2024.gada 7. jūlijs

Alda, Maruta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā tuvākajos gados būs dislocēti aptuveni 5000 sabiedroto karavīri; Skolēnus Preiļu novada vidusskolām piesaistīs ar stipendiju līdz 50 eiro; un Kāds bijis jūnijs sinoptiķu vērtējumā?

Latvijā tuvākajos gados būs dislocēti kopumā aptuveni 5 tūstoši sabiedroto karavīri. Kanādas vadīto paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu palielinās līdz daudznacionālās brigādes līmenim. Plānots, ka brigāde pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026.gadam un kopumā tajā dienēs aptuveni 3 tūkstoši 500 sabiedroto karavīri. Vienlaikus Latvijā atrodas arī citu operāciju sabiedroto karavīri, līdz ar to kopējais dislocēto NATO valstu karavīru skaits sasniegs aptuveni 5 tūkstoši.
Aizvadīto nedēļu traģisko autoavāriju iespaidā pieņemts lēmums trīskāršot vidējā ātruma radaru skaitu uz Latvijas autoceļiem. Patlaban vidējā ātruma radari darbojas 16 ceļu posmos. Tāpat Satiksmes ministrija plāno virzīt izmaiņas, kas paredzētu sodīt autobraucējus arī par ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā. Patlaban par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā transportlīdzekļa vadītājs var saņemt tikai brīdinājumu. 

Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes studenti šogad pieteikušies HPC jeb augstas veiktspējas skaitļošanas izaicinājumam, radot dažādus jaunus digitālus risinājumus. Viens no tiem ir programma, kas fotogrāfijās spēj automātiski saskaitīt apkārt esošos kokus. Šobrīd radīts tikai koku kartēšanas rīka pirmais prototips. Studenti norāda, ka paies vēl kāds laiciņš līdz brīdim, kad programma būs gatava un to varēs reāli izmantot arī praksē.

Krievija plāno sākt būvēt savu kosmosa staciju. Tās pirmo moduli plānots nogādāt kosmosā jau 2027. gadā, bet līdz 2030. gadam plānots pabeigt stacijas kodolu, ko veidos četras vienības: izpētes un energoapgādes modulis, gaisa slūžu kamera, bāzes modulis un universālais pietauvošanās modulis. No 2031. gada līdz 2033. gadam staciju plānots paplašināt ar vēl divām vienībām.

Visiem labi zināmi skandināvu vikingi, kas karoja un tirgojās visā Eiropā un devās tālos ceļojumos pāri Atlantijas okeānam. Izstāde Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā atklāj interesantus faktus par ne mazāk varenām šī laikmeta sievietēm – burvēm. Materiālo liecību par burvēm ir salīdzinoši maz, un vēsturnieki, veidojot izstādi, pirmkārt izmantoja atradumus no kāda kapa, kas datēts ar mūsu ēras 980. gadiem. Tajā atradās priekšmeti ar rituālu nozīmi, tai skaitā metāla spieķi, bronzas bļoda no tālām zemēm, putnu un dzīvnieku kauli, kā arī ādas soma ar halucinogēnu augu paliekām.

Turpinām ziņas

Preiļu novada pašvaldība iecerējusi piesaistīt skolēnus novada vidusskolām, labākajiem piešķirot līdz 50 eiro stipendijas, liecina novada domes apstiprinātie saistošie noteikumi. Stipendiju piešķiršanas mērķis ir sekmēt izglītojamo motivāciju paaugstināt mācību sasniegumus, motivēt izglītojamos iegūt vidējo izglītību. Stipendijas apmērs vienam izglītojamajam mēnesī, pēc normatīvajos aktos noteiktās nodokļu nomaksas, ir 35 eiro, ja vidējais vērtējums mācību priekšmetos iepriekšējā semestrī nav bijis zemāks par septiņām ballēm un vērtējums nevienā mācību priekšmetā nav zemāks par sešām ballēm. 

Uz Pasaules čempionāta karpu makšķerēšanā laiku, līdz 13.jūlijam, makšķerniekiem slēgts Baļotes ezers Jēkabpils novadā. Latvijā pirmo reizi no 9. līdz 13.jūlijam Baļotes ezerā, Jēkabpils novada Kūku pagastā, notiks Pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā sievietēm un jauniešiem U22 grupā. Plānots, ka tas pulcēs ap 200 dalībnieku no 12 valstīm. Sacensības būs iespēja vērot arī skatītājiem. 

Un vēl

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +17,0 grādi jeb 1,8 grādi virs 1991.-2020.gada vidējās vērtības, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Zemākā gaisa temperatūra bija +2,4 grādi 10.jūnijā Madonā, savukārt lielākais karstums valdīja 28.jūnijā, kad Jēkabpilī un Mērsragā termometra stabiņš pakāpās līdz +32,9 grādiem. Mēneša beigās tika pārspēti 19 karstuma rekordi. 28.jūnijā bija vasaras pirmā tropiskā nakts - gaisa temperatūra Rīgas centrā, kā arī Mērsraga un Ventspils novērojumu stacijā nenoslīdēja zem +20 grādiem.

Nokrišņu daudzums bija nevienmērīgs, kopumā vairāk lija Kurzemē, valsts lielākajā daļā nokrišņu bija mazāk par normu. Sausuma un mitruma rādītājs jūnijā gandrīz visās novērojumu stacijās bija normas robežās, bet piecās vietās - Alūksnē, Daugavpilī, Jēkabpilī, Līvānu novadā un Rūjienā - valdīja mērens sausums.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties; Mēneša laikā sāks industriālā parka būvniecību Locikos Augšdaugavas novadā; Pašvaldības līdz šim mērķdotāciju pārdalījušas par labu mazajām skolām; un Seces pagastā izstādē varēs aplūkot tuvākajā apkārtnē ievāktās sēnes

Mēneša laikā plānots sākt Austrumlatvijas viedo tehnoloģiju un pētniecības centra jeb ALTOP industriālā parka būvniecību Locikos Augšdaugavas novadā. Daugavpils valstspilsētas pašvaldība realizē jauna un Latgalē vienīgā industriālā parka būvniecības projektu, kas orientēts uz viedo tehnoloģiju attīstību. Tam Atveseļošanas fonds  piešķīris vairāk kā 17 miljoni eiro.

Radiofrekvences, kuras izmanto mobilo sakaru operatori, būs vieglāk nododamas citiem uzņēmumiem. Satversmes tiesa lēmusi, ka Satversmei neatbilstoša ir norma, kas pašlaik liedz radiofrekvenču lietošanas tiesību nodošanu, ja tiesības uz konkrēto frekvenci iegūtas bez maksas. Satversmes tiesā arī norādīja, ka nevarētu izveidoties situācija, kurā kāds uzņēmums tagad varētu par milzu naudu tirgot radiofrekvences, kuras ieguvis bez maksas un nav izmantojis, jo tiesības uz frekvenču izmantošanu tiek pārskatītas katrus piecus gadus. Regulējums vēl būs jāpārskata Saeimai.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas darba grupa vakar vēl nespēja vienoties par mākslīgā intelekta definīciju un tās tvērumu priekšvēlēšanu aģitācijā. Darba grupa jūlija beigās turpinās darbu pie regulējuma izstrādes. Kā ziņots, martā Saeima konceptuāli atbalstīja Rinkēviča iesniegtos grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas paredz, ka priekšvēlēšanu aģitācijas autoram būs jādara zināms vēlētājam, ka tās tapšanā izmantots mākslīgais intelekts. Grozījumiem jābūt saistošiem, sākot ar 2025.gada pašvaldību vēlēšanām.

23. jūnijā iniciatīva "USAID/ENGAGE" sāka ceļojošās izstādes "Ukraina miniatūrā" turneju pa Eiropu. Interaktīvā izstāde parāda, cik nozīmīgs ir Ukrainas nekustamais kultūras mantojums, ko pašlaik apdraud Krievijas pilna mēroga iebrukums. Izstādē var aplūkot 41 miniatūru 3D modeli un videoierakstus, kā arī doties virtuālās realitātes ekskursijā. Izstāde ataino Ukrainas kultūras pieminekļus, tajā skaitā Krievijas agresijas rezultātā sagrautās ēkas. Izstādes mērķis ir uzsvērt Ukrainas kultūras nozīmi Eiropas kontekstā un ilustrēt plašos postījumus, ko izraisījis Krievijas brutālais pilna mēroga iebrukums. 

Pasaulē populārākajos alus svētkos "Oktoberfest", kas tradicionāli norisinās rudenī Vācijas pilsētā Minhenē, alus cena par vienu litru pirmo reizi pārsniegs 15 eiro. Šogad alus cena "Oktoberfest" pieaugs par vidēji 3,9%, sasniedzot 13,60 eiro līdz 15,30 eiro par vienu litru. Pērn litrs alus festivālā maksāja 12,60 eiro līdz 14,90 eiro. Šogad dārgāki būs arī bezalkoholiskie dzērieni, kas tiks tirgoti "Oktoberfest", bet plašāk būs pieejams arī bezmaksas dzeramais ūdens. "Oktoberfest" sāksies 21.septembrī un ilgs līdz 6.oktobrim. Šogad tiek gaidīti seši miljoni apmeklētāju.

Turpinām ziņas

Līdz šim pašvaldības valsts budžeta mērķdotāciju pārdalījušas par labu izglītības iestādēm ar mazāku skolēnu skaitu, liedzot lielo skolu pedagogiem saņemt lielāku atlīdzību, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Līdzīga prakse piekopta arī Jēkabpils novadā. Pašvaldības skaidro, ka tās mērķdotāciju pārdalījušas, lai arī skolās ar mazu skolēnu skaitu nodrošinātu skolotājiem algu vismaz zemākās likmes apmērā. Piemēram, 2023.gadā Jēkabpils 2.vidusskola ar tūkstoš 507 skolēniem saņēma par 131 tūkstoti 526 eiro mazāku mērķdotāciju. Turpretim Rubeņu pamatskolai ar 54 skolēniem Jēkabpils novada pašvaldība atvēlēja par 31 tūkstoti 742 eiro lielāku finansējumu.

Sadalot mērķdotāciju, pašvaldībām bija jāievēro, ka pedagogiem algas likme 2022./2023.mācību gadā nevarēja samazināties, ja tā 2021./2022.mācību gadā bija augstāka par 900 eiro. Vienlaikus vairākiem pedagogiem algas likme 2022./2023.mācību gadā samazinājusies nepietiekama mērķdotācijas apmēra vai pedagogu zemāka novērtējuma dēļ, konstatēts revīzijā. Piemēram, Jēkabpils novadā 94 pedagogiem jeb 19% no visiem pašvaldības pedagogiem algas likme samazināta robežās no pieciem līdz 723 eiro. Pedagogu algas likmes samazinātas astoņās no 13 Jēkabpils novada izglītības iestādēm.

Lai liegtu pašvaldībām iespējas ietekmēt izglītības budžeta līdzekļu sadali, izglītības un zinātnes ministrija tagad piedāvā jaunu skolu finansēšanas modeli "Programma skolā". Tas paredz izglītības iestādēm piešķirt tādu mērķdotācijas apmēru, kādu noteikusi ministrija. Izglītības iestādēm būtu autonomija darba samaksas noteikšanā skolotājiem atkarībā no katra pedagoga profesionālās pieredzes, kvalifikācijas, sasniegtajiem rezultātiem un individuālā ieguldījuma. Jauno modeli plānots ieviest no 2025.gada 1.septembra.

Un vēl

Svētdien, 7.jūlijā, Aizkraukles novada Seces pagasta "Omračos" norisināsies sēņu izstāde. Tajā varēs aplūkot tuvākajā apkārtnē ievāktās sēnes un uzdot jautājumus sēņu speciālistiem, kuri palīdzēs noteikt sugas un konsultēs dažādos sēņu jautājumos. Silts un mitrs laiks ir īpaši piemērots sēnēm un ja laika apstākļi krasi nemainīsies, tad izstādē būs iespējams apskatīt gan visiem pazīstamās ēdamās sēnes, gan arī iepazīt jaunas ēdamas un neēdamas sēņu sugas. Interesenti varēs piedalīties arī sēņu darbnīcās, izmēģināt senāk lietotos posas iekurus un nogaršot sēņu un medus maisījumus.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Aicina augstskolu inženierzinātņu programmās iekļaut arī pedagoģijas studiju moduli; Aizkraukles pusē pēc konflikta un šaušanas policistu virzienā apcietina vīrieti; un Aicina skaitīt balto stārķu ligzdas.

Lai kļūtu par skolotāju, ir vajadzīga pedagoga kvalifikācija. To var iegūt, izmācoties augstskolā, apgūstot projektu "Mācītspēks" vai pedagoģijas kursus. Par skolotāju var strādāt arī pedagoģijas students, tomēr novērojams eksakto zinātņu pedagogu trūkums. Rīgas Valsts tehnikumā novērots, ka audzēkņus mācīt vēlas arvien vairāk jaunu nozares speciālistu. Tāpēc tehnikums mudina augstskolu inženierzinātņu programmās iekļaut arī pedagoģijas studiju moduli, lai absolventi var strādāt skolās. 

Baltkrievijas demokrātisko spēku līdere un Apvienotā pārejas kabineta vadītāja Svjatlana Cihanouska šodien un rīt darba vizītē viesosies Latvijā, kuras laikā tiksies ar ārlietu ministri Baibu Braži, Saeimas deputātu grupas demokrātiskās Baltkrievijas atbalstam pārstāvjiem, viesosies Daugavpilī un piedalīsies sarunu festivālā "Lampa".

Pēdējās dienās pieaudzis mēģinājumu skaits nelegāli šķērsot Latvijas–Baltkrievijas robežu. Intervijā Latvijas Televīzijai Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts informēja, ka vakar bija 62 personas, kuru mēģinājums iekļūt Latvijā tika novērsts. Dienu iepriekš 51 un pirms tam 47. Šajā gadā Valsts robežsardze no Latvijas–Baltkrievijas robežsardzes nelikumīgas šķērsošanas ir atturējusi kopumā 2 tūkstoši 770 cilvēkus. 12 personas Latvijā ielaistas humānu apsvērumu dēļ. Pujāts pauda, ka migrantu plūsmas virzīšana uz Latviju ir apzināta Baltkrievijas dienestu rīcība.

Čehija kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā nosūtījusi Ukrainai militāro aprīkojumu 268 miljonu eiro vērtībā. Čehija bija viena no pirmajām valstīm, kas palīdzēja Ukrainai, piegādājot ieročus. Drošības apsvērumu dēļ Čehijas Aizsardzības ministrija regulāri nepublicē datus par Ukrainai piegādātajiem ieročiem, un valdība vienmēr slepeni apstiprina ieroču piegādes Ukrainai. 

Šīs dienas galvenais notikums pasaulē, kam pievērsta pastiprināta uzmanība, ir Lielbritānijas parlamenta apakšpalātas vēlēšanas. Lielākā daļa vēlētāju aptauju pēdējos mēnešos uzrāda, ka tajās pārliecinošu uzvaru varētu gūt leiboristi, bet valdošajai Konservatīvajai partijai varētu būt sliktākie panākumi pēdējās desmitgadēs. Aptaujas liecina, ka varētu notikt varas maiņa, – kopš 2010. gada pie varas esošos konservatīvos varētu nomainīt leiboristi.

Tikmēr Bulgārijā mazākuma valdībai, kuru piedāvāja bijušā premjerministra Borisa Boiko vadītie konservatīvie, trešdien nav izdevies gūt parlamenta uzticību, vairojot bažas, ka rudenī nāksies rīkot kārtējās ārkārtas vēlēšanas. Jūnijā notikušajās vēlēšanās, kas bija jau sestās nepilnu četru gadu laikā, visvairāk balsu ieguva konservatīvā partija GERB (Pilsoņi par Bulgārijas eiropeisku attīstību), taču tā nespēja rast koalīcijas partnerus vairākuma valdības izveidei, kas ļautu izkļūt no ieilgušās politiskās krīzes.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Aizkraukles pusē pēc konflikta un šaušanas policistu virzienā apcietināts kāds vīrietis. 28.jūnijā policijā tika saņemta informācija par konfliktu starp vairākām personām kādā dzīvoklī Aizkraukles novada Secē. Konflikta laikā fiziski cieta vīrietis, kurš tika nogādāts medicīnas iestādē. Savukārt iespējamā vainīgā aizturēšanas laikā vīrietis raidīja šāvienu policijas darbinieku virzienā. Policijas darbinieki fiziski nav cietuši. Iespējamais vainīgai vīrietis tika aizturēts, bet svētdien, 30.jūnijā, personai kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums. Par notikušo policijā sākts kriminālprocess. Policija noskaidro notikušā apstākļus un "izmeklēšanas interesēs" plašāku informāciju nesniedz.

Jūnijā saistībā ar narkotisko vielu realizāciju Latgalē aizturēti četri cilvēki un veiktas vairākas kratīšanas. Vienā no tām Krāslavā pie 1974.gadā dzimušās sievietes konstatēts, ka nelegāli tiek uzglabāti 21,5 grami medikamenta "Subutex", kas satur bīstamu psihotropo vielu buprenorfīnu, kā arī 26 tabletes "Clonosepam". Savukārt kratīšanas laikā Augšdaugavas novadā aizturēti 1998. un 1999.gadā dzimuši vīrieši, kuru automašīnā atradās 500 grami marihuānas. Pret aizturētajām personām sākti kriminālprocesi. Par šādu noziegumu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz astoņiem gadiem.

Un vēl

Latvijā pilnā sparā rit 8. starptautiskā balto stārķu ligzdu uzskaite, kurā ikvienu aicina dot savu ieguldījumu un ziņot par baltā stārķa ligzdām. Šāda skaitīšana Latvijā notiek kopš 1934. gada ik pēc 10 gadiem un palīdz salīdzināt, kā mainījušās balto stārķu ligzdošanas skaits un sekmes pāri desmitgadēm. Vienkāršākais veids, kā ziņot par ligzdas novērojumu, ir izmantot lietotni "Dabasdati" savā mobilajā tālrunī. Ziņojot par ligzdu, būtiski norādīt, vai tā ir tukša, vai tajā redzami stārķi un vai redzami mazuļi. Zināms, ka Latvijā ir aptuveni 14 tūkstoši apdzīvotu stārķu ligzdu un vairāk nekā 8 tūkstoši ligzdu atrodas uz elektrības stabiem.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Atgādinot, ka naids un vardarbība nav tikai pagātne, Latvijā piemin holokausta upurus; Madonas novads šogad tērēs par nepilnu miljonu eiro vairāk; un Dabas muzejs aicina uz liliju izstādi.

Antisemītisms, naids, konflikti un vardarbība nav tikai pagātne, šodien ebreju tautas genocīda upuru piemiņas brīdī vietā, kur savulaik atradās Rīgas Horālā sinagoga, uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa. Viņa norādīja, ka Ukrainā Krievija īsteno agresijas karu un noziegumus pret cilvēci. Premjere atzīmēja, ka tas notiek turpat, kur slepkavības pastrādāja arī 20.gadsimta totalitāro režīmu noziedznieki, tāpēc jāveltī visi spēki, lai stātos pretim ļaunumam visur, kur to redzam.

Līdzšinējais Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs kļūs par vēstnieku, bet viņa vietā plānots apstiprināt ministrijas valsts sekretāra vietnieku - politisko direktoru Andžeju Viļumsonu. Pelšs šo amatu ieņēma kopš 2018.gada 10.jūlijā un, kā uzsver Ārlietu ministrijā, valsts sekretāra amatā devis ieguldījumu ārlietu dienesta pilnveidē un attīstībā. Viļumsons ministrijā valsts sekretāra vietnieka - politiskā direktora pienākumus veic no 2021.gada septembra. Ministre baiba Braže norāda, ka Viļumsons ir apliecinājis sevi kā pieredzējis profesionālis.

Darbnespējas lapu kompensācijas samazināšana var novest pie savlaicīgas nevēršanās pēc medicīniskās palīdzības, kas var rezultēties sarežģītākās veselības problēmās ilgtermiņā. Tā uzskata Veselības ministrijā. Kā biežākos darbnespējas lapu cēloņos ministrijā min asinsrites, elpceļu, endokrīnās saslimšanas, kā arī skeleta un muskuļu saslimšanas. Ministrijā uzsver, ka darbnespējas lapu izsniegšana saistās ne tikai ar iedzīvotāju saslimstību, bet arī ar notikumiem un izmaiņām citos sektoros, piemēram, pensijas vecuma noteikšanu, jo pacienti virs 60 un 65 gadiem biežāk apmeklē ārstu, novērojamas hroniskas saslimšanas ar zāļu lietošanu, kas ietekmē nepieciešamību pēc slimības lapām.

Arheologi ir atklājuši liecības par iepriekš nezināmas senās kultūras pastāvēšanu. Tas notika, kad ekspertu komanda sāka pētīt 30 klinšu mākslas objektus Kanaimas nacionālajā parkā, kas atrodas Venecuēlā, raksta Tengri Life, atsaucoties uz Live Science. Zinātnieku grupa uzskata, ka zīmējumi uz klints pieder nezināmai civilizācijai. Eksperti šādu mākslu nekad nav redzējuši un pētījuši, tāpēc nevar pateikt, kurai tautai šie zīmējumi pieder. Līdz šim pētniekiem nav izdevies noteikt precīzu seno zīmējumu vecumu. Tomēr līdzīgas klinšu pēdas, kas atrastas Brazīlijā, ir aptuveni 4 tūkstoši gadus vecas. Neskatoties uz to, zinātnieks uzskata, ka atradums Venecuēlā varētu būt daudzkārt vecāks.

Kalifornijas ziemeļos vairāk nekā 25 tūkstoši cilvēku trešdien saņēmuši rīkojumu evakuēties, jo tikusi zaudēta kontrole pār savvaļas ugunsgrēkiem. Liels ugunsgrēks otrdien izcēlās pie Orvilas, kas atrodas netālu no štata galvaspilsētas Sakramento, un tur izdegusi jau tūkstoš 200 hektāru liela platība. Apkārtnē plosās arī kāds ducis mazāku ugunsgrēku, ziņo Kalifornijas ugunsdzēsības dienests.

Turpinām ziņas

Grozot 2024.gada budžetu, par 975 tūkstoši 153 eiro palielināti Madonas novada pašvaldības izdevumi, kopumā šogad plānojot tērēt 52,6 miljonus eiro, liecina domes lēmums. Tikmēr Madonas novada pašvaldības šī gada pamatbudžeta plānotie ieņēmumi tiek palielināti par 310 tūkstoši 323 eiro un kopā ar palielinājumu sasniegtu nedaudz vairāk kā 44 miljoni eiro. Budžeta izdevumos skolām sadalīts valsts finansējums mācību līdzekļu iegādei, dažādu pašvaldības iestāžu, tajā skaitā izglītības iestāžu, remontam, pašdarbības kolektīvu un vēlēšanu komisijas darbības nodrošināšanai un citām vajadzībām.

No 1.septembra par 1,79% augs maksa par apkuri pašvaldības SIA "Aizkraukles siltums" klientiem. Jau ziņots, ka neliels tarifa palielinājums sagaidāms jau augustā, kad maksa par siltumenerģiju sasniegs 63,62 eiro par megavatstundu. Bet no septembra tarifs pieaugs līdz 64,76 eiro par megavatstundu. Attiecīgi pieaugums būs 1,79%. Uzņēmumā skaidro, ka noteiktā tarifa izmaiņas pret spēkā esošo tarifu ir saistītas ar dabasgāzes cenas palielināšanos.

Un vēl

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no 11. līdz 13. jūlijam norisināsies izstāde "Lilijas 2024", kurā varēs apskatīt apmēram 150 Latvijas dārzos audzētas liliju šķirnes. Ar izstādi atzīmēs 35 gadus, kopš Latvijā darbojas biedrība "Lilium Balticum", un 30 gadus, kopš tiek rīkotas liliju izstādes muzejā. Interesenti varēs tuvāk apskatīt krāšņos ziedus, novērtēt to krāsu un smaržu, kā arī iepazīt liliju iedalījumu deviņās grupās pēc to izcelsmes un audzēšanas veida. Izstādē īpaši izceltas būs smaržīgās trompetlilijas un krāšņie, milzīgie - austrumliliju krustojumi ar trompetlilijām - ziedi. Citu valstu vidū Latvija izceļas ar savu trompetliliju selekciju, un izstādē lielāko daļu ieņems tieši Latvijā selekcionētie ziedi.

Atstājiet komentāru