2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Priekšlikumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma grozījumiem nav pienācīgi sagatavoti un pamatoti; Mazāko diasporas pārstāvju uzrunāšanai radīta grāmatiņa par Zemgali; un Jēkabpils novada galvenajā bibliotēkā skatāma Induļa Bukas karikatūru izstāde.

Priekšlikumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma grozījumiem, kas tiek skatīti Saeimā, nav pienācīgi sagatavoti un pamatoti, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajā valdības atbildes vēstulē parlamentam. Administratīvi teritoriālās reformas sagatavošanā tika veikta detalizēta analīze par visām Latvijas administratīvajām teritorijām. VARAM, pamatojoties uz pētījumiem un pieejamiem datiem, sagatavoja jauno novadu profilus. Ņemot vērā to, ka iedzīvotāju skaits pēdējos desmit gados joprojām samazinās un arī turpmākās prognozes norāda uz negatīvu tendenci, patlaban sagatavotie priekšlikumi nesasniedz reformas mērķus nevienā no jomām, teikts VARAM sagatavotajā Ministru kabinetam atbildes vēstules Ministru kabinetam projektā.

Saeimas apstiprinātie grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā, kas atvieglos lēmumu pieņemšanas procedūru daudzdzīvokļu ēkās, ir domāti "guļošā vairākuma iekustināšanai", pirmdien preses konferencē sacīja Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas vadītāja vietnieks Ervīns Straupe. Viņš pauda cerību, ka pēc šiem grozījumiem patlaban kūtrais dzīvokļu īpašnieku vairākums, kas nepiedalās kopsapulcēs un nepieņem lēmumus par ēku uzturēšanu un atjaunošanu, sapratīs, ka arī viņiem jāpiedalās lēmumu pieņemšanā. Ekonomikas ministrijas pārstāvis norādīja, ka dzīvokļu īpašnieku kūtrā aktivitāte ir ilggadējs fenomens, tāpēc bija nepieciešami šie grozījumi, lai nodrošinātu aktīvā dzīvokļu īpašnieku mazākuma aizsardzību. Taču Auders neloloja lielas cerības, ka situācija kardināli mainīsies, jo tas ir tikai viens no nepieciešamajiem soļiem.

Latviešu valodā nebūtu jāmokās ar vārdu "QR kods" izrunu, ja mums ir tik veiksmīgs termins kā "kvadrātkods",  norāda filoloģijas doktore, valodniece Dite Liepa. Par veiksmīgiem valodniece uzskata arī jaunvārdus "tīmekļvietne", "lietotne" un "ekrānuzņēmums". Latviešu valodu mūsdienās arvien vairāk ietekmē citas valodas un no tām nākušie termini. Lai ietekmi mazinātu, tiek radīti jaunvārdi, ar ko šos terminus aizstāt. Tiesa, tie ne vienmēr ir veiksmīgi, bet ir arī ļoti labi piemēri. Viņa aicina lietot vārdu "tīmekļvietne" vai "tīmekļa vietne". Tas nenozīmē, ka "mājaslapas" nebūs, ka "mājaslapa" ir pilnībā izgājusi no apgrozības. Tāpat biežāk jālieto arī vārds "lietotne", nevis "aplikācija", vai termins "ekrānuzņēmums" – mēģināsim atteikties no "ekrānšāviņiem" vai "skrīnšotiem", aicina valodniece. 

Vācijas bruņojuma rūpniecības uzņēmums "Rheinmetall" ieguldīs vairāk nekā 180 miljonus eiro artilērijas munīcijas ražotnē Lietuvā, kurā paredzēts izveidot vismaz 150 darbavietas, paredz investīciju līgums, ko pēc aptuveni desmit mēnešu ilgām sarunām parakstījuši Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite un "Rhenmetall. Vācijas uzņēmuma darbības sākšana Lietuvā ir nozīmīgs solis, lai apmierinātu valsts tūlītējās aizsardzības un drošības vajadzības. Pēc Lietuvas amatpersonu teiktā, rūpnīcas būvniecība varētu sākties oktobrī.

Krievija plāno orbītā izvietot kodolieročus, kas vienā sprādzienā iznīcinās gandrīz visus satelītus. Taču jau šobrīd Krievijas orbītā ir “konvencionālie” pretsatelītu ieroči - slepkavas, kas spēj “nogalināt” citus satelītus pa vienam, raksta “The Telegraph”. 2019. un 2022. gadā Krievija zemā orbītā palaida mazu, manevrējamu “inspekcijas” satelītu grupu. Krievi apgalvo, ka šo ierīču funkcija ir tikties ar citiem Krievijas satelītiem un pārbaudīt tos, lai diagnosticētu problēmas. Bet, kā raksta “The Telegraph”, ar sensoru un manipulatoru palīdzību šie "pārbaudes" satelīti var traucēt citu satelītu darbu vai pat tos iznīcināt. “The Telegraph” norāda, ka arī amerikāņiem ir "inspekcijas satelīti" un "slepens kosmosa kaujas lidaparāts", kas spēj traucēt citu valstu kosmosa kuģu darbību - un to dara arī ķīnieši. Lielākā atšķirība ir tā, ka ASV un Ķīna pašlaik neeskalē lielu karu uz Zemes, kas demonstrētu viņu neapdomību.

Turpinām ziņas

Mazāko diasporas pārstāvju uzrunāšanai radīta grāmatiņa par Zemgali "Ceļojums uz Zemgali", ko iespējams arī lejupielādēt internet. Jūnija izskaņā Zemgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore dosies uz Apvienoto Karalisti, lai tiktos ar diasporas pārstāvjiem. Šim notikumam par godu reģions izstrādājis grāmatiņu mazākajiem diasporas locekļiem ar mērķi iepazīstināt ar Zemgales skaistākajām vietām un aicināt atgriezties šajā Latvijas reģionā. Apvienotajā Karalistē norisināsies Bērzes Strazdu Jāņu festivāls - lielākās Jāņu svinības ārpus Latvijas. Jau tradicionāli pasākumā būs īpaša Latvijas telts, kurā tautiešiem būs iespēja saņemt konsultācijas un informāciju no dažādu valsts institūciju pārstāvjiem un saņemt atbildes uz jautājumiem. Zemgales plānošanas regions apgalvo, ka 2023.gadā ar remigrācijas koordinatora starpniecību atgriezās 118 personas.

Peoniju dārzā "Ziedoņi", Kuldīgas novada Pelču pagastā, 8. un 9.jūnijā notiks Peoniju dārza svētki, kuru laikā interesenti varēs aplūkot ziedošu peoniju kolekciju ar vairāk nekā 400 šķirnēm. Šogad peonijas sākušas ziedēt krietni agrāk nekā citus gadus, tādēļ dārzu pilnziedā varēs aplūkot jau jūnija pirmajā pusē. Peoniju dārza svētkos varēs ne tikai baudīt ziedu krāšņumu, bet arī iegādāties stādus un ziedus, kā arī saņemt konsultācijas par peoniju audzēšanu. Peoniju dārzā "Ziedoņi" 18 gadu laikā izveidota viena no Latvijas lielākajām peoniju kolekcijām, to skaitā krūmpeonijas, lakstainās peonijas un intersekcijas (itoh) peonijas. Kolekcionāre Voika ik gadu papildina vērienīgo kolekciju ar jaunām šķirnēm un ir sākusi selekcijas darbu pie jaunu peoniju šķirņu veidošanas, kam jau šogad redzami rezultāti.

Un vēl

Jēkabpils novada galvenaš bibliotēkas lasītā no šīs nedēļas skatāma Induļa Bukas karikatūru izstāde “Kā bij’ vismaz pirms 10 gadiem…”Autors norāda, ka šī karikatūru kolekcija tapa 2012.gadā. Atlasot apmēram tikai simtu no tūkstošiem iepriekšējā radošuma periodā uzzīmētajām bildītēm. To darot, viņš vadījās saskaņā ar tā laika sabiedriskajām attiecībām sadzīvē, politikā, kas salīdzinoši īsā laikā tomēr ir mainījušās. Tāpēc dažu karikatūru ideja un pamatdoma dažiem cilvēkiem, kas pirms gadiem desmit, piecpadsmit nav sekojuši tā brīža aktualitātēm vai vienkārši ir tās aizmirsuši, šodien var šķist neizprotama. Visas vai gandrīz visas izstādē izliktās karikatūras kādreiz varēja aplūkot vietējo avīžu lappusēs. Šī kolekcija pirms divpadsmit gadiem ceļoja pa Preiļu novadu. Tā bija apskatāma Pelēču, Aizkalnes, Dubnas, Saunas pagasta kultūras namos, kā arī mūsu puses Biržu, Leimaņu, Salas, Sēlpils un Krustpils pagasta kultūras iestādēs. Bet Jēkabpilī tā ierodas tikai tagad.
 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties:  Par neuzticības izteikšanu Čakšai parakstījušies ap 7 tūkstoši cilvēku, Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā konstatēts deviņām mežacūkām, un Aicina pieteikties ekspedīcijai "Mana jūra".

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības iniciatīvu par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai līdz šim parakstījuši 7 tūkstoši 14 cilvēku. Arodbiedrība turpina skaitīt savāktos parakstus, tāpēc to reālais skaits varētu pieaugt. Tāpat vēl līdz 5.jūnijam ir iespējams parakstīties. Arodbiedrība rēķinās, ka premjere Evika Siliņa neprasīs Čakšas demisiju un ministre paliks amatā, bet pedagogiem esot  svarīgi, lai viņa redzot, kā viņu vērtē nozares darbinieki. Pedagogi arī cer, ka ministre izdarīs noteiktus secinājumus un turpmāk nevirzīs pasliktinošas pārmaiņas pedagogiem. Arī Čakša apliecinājusi, ka pati no amata neatkāpsies arī pēc neuzticības izteikšanas, jo nesaskatot tam pamatojumu. 

Šogad turpināsies rezerves karavīru iesaiste Nacionālo bruņoto spēku militārajās mācībās. Atbilstoši Nacionālo bruņoto spēku mācību plānam, 2024.gada griezumā rezerves karavīri tiek iesaukti uz rezerves karavīru mācībām, izsūtot pavēstes vairākus mēnešus pirms plānotajām mācībām. Iesaukšanas mērķis ir atjaunot un uzturēt individuālās kauja iemaņas un veikt kaujas uzdevumus vienības sastāvā. Nacionālie bruņotie spēki atgādina rezerves karavīriem atsaukties uz saņemto pavēsti un noteiktajā laikā ierasties gan uz veselības pārbaužu veikšanu, gan arī uz pašu mācību norises vietu. Tāpat Nacionālie bruņotie spēki aicina darba devējus būt atsaucīgiem un saskaņot rezerves karavīru dalību mācībās.

Iespēja nobalsot iepriekš nepalielina kopējo vēlēšanu aktivitāti, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis, komentējot to, ka Latvijā iepriekšējās balsošanas laikā pirmdien Eiropas Parlamenta vēlēšanās nobalsojuši 0,95% no balsstiesīgajiem. Eksperts uzskata, ka pirmdien nobalsojušie jau iepriekš bija izteikuši gatavību piedalīties vēlēšanās. Rajevska ieskatā, iepriekšējā balsošana darbojas uz apzinīgākajiem vēlētājiem - tādiem, kuri vēlas balsot un piedalīties vēlēšanās, bet kaut kādu iemeslu dēļ nevar nobalsot vēlēšanu dienā.  Pēc pirmdienas balsotāju aktivitātes esot pāragri spriest par to, kāda varētu būt kopējā balsotāju aktivitāte šajās vēlēšanās, norādīja politologs.

Gaisa telpā virs Vācijas ziemeļiem pirmdien sākušās NATO pretgaisa aizsardzības mācības "Tiger Meet", kurās piedalās militārpersonas un lidmašīnas no 11 NATO dalībvalstīm, kā arī Šveices un Austrijas. Vācijas gaisa spēkiem manevros pievienosies aptuveni 60 iznīcinātāji un helikopteri no citām valstīm, kā arī aptuveni tūkstoš 100 karavīru. Iepriekš Vācijā šādas mācības notika 2004.gadā un 2014.gadā.

Nīderlandes aizsardzības ministre Kajsa Ollongrena apliecinājusi Kijivai, ka nenoteiks ierobežojumus tās piegādāto iznīcinātāju F-16 izmantošanai. Tas nozīmē, ka 24 iznīcinātāji F-16, ko Nīderlande gatavojas piegādāt Ukrainai, varēs tikt izmantoti uzbrukumiem mērķiem Krievijas teritorijā.

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts deviņām mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta sešām mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta trim mežacūkām Madonas novada Mētrienas pagastā. Tāpat vīrus pagājušajā nedēļā konstatēts pa vienai mežacūkai Jēkabpils novada Elkšņu pagastā,  Krāslavas novada Bērziņu pagastā, Limbažu novada Limbažu pagastā,  Preiļu novada Silajāņu pagastā, Siguldas novada Krimuldas pagastā un Tukuma novada Lestenes pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts 569 mežacūkām 25 novadu 86 pagastos un vienā pilsētas teritorijā.

Pavasaris kartupeļu audzētājiem bijis labvēlīgs un darbi uz lauka ir noslēgušies - arī vēlo kartupeļu šķirnes ir iestādītas. Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle skaidro, ka vispirms stāda agrās šķirnes, bet, ja paredzēts pārdot kartupeļus pirms masveida novākšanas perioda, uzreiz stāda arī pārējās šķirnes. Sēklas materiāls kartupeļu audzētājiem pamatā pieticis, bet situācija atšķīrusies starp šķirnēm un kategorijām. Joprojām iecienītākās kartupeļu šķirnes ir "Vineta", "Bellarosa", "Solist" un "Wega". Pieprasītākas kļūst arī jaunās šķirnes, kā "Twister", "Alouette", "Albertine" un "Corinna". Audzētāji labāk izvēloties šķirnes, kas izturīgākas pret lakstu puvi. Kraukle pastāstīja, ka ir sākusies cīņa pret dažādiem kaitekļiem, joprojām kartupeļiem bīstami ir drātstārpi, un to ierobežošana ir īpaši aktuāla. Diemžēl patlaban pret šiem kaitēkļiem risinājumu nav.

Un vēl

Aicina pieteikties zaļajai ekspedīcijai "Mana jūra", kas sāksies 13.jūlijā pie Ainažu mola,  informē Vides izglītības fonds. Pievienoties ekspedīcijas komandai ir iespēja ikvienam interesentam, izvēloties sev tīkamāko ekspedīcijas posmu. Mēneša laikā, no 13.jūlija līdz 13.augustam, jau 13.to gadu tiks mērota Latvijas piekraste, no Igaunijas līdz Lietuvas robežai, ar kājām noejot vairāk nekā 500 kilometru garo ceļu. Ik dienu tiks veikti jūras piesārņojošo atkritumu monitoringi, ļaujot saprast reālo vides stāvokli piekrastē un veidojot pamatu praktiskai rīcībai un risinājumu meklēšanai ilgtspējīgai piekrastes apsaimniekošanai.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamajam Eiroparlamenta sasaukumam galvenos izaicinājumus saskata ES paplašināšanās un drošības jomās; Jēkabpilī norisināsies tīklošanās pasākums "IT Waffle Meetup"; un Nākamnedēļ notiks Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākums.

Jaunā Eiropas Parlamenta sasaukuma galvenie izaicinājumi būs Eiropas Savienības paplašināšanās un drošība. Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pētniece Vineta Kleinberga atzīmē, ka virkne Rietumbalkānu valstu, ir tuvu iestāšanās sarunu noslēgumam. Tādēļ runa ir par Eiropas Savienības spēju uzņemt jaunas dalībvalstis. Šis lēmums būs jāpieņem nākamo piecu gadu laikā. Tāpēc ir svarīgi jau tagad sākt debates, kā Eiropas Savienībā uzņems jaunas dalībvalstis. Tas radīs arī jautājumus par pašas Eiropas Savienības institucionālo reformu - par to, cik vietas katrai valstij būs Eiropas Parlamentā. Būs arī jāvienojas, kā pieņems lēmumus Eiropadomē, vai nepieciešams paplašināt kvalificēto balsu vairākumu kādos noteiktos jautājumos.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas jaundzimušo aprūpes nodaļā uzsāktas padziļinātas dzirdes pārbaudes ar jaunu iekārtu.  Latvijā ar līdz šim ierasto metodi, simtprocentīgi nebija iespējams konstatēt zīdaiņu dzirdes problēmas. Savlaicīga šo problēmu atklāšana un ārstēšana ietekmē bērna dzīves kvalitāti. Bērnu slimnīcā akcentē, ka dzirdes skrīnings Latvijā ir viens no trim skrīninga veidiem, kas ir obligāti jāveic jaundzimušajiem.

Dobeles novada Augstkalnes pagasta Dzeguzēnu ciemā konstatēts cilvēku veselībai bīstamais kaitēklis zeltvēdera mūķene. Valsts augu aizsardzības dienestā atzīmē, ka šajā pavasarī apsekotas vietas, kurās iepriekšējos gados bija konstatēta kukaiņu savairošanās, un secināts, ka, lielākoties pateicoties pērn augusta spēcīgajai krusai, visi perēkļi ir iznīcināti un zeltvēdera mūķene šajās vietās nav konstatēta. Minētais kaitēklis ne tikai apgrauž daudzu lapu koku lapas, bet apdraud arī cilvēku veselību. Tauriņa kāpuru sedz kupls apmatojums. Kāpuri matiņus izmanto aizsardzībai, tos nometot. Šie matiņi ir ļoti sīki, asi un satur toksīnu, kas cilvēkam izraisa ādas un arī acu iekaisumu. Savukārt cilvēkiem ar noslieci uz astmu var izraisīt nopietnus elpošanas traucējumus. 

Divu Lietuvas ciemu iedzīvotāji Šauļu apriņķī ar vērienu atzīmējuši Eiropas Savienības Kaimiņu dienu. Viņi uzbūvējuši četrus kilometrus garu galdu, kas savieno abas apdzīvotās vietas. Šī nav pirmā reize, kad tiek būvēts liels galds starp abiem ciemiem. Ideja radās kovida pandēmijas laikā, jo ierobežojumu dēļ kaimiņi reti tikās viens ar otru. Tāpēc tika būvēts garais galds, lai abu ciemu iedzīvotāji pie tā varētu sasēsties. Taču skaistā ideja piedzīvoja arī problēmas. Piemēram pēc vairāku nedēļu būvniecības, kad lielākā daļa galda jau bija salikta, uznāca liela vētra, kas sagāza aptuveni divus kilometrus no galda. Kopīgiem spēkiem iedzīvotāji dabas stihijas postījumus novērsa. Šobrīd akcija kļuvusi populāra un tajā piedalās ne tikai abu sākotnējo ciemu iedzīvotāji, bet arī cilvēki no visām Lietuvas malām.

Postošos plūdos Vācijā un Itālijā gājuši bojā vismaz seši cilvēki. Stihijas skartajos rajonos turpinās glābšanas un meklēšanas operācijas. Spēcīgs lietus Vācijas federālajās zemēs Bavārijā un Bādenē–Virtembergā plūdus izraisīja piektdien. Situācija joprojām neuzlabojas, un, pārplūstot kādam aizsprostam, aicināti evakuēties apmēram 800 cilvēki. Citos apvidos iedzīvotāji patvērušies ēku augšējos stāvos un glābēji veic evakuāciju.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpilī atpūtas kompleksā “Zīle” norisināsies tīklošanās pasākums "IT Waffle Meetup - Jēkabpils". Tīklošanās pasākumā piedalīsies informācijas tehnoloģiju jomas uzņēmumi, profesionāļi, kā arī jebkurš, kam ir interese par tehnoloģijām un digitalizāciju. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja uzzināt, kā uzņēmuma procesu digitalizācija var palīdzēt uzņēmuma attīstībā, kā arī iegūt padomus par IT karjeras uzsākšanu.

No 1.jūnija stājās spēkā Jaunsardzes centra novadu pārvalžu teritoriālās izmaiņas. Jaunā Novadu pārvalžu teritoriālā reforma plānota, lai nodrošinātu valsts aizsardzības mācības skolās,  saglabājot pašreizējo 5 Novadu modeli: 1.novada pārvalde – Kurzeme, 2.novada pārvalde – Latgale, 3.novada pārvalde – Vidzeme, 4.novada pārvalde – Zemgale un 5.novada pārvalde – Rīga. 2. novada pārvalde (Latgale) ietvers valstspilsētas Rēzekni un Daugavpili, Aizkraukles, Ludzas, Rēzeknes, Krāslavas, Līvānu, Preiļu, Augšdaugavas, Jēkabpils un Ogres novadus. 
 
Jau iepriekš tika ziņots, ka Ministru kabinets pieņēmis grozījumus vispārējās vidējās izglītības standartā, kas paredz, ka no 2024. gada 1. septembra vidējās izglītības programmā kā obligātais mācību priekšmets tiks iekļauta Valsts aizsardzības mācība.

Un vēl

Jēkabpilī 14.jūnijā, 14.jūnija parkā pieminēs Komunistiskā genocīda upurus. Pulksten vienos dienā  Svētā mise Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā. Pēc tam – divos dienā sāksies Komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis pie piemiņas akmens 14.jūnija parkā. Jau ziņots, ka 1941.gadā naktī no 13. uz 14.jūniju jūniju bez iepriekšēja brīdinājuma, paskaidrojumiem un tiesas sprieduma 15 tūkstoši 425 okupētās Latvijas civiliedzīvotāju tika apcietināti un izsūtīti uz koncentrācijas nometnēm vai mūža nometinājumu attālos PSRS apvidos. No Jēkabpils tās bija 43 ģimenes.

Pagājušajā nedēļā ar Radio1.lv  sazinājās viens no savulaik represētajiem un ziņoja, ka piemiņas vieta 14.jūnija parkā ir ieaugusi zālē un interesējās vai līdz genocīda upuru atceres pasākumam tā tiks sakopta. Radio1.lv  šo jautājumu uzdeva atbildīgajiem pašvaldības dienestiem preses konferencē. Pašvaldības Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns sacīja, ka pēc Radio1 signāla, ir dots rīkojums zāli nopļaut un vietu ap piemiņas akmeni sakopt. Viņš arī piebilda, ka teritorijas pie piemiņas vietām un vides objektiem tiek uzturētas kārtībā regulāri, neatkarīgi no zāles pļaušanas biežuma pilsētā. Šis bijis izņēmuma gadījums, kad zāle ap piemiņas akmeni 14.jūnija parkā netika laikus nopļauta.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropā pieaug bažas par Krievijas jaukšanos Eiroparlamenta vēlēšanās; Smilšu skulptūrās festivālā Jelgavā atveidos pasaules pasakas; un Ar fotogrāfijām un atmiņu stāstiem aicina iesaistīties militārā mantojuma tūrisma produkta veidošanā.

Eiropā pieaug bažas par Krievijas jaukšanos šonedēļ notiekošajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Tiek izmantoti kiberuzbrukumi, propaganda internetā un maksājumi Eiropas politiķiem. Krievija jau sen iesaistās nelikumīgās darbībās, izmantojot dezinformācijas kampaņas un viltus ziņu vietnes. Vācijas Monitoringa, analīzes un stratēģijas centrs prognozē, ka vēlēšanas, kas norisināsies šonedēļ, kļūs par šādu uzbrukumu mērķi. Tipiski piemēri ir partiju un politiķu diskreditēšana un centieni apšaubīt vēlēšanu procesa leģitimitāti. Centra pētnieki uzskata, ka Krievijas propaganda veido pastāvīgu fona troksni, bet vēlēšanas dod iespēju saasināt politisko atmosfēru Eiropā. Ziņas un komentāri par Krievijas iebrukumu Ukrainā ir visredzamākais piemērs, jo dezinformācija par Ukrainu sastāda 40% no reģitrētajiem viltus ziņu gadījumiem. 

Kurzemes un Latgales reģionam piešķirs papildu 3 miljonus eiro Eiropas Savienības atbalsta publiskās ārtelpas attīstībai, paredz šodien pieņemtais valdības lēmums. Tas pieņemts saskaņā ar plānošanas reģionu izteikto priekšlikumu veikt finansējuma pārdali, papildinot pasākuma "Publiskās ārtelpas attīstība" finansējumu ar vairāk nekā 3 miljoniem eiro. Plānošanas reģionu ieskatā, tas veicinās ieguldījumu straujāku ienākšanu tautsaimniecībā un Eiropas Komisijas noteiktā ikgadēji deklarējamo izdevumu minimālā mērķa izpildi kopumā. Kurzemes plānošanas reģionam tiks piešķirti 2,8 miljoni eiro, bet Latgales plānošanas reģionam - 293 tūkstoši 771 eiro konkrētu projektu īstenošanai.

Latvijas Olimpiskās komitejas Ģenerālajā asamblejā šodien par organizācijas prezidentu tika ievēlēts Raimonds Lazdiņš. Uz Latvijas Olimpiskās komitejas prezidenta amatu kandidēja arī Viesturs Koziols, Arnis Lagzdiņš un Jānis Reirs. No sākotnējiem pieciem kandidātiem savu kandidatūru atsauca Ansis Dāle. Ir jāizbeidz pretstāve. Ir jāsāk strādāt. Tikai kopā mēs būsim stiprāki,tā savā pirmajā uzrunā sacīja jaunais komitejas prezidents.

Igaunijas Statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais paredzamais mūža ilgums Igaunijā ir sasniedzis jaunu rekordu – 79 gadus. Tas ir augstākais rādītājs Baltijas valstu vidū, bet atpaliek no kaimiņvalsts Somijas rādītājiem. Baltijas valstu vidū augstākais paredzamais mūža ilgums ir Igaunijā: 79 gadi. Lietuvā tas ir 77,3 gadi, bet Latvijā – 75,9 gadi. Igaunija gan atpaliek no kaimiņvalsts Somijas, kur vidējais paredzamais mūža ilgums ir 81,7 gadi. Eiropā augstākais rādītājs ir Spānijā, Šveicē un Lihtenšteinā: nedaudz virs 84 gadiem. Savukārt zemākais mūža ilgums ES valstīs ir Bulgārijā un Latvijā: zem 76 gadiem.

Irākas galvaspilsētā Bagdādē vairāki desmiti cilvēku pirmdien uzbruka diviem ASV zīmolu restorāniem, pastiprinoties aicinājumiem boikotēt ASV zīmolus saistībā ar Izraēlas karadarbību Gazas joslā, paziņoja drošības spēku amatpersonas. 30 vīriešu grupa uzbruka ASV ātrās ēdināšanas uzņēmuma "Kentucky Fried Chicken" restorānam un "Chili House" restorānam Palestīnas ielā. Uzbrukums nodarīja materiālus zaudējumus, bet neviens netika ievainots. Atbildot uz šo uzbrukumu, drošības spēki palielināja savu klātbūtni rajonos, kur atrodas ASV zīmolu uzņēmumi.

Turpinām ziņas

Nedēļas nogalē, 8. un 9.jūnijā, Jelgavā, Pasta salā, notiks festivāls "Summer Signs 2024", kurā 17 profesionāli tēlnieki no desmit valstīm smilšu mākslas darbos atklās savu interpretāciju par tēmu "Pasaules pasakas". Šoreiz smilšu skulptūru parks sniegšot iespēju iegrimt pasaku valstībā ar dažādām kultūrām raksturīgiem folkloras un pasaku tēliem, mītiem un leģendām. No smiltīm tapšot Nāriņa, Sniega karaliene, Ansītis un Grietiņa, Sprīdītis, turku mitoloģijas leģenda Šahmarana un tēls Kotigoroško no ukraiņu pasakām un citi tēli. Smilšu mākslas darbus 18.starptautiskā smilšu skulptūru festivāla konkursā darinās 15 profesionāli tēlnieki no Indonēzijas, ASV, Turcijas, Polijas, Spānijas, Nīderlandes, Ukrainas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Savukārt smilšu skulptūru parka vērienīgākais mākslas darbs ierasti būs demoskulptūra, ko veidos latviešu tēlnieki Kārlis un Maija Īles.

Pārtikas un veterinārais dienests no tirgus atsaucis un apturējis tirdzniecības atļauju veterinārajām zālēm "Kexxtone “, jo konstatēts kvalitātes defekts, liecina dienesta tīmekļvietnē publiskotā informācija. PVD pārstāvji norāda, ka tās ir veterinārās zāles, kas satur aktīvo vielu monenzīnu un ir paredzētas, lai pirms atnešanās samazinātu ketozes jeb tauku vielapmaiņas sastopamības biežumu slaucamām govīm. Turpmāk arī veterinārārsti nedrīkstēs izmantot "Kexxtone", tāpēc jāapsver citu piemērotu alternatīvu veterināro zāļu izmantošana.

Un vēl

Zemgales plānošanas reģions, īstenojot projektu par militārā mantojuma tūrisma popularizēšanu, aicina atsaukties iedzīvotājus un dalīties ar atmiņu stāstiem, foto un nozīmīgām militārā mantojuma vietām par vēsturiskiem notikumiem kādā no sešām plānošanas reģiona pašvaldībām. Zemgales plānošanas regions piedalās projektā, kura ideja ir atspoguļot Baltijas valstu kopīgo vēsturi caur militārā mantojuma prizmu. Projekta partneri vēlas paplašināt Baltijas militārā mantojuma tūrisma piedāvājuma teritoriālo pārklājumu, iekļaujot vietas no Dienvidlatvijas un Lietuvas, tādējādi atklājot pilnu vēsturisko stāstījumu. Interesenti savus stāstus, fotogrāfijas un vietu aprakstus var iesūtīt elektroniski uz e-pasta adresi "valentina.mengote@zpr.gov.lv".

Atstājiet komentāru