2024.gada 7. jūlijs

Alda, Maruta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 3.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 3.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties : Nacionālajos bruņotajos spēkos nomaina otru augstāko militārpersonu Preses konferencē trešdien informēs par satiksmes drošību uz autoceļiem;  un Kādus priekšlikums izsaka darba devēji saistībā ar darba nespējas lapām ?

Valdība vakar atbalstīja ģenerālmajora Anda Dilāna atbrīvošanu no Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka amata, viņa vietā šajā amatā apstiprinot brigādes ģenerāli Georgu Kerlinu. NBS Apvienotā štāba priekšnieku ieceļ amatā un atbrīvo no amata Ministru kabinets pēc aizsardzības ministra priekšlikuma. Kerlins valdības sēdē norādīja, ka viņa lielākā prioritāte būs aktuālā valsts aizsardzības operatīvā plāna iedzīvināšana, kā arī sinhronizācija ar sabiedrotajiem. Tāpat Kerlins solīja turpināt armijas sadarbību ar citām valsts struktūrām.

 Valdībā atbalstījusi Labklājības ministrijas ieceri uzlabot nodarbināto, jo īpaši darbspēju zaudēšanas riskam pakļauto un gados vecāko nodarbināto personu, darba vidi un darba apstākļus. Ministrija iecerējusi veicināt nodarbināto, jo īpaši darbspēju zaudēšanas riskam pakļauto un gados vecāko nodarbināto personu, iesaisti veselības veicināšanas un uzlabošanas pasākumos. Paredzēts, ka tiks izstrādātas rekomendācijas darba vides ergonomisko un psihoemocionālo risku novērtēšanai uzņēmumos darba devējiem,  Plānotais un pieejamais kopējais finansējums šiem pasākumiem  ir 12 miljoni 852 tūkstoši 385 eiro.

Biedrība "Latvijas Senioru kopienu apvienība" pievienojas Latvijas Pensionāru federācijas aicinājumam atbalstīt Labklājības ministrijas piedāvāto variantu indeksēt visas pensijas pilnā apmērā. Biedrība norāda, ja indeksēta tiek tikai daļa pensijas, bet pārējā nav pasargāta no inflācijas ietekmes, cieš cilvēka pirktspēja un līdz ar to pazeminās arī viņa dzīves kvalitāte. Biedrība aicina visus 14.Saeimas deputātus, visas frakcijas, neatkarīgi no tā, vai tās atrodas pozīcijā vai opozīcijā, atbalstīt Labklājības ministrijas piedāvāto likumprojektu "Grozījumi likumā "par valsts pensijām"". Tas ļaus atrisināt daudzas samilzušas problēmas kā esošajiem, tā arī nākotnes pensionāriem. 

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski kara izpostītajā Ukrainā aicināja pēc iespējas drīzāk pārtraukt uguni Ukrainā, lai veicinātu miera sarunas ar Krieviju. Tikmēr Zelenskis pavēstīja, ka Ukrainai ir nepieciešams taisnīgs miers. Ungārijas valdības vadītājs Viktors Orbāns otrdien ieradās vizītē kaimiņvalstī Ukrainā, kur Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un citām Ukrainas amatpersonām. Orbāna vizīte Kijivā ir pārsteigums, jo abu kaimiņvalstu attiecības ir ļoti saspīlētas un Orbāns daudzkārt centies likt šķēršlus palīdzībai Ukrainai.

Bijušais Nīderlandes izlūkdienesta vadītājs Diks Shofs devis amata zvērestu karalim Vilemam Aleksandram, kļūstot par jauno premjerministru. Zvērestu deva visi jaunās valdības locekļi, kas stājušies amatā 223 dienas pēc Gērta Vildersa vadītās galēji labējās Brīvības partijas uzvaras vēlēšanās. Shofs solījis apņēmīgi īstenot koalīcijas plānus par stingru patvēruma politiku un plašiem pasākumiem migrācijas ierobežošanai.

Turpinām ziņas

Satiksmes ministrijā šodien notiks satiksmes ministra Kaspara Briškena preses konference par satiksmes drošību uz autoceļiem, ņemot vērā pēdējo nedēļu traģiskos ceļu satiksmes negadījumus. Preses konferencē piedalīsies Briškens, Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks, Valsts policijas Reaģēšanas pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis, SIA "Latvijas valsts ceļi" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lazdovskis un satiksmes eksperts Oskars Irbītis. Preses konferencē informēs par aktuālo statistiku, par biežāk izplatītajiem iemesliem ceļu satiksmes negadījumu izraisīšanā, un pasākumiem ceļu satiksmes drošības uzlabošanā.

Eksperti aicina neaizmirst par drošību, pārvietojoties ar divriteni, mudina vecākus ar bērniem vēlreiz pārrunāt ceļu satiksmes noteikumus, tāpat ikvienam arī padomāt par paša transportlīdzekļa drošību. To, ka bērni pārvietojas ar velosipēdiem, izjūt arī Bērnu slimnīcas ārsti. Liela daļa gūto traumu saistīta ar kritieniem no divriteņiem. Slimnīcas ārsti redz, ka joprojām ne visi bērni valkā ķiveres, vienlaikus atzīstot, ka, salīdzinot ar laika posmu pirms desmit gadiem, situācija ir krietni uzlabojusies, un arvien vairāk gan vecāki, gan paši bērni saprot, kāpēc ir vērts pasargāt savu galvu. Tikmēr policijā aicina gan lielus, gan mazus ikdienā neaizmirst par savu braucamrīku drošību, jo velosipēdu zādzību skaits palielinās.

Un vēl

Darba devējiem un arodbiedrībām nespējot vienoties par risinājumu darbnespējas lapu apmaksas izmaiņām, ar savu piedāvājumu nākusi klajā Ekonomikas ministrija kopā ar Labklājības ministriju, rosinot samazināt summas, ko darba devēji sedz darbnespējas lapas ņēmējam. Arodbiedrības pret to kategoriski iebilst. Ministrijas piedāvā "kompromisa variantu" - pirmo darbnespējas dienu neapmaksā; 2. un 3. dienā darbiniekam izmaksā 60% no algas, 4. līdz 8. darba dienā izmaksā 70% no algas, no 9. dienas valsts maksātu – 75%. Arodbiedrības kategoriski iebilst, norādot, ka tas ir nepieņemams regulējums situācijās, kad darbinieks ir saslimis un nevar strādāt. To sola nepieļaut Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Egils Baldzēns.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Būvkompānija SIA "Velve" tiesāsies ar paula Stradiņa slimnīcu; Jēkabpilī no decembra plāno būtiski paaugstināt maksu par apkuri; un Aicina pieteikties rezervistos.

Būvkompānija SIA "Velve" iesniegusi Ekonomisko lietu tiesā prasības pieteikumu pret Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcu par vienpusēju atkāpšanos no slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvdarbu līguma, uzskatot to par prettiesisku un pieprasot parāda un zaudējumu atlīdzības piedziņu. Kompānijā norāda, ka slimnīca vienpusēji prettiesiski izbeidza līgumsaistības ar SIA "Velve" un nav norēķinājusies par izpildītajiem darbiem objektā vairāk nekā 9 miljonu eiro apmērā. 

Turpmāk tirdzniecībā drīkst nonākt tikai tādas vienreiz lietojamās plastmasas dzērienu pudeles un tetrapakas, kuru korķīši vai vāciņi arī pēc atvēršanas būs piestiprināti iepakojumam. Liela daļa ražotāju uz jauno sistēmu jau pārgājuši, taču kādam tas varētu likt Eiropas tirgu pamest. Arī Latvijas Tirgotāju asociācijā redz vairāk grūtības un izaicinājumus no izmaiņām.  Šādas prasība stājusies spēkā, jo plastmasas korķu piesārņojums vidē ir vērā ņemams. 

Papildu 5 miljoni eiro saules paneļu, siltumsūkņu un citu enerģiju ražojošo iekārtu iegādei – tā lēmusi valdība. Tas darīts, ņemot vērā iedzīvotāju aktīvo interesi iegādāties atjaunīgās enerģijas ražošanas un elektroenerģijas uzkrāšanas iekārtas. Mājsaimniecības varēs turpināt pieteikties valsts sniegtajam atbalstam, lai iegādātos un uzstādītu savā īpašumā saules paneļus, vēja ģeneratorus, kā arī siltumsūkņus, saules kolektorus, koksnes biomasas katlus vai pieslēgties centralizētajai siltumapgādes sistēmai. Ar Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības fonda līdzekļiem programma paplašināta līdz 45 miljoniem eiro.

ASV sniegs Ukrainai jaunu militārās palīdzības paketi 2,3 miljardu dolāru vērtībā. Par to paziņojis ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins. Ar šādu paziņojumu Pentagona vadītājs nācis klajā, Vašingtonā tiekoties ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu. Pēc Ostina teiktā, jaunajā paketē būs pretgaisa aizsardzības sistēmas, prettanku ieroči un cita tehnika.

Krievija aktīvi vervē pusaudžus jau no 17 gadu vecuma, lai iesaistītu tos karā pret Ukrainu. Kremlis vēršas pie patriotiskām jauniešu kustībām un militārās izglītības centriem un, izmantojot jauniešu maksimālismu un propagandu, cer papildināt armiju ar desmitiem tūkstošu pusaudžu. 

Hinduistu pasākumā Indijā Aligarhas pilsētā līdz nāvei sabradāti teju 100 cilvēki. Kā ziņo vietējie plašsaziņas līdzekļi, drūzma izcēlusies, kad pēc pasākuma ar hinduistu līderi apmeklētāji steidzās doties prom. Traģēdijas iemesls varētu būt bijis cilvēku pārblīvētība. Pasākumā, kurā bija atļauts uzņemt aptuveni 5 tūkstoši cilvēku, bija sapulcējušies vairāk nekā 15 tūkstoši.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī šoziem gaidāms straujš siltuma tarifa kāpums, liecina SIA "Jēkabpils siltums" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegtais tarifu projekts. Uzņēmums no 1.decembra iecerējis siltumenerģijas gala tarifu palielināt no 58,56 līdz 97,01 eiro par megavatstundu jeb par 65,66 procentiem. Plānotās tarifu izmaiņas lūdzām komentēt SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētāju Raiti Sirmoviču.

AUDIO

Kā ziņots, šī gada pavasarī tika atklāta vēl viena "Jēkabpils siltums" biomasas katlu māja, kas atrodas Tvaika ielā. Jaunā biomasas katlu māja ir ar 8 megavatu jaudu.  Projekta kopējās izmaksas bija vairāk nekā 7 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, no kuriem 2,7 miljoni eiro bija Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums. Pārējā finansējuma iegūšanai Jēkabpils pašvaldība ņēma kredītu Valsts kasē.

Un vēl

Nacionālie bruņotie spēki aicina Latvijas iedzīvotājus pieteikties trīs nedēļu ilgajam rezervistu militārās pamatapmācības kursam, kurā par katru aizvadīto dienu maksās teju 42 eiro. Mācības notiks nākamgad no 8.februāra līdz 1.martam. Kursam var pieteikties līdz 29.novembrim vienotajā rekrutēšanas platformā "klustikaravirs.lv", tiešsaistē aizpildot pieteikuma anketu. Rezervistu militāro pamatzināšanu un iemaņu pamatkursā rezervists iegūst militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī sniegs atbalstu Ukrainas bērniem un jauniešiem; un Viesītes vienotajā klientu apkalpošanas centrā būs pieejami Lauksaimniecības datu centra pakalpojumi.

Izglītības un zinātnes ministrijai ir jāgulda krietni lielākas pūles, lai nodrošinātu jaunu pedagogu piesaisti un palikšanu profesijā, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Tās skatījumā, ministrijas  veiktās darbības nav bijušas pietiekami efektīvas, lai nodrošinātu nozarei nepieciešamo pedagogu sagatavošanu un sekmētu viņu noturību profesijā, jo trešdaļa jauno pedagogu pamet darbu izglītības nozarē jau pirmo piecu gadu laikā. Savukārt iemesli, kāpēc aptaujātie pedagogi ir vēlējušies pārtraukt darba attiecības, ir dažādi - nepārtrauktas izmaiņas izglītības sistēmā, mācību materiālu trūkums, neapmierinātība ar atalgojumu, neziņa par nākotni saistībā ar plānotajām reformām.

Artilērijas munīcijas modulāro pulvera lādiņu ražotni plānots būvēt Iecavas pagastā, un tās ražošanas kapacitāte plānota 50 tūkstoši lādiņu gadā. Plānots, ka rūpnīca sāks darboties no 2026.gada. Rūpnīcu plānots būvēt aizsardzības resoram piederošā teritorijā, kur jau ir izveidota infrastruktūra. 

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos piecos mēnešos iekasēti 5,741 miljards eiro, kas ir par 14,4 miljoniem eiro jeb 0,2% mazāk, nekā plānots. Vienlaikus nodokļu ieņēmumi šī gada pirmajos piecos mēnešos bija par 353,8 miljoniem eiro jeb 6,6% lielāki nekā 2023.gada pirmajos piecos mēnešos. Kopumā šogad  nodokļos plānots iekasēt 14,656 miljardus eiro.

Ķīnas un Krievijas kompānijas izstrādā trieciendronu, kas ir līdzīgs Irānā ražotajiem "Shahed", ar kuriem Krievija aktīvi uzbrūk Ukrainai, ziņoja aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz informētiem Eiropas ierēdņiem. Ķīnas aizsardzības resora vietnes un vairāki mediji ziņo, ka Ķīna izstrādā kamikadzes trieciendronu "Sunflower 200", kas ārēji ir līdzīgs Irānas dronam "Shahed 136".

Spēcīga vētra pēc karstuma viļņa Balkānu pussalas rietumu daļā laupījusi dzīvību diviem cilvēkiem. Cilvēku upurus  prasīja arī negaisi Šveices dienvidos. Spēcīgs lietus, krusa un vējš pirmdien  fiksēts Slovēnijā, bet vakar radīja būtiskas problēmas Horvātijā, Bosnijā, Serbijā un Melnkalnē. Kādā Melnkalnes piekrastes pilsētā strādnieks gāja bojā būvlaukumā, bet citu cilvēku nogalināja zibens spēriens. Vētra apgāza milzīgus celtņus, izpostīja pludmales, izgāza kokus ar saknēm un appludināja ielas. Serbijas galvaspilsētā Belgradā un citās pilsētās, kā arī Sovēnijā krusas graudi olas lielumā izdauzīja caurumus māju jumtos, sabojāja automašīnas un izpostīja dārzus un sējumus.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība un Valsts izglītības satura centrs noslēdza sadarbības līgumu par atbalsta programmas, kā arī latviešu valodas apguvi Ukrainas bērniem un jauniešiem - īstenošanu. Pieteikumi jāiesniedz līdz 11. Jūlijam Jēkabpils novada Izglītības pārvaldē. Programmas īstenošanas laikā vienam bērnam paredzētais atbalsts par 60 stundām ir 297 eiro. Kopējais pieejamais atbalsta finansējums ir gandrīz astoņi tūkstoši eiro, kas paredzēti 26 bērniem. 

Jēkabpils novada dome pieņēmusi lēmumu par “Jēkabpils novada Jaunatnes politikas attīstības plāna 2024. – 2028. gadam” apstiprināšanu. Darbā izvirzīts galvenais stratēģiskais mērķis – sekmēt jauniešu dzīves kvalitātes uzlabošanu. Politikas attīstības plānā ir izvirzīti trīs rīcības virzieni: darba ar jaunatni kvalitatīvas un ilgtspējīgas sistēmas izveide un attīstība; plašākas un aktīvākas jauniešu līdzdalības veicināšana; un darba tirgum un patstāvīgai dzīvei nepieciešamo prasmju un iemaņu apguves veicināšana. 

Un vēl

Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija un Lauksaimniecības datu centrs sadarbībā ar pašvaldībām  uzsāk pilotprojektu. Turpmāk tiks organizēta klātienes pieņemšanas, lai nodrošinātu iespēju klientiem –  lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem attālākos reģionos – saņemt Lauksaimniecības datu centra  pakalpojumu tuvāk dzīvesvietai. Lauksaimniecības datu centra speciālisti Viesītes Valsts un pašvaldību vienotajā klientu apkalpošanas centrā 9.jūlijā un 13.augustā pieņems no pulksten 9. -11.

Atstājiet komentāru