2024.gada 1. jūlijs

Imants, Ingars, Intars, Rimants

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 28.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 28.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēdējā laikā ļoti aktivizējušies krāpnieki;  Notiek meža izciršana poligonā “Sēlija”; un Brīdina par izsvīdumiem uz ceļa.

Latvijas četru lielāko banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumus, šogad pirmajos piecos mēnešos izkrāpti kopumā 8,432 miljoni eiro, kas ir par 94,3% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Finanšu nozares asociācijas publiskotie dati. Kopumā šī gada pirmajos piecos mēnešos īstenoti 4 tūkstoši 195 krāpšanas gadījumi, kas ir par 55,3% vairāk nekā 2023.gada pirmajos piecos mēnešos. Vienlaikus šogad pirmajos piecos mēnešos novērsti 7 tūkstoši 38 krāpšanas gadījumi par kopumā 5,38 miljoniem eiro.

Transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā risku izvērtēšanas sistēmu "Bonus-malus" no 1.augusta aizstās apdrošināšanas datu vēsture. Tā tiks transformēta uz centralizētu apdrošināšanas vēstures datu sniegšanas servisu bez sarežģītiem algoritmiem un formulām, kas padarīja līdzšinējo sistēmu grūti uztveramu. Tas tiek darīts, arī lai atvieglotu informācijas apmaiņu starp Zaļās kartes sistēmas dalībvalstīm. Dati bez maksas būs pieejami tīmekļa vietnē www.ltab.lv.

Iespējamā militārā apdraudējuma gadījumā patvertnēs varēs patverties iedzīvotāji, bet ne viņu mājdzīvnieki. To paredz rokasgrāmata "Kā rīkoties kara gadījumā", ko sagatavojusi Aizsardzības ministrija.  Šis nosacījums jau raisījis plašas diskusijas sociālajos tīklos, vai tas ir pareizi. Arī  Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā nav informācijas, kāpēc prasība nevest dzīvniekus uz patvertnēm iekļauta noteikumos. PVD gan aicina dzīvnieku saimniekus atbildīgi izturēties pret saviem mīluļiem. Tikmēr Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā atzīst, ka šobrīd valsts un pašvaldības pārraudzībā esošo patvertņu skaits ir nepietiekams visiem iedzīvotājiem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vakar Briselē parakstījis drošības līgumu ar Eiropas Savienību. Zelenskis līgumu parakstīja kopīgā ceremonijā ar Eiropadomes priekšsēdētāju Šarlu Mišelu un Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu. Līgums par ilgtermiņa drošības garantijām Ukrainai parakstīts pēc mēnešiem ilgām sarunām starp Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Vakar aizturēti divi Grieķijas superjahtas apkalpes locekļi saistībā ar meža ugunsgrēku tūristu iecienītajā gleznainajā Hidras salā, ko, domājams, izraisīja uz viņu jahtas sarīkota uguņošana.Abiem vīriešiem – kapteinim un kapteiņa palīgam – tika piemērots pirmstiesas apcietinājums pēc liecību sniegšanas, vēsta valsts ziņu aģentūra ANA. Vienpadsmit citi apkalpes locekļi tika nosacīti atbrīvoti. Ugunsgrēks pagājušajā piektdienā nopostīja salas vienīgo priežu mežu. Sabiedrības sašutumu izsauca Hidras ugunsdzēsēju komandas paziņojums, ka to izraisījusi uz jahtas sarīkota uguņošana.

Turpinām ziņas

Jau norit pirmie atmežošanas darbi militārā poligona "Sēlija" izveidei 450 hektāru platībā un šajā objektā meža darbus plāno pabeigt līdz septembra beigām. Pašreiz meža darbu veikšanā ir iesaistītas 24 meža mašīnas, kuras veic koku zāģēšanu, apauguma novākšanu un sagatavoto koksnes produktu pievešanu krautuvēs. Tāpat kokmateriālu transportēšanai ir piesaistīti arī īpaši kokvedēji.Šobrīd tiek atmežota platība tā dēvētās UXO zonas izveidei, kur nākotnē tiks veikta nesprāgušās munīcijas neitralizēšana.

Ventspils novada Vārves pagastā naktī uz 23.jūniju kāds vīrietis nošāvis zagli. Likumsargi brīvdienās saņēma informāciju, ka vairākos īpašumos notikušas zādzības. Viens no īpašniekiem, būdams mednieks, paņēmis savu medību bisi un raidījis šāvienu nelūgtā viesa virzienā, savainojot viņu. Zaglis ar miesas bojājumiem nogādāts medicīnas iestādē. Pēc dažām stundām Valsts policijā saņemta informācija, ka vīrietis no gūtajām traumām medicīnas iestādē miris. Valsts policijā par notikušo ir sākts kriminālprocess. Vīrietis, kurš raidījis šāvienu, ir aizturēts. Policijā notiek izmeklēšana.

Un vēl

Arī šodien turpināsies karstuma vilnis, vietām gaisa temperatūrai paaugstinoties līdz plus 33 grādiem ēnā. Šodien joprojām spēkā ir brīdinājums par lielu karstumu. Šādos laikapstākļos jāatceras par drošību tveicē – ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros, izvairīties no fiziskas pārpūles dienas karstākajā daļā, lietot pietiekami daudz ūdens, kā arī gādāt par mājdzīvniekiem, lai tiem pieejama ēna un ūdens. Jāpieskata bērni un vecāka gadagājuma cilvēki, kuri pilnībā par sevi nevar parūpēties. Ultravioletais starojums dienas vidū sasniedz piekto līmeni, kas ir vidēji augsts, tādēļ jāizvairās no sauļošanās vai atrašanās tiešā saulē bez aizsargkrēma; vēlams nēsāt plānas, bet visu ķermeni nosedzošas drēbes, ja plānots atrasties saulē ilgstoši.

Kad gaisa temperatūra pietuvojas un pārsniedz 30 grādus, uzkarst arī autoceļu asfalta segums, un tad posmos, kas ir sliktā tehniskā stāvoklī, ar vecu asfaltbetona segumu, kā arī bedru labojumu vietās var veidoties izsvīdumi, brīdina "Latvijas Valsts ceļi". Izsvīdumu vietas var būt slidenas, tāpēc ceļu uzturētāji tās kaisa ar smilti. Īpaša uzmanība ceļa stāvoklim un izsvīdumiem ir jāpievērš motobraucējiem, kuriem var traucēt arī smilts, ar kuru tiek kaisītas izsvīdumu vietas. Lielākā izsvīdumu varbūtība ir uz sliktāka tehniskā stāvokļa ceļiem, kā arī tur, kur bedres ir labotas ar bitumena emulsiju un sīkšķembām un ir daudz ielāpu vietu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents apmeklē Aizkraukles novadu;  Būvdarbi pabeigti 15 valsts vietējo autoceļu posmos; un Jēkabpilī pārspēts  27.jūnija vietējais karstuma rekords.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien darba vizītē apmeklē Aizkraukles novadu. Prezidents tiksies ar Aizkraukles novada pašvaldības vadību, bet Skrīveros uz sarunu viņš ir aicinājis Latvijas Agronomu biedrības un Zemkopības zinātniskā institūta pārstāvjus. Paredzēts, ka Aizkraukles novada apmeklējuma laikā Rinkēvičs tuvāk iepazīs Pļaviņu hidroelektrostacijas darbību, kā arī apskatīs Sēlijas poligona bāzes aptuvenās atrašanās vietu. Prezidentam paredzēta arī tikšanās ar uzņēmejiem un muzeja apmeklējums.

Pagājušajā nedēļā samazinājās koalīcijas deputātu skaits Saeimā. Pašlaik valdība Saeimā var droši rēķināties ar 52 no 100 deputātu balsīm. "Apvienotā saraksta" politiķis, ekspremjers Māris Kučinskis intervijā Latvijas Radio pauda, ka viņa politiskais spēks gatavs strādāt valdībā. Lai arī publiski premjere un valdošās partiju apvienības "Jaunā Vienotība" vadītāja Evika Siliņa izteikusies, ka nav obligātas nepieciešamības meklēt papildu balsis, viņa nav slēpusi, ka sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ir notikušas, taču tās nav devušas nekādu rezultātu un pašlaik neturpinās.   

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā no koalīcijā ietilpstošās "Progresīvo" frakcijas izstājās deputāts Edgars Zelderis. Līdz ar to valdošā koalīcija nevar rēķināties ar viņa atbalstu visos balsojumos. Koalīcijas frakcijām – "Jaunajai Vienotībai", Zaļo un Zemnieku savienībai un "Progresīvajiem" – Saeimā ir 50 balsis, ko papildina divi pie frakcijām nepiederošie deputāti – Igors Rajevs un Oļegs Burovs. Ar 52 balsīm koalīcijai atsevišķu balsojumu plānošanā jābūt organizētai, lai nodrošinātu vairākumu balsojumos.

Kristaps Porziņģis pēc pēdas traumas izārstēšanas laukumā varētu atgriezties pēc pieciem līdz sešiem mēnešiem, vakar paziņoja Nacionālās basketbola asociācijas komanda Bostonas "Celtics".Porziņģim ceturtdien tika veikta pēdas operācija, atjaunojot saišu tīklu un nostiprinot kreisās kājas stilba kaula aizmugurējo saiti. NBA pamatturnīrs ierasti sākas oktobra otrajā pusē, tādējādi noprotams, ka Porziņģis nespēlēs 2024./2025. gada sezonas pirmajā mēnesī. 

Šonedēļ no 28. līdz 30. jūnijam Daugavpils pusē notiks Baltijā lielākās orientēšanās sacensības "Kāpas trīsdienas", kurās piedalīsies vairāk nekā tūkstoš 850 dalībnieki no 12 valstīm. Sacensībās piedalīsies 157 orientēšanās klubi un 111 ģimenes. Uz sacensībām dosies arī orientieristi no Jēkabpils un Preiļiem. Līdztekus cīņai par uzvaru trīs dienu kopvērtējumā "Kāpas trīsdienās" dalībnieki varēs sacensties arī par vairākām citām balvām un tituliem, piemēram, spēcīgāko orientēšanās klubu, spēcīgāko ģimeni un balvu par ātrāko finiša sprintu. Šīs sacensības noritēs jau 36. reizi.

Tieši pēc nedēļas, 4. jūlijā, briti piedalīsies parlamenta vēlēšanās un, iespējams, to rezultātā gaidāma varas maiņa Lielbritānijā. Britu premjerministrs Riši Sunaks maijā visus pārsteidza ar lēmumu izsludināt vēlēšanas jau jūlijā, nevis oktobrī vai novembrī, kā tika prognozēts.
Sunaks un viņa pārstāvētā Konservatīvā partija cer saglabāt varas grožus, ko tā tur savās rokās jau kopš 2010. gada. Vēlētāju aptaujas gan liecina, ka torijiem tas, visticamāk, neizdosies. Priekšvēlēšanu periods Lielbritānijā bijis intensīvs un skandāliem bagāts. Pašlaik vēlētāju aptaujās Kīra Stārmera pārstāvētā Leiboristu partija krietni apsteidz premjera Riši Sunaka Konservatīvo partiju.

Vācijas valdība apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz vienkāršot to ārvalstnieku izraidīšanu, kas pauduši atbalstu terorismam. Likumprojekts paredz, ka ārvalstnieks var tikt izraidīts, ja tas paudis atbalstu kaut vienam teroraktam, un šajā gadījumā nebūs nepieciešama personas notiesāšana par krimināltiesisku nodarījumu. Par atbalsta paušanu terorismam paredzēts atzīt ne tikai naidpilnu ierakstu publicēšanu, bet arī šādu ierakstu atzīmēšanu ar "patīk". Likumprojekts vēl jāapstiprina Bundestāgā.

Turpinām ziņas

Būvdarbi pabeigti 15 valsts vietējo autoceļu posmos, tajā skaitā uz diviem tiltiem. Šajā būvniecības sezonā dažādi darbi paredzēti uz 159 kilometriem vietējo autoceļu. Darbus finansē no valsts budžeta līdzekļiem, kā arī no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļiem. Jūnijā pabeigta 
Asfaltbetona klāšana autoceļā Madona-(Lazdona)-Ļaudona-Jēkabpils posmā no Variešiem līdz Jēkabpilij. Kopumā valsts ceļu tīklā šogad tiek plānoti kapitālieguldījumi 163 miljonu eiro apjomā.

No 1.jūlija mainīsies digitālā tahogrāfa vadītāja karšu saņemšanas kārtība. Nākamnedēļ stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas paredz nodrošināt digitālā tahogrāfa vadītāja kartes saņēmēja fotogrāfijas un paraksta atveidojuma iegūšanu no transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistra un atteikšanos no dokumentu kopijām, kas jāpievieno iesniegumam.Jaunais regulējums paredz arī iespēju vadītāja kartes pakalpojumu saņemt attālināti, aizpildot speciālu tiešsaistes formu autotransporta direkcijas mājaslapā.

Un vēl

Jēkabpilī vakar pārspēts vietējais 27.jūnija karstuma rekords, bet Daugavpilī – nacionālais. Daugavpils meteoroloģisko novērojumu stacijā gaisa temperatūra ceturtdien īslaicīgi paaugstinājās līdz +31,9 grādiem, kas ir jauns 27.jūnija maksimālās gaisa temperatūras rekords visā Latvijā. Savukārt Jēkabpilī, Zīlānu meteo stacijā fiksēta temperatūra 31,6 grādi. Ceturtdien kopumā četrās meteoroloģisko novērojumu stacijās pārspēti vietējie karstuma rekordi: Dobelē temperatūra pirmo reizi sasniegusi plus 30,2 grādus, Rucavā - plus 30,4 grādus, Skrīveros - plus 31,3 grādus, bet Zīlānos - plus 31,6 grādus.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidents izsludina administratīvi teritoriālās reformas likuma grozījumus, Uz, iespējams, pēdējo sasaukuma sēdi sanāks Rēzeknes dome; un Kāds laiks gaidāms nākamnedēļ?

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ir izsludinājis Saeimā 13.jūnijā pieņemtos grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. Taču vienlaikus Saeimas darbu pie administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas un mērķu sasniegšanas viņš vērtē kā nepabeigtu. Jau ziņots, ka likuma grozījumi bija nepieciešami, lai pabeigtu darbu pie jautājuma par Varakļānu novada administratīvo teritoriju. Ar šo likumu Varakļānu novads ir pievienots Madonas novadam.

Pēc diviem gadiem spēkā stāsies jaunā Eiropas Savienības direktīva par vienlīdzīgu atalgojumu. Tā nosaka taisnīgu un vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm, maksājot vienādu darba samaksu par līdzīgas vērtības darbu, tādējādi mazinot diskrimināciju starp dzimumiem. Uzņēmējiem būs arī jāpublisko dati par darba samaksu, lai darbinieki zinātu, kāda ir samaksa attiecīgajā amata kategorijā, bet eksperti aicina nepubliskot datus par katra konkrēta darbinieka 

Jau ziņots, ka darba tirgū Latvijā pastāv vairāki diskriminējoši faktori – vecums, etniskā piederība, reliģiskā pārliecība, bet izteiktākā diskriminācija ir pēc dzimuma. Pētījumā secināts, ja skatās visas sievietes pret visiem vīriešiem, tad atalgojuma atšķirības ir ap 17%, savukārt, ja dara pilnīgi vienādu darbu, tad atšķirības ir krietni mazāka – 5,1%.

Eiropas Savienības samitā Briselē ceturtdien apstiprināta vienošanās par bloka augstāko amatu sadali, paziņojuši diplomāti. Līdz ar to konservatīvās Eiropas Tautas partijas pārstāve Urzula fon der Leiena saglabās Eiropas Komisijas prezidentes amatu. Savukārt par Eiropadomes priekšsēdētāju kļūs bijušais Portugāles premjerministrs Antoniu Košta, kas pārstāv sociālistus, bet Eiropas Savienības augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikā amats tiks Igaunijas premjerministrei Kajai Kallasai, kuru izvirzījuši liberāļi. Vienošanās par šādu amatu sadali bija panākta jau pirms samita.

Amerikas Savienoto Valstu pilsētas Losandželosas pilsētas dome piešķīrusi vēsturiska kultūras pieminekļa statusu mājai, kur pirms savas nāves dzīvoja leģendārā aktrise, modele un dziedātāja Merilina Monro. Šādā veidā namu izdevies paglābt no plānotas nojaukšanas.  

Turpinām ziņas

Šodien notiek, iespējams, pēdējā šī sasaukuma Rēzeknes domes sēde, kuras darba kārtībā ir astoņi jautājumi. Saeima 20.jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma likumu par Rēzeknes pilsētas domes atlaišanu. Pieņemtais "Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes atlaišanas likums" stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas. Saskaņā ar Satversmi likumu varēs izsludināt ne agrāk kā desmitā dienā pēc pieņemšanas, kas varētu notikt nākamnedēļ.

No 12. līdz 19.jūlijam Eiropas Savienības finansētā projektā "Eiropas kultūra: Visi dažādi - visi vienlīdzīgi" Rotko muzejā vienlaikus rezidēs astoņi mākslinieki no Čehijas, Polijas, Lietuvas un Latvijas. Nedēļas garumā Rotko muzejā norisināsies starptautiska mākslinieku rezidence. Tā paredz astoņu starptautisku mākslinieku radošo darbu un komunikāciju par vienlīdzību dzīvē, sabiedrībā un darba vidē. Esot vienotiem daudzveidībā, glezniecības valodā tiks pausta nostāja un sajūtas par realitāti, kur māksla ir gan izteiksme, gan instruments.

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” aicina piepildīt “Drosmes kasti”, dāvājot rotaļlietas mazajiem pacientiem. Atsaukties aicināts ikviens, kuram ir iespēja, ziedot drosmes kastei kādu rotaļlietu, spēli vai grāmatiņu. “Drosmes kastē” mazie slimnīcas pacienti rod papildus iedrošinājumu varonīgi izturēt nepieciešamās procedūras, kā arī jaukus pārsteigumus, ja kādus īpašus svētkus nākas pavadīt slimnīcas telpās! “Drosmes kastes” piepildītas ar rotaļlietām, spēlēm vai grāmatām vai arī paredzētas lietas drosmes kastei, aicina nogādāt Jēkabpils slimnīcā.

Un vēl

Nākamnedēļ Latvijā laiks kļūs vēsāks, brīžiem gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi. Rīt - Pēterdienā - saule mīsies ar mākoņiem, vietām Vidzemē un Latgalē īslaicīgi līs, iespējams arī pērkona negaiss. Pūtīs lēns līdz mērens rietumu vējš. Maksimālā gaisa temperatūra būs +22..+27 grādi. Jūnija pēdējā dienā būs pārsvarā sauss un saulains laiks, pūtīs neliels dienvidu vējš. Naktī uz svētdienu gaisa temperatūra noslīdēs līdz +8..+14 grādiem, pēcpusdienā un vakarā gaiss iesils līdz +24..+29 grādiem.

Pirmdien, 1.jūlijā, Latviju skars ciklons un no rietumiem valsti šķērsos aukstā atmosfēras fronte. Atbilstoši pašreizējām prognozēm nakts būs tropiski silta, savukārt maksimālā temperatūra dienā varētu būt no +18 grādiem Kurzemes rietumkrastā līdz +33 grādiem Latgales austrumos. Daudzviet iespējams lietus un pērkona negaiss, kas vietām var būt postošs. Lielākais stipru lietusgāžu, vētras un lielgraudu krusas risks tiek prognozēts dienā valsts austrumu daļā.

Sagaidāms, ka nākamās nedēļas turpmākajās dienās gaisa temperatūra nepārsniegs +20..+25 grādus, nedēļas nogalē iespējams karstāks laiks. Reizēm gaidāms īslaicīgs lietus, vietām nodārdēs pērkons, valdošais būs lēns līdz mērens rietumu, dienvidrietumu vējš.



Atstājiet komentāru