2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 11. jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 11. jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug latvijas ārējās tirdzniecības apjomi; Bezsaimnieka kaķu populācijas kontrolei Augšdaugavas novadā plāno ieviest programmu "Noķer - sterilizē - atlaid"; un Kāds bijis jūnijs pasaulē sinoptiķu vērtējumā?

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamentu vadīs pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs, kurš šos pienākumus sāka pildīt vakar, 10. jūlijā. Samoilovs izraudzīts atklātā konkursā, uz kuru kopumā bija pieteikušies 13 pretendenti. Ministrijā norādīja, ka Samoilovam ir teicama reputācija, kā arī nepieciešamā izglītība un darba pieredze sporta nozarē. 

Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums 2024. gada maijā veidoja 3,29 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 8,4% mazāk nekā pirms gada, tai skaitā preču eksporta vērtība samazinājās par 1,3%, bet importa vērtība par 13,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Maijā Latvija eksportēja preces 1,52 miljardu eiro apmērā, bet importēja par 1,77 miljardiem eiro.

Pirmajā lidojumā no Kuru kosmodroma Franču Gviānā Dienvidamerikā devusies jaunā Eiropas raķete  "Ariane 6". Eiropas Kosmosa aģentūras vadība vēl pirms starta atzina, ka tā palīdzēs kosmosa apguves projektos atbrīvoties no atkarības no citām valstīm. Šis bija izmēģinājuma lidojums, kura laikā orbītā ap Zemi veiksmīgi nogādāja vairākus mikrosatelītus, bet otrā misija varētu notikt jau līdz gada beigām.

Lielākajā daļā Grieķijas pēdējo mēnešu laikā lietus ir bijis maz vai nav bijis vispār, tādēļ laikā, kad Grieķijas salas gatavojas uzņemt rekordlielu skaitu vasaras tūristu, ūdensapgādi piemeklējusi krīze. Amatpersonas, lauksaimnieki un zinātnieki norāda, ka tik liels ūdens trūkums salās vērojams reti. Klimata pārmaiņu dēļ Grieķijā biežāk novērojama augstāka gaisa temperatūra, neregulāras lietusgāzes un savvaļas ugunsgrēki, apdraudot valsts lielākā ekonomikas virzītājspēka – tūrisma – nākotni.

Turpinām ziņas

Augšdaugavas novadā tiks ieviesta bezsaimnieka kaķu populācijas kontroles programma "Noķer - sterilizē - atlaid", paredz lēmumprojekts, ko novada dome skatīs šodien 11.jūlijā. Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Maigurs Krievāns aģentūrai LETA atklāja, ka praktiski katrā novada ciemā ir klaiņojošie kaķi. Plānots, ka programma tiks sākta nākamgad, jo šogad tās īstenošanai līdzekļi nav paredzēti. Programma paredz, ka kaķi tiek noķerti, sterilizēti un apskatīti veterinārajā klīnikā, bet pēc tam atkal palaisti. 

Pirmdien, 15.jūlijā, sāksies bebru un ondatru medību sezona, kas turpināsies līdz nākamā gada 15.aprīlim. Meliorācijas sistēmās bebru un ondatru medību termiņš pagarināts līdz 30.aprīlim. Par meliorācijas sistēmām uzskata mākslīgi veidotus susinātājgrāvjus, novadgrāvjus, kontūrgrāvjus un kanālus. Bebri un ondatras ir nelimitētie medījamie dzīvnieki. 

Un vēl

2024. gada jūnijs kļuvis par visu laiku karstāko jūniju pasaulē. Jau 13. mēnesi pēc kārtas uzstādīti mēneša temperatūras rekordi, taču tuvākā nākotnē situācija varētu stabilizēties. Eiropas klimata dienests "Copernicus" informē, ka jūnijā vidējā gaisa temperatūra bija plus 16,66 grādi jeb 0,67 grādi virs pēdējo 30 gadu vidējā līmeņa. Šis jūnijs bijis visu laiku trešais siltākais mēnesis aiz pagājušā gada jūlija un augusta, un 12. mēnesis pēc kārtas, kad vidējā temperatūra par pusotru grādu pārsniedza pirmsindustriālā laikmeta līmeni.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Pāreja uz mācībām tikai valsts valodā privātajās izglītības iestādēs atbilst Satversmei; Reģionos no septembra bērniem nodrošinās mobilās zobārstniecības pakalpojumus; un Botāniskais dārzs aicina uz Rožu dienām.

Satversmes tiesa vakar atzina par Satversmei atbilstošām normas, saskaņā ar kurām privātajās izglītības iestādēs vispārējās izglītības saturs ir jāapgūst valsts valodā. Lieta bija  ierosināta pēc Danas Džibuti un Dominika Džibuti pieteikuma, kurus tiesā pārstāvēja viņu vecāki. Satversmes tiesa teica, ka valstij ir jāveicina un jāstiprina latviešu valodas lietojums katrā izglītības līmenī. Satversmes tiesas spriedumu nevar pārsūdzēt.

Rīgas pilsētas tiesa trešdien piespriedusi trīs gadus cietumā prokremliskajai aktīvistei Jeļenai Kreilei, kura vairākas reizes savas dzīvesvietas logos izvietojusi Krievijas simboliku un citus karu slavinošus simbolus Kreile ir publiski izrādījusi atbalstu Krievijas pārvaldei. Viņa arī slavināja un attaisnoja Krievijas veiktos noziegumus Ukrainā. Sieviete savu vainu neatzīst. Spriedumu Kreile varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir gatava uzņemt Krievijas raķešu triecienā slimnīcai "Ohmatdyt" Kijivā cietušos bērnus. Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols uzsver, ka šāda veida uzbrukumi ir ne tikai nepieņemami, bet arī klaji pārkāpj visus starptautiskos likumus un normatīvus, kas aizsargā bērnus un medicīnas iestādes. 

NATO sabiedrotie ir sākuši solīto iznīcinātāju F-16 nodošanu Ukrainai, lai stiprinātu aizsardzību pret Krieviju. Dānija un Nīderlande ir sākušas lidmašīnu nodošanu, bet Beļģija un Norvēģija ir apņēmušās nodrošināt vēl citas lidmašīnas, teikts Baltā nama paziņojumā. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nesen teica, ka Ukrainai vajag 128 iznīcinātājus, lai Ukrainas gaisa spēki varētu cīnīties pret Krievijas gaisa spēkiem.

Norvēģijas varas iestādes plāno ieviest ierobežojumus nekustamā īpašuma pārdošanai ārzemniekiem, pavēstīja raidorganizācija "Euronews". Lēmums ierobežojumu ieviešanai skaidrojams ar to, ka vairākām Krievijas amatpersonām pieder īpašumi Norvēģijā, kas atrodas netālu no svarīgiem militāriem objektiem.

Turpinām ziņas 

No šī gada 1.septembra attālāko pagastu bērniem nodrošinās mobilās zobārstniecības pakalpojumus. Kopējais finansējums šogad valsts apmaksātajai zobārstniecībai veido nepilnus 35 miljonus eiro. Ņemot vērā, ka reģionos ir grūti piesaistīt jaunus pakalpojumu sniedzējus valsts apmaksātu zobārstniecības pakalpojumu sniegšanai, Slimību profilakses un kontroles centrs attālākos reģionos nodrošina mobilā zobārstniecības autobusa izbraukumus. 

Jāņa Akuratera muzejs radījis jaunu audiogidu bērniem, kurā mazos muzeja apmeklētājus ar Jāņa Akuratera māju un ekspozīciju aizraujošā filmiņā iepazīstina lelles – suns Arguss un kaķis Ķipars. Savulaik dzejnieku ģimenei bijuši divi mājdzīvnieki – kaķis Ķipars un suns Arguss. Abi ir bijuši ģimenes mīluļi. Audiogidam lelles – kaķi Ķiparu un suni Argusu – izgatavoja māksliniece Gita Peta. 

Un vēl

Nākamnedēļ, 20.jūlijā Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī notiks Rožu diena. Tās īpašie viesi būs operdziedātāji Sonora Vaice un Jānis Misiņš ar muzikālajām programmām. Rozēm veltītās aktivitātēs varēs piedalīties visas dienas garumā. Rozes vārda un uzvārda īpašniekiem šajā dienā ieeja botāniskajā dārzā bez maksas. Nacionālā botāniskā dārza rozārijā zied vairāk nekā 400 rožu šķirnes.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Daļa Latvijas eiroparlamentāriešu vēl nezina, vai atbalstīs fon der Leienu Eiropas komisijas prezidentes amatā; Apstiprina amatos bērnudārza “Kāpēcītis”un Ābeļu pamaskolas direktores; un Jēkabpilī būs iespēja apmeklēt mamogrāfu.

Daļa aģentūras LETA aptaujāto Latvijas eiroparlamentāriešu vēl nav pieņēmusi lēmumu, kā balsos nākamnedēļ gaidāmajā plenārsesijā, kuras darbakārtībā varētu būt nākamā Eiropas Komisijas prezidenta apstiprināšana. Eiropadomē, kas 28.jūnijā notika Briselē, apstiprināta vienošanās par bloka augstāko amatu sadali - konservatīvās Eiropas Tautas partijas pārstāve Urzula fon der Leiena izvirzīta Eiropas Komisijas prezidentes amatam, taču, lai politiķe šo amatu iegūtu, ir jāsaņem Eiropas Parlamenta apstiprinājums ar absolūtu balsu vairākumu, proti, par viņu ir jānobalso pusei no visiem Eiroparlamenta deputātiem un plus vienam.

100 gadu laikā no 1924. līdz 2023. gadam vidējais paredzamais mūža ilgums Latvijā ir pieaudzis par 22,4 gadiem – no 53,1 līdz 75,5, liecina oficiālās statistikas portālā publicēti vēsturiskie 1924.–1943. gada dati par jaundzimušo paredzamo mūža ilgumu Latvijā. Jauniegūtie vēsturiskie dati aprēķināti sadarbībā ar vēsturnieku un demogrāfu, Vidzemes Augstskolas pētnieku Ilmāru Mežu.

Šodien darbu sāk parlamentārās izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta īstenošanu. Plānots, ka sēdē deputāti pārrunās ar "Rail Baltica" projektu saistītās problēmas un parlamentārās izmeklēšanas komisijas uzdevumus, uzaicināmās personas un turpmāko komisijas darba plānu. Kā ziņots, Saeima šogad 13. jūnijā pēc 34 deputātu priekšlikuma nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par "Rail Baltica" projekta virzībā pieļautajām kļūdām. Komisijai noteikts sešu mēnešu darba termiņš.

Izraēlas armija ar skrejlapu palīdzību aicina evakuēties Gazas pilsētas  iedzīvotājus. Tā iemesls ir šajā vietā plānotas militārās operācijas pret "Hamās" grupējumu. Skrejlapas adresētas visiem Gazas pilsētas iedzīvotājiem, un tajās norādīti evakuācijas maršruti, kā arī iekļauts brīdinājums, ka šis rajons tuvākajā laikā kļūs par bīstamu kaujas zonu.

Kipras prezidenta pils kļuvusi par pirmo bezatkritumu administratīvo ēku valstī. Vienlaikus būves apkaimē tiek veidota dabiska un daudzveidīga ekosistēma. Kipras pirmā lēdija Filipa Karsera informē, ka sertifikāts saņemts, jo patlaban videi draudzīgi apsaimnieko 95% atkritumu.Projekts sākās pagājušajā gadā, un, pirmkārt, pārtrauca pudelēs pildīta ūdens pirkšanu. Uzstādīti ūdens automāti un katram darbiniekam izdalītas atkārtoti lietojamas pudeles. Vēl nozīmīgāks solis bija tvertņu uzstādīšana otrreizējai pārstrādei derīgiem materiāliem un liela kompostēšanas iekārta īpašā "vides stūrītī".

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils novada domes sēdē par Jēkabpils novada pirmsskolas izglītības iestādes “Kāpēcītis” vadītāju iecelta Dace Kokoreviča. Viņa norāda, ka pirmsskolas izglītības iestādi “Kāpēcītis” redz kā mūsdienīgu, inovatīvu izglītības iestādi, kur radošā un veselību veicinošā vidē veidojas bērna personība. Lai iestāde šādi darbotos, nepieciešams nodrošināt drošu vidi, daudzveidīgu sadarbību visos līmeņos, kā arī pedagogu un iestādes darbinieku regulāru pašattīstību un pilnveidi. Pirmsskolas izglītības iestādes “Kāpēcītis” vadītājas amata pienākumu pildīšanu Dace Kokoreviča uzsāks no 19. augusta.

Šodien Jēkabpils novada domes sēdē iecelta arī Jēkabpils novada Ābeļu pamatskolas direktre un šo amatu pildīs Dace Kalniņa-Aleksandrova. Viņa uzsver, ka Ābeļu pamatskolai ir 184 gadus sena vēsture, taču visos laikos tā ir bijusi progresīva mācību iestāde, kurā būtiska loma atvēlēta gan modernajām tehnoloģijām, gan skolēnu emocionālajai audzināšanai un redzesloka paplašināšanai. Efektīvi jāizmanto skolas infrastruktūra un iespēju robežās tā jāpilnveido. Ābeļu pamatskolas direktores pienākumus Dace Kalniņa-Aleksandrova uzsāks pildīt no 16. augusta.

Un vēl

Jēkabpilī sestdien, 13. jūlijā aicina sievietes veikt mamogrāfijas izmeklējumu.Mobilais digitālais mamogrāfs ir īpaši aprīkots autobuss, kura pieejamība izbraukumos atvieglo iedzīvotājiem iespēju saņemt augstvērtīgu mamogrāfijas izmeklējumu dzīvesvietas tuvumā. Sestdien mobilais mamogrāfs atradīsies pie Jēkabpils sporta centra no pulksten deviņiem rītā līdz diviem dienā. Tālrunis uzziņām: 65422419.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Vasarā novērots neliels saslimstības ar Covid-19 pieaugums; Vandāļi pie Jēkabpils mēģinājuši iznīcināt vidējā ātruma kontroles ierīci; un Izklausās aizdomīgi? Met nost! – sākusies kampaņa pret telefonkrāpšanu.

Sākoties vasarai, Eiropas Savienības valstīs, arī Latvijā tika novērots mērens saslimstības ar Covid-19 pieaugums, taču šobrīd tas ir stabilizējies. Šobrīd Slimību profilakses un kontroles centra epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka 2024.gadā maksimāli nelabvēlīga epidemioloģiskā situācija ar Covid-19 tika novērota janvāra sākumā, kad vidēji gandrīz katrs sestais jeb 18% tests uz vīrusu uzrādīja pozitīvo rezultātu. Līdz februāra sākumam situācija bija ievērojami uzlabojusies - vidējais pozitīvo testu īpatsvars samazinājies līdz 7%. Tālāk saslimstība ar Covid-19 turpināja samazināties vēl vairāk. Taču sākot ar maija otro pusi, līdzīgi kā dažās citās ES valstīs, Latvijā novērots mērens saslimstības ar Covid-19 pieaugums. Epidemiologi vērš uzmanību, ka uz paaugstinātu Covid-19 vīrusa cirkulācijas intensitāti sabiedrībā norāda arī notekūdeņu monitoringa rezultāti.

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts sācis pētījumu par baktērijas "Helicobacter pylori" infekcijas noteikšanu un ārstēšanu jaunu cilvēku populācijā. Baktērija mīt cilvēka kuņģī un var veicināt kuņģa vēža attīstību. Pētījuma laikā paredzēts noteikt un izskaust baktēriju 30-34 gadus vecu iedzīvotāju grupā. Balstoties uz iegūtiem rezultātiem, pētnieki analizēs aicināto indivīdu dalības līmeni pētījumā. Pilotpētījums ilgs līdz 2026. gada aprīlim, un tajā paredzēts iekļaut 300-400 dalībniekus vecumā no 30 līdz 34 gadiem. 

Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā saglabāt Latviešu valodas aģentūru, daļu funkciju nododot Valsts izglītības attīstības aģentūrai, liecina rīkojuma projekts par jaunas valsts iestādes izveidi, kas nodots saskaņošanai. Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija iepriekš piedāvāja vienā iestādē apvienot Valsts izglītības satura centru, Valsts izglītības attīstības aģentūru un Latviešu valodas aģentūru. Ministrijas iecere reorganizēt Latviešu valodas aģentūru daļā sabiedrības radīja bažas, paužot aizdomas, ka tādējādi tiktu pazemināts valsts valodas politikas statuss "tikai līdz apmācībai imigrantiem un mācīšanai skolā".

NATO līderu samitā Vašingtonā vakar Apvienotās Karalistes un Latvijas vadītās dronu koalīcijas dalībvalstis vienojās izveidot fondu Ukrainas atbalstam. Dronu koalīcijas valstis samita laikā parakstījušas saprašanās memorandu par kopīga fonda izveidi un turpmāko darbu.  Dronu koalīcijai pievienojusies arī Jaunzēlande. Koalīcija vieno 15 valstis un nacionālās aizsardzības industrijas, tādēļ, lai sniegtu Ukrainai maksimālu atbalstu, dalībvalstis ir vienojušās par kopīga fonda izveidi. 

Baltkrievijas režīms ir ķēries pie Lietuvas pilsoņu nolaupīšanas, paziņoja Lietuvas Valsts drošības departamenta vadītājs Darjus Jaunišķis, komentējot Baltkrievijas tiesas spriedumu, ar kuru jūnija vidū Lietuvas pilsoni atzina par vainīgu spiegošanā un viņai piesprieda sešu gadu cietumsodu. Lietuva to uzskata par par pilnīgu absurdu un ļoti satraucošu situāciju. Jaunišķis sacīja, ka lieta skaidri parāda Baltkrievijas režīma gatavību nolaupīt Lietuvas pilsoņus. Kā liecina portāla "15min.lt" rīcībā esošā informācija, Baltkrievijas varasiestādes varētu būt aizturējušas Ramanauskieni pērn, kad viņa pēc radinieku apciemošanas Baltkrievijā devās atpakaļ uz Lietuvu. Lai nekļūtu par Baltkrievijas varasiestāžu upuriem, lietuvieši aicināti neapmeklēt Baltkrieviju.

Turpinām ziņas

Uz Daugavpils šosejas netālu no Jēkabpils vandāļi ir mēģinājuši iznīcināt vidējā ātruma kontroles ierīci. "Latvijas valsts ceļi" norāda, ka, pateicoties iekārtas drošības sistēmai, ierīce netika bojāta - vidējā braukšanas ātruma kontroles posms darbojas un ierīces fiksē pārkāpumus. Par noziedzīgo nodarījumu Latvijas valsts ceļi ir vērsušies Valsts policijā.

Jau ziņots, ka 16 valsts autoceļu tīkla posmos ir ierīkota vidējā ātruma kontroles sistēma un, kā liecina sākotnējie statistikas dati, šajos posmos par 38% ir samazinājies ceļu satiksmes negadījumu ar cietušajiem skaits, savukārt negadījumi ar ievainotajiem un smagi ievainotajiem samazinājušies par 50%.

Ziemas rapša sējumos Kurzemē un Zemgalē konstatēta fitoplazmas baktērija, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta publiskotā informācija. Dienesta pārstāvji norāda, ka daudzos ziemas rapša sējumos novēroti atsevišķi, netipiski augi. Par šādiem augiem lauksaimnieki sāka ziņot jūnijā, norādot, ka sējumos netipiskie augi novērojami lielā skaitā. Bojāto augu paraugus augu aizsardzības dienests analizēja Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā, kur konstatēts, ka auga anomāliju izraisa fitoplazmas baktērija. Tās izplatībai praktisku kontroles līdzekļu nav, bet patlaban tā ražas zudumus nerada.

Un vēl

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību arvien pieaugošajiem telefonkrāpšanas riskiem, Mastercard sadarbībā ar Finanšu nozares asociāciju jūlijā rīko informatīvo #viedpircējs kampaņu “Met nost!”. Tās mērķis ir palīdzēt iedzīvotājiem, īpašu uzmanību pievēršot senioru auditorijai, apbruņoties ar zināšanām un saglabāt pārliecību, lai izvairītos no nokļūšanas telefonkrāpnieku lamatās. Kampaņas sauklis “Met nost!” aicina uz šķietami nepieklājīgu rīcību telefona sarunas laikā – nomest klausuli jeb pārtraukt sarunu, kas patiesībā ir visefektīvākais un vienkāršākais veids cīņā ar potenciālo telefonkrāpnieku.  Par kampaņas galvenajiem vēstnešiem kļuvuši aktrise Olga Dreģe un režisors un aktieris Valdis Lūriņš, piedaloties video sēriju filmēšanā par tipiskākajiem telefonkrāpnieku paņēmieniem.

Atstājiet komentāru