2024.gada 9. jūlijs

Asna, Asne, Zaiga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 5.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 5.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB liek Nacionālajai apvienībai atmaksāt nelikumīgi iztērētus līdzekļus; Jēkabpilī šodien sākas pilsētas svētku pasākumi; un Sestdien Jēkabpilī būs noteikti satiksmes ierobežojumi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzdevis Nacionālajai apvienībai valsts budžetā atmaksāt pretlikumīgi izlietotos valsts budžeta finanšu līdzekļus 210 tūkstoši 673 eiro un vienlaikus apturējis budžeta finansējumu uz vienu gadu. Šāds lēmums pieņemts, jo partija 2022.gadā komunikācijai ar sabiedrību un politiskajai aģitācijai izlietoja valsts budžeta līdzekļus 554 tūkstoši 627 eiro apmērā, tādējādi par 210tūkstoši  673 eiro pārsniedzot noteikto limitu.

"Latvijas pasts" slēgs 12 pasta nodaļas, Latvijā saglabājot kopumā 155 pasta nodaļas. Vienlaikus kompānija plāno celt tarifus, tajā skaitā vienkāršās iekšzemes vēstules līdz 20 gramiem nosūtīšanas cenu palielinot par 36,4% - no 1,65 eiro līdz 2,25 eiro, kā arī preses izdevējiem tiks palielināts preses piegādes tarifs.

Tiem, kas pirmo reizi vai atkārtoti vēlas apskatīt 12. gadsimta senlatviešu koka pili Uldevene, uz Lielvārdi noteikti jādodas šovasar. Jo pils izveidotājs un saimnieks Agris Liepiņš nolēmis, ka šī ir pēdējā pils sezona. Viņš pili ir uzbūvējis paša spēkiem, sākot ar 1997. gadu. Vēl pils saimniekam jāpadomā, kā izmantot sakrātos materiālus, ko nevēlas vienkārši salikt pagrabā. Viņš labprāt padalītos ar informāciju, ja kāda novada muzejam būs interese par sava ķēniņa dzīvesstāstu vai pilskalnu. Pils mājas lapā lasāms, ka Lielvārdes senlatviešu koka pils ir 10.-13. gs. pils ideālrekonstrukcija, kurai par pamatu ņemti arheoloģisko izrakumu materiāli no dažādām Latvijas vietām.

Ceļotājiem Nīderlandē, Beļģijā un Vācijā tiek piedāvāti elektriskā gaisa taksometra lidojumi starp trīs pilsētu lidostām Pagaidām veicamā distance nav liela un ieviesti svara ierobežojumi. Pirmie pakalpojumu varētu izmantot biznesa klienti, jo lidojums no Māstrihtas līdz Lježai vai Āhenei maksā apmēram 120 eiro. Ar elektrību darbināmajā lidmašīnā var pārvietoties viens pilots un pasažieris, bet kopējā divu cilvēku un bagāžas masa nedrīkst pārsniegt 178 kilogramus. Maksimālā reisa distance ir apmēram 50 kilometri, un to ierobežo lielais akumulatora svars. Tomēr lidostu pārstāvji uzskata, ka tas ir svarīgs solis ceļā uz ilgtspējīgu ceļošanu. 

Krievijas parlaments nolēmis pārtraukt dalību Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas parlamentārajā asamblejā un apturēt iemaksas organizācijas budžetā. Par šo lēmumu kopīgi paziņoja abas parlamenta palātas – Valsts dome un Federācijas padome. EDSO parlamentārās asamblejas ikgadējā sesija šoreiz norisinājās Bukarestē no 29. jūnija līdz 3. jūlijam, bet Krievijas pārstāvji nevarēja to apmeklēt, jo Rumānija, ņemot vērā Krievijas agresiju pret Ukrainu, atteicās izsniegt viņiem vīzas iebraukšanai valstī.

Turpinām ziņas

Šodien sākas Jēkabpils pilsētas svētku “Vienā rakstā savīties” pasākumi. No pulksten pieciem pēcpusdienā Pilsētvidē norisināsies Vakara pastaiga un ciemošanās Brīvības ielas namos kopā ar jēkabpilieti, pilsētas arhitekti Lauru Krastiņu “Uz vienas ielas”. Pastaigā piedalīsies apmēram 50 jēkabpilieši, kas iepriekš pieteikuši dalību. Savukārt pulksten 20 Kena parka estrādē skanēs Vēlvakara koncerts ar grupu “PipAriŅi”. Uz šo pasākumu aicināti 

Atšķirībā no citiem gadiem, šoreiz par Jēkabpils svētku norises vietu izvēlēta pilsētas Krustpils daļa – Rīgas iela un Krustpils brīvdabas estrāde. Šogad svētku izmaksas nedaudz pārsniedz 73 tūkstošus eiro. 

Galvenajā svētku dienā – 6. jūlijā Kena parkā no 12 līdz trijiem dienā paredzētas dažādas aktivitātes bērniem – zirgi un citi dzīvnieki, motociklu demonstrācijas, atrakcijas un tirdziņš. Savukārt jaunieši varēs izklaidēties pie Jēkabpils Sporta halles, piedaloties “Ghetto games”.

Sestdien Rīgas ielā pirmā svētku aktivitāte sāksies jau ar saullēktu – makšķernieki varēs mēroties spēkiem pludiņmakšķerēšanā. Savukārt no pulksten 9 iela būs piepildīta ar tirgotājiem, uzņēmējiem, amatiermākslas deju kolektīviem un zemessargiem. 

Un vēl

Svētkos paredzēti satiksmes ierobežojumi – no sešiem rītā līdz pussešiem vakarā būs slēgta Rīgas iela no Dārza ielas līdz Madonas ielas aplim. Dienas gaitā tiks slēgti arī citi posmi Rīgas ielā. Pilsētas piektā maršruta autobuss 6. jūlijā no pulksten 9 līdz pusnaktij iedzīvotājiem būs bez maksas. Sabiedriskā transporta maršruts būs novirzīts pa Raiņa ielu, Artilērijas ielu un Varoņu ielu. 

Savukārt no Rīgas ielas rotācijas apļa līdz Dārzu ielai satiksme būs slēgta no pulksten 15:30 līdz 17:30. Tāpat no pulksten 11:00 līdz 15:30 būs slēgts Dambja ielas posms. Savukārt uz Daugavsalas ielas tilta no pulksten 15:30 līdz 22:30 tiks noslēgta viena brauktuves josla, bet no pulksten 22:30 līdz 23:30 tilts būs pilnībā slēgts satiksmei. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils pilsētas svētkos būs uguņošana; Jēkabpils valsts ģimnāzija izvirzīta skates Gada labākā būve Latvijā trešajai kārtai; un Saukas ezerā atrastas 3 tūkstoši 500 gadu vecas peldošā ezerrieksta fosīlās atliekas.

Rīt Jēkabpils pilsētas svētkos Rīgas iela no pulksten deviņiem rītā būs piepildīta ar tirgotājiem, uzņēmējiem, amatiermākslas deju kolektīviem un zemessargiem. Pēcpusdienā notiks svētku gājiens, kurā piedalīsies gan gājēji, gan transportlīdzekļi. Tas sāksies no Zaļā tirgus un vedīs līdz Krustpils Kultūras centram. Vakara aktivitātes norisināsies Krustpils brīvdabas estrādē. Jēkabpils pilsētas svētkos par drošību gādās 20 apsargi, kā arī valsts un pašvaldības policija. Pēc vairāku gadu pārtraukuma būs arī salūts jeb svētku uguņošana, ko vislabāk vērot no dambja Krustpils saliņas apkārtnē.

Pēdējās dienās daudz diskusiju raisījuši ierosinājumi mazināt darba devēja izmaksas par slimības lapām. Lai kāds kompromisa variants tiktu izstrādāts, galavārds būs Saeimas deputātiem. Šobrīd atbalsta Saeimas atbildīgajā komisijā nav. Argumenti ir dažādi – nestabilā budžeta situācijā nav pareizi diskutēt par sociālo garantiju mazināšanu, savukārt statistika par slimības lapu nepamatotu izņemšanu uzskatāma par maznozīmīgu un nav pietiekams arguments darbnespējas lapu kompensāciju mazināšanai.

Bijušais Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Mūzikas tehnoloģiju katedras vadītājs Rolands Kronlaks vērsies tiesā pret akadēmiju. Viņš uzskata, ka atstādināšana no darba par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm bijusi prettiesiska, jo sodu par nepiedienīgu komunikāciju ar studentēm viņš bija jau saņēmis. Rīgas pilsētas tiesā ceturtdien sākta šīs lietas izskatīšana. Ja tiesa lems par labu Kronlakan, viņš plāno atgriezties darbā Mūzikas akadēmijā.

Sabiedroto solīto ieroču kavēšanās dēļ 14 Ukrainas bruņoto spēku brigādes joprojām nav pilnībā aprīkotas, kas kavē pretuzbrukumu, intervijā aģentūrai "Bloomberg" sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Prezidents norādīja, ka tā nav bezcerīga, bet problemātiska situācija, ko var labot, ja ir vēlēšanās. Zelenskis arī norādīja, ka neviens nezina ieroču piegādes grafiku.

Eiropas Komisija ceturtdien nolēma, ka jau no 5. jūlija stāsies spēkā augstākas importa nodevas Ķīnā ražoto elektrisko automobiļu ievešanai Eiropas Savienībā . Papildu nodeva būs 17 līdz 38% apmērā atkarībā no automobiļa markas. Brisele jau iepriekš bija brīdinājusi par šāda soļa speršanu, savukārt Pekina solīja veikt atbildes pasākumus uz šādu Eiropas Savienības rīcību. Tādēļ izskanējušas bažas, ka šis konflikts var novest pie jauna tirdzniecības kara starp Eiropas Savienību un Ķīnu.

Turpinām ziņas

Skates “Gada labākā būve Latvijā” žūrija ir izvērtējusi gandrīz 70 būves no visiem Latvijas reģioniem. Otrajā kārtā bija iekļuvuši trīs Jēkabpils objekti – Jēkabpils Valsts ģimnāzija, Jēkabpils Tautas nams un pārbūvētais Zīlānu ielas posms no Oļu ielas līdz Mežāres ielai. Žūrija finālam izvirzīja 41 objektu, tajā skaitā arī Jēkabpils Valsts ģimnāziju. Skolas ēka iekļauta kategorijā “Pārbūve un atjaunošana”. Šajā nominācijā šogad bija pieteikts vislielākais objektu skaits – 23, un finālā šajā kategorijā sacentīsies sešas būves. Fināls ir būvju skates trešā kārta, kas notiks 11. jūlijā. 

No jūlija Līvānu novada teritorijā pagastu pārvaldīšanu nodrošina jauna iestāde - Līvānu novada pagastu apvienība. Pagastu apvienību vada Andris Kundziņš. Viņa vietnieki ir Līga Rubīne un Andris Neicenieks. Pagastu apvienība katrā pagasta administratīvajā teritorijā nodrošinās pakalpojumus tāpat kā līdz šim. Pakalpojumus var saņemt Rudzātos, Sutros, Turku pagastā, Rožupē un Upeniekos.

Un vēl

Saukas ezerā atrastas 3 tūkstoši 500 gadu vecas peldošā ezerrieksta fosīlās atliekas. Šī retā un apdraudētā suga ir īsts dārgums, kas sastopama vien dažos ezeros! Tas ir terciāra perioda floras pārstāvis un līdz ar to relikta augu suga. Ezers ir mājvieta īpaši aizsargājamai jūras najādai, kas Latvijā vairāk raksturīga piejūras ezeriem un lagūnām, bet ir sastopama arī iekšzemes ezeros ar lielāku ūdens cietību. Saukas ezerā mājo svešzemju mainīgā sēdgliemene, kas veido apaugumus uz cieta substrāta, ezera gultnes, tādējādi negatīvi ietekmējot vietējo sugu gliemenes. Ezers lepojas arī ar 14 dažādām zivju sugām, kas apliecina tā unikālo dzīvības daudzveidību.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Novērota interese par rezervistu militārajām pamatapmācībām; Viesītes amatierteātris piedāvā pirmizrādi "Gadsimta lapsu medības";un Jūlijā atļauts peldēties visās oficiālajās peldvietās.

Pašlaik ir gana liela sabiedrības interese iesaistīties valsts drošības stiprināšanā, novērojusi Nacionālo bruņoto spēku vadība. NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš intervijā Latvijas televīzijai sacīja, ka no iedzīvotājiem ir "milzīga interese" par nesen izsludināto pieteikšanos rezervistu militārajām pamatapmācībām. Arī interese par dienestu Zemessardzē šogad esot lielāka nekā 2023. gadā.

Jūlijā pakāpeniski tiks piegādātas nākamās Latvijas dronu pakotnes Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Uz Ukrainu tiks nogādāti vairāk nekā 2 tūkstoši 500 dažādu veidu un veiktspējas kaujas droni 4 miljonu eiro vērtībā. Apjomīgās pakotnes pirmais sūtījums – 300 droni tiks nogādāti jau tuvākajās dienās. 

No šodienas suitu kultūrtelpā – UNESCO nemateriālā mantojuma vietā Alsungā, Gudeniekos un Jūrkalnē – sākas 6. starptautiskais burdona festivāls, kas vienkopus pulcēs folkloras kopas no Baltijas un ārvalstīm. Šoreiz festivāla tēma – "Nosargāt gadsimtus". Festivāla pirmā diena būs veltīta suitu kultūras mantojumam, kas cauri gadsimtiem nodots no paaudzes paaudzē. Festivālu Amatu mājā Alsungā atklās ar suitu lietišķās mākslas izstādi "Pārmantošana". Burdona festivālā ikvienam būs iespēja meistarklasē apgūt tik labi zināmo suitu sievu dziedāšanu un burdona skanējuma pamatus. 

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvuši līdz šim opozīcijā bijušies leiboristi. Savukārt pie varas esošie konservatīvie piedzīvojuši sagrāvi. Saskaņā ar oficiālajiem balsu skaitīšanas rezultātiem leiboristi ir ieguvuši vismaz 405 no 650 deputātu vietām. Tā ir smagākā sakāve, kādu toriji cietuši visā partijas pastāvēšanas vēsturē. Savukārt leiboristiem tā ir pirmā uzvara kopš 2005. gada, un tajā ir liels partijas līdera Kīra Stārmera nopelns, jo viņam pēc leiboristu sakāves 2019. gada vēlēšanās izdevies atdzīvināt partiju. Līdz ar uzvaru vēlēšanās Stārmers ticis pie iespējas kļūt par nākamo Lielbritānijas premjeru un veidot jauno valdību.

Ziemeļeiropa šovasar varētu piedzīvot lielu tūrisma vilni, jo daudzviet Eiropā popularitāti gūst jauns ceļošanas bums, ko sauc par "atvēsinošo atvaļinājumu".  Karstās vasaras temperatūras, kas daudzviet Eiropā pārsniedz 30 grādus, liek arvien vairāk eiropiešiem pārskatīt savus atvaļinājumu plānus. Tādēļ tā vietā, lai dotos uz karstajiem Vidusjūras kūrortiem, arvien vairāk cilvēku izvēlas Skandināviju. 

Turpinām ziņas

Šovakar Viesītē, Āžu miesta rezidences pagalmā, Viesītes amatierteātris "Vēris" aicina uz Elizabetes Haferes lugas "Gadsimta lapsu medības" pirmizrādi. Latgaliski sarakstītā luga "Gadsimta lapsu medības" iepazīstina ar kādā Latvijas pagasta malā dzīvojošu Moniku jeb Moņu un viņas kaimiņiem. Tā kā lapsu ģimenei ļoti iegaršojušies mājputni, sievietēm nākas likt lietā visu savu izdomu, lai nosargātu vistiņas. Lapsu medību laikā atklājas kaimiņu savstarpējās attiecības un kāds slepens mīlasstāsts. Ieeja ir bez maksas.

Ērces ir ļoti labi pārziemojušas aizvadīto ziemu, un šobrīd ir vērojama liela to aktivitāte. Kopumā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā līdz 30.jūnijam tika noņemtas 613 ērces. No pārbaudītajām 74 ērcēm neviena nav bijusi inficēta ar ērču encefalīta vīrusu.  Turpretī ērču inficētība ar Laima slimību ir ievērojami augstāka. No pārbaudītajām 73 ērcēm 27 bija pozitīvas, inficētība ir aptuveni 37%. 

Un vēl

Jūlijā peldūdens kvalitāte oficiālajās peldvietām atbilst prasībām un peldēties ir atļautas visās 58 peldvietās, tajā skaitā arī Radžu ūdens krātuvē. Veselības inspekcijas speciālisti peldūdens paraugu analīzes oficiālajās iekšzemes un jūras peldvietās ņēma 1. un 2.jūlijā. Iedzīvotāji var sekot oficiālo peldvietu ūdens paraugu kvalitātes aktuālajiem rezultātiem veselības inspekcijas tīmekļvietnē sadaļā "Peldvietu ūdens kvalitāte".

Nākamnedēļ Latvijā gaidāms karstāks laiks, dažās dienās iespējams pērkona negaiss un ļoti stiprs lietus, liecina jaunākās laika prognozes. Šosestdien pūtīs brāzmains dienvidrietumu vējš un vietām īslaicīgi līs, gaisa temperatūra pēcpusdienā paaugstināsies līdz +19..+24 grādiem. Svētdien no dienvidiem ieplūdīs tveicīgs gaiss, bet no rietumiem nāks aukstā atmosfēras fronte un lietus, galvenokārt valsts austrumu daļā iespējamas stipras pērkona lietusgāzes. 

Nākamnedēļ laiks kļūs saulaināks un siltāks, jau nedēļas vidū iespējams 30 grādu karstums, zemāka gaisa temperatūra gaidāma piekrastē, vējam pūšot no jūras. Iespējamas spēcīgas pērkona lietusgāzes, un lietus mākoņi radīs lielas temperatūras svārstības. Negaiss lokāli var izraisīt vētru un plūdus.

Atstājiet komentāru