2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 19.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 19.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija zaudē Eiropas cilvēktiesību tiesā lietā par homofobiskā uzbrukuma RSU pasniedzējam izmeklēšanu, Nākamnedēļ Jēkabpils novadā atklās "Latvenergo" saules elektrostaciju; un Akcijā aicina apceļot Latviju vācot magnētiņus.


Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir konstatējusi diskriminācijas aizliegumu pārkāpumu saistībā ar 2021.gadā notikušo homofobisku uzbrukumu Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējam Denisam Hanovam, liekot Latvijas valstij viņam izmaksāt kompensāciju 10 tūkstoši eiro apmērā. 

Jau ziņots, ka Hanovs piedzīvoja uzbrukumu 2021.gadā, kad viņš kopā ar savu dzīvesbiedru vakarā gāja gar Ķengaraga tirgu. Divi agresīvi vīrieši viņiem uzbruka, iespēra pa muguru un apsaukāja. Valsts policija sākumā bija ierosinājusi krimināllietu, bet vēlāk to izbeidza un tā vietā sāka administratīvā pārkāpuma procesu. Eiropas cilvēktiesību tiesa savukārt secināja, ka izmeklēšanas laikā tika noskaidroti uzbrucēja homofobiskie motīvi, bet lieta netika ierosināta. Tiesa uzsvēra, ka nesodāmība naida noziegumu gadījumos rada būtiskus draudus konvencijā aizsargātajām pamattiesībām, kā arī veicina, ka šādas darbības var atkārtoties.

Latvijā veiktā pāreja uz izglītības iegūšanu tikai valsts valodā nepārkāpj Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju un nediskriminē krievus, secinājusi Eiropas cilvēktiesību tiesa, skatot lietu "Djeri un citi pret Latviju". Tiesā vērsās vairākas personas, tai skaitā Rīgas domes deputāte Inna Djeri, kuri lūdza tiesu izvērtēt Latvijā veikto pāreju uz izglītību tikai latviešu valodā un atzīt to par diskriminējošu un neatbilstošu Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai. Eiropas cilvēktiesību tiesa konstatēja, ka Latvijas valdības veiktie pasākumi, lai palielinātu valsts valodas lietojumu skolās, bija samērīgi un nepieciešami.

Pēc Francijas lūguma pagājušās nedēļas izskaņā uz Parīzes olimpiskajām spēlēm devās četras Valsts policijas amatpersonas un vēl trīs amatpersonas tikai gatavojas ceļam, lai patrulētu starpvalstu vilcienos, ar kuriem uz Franciju ieradīsies sportisti un līdzjutēji. Ņemot vērā drošības izaicinājumus Eiropā, olimpisko spēļu drošības jautājumi nav tikai vienas valsts rūpe – Francija palīdzīgu roku prasījusi 46 valstīm, lai kopā uz Parīzi atsūtītu 2 tūkstoši 185 likumsargus.

 Eiropas Parlaments vakar ar pārliecinošu balsu vairākumu uz atkārtotu pilnvaru termiņu Eiropas Komisijas  prezidentes amatā ievēlējis Urzulu fon der Leienu. Viņai, lai tiktu apstiprināta amatā, bija nepieciešama vismaz 361 balss, taču par viņu nobalsoja 401 no 720 Eiroparlamenta deputātiem.

Izraēlas parlaments pieņēmis rezolūciju, kurā noraidīta Palestīnas valsts atzīšana. Tajā pausta pārliecība, ka Palestīnas valsts izveidošanas gadījumā to ātri vien savā kontrolē pārņemtu "Hamās" un pārvērstu to par radikālā islāma terorisma bāzi, kas sadarbotos ar Irānas vadīto asi, lai iznīcinātu Izraēlas valsti.

ASV Demokrātiskās partijas augsta ranga līderi pievienojušies aicinājumiem meklēt citu prezidenta amata kandidātu, ar kuru aizstāt Džo Baidenu, raksta "Financial Times". Demokrāti par nepieciešamību aizstāt Baidenu sāka runāt jūnija izskaņā – pēc prezidenta amata kandidātu debatēm. Baidena sniegums debatēs bija ļoti vājš. Tikmēr Tramps šobrīd ir uzskatāms par favorītu – viņš apsteidz Baidenu aptaujās gan valsts līmenī, gan arī štatos, kuros parasti izšķiras vēlēšanu liktenis. Ziņas par augstākā ešelona demokrātu izteiktajiem aicinājumiem Baidenam rāda, ka spriedze prezidenta partijas iekšienē pieaug.

Turpinām ziņas

Trešdien, 24. jūlijā Jēkabpils novada Biržos atklās akciju sabiedrības "Latvenergo" saules elektrostaciju. Šobrīd Biržu saules elektrostacija ir lielākā no vairākām plānotajām koncerna saules elektrostacijām Latvijā un Baltijā. Šajā gadā uzņēmuma "Latvenergo" stratēģiskais mērķis ir izbūvēt jaunas saules parku jaudas 100 megavatu apjomā.  Biržu saules parka teritorijas sagatavošanas darbus veica vietējais uzņēmums, izmantojot novada karjerā iegūtus izejmateriālus, savukārt citu būvdarbu veikšanai tika piesaistīts vietējais darbaspēks, radot jaunas darba vietas projekta realizācijas laikā. No bioloģiskās zemnieku saimniecības "Bitāni" saules parkā ganīsies 24 aitas, rūpējoties, lai zāle nepāraugtu un neaizēnotu saules paneļus.


Sabiedrības integrācijas fonds aicina Latvijas pašvaldības piedalīties konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2024”, kas šogad norisināsies jau septīto gadu. Pašvaldības konkursa pieteikuma anketas var aizpildīt līdz 9. septembrim. Arī šogad visām 43 Latvijas pašvaldībām nepieciešams aizpildīt tiešsaistes anketu, sniedzot atbildes astoņos tēmu blokos. Šogad konkursā ieviestas vairākas izmaiņas – pašvaldības vairs netiks vērtētas reģionālā griezumā, bet gan visas sacentīsies par galveno titulu “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2024”. Pēc atvērto jautājumu izvērtēšanas konkursa pusfinālā, vērtēšanas komisija izvirzīs četras no piecām pašvaldībām, kuras tiks izvirzītas konkursa finālam.

Un vēl

Lietuvā lielus panākumus guvušais projekts “Surink Lietuvą” speris jaunu soli, ienākot arī Latvijā. Latvijas apceļotāji var iesaistīties šī projekta uzlabotajā versijā, kas mudinās ceļot aktīvāk un iepazīt valsti vēl interesantākā veidā, savācot apceļoto vietu magnētiņus. Dalībnieki var atzīmēt apmeklētās vietas, izmantojot GPS opciju tālrunī, un pasūtīt magnētiņus internetveikalā sakrajlatviju.lv. Katra uz magnēta attēlotā detaļa un simboli ataino Latvijas novadu un tajos esošo nozīmīgo objektu unikalitāti. Arī Jēkabpils novada magnētā ietverti vairāki novadam nozīmīgi objekti, piemēram, Krustpils un Gārsenes pilis, Viesītes bānītis, Sēļu tautu meita un citi elementi.  Vairāk informācijas par projektu lasiet sakrajlatviju.lv.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Centrālā banka nemaina procentlikmes; Līvāni svin svētkus; un Radžu ūdenskrātuvē notiks apmācības drošai uzvedībai pie ūdens.


Eiropas Centrālā banka vakar nolēma procentlikmes saglabāt nemainīgas. Bankas padomes sēdē Frankfurtē tika nolemts galveno refinansēšanas operāciju likmi saglabāt 4,25%, noguldījumu iespējas uz nakti likmi 3,75% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi 4,5% apmērā. Jau vēstīts, ka iepriekšējā sanāksmē jūnijā visas trīs likmes tika samazinātas par 0,25 procentpunktiem.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša nolēmusi atteikties no Latviešu valodas aģentūras reorganizācijas, uzklausot dažādos sabiedrības viedokļus par šo ieceri. Čakša norāda, ka latviešu valoda ir valsts fundaments - un visām kopīgajām darbībām jābūt vērstām uz tās stiprināšanu. 

25.jūlijā, plānots sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai apstiprinātu deputātu mandātus Ilzei Stobovaino partijas Latvija pirmajā vietā un Jurģim Klotiņam no Nacionālās apvienības. Jaunus deputātu mandātus nepieciešams apstiprināt, jo Eiropas Parlamentā no ''Latvija pirmajā vietā'' ievēlēts parlamenta deputāts Vilis Krištopans, savukārt no Nacionālās apvienības - Rihards Kols. Par mandāta apstiprināšanu atbilstoši Satversmei nepieciešams balsojums Saeimas sēdē, bet tagad ir starp sesiju pārtraukums. Tāpēc tiek sausaukta Saeimas ārkārtas sēde.

Jaunā cikla inkubācijas programmā visā Latvijā uzņemti 96 komersanti, kuru uzdevums būs trīs gadu laikā attīstīt savus inovatīvos produktus vai pakalpojumus. Uzņēmumi pie savas attīstības strādās ciešā sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras reģionālajām pārstāvniecībām, tajā skaitā arī Madonā un Jēkabpilī. Visvairāk uzņēmumu uzņemti Rīgas Tehnoloģiju pārstāvniecībā – 10, Jūrmalas pārstāvniecībā – 9, bet Ogres, Siguldas un Ventspils pārstāvniecībās pa 8 uzņēmumiem. Pirmajā darbības gadā eksportspējīgie komersanti var piesaistīt atbalstu līdz 25 tūkstošiem eiro, bet inovatīvie  uzņēmumi līdz 55 tūkstošiem eiro.

Turpmāko divu gadu laikā Igaunijas Iekšlietu ministrija testēs jaunu sistēmu “Taskusireen” jeb “Kabatas sirēna”, kas uz viedtālruņiem sūta paziņojumus par draudiem, nepaļaujoties uz mobilo sakaru operatoru tīkliem, un var sūtīt ziņojumus, arī tad, ja nedarbojas mobilie sakari, brīdinot lietotājus ar skaņu, gaismu un vibrāciju pat tad, ja tālrunis ir klusajā režīmā. Šāds risinājums vēk netiek izmantots nekur citur pasaulē, un pašreizējos drošības apstākļos tam varētu būt eksporta potenciāls. Igaunija kopš 2022.gada izstrādā valsts brīdināšanas sistēmu. Tā tikšot ieviesta līdz gada beigām.

Bulgārijas dienvidrietumos izrakumos senpilsētā Heraklejā Sintikā arheologiem izdevies atrast marmora statuju, kas radīta senās Romas periodā. Tā labi saglabājusies, jo, visticamāk, tikusi apzināti paslēpta, lai tiktu atrasta vairākus gadsimtus vēlāk. Senpilsēta bija nozīmīgs tirdzniecības centrs, un ap mūsu ēras sākumu radītā statuja, visticamāk, atradās foruma centrā. Tā paslēpta pēc spēcīgas zemestrīces 4. gadsimtā – laikā, kad kristietība jau bija noteikta par oficiālo senās Romas reliģiju. Sākotnēji uzskatīja, ka tas ir dievs Hermejs, bet vēlāk izvirzīta versija, ka tas ir dievišķots kāda valdnieka atveids. 

Turpinām ziņas

Šodien un rīt norisināsies Līvānu pilsētas svētki, kuri jau trešo gadu tiek rīkoti ar moto "Dzīvi Līvāni". Svētku laikā novada iedzīvotāji aicināti izkārt pie ēkām Līvānu novada vai valsts karogus. Tāpat arī pilsētā daudzviet noteikti satiksmes ierobežojumi. Šodien paredzētas dažādas sportiskas aktivitātes Multifunkcionālajā jaunatnes iniciatīvu centrā "Kvartāls". Galvenajā svētku dienā – 20. jūlijā no pulksten 10 Līvānu pussalā notiks dažādi pasākumi, - tirgus un bēbīšu svētki, kuros tiks sveiktas jaunās ģimenes. Tāpat pie rotaļu laukuma "Kuģis" no pulksten būs pieejama radošo aktivitāšu zona bērniem, vēlāk teritorijā notiks putu ballīte un Stand Up izrāde par bērnu audzināšanu. 

Neatņemama svētku sastāvdaļa ir gājiens. Tas vedīs no Līvānu novada Kultūras centra līdz skatuvei, kas atradīsies pie Līvānu Stikla un amatniecības centra. Svētku gājiena dalībnieki tiks fotografēti, un vēlāk sociālajos tīklos varēs balsot par savu favorītu. Iedzīvotāju simpātija iegūs balvu – 300 eiro. Vakara svinīgā atklāšana ar uzrunām un šā gada Goda pilsones Maijas Kulakovas apbalvošana paredzēta pēc pulksten 19.30, bet pulksten 20 sāksies vakara koncerts ar grupām "Jauda", "Musiqq", "Mazais princis" un mākslinieci Aiju Andrejevu. Pēc tam paredzēta balle līdz rīta gaismai.

Un vēl


28. jūlija pēcpusdienā Radžu ūdenskrātuves Zilā karoga pludmalē notiks bezmaksas nodarbība pieaugušajiem par drošu uzvedību pie ūdens un ūdenī. Nodarbību laikā varēs uzzināt kādas prasmes un rīcība nepieciešama, lai ārkārtas situācijā spētu pats izglābties vai sagaidīt palīdzību, kā atbilstoši savai peldētprasmei palīdzēt nelaimē nonākušajam. Apmācību laikā dalībnieki apgūs nejaušu iekrišanu ūdenī ar visām drēbēm, kā uzvilkt peldvesti ūdenī, kā palīdzēt nelaimē nonākušajam – “izglābt/izvilkt krastā” pieaugušo, izmantojot specializētu inventāru un menekenu, atpūsties ūdenī, saglabāt mieru un pārvarēt šķēršļus, iekāpt laivā vai uzrāpties uz kādas virsmas, kā sniegt pirmo palīdzību. Pēc apmācībām par visu uzdevumu veikšanu tiek izsniegts apliecinājums par dalību.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz olimpiskajām spēlēm dodas pirmie sportisti; Sākusies cīņa par Latvijas galvaspilsētu; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?


Šodien uz Parīzes olimpiskajām spēlēm devās pirmie Latvijas sportisti, vēsta Latvijas Olimpiskā komiteja. Agrā piektdienas rītā uz Parīzi devās šāvēji Agate Rašmane un Lauris Strautmanis kopā ar treneriem un pārējo personālu. ašmane sacentīsies šaušanā desmit metru distancē ar pneimatisko pistoli un 25 metru distancē, bet Strautmanis startēs tikai šaušanā desmit metru distancē. Abiem šāvējiem arī paredzēts starts arī jaukto pāru sacensībās. Latvijas šāvējiem pirmās kvalifikācijas sacensības paredzētas 27.jūlijā. Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 26.jūlija līdz 11.augustam.

Šodien militārajā bāzē Ādažos tiks sagaidīti valsts aizsardzības dienesta 2024. gada jūlija iesaukuma karavīri - kopumā 450 Latvijas pilsoņi, no tiem 383 ir brīvprātīgi pieteikušies, to skaitā deviņas jaunietes, kā arī 67 jaunieši, kuri dienestam atlasīti pēc nejaušības principa. Valsts aizsardzības dienesta 2024.gada jūlija iesaukuma karavīri dienēs Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē, un šis būs jau otrais iesaukums, kas tiks īstenots militārajā bāzē Ādažos.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" jūlija vidū sākta parakstu vākšana par Spānijas kailgliemeža iekļaušanu Latvijas invazīvo sugu sarakstā. Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Evita Novicka. Viņa skaidro, ka invazīvās svešzemju sugas apdraud ekosistēmu, izspiež citas sugas un sekmē bioloģiskās daudzveidības izzušanu. Viņas novērojumi liecina, ka Spānijas kailgliemežu ir savairojies tik ļoti daudz, ka tas rada pamatotu uztraukumu dārzkopjiem, rada zaudējumus lauksaimniekiem, stādaudzētājiem un pārnēsā slimību ierosinātājus, kas izraisa augu un dzīvnieku saslimšanas. Spānijas kailgliemeži vairojas ātri, izdējot līdz 500 olām gadā.

Donalds Tramps vakar oficiāli pieņēma Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām. Šobrīd Milvoki pilsētā turpinās Republikāņu nacionālais konvents. Tramps kāpa uz skatuves ar uzrunu, tās sākumā oficiāli pieņemot Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām. Tramps runu sāka, atskatoties zu atentāta mēģinājumu, sakot, ka viņam šovakar konventā nemaz nevajadzēja būt, jo tikai Dieva dēļ viņš vēl ir dzīvs.  Tramps runas laikā arī pieminēja nogalināto vīrieti mītiņā Pensilvānijā, kur notika Trampa atentāta mēģinājums. Tramps uzsvēra, ka grib būt prezidents visiem, ne tikai pusei amerikāņu, un pēc maigāka uzrunas sākuma arī nopēla demokrātus, sakot, ka demokrātiem jābeidz viņu saukt par draudu demokrātijai, jo tieši viņš esot tas, kurš demokrātiju patiesībā glābj.

Horvātijā jau vairākus gadu desmitus veiksmīgi darbojas plēsīgo putnu rehabilitācijas centrs, kur palīdz rūpēties par dabu. Centru Vidusjūras mežā, 20 minūšu brauciena attālumā no Šibenikas pilsētas, pirms 30 gadiem izveidoja brīvprātīgie. Centra viesiem tiek piedāvāta iespēja iepazīt plēsīgos putnus, bet dažus no tiem arī paturēt rokās un pabarot. Protams, ja pietiek drosmes. Taču lielākajai daļai putnu pārlieku lielas rūpes un interese var kaitēt, jo speciālistu galvenais uzdevums ir slimos un novārgušos īpatņus sagatavot patstāvīgai dzīvei dabā. Lai veiksmīgi tur izdzīvotu, viņiem pat ir jābaidās no cilvēkiem un jāmāk pašiem atrast barību.

Daudzās Dienvideiropas valstīs turpinās karstuma vilnis, un gaisa temperatūra pat pārsniegusi 40 grādus. Ekstremālo laika apstākļu dēļ kārtējo reizi dienas vidū slēgta Atēnu Akropole. Vairākās Dienvideiropas valstīs, piemēram, Ukrainā, Serbijā, Horvātijā un Bosnijā augsta gaisa temperatūra fiksēta jau vairākas nedēļas, un šobrīd situāciju vēl vairāk pasliktina jauns karstuma vilnis no Āfrikas.

Turpinām ziņas

Par "Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2025" titulu otrajā kārtā sacentīsies Liepāja, Siguldas novads un Jelgavas novads. Šogad konkursā, tāpat kā pērn, saņemti pieci pieteikumi: no Jelgavas novada, Siguldas novada, Ogres novada, Rīgas un Liepājas. Izvērtējot saņemtos iesniegumus, konkursa komisija otrajai kārtai jeb publiskajam balsojumam nolēma virzīt Liepāju, Siguldas novadu un Jelgavas novadu.

No jūlija slēgts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” Pļaviņu kokaudzētavas dekoratīvo stādu tirdzniecības laukums Gostiņos. Šo produkciju tur vairs iegādāties nevarēs. Uzņēmuma struktūrvienība “LVM Sēklas un stādi” direktors Māris Druvaskalns informē, ka turpmāko divu gadu laikā uzņēmumā paredzēts atteikties no dekoratīvo stādu tirdzniecības, un turpmāk pievērsties tikai meža stādu audzēšanai un tirdzniecībai, kas ir valsts pasūtījums. Saistībā ar to, šogad slēgtas četras dekoratīvo stādu tirdzniecības vietas, kur nenotiek stādu audzēšana, tajā skaitā Pļaviņu kokaudzētavā. Pakāpeniski darbību noslēgs arī stādu tirdzniecība Kalsnavā, kur realizēs izaudzēto, bet jaunus stādus neaudzēs.

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā saglabāsies silts, bet dažviet gaidāms lietus un negaiss, liecina prognozes. Lielākoties laiks sestdien un svētdien būs saulains, bet vietām valsts centrālajā un austrumu daļā uznāks īslaicīgs lietus un pērkona negaiss. Temperatūra brīvdienu naktīs 11...15 grādi, piekrastē līdz 16...18 grādiem, bet pēcpusdienās 22...26 grādi, vietām piekrastē ap 20 grādiem. Valdošais būs lēns ziemeļrietumu, rietumu vējš. Negaisa laikā tas var būt brāzmaināks.

Jaunās nedēļas sākumā laiks Latvijā kļūs karstāks. Pirmdien un otrdien temperatūra sasniegs 24...29 grādus, vietām piekrastē vēsāks. Pirmdiena, visticamāk, būs sausa un saulaina visā valstī, bet otrdien vietām parādīsies negaisa mākoņi.

Atstājiet komentāru