2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 7.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 7.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas iedzīvotāji ārzemju ceļojumos pērn iztērējuši vairāk nekā miljardu eiro; Aizkraukles novadā aizliedz barot klaiņojošus kaķus daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpās; un Kādas ir prognozes par laika apstākļiem svētdien?

Likumsargi ir pievērsuši uzmanību vairāku Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu publiskajiem izteikumiem, tajā skaitā Latvijas Televīzijas priekšvēlēšanu debatēs. Valsts drošības dienests aģentūrai LETA apliecinājis, ka atbilstoši savai kompetencei ir pievērsis uzmanību televīzijā 2. jūnijā rīkotajās priekšvēlēšanu debatēs deputātu kandidātu paustajam. Pagaidām saistībā ar izteikumiem šajās debatēs, kriminālprocesi vēl nav sākti. Notiek izteikto viedokļu izvērtēšana.

Latvijas iedzīvotāji pagājušajā gadā devās 2,1 miljona vienas dienas un vairāku dienu ceļojumos uz ārvalstīm, kas ir par 21,8% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienlaikus salīdzinājumā ar 2019.gadu, kad pasaulē vēl nebija Covid-19 pandēmijas, pērn Latvijas iedzīvotāju ceļojumu skaits uz ārvalstīm bija par 11,6% mazāks. Ārzemju ceļojumos Latvijas iedzīvotāji pērn iztērējuši kopumā 1,11 miljardus eiro. Populārākie ārvalstu vairāku dienu braucienu galamērķi 2023.gadā bija kaimiņvalstis - Igaunija un Lietuva, seko Turcija un Vācija. Vēl Latvijas iedzīvotāji bieži brauca uz Poliju, Itāliju un Spāniju.

Par tīšu izvairīšanos no mobilizācijas draudēs līdz vienam gadam ilgs cietumsods. To paredz Saeimā vakar galīgajā lasījumā akceptētie grozījumi Krimināllikumā. Par tīšu izvairīšanos no mobilizācijas, ja to izdarījusi persona, kura pakļauta mobilizācijai civilās aizsardzības pasākumu veikšanai, maksimāli varēs sodīt arī ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam. Tāpat par šādu nodarījumu arvien varēs sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu. Savukārt, ja no mobilizācijas izvairīsies rezerves karavīrs, rezervists vai zemessargs turpmāk varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, kā arī saglabāsies iespējamība par šādu nodarījumu sodīt arī ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.

12 Eiropas Savienības dalībvalstis nākušas klajā ar kopīgu aicinājumu virzīt uz priekšu kandidātvalstu Ukrainas un Moldovas pievienošanās procesu un līdz jūnija beigām oficiāli sākt sarunas par šo valstu dalību blokā. Beļģija, kas līdz jūnija beigām ir ES prezidentvalsts, pēdējās nedēļās centusies panākt lēmumu šajā jautājumā. Starpvaldību konference ar kandidātvalsti ir oficiāls pievienošanās sarunu sākums, bet pats pievienošanās process parasti ilgst gadiem. Gaidāms, ka ES sūtņi šodien vēlreiz izskatīs šo jautājumu, lai, iespējams, pieņemtu politisku lēmumu. ES amatpersonas sacīja, ka abas valstis varētu saņemt pozitīvu novērtējumu.

Eksperti ir pārliecināti, ka Kims Čenuns nolēmis palielināt savu popularitāti starp tādām valstīm, kas ietver Krievijas Federāciju, Irānu un Ķīnu, un Taivāna ir apdraudēta, raksta izdevums “The Hill”. Pagājušajā nedēļā Ziemeļkoreja mēģināja palaist kosmosā spiegošanas satelītu, izmantojot ballistisko raķeti. Žurnālisti atgādina, ka jau iepriekš Phenjana atbalstīja Putina lēmumu iebrukt Ukrainā, turklāt Ziemeļkoreja apgādā Krievijas Federāciju ne tikai ar artilērijas šāviņiem, bet arī bezpilota lidaparātiem un ballistiskajām raķetēm. Lai arī spiegu satelīta palaišana neizdevās, Ziemeļkoreja sāka aktīvu “verbālu” karu pret Koreju un ASV - mediji raksta, ka Rietumi atkal var nokavēt, pieņemot lēmumu par jaunajiem draudiem, kas slejas pār demokrātisko pasauli, un eksperti aicina ASV neatkārtot savas kļūdas, izmantojot Ukrainas piemēru. Pretējā gadījumā Taivānu nākotnē sagaida tāds pats liktenis kā Ukrainu.

Turpinām ziņas

Šovasar, tāpat kā pagājušajā gadā, Jēkabpils novada pagasta ceļiem tiks veikta ceļu nomaļu uzaugumu noņemšana. Kopumā šo darbu veikšanai būs nepieciešami aptuveni 70 tūkstoši eiro. Darbus veiks SIA “Vīgants”. Ceļu nomaļu uzaugumu plānots veikt šādos ceļu posmos: Leimaņu pagastā ceļš Mežgale - Grantiņi, Rites pagastā Ķīseļi - Muitnieki, Ābeļu pagastā Brodi - Lukti, Mežāres pagastā  Mežāre - Atašienes pagasta robeža un Kūku pagastā Sūnu palejas - Plošlejas. 

Aizkraukles novadā būs aizliegts barot klaiņojošus dzīvniekus daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpās, paredz jaunie pašvaldības saistošie noteikumi. Tie paredz, ka īpašniekiem ir pienākums reģistrēt savus mīļdzīvniekus mājas dzīvnieku reģistra datu bāzē. Jānodrošina, lai kaķim, kuram nav implantēta mikroshēma, atrodoties ārpus tā īpašnieka teritorijas, būtu žetons vai aplikta kakla siksna ar norādi par īpašnieka tālruni. Nekustamā īpašuma īpašnieks viņam piederošajā objektā un teritorijā nedrīkst pieļaut klaiņojošu dzīvnieku ilgstošu uzturēšanos un barošanos. Tāpat noteikts, ka ir aizliegts barot klaiņojošus dzīvniekus daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpās.

Siltumenerģijas tarifi jūnijā samazinājās 11 komersantiem, savukārt trijiem tie paaugstinājās. Siltumenerģijas pakalpojuma tarifi pieauguši Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā par 2,06% un ir 60,76 eiro par megavatstundu. Regulatora izpilddirektors Jānis Miķelsons norāda, ka vidējais siltumenerģijas tarifs regulētajiem komersantiem Latvijā turpina samazināties. 

Un vēl

Meteorologs Jānis Trallis dalījies ar jaunāko laika prognozi, kas liecina, ka laikapstākļi svētdien varētu kļūt bīstami. Kā sociālajos tīklos raksta Trallis, ieskicējot laikapstākļus nedēļas nogalei, svētdien iespējams stiprs lietus un vētra. Ja svētdien izaugs negaisa mākoņi, tie var nest vētru.

Jau ziņots, ka nedēļas nogalē laiks Latvijā kļūs vēsāks. Naktis kļūs dzestrākas, īpaši nakts uz piektdienu un sestdienu, kad minimālā temperatūra sasniegs 7...12 grādus, vietām Vidzemē un Kurzemē līdz 5 grādiem. Arī nākamās nedēļas sākumā laikapstākļi saglabāsies līdzīgi. Brīžiem gaidāms lietus, mēreni vēji un gaisa temperatūras režīms bez lielām izmaiņām. Siltāks laika periods Latvijā, visticamāk, gaidāms no mēneša vidus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā iepriekšējā balsošanā EP vēlēšanās nobalsojuši 4,1% balsstiesīgo; Nīderlandē uzbrukumā ar nazi nogalināts Latvijas futbolists, bijušais jēkabpilietis Žanuels Skopenko; un Sēlijas poligonā atklāts dronu testēšanas poligons.

Latvijā iepriekšējās balsošanas laikā Eiropas Parlamenta vēlēšanās nobalsojuši 63 tūkstoši 157 vēlētāji jeb 4,1% no balsstiesīgajiem. Pirmdien Latvijā iepriekšējās balsošanas laikā Eiroparlamenta vēlēšanās nobalsoja 13 tūkstoši 127 vēlētāji jeb 0,85% no balsstiesīgajiem. Līdz pirmdienas pēcpusdienai pasta balsošanā no vēlētājiem ārvalstīs saņemtas tūkstoš 603 balsis. Līdz šim divu dienu laikā visvairāk vēlētāju nobalsojuši Vidzemē - 19 tūkstoši 917 jeb 5,02%, bet vismazāk vēlējuši Latgalē - 4 tūkstoši 354 jeb 2,31% balsstiesīgo. 

Jēkabpils novadā iepriekšējās balsošanas dienās Eiropas parlamenta vēlēšanās nobalsojuši 1025 vēlētāji jeb 3,38 procenti no balsstiesīgo vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati. Arī otrajā iepriekšbalsošanas dienā visaktīvāk vēlētāji apmeklējuši vēlēšanu iecirkni Jēkabpils Tautas namā, šeit nobalsojuši 111vēlētāji jeb abās dienās kopā - 141. Savukārt vismazāk vēlētāju vakar bija iecirknī Dignājas pamatskolā - divi. Jēkabpils novadā kopumā var nobalsot 32 iecirkņos.

Iepriekš nobalsot varēs arī šodien no pulksten vieniem dienā līdz sešiem vakarā. Eiropas Parlamenta vēlēšanu diena Latvijā būs rītn, 8.jūnijā, kad balsot varēs no pulksten astoņiem rītā līdz pulksten astoņiem vakarā.

Eiropas Centrālā banka vakar nolēma pazemināt trīs galvenās Eiropas centrālās bankas procentlikmes par 0,25 procentpunktiem. Galvenā refinansēšanas operāciju likme tiks samazināta līdz 4,25%,  aizdevumu iespējas uz nakti likme - līdz 4,5% un noguldījumu iespējas uz nakti likme - līdz 3,75 %.  Jaunās likmes stāsies spēkā 12. jūnijā.

Saeimas opozīcijā esošo "Apvienotā saraksta", Nacionālās apvienības un "Latvija pirmajā vietā" kopā 34 deputāti rosina izveidot parlamentārās izmeklēšanu komisiju par "Rail Baltica" projekta virzībā pieļautajām kļūdām. Komisijas izveidošanas mērķis būtu apzināt projekta īstenošanā pieļautās kļūdas. Par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi būs jābalso Saeimai. Latvijas kopējās izmaksas "Rail Baltica" projektā pirms pieciem gadiem bija aprēķinātas ap 1,9 miljardiem eiro, bet tagad izmaksu daļa pirmajā posmā ir vismaz trīskāršojusies.

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka ASV neatļauj Ukrainai izmantot viņu piegādātos ieročus triecieniem pa Krieviju. Tos ir atļauts izmantot robežas tuvumā, kad Krievijas ieroči tiek izmantoti, lai uzbruktu mērķiem Ukrainā. Baidens ceturtdien pasākumā par godu 80. gadadienai kopš sabiedroto spēku izsēšanās Normandijā paziņoja, ka ASV nepametīs Ukrainu.

Lietuvas parlaments apstiprināja valsts prezidenta Gitana Nausēdas rosinātos grozījumus Krimināllikumā, saskaņā ar kuriem tiks pastiprināta kriminālatbildība par noziegumiem pret valsti. Lietuvas Seima pieņemtie grozījumi arī paredz, ka par sazvērestības organizēšanu valsts apvērsumam vai dalību valsts apvērsumā varēs piespriest brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz 20 gadiem, kā arī mūža ieslodzījumu. Savukārt par kolaboracionismu jeb sadarbību ar okupācijas varu varēs piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz 12 gadiem.

Turpinām ziņas

24 gadu vecumā miris bijušais futbola kluba "Valmiera" un Latvijas U-19 telpu futbola izlases uzbrucējs, jēkabpilietis Žanuels Skopenko, vēsta Latvijas Futbola federācija. Tiek ziņots, ka Skopenko sadurts Nīderlandē un vēlāk miris slimnīcā. Latvijas Futbola federācija izteikusi līdzjūtību pāragri aizsaulē aizgājušā futbolista Žanuela Skopenko radiem, tuviniekiem un draugiem. Jēkabpilī dzimušais uzbrucējs Latvijas virslīgā debitēja 2020. gadā. Nīderlandes mediji ziņo, ka futbolists sadurts sestdien, 1. jūnijā, Vlārdingenas pilsētā. Pašlaik Nīderlandes policija turpina izmeklēšanu un meklē notikuma aculieciniekus. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

No jūnija valsts samazinājusi tarifus jeb izmaksas, ko valsts sedz par apmaksātām analīzēm un citiem laboratoriskajiem izmeklējumiem. "Centrālā laboratorija" jau lēmusi celt cenas asins paraugu noņemšanai un citiem maksas pakalpojumiem, kas būs uz pacientu vai viņu veselības apdrošinātāju pleciem. Līdzīgu lēmumu varētu pieņemt arī "MFD laboratorijā". Nacionālais veselības dienests pārmetumus par vēlmi ietaupīt noraida, sakot, ka valsts līdz šim par atsevišķiem pakalpojumiem pat pārmaksājusi, jo laboratorijas tos par maksu veikušas lētāk,  nekā maksāja valsts. Kopš šī mēneša sākuma tarifi jeb valsts samaksa par laboratoriju manipulācijām samazināta kopumā 29 pozīcijās. Tas nozīmē, ka dārgāki pakalpojumi kļūs cilvēkiem, kas maksā paši vai viņu vietās maksās apdrošināšanas polises. 

Un vēl

Sēlijas poligonā vakar atklāts dronu mācību un testēšanas poligons. Līdz ar mācību un testēšanas poligona atklāšanu Sēlijas poligonā pirmo reizi norisinājās militārās mācības, kas ir daļa no starptautiskajām militārajām mācībām "Baltic Zenith 2024". Mācībās piedalījās Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki kopā ar dronu koalīcijas pārstāvjiem, veicot bezpilota lidaparātu testus, lai nodrošinātu to atbilstību Ukrainas bruņoto spēku prasībām. Poligonā paredzēts testēt tieši Latvijā ražotus dronus. Tajā saskaras divu veidu sistēmas – viens ražotājs testēs lidaparātu, kurš izdzīvo kaujas laukā, un otrs ražotājs – tādu, kurš mēģinās to iznīcināt. Tagad, tos testējot, varēs attīstīt vietējo industriju, pārbaudīt dronu tehniskās spējas un taktisko pielietojumu, tiks uzlabotas tehnoloģijas, sniedzot iespējami labāko, kas nozarē pieejams. Uz bezpilota lidaparātu un elektroniskās karadarbības testiem te regulāri pulcēsies NATO sabiedrotie un dronu koalīcijas dalībvalstis. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiroparlamenta vēlēšanu laiks vēlēšanu laiks pagaidām aizrit mierīgi; Madonā sākas pilsētas svētki; un Kāda ir ūdens temperatūra upēs un ezeros?

Eiropas Parlamenta vēlēšanu laiks pagaidām Latvijā aizrit mierīgi. Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks intervijā Latvijas televīzijai sacīja, ka pašlaik nav indikāciju, ka vēlēšanu gaitā gaidāmas kādas lielas provokācijas, bet ar atsevišķiem indivīdiem tomēr veiktas pārrunas. Valsts policijas priekšnieks uzsvēra, ka dzīvojam demokrātiskā valstī, kur visi var brīvi izpausties, tomēr jāatceras, ka arī šai brīvībai ir robežas, aiz kuras personas var tikt sauktas pie atbildības par pārkāpumiem.

Šodien un rīt, Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienā, Latvijā ir spēkā priekšvēlēšanu aģitācijas liegums. Minētajās dienās pilsētvidē aizliegta, piemēram, kādu politisko spēku vai deputāta kandidātu slavinošu skrejlapu izplatīšana, kā arī aģitēšana pie iecirkņiem. Par neatļautu aģitāciju pilsētvidē Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienā vai dienu pirms vēlēšanām iedzīvotāji ir aicināti informēt Valsts policiju. Iedzīvotāji aicināti informēt Valsts policiju arī par savlaicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām pilsētvidē.

Latvijā ir augsts kiberapdraudējuma līmenis, tomēr patlaban tas nav tik augsts, kā tas bija 2022.gadā, intervijā aģentūrai LETA atzina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina. Tāpat viņa norādīja, ka Latvija ir demonstrējusi pārliecinošu kibernoturību, un līdz šim fiksētie uzbrukumi nav radījuši ne būtisku, ne paliekošu ietekmi uz sabiedrību.

Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki veido jaunus biomateriālus, kas atjaunotu audus un novērstu infekciju veidošanos pēc mutes, sejas un žokļu kaulu operācijām. Biomateriālus būs paredzēts ievietot tieši tajā vietā, kura veikta medicīniskā procedūra, skaidroja zinātnieki. Pētījumi laboratorijā ilgst jau trīs gadus, un sākotnējie rezultāti ir ļoti daudzsološi. Ja viss izdosies, tad nākotnē – kas gan ir ne ātrāk kā pēc desmit gadiem – cilvēkam pēc mutes, sejas un žokļu kaulu ķirurģiskām manipulācijām vairs nebūs jālieto antibiotikas.

Francija nodos Ukrainai iznīcinātājus "Mirage" un apmācīs ukraiņu pilotus. Šāds prezidenta Emanuela Makrona paziņojums izskanēja pirms šīsdienas tikšanās ar Ukrainas kolēģi Volodimiru Zelenski, kurš ieradies Francijā uz D-dienas 80 gadu piemiņas pasākumiem. Makrons intervijā vietējā televīzijā norādīja, ka šodien tiks uzsākta jauna sadarbība un izskanēs oficiāls paziņojums par iznīcinātāju "Mirage 2000-5" nodošanu Ukrainai un ukraiņu pilotu apmācību Francijā. Saskaņā ar žurnāla "Forbes" rīcībā esošo informāciju sarunas starp Franciju un Ukrainu par "Mirage" iznīcinātājiem notika vairāku mēnešu garumā.

Indija, kas ir pasaulē visstraujāk augošā lielākā ekonomika, šobrīd nestrādā ar pilnu jaudu, bet tās ambīcijas ir nākotnē kļūt par nākamo Ķīnu. Un, lai to panāktu, "atslēga" ir 500 miljonu Indijas sieviešu rokās. CNN vēsta, ka Indijā ir vairāk nekā 460 miljoni sieviešu darbspējīgā vecumā – vairāk nekā visi Eiropas Savienības iedzīvotāji kopā –, un viņas ir izglītotākas, mērķtiecīgākas un veselīgākas nekā visas iepriekšējās paaudzes. Tomēr saskaņā ar Pasaules Bankas datiem tikai aptuveni viena trešdaļa Indijas darbspējīgā vecuma sieviešu ir aktīvas darba tirgū. Aplēses liecina, ka Indija varētu palielināt ekonomikas izaugsmes tempu līdz 9% gadā, ja aptuveni 50% sieviešu būtu nodarbinātas darba tirgū.

Turpinām ziņas

Šodien sākas Madonas pilsētas 98 gadu jubilejas pasākumi. Šodien paredzētas vairākas izzinošas un izklaidējošas aktivitātes Madonas novada bibliotēkā par tēmu, kā dzīvot, radīt un darīt zaļi, bet bērni tiks iepriecināti ar koncertizrādi "Čučumuiža".Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā svētku dienās no šodienas līdz 9.jūnijam visas izstādes aplūkojamas bez maksas, kā arī šodien gaidāma īpašas izstādes "Madonas fotogrāfu acīm" atklāšana. Priežu kalna āra basketbola laukumos aizritēs spraigi 3x3 basketbola mači. Šovakar notiks svētku koncerts "Mana dona - Madona" ar Madonas novada kultūras centra amatierkolektīvu piedalīšanos. Īpašais koncerta viesis būs madonietis, operdziedātājs Jānis Apeinis. Svētku laikā gaidāmi arī vairāki satiksmes ierobežojumi. Ieeja visos pilsētas svētku pasākumos ir bez maksas.

Vides apsaimniekošanas uzņēmums "Eco Baltia vide" sadarbībā ar "Latvijas zaļo punktu" Aizkraukles novada Neretā un Ērberģē šovasar izveidos pagaidu punktus nolietotās elektrotehnikas nodošanai. Neretā, Rīgas ielā 4, elektrotehnikas punkts būs pieejams no 10.jūnija rīta līdz 21.jūnijam, savukārt Ērberģē, Ziedoņu ielā 6, elektrotehnikas punkts būs pieejams no 25.jūnija rīta līdz 5.jūlijam. Uz elektrotehnikas nodošanas punktu iedzīvotāji aicināti nogādāt visa veidu elektroiekārtas, kas tiem vairs nav nepieciešamas. Elektroiekārtas uz nodošanas punktu iedzīvotāji varēs nogādāt visas diennakts laikā.

Un vēl

Līdz ar vēsāku laiku pakāpeniski pazeminās ūdens temperatūra peldvietās; upēs un ezeros tā vietām saglabājas augstāka par +20 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Šorīt Aiviekstē, Daugavā, Lielupē un Ventā ūdens temperatūra ir +19..+23 grādi, Gaujā galvenokārt +18..+19 grādi, lielākajā daļā pārējo upju +16..+21 grāds. Ezeros ūdens temperatūra ir +18..+22 grādi. Ūdens temperatūra jūrā Latvijas piekrastes lielākajā daļā ir +15..+17 grādi.

Jau ziņots, ka tuvākajās dienās gaisa temperatūra Latvijā tikpat kā nemainīsies, dažbrīd gaidāms lietus un vēja pastiprināšanās, prognozē sinoptiķi. Sestdien un svētdien būs mainīgs mākoņu daudzums, gaidāms īslaicīgs lietus. Stiprāki nokrišņi svētdien naktī un dienas pirmajā pusē visu Latviju šķērsos no rietumiem, vietām iespējamas intensīvas pērkona lietusgāzes. Minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā būs +7..+13 grādi, dienas laikā nekļūs siltāks par +16..+19 grādiem. Brīžiem pastiprināsies rietumu vējš, svētdien vietām piekrastē un zem negaisa mākoņiem vēja brāzmu spēks var pārsniegt 20 metrus sekundē.

Sagaidāms, ka nākamās nedēļas sākumā līs maz un gaisa temperatūra pēcpusdienās pakāpsies par kādu grādu augstāk, nedēļas vidū un otrajā pusē palielināsies nokrišņu varbūtība. Tuvojoties Jāņiem, laiks var kļūt karstāks.

Atstājiet komentāru