2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 12.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 12.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Par jauno Valsts kancelejas vadītāju plānots virzīt pašreizējo ZM valsts sekretāru Kronbergu; Līgatnē notiks pirmais rakstīšanai veltīts festivals; un Kāds bijis jūlija sākums sinoptiķu vērtējumā?

Par jauno Valsts kancelejas vadītāju plānots virzīt pašreizējo Zemkopības ministrijas valsts sekretāru Raivi Kronbergu. Premjere Evika Siliņa vakar Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" apliecināja, ka uzrunājusi Kronbergu minētajam amatā un viņš ir izteicis piekrišanu. Siliņa intervijā norādīja, ka viens no jaunā Valsts kancelejas vadītāja uzdevumiem būs vērtēt, kā attālinātais darbs sader ar reālo funkciju veikšanu. 

Saistībā ar speciālo avioreisu lietu amatā pazeminātais Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs saistībā ar mēģinājumiem viņu ietekmēt. Viņš teica, ka šobrīd apkopo visus savā rīcībā esošos materiālus. Citskovskis arī sacīja, ka trešdien ar iesniegumu ir vērsies pie premjeres saistībā ar savu pazemināšanu amatā. Viņš lūdzis pārcel tādā amatā, kas ir atbilstošs pieredzei, zināšanām un praksei, bet, ja tas nav iespējams, tad viņš prasa izbeigt ar viņu darba tiesiskās attiecības.  

Turpinot iesākto RIX Rīgas lidostas paplašināšanas sesto kārtu, Rīgas lidosta noslēgusi līgumu ar uzņēmumu “BM-projekts” par daudzlīmeņu autostāvvietas būvprojekta izstrādi. Stāvvieta nākotnē atradīsies pie lidostas termināļa jaunās ēkas un nodrošinās vairāk nekā 400 īstermiņa stāvvietas tieši pie jaunā termināļa. Autostāvvietas ēkai plānoti četri stāvi, un tā būs savienota ar lidostas–“Rail Baltica” stacijas galeriju, estakādi un piebraucamajiem ceļiem.

Vācija spēcīgs lietus izraisījis plūdus un nodarījis postījumus vairākās valsts daļās. Raštatē, netālu no Vācijas robežas ar Franciju, lietus laikā applūda pagrabi un tuneļi, un avārijas dienesti saņēma aptuveni 100 izsaukumus. Neviens cilvēks nav cietis, bet stiprais lietus un vējš nodarījis plašus bojājumus īpašumiem. Applūdusi arī Berlīnes Centrālā un reģionālā bibliotēka. Arī Hesenes federālajā zemē spēcīgas vētras un plūdi sagādājuši daudz darba avārijas dienestiem un policijai. Savukārt Saksijā vilciens sadūries ar diviem kokiem, kas bija nogāzušies uz sliedēm. Vilciens nenoskrēja no sliedēm. 

Francijā ceturtdien izcēlies ugunsgrēks Ruānas katedrāles smailē. Ugunsgrēka cēlonis nav zināms, bet katedrālē notiek restaurācijas darbi. Ugunsgrēks izcēlās smailes galā. Cīņā ar liesmām tika iesaistīti 63 ugunsdzēsēji un izmantotas 33 ugunsdzēsības mašīnas. Ruānas katedrāles celtniecība sākās 12.gadsimtā un turpinājās vairākus gadsimtus. Katoļu dievnams ir slavens ar saviem trim torņiem, no kuriem katrs veidots citā stilā.

Turpinām ziņas

Iesniegumus par bezsaimnieka kaķu sterilizāciju Augšdaugavas novada iedzīvotāji varēs iesniegt attiecīgās administratīvās teritorijas pārvaldē. To paredz novada domē pieņemtiem noteikumi par bezsaimnieka kaķu populācijas kontroles programmas "Noķer - sterilizē - atlaid" ieviešanu.0 0Programmas, kas tiks finansēta no pašvaldības pamatbudžeta līdzekļiem, mērķis ir humāni samazināt un kontrolēt bezsaimnieka kaķu skaitu un izveidot veselīgas bezsaimnieka kaķu kolonijas daudzdzīvokļu māju un dārzkopības kooperatīvo sabiedrību teritorijās. Tās ieviešanu nodrošinās Centrālā pārvalde un attiecīgo apvienību pārvaldes.

11. augustā radošajā kvartālā "Zeit" Līgatnē notiks pirmais rakstīšanai veltīts festivāls "Rakstivāls", kas būs īpašs, vienas dienas festivāls, kāds nav bijis ne Baltijā, ne Ziemeļeiropā. Festivālā izcili rakstnieki un dažādu jomu profesionāļi stāstīs par rakstīšanu, bet darbnīcās būs iespēja ķerties klāt atklāto paņēmienu izmēģināšanai praktiski. Speciālas darbnīcas būs arī bērniem, kā arī terapeitiskās rakstības darbnīcas pašdziedinošai pieredzei. Plānots arī koprakstīšanas aplis, rakstnieku iedvesmota ekskursija Līgatnē, grāmatu galds un citas aktivitātes.

Un vēl

 Mēneša pirmā dekāde Latvijā bija 0,7 grādus siltāka nekā ierasts - vidējā gaisa temperatūra sasniedza +17,8 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Kolkā un Rūjienā jūlija sākums bija 0,2 grādus vēsāks par normu, valsts lielākajā daļā vidējā temperatūra bija nepilnu grādu augstāka par 1991.-2020.gada rādītāju, siltāks laiks valdīja dienvidaustrumos - Daugavpilī vidējā gaisa temperatūra pakāpās 1,7 grādus virs normas. Zemākā gaisa temperatūra bija +5,6 grādi 6.jūlijā Madonā, savukārt maksimālā temperatūra bija +31,5 grādi mēneša pirmajā dienā Daugavpilī, un 1.jūlijā valstī tika pārspēti pieci karstuma rekordi. Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā jūlija pirmajā dekādē bija 25,8 milimetri jeb 113% no normas. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: RTU un LU notur pozīcijas starp 300 Eiropas labākajām universitātēm; Latvijā metāna emisiju nodoklis mājlopiem būtu ievērojams slogs; un Sestdien aicina uz pasākumu Daugavpils cietoksnī.

Starptautiskajā reitingā  Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Universitāte ierindojušās starp 300 Eiropas labākajām universitātēm. Salīdzinot ar gadu iepriekš, Rīgas tehniskā universitāte reitingā pakāpusies par četrām vietām, ieņemot 258.vietu. Latvijas Universitāte šogad ieņēmusi 267.vietu, kas ir par vienu vietu zemāk. Visaugstāk reitingā ir novērtēts Rīgas tehniskās universitātes ieguldījums ārzemju studentu piesaistē no dažādām valstīm - starp vērtētajām universitātēm tā pakāpusies no sestās vietas uz trešo. Turpretim Latvijas universitāte augstāko sniegumu uzrādījusi saistībā ar nodarbinātības rezultātiem - starp vērtētajām universitātēm tā pakāpusies no 21. uz 19.vietu.

Latvijas vēža skrīninga programmu efektivitāte uz Eiropas valstu fona ir kritiska. Daudzu citu Eiropas valstu iedzīvotāji no vēža skrīninga iegūst būtiski lielāku ieguvumu, nekā tas ir Latvijā, secināts Veselības ministrijas ziņojumā valdībai. Latvijas iedzīvotāju atsaucība vēža skrīninga programmām, kuru mērķis ir laikus atklāt onkoloģisku slimību, ir nepietiekama, un jau vairākkārt diskutēts par iemesliem, kāpēc iedzīvotāji neiet uz valsts apmaksātām pārbaudēm. Tagad Latvija plānojusi pievienoties Eiropas Komisijas projektam “EUCanScreen”, cerot iegūt atbalstu vēža skrīninga programmu uzlabošanā.

Valsts aizsardzības mācības stundās teorētiski apgūto nu var likt lietā un arī uzlabot praktiskās iemaņas – tas ir galvenais iemesls, kāpēc vasarā jauniešiem tiek rīkotas nometnes. Pirmā šāda nometne jau notiek Skrundas pusē, militārajā poligonā "Mežaine". Otra notiks augustā Alūksnes novadā. Līdz šim skolas brīvprātīgi varēja izvēlēties, vai nodrošināt valsts aizsardzības mācības apguvi vai ne. Šādu iespēju pakāpeniski izmantoja ap 80%. No 1. septembra vidējās izglītības programmā tā ir iekļauta obligāti. Šis mācību priekšmets būs viens no Veselības, drošības un fiziskās aktivitātes mācību jomas pamatkursiem, kura apgūšanai divos gados paredzētas 112 mācību stundas. 

Pasaules pirmā mākslīgā intelekta skaistuma konkursa žūrija par uzvarētāju kronējusi Kenzu Leilī, kuru radījusi Mirjama Bessa, aģentūras "Phoeni AI" dibinātāja. Uzvarētāja Kenza Leilī ir dzīvesstila influencere, kura vēlas ieviest "daudzveidību un iekļautību" mākslīgā intelekta radītāju vidē. Viņai ir gandrīz 200 tūkstoši sekotāju lietotnē "Instagram" un 45 tūkstoši "TikTok". Visu, sākot ar attēliem un beidzot ar parakstiem pie tiem, kā arī uzrunas viņas profilā, ir radījis mākslīgais intelekts. 

Autoražotāji "Stellantis" un BMW ASV atsauc aptuveni 725 tūkstoši automobiļu, ņemot vērā problēmas ar gaisa spilveniem. Francijas un ASV autobūves uzņēmums "Stellantis" norāda, ka drošības jostas sprādzes sensors var būt nepareizi savienots, tādējādi neļaujot priekšējiem gaisa spilveniem atbilstoši darboties. Šī problēma ietekmē aptuveni 330 tūkstoši automobiļu, tajā skaitā atsevišķus "Alfa Romeo", "Jeep" un "Fiat" modeļus, kas ražoti no 2017.gada līdz 2024.gadam. Tikmēr Vācijas BMW vēstī, ka atsauc aptuveni 394 tūkstoši automobiļu, kas ražoti no 2006.gada līdz 2011.gadam un aprīkoti ar defektīviem gaisa spilveniem, ko ražojis Japānas uzņēmums "Takata".

Turpinām ziņas

Latvijas zemniekiem metāna emisiju nodoklis mājlopiem būtu ievērojams slogs, Latvijas Televīzijai sacīja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis. Kā ziņots, Dānijas valdība kopā ar citām iesaistītajām pusēm pieņēmusi lēmumu ieviest pasaulē pirmo oglekļa nodokli mājlopiem ar nolūku tuvināt valsti mērķim līdz 2045. gadam panākt oglekļa neitralitāti. Izmaiņas paredz, ka Dānijā no 2030. gada tiks iekasēta nauda par katra lauksaimnieku īpašumā esošā mājlopa izdalītajām gāzēm.Lauksaimnieki vērtē, ka Latvijā šādas izmaiņas nav atbalstāma tendence. 

Labības pļaujas laiks ierasti sākās ap 25. jūliju, bet šogad lielā karstuma dēļ ziemas mieži  nobrieduši krietni ātrāk nekā citus gadus. Zemgalē un dažviet Vidzemē un Kurzemē jau sākusies labības novākšana. Šobrīd tiek lēsts, ka ziemāju graudu kvalitāte varētu būt sliktāka, arī iepirkumu cenas ir zemākas nekā pērn. Klimata izmaiņas būtiski ietekmē laikapstākļus, līdz ar to ir grūti prognozēt, kādas varētu būt šī gada ražas kvalitātes sezonas beigās. "Zemnieku saeimas" eksperti norāda, ka jau tagad saimniecībām jādomā par kultūru daudzveidību. Liels izaicinājums labības audzētājiem ir arī cenu svārstības graudu biržā.  Cenu, kādu saņems zemnieki par nodotajiem graudiem, nosaka graudu biržas, vadoties pēc specializētām formulām un pieprasījuma tirgū, šobrīd cenas ir teju par 10% zemākas nekā pērn. 

Un vēl

Rīt Daugavpils cietoksnī būs iespēja apskatīt cietokšņa garnizona un Francijas Lielās armijas nometnes un iejusties 19. gadsimta sākuma atmosfērā. Starptautiskajam vēsturiskās rekonstrukcijas festivālam "Dinaburga 1812" ir reģistrējušies vairāk nekā 200 dalībnieku – rekonstrukcijas klubu pārstāvji no piecām Eiropas valstīm: Latvijas, Čehijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas. Festivāls “Dinaburga 1812” ir veltīts notikumiem, kad 1812. gada jūlijā brašais Dinaburgas cietokšņa garnizons atvairīja Napoleona armijas uzbrukumu. Pasākuma laikā rekonstrukcijas klubi rādīs savu militāro stāju, vēsturisko tērpu un ieroču mulāžas Nikolaja vārtu atvēršanas ceremonijā, svinīgā parādē un cietokšņa aizstāvēšanas kaujas rekonstrukcijā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00 -13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties; Latvija uzņems 421 bērnu no Ukrainas; Sestdien aicina uz Preiļu pils parka svētkiem. un Pirmdien sāksies vilku un zeltaino šakāļu medību.


Lai kaut uz mirkli no kara šausmām ļautu atgūties zem mierīgām debesīm, šogad Latvija uzņems 421 bērnu no Ukrainas. Ar Norvēģijas granta atbalstu ieplānotas 22 nometnes visā Latvijā. Piešķirtie 377 tūkstoši eiro ļaus uz Latviju atvest vairāk nekā 400 bērnu un viņu pavadītājus – pieaugušos. Tāpat plānotas īpašas nometnes tiem bērniem, kuri Krievijas uzbrukumos ir zaudējuši tēti vai mammu. Nometnes notiks visā Latvijā.

Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijas sēdē izskanēja aicinājums teātra izrādēs meklēt citus mākslinieciskās izpausmes līdzekļus, kas aizstāj reālu smēķēšanu. Veselības ministrija norāda, ka smēķēšana teātra izrādēs uz skatuves rada pasīvās smēķēšanas riskus gan skatuves māksliniekiem, gan tehniskajiem darbiniekiem, gan skatītājiem zālē. Statistikas dati liecina, ka 2023.gadā valsts pārvaldībā esošo teātru repertuārā bija 265 dažāda nosaukuma izrādes, no kurām smēķēšana uz skatuves bija 22 izrādēs jeb 8% no kopējo izrāžu skaita. 

Rīgā atklāta Baltijā lielākā un modernākā kanalizācijas sūkņu stacija. Tā patērē ievērojami mazāk enerģijas, un ietaupījums par elektrību gada laikā pārsniegs pusmiljonu eiro. Ietaupīti tiks arī cilvēkresursi, jo teju visi darbi notiks automātiski, ar datorprogrammu palīdzību. Jaunā stacija ir arī viens no pirmajiem vērā ņemamiem soļiem, lai atrisinātu neattīrīto notekūdeņu noplūšanu vidē, piemēram, Daugavā.  Jaunā stacija patērē arī vismaz divreiz mazāk elektrības, turklāt varēs turpināt darboties elektrības pārrāvumu gadījumā. Vecajā stacijā tas nebija iespējams.

Pirmdien Krievijas uzbrukumam Kijivas bērnu slimnīcai "Ohmatdit" izmantotās raķetes "Kh-101" ražošanā varētu būt izmantotas detaļas, kas izgatavotas Rietumos. Par to, atsaucoties uz informētiem avotiem Ukrainā, vēsta laikraksts "Financial Times". Kā norāda Financial Times, rietumvalstu ieviestās sankcijas ierobežojušas Maskavas piekļuvi modernākajām tehnoloģijām, līdz ar to Krievijas ir sākusi izmantot tehnoloģijas, kuras sākotnēji nav ražotas militāriem nolūkiem.

ASV galvaspilsētā Vašingtonā ceturtdien noslēdzas NATO jubilejas samits, kura mērķis bija demonstrēt alianses spēku un apliecināt gatavību apturēt jebkuru Rietumu pasaules ienaidnieku. Atturēt Kremli no neprātīgām idejām – ar šādu vadmotīvu Vašingtonas samita laikā pieņemti vairāki lēmumi. Piemēram, ASV un Vācija paziņojušas par tālas darbības rādiusa ieroču, tajā skaitā M-6, spārnoto raķešu "Tomahawk" un virsskaņas ieroču izvietošanu Vācijā. Maskava jau paudusi nosodījumu šiem lēmumiem. Arī komunistiskā Ķīna ir neapmierināta ar Vašingtonā runāto. 

Turpinām ziņas

Šodien un rīt norisinās Aizkraukles pilsētas svētki. Šodien vakarā paredzēta pastaiga pa plašāko 20. gadsimta kultūrvēsturiskajam mantojumam veltīto ekspozīciju Baltijā “Padomju gadi”, koncertprogrammā “Brigadieris” un akts auto fotoorientēšanās sacensības. Savukārt galvenajā svētku dienā pasākumi sāksies jau no paša rīta un dažādās pilsētas vietās norisinās visas dienas garumā. Svētkos iecerēti dažādi pasākumi un nodarbes lieliem un maziem, zināmu mūziķu un grupu “bet bet” un “Carnival Youth” koncerti. Būs arī svētku gājiens, tirdziņš un starptautiskais ūdensmotociklu čempionāts. 

Aizkraukles novada un Kokneses tūrisma informācijas centra komanda ir sagatavojusi īpašu dāvanu koknesiešiem un pilsētas viesiem - audio gidu ar vēsturiskiem stāstiem. Pastaiga "Ne tik senās Kokneses vēstures pēdās..." pārsteigs ne tikai pilsētas viesus, bet arī vietējos iedzīvotājus, uzzinot ko jaunu un nezināmu par pilsētas vēsturi. Lai iegūtu audiogidu, jālejupielādē lietotne izi.travel – jāpiereģistrējas un meklētājā jāievada vārdu “Koknese”. Kad tas darīts, jāizvēlas audio gids “Ne tik senās Kokneses vēstures pēdās…”

Rīt, 13. jūlijā ikviens tiek aicināts baudīt arī Preiļu parka svētkus visas dienas garumā. Dažādas aktivitātes iepriecinās gan lielus, gan mazus Preiļu Galvenajā bibliotēkā, Pliča sātā, Preiļu Kultūras namā, pie zirgu staļļiem, pils, Ievas un Ādama saliņas, mīlestības kalniņa un Preiļu parka estrādē.

Un vēl

Latvijā pirmdien, 15.jūlijā, sāksies vilku un zeltaino šakāļu medību sezona. Zeltaino šakāļu medību sezona ilgs līdz nākamā gada 31.martam, bet vilku medību sezona ilgs līdz noteiktā nomedīšanas apmēra izmantošanai, bet ne ilgāk kā līdz 2025.gada 31.martam. Šajā sezonā atļauts nomedīt 300 vilku. Tomēr meža dienests patur tiesības šo skaitu samazināt atbilstoši medību sezonā iegūtajiem datiem par vilku populācijas stāvokli vai noteikt citus vilku medību ierobežojumus.

Atstājiet komentāru