2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Jēkabpils radio1 ziņas 2024.gada 25.jūnijā

Jēkabpils radio1 ziņas 2024.gada 25.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā pagāja Līgo svētki? Valsts prezidents apmeklēs Aizkraukles novadu, un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Šogad izteiktu Jāņu svētku tradicionālo traumu ir bijis salīdzinoši maz un svinības aizvadītas bez būtiskiem negadījumiem vai nopietnām sekām. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā raksturojot mediķu darbu Zāļu dienā un Jāņu naktī, vērtē kā nosacīti mierīgu, lai gan mediķiem darba nav trūcis. Kopējais traumu skaits ir pieaudzis par aptuveni trešdaļu, salīdzinot ar ikdienu. Lielākoties tās bijušas sadzīves rakstura traumas.

Līgo dienā Latvijā reģistrēti 80 ceļu satiksmes negadījumi, kuros gājis bojā viens cilvēks un cietuši vēl 16 cilvēki. Traģiskākais negadījums noticis Līgo naktī Tukuma novada Tumes pagastā, kur automašīnai nobraucot no ceļa braucamās daļas un apgāžoties, gājis bojā cilvēks, divi cietušie nogādati slimnīcā. Kopumā policija Līgo svētkos noformējusi 523 protokolus par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Jāņu naktī iedzīvotāji Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābējus 20 reizes maldinājuši, redzot dūmus vai liesmu atblāzmu no Jāņu ugunskuriem. Cilvēkiem licies, ka izcēlies ugunsgrēks, tāpēc viņi izsaukuši ugunsdzēsējus glābējus. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka iedzīvotāji kurinājuši ugunskuru un apdraudējums nepastāv.

Līgo naktī Jēkabpils novada Krustpils pagastā ugunsdzēsēji dzēsuši vienlaicīgi degošu mikroautobusu, piebūves sienu un saimniecības ēku. Naktī uz pirmdienu ap puspieciem no rīta VUGD saņēma izsaukumu uz Krustpils pagastu, kur degšana notika trīs dažādās vietās vienlaicīgi, katra no tām atradās aptuveni 200 metru attālumā viena no otras. Dega mikroautobuss 10 kvadrātmetru platībā, piebūves siena 10 m2 platībā un saimniecības ēka 30 m2 platībā. Pēc divu stundu darba degšanas likvidētas.

Sestdienas vakarā Valsts policija saņēma izsaukumu uz Augšdaugavas novada Laucesas pagastu, kur dīķi bija iebraucis un apgāzies traktors. Negadījumā gāja bojā traktora vadītājs. Policija skaidro sīkākus notikušā apstākļus. Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informēja, ka negadījuma vietā palīdzību ieradās sniegt glābēji hidrotērpos, kuri ar nepieciešamajiem instrumentiem no zem ūdens esošā traktora izvilka cilvēku. Cietušais tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem, kuri konstatēja viņa nāvi.

Turpinām ziņas

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šonedēļ, 28.jūnijā, darba vizītē apmeklēs Aizkraukles novadu. Darba vizītes laikā Rinkēvičs tiksies ar Aizkraukles novada pašvaldības vadību, bet Skrīveros uz sarunu Valsts prezidents ir aicinājis Latvijas Agronomu biedrības un Zemkopības zinātniskā institūta pārstāvjus. Paredzēts, ka Aizkraukles novada apmeklējuma laikā Rinkēvičs tuvāk iepazīs Pļaviņu hidroelektrostacijas darbību, kā arī apskatīs Sēlijas poligona bāzes aptuvenās atrašanās vietu. Prezidentam paredzēta arī tikšanās ar uzņēmejiem un muzeja apmeklējums.

Pirms Līgo svētkiem mainījās Jēkabpils novada kapitālsabiedrību vadība. Atlūgumu iesniegušā Kārļa Puriņa vietā līdz jauna vadītāja iecelšanai SIA “Viesītes transports” vadīs “Aknīstes pakalpojumu” vadītājs Emīls Ozoliņš. Atlūgumu iesniedzis arī SIA “Vidusdaugavas SPAAO” jeb reģiona sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizācijas vadītājs Jānis Bisenieks. Līdz jauna vadītāja iecelšanai uzņēmumu vadīs “Jēkabpils pakalpojumu” priekšnieks Mārtiņš Gluhs. Abu kapitālsabiedrību pilnvaras beidzās attiecīgi 24. Un 25.jūnijā.

Līgo svētku priekšvakarā Zilākalnā, Valmieras novadā atklāts 38,3 metrus augsts skatu tornis.  Zilaiskalns ar jauno skatu torni pēc relatīvā augstuma ir 104,3 m pāri apkārtnei un tā ir otra augstākā iespaidīgākā ainava pēc relatīvā augstuma Vidzemē. Iepriekš kalna virsotnē slējās 40 gadus senais uguns novērošanas tornis, tagad tā vietu ieņem jaunais skatu tornis, kas piektdien 21.jūnijā sagaidīja savus pirmos apmeklētājus.

Un vēl

Tuvākās dienas būs karstas, saulainas un sausas, savukārt nedēļas izskaņā vietām līs, liecina jaunākā sinoptiķu prognoze. Visas šīs darba nedēļas garumā laika apstākļus ietekmēs anticiklona darbība. Mākoņi izklīdīs un lielākajā daļā gaidāms sauss un saulains laiks, kā arī, pūšot lēnam vējam, naktī uz otrdienu atsevišķos rajonos sabiezēs migla, dūmaka, apgrūtinot redzamību. Līdz ar anticiklonu no dienvidiem strauji ieplūdīs siltāka gaisa masa, tādēļ Latvijā atgriezīsies karstums, katru nākamo dienu padarot arvien siltāku.

Brīvdienās, anticiklona ietekmei mazinoties, mākoņu daudzums palielināsies un vietām gaidāms lietus, tomēr brīžiem, debesīm skaidrojoties, uzspīdēs arī saule. Sestdien karstums vēl saglabāsies mūsu teritorijā, un daudzviet gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +26…+30 grādiem, bet no svētdienas sāks pakāpeniski atkāpties, gaisam dienā iesilstot vairs tikai līdz +22…+26 grādiem. Nedēļas izskaņā, iespējams, dažviet pieredzēsim arī tropisko nakti, kad nakts gaitā termometra stabiņš nenoslīdēs zem +20 grādu atzīmes.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Latviju apmeklēs Spānijas karalis; Jēkabpilī sūdzas par kailgliemežu savairošanos; un Nedēļas nogalē notiks pasākums - Sēlija Rotā.

Šodien Latviju apmeklēs Spānijas karalis Felipe VI(sestais). Viņš tiksies ar augstākajām amatpersonām un apmeklēs Ādažu militāro bāzi, kur dienesta  pienākumus veic arī Spānijas karavīri. Spānijas karalis ir viens no jaunākajiem monarhiem Eiropā. Pirms nedēļas apritēja desmit gadi kopš Felipe VI(sestais) kļuva par karali.

VAS "Latvijas dzelzceļš" atlaidīs 298 dzelzceļa infrastruktūras telpu un teritoriju uzkopšanā nodarbinātos darbiniekus. Kompānijā skaidro, ka izvērtējot iepirkuma par dzelzceļa infrastruktūras telpu un teritorijas uzkopšanu rezultātus, secināts, ka uzkopšanas darbu nodošana ārpakalpojumā spēj nodrošināt dzelzceļa izmaksu samazināšanu, vienlaikus saglabājot augstu pakalpojuma kvalitāti. Tādējādi ir pieņemts lēmums sākt šajā jomā nodarbināto dzelzceļa darbinieku skaita samazināšanu.

Pašvaldības mudina kā valsts prioritāti tuvākajos gados noteikt lauku jauniešu attīstību un iespējas. To kā prioritāti izvēlējušās 18 pašvaldības. 13 pašvaldības uzskata, ka jākoncentrējas uz jauniešu līdzdalības un brīvprātīgā darba veicināšanu, jauniešu psiholoģiskās un emocionālās labklājības veicināšanu, kā arī darba ar jaunatni prestiža celšanu. 11 pašvaldības uzsver nepieciešamību stiprināt darbā ar jaunatni personāla kapacitāti, bet mobilā darba ar jaunatni attīstība svarīga bijusi desmit pašvaldībām.

Vakar Luksemburgā Eiropas Savienības Ārlietu padomes sanāksmē Eiropas Savienības dalībvalstis beidzot apstiprināja 14.sankciju pakotni pret Krieviju. Tajā paredzēta vēršanās pret Krievijas "ēnu flotes" kuģiem. Šajā pakotnē noteikts arī mangāna rūdas eksporta un tranzīta liegums uz Krieviju un Krievijas izcelsmes sašķidrinātās gāzes pārkraušanas ierobežojumi ES ostās. Tāpat noteikts liegums Eiropas Savienības kompānijām izmantot norēķinu SPFS sistēmu jeb Krievijas SWIFT analogu un saņemt Krievijas finansējumu dažādām ES organizācijām. Sankciju sarakstā iekļautas arī 116 jaunas personas un organizācijas. To nauda Eiropas bankās apturēta un iebraukšana Eiropas Savienībā liegta.

Iepērkoties veikalos ar skaidru naudu, cilvēkiem visā Eiropā vajadzētu divreiz apskatīt 2 eiro monētas. Izrādās, ka šobrīd apritē ir simtiem tūkstošu viltojumu. Saskaņā ar Deutsche Welle vēstīto, Spānijas policija ir atklājusi naudas viltotāju bandu no Toledo. Desmit cilvēki arestēti. Tiek ziņots, ka saražoti un izplatīti gandrīz 500 tūkstoši augstas kvalitātes viltotu monētu. Ieskatoties, tās varot atšķirt. Īstajām 2 eiro monētām, atšķirībā no viltotajām,  skaitļi un dizaini ir skaidri, asi un viegli atšķirami. Tāpat arī viltotas monētas pēc kāda laika kļūst raibas un vairumā gadījumu pēc krāsas atšķiras no īstām monētām. 

Turpinām ziņas

Ar Radio1 sazinājās Jēkabpils Krustpils puses iedzīvotāji, kas dzīvo Palejas – Parka - 14.jūnija – Raiņa ielu un Krustpils katoļu baznīcas apkārtnes mikrorajonā. Iedzīvotāji ceļ trauksmi par invazīvās sugas - Spānijas kailgliemežu uzbrukumiem, kas masveidā savairojušies. Iedzīvotāji norāda, ka savu māju teritorijās cīnās kā var, galvenokārt teritoriju regulāri appļaujot un gliemežus nolasot. Savukārt pašvaldība turpat līdzās savos zālājos audzējot gliemežu fermu, jo zālāji gar Palejas ielu, Parka ielu, 14.jūnija ielu, kā arī laukumi ap Krustpils katoļu baznīcu - grava, parks netiekot izpļauti un gliemežiem tā ir paradīze, kur vairoties lielām kolonijām. 

Radio1pašvaldības atbildīgajām amatpersonām jautāja, kāpēc šogad netiek izpļautas teritorijas, kurās intensīvi vairojas Spānijas kailgliemeži un vai arī šogad pašvaldība plāno to izplatību ierobežot ar pretlīdzekļiem. Īsu un lakonisku atbildi sniedza Jēkabpils novada domes Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vides inžiniere Liene Leitāne, norādot, ka minētās teritorijas ir iekļautas pļaušanas sarakstā un arī šogad tiks nopļautas tuvākajā laikā, kā arī pašvaldībā ir iegādāti pretlīdzekļi prêt kailgliemežiem, kas pēc zāles nopļaušanas tiks izkaisīti. 

Kopš Spānijas kailgliemežu pirmās parādīšanās Latvijā pirms 15 gadiem šī invazīvā suga plaši izplatījusies un šogad manāma bieži. Kā apgalvoja Dabas aizsardzības pārvaldē, nevar teikt ka Spānijas kailgliemežu šogad ir vairāk, tie vienkārši ir aktīvāki labvēlīgo laika apstākļu dēļ un to nodarītais posts ir labāk pamanāms. Cīņā ar Spānijas kailgliemežiem ir vairākas metodes, ar kurām var iepazīties mājaslapā "invazīvs.lv". Dabas pārvalde arī cer, ka Saeima pieņems atbilstošus likuma grozījumus, kas ļaus lemt par valstiskiem šīs invazīvās sugas apkarošanas pasākumiem. 

Un vēl

Pēterdienā, 29.jūnijā, Jaunjelgavā notiks IX Sēlijas Tautas mākslas svētki "Sēlija rotā", kas šoreiz būs veltīti kāzām Sēlijā. Pasākumā pulcēsies gan kori, vokālie ansambļi un tautas deju kolektīvi, gan amatierteātri, folkloras kopas, pūtēju orķestri, tautas lietišķās mākslas studijas - kopā tūkstoš 245 dalībnieki no visas plašās Sēlijas. Ar pasākuma programmu var iepazīties portālā Radio1.lv sadaļā Sēlijā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir policijas statiska Līgo un Jāņu dienā? Aizkrauklē augs maksa par ūdeni; un Kam vasarā jābūt mājas aptieciņā?

Jāņu un Līgo dienā Latvijā aizturēti kopumā 35 dzērājšoferi, informē Valsts policija. Savukārt pastiprinātās ceļu satiksmes drošības pārbaudēs laikā no 21. jūnija līdz 24. jūnijam policija aizturējusi kopumā 67 dzērājšoferi. Par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā uzsākts 31 administratīvā pārkāpuma process, 36 kriminālprocesi, kā arī divi procesi par transportlīdzekļa vadīšanu narkotisko vielu reibumā. Līgo un Jāņu dienā, 23. un 24. jūnijā, policija veica vairāk nekā 18 tūkstoši transportlīdzekļu vadītāju pārbaudes. 

Salīdzinot ar velosipēdiem, ar skrejriteņiem gūto traumu skaits ir mazāks, bet tās ir smagākas, norāda Bērnu slimnīcā. Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka nepilngadīgām personām, pārvietojoties ar skrejriteni, ir jāvalkā ķivere. Mediķi uzsver, ka šo noteikumu būtu vērts ievērot arī pieaugušajiem. Ideāli, ja ir arī kāju un roku sargi. Eksperti arī norāda, ka ar elektroskrejriteni gūtās traumas vairāk līdzinās traumām, kas gūtas, braucot ar motociklu, nevis ar velosipēdu, tāpēc ir īpaši vērts padomāt par savu drošību.

Madonas novada pašvaldība rīko jau trešo elektronisko izsoli Meirānu Kalpaka pamatskolai. No 2019. gada novadā ir slēgtas četras skolas, un trīs bijušo skolu ēkas pašvaldība izmanto savām vajadzībām. Pašlaik problēmas atrast īpašnieku ir tikai lauku teritorijā esošajai, pirms trim gadiem slēgtajai, Meirānu Kalpaka pamatskolas ēkai, jo trīsstāvu ēka atrodas mazapdzīvotā teritorijā. Pašvaldība cer, ka skolas ēku, kurai klāt ir apmēram divi hektāri zemes, izdosies pārdot.

Eiropas Savienība izstrādājusi juridisku risinājumu, lai apietu Ungārijas veto ieroču iegādei Ukrainai, izmantojot ieņēmumus no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, pirmdien publicētā intervijā laikrakstam "Financial Times" pavēstījis ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels. Viņš izteicies, ka tas varētu arī pavērt ceļu G7, lai no šiem līdzekļiem Kijivai piešķirtu 50 miljardu dolāru lielu aizdevumu.

Jau drīzumā cilvēkiem būs jāpiedzīvo, iespējams, spēcīgākā saules aktivitāte, kas jebkad reģistrēta. Par to ziņoja astrofiziķis Džonatans Makdauels no Hārvarda-Smitsona centra. Zinātnieks atklāj, ka Saules maksimums gaidāms ap 2025. gada vasaras vidu, kas izraisīs liela skaita magnētisko vētru rašanos. Pēc Makdauela domām, uzliesmojumu jauda varētu pārsniegt 1859. gada ģeomagnētisko vētru, kad uz Zemes tika pārtraukti telegrāfa sakari un uz kuģiem sabojājās kompasi.

Turpinām ziņas

No 1.augusta nedaudz samazināsies maksa par ūdeni Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā. SIA "Aizkraukles ūdens" ūdensapgādes tarifs būs 1,54 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa, kas ir 4% samazinājums, salīdzinot ar pašlaik spēkā esošo 1,61 eiro par kubikmetru bez PVN. Savukārt kanalizācijas tarifs samazināsies par 5% - no 1,81 līdz 1,72 eiro par kubikmetru bez PVN. Tarifu izmaiņas ir saistītas ar elektroenerģijas izmaksu samazinājumu, ņemot vērā elektroenerģijas cenas kritumu pēdējo mēnešu laikā.

Aizvadītajā mācību gadā Izglītības kvalitātes valsts dienests neatbilstošas valsts valodas zināšanas konstatēja galvenokārt pedagogiem Rīgā. Lai veiktu pārbaudes saistībā ar iespējamu neatbilstošu valsts valodas prasmi, dienests Valsts valodas centram ziņoja par 12 skolām Rīgā, kā arī lūdz pārbaudīt pa vienai skolai Daugavpilī, Krāslavā un Liepājā. Dienests veica pārbaudes arī Aizkraukles, Jēkabpils un Līvānu novadu skolās, šeit nepietiekamas valsts valodas zināšanas pedagogiem nav konstatētas.

Un vēl

Mediķi iesaka,kam vasarā jābūt mājas aptieciņā. Saules aizsargkrēms ar saules aizsardzības faktoru, pantenolu saturošs krēms vai putas, kā arī pretalerģijas zāles pret kukaiņu kodumiem un pincete ērču izņemšanai – tās ir pamata lietas, kam vasaras laikā jābūt katrā mājas aptieciņā. Tajā jābūt arī minimālam pārsienamo materiālu komplektam, kas jāņem līdzi, arī dodoties izbraucienos pie dabas. Tāpat jābūt līdzekļiem brūču tīrīšanai, dezinfekcijai. Ieteicams aptieciņā glabāt arī minimālu daudzumu līdzekļu pret sāpēm un temperatūru. Vasarā der glabāt arī aktīvo ogli vai jebkuru citu absorbentu. 

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Viesītē un Aknīstē iedzīvotāji pārstrādei nodevuši 6,34 tonnas elektrotehnikas; un Vasaras saulgriežos zivjērgļu ligzdā izšķīlušies Līgucis un Jancis.

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" abu starptautisko staciju būvniekiem esošo saistību izpildei Satiksmes ministrija plāno piesaistīt valsts budžeta līdzekļus 33,3 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa. Tāpat Satiksmes ministrija rosina veikt finanšu līdzekļu pārdali šī gada budžetā, attiecīgi pārdalot 2,9 miljonus eiro un 2,5 miljonus eiro būvniecības izmaksu indeksācijas rēķinu apmaksas nodrošināšanai. Tikmēr 261 tūkstoti eiro plānots piesaistīt no Eiropas Savienošanas instrumenta finansēšanas līguma ietaupījumiem.

Vētra, kas pagājušajā trešdienā, 19.jūnijā, notika Daugavpilī, pašvaldībai nodarījusi 111 tūkstoši eiro zaudējumus. Stiprais vējš pilsētā nogāzis 483 kokus, 15 apgaismojuma stabus un četras ceļa zīmes. Bojāti arī divi sabiedriskā transporta pieturu paviljoni. Daļa postījumu novērsta jau aizvadītajā nedēļā, taču darbi vēl turpinās. Pašvaldībai ir zināms, ka cietušas arī mājsaimniecības un uzņēmumi. Līdz šim pašvaldībā saņemti pieci privātpersonu iesniegumi, lūdzot atbalstu krīzes situācijā, tāpat tiek saņemts daudz zvanu, lai noskaidrotu, kā var saņemt atbalstu.

Jaunieši arvien atrod veidus, kā apreibināties. Pagājušajā nedēļā sabiedrību šokēja ziņa, ka dažu stundu laikā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests tika izsaukts desmit reizes, lai glābtu jauniešus, kuri ir pārdozējuši. Ārsti norādīja, ka situācija ir dramatiska, arī svētki nav aizritējuši bez izsaukumiem. Vairums no tiem bija 16–17 gadus veci jaunieši, kuri gan pēc palīdzības saņemšanas aizmuka no notikuma vietas. Vienā gadījumā mediķiem nācās pacīnīties, lai glābtu kāda jaunieša dzīvību. Šajā gadījumā tas bija vien 13 gadus vecs bērns. Ārsti norāda, ka jaunais narkotisko vielu sajaukums, kas tagad izplatās Latvijā, ir vēl bīstamāks par heroīnu, un šo vielu ir ārkārtīgi viegli pārdozēt. Pietiek vien ar nelielu devu, lai jaunietim vai bērnam būtu nepieciešama neatliekamā palīdzība. Mediķi pieļauj, ka tā ir sintētiska opiātu tipa narkotika, un tās ir visstiprākās no narkotiku grupas, kas izraisa fizisku un psiholoģisku atkarību.

Igaunijas valdība sabiedrības veselības interesēs plāno paplašināt no cigarešu dūmiem brīvas āra teritorijas un ierobežot smēķēšanu tādās publiskās vietās kā pludmales un parki, vēstīja sabiedriskais medijs ERR. Šis ir tikai viens no soļiem, lai sasniegtu valdības mērķi ierobežot visu tabakas un nikotīna izstrādājumu patēriņu valstī.

Šodien uz Zemes atgriezās Ķīnas zonde "Chang'e 6" ar iežu un augsnes paraugiem no maz izpētītās Mēness tumšās puses. Zonde nolaidās Ķīnas ziemeļos, Iekšējās Mongolijas reģionā. Ķīnas zinātnieki sagaida, ka paraugos būs 2,5 miljonus gadu veci vulkāniskie ieži un citi materiāli, kas, kā cer zinātnieki, sniegs atbildes uz jautājumiem par ģeogrāfiskajām atšķirībām abās Mēness pusēs.

Turpinām ziņas

Aknīstes un Viesītes iedzīvotāji vides apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Eco Baltia vide" sadarbībā ar "Latvijas zaļo punktu" īstenotajā akcijā pārstrādei nodevuši 6,34 tonnas elektrotehnikas. Akcijas laikā mobilajā elektrotehnikas savākšanas punktā Aknīstē iedzīvotāji pārstrādei nodevuši 3,34 tonnas nolietotās elektrotehnikas, savukārt Viesītē - trīs tonnas. Nodotās iekārtas tālāk nonāks otrreizējā pārstrādē, lai kļūtu par izejvielām jaunu preču ražošanai.

Rīt apritēs desmit gadi, kopš Latvijā – Baltkrievijas pierobežā atrastai mirušai meža cūkai tika konstatēts Āfrikas cūku mēris – nāvējoša dzīvnieku infekcijas slimība, kas desmit gadu laikā Latvijā ir prasījusi gandrīz 9 tūkstoši meža cūku un vairāk nekā 53 tūkstošu mājas cūku dzīvību.  Vīrusa rezervuārs dabā ir inficētas meža cūkas un vide, kurā tās uzturas. Pagājušajā nedēļā vien Latvijā mēris konstatēts 23 mirušām meža cūkām, tajā skaitā piecām mežacūkām Aizkraukles novadā – četrām Aiviekstes un vienai - Klintaines pagastā. Infekcija atklāta arī divām mežacūkām Viesītes pagastā. 

Un vēl

Vasaras saulgriežos - 23. un 24.jūnijā - zivjērgļu Svinga un Selgas ligzdā Kurzemē izšķīlās Līgucis un Jancis, liecina Latvijas Dabas fonda nodrošinātās tiešsaistes kameras ieraksti. Pirmā ola tika izdēta tikai 17.maijā, otrā - 20.maijā. Abi putni uz maiņām perēja līdz 23.jūnija agrā rītā izšķīlās Līgucis, savukārt Jāņu dienas pievakarē - Jancis, kuru barošanai tēvs regulāri piegādā zivis. Zivjērgļu speciālists Aigaru Kalvāns forumā atzīst, ka šis ir vēls perējums un norāda, ka nav pārāk daudz informācijas par to vai tik vēlu šķīlušies mazuļi izdzīvo. 

Atstājiet komentāru