2024.gada 4. jūlijs

Sandis, Uldis, Ulvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 1.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 1.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Letāli vai ar smagām traumām beidzas piektdaļa avāriju; Stājies spēkā regulējums kriptoaktīvu tirgus darbībai Latvijā; un Jēkabpilī virknei daudzdzīvokļu māju nedēļas sākumā nebūs karstā ūdens.

Stājies spēkā regulējums kriptoaktīvu tirgus darbībai Latvijā. Likums nepieciešams, lai, pārņemot Eiropas Savienības prasības, noteiktu tiesisku ietvaru kriptoaktīvu tirgus darbībai Latvijā. Jaunais likums attieksies uz personām, kas iesaistītas kriptoaktīvu emitēšanā, publiskā piedāvāšanā un pielaišanā tirdzniecībai vai sniedz kriptoaktīvu pakalpojumus, tādējādi veicinot šīs jomas attīstību Latvijā. Patlaban Latvijā ir ap 10 kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzēju, un tie ir reģistrējušies Valsts ieņēmumu dienestā. Šiem pakalpojumu sniedzējiem no nākamā gada jūlija būs jāpārreģistrējas Latvijas Bankā.

Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā paredz, ka no šodienas, 1. jūlija Lauksaimniecības datu centrā reģistrētai mikroshēmai obligāti jābūt arī kaķiem un istabas seskiem. Divām kategorijām paredzēti arī izņēmumi. Ministru kabineta noteikumi gan joprojām ir izstrādes stadijā. Jau septiņus gadus obligāta ir suņu čipošana un reģistrēšana Lauksaimniecības datu centra bāzē, bet kaķu saimnieki varēja izvēlēties – dzīvniekam ievadīt mikroshēmu vai nē. Turpmāk tādas izvēles vairs nebūs. 

14. Saeimas deputātiem kompensācijās līdz šim izmantoti vairāk nekā 444 tūkstoši eiro, apkopojusi Latvijas televīzija. Lielākā daļa no tiem jeb 264 tūkstoši eiro pārskaitīti dzīvojamo telpu īrei, bet transporta izdevumu kompensācijās izmaksāti gandrīz 180 tūkstoši eiro. Apkopojot datus par visiem deputātiem  visvairāk kompensācijās ir saņēmuši Zaļo un Zemnieku savienības deputāti. ZZS gadījumā tie ir 70% jeb 14 deputāti no 20. Pēc kompensāciju apjoma otrajā vietā "Jaunā vienotība", trešie – Nacionālā apvienība. Vismazākā kompensāciju summa bijusi "Progresīvajiem".

Svētdien, 30. jūnijā, stājas spēkā likums par Varakļānu novada pievienošanu Madonas novadam. Varakļānu novads bija vienīgā pašvaldība, kuras apvienošana ar kādu no kaimiņu novadiem bija palicis neatrisināts jautājums. Likums stājās spēkā svētdien, lai regulētu Varakļānu novada pašvaldības un Madonas novada pašvaldības darba turpināšanu līdz 2025.gada pašvaldību vēlēšanām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir aicinājis sabiedrotos pasteigties ar tālas darbības rādiusa ieroču un pretgaisa aizsardzības sistēmu piegādi, lai palīdzētu novērst postošus Krievijas uzbrukumus apdzīvotām vietām. Zelenska mudinājums izskanēja pēc sestdien notikušā iebrucēju nāvējošā raķešu trieciena Viļņanskas pilsētai Zaporižjas apgabalā, kur septiņus cilvēkus nogalināja, bet vēl 31 ievainoja. Sestdien visā Ukrainā Krievijas raķešu uzbrukumos nogalināja vismaz 11 civiliedzīvotājus, bet ievainoja vēl 37.

Ķīnas Mēness stacijas "Chang'e-6" kapsula atgriezusies uz Zemes. Pirmo reizi vēsturē uz Zemes nogādāti grunts paraugi no Mēness neredzamās puses, raksta "The Insider". Pateicoties "Chang'e-6" misijai, zinātnieki cer uzzināt vairāk par garozas struktūru neredzamajā pusē, kas būtiski atšķiras no garozas Mēness redzamajā pusē.

Turpinām ziņas

Letāli vai ar smagām traumām beidzas piektdaļa ceļu satiksmes negadījumu. CSDD norāda, ka statistika ir skaudra - salīdzinot 2022.gada un 2023.gada vasaras sākumu, pērn strauji pieaudzis ceļu satiksmes negadījumu skaits alkohola reibumā ar bojāgājušajiem un smagi cietušajiem. Melnajā statistikā augsta vieta ir vietējiem un mazākas nozīmes ceļiem ārpus apdzīvotām vietām, kur gandrīz katrs desmitais negadījums noticis, transportlīdzekli vadot alkohola reibumā, bet letālas sekas cilvēki piedzīvo un smagi cieš 20% negadījumu. 

CSDD šovasar vērš uzmanību uz šo problēmu satiksmes drošības kampaņā "Pālis pie stūres nav brālis". Ceļu satiksmes drošības direkcijā norāda, ka vasaras zaļumbaļļu laiks uzņem apgriezienus, tāpēc visiem ballīšu baudītājiem ir svarīgi padomāt ne tikai par ērtiem apaviem, labu kompāniju un izturību uz deju plača, bet arī par to, kā droši pēc balles vai svētku svinēšanas tikt mājās. 

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Enerģētiķu dienas ieviešanu 22.decembrī. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīta arodbiedrība "Enerģija". Tajā skaidro, ka 1939.gada 22.decembrī Ministru kabinets pieņēma un Valsts prezidents Kārlis Ulmanis izsludināja likumu par valsts elektrības uzņēmuma "Ķegums" nodibināšanu, tā izveidojot vienotu Latvijas elektroenerģijas sistēmu un enerģētiķu saimi. Jau vairākus gadu desmitus 22.decembrī neformāli tiek svinēta Enerģētiķu diena. 


Un vēl

SIA ‘’Jēkabpils siltums’’ informē, ka no  šodienas, 1. jūlija pulksten 12 līdz trešdienai, 3. jūlijam pulksten 12, tehnisku iemeslu dēļ  vairākām daudzdzīvokļu mājām netiks padota siltumenerģija karstā ūdens sagatavošanai. Nedēļas pirmajā pusē karstā ūdens nebūs sekojošās daudzdzīvokļu mājās:   Auseklīša ielā 15,  Bebru ielā 7, 23 un 27, Dārzu ielā 4, Draudzības alejā 4, 14 un 15, kā arī Kaļķu ielā 1.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno palielināt maksimālo vecumu pieņemšanai dienestā Iekšlietu sistēmas iestādēs; Guntars Gogulis Augstākajā tiesā zaudē Jēkabpils novada domei; un Kāds ir Latvijas iedzīvotāju neveselīgo ieradumu saraksts?

Lai risinātu darbinieku iztrūkumu, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs un ieslodzījumu vietu pārvaldē no 40 līdz 50 gadiem plānots palielināt maksimālo vecumu pieņemšanai dienestā. Tieslietu ministrija skaidro, ka darbinieku iztrūkums jau veidojas kritisks. Valsts policijā neaizpildīti pērn bija 25,9% vakanču, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā - 11,7%, Valsts robežsardzē - 16,3%, Ieslodzījuma vietu pārvaldē - 19,3%, bet Iekšējās drošības birojā - 10%. Šāds neaizpildītu vakanču apjoms jau rada risku iestāžu nepārtrauktas darbības nodrošināšanā un rada lielu pārslodzi pārējām amatpersonām.

Virkne organizāciju, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija un Latvijas zāļu ražotāju asociācija, Latvijas Farmaceitu Biedrība, kā arī BENU aptieka un SIA “Tamro” paudušas iebildumus pret Veselības ministrijas iecerēto zāļu cenu reformu, kura paredz samazināt zāļu cenu. Minētās organizācijas nepiekrīt nekompensējamo zāļu cenu salīdzinājumam ar Lietuvu un Igauniju, jo Lietuvā un Igaunijā ir plašāks kompensējamo zāļu saraksts - zāles, kas Latvijā nav kompensējamo zāļu sarakstā, bet Lietuvā un Igaunijā ir.

Jau ziņots, ka jaunais zāļu uzcenojuma modelis varētu stāties spēkā 1.novembrī. Tas visvairāk ietekmēs tos recepšu medikamentus, kas maksā septiņus un vairāk eiro, jo tieši to dēļ Latvijas iedzīvotāji brauc uz Lietuvu un Igauniju. Turklāt paredzēts, ka ražotāju zāļu cena nedrīkstēs pārsniegt cenu Lietuvā un Igaunijā, cena kompensācijas sistēmā būs jānodrošina arī aptiekā recepšu zālēm ārpus kompensācijas.

Satversmes tiesa pēc "SEB bankas" pieteikuma ir ierosinājusi lietu par pienākumu bankām maksāt kredītņēmēju atbalsta nodevu. Tiesāšanās neietekmēs atbalsta saņēmējus. Bankas turpinās maksāt nodevu. Tače SEB banka vēlas pierādīt, ka valsts rīkojās sasteigti un netaisnīgi un  lūdz Satversmes tiesu izvērtēt Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumu atbilstību Satversmes 1.pantam un 105.panta pirmajiem trim teikumiem. 

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns svētdien Vīnē paziņoja, ka Eiropas savienības līmeni kopā ar populistu partijām no Austrijas un Čehijas veido jaunu aliansi - "Parioti Eiropai" -, ar mērķi Eiropas Parlamentā veidot jaunu galēji labējo grupu. Aliannsi "Patrioti Eiropai" apvienos Orbāna konservatīvo partiju "Fidesz", Austrijas galēji labējo Brīvības partiju un Čehijas ekspremjera miljardiera Andreja Babiša vadīto partiju "Neapmierināto pilsoņu akcija". Orbāns pauda pārliecību, ka drīzumā aliansei pievienosies jauni locekļi un tā kļūst par "lielāko labējo spēku grupu Eiropā". Kā ziņots, Ungārija šodien uz sešiem mēnešiem pārņem Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumus.

Kādā gleznainā ciematā Itālijā, Gardas ezera austrumu krastā uzliesmojis norovīruss. Torri del Benaco pašvaldība izdevusi rīkojumu pagaidām nelietot uzturā krāna ūdeni, jo vīruss varētu būt izplatījies arī centralizētajā ūdensapgādes sistēmā. Kopš pagājušās nedēļas vidus Pišjēra del Gardas slimnīcā ar kuņģa un zarnu trakta sūdzībām ir nogādāti simtiem cilvēku, raksta laikraksts “La Repubblica”.

Kā zināms, ļoti lipīgais norovīruss izraisa pēkšņu smagu caureju. Vīrusu var pārnest ar inficētu pārtiku vai ūdeni. No inficēšanās līdz slimības uzliesmojumam paiet no 6 līdz 50 stundām. Simptomi izzūd apmēram pēc 12 stundām līdz divām dienām.

Turpinām ziņas

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā apgabaltiesa ir noraidījusi bijušā Jēkabpils novada domes izpilddirektora Guntara Goguļa prasību pret Jēkabpils domi par darba līguma uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, atjaunošanu darbā un zaudētās izpeļņas piedziņu, līdz ar ko spriedums ir stājies spēkā. Sarunā ar Radio1 Guntars Gogulis atzina, ka tiesas spriedums gan pārsteidz, gan nepārsteidz. Tiesas spriedumu viņš respektēšot un  lemto izpildīs. Vienlaicīgi viņš meklēšot tiesiskus ceļus, taisnīguma panākšanai. Vērojot notiekošo, ne tikai tiesā, viņš secinājis, ka lieliem soļiem tuvojamies pieredzējušu demokrātiju valstīm, kur cilvēki taisnību meklē ielās. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība ir nosūtījusi vēstuli Ministru Kabinetam, Finanšu ministrijai, Ekonomikas ministrijai un Labklājības ministrijai, kurām saistībā ar nākamā gada budžeta izstrādi, lūdz mainīt darbaspēka nodokļu politiku. Vēstulē arodbiedrība uzsver, ka jau ilgstoši nav pārskatīta darbaspēka nodokļu politika. Lai novērstu situāciju, kurā darba ņēmējam, pieaugot darba samaksai, palielinās arī nodokļu slogs, ir jāveic izmaiņas darbaspēka nodokļu politikā.

Jau ziņots, ka valdība nākamā gada budžeta projekta sagatavošanā kā vienīgo vidēja termiņa budžeta prioritāro attīstības virzienu noteica valsts drošību. Attiecīgi priekšlikumus prioritārajiem pasākumiem nākamajiem budžetiem varēs iesniegt tikai Aizsardzības un Iekšlietu ministrijas, bet ar aizsardzību nesaistītajām politikas prioritātēm būs pašām jāmeklē papildu finansējuma avoti.

Un vēl

Veselīgs dzīvesveids ir pamats lieliskai pašsajūtai, labai veselībai un iekšējai enerģijai, tomēr iedzīvotāji bieži vien min, ka viņiem piemīt tādi neveselīgi paradumi kā neizgulēšanās, smēķēšana un neveselīga ēšana, liecina Veselības indeksa pētījuma dati. Neizgulēšanos minējuši 27% iedzīvotāju. Saskaņā ar aptaujas datiem visbiežāk šis kaitīgais ieradums piemīt iedzīvotājiem no 35 līdz 44 gadu vecumam. Smēķēšanu minējuši 26% iedzīvotāju. Savukārt katrs piektais Latvijas iedzīvotājs atzīst, ka viņam piemīt neveselīgas ēšanas ieradums. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā ievieš partnerības institūtu; Mežārē turpmāk būs tikai pirmsskolas izglītības programma; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Stājas spēkā likumprojektu pakotne, ar kuru Latvijā tiek ieviests jauns tiesību institūts - partnerība, kas ir arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem. Grozījumi Notariāta likumā noteic, ka partnerību varēs noslēgt un izbeigt pie notāra. Ziņas par partnerības nodibināšanu un izbeigšanu būs ierakstāmas Fizisko personu reģistrā. Likumā pēc Nacionālās apvienības deputāta Jāņa Grasberga priekšlikuma noteikts, ka "partnerība nav pielīdzināma laulībai".  Pagājušajā naktī īsi pēc pusnakts pirmais viendzimuma pāris jau reģistrējis partnerību, izmantojot jauno regulējumu.

Tāpat arī šodien stājas spēkā likums par iespēju noslēgt laulību bez lieciniekiem. Saeima pērnā gada septembrī pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres priekšlikumus likumos, kas regulē laulības noslēgšanu. Civillikumā precizēta esošā norma, nosakot, ka laulāšana notiek, personīgi klātesot līgavainim un līgavai. Noteikts, ka līgavainis un līgava var pieaicināt vienu vai divus pilngadīgus lieciniekus, taču liecinieku neierašanās nebūs šķērslis laulības noslēgšanai. 

Transporta enerģijas likumprojekta pieņemšana, kas paredz degvielas piegādātājiem pienākumu palielināt atjaunīgās enerģijas īpatsvaru savā enerģijas portfelī, varētu veicināt degvielas cenas paaugstināšanos. SIA "Circle K Latvia" degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs norāda, ka atjaunīgās enerģijas īpatsvara palielināšana kopējā degvielas portfelī noteikti kāpinās cenu, jo tas saistīts gan ar papildu infrastruktūras izbūvi degvielas tirgotājiem, gan arī faktu, ka biopiejaukums ir dārgāks nekā fosilā degviela. Savukārt "Viada Baltija" pārstāvis Kaspars Tupiņš norāda, ka uzņēmuma ieskatā Latvijas degvielas mazumtirdzniecības tirgū likumprojekts lielu ietekmi neieviesīs, jo "Viada Baltija" kā tirgotājs jau patlaban veic degvielas mazumtirdzniecību ar pievienotu obligāto biodegvielas piejaukumu.

Šonedēļ Kurzemē, Zemgalē un Latgalē paredzēti sabiedroto spēku iznīcinātāju zemie treniņlidojumi, mikroblogošanas vietnē "X" informē Gaisa spēki. No šodienas līdz 6.jūlijam diennakts gaišajā un tumšajā laikā plānoti sabiedroto spēku iznīcinātāju zemie treniņlidojumi Kurzemes, Vidzemes un Latgales reģionos. Lidojumi var radīt īslaicīgu troksni, tāpēc iedzīvotāji aicināti ar sapratni izturēties pret īslaicīgi radītajām neērtībām.

 Sarunas ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu ir iespējamas, tomēr tikai izmantojot starpniekus, intervijā ASV laikrakstam "Philadelphia Inquirer" paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Iepriekš viņš ne reizi vien uzsvēris, ka sarunas ar Putinu nav iespējamas. Ukrainas prezidents intervijā norādīja, ka vienīgā sarunu iespēja ar Krievijas diktatoru ir izmantojot starpniekus, kā tas tika darīts, apspriežot Melnās jūras labības koridoru. Intervijā viņš arī teica, ka uzdevums ir nepieļaut pilnīgu Ukrainas un visa ukrainiskā iznīcināšanu un panākt, lai pašreizējās un nākamās ukraiņu paaudzes dzīvotu drošībā. Ukrainas prezidents norādīja, ka ekonomisko drošību radīs valsts dalība Eiropas Savienībā. Turklāt viņš uzsvēra, ka Ukrainai ir jābūt arī NATO dalībniecei, jo bez tās viņa valstij saglabājas lieli riski.

Galēji labējā Nacionālā apvienība svētdien uzvarējusi Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu pirmajā kārtā, liecina nobalsojušo vēlētāju aptaujas, kuru rezultāti publicēti drīz pēc iecirkņu slēgšanas. Makrona pārstāvētā centristu nometne viņa dibinātās partijas "Renesanse" vadībā ierindojusies trešajā vietā aiz kreisajiem, liecina aptauju rezultāti.

Turpinām ziņas

No šodienas tiek pārtraukta Sūnu pamatskolas pamatizglītības izglītības programmu realizācija īstenošanas vietā "Mežāres pamatskola", kur tiks nodrošināta tikai pirmsskolas izglītības programma, paredz domes lēmums. Jau 2022.gada 1.septembrī Mežāres pamatskola tika pievienota Sūnu pamatskolai un turpināja īstenot pamatizglītības un pirmsskolas izglītības programmas. Līdz šim programmas īstenošanas vietā Mežārē mācījās 14 skolēni apvienotajās klasēs, veidojot trīs klašu komplektus. Pēc domē paustā, programmas īstenošanas vieta Mežārē atrodas izdevīgā ģeogrāfiskā vietā. Attālums līdz Sūnu pamatskolai ir desmit kilometri, Sūnu pamatskolas programmu īstenošanas vietām Atašienē un Vīpē - 12 kilometri. Nodrošinot tiešo skolēnu autobusu reisu Sūnas - Mežāres - Sūnas, visiem pamatizglītības programmā iesaistītajiem izglītojamiem ir iespēja mācības turpināt Kūku pagastā, Sūnu pamatskolā, vai arī programmu īstenošanas vietās Atašienē un Vīpē.

Pļaviņās no šodienas palielināsies ūdenssaimniecības tarifi, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" paaugstina ūdensapgādes pakalpojumu tarifu no 1,31 eiro par kubikmetru uz 1,41 eiro par m3, kas ir tarifa paaugstinājums par 7,63%. Kanalizācijas pakalpojumu tarifs celsies par 13,24% - no 2,19 eiro par kubikmetru uz 2,48 eiro par kubikmetru. Turpmāk - no 2025.gada 1.jūlija ūdensapgādes pakalpojumu tarifu paredzēts celt līdz 1,52 eiro par kubikmetru. Savukārt kanalizācijas pakalpojumu tarifu plānots celt līdz 2,55 eiro par kubikmetru. 

Un vēl

 Tuvākajās dienās gaisa temperatūra Latvijā būs nedaudz zemāka nekā parasti jūlijā un brīžiem gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi. No otrdienas līdz piektdienai maksimālā gaisa temperatūra būs +17..+24 grādi, savukārt naktīs termometra stabiņš noslīdēs līdz +9..+15 grādiem, vien dažviet piekrastē, vējam pūšot no jūras, nekļūs vēsāks par +16, +17 grādiem. Daudzviet īslaicīgi līs, vietām iespējamas pērkona lietusgāzes. Plašāks un stiprāks lietus gaidāms otrdienas vakarā un naktī uz trešdienu valsts rietumu un centrālajā daļā. Vējš visbiežāk pūtīs no dienvidrietumiem, tas būs lēns līdz mēreni stiprs.

Atbilstoši pašreizējām prognozēm nedēļas nogalē ar brāzmainu dienvidu vēju ieplūdīs siltāks gaiss - sestdienas pēcpusdienā un svētdien iespējama temperatūras paaugstināšanās līdz +23..+28 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz ar likuma izsludināšanu pēdējo darba dienu aizvada Rēzeknes dome; Konstatēts aizliegts allergens no Afganistānas ievestajās žāvētajās aprikozēs; un No šodienas stājas spēkā regulējums, kas aizliedz turēt suņus piesietus.

Līdz ar domes atlaišanas likuma izsludināšanu pēdējo darba dienu aizvadīja Rēzeknes dome. Šodien izdoti divi oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" laidieni. Otrajā laidienā publiskoti Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča izsludinātie grozījumi "Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes atlaišanas likumā" un "Grozījumi Pašvaldības domes vēlēšanu likumā". Abi likumi stāsies spēkā otrdien, 2.julijā - nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. Līdz ar to Rēzeknes dome šodien aizvada pēdējo darba dienu. Jau ziņots, ka Saeima 20.jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma likumu par Rēzeknes pilsētas domes atlaišanu.

Pašlaik Latvija nav efektīva regulējuma, lai aizsargātu iedzīvotājus pret izklaides trokšņiem, valsts nav radusi efektīvu risinājumu, tāpēc tiesībsargs valdībai devis laiku to rast līdz 1. decembrim, pretējā gadījumā tiesībsargs apsvērs iespēju vērsties Satversmes tiesā. Rīgas Stradiņa universitātes profesors Ivars Vanadziņš tiesībsargam uzsvēra, ka izklaides trokšņi ir nevēlama skaņa, "kas ir nepareizajā laikā un nepareizajā vietā", un tie var būt daudz kaitinošāki nekā citi, jo ir impulsīvi jeb lēkājoši, nevis vienmērīgi. Tas ir liels stresa faktors, kas var atstāt negatīvu ietekmi uz cilvēku veselību, pat dzīves ilgumu.

Jau ziņots, ka kopš pagājušā gada iedzīvotāji par trokšņošanu var vērsties policijā un izklaides vietas par trokšņošanu var sodīt līdz pat 5 tūkstoši eiro, bet tas bieži vien nemaina situāciju un neattur izklaides vietas no turpmākās trokšņošanas. Tiesībsarga biroja aptaujā par trokšņiem atsaucās 600 iedzīvotāji, un lielākoties trokšņi ir lielo pilsētu problēmas.

Šodien stājās spēkā izmaiņas Dabas resursu nodokļa likumā, kas paredz, ka tekstilizstrādājumu ražotājiem un tirgotājiem jāmaksā dabas resursu nodoklis 50 centu apmērā par vienu kilogramu tekstilizstrādājumu, apģērbu un apaviem. No dabas resursu nodokļa tiks atbrīvoti tie ražotāji un tirgotāji, kas iestājušies tekstilizstrādājumu apsaimniekošanas sistēmā, tādējādi nodrošinot tekstila dalītu savākšanu un sagatavošanu atkārtotai pārstrādei.

Ceturtdien, 4. jūlijā, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas monētu "Bērnu prieki", kas ir veltījums rakstnieka Viļa Plūdoņa 150 gadu jubilejai un attēlo divus ikvienam pazīstamus un iecienītus bērnu dzejoļus – "Zaķīšu pirtiņa" un "Rūķīši un Mežavecis". Monētas grafiskā dizaina autore ir pazīstamā bērnu grāmatu ilustratore Anna Vaivare, kas  Plūdoņa daiļradei veltītajā monētā iekļāvusi dzejoļus "Rūķīši un Mežavecis" un "Zaķīšu pirtiņa". No pirmā dzejoļa māksliniece izvēlējusies atveidot meža rūķu pikošanos, kad sagaidīts pirmais sniegs. Otrais dzejolis attēlo zaķu mazgāšanos pirtī. Kolekcijas monētas iegāde būs iespējama tikai tīmekļvietnē e-monetas.lv. Tās cena – 75 eiro. Monētas tirāža ir 4 tūkstoši eksemplāru. Monēta kalta Nīderlandes kaltuvē.

Vairākās ASV militārajās bāzēs Eiropā, arī Vācijā, aizvadītajā nedēļas nogalē izsludināta paaugstināta trauksme saistībā ar bažām par iespējamu teroristu uzbrukumu. Pentagons šajās karabāzēs izsludinājis otro augstāko drošības līmeni, atsaucoties uz divām vārdā nenosauktām ASV valdības amatpersonām, ziņo telekanāls CNN. Šo drošības līmeni, kas pazīstams ar nosaukumu "Charlie", nosaka, ja Pentagons ir saņēmis ticamu izlūkinformāciju par iespējamu teroristu uzbrukumu. Ir vēl tikai viens augstāks drošības līmenis "Delta", kas tiek izsludināts, ja terorakts jau noticis vai ir nenovēršams. Sīkākas ziņas par draudu raksturu netiek sniegtas.

Tallina cer izpildīt koalīcijas līgumā doto solījumu līdz šā gada beigām no galvaspilsētas ēkām noņemt padomju simboliku, taču, lai to panāktu, vispirms jāpanāk vienošanās ar kultūras mantojuma aizsardzības iestādēm, vēstīja Igaunijas sabiedriskais medijs ERR. Plāns noņemt padomju simboliku no pašvaldībai piederošām ēkām radās īsi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, un pērn Igaunijas parlaments jeb Rīgikogu pieņēma atbilstošus tiesību aktus. Tomēr valsts prezidents Alars Kariss neizsludināja šo likumu vairāku neskaidrību dēļ, un kopš tā laika Rīgikogu un valdība nav panākuši nekādu progresu šajā jautājumā. Taču nu Tallinas pašvaldība ir apņēmības pilna noņemt padomju simboliku no ēkām galvaspilsētā.

Turpinām ziņas

Pārtikas un veterinārais dienests Afganistānas izcelsmes aprikozēs konstatējis marķējumā nenorādītu alergēnu - sēra dioksīdu, ko apzīmē ar "E220", liecina PVD publiskotā informācija. Konservants "E220" ir obligāti jānorāda produkta marķējumā, ja tā daudzums produktā pārsniedz desmit miligramus uz kilograma. PVD pārstāvji norāda, ka, veicot preču robežkontroli, dienests padziļināti pārbaudījis dažādu pārtikas preču sūtījumus, un atklāja aprikozēs marķējumā nenorādītu alergēnu. PVD par konstatēto ievietojis paziņojumu Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā, lai informētu Francijas kompetento pārtikas aprites uzraudzības dienestu. Žāvētiem augļiem sēra dioksīdu izmanto, lai samazināt pūšanu un rūgšanu, bet sēra dioksīds un tā sulfīti ir iekļauti alergēnu sarakstā.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "Bior" no šodienas līdz 31.oktobrim institūta laboratorijā veiks bezmaksas antivielu noteikšanu suņiem pret boreliozes ierosinātāju. "Bior" bezmaksas antivielu noteikšanas procedūras veic Eiropas Savienības  finansētajā projektā, kura galvenais mērķis ir izveidot jaunus un paplašināt esošos zoonotisko slimību uzraudzības pasākumus. Projektā piedalās arī PVD un Slimību profilakses un kontroles centrs.

Un vēl

Šodien stājas spēkā jauni noteikumi par pieļaujamajiem suņa piesiešanas gadījumiem un nosacījumiem mājas dzīvnieku turēšanai īpašnieka teritorijā, publiskā teritorijā un telpās, kā arī prasības dzīvnieka demonstrēšanai publiskā izstādēs, lai uzlabotu dzīvnieku labturību un aizsardzību. Zemkopības ministrijas pārstāvji norāda, ka turpmāk suni drīkst turēt ārpus telpām, ja pēc dzīvnieka genotipa vai fenotipa tas ir piemērots turēšanai āra apstākļos, nekaitējot suņa veselībai un labsajūtai. No šodienas dzīvnieku aizsardzības likumā stājas spēkā aizliegums suni turēt piesietu, izņemot mājas dzīvnieku labturību un aizsardzību regulējošos normatīvajos aktos minētos gadījumos. Tomēr aizliegums suni turēt piesietu nav attiecināms uz suņiem, kuri dzimuši līdz 2023.gada 31.augustam.


Atstājiet komentāru