2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 26.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 26.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: AirBaltic saņem starptautisku atzinību; Policija izmeklē vairākus Jāņu nakts ugunsgrēkus Krustpils pagastā; un Vāc parakstus vākšana par atļauju Latvijā rīkot automašīnu postīšanas sacensības.

Starptautiskā gaisa transporta reitingu organizācija "Skytrax" pasniegusi balvas labākajiem aviācijas nozares spēlētājiem. Par Pasaulē labāko lidsabiedrību atzīta un aviācijas "Oskara balvu" saņēmusi Katarā bāzētā "Qatar airways". Lidsabiedrība šo titulu saņēma jau astoto reizi balvas pasniegšanas 25 gadu vēsturē. Savukārt trešo gadu pēc kārtas Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" ieguvusi titulu "Labākā aviokompānija Austrumeiropā". 

Valsts kanceleja izsludinājusi atklātu konkursu uz AS "Pasažieru vilciens" trīs padomes locekļu amatiem. Pretendenti aicināti iesniegt pieteikumus elektroniski līdz 15. jūlijam. Valsts kanceleja informēja, ka starp obligātajām minimālajām prasībām, kas izvirzītas pretendentiem, ir augstākā akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība finansēs, ekonomikā, vadībzinībās, tiesību zinātnē vai inženierzinātnē. Amata pretendentu jābūt arī pietiekami augstām valsts un angļu valodas prasmēm. Pretendentiem jābūt ar pēdējo 10 gadu laikā gūtu darba pieredzi vidējas vai lielas kapitālsabiedrības valdes locekļa amatā vismaz trīs gadus vai padomes locekļa amatā vismaz divus gadus. 

Latvijā viena no lielākajām lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām, biedrība "Zemnieku saeima" neredz vajadzību valstī veidot obligāto lauksaimniecības risku fondu, ko rosinājis zemkopības ministrs Armands Krauze. Tiek norādīts, ka arī līdz šim Latvijā darbojies īpašs fonds. Tas bijis brīvprātīgs, bet īsti labi nestrādājis, jo bija piedāvājums, bet nebija pieprasījuma. Turklāt nu jau vairākus gadus Latvijas lauksaimniecībā ļoti labi attīstās apdrošināšana. 

Saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas valdes locekles Isabelas Šnābeles teikto, jaunu inflācijas lēcienu draudi nozīmē, ka centrālajai bankai ir jāsaglabā elastība procentu likmju jomā, ziņo “Bloomberg”. Eiropas centrālā banka šomēnes samazināja procentu likmes - lai gan amatpersonas skaidri norādīja, ka tas nav vienīgais samazinājums, viņi neprecizēja, cik ātri varētu samazināt procentu likmes. Vairums iesaistīto pušu uzsvēra atlikušos inflācijas riskus un atbalstīja piesardzīgu pieeju. Šnābele atzīmē, ka inflācijas samazināšanas process, visticamāk, būs nevienmērīgs, jo lai gan preču inflācija strauji palēninās, pakalpojumu cenu spiediens joprojām ir noturīgi augsts.

Starptautiskā Krimināltiesa izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus. Tie izdoti par iespējamiem kara noziegumiem, kas saistīti ar uzbrukumu veikšanu civilajiem objektiem un pārmērīga nejauša kaitējuma nodarīšanu civiliedzīvotājiem, kā arī par noziegumu pret cilvēci - "necilvēcīgām darbībām" Ukrainā. Starptautiskās krimināltiesas tiesneši norāda, ka ir pamatoti iemesli uzskatīt, ka abi aizdomās turētie ir atbildīgi par raķešu triecieniem, ko Krievijas bruņotie spēki veica Ukrainas elektrības infrastruktūrai no 2022.gada 10.oktobra līdz vismaz 2023.gada 9.martam.

Turpinām ziņas

Policijā sākts kriminālprocess par vairākiem ugunsgrēkiem, kas Jāņu naktī notikuši Krustpils pagastā. Aizvadītajā nedēļas nogalē, 24.jūnijā pēc pulksten 4, policijā saņemta informācija, ka Jēkabpils novada Krustpils pagasta Spuņģēnos pie nenoskaidrotiem apstākļiem ir aizdegusies kāda "Mercedes Benz" markas automašīna, kas bija novietota stāvēšanai piemājas autostāvvietā. Tāpat ugunsgrēkā bojāta arī kādam vīrietim piederošā "Volvo" markas automašīna, kā arī "Opel" markas spēkrats. Uz rīta pusi iedzīvotāji konstatējuši, ka tie nav vienīgie nodarījumi, kas nakts laikā izdarīti. Atklājies, ka aizdedzināts arī kāds "Delta" mopēds, vairākas saimniecības ēkas un garāžas durvis. Neviena persona notikušajā fiziski nav cietusi. Par notikušo policijā sākts kriminālprocess, un tiek noskaidroti notikušā apstākļi.

Jau ziņots, ka Jāņu naktī Jēkabpils novada Krustpils pagastā ugunsdzēsēji dzēsuši vienlaicīgi degošu mikroautobusu, piebūves sienu un saimniecības ēku.

Baltijas valstu zinātņu akadēmijas sadarbībā ar UNESCO nacionālajām komisijām izsludina kopīgu stipendiju konkursu zinātniecēm "Baltijas stipendija sievietēm zinātnē 2024". Latvijā stipendiju 7 tūkstoši eiro apmērā iegūs trīs zinātnieces, novērtējot viņu līdzšinējo sniegumu un sekmējot tālākus pētījumus. Pieteikšanās stipendijai ir atvērta līdz 5.jūlijam. Pieteikumus var iesniegt gan jaunās zinātnieces, kuras pašlaik studē doktorantūrā vai strādā pie sava promocijas darba Baltijas valstu augstskolās vai pētniecības iestādēs, gan arī zinātnieces, kuras ir ieguvušas doktora grādu ne senāk kā pirms septiņiem gadiem un strādā kādā no Baltijas valstu augstskolām vai pētniecības iestādēm.

Un vēl

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par atļauju Latvijā rīkot automašīnu postīšanas sacensības. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Emīls Žukovs. Viņš secinājis, ka pašlaik nav tādu noteikumu, kas atļautu Latvijā rīkot demolēšanas derbijus, kā tas esot daudzās citās Eiropas valstīs. Tāpēc viņš aicina izveidot atsevišķus noteikumus par izņēmumiem likumos, kas ļautu rīkot šāda veida pasākumus. Pamatā atbildība, viņaprāt, būtu jānosaka organizatoriem, ieviešot vien nelielus ierobežojumus, piemēram, par minimālu drošības karkasu un paša braucēja ekipējumu.

Kā zināms, demolēšanas derbijs ir motosporta veids, kurā pieci vai vairāk braucēju sacenšas, apzināti satriecoties savā starpā ar saviem transportlīdzekļiem. Sacīkstēs uzvara tiek piešķirta pēdējam autovadītājam, kura transportlīdzeklis joprojām darbojas.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Ar jaunu likumu spiedīs "zaļināt" transporta un degvielas nozari; Turpmāk arī zobārsti un vecmātes varēs izsniegt  slimības lapu; un Ar koncertu Zasā sākas velokoncerttūre Sēlijā.

Valdība apstiprināja Klimata un enerģētikas ministrijas izstrādāto Transporta enerģijas likumu. Ministrija norāda, ka transporta sektors ir otrs lielākais emisiju avots Latvijā, kas veido 37% no kopējā emisiju apjoma tautsaimniecības sektoros. Regulējuma mērķis ir veicināt transporta nozares "zaļināšanu". Likumprojekts paredz degvielas piegādātājiem pienākumu palielināt atjaunīgās enerģijas īpatsvaru savā enerģijas portfelī.  Likumprojekts tiek virzīts tālākai apstiprināšanai Saeimā.

No nākamā mācību gada vēsturi un sociālās zinības vidusskolā mācīs kā atsevišķus priekšmetus. Šobrīd abi mācību priekšmeti apvienoti vienā mācību kursā "Vēsture un sociālās zinības", apvienojot ētiku, reliģiju, politiku, filozofiju, tiesības, ekonomiku un vēsturi. Taču šāda kārtība izraisījusi Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības neapmierinātību. Arī Izglītības un zinātnes ministrija piekrīt, ka abu mācību priekšmetu apvienošana nav bijusi veiksmīga. 

Lai atbalstītu pētniecības projektus, kas virza Latvijas viedās specializācijas stratēģijas attīstību, atvēlēs 50 miljoni 173 tūkstoši 391 eiro, paredz noteikumu projekts, ko vakar pieņēma valdība.Tiks atbalstīti pētniecības projekti tādās jomās kā zināšanu ietilpīga bioekonomika, biomedicīna, medicīnas tehnoloģija, biofarmācija un biotehnoloģija, viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas, viedā enerģētika un informācijas un komunikācijas tehnoloģijas. Tāpat atbalstu saņems starpdisciplināri projekti, kas atbilst vismaz vienai no definētajām pētniecības jomām.

Ukraina un Moldova vakar oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šo dienu nosaucis par vēsturisku. Tas aizsāks vairāku gadu procesu. Abām valstīm būs jāpārņem Eiropas Savienības likumi, ka arī jāpierāda, ka to sabiedrība un valsts pārvaldes struktūra ir gatava pievienoties Eiropas Savienībai. Abu valstu oficiālais mērķis iestājai Eiropas Savienībā ir 2030. gads. Tomēr tas varētu aizņemt pat desmitgades. Abu valstu iestāšanos Eiropas Savienībā centusies nepieļaut Krievija.

Reaģējot uz Eiropas Savienības sankcijām, Krievija Maskava paziņojusi par 81 Eiropas Savienības medija bloķēšanu. Tajā skaitā pieeja Krievijā liegta četriem Latvijas plašsaziņas līdzekļiem. Tie ir: sabiedriskā medija tīmekļa vietne "lsm.lv", ziņu vietnes "apollo.lv" un "tvnet.lv", kā arī laikrakstam "Diena".

Turpinām ziņas

Turpmāk arī zobārsti un vecmātes varēs izsniegt tā saucamo slimības lapu. Līdz šim to varēja darīt tikai ārsts vai ārsta palīgs. Ģimenes ārstu asociācijā norāda – šāds lēmums galvenokārt atvieglos dzīvi pacientiem. Zobārsts varēs izsniegt slimības lapu par pirmajām 3 dienām saistībā ar manipulācijām zobārstniecībā vai mutes dobuma saslimšanu. Vecmātes savukārt varēs izsniegt darbnespējas lapu saistībā ar saistībā ar grūtniecību un pēcdzemdību periodu.

Valdībā otrdien noteica pieļaujamos suņa piesiešanas gadījumus un nosacījumus mājas dzīvnieku turēšanai īpašnieka teritorijā, publiskā teritorijā un telpās, kā arī prasības dzīvnieka demonstrēšanai publiskā izstādēs, lai uzlabotu dzīvnieku labturību un aizsardzību. Turpmāk suni drīkstēs turēt ārpus telpām, ja pēc dzīvnieka genotipa vai fenotipa tas ir piemērots turēšanai āra apstākļos, nekaitējot suņa veselībai un labsajūtai. Dzīvnieku aizsardzības likumā 1.jūlijā stāsies spēkā aizliegums suni turēt piesietu, izņemot mājas dzīvnieku labturību un aizsardzību regulējošos normatīvajos aktos minētos gadījumos. Tomēr aizliegums suni turēt piesietu nav attiecināms uz suņiem, kuri dzimuši līdz 2023.gada 31.augustam.

Un vēl

Ar koncertu Zasā šodien sāksies Velomūzikas koncerti. Trīspadsmito vasaru uz dažādām Latvijas vietām savus klausītājus aicina Velomūzikas dalībnieki. Šovasar velomūziķu ceļi vīsies pa Sēlijas un Latgales novadiem, iegriežoties Andzēnos, Lonē, Elkšņos, Mežgalē, Dignājā, Muktupāvelos, Višķos un citviet. Pirmais koncerts paredzēts šovakar pulksten astoņos vakarā Sēļu amatniecības centrā "Rūme" Zasā. Ieeja visos Velomūzikas koncertos ir bez maksas.

Jau ziņots, ka šīs vasaras Velomūzikā pedāļus mīs un koncertos ar klausītājiem satiksies mūziķi Kārlis, Kazāks, Maija Ušča, Kaspars Tobis, kā arī aktieri Karīna Tatarinova, Kaspars Zvīgulis.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Sola necelt PVN; Šogad agrāk sāks staltbriežu govju un teļu medības; un Kad šonedēļ gaidāma gada karstākā diena?

Kamēr Saeimas Budžeta un finanšu komisiju vadīšot Jānis Reirs, tikmēr pievienotās vērtības nodoklis jeb PVN netikšot celts. Tā politiķis solīja šodien intervijā Latvijas televīzijai. Reirs norādīja, ka PVN celšana ir visslinkākā politiķu darbība. Tad nekas cits neesot jādara un jādomā, vienkārši pieliec 1%, un tev iekrīt 150 miljoni budžetā. Reirs arī akcentēja, ka PVN ir regresīvs nodoklis, kas tiešā veidā skar maznodrošinātos, tāpēc jāmeklē citi veidi, kā palielināt ieņēmumus.
Vienlaikus viņš norādīja, ka izmaiņas nodokļu politikā būšot, taču PVN palielināšanai arī Saeimā nepietiktu balsu.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome liegusi pieeju vēl vairākiem prokremliskiem portāliem, kas slavināja Krievijas veiktos noziegumus un izplatīja Latvijai naidīgu informāciju, liecina padomes lēmums. Pieeja liegta septiņām tīmekļa vietnēm,  jo veiktajā  pārbaudē konstatēts, ka portāli tiek izmantoti Krievijas agresīvās propagandas atbalstīšanai, tajā skaitā izplatot sagrozītu un nepatiesu informāciju par Krievijas sākto karu pret Ukrainu un Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem, tos attaisnojot.

Šogad Latvijas iedzīvotājiem dažādos krāpšanu veidos ir izkrāpti vairāk nekā 7,8 miljoni eiro, kas ir ievērojami vairāk nekā pērn šajā laika periodā, liecina Valsts policijas apkopotā statistika. Tas skaidrojams ar to, ka uz pusi palielinājies krāpšanu mēģinājumu skaits, proti, krāpnieki daudz aktīvāk cenšas apkrāpt. Līdz ar to arī cietušo ir vairāk. Turklāt krāpnieki seko līdzi tendencēm, pielāgojot savas shēmas aktualitātēm – nodokļu pārmaksām, "Melnajām piektdienām" vai pat zīmējumu konkursiem. Pats izplatītākais krāpšanas veids pēc kopējās izkrāptās naudas summas šajā periodā bijusi vikšķerēšana jeb telefonkrāpšanas. Savukārt - otrs izplatītākais krāpšanas veids ir investīciju krāpšanas. 

Par NATO nākamo ģenerālsekretāru iecelts līdzšinējais Nīderlandes premjerministrs Marks Rite, šodien paziņoja alianse. Rite, kura kandidatūrai stingru atbalstu pauda ASV, amatu pārņems no pašreizējā ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga 1.oktobrī. Pieredzējušo politiķi, kurš Nīderlandes valdības vadītāja krēslā aizvadījis gandrīz 14 gadus, negaida viegli uzdevumi, ņemot vērā problēmas, kuras izraisījis joprojām ilgstošais karš, ko Krievija uzsākusi pret Ukrainu. Turklāt viņam jau tagad nākas rēķināties ar sekām, kuras varētu izsaukts Donalda Trampa iespējamā uzvara ASV prezidenta vēlēšanās.

Polija varētu izmantot savu Eiropas Savienības prezidentūru, lai revidētu tā dēvēto Zaļo kursu, tajā skaitā izmešu tirdzniecības sistēmu, vēsta poļu mediji. Izmešu tirdzniecības sistēma, kas aptver ēku apkuri, transportu un citas nozares un stāsies spēkā 2027.gadā, var ietekmēt Polijas ekonomiku un sabiedrību. Sistēma ievērojami sadārdzinās to mājsaimniecību dzīvi, kas joprojām apkurei izmanto ogles un citu fosilo kurināmo, atzinusi ministre. Tāpēc Polijai tā neesot pieņemama.
"No šīm vēlēšanām saņemts signāls, ka groži jāpalaiž vaļīgāk un "Zaļais kurss" jāpārskata," izteicies viens no avotiem.

Turpinām ziņas

Lai mazinātu staltbriežu postījumus lauksaimniecības kultūrām, atsevišķos valsts reģionos medniekiem būs iespēja sākt staltbriežu govju un teļu medības jau no 1. jūlija, kas ir par divām nedēļām agrāk, nekā ierast. Valsts meža dienestā informē, ka ierasti staltbriežu govju un teļu medību sezona oficiāli sākas 15. jūlijā, bet šogad ar virsmežziņu atļauju medības varēs uzsākt agrāk.Lēmums pieņemts, izvērtējot staltbriežu populācijas pašreizējo stāvokli, kā arī ņemot vērā staltbriežu nodarītos postījumus lauksaimniecības kultūrām.

Latvijas Universitātes botāniskā dārza divdesmit četrus metrus augstā palmu māja pēc rekonstrukcijas būs krietni draudzīgāka gan augiem, gan arī ēkas apmeklētājiem. Pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu sākumā būvētā Palmu māja tik vērienīgu rekonstrukciju piedzīvo pirmo reizi. Pēc rekonstrukcijas pabeigšanas Palmu mājā tiks ierīkota automātiskā laistīšanas sistēma, kas iepriekš šeit nebija bijusi. Arī laistīšanai tiks izmantots cits ūdens, nekā līdz šim, laistīšana notiks ar lietus ūdeni. Paredzēts, ka rekonstrukcijas darbi turpināsies līdz vēlam rudenim. Ja viss veiksies kā iecerēts, tad apmeklētāji atjaunoto Palmu māju varēs apskatīt jau Ziemassvētkos.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē Latvijā gaidāms līdz šim lielākais šīs vasaras karstums, liecina prognozes.Ceturtdiena vēl visā Latvijā paies bez nokrišņiem, laiks būs saulains, temperatūra sasniegs 27...31 grādu, vietām piekrastē nedaudz vēsāks. Nakts uz piektdienu būs tveicīga, minimālā gaisa temperatūra 15...19 grādi, bet vietām, pārsvarā Kurzemē un Rīgas līča piekrastē, arī Rīgā, temperatūra nenoslīdēs zemāk par 20...21 grādu, tādējādi kļūstot par pirmo tropisko nakti šovasar.Piektdienas pēcpusdienā gaiss sakarsīs līdz 29...33 grādiem, vietām Kurzemē veidosies negaisa mākoņi. Vakarā un naktī uz sestdienu pērkona lietusgāzes gaidāmas arī vietām citos reģionos.
Nakts uz sestdienu arī būs ļoti silta, minimālā temperatūra 15...20 grādu robežās, vietām, pārsvarā valsts austrumos, iespējama tropiska nakts.

Brīvdienās temperatūra kļūs nedaudz zemāka un lielākoties būs 22...28 grādu robežās, Kurzemes rietumu piekrastē vēsāks – ap 20 grādiem. Nākamnedēļ laiks būs nepastāvīgs, saulainus periodus palaikam nomainīs lietus un negaiss, temperatūra kļūs svārstīga, dažus karstākus brīžus nomainīs vēsākas dienas. Šovasar lielu karstuma viļņu Latvijā vēl nav bijis. Augstākā gaisa temperatūra pagaidām bijusi Ventspilī 28. maijā, kad tur bija 30,1 grādu karsts. Pārējā valstī temperatūra šovasar nav pārsniegusi 30 grādu atzīmi.

Atstājiet komentāru