2024.gada 30. jūnijs

Mareks, Tālivaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 27.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 27.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Gaidāmas jaunas prezidenta iniciatīvas; Jēkabpils novada kultūras pārvaldes vadītāja iesniegusi atlūgumu; un Kāds bijis pavasaris sinoptiķu vērtējumā?


Pirmajā Valsts prezidenta pilnvaru gadā Edgara Rinkēviča iniciatīvas lielākoties saistītas ar valsts drošības jautājumiem un izglītības nozari, taču turpmāk uzmanība tikšot pievērsta arī tādiem jautājumiem kā militārā industrija, jaunuzņēmumi un enerģētikas stratēģija. To prezidents pavēstīja intervijā raidījumam "Kas notiek Latvijā?". Šobrīd tiekot domāts arī par iespējamām izmaiņām Nacionālās drošības likumā – konkrēti par to, vai nepieciešams mainīt kārtību, kādā notiek Nacionālās drošības koncepcijas apspriešana un apstiprināšana. Rinkēvičs norāda, ka, atbilstoši patlaban noteiktajai kārtībai, valdības izstrādāto koncepcijas projektu nav tiesības grozīt nedz Nacionālajai drošības padomei, nedz Saeimai un tas esot nepareizi. 

Uzņēmumi -  "Pasažieru vilciens" sadarbībā ar "Latvijas dzelzceļš" uzlabos pasažieru ar ierobežotām pārvietošanās spējām iekāpšanu un izkāpšanu no vilcieniem. Lai uzlabotu pasažieru, kas pārvietojas ratiņkrēslā, iekāpšanu un izkāpšanu no dīzeļvilcieniem, noteiktas dzelzceļa stacijas kurās, piesakot pakalpojumu 24 stundas iepriekš, minētajiem pasažieriem būs pieejams modernizētajos dīzeļvilcienos iebūvētais pacēlājs. Šāds pakalpojums, sākot ar ceturtdienu, 27.jūniju, noteiktos reisos būs pieejams arī Skrīveru, Aizkraukles, Kokneses, Pļaviņu un  Krustpils dzelzceļa stacijās.

Ņemot vērā smagos ceļu satiksmes negadījumus, kas otrdien un trešdien notika uz Liepājas šosejas, "Latvijas Valsts ceļi" pasūtīs ārkārtas drošības auditu attiecīgajam Liepājas šosejas posmam. Smagās avārijas pēdējās dienās notika autoceļa 80., 90. un 105. kilometrā. Nākotnē šajā ceļa posmā ir plānots uzstādīt arī vidējā braukšanas ātruma radaru.

Jau ziņots, ka otrdien, 25. jūnijā, uz autoceļa Rīga–Liepāja Saldus novadā notika divas autoavārijas ar upuriem. Vienā no tām, Blīdenes pagastā, bojā gāja trīs cilvēki, bet otrā, Zirņu pagastā, bojā gāja autovadītājs. Jau trešdien, 26. jūnijā, uz šī paša autoceļa Saldus novada Blīdenes pagastā notika vēl viena traģiska avārija, kurā vieglās un smagās automašīnas frontālā sadursmē bojā gāja vēl divi cilvēki.

Nolaižoties līdz pat 40 metriem zem Baltijas jūras, pasaulē garākais kombinētais ceļu un dzelzceļa tunelis savienos Dāniju un Vāciju. Tuneli plānots atvērts 2029. gadā, ziņo “CNN”. Fēmārnbeltas tuneļa pirmo posmu 17. jūnijā atklāja Dānijas karalis Frederiks X - tas bija pirmais nozīmīgais pagrieziena punkts četrus gadus pēc būvniecības uzsākšanas 2020. gadā. Dānijas pusē pagājušajā gadā tika pabeigta rūpnīca, kurā tiks uzbūvēti 89 masīvi betona posmi, kas veidos tuneli. Tunelis, kas būs 18 kilometrus garš, ir viens no lielākajiem infrastruktūras projektiem Eiropā, un tā būvniecības budžets pārsniedz 7 miljardus eiro.

No 1. jūlija daudziem privātā sektora darbiniekiem Grieķijā tagad būs sešu dienu un 48 stundu darba nedēļa, vēsta "Deutsche Welle". Oficiālā darba nedēļa joprojām būs 40 stundas, bet saskaņā ar jauno likumu, darba devēji varēs pie prasīt no darbiniekiem strādāt līdz pat divām papildu stundām dienā. Likums paredz, ka daudziem darbiniekiem rūpniecībā, mazumtirdzniecībā, lauksaimniecībā un dažās pakalpojumu nozarēs būs jāstrādā sešu dienu nedēļa, ja to pieprasa viņu darba devēji, un par sesto darba dienu jāmaksā 40% virsstundu piemaksa.

Turpinām ziņas

Radio1 rīcībā bija neoficiāla informācija, ka Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja Valda Jermanova iesniegusi atlūgumu. Šo jautājumu viņai uzdevām vakar, tiekoties preses konferencē. Valda Jermanova apstiprināja, ka ir iesniegusi atlūgumu, plašāk nekomentējot aiziešanas iemeslu. Viņas pēdējā darba diena būs pēc pilsētas svētkiem – 10.jūlijs. Jēkabpils novada kultūras pārvaldē atlūgumu iesniegusi arī juriste, un arī viņas pēdējā darba diena ir 10.jūlijs. Patlaban ir izsludināts konkurss uz jurista vietu novada kultūras pārvaldē.

Sarunā ar Radio1 Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Kultūras un izglītības jautājumos Alfons Žuks sacīja, ka pagaidām tiek vērtēts vai sludināt konkursu uz kultūras pārvaldes vadītāja vietu vai iztikt ar iekšējām rezervēm. Viņš sacīja, ka novembrī no ilgstoša atvaļinājuma atgriežas iepriekšējā kultūras pārvaldes vadītāja Antra Skutele, kuras prombūtnē pārvaldi vadīja Valda Jermanova. Visticamāk, līdz tam brīdim kultūras pārvaldes vadītāja pienākumus pildīs direktores vietniece Linda Ūdre-Rizga.  

Augšdaugavas novada Bebrenē, Bebrenes muižas kompleksā rīt un parīt notiks Latvijas lauku kopienu un viedo ciemu vasaras forums "Kopienu Persilāde 2024”.  Pasākuma mērķis ir dalīties zināšanās, idejās un pieredzē, lai veicinātu kopienu noturības spēju un pašpietiekamību, kā arī stiprināt sadarbību starp dažādām lauku kopienām Latvijā. Tāpat forumā paziņos atpazīstamības zīmes "Viedais ciems 2024" ieguvējus. Forumā var piedalīties kopienas, viedie ciemi un aktīvas nevalstiskās organizācijas, kā arī pašvaldību un valsts pārvaldes pārstāvji, politikas veidotāji, uzņēmēji, kopienu attīstības profesionāļi un entuziasti.


Un vēl

2024.gada kalendārā pavasara vidējā gaisa temperatūra Latvijā par 2,4 grādiem pārsniedza normu, sasniedzot +8,3 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Šis pavasaris kļuva par siltāko novērojumu vēsturē - kopš 1924.gada. Tas par 0,8 grādiem apsteidza iepriekšējo rekordu, kas reģistrēts 2014.gadā. Visi šā gada pavasara mēneši bija siltāki par normu, martam dalot trešā siltākā marta titulu un maijam - otrā siltākā maija titulu. Marts un maijs bija aptuveni trīs grādus siltāks nekā ierasts, savukārt aprīļa vidējā gaisa temperatūra bija vienu grādu virs normas. Kopumā pavasarī tika pārspēti 140 maksimālās gaisa temperatūras rekordi, kā arī laboti pieci aukstuma rekordi. Marts kopumā bija sauss, aprīlis kļuva par piekto mitrāko novērojumu vēsturē, bet maijā atgriezās sausāki laikapstākļi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Noticis uzbrukums Okupācijas muzejam: Nav izdevies izsolīt dārzeņu audzētāja "Rītausma" nekustamo īpašumu; un Atjauno tiltu pār Pelītes upi.

Par nesamaksātām biedra naudām tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri apsver izslēgt no advokātu rindām, vēsta TV3. Ministre ir apturējusi darbību kā advokāte un nav veikusi biedra naudas maksājumus Zvērinātu advokātu kolēģijai. Tās vadība uzskata, ka biedra naudas ir jāmaksā arī tad, ja darbība tajā ir apturēta. Tā uzsver, ka šāda prasība piemērota arī citiem kolēģiem, kas kādu iemeslu dēļ apturējuši darbu kolēģijā. Savukārt ministre ir pretējās domās un biedra naudas nemaksāšanu skaidro kā centienus izvairīties no interešu konflikta, jo maksājumi kolēģijai varot radīt šaubas par viņas lēmumu objektivitāti attiecībā uz advokatūru. Biedra naudas maksājums ministrei būtu 35 eiro mēnesī.

Vakar noticis vēl viens uzbrukums Okupācijas muzejam, vēsta ieraksts mikroblogošanas vietnē "X". Kāda sieviete norāvusi pie muzeja esošos Ukrainas plakātus un aizmukusi. Noziegumu fiksējusi video novērošanas kamera. Policija jau meklē šo sievieti. Jau ziņots, ka februāra beigās Latvijas Okupācijas muzejā tika iemests degmaisījums, kā rezultātā būtiski cieta muzeja direktores kabinets.  Par notikušo ir sākts kriminālprocess par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

"Latvijas valsts meži" parakstījuši sadarbības memorandu ar biedrību "Bioloģijas skolotāju asociācija", lai veicinātu sabiedrības izpratni par meža ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Noslēgtajā sadarbībā Latvijas valsts meži nodrošinās izglītojošu materiālu izstrādi un pasākumu organizēšanu par meža jautājumiem, kas iekļauti bioloģijas mācību priekšmetā. Savukārt pedagogi piedalīsies izglītojošu materiālu un pasākumu veidošanā, kā arī popularizēs un izplatīs informāciju par meža ilgtspējīgu apsaimniekošanu Latvijas skolās.

Eiropas Savienības dalībvalstu sūtņi vienojušies par jaunām sankcijām jeb aizliegumiem pret Baltkrieviju saistībā ar karu Ukrainā. Par to paziņojusi Eiropas Savienības prezidējošā valsts Beļģija.Sankciju galvenais mērķis - panākt, lai Krievija tai noteikto sankciju apiešanai nevar izmantot Baltkrieviju. Baltkrievijai piemēroto sankciju saskaņošanu ar Maskavai piemērotajām sankcijām uzskata par būtisku rīcību, lai apturētu aizliegto preču, piemēram, mikroshēmu plūsmu uz Krieviju, kuras var izmantot karam Ukrainā.

Krievijā valda nopietna etniskā un reliģiskā spriedze, kuru Putins nesekmīgi cenšas apklusināt un slēpt, slavējot Krievijas Federācijas etnisko un reliģisko daudzveidību, raksta “The Wall Street Journal”. Teroristu uzbrukums Dagestānā ir izgaismojis Krievijas drošības vājās vietas dziļi valsts iekšienē, kamēr Kremlis koncentrējas uz kara turpināšanu ar Ukrainu un politisko oponentu apklusināšanu. Pagājušajā gadā visā Krievijā bija vērojama vardarbības pieauguma tendence - tas grauj Putina apgalvojumus, ka tikai viņš var nodrošināt valsts drošību gan no iekšējiem, gan ārējiem draudiem. Daudzas no šīm lietām ir saistītas ar ilgstošu spriedzi starp Maskavu un musulmaņiem, kas dzīvo Krievijā.

Turpinām ziņas

Pirmajā izsolē nav izdevies izsolīt dārzeņu audzētāja SIA "Rītausma" nekustamo īpašumu Jēkabpils novadā. Aģentūra LETA informē, ka patlaban nav zināms, vai norisināsies atkārtota izsole, bet informācija būs pieejama aptuveni jūlija vidū. Tāpat arī pirms atkārtotas izsoles datuma paziņošanas jāveic nepieciešamās procedūras, un tas ir atkarīgs no iesaistīto pušu komunikācijas. Izsoli rīkoja "Rītausma" piederošajam nekustamajam īpašumam, kas atrodas Jēkabpils novadā, Salas pagastā. Nekustamais īpašums sastāv no četriem zemesgabaliem ar kopējo platību 11,4 hektāri, administratīvās ēkas un astoņām siltumnīcām, kā arī diviem šķūņiem. Piedzinējs ir Valsts ieņēmumu dienests. Vienotā pārdošanas objekta novērtējums un sākumcena bija 673 tūkstoši 200 eiro, kas nav apliekama ar pievienotās vērtības nodokli. Izsoles solis bija 7 tūkstoši eiro.

Valdība piešķīra valsts budžeta aizdevumu Rēzeknes pašvaldībai 2023.gada kavēto maksājumu izpildei 4 miljoni 25 tūkstoši 209 eiro. Finanšu ministrijā norāda, ka ir rasta iespēja Rēzeknes pašvaldībai stabilizēt finanšu situāciju un, ievērojot Ministru kabineta lēmumā noteiktos nosacījumus, piešķirt valsts budžeta aizdevumu uzņemto saistību izpildei, lai no Rēzeknes pašvaldības rīcības neciestu iedzīvotāji, un tā spētu nodrošināt likumā noteikto pašvaldību pastāvīgo funkciju izpildi, atjaunojot finanšu stabilitāti ilgtermiņā.

Jau ziņots, ka Saeima 20.jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma likumu par Rēzeknes pilsētas domes atlaišanu.

Un vēl

Līdz ar veloceliņa izveidi autoceļa posmā no Salas līdz Jēkabpilij notiek arī senā Pelītes upes tilta pārbūve. Jau ziņots, ka topošā gājēju un velosipēdistu celiņa kopgarums būs 3,92 kilometri, bet platums – 2,5 metri. Tas plānots ar asfaltbetona segumu. Ņemot vērā, ka būvdarbi notiks ārpus autoceļa brauktuves, vērienīgi satiksmes ierobežojumi nav plānoti. Arī caurtekas tiek būvētas, pamīšus slēdzot vienu brauktuves joslu. Būvdarbus objektā veic SIA “Ošukalns”, ar ko noslēgts līgums par summu – vairāk nekā 1,5 miljoni eiro, ieskaitot PVN. Darbi tiek finansēti no valsts budžeta. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils izglītības pārvaldi vadīs Aija Voitišķe; Sēlpilī trešdienas pēcpusdienā dīķī noslīcis cilvēks; un Kad mazināsies karstuma vilnis?

Jēkabpils novada domes sēdē šodien par Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes vadītāju iecēla Aiju Votišķi. Domes priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks sacīja, ka uz šo amatu bija pieteikušies trīs pretendenti, Aija Voitišķe atzīta par labāko. Viņa līdz šim strādāja par Aknīstes vidusskolas direktori un savienojot amatus kādu laiku bija Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja.

Kriminālprocesā par iespējamu izšķērdēšanu saistībā ar lidmašīnu līgumreisu izmantošanu bijušā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa komandējumos patlaban tiek vērtētas divu personu darbības un tām noteikts statuss "tiesības uz aizstāvību". KNAB aģentūrai LETA neatklāja, kurš no likumā paredzētajiem procesuālajiem statusiem piemērots minētajā gadījumā – personas, pret kuru sākts kriminālprocess, vai aizdomās turētā statuss.

Nākamajā gadā Latvijas Stabilitātes programmā 2024.-2028.gadam prognozēta negatīva fiskālā telpa mīnus 279,5 miljonu eiro apmērā jeb 0,6% no iekšzemes kopprodukta. Savukārt 2026.gadā fiskālā telpa paredzēta mīnus 67,8 miljonu eiro apmērā jeb 0,1% no Iekšzemes kopprodukta, bet 2027.gadā - mīnus 77,8 miljonu eiro apmērā jeb 0,2% no Iekšzemes kopprodukta. Pozitīva fiskālā telpa paredzēta 2028.gadā - 10,4 miljoni eiro jeb 0,02% no iekšzemes kopprodukta.  

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens iepriekš skaidroja, ka ministrija cenšas šogad noturēt budžeta deficītu 2,9% apmērā no Iekšzemes kopprodukta, tāpēc valdība nepārtraukti tiek aicināta neuzņemties jaunas saistības. Finanšu ministrs skaidroja, ka gadījumā, ja budžeta deficīts pārsniedz 3% no Iekšzemes kopprodukta, Eiropas Komisija piemēro pārmērīgā budžeta samazināšanas procedūru, kas nozīmē lejupejošu budžeta izdevumu līkni turpmākajos četros gados.

Baltijas valstis un Polija kopīgā vēstulē aicinājušas Eiropas Savienību izbūvēt aizsardzības līniju gar bloka robežu ar Krieviju un Baltkrieviju, lai pasargātu Eiropas Savienību no Maskavas militārajiem draudiem un hibrīdkara aktivitātēm. Šo jautājumu paredzēts apspriest šodien un rīt Eiropas Savienības samitā, kas notiek Briselē.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Sociālais dienests iegādājies jaunu mikroautobusu  “Renault MASTER”, ar kuru sniegs transporta pakalpojumus dienesta klientiem un citiem iedzīvotājiem pēc nepieciešamības.  Sociālā dienesta vadītāja Larisa Laizāne informē, ka jauno transportlīdzekli varēs izmantot, izvadājot klientus uz atvērto grupu dzīvokli Aknīstē, Biržu Dienas aprūpes centru, kā arī klientiem atelpas brīža pakalpojumu saņemšanai Līkumos un citām vajadzībām. Ieguvums ir tas, ka jaunajā transportlīdzeklī vienlaicīgi var pārvadāt 2 personas ratiņkrēslos.  Mikroautobusa iegādei Jēkabpils novada pašvaldība ņēma operatīvo līzingu. Izmaksas ir aptuveni 60 tūkstoši eiro, bet mēnesī jāmaksā 600 eiro.  

Ar Radio1.lv sazinājās iedzīvotājs no Sēlpils un informēja, ka trešdien pēcpusdienā tur noticis traģisks negadījums – pagasta centra publiskajā dīķī noslīcis cilvēks. Aculiecinieks zināja teikt, ka bojā gājušais bijis vīrietis gados. Notikuma vietā bijusi izsaukts ugunsdzēsības glābšanas dienests, ātrā palīdzība un policija. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka izsaukums uz Sēlpili saņemts vakar pēcpusdienā. Ugunsdzēsēji glābēji no ūdenstilpes izcēluši bojā gājušo. Izmeklēšanu par negadījumu veic valsts policija.

Jēkabpils daļas ugunsdzēsēji glābēji pagājušajā naktī pirms četriem rītā saņēma izsaukumu uz Ķieģeļu ielu Jēkabpilī, kur dega dārza māja 30 m2 platībā. Ap pulksten sešiem no rīta ugunsgrēks likvidēts. Tāpat arī Jēkabpils daļas ugunsdzēsēji glābēji vakar ap deviņiem vakarā saņēma izsaukumu doties palīgā uz Rīgas ielu Līvānos, kur piecstāvu dzīvojamās mājas ceturtā stāva dzīvoklī dega siena 1 m2 platībā. 

Pagājušajā diennaktī VUGD kopumā saņēma 68 izsaukumus – 19 uz ugunsgrēku dzēšanu, 33 uz glābšanas darbiem, bet 16 no izsaukumiem bija maldinājumi.  Tajā skaitā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona pārvalde saņēma 11 izsaukumus – piecus uz ugunsgrēku dzēšanu, divus uz glābšanas darbiem un vēl četri izsaukumi bija maldinājumi. 

Un vēl

Šodien Latvijā valda karstums, tiek prognozēts, ka dienas gaitā gaiss iesils līdz plus 31 grādam ēnā.  Tāpēc visā valsts teritorijā spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra izsludinātais dzeltenās pakāpes brīdinājums par stipru karstumu ceturtdien un piektdien. Iedzīvotāji aicināti ilgstoši neuzturēties saulē, kā arī dzert daudz ūdeni.

Sinoptiķi prognozē, ka piektdienas vakarā un sestdien Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, tādēļ brīvdienās gaidāma nedaudz zemāka gaisa temperatūra. Piektdien temperatūra sasniegs +32 grādus, tveici mazinās dienvidu vējš, kas valsts rietumu un centrālajā daļā brāzmās pastiprināsies līdz 9-14 metriem sekundē. Gan naktī uz piektdienu, gan naktī uz sestdienu gaisa temperatūra vietām Latvijā, iespējams, nenoslīdēs zem +20 grādiem, un tik siltas naktis sinoptiķi sauc par tropiskām.

Atmosfēras frontes ietekmē lietus - tai skaitā stipras pērkona lietusgāzes - visvairāk iespējams piektdienas pievakarē Kurzemē, vēlāk vakarā un naktī uz sestdienu arī citviet Latvijā, bet sestdien dienā - vairs tikai valsts austrumos. Sestdien, uzspīdot saulei un pūšot mērenam rietumu vējam, gaisa temperatūra būs +22..+27 grādi, svētdien prognozēts sauss un saulains laiks, gaiss iesils līdz +25..+29 grādiem. Pirmdien ciklona ietekmē iespējams lietus un vēja pastiprināšanās, nakts būs ļoti silta, dienā no rietumiem sāks ieplūst vēsāks gaiss.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Izskata variantus pilnvērtīgam Rīgas ostas savienojumam ar "Rail Baltica" dzelzceļa trasi; Jēkabpils novada Sociālais dienests iegādājies jaunu mikroautobusu; un Vilcienu kustībā no jūlija remontdarbu dēļ būs izmaiņas vairākās dzelzceļa līnijās.

Satiksmes ministrija izskatīšanai valdībā virza variantus pilnvērtīgam Rīgas savienojumam ar "Rail Baltica" dzelzceļa trasi. Ministrija rosina valdību atbalstīt dzelzceļa līnijas savienojumu arī ar Rīgas ostu, lai veicinātu ekonomiskā koridora attīstību. Iepriekš, plānojot projektu, savienojums ar ostu nebija paredzēts.

Tā kā pakāpeniski ir ievērojami samazinājies to Ukrainas bēgļu skaits, kuriem nepieciešami Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pakalpojumi, no šodienas pārvalde pārtraukusi darbību Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem. No jūlija pakalpojumus Ukrainas civiliedzīvotājiem Rīgā turpinās sniegt četrās pārvaldes teritoriālajās nodaļās. Pakalpojums tiks sniegts "dzīvās rindas" kārtībā, klientiem vēršoties pie pārvaldes klientu apkalpotājiem nodaļu informācijas centros.

Soprāns Ilze Grēvele-Skaraine, baritons Rihards Millers un pianiste Ērika Millere izveidojuši romantiskas kamermūzikas programmu "Romantisma serenādes", kas 29. jūnijā izskanēs Latgales vēstniecības "Gors" Mazajā zālē, 18. jūlijā – Durbes pilī, bet 25. oktobrī – Jēkabpils tautas namā Jēkabpilī. Šī koncertprogramma būs kā ceļojums cauri vācu romantisma laika "Lied" žanram. Klausītājiem tā būs vienreizēja iespēja iepazīties ar vācu romantisma mūziku, kā arī ieskatīties tā laika cilvēku dvēseles pārdzīvojumos. 

Briselē Dienvidu stacijas rajonā, kas cita starpā pazīstams kā narkotiku tirdzniecības apvidus, šodien apšaudē divi cilvēki nogalināti un vēl divi smagi savainoti. Incidents notika starp pulksten 1 un 2 naktī netālu no kafejnīcas Beļģijas galvaspilsētas Senžila rajonā, bet aizdomās turamie aizbēguši, paziņoja policijas pārstāvis sakariem ar presi. Kopumā tika ievainoti trīs cilvēki. Divi no viņiem ir dzīvībai bīstamā stāvoklī, bet trešā stāvoklis ir stabils. 

Jau ziņots, ka pēdējos gados Beļģijā ir pieaudzis bruņotas vardarbības gadījumu skaits, kas saistīti ar sāncensību starp narkotiku tirdzniecības bandām.

Eiropā pastāv slepena zāļu cenu noteikšanas sistēma – to astoņus mēnešus ilgušā izmeklēšanā noskaidrojuši starpvalstu pētnieciskās žurnālistikas projektā iesaistītie pētnieki. Secināts, ka nereti valstu vadītāji, domājot, ka ražotājs piedāvā izdevīgu zāļu cenu un atlaides, nemaz nezina, ka patiesībā pārmaksā, jo slepenu sarunu ceļā citviet tās pašas zāles piedāvātas lētāk. Lielākoties nabadzīgākas valstis maksā vairāk nekā bagātās valstis. Piemēram, ASV ražotu cistiskās fibrozes zāļu cena Eiropā var pat 40 reižu pārsniegt pašizmaksu. Tāpat arī Baltijas valstīs kompensējamie medikamenti var būt pat piecreiz dārgāki nekā citās Eiropas valstīs. Viens no iespējamiem risinājumiem zāļu cenu izlīdzināšanai Eiropā ir kopīgi iepirkumi.

 Latvijas veselības ministrs Hosams Abu Meri  Latvijas Radio skaidroja, ka Latvijā, izvērtējot konkrētu medikamentu iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā, pastāv prasība, ka cena nedrīkst pārsniegt ražotāja cenu Lietuvā vai Igaunijā vai nedrīkst pārsniegt otru zemāko ražotāja realizācijas cenu tādās valstīs kā Čehija, Dānija, Polija, Rumānija, Slovākija un Ungārija.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Sociālais dienests iegādājies jaunu mikroautobusu  “Renault MASTER”. Ar to paredzēts sniegt transporta pakalpojumus dienesta klientiem un citiem iedzīvotājiem pēc nepieciešamības.  Dienesta vadītāja larisa laizāne norāda, ka jauno transportlīdzekli izmantos, izvadājot klientus uz atvērto grupu dzīvokli Aknīstē, Biržu Dienas aprūpes centru, kā arī klientiem atelpas brīža pakalpojumu saņemšanai Līkumos un citām vajadzībām. Ieguvums ir tas, ka jaunajā transportlīdzeklī vienlaicīgi var pārvadāt 2 personas ratiņkrēslos. Mikroautobusa iegādei Jēkabpils novada pašvaldība ņēma operatīvo līzingu. Izmaksas ir aptuveni 60 tūkstoši eiro, mēneša maksa -  600 eiro.  

Lai gan vakcinācijas rezultātā Latvijā un lielākajā daļā pasaules valstu poliomielīts ir izskausts, vakcinācija pret šo bīstamo infekciju turpinās, jo pastāv vīrusa ievešanas risks no dažādām valstīm. Tāpēc būtiski ir saglabāt augstu vakcinācijas līmeni populācijā, norāda Slimību profilakses un kontroles centrs. Latvija ir no poliomielīta brīva valsts un 2002.gadā ieguva Pasaules Veselības organizācijas apliecinājumu kā valsts, kura ir brīva no poliomielīta. Pēdējais poliomielīta saslimšanas gadījums Latvijā tika reģistrēts 1963.gadā, tomēr pasaulē aizvien cirkulē šis vīruss un endēmiskās valstis, kur joprojām tiek reģistrēts savvaļas poliovīruss, ir Afganistāna un Pakistāna. Efektīvākā aizsardzība pret saslimšanu ar poliomielītu ir vakcinācija. 

Un vēl

Vilcienu kustībā no 1. līdz 24.jūlijam remontdarbu dēļ būs izmaiņas vairākās dzelzceļa līnijās. Izmaiņas ieviesīs vilcienu kustībā Aizkraukles, Indras, Zilupes, Madonas un Gulbenes virzienā.Posmā Lielvārde-Aizkraukle atsevišķos gadījumos pasažieru pārvadājumus nodrošinās ar autobusiem. Dzelzceļa modernizācijas darbu dēļ plānotās izmaiņas ietekmēs arī atsevišķu vilcienu kustību maršrutā Rīga-Krustpils-Rīga, Rīga-Rēzekne-Rīga, Rīga-Zilupe-Rīga, Rīga-Daugavpils-Rīga, Rīga- Krāslava-Rīga, Rīga-Indra-Rīga, Rīga-Madona-Rīga un Rīga-Gulbene-Rīga. Sīkākas uzziņas dzelzceļa stacijās.

Atstājiet komentāru