2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 5.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 5.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamgad reorganizēs Nacionālo veselības dienestu; Ceturtdien Sēlijas poligonā atklās dronu testēšanas poligonu; un Klimatologi brīdina par laikapstākļu izmaiņām visā planētā

Veselības ministrija iecerējusi no 2025.gada 1.janvāra reorganizēt Nacionālo veselības dienestu. E-veselības politikas īstenošanai un ar to saistīto uzdevumu veikšanai tiks nodota SIA "Lielstraupes pils". Lai nodrošinātu veselības nozares digitālo attīstību un novērstu problēmas veselības nozares digitalizācijas jomā, Veselības ministrija veidos jaunu Digitālo kompetenču centru. Turpmāk SIA “Lielstraupes pils” veidos, uzturēs, papildinās e-veselības sistēmu, kompetences robežās nodrošinās e-pakalpojumus ārstniecības iestādēm un iedzīvotājiem. Tāpat arī nodrošinās nacionālā e-veselības kontaktpunkta darbību un funkciju īstenošanu, kā arī organizēs un koordinēs datu apmaiņu starp veselības nozares informācijas sistēmām. Plānots, ka jaunais Digitālo kompetenču centrs savu darbību uzsāks šī gada jūlijā vai augustā.

Valdība sniegusi negatīvu atzinumu par citu novadu teritoriju grozīšanu, atbalstot tikai Varakļānu novada pievienošanu Madonas novadam. Kopumā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā pirms otrā, galīgā lasījuma Saeimā iesniegti 94 priekšlikumi. Saeimas deputātu iesniegtie priekšlikumi paredz izveidot atsevišķu Ikšķiles, Ozolnieku, Carnikavas, Babītes, Varakļānu, Kandavas un Ziemeļkurzemes novadu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa  valdības sēdē norādīja, ka atzinums par jaunu novadu izveidi ir negatīvs, jo tie neatbilsti likuma anotācijā noteiktajiem kritērijiem, piemēram, tajos nav reģionālās nozīmes centra. 

Līdz šim bezpartejiskā, bet "Jaunās Vienotības" izvirzītā ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies apvienībā ietilpstošajā partijā "Vienotība", liecina apvienības paziņojums sociālajos tīklos. Jau ziņots, ka Braži amatam virzīja kā bezpartejisko diplomāti, bet dienu pirms apstiprināšanas amatā viņa Latvijas Radio pauda, ka ārlietu ministra amats ir politisks, taču vēl vajadzīgs laiks, lai izlemtu, vai iestāties partijā vai ne. Braži amatā apstiprināja 19. aprīlī, viņu atbalstīja 66 deputāti, tai skaitā arī no opozīcijas frakcijām "Apvienotais saraksts" un "Latvija pirmajā vietā". Līdz tam Braže bija Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece, bet Latvijas ārlietu dienestā ir jau 31 gadu.

Eiropas Savienībā no 3.jūlija varēs pārdot tikai tādas vienreiz lietojamās plastmasas dzērienu pudeles un tetrapakas, kuru korķīši un vāciņi pēc atvēršanas paliks piestiprināti pie iepakojuma. Šo pārmaiņu mērķis ir samazināt plastmasas atkritumu daudzumu Eiropas Savienībā, taču dzērienu ražotāji apgalvo, ka ir panākts pretējs efekts. Atsevišķi ražotāji jau ir sākuši izmantot šādus vāciņus, lai pieradinātu patērētājus, kuru domas par tiem dalās. Jau vēstīts, ka vienreizlietojamo plastmasas dzērienu pudeļu un tetrapaku vāciņi ir viens no visbiežāk atrastajiem atkritumiem pludmalēs. Vāciņi nonāk jūrās un okeānos, kur sadalās mikroplastmasā un nodara kaitējumu tur mītošajām radībām. 

Šveices parlamenta augšpalāta noraidījusi vairāk nekā piecu miljardu ASV dolāru lielu palīdzības plānu Ukrainai. Noraidījums saistīts ar Šveices bažām, ka tas varētu pārkāpt neitrālās valsts aizņēmuma ierobežojumus. Lai gan Šveice atsakās sniegt Kijivai militāro palīdzību tās ilgtermiņa neitralitātes politikas dēļ, Šveice ir sniegusi ekonomisko un humāno atbalstu vairāk nekā 3 miljardu ASV dolāru vērtībā. Tikmēr Itālija paziņojusi, ka nodos Ukrainai otru pretgaisa aizsardzības sistēmu SAMP/T, kas spēj pārtvert ballistiskās raķetes.

Turpinām ziņas

Valdība vakar atbalstīja Satiksmes ministrijas sagatavotos priekšlikumus par īpašumu atpirkšanu mikromobilitātes infrastruktūras attīstībai Jēkabpils novadā. Satiksmes ministrija norāda, ka valsts no īpašniekiem atpērk nekustamo īpašumu daļas, kas nepieciešamas mikromobilitātes infrastruktūras būvniecībai gar valsts reģionālo autoceļu Aizkraukle-Jēkabpils posmā no Salas ciema līdz Jēkabpilij. Jau ziņots, ka mikromobilitātes infrastruktūras būvniecības projekta īstenošana ir sākta un, lai nodrošinātu tā realizāciju, nepieciešams atpirkt nekustamā īpašuma "Ausekļi" daļu, kā arī nekustamā īpašuma "Kalves" daļu. Abi īpašumi atrodas Salas pagastā. Tiesību aktu portālā publiskotā informācija liecina, ka par nekustamā īpašuma "Ausekļi" daļu noteikta atlīdzība 185 eiro apmērā, par nekustamā īpašuma "Kalves" daļu - 839 eiro.

Ceturtdien, 6.jūnijā, Sēlijas poligonā tiks atklāts dronu testēšanas poligons. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds norāda, ka  dronu kapacitātes attīstīšana ir nozīmīga valsts aizsardzības spēju stiprināšanai, turklāt Ukrainas pieredze liecina par dronu būtiskumu kara laukā. Aizsardzības nozares dronu spēju kapacitātes attīstīšanai šogad plānots atvēlēt 20 miljonus eiro, daļu līdzekļu atvēlot dronu ražošanai Latvijā. Dronu testēšanas poligons Sēlijas poligonā nepieciešams dronu attīstības sistēmas veidošanas turpināšanai.

Un vēl

La Ninja ("La Niña") ir raksturīga zema temperatūra Klusā okeāna ekvatoriālajā daļā, un tā ir tieši saistīta ar plūdiem un sausumu visā planētā, vēsta aģentūra "Reuters". Pasaules Meteoroloģijas organizācija nāca klajā ar paziņojumu, ka "El Niño" fenomens, kam raksturīga gaisa temperatūras paaugstināšanās uz Zemes, līdz šī gada beigām var piekāpties vēsākajai "La Niña" un gaidāms vēsāks laiks. Meteorologu komanda skaidro, ka "El Ninjo" raksturo okeāna virsmas temperatūras paaugstināšanās Klusā okeāna austrumu un centrālajā daļā, turpretim "La Niña" ir raksturīga zema temperatūra Klusā okeāna ekvatoriālajā daļā, un tā ir tieši saistīta ar plūdiem un sausumu visā planētā. Zinātnieki lēš, ka pastāv 60% iespējamība, ka "La Niña" būs aktīva no jūlija līdz septembrim, tomēr viņi arī atzīmēja, ka ilgtermiņa klimata pārmaiņas noteikti turpināsies. Klimatologi ir pārliecināti, ka "La Niña" atvēsinošajam efektam būs ierobežota ietekme, jo pēdējie deviņi gadi bijuši siltākie planētas vēsturē visā meteoroloģisko novērojumu periodā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Daudz jauniešu neatsaucas aizsardzības dienesta pavēstēm; apsver stingrākas sankcijas; Neierasti agri sākusies jaunā medus sezona; un Jēkabpils novada galvenajā bibliotēkā skatāmas trīs izstādes.

Partijas "Apvienība Jaunlatvieši" valdes locekļa Rūdolfa Brēmaņa izteikumu dēļ Centrālā vēlēšanu komisija vērsusies tiesībsargājošajās iestādēs. Brēmanis sociālajā tīklā "Facebook" publicējis video, kurā stāsta, ka esot noplūdusi informācija, ka tās balsis, kuras tiekot atstātas glabāšanā, visdrīzāk tikšot viltotas. Brēmanis video aicinājis balsot 8.jūnijā, jo neviens nevarot garantēt, ka balsis netikšot samainītas. CVK norāda, ka tik klaji, nepamatoti apmelojumi par to, kā strādā CVK vistiešākajā veidā apdraud vēlētāju spēju uzticēties demokrātijas institūcijām. Par Brēmaņa izteikumiem CVK vērsusies Valsts drošības dienestā, Valsts policijā un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

Valsts aizsardzības dienesta jauno iesaukumu organizēšanā iezīmējas jaunas problēmas – nereaģēšana uz pavēstēm par veselības pārbaudi pirms iesaukšanas. Šīs vasaras iesaukumu organizēja gada sākumā, pirmo reizi izmantojot izlozes principu. 83 cilvēki no 300 izlozētajiem nav atsaukušies. Iemesli tam var būt dažādi, ieskaitot arī apzinātu izvairīšanos no dienesta. Pašlaik sods par to ir līdz 350 eiro, bet Aizsardzības ministrija apsvērs bargākas sankcijas.

Par maija beigās veikto uzbrukumu Daugavpils slimnīcas vadītājai Intai Vaivodei meklētais vīrietis ir izdarījis pašnāvību. Neminot cietušās personas vārdu, Valsts policija papildina iepriekš izskanējušo informāciju, ka cietusī persona slimnīcā bija nonākusi ar šautu brūci kaklā un durtām brūcēm kakla, vēdera un muguras rajonā. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess,  policija noskaidroja, ka personas ir savstarpēji pazīstamas. Uzbrucējs arī uzdevās par citu personu, kura nepastāv. Veicot izmeklēšanu, vīrieti izdevās salīdzinoši ātri identificēt un sākt meklēšanu.  Taču pagājušajā nedēļā policijas Dienvidlatgales iecirknis saņēma informāciju par kāda cilvēka līķi Daugavpilī. Ierodoties norādītajā adresē, atrasts meklēšanā izsludinātā 1969. gadā dzimušā vīrieša līķis. Vīrietis bija izdarījis pašnāvību pakaroties. Pamatojoties uz personas nāvi, kriminālprocess tuvākajā laikā tiks izbeigts. 

Tikai dažas dienas pirms Eiroparlamenta vēlēšanām lauksaimnieki steidz izrādīt savu neapmierinātību ar Eiropas Savienības daudzajām prasībām zemniekiem un zaļo kursu, cerot ietekmēt vēlētāju izvēli. Šoreiz ienesot protestos arī galēji labējo naratīvu. Lai gan tika solīts, ka būs ap 20 tūkstoši protestētāju, policija saskaitījusi ap tūkstoš 200 protestētāju un 500 traktoru. Tie vakar pulcējās ap ikonisko Atomiumu Briselē, lai paustu savu neapmierinātību ar ES politiku, īpaši ar zaļo kursu. Protestēja lauksaimnieki no Nīderlandes, Polijas, Vācijas, Beļģijas un citām valstīm.
    
ASV piemērojušas jaunas sankcijas četrām Irānas iestādēm un vienai personai, kas saistīta ar bezpilota lidaparātiem, ko Irāna piegādā Krievijai izmantošanai karā Ukrainā. Vašingtona paziņojusi, ka sankcijām pakļautās iestādes ir saistītas ar lidrobotu izstrādi, ražošanu un izplatīšanu. Tie tiek piegādāti Krievijai un tās atbalstītajiem kaujiniekiem un partneriem, lai paildzinātu konfliktu un destabilizētu situāciju reģionā. Vienlaikus ar ASV sankcijām arī Eiropas Savienība ir piemērojusi sankcijas personām un iestādēm, kas iesaistītas Irānas lidrobotu nozari.

Turpinām ziņas

Ar sauszemes un cauruļvadu transportu pārvadāto kravu apmērs šogad pirmajos trijos mēnešos, salīdzinot ar 2023.gada attiecīgo periodu, Latvijā samazinājies par 8,1% jeb 1,6 miljoniem tonnu - līdz 18,4 miljoniem tonnu. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2024.gada pirmajos trijos mēnešos salīdzinājumā ar 2023.gada pirmajiem trim mēnešiem kravu pārvadājumi samazinājās visos transporta veidos - gan pa dzelzceļu, gan arī auto un jūras transportu. Savukārt pa naftas produktu cauruļvadu transportēšana nenotika.

Medus sezona šogad sākusies agri un strauji. Biškopji norādījuši – netipisks pavasaris, un jāsāk domāt, kā nozarei iztikt turpmāk. Parādījušās arī jaunas tendences – ja parastais medus ir mazāk pieprasīts Eiropā, tad citi produkti tiek izpirkti ātri.  Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis norāda, ka tik agrs pavasaris kā šogad, tāds nav bijis. Medus bija ievākts jau maijā, kas vispār ir ļoti rets gadījums. Saražotā medus noieta ziņā arī šogad biškopjiem nesola vieglus laikus, viens no iemesliem ir ģeopolitiskā situācija, bet tirgus tiek piesātināts arī ar nepamatoti lēta medus ienākšanu Eiropas tirgū no valstīm, kas nav Eiropas Savienībā. Pavisam Latvijā ir ap 3 tūkstoši biškopju, kuru bites saražo ap 300 tūkstoši tonnu produkcijas gadā. 

Un vēl

Jēkabpils novada galvenajā bibliotēkā jūnijā skatāmas trīs dažādas izstādes par vēsturi, literatūru un karikatūru. Līdz 28 jūnijam skatāma tematiska izstāde “14. jūnijs – diena, kura neizgaist…”, kas veltīta  komunistiskā genocīda upuru piemiņai. Tā bija pirmā masu deportācija no Latvijas.

Tāpat arī līdz 28.jūnijam bibliotēkas apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar franču rakstnieka Antuāna de Sent-Ekziperī pasakas “Mazais princis” grāmatu izstādi. To veido 45 valodās tulkotu populārā stāsta par Mazo princi grāmatu kolekcija. Šī ir viena no Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāta pārstāvju sagādātajām grāmatu kolekcijām, kuras mērķis ir atklāt Eiropas valodu daudzveidību. 

Bibliotēkā skatāma arī Induļa Bukas karikatūru izstāde “Kā bij’ vismaz pirms 10 gadiem…”  Apmeklētājus aicina ar vieglu smaidu jūnijā Jēkabpils novada Galvenās bibliotēkas lasītavā aplūkot Induļa Bukas karikatūru izstādi, kurā atspoguļoti politiski un sociāli notikumu caur ironijas prizmu. Autors norāda, ka šī karikatūru kolekcija tapa 2012.gadā. Autors piebilst, ka visas vai gandrīz visas izstādē izliktās karikatūras kādreiz varēja aplūkot dažādos preses izdevumos. Šī kolekcija pirms divpadsmit gadiem ceļoja pa Preiļu novadu. Jēkabpilī tā skatāma pirmo reizi.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir partiju reitingi pirms vēlēšanām? Latvijā  ovērota jauna putnu suga? Un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Nacionālā apvienība jūnijā saglabājusi līderpozīcijas partiju reitingā pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, vienlaikus reitings pieaudzis "Jaunajai vienotībai", bet partija "Saskaņa" reitingos joprojām ieņem trešo vietu. Par to liecina pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma pētījumu centra SKDS veiktā aptauja. Gatavību Eiroparlamenta vēlēšanās balsot par NA jūnija sākumā pauduši 11,9%. Maija sākumā Nacionālo apvienību atbalstīja 11% vēlētāju, kamēr aprīlī partiju atbalstīja 11,9%, bet martā - pat 12,7%. Otro vietu saglabā Jaunā Vienotība, par kuru jūnijā gatavi balsot 9,4%. Maijā Jaunā Vienotība saņēmusi 8,1% vēlētāju atbalstu, kamēr aprīlī tas bija noslīdējis līdz 7,5%, salīdzinot ar 8,7% martā. Trešā jūnijā ir "Saskaņa" ar 6,8% atbalstu, kas ir līdzīgs atbalstam maijā un kas ir aptuveni tik pat, cik bija aprīlī 6,9%, bet aizvien mazāk nekā martā 8,9% un februārī 9,3%.

Par "Latvijas attīstībai" jūnijā gatavi balsot ir 5,5%, bet par partiju "Progresīvie" jūnijā balsi atdot gatavi ir 4,7%. Maijā teju identisku rezultātu bija uzrādījuši "Progresīvie", partija "Latvija pirmajā vietā" un "Apvienotais saraksts", iegūstot attiecīgi 5,9%, 5,8% un 5,7% atbalstu. Jūnijā par Latvija pirmajā vietā balsi gatavi atdot ir 6,2% bet par partiju "Stabilitātei!", kuras reitings maijā bija 3,7%, jūnijā gatavi balsot ir 3,5%. Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), jūnijā gatavi atbalstīt ir 2,7%. ZZS maijā atbalstīja 2,9% vēlētāju, salīdzinot ar 2,5% aprīlī, bet "Suverēno varu" jūnijā atbalsta 2,2%. Par Jauno konservatīvo partiju (JKP), par Centra partiju Eiroparlamenta vēlēšanās jūnijā bija gatavi balsot 1,2% un 1,5% vēlētāju.

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos četros mēnešos iekasēti 4,54 miljardi eiro, kas ir par 31,8 miljoniem eiro jeb 0,7% mazāk, nekā plānots. Vienlaikus nodokļu ieņēmumi 2024.gada pirmajos četros mēnešos bija par 213,7 miljoniem eiro jeb 4,9% lielāki nekā 2023.gada pirmajos četros mēnešos. Valsts kopbudžetā nodokļu ieņēmumi šogad pirmajos četros mēnešos veidoja 4,27 miljardus eiro, kas ir par 30,4 miljoniem eiro jeb 0,7% mazāk, nekā plānots. Salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem četriem mēnešiem kopbudžetā nodokļu ieņēmumi ir pieauguši par 190,5 miljoniem eiro jeb 4,7%.

Saeimas deputāti šodien atsauca savus priekšlikumus par alkohola norobežošanu veikalā un aizliegumu reklamēt bezalkoholiskos dzērienus, kuru preču zīmi izmanto arī alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī priekšlikumu vecuma slieksni dalīt attiecīgi alkohola stiprumam. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja pirms trešā jeb galīgā lasījuma grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ar ko plānots ierobežot alkohola pieejamību. Tomēr Saeima par grozījumiem lems septembrī, jo komisijai nepieciešams atzinums no Eiropas Komisijas.

Krievijas militārie blogeri tīmeklī sūrojas, ka ukraiņiem frontē ir vairāk dronu un labākas radioelektroniskās cīņas iespējas, teikts ASV Kara studiju institūta ziņojumā. Attiecībā uz droniem, kas spēj veikt novērošanu no putna lidojuma augstuma, Ukrainai ir būtisks skaitliskais pārsvars, atzinis viens no šiem blogeriem. Viņš apgalvo, ka ukraiņu trieciengrupām pārsvars dronu izmantošanā ir 3-4:1, salīdzinot ar krievu trieciengrupām, savukārt ukraiņu mehanizētajām grupām pārsvars dronu izmantošanā ir 6-10:1, salīdzinot ar analoģiskām krievu vienībām," teikts amerikāņu domnīcas ziņojumā. Pēc analītiķu domām, tā kā Ukrainas armija pielāgojas un labāk integrē jaunās tehnoloģijas savos spēkos, Krievijas armija, visticamāk, izjutīs spiedienu darīt to pašu, lai saglabātu tehnoloģisko un taktisko paritāti kaujas laukā.

Turpinām ziņas

Valsts policija par pērn Rēzeknē nošautā uzņēmēja Andra Ļubkas slepkavību rosina apsūdzēt divas personas – 1975. gadā un 1991. gadā dzimušus vīriešus, kuriem attiecīgi inkriminē slepkavības pastiprinātos apstākļos izdarīšanu vai līdzdalību tajā, kā arī vēl citu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu, informēja Valsts policijā. Jau ziņots, ka pagājušā gada 17. novembrī Valsts policija saņēma informāciju, ka Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā 190A, pie būvniecības veikala raidīti vairāki šāvieni pret 1963. gadā dzimušu vīrieti, kurš notikuma vietā no gūtajiem ievainojumiem gāja bojā, pēc kā šāvējs pameta notikuma vietu ar automašīnu "VW Touareg". Skaidrojot notikušā apstākļus, iegūta informācija, ka šāvējs ir 1975. gadā dzimis vīrietis, kurš izkāpa no automašīnas Rēzeknes novadā, Vērēmu pagastā. Policija īsā laikā aizturēja aizdomās turēto.

Latvijā kāda pētījuma ietvaros sagadīšanās pēc pirmo reizi pamanīta cetija – zvirbuļveidīgo kārtas putns, kas kļuvis par 377.  Latvijā novēroto putnu sugu. Kā skaidro Latvijas Universitātes Ornitoloģijas laboratorijas vadītājs Oskars Keišs, vācu pētnieki no Odenburgas Universitātes Papē veic pētījumu par putnu orientāciju, proti –, kā putni atrod ceļu uz ligzdošanas vietām un rudenī atpakaļ uz ziemošanas vietām. Papes ezerā, ķerot ezera ķauķus, tiek noķerti arī citi putni, un šādā veidā sagadīšanās pēc noķerta arī cetija, kas nu ir apgredzenota un palaista. Kā skaidroja Keišs, cetija dzīvo Eiropas dienvidos un nav migrējoša suga, taču tā lēnām izplatās arī ziemeļu virzienā, tomēr šīs sugas novērojumi ir reti arī tālāk uz dienvidiem esošajā Polijā un Vācijā, tāpēc cetiju Latvijā var uzskatīt par maldu viesi.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē un nākamnedēļ laiks Latvijā būs vēsāks nekā pēdējās trijās nedēļās, prognozē sinoptiķi.Tuvākajās diennaktīs būs mainīgs mākoņu daudzums un vietām īslaicīgi līs, valdošais būs lēns līdz mērens rietumu vējš. Naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz +8..+15 grādiem, naktī uz piektdienu un sestdienu termometra stabiņš vietām noslīdēs līdz +5..+7 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra pēcpusdienās galvenokārt būs +16..+21 grāds.

Līdzīgi laikapstākļi gaidāmi arī nākamajā darba nedēļā. Visticamāk, nokrišņu nebūs daudz un daļā Latvijas turpināsies sausums, kā arī saglabāsies augsta ugunsbīstamība mežos. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei karstums Latvijā varētu atgriezties pēc 15.jūnija, gaisa temperatūra var pakāpties virs +30 grādiem un iespējami postoši pērkona negaisi.

Atstājiet komentāru