uzņēmumam varētu apdraudēt 500 gadus vecā valsts dienesta darbību un to nelabvēlīgi izjutīs pasta pakalpojuma saņēmēji. Trešdien tika publiskota informācija, ka Lielbritānijas pasta pakalpojumu kompānijas "Royal Mail" mātesuzņēmums "International Distributions Services" ir pieņēmis čehu miljardiera Daniela Kržetinska izteikto pārņemšanas piedāvājumu vairāk nekā četru miljardu eiro apmērā. Virkni saistību, ko Čehijas miljardieris piedāvājumā par pasta pakalpojumu uzņēmuma iegādi solījis turēt, jau pēc dažiem gadiem būs iespējams pārskatīt. "The Guardian" uzsver, ka ir apdraudētas Karaliskā pasta attiecības ar 28 miljoniem mājsaimniecību un vairāk nekā 5 miljoniem uzņēmumu. Galvenais jautājums ir, vai klienti joprojām varēs atļauties nosūtīt vēstuli pa pastu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes sēdē deputāti apstiprināja lēmumu, kas paredz komercpasākumiem Krustpils saliņā, kas ilgst sešas stundas un vairāk, 60% atlaidi piešķirt jau no pirmās stundas.  Šāds lēmums tapis, lai piesaistītu Krustpils saliņai pasākuma organizatorus. Diskutējot par šo lēmuma projektu Finanšu komitejas sēdē izvērsās deputātu diskusijas. Par šāda lēmuma nepieciešamību šaubas izteica arī  arī domes priekšsēdētāja vietnieks kultū¬ras jautājumos Alfons Žuks un Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes direktore Valda Jermano¬va, jo, viņu¬prāt, sezonā kultūras notikumu klāsts, arī bezmaksas, ir tik piesātināts, ka gan skatītāji, gan producenti ir lielas izvēles priekšā.  Domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis norādīja, ka iepriekšējā sezon;a Krustpils saliņā tikpat kā nav bijis lielo pasākumu. Viņš piebilda, ka  orga¬ni¬zatoram bez saliņas no¬mas jāmaksā arī par elektrību, atkritumu savākšanu, apsardzi. Ja nav atlaižu, organizatori neesot ieinteresēti. Tāpēc esot tapis priekšlikums par 60% atlaidi, lai vismaz uz kaut ko varam cerēt. Arī pozīcijas deputāts Aigars Nitišs ir pārliecināts, ka atlaides būs labs instruments producentu intereses piesaistīšanai.

Opozīcijas deputāts Ai¬vars Kraps pauda viedokli, ka bērnu un labdarības pasākumiem atlaides ir jādod, bet komercpasākumiem, īpaši, kur rīkotāji ne tikai pārdod biļetes, bet arī tirgo alkoholu un citas preces, atlaide nepienākas.  Arī opozīcijas deputāts Leonīds Salcevičs ne tikai iebilda pret lielākām atlaidēm, bet kritizēja arī Krustpils saliņas ap¬saimniekošanas sistēmu, uzskatot, ka, viņam esot domes priekšsēdētājam, tā bijusi racionālāka.  Viņš norādīja, ka tolaik par Krustpils saliņu atbildīga bija Kultūras pārvalde, tagad atbildība esot sadalīta. Tagad par teritorijas sakopšanu atbild SIA «Jēkabpils pakalpojumi», bet par apsaimniekošanu kopumā  –  Attīstības pār¬¬valde.

Un vēl

Brīvdienās notiks vairākas makšķernieku sacensības. Līvānos 1. jūnijā pulksten 5:30 notiks atklātais čempionāts pludiņmakšķerēšanā. Sacensības notiks Daugavā, Daugavas ielas galā. Sacensībās aicināti piedalīties visi pludiņmakšķerēšanas interesenti. Katram dalībniekam jābūt derīgai makšķernieka kartei. Sacensības ilgs četras stundas, un uzvarētāja laurus plūks tas, kuram būs lielākais noķerto zivju svars. Savukārt svētdien, 2.jūnijā makšķernieki aicināti uz Jēkabpils Radžu ūdenskrātuvi, lai mērotos spēkiem Radžu ūdenskrātuves sezonas atklāšanas sacensībās pludiņmakšķerēšanā un spiningošanā. Pulcēšanās notiks pie ūdenskrātuves peldvietas namiņa. Copes sākums ir pulksten 6.00, savukārt lomu svēršana notiks pulksten 11.00. Bērniem ir atļauts makšķerēt tikai pieaugušo klātbūtnē.

Atstājiet komentāru