2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 25.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 25.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno ieviest obligātus e-rēķinus; Nosaka aizsardzības dienestā iesaucamo veselības pārbaužu kārtību; un Cik modri ir pie stūres Latvijas autovadītāji?


Plānots, ka no 2025. gada budžeta iestādēm savstarpēji un Latvijas uzņēmumiem, kuri sadarbojas ar budžeta iestādēm, izsniedzot rēķinu par precēm un pakalpojumiem, tas būs jānoformē kā strukturēts elektroniskais rēķins. Savukārt no 2026. gada šī prasība būs attiecināma uz visiem Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem. To paredz vakar valdības akceptētie grozījumi Grāmatvedības likumā, kuri vēl būs jāapstiprina Saeimai.

Ja netiks rasts kompromiss jautājumā par pedagogu atalgojuma palielināšanu, protestiem varētu mobilizēt arī pedagogu ģimenes locekļus, tā intervijā TV3 sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga. Viņa atzina, ka šāds aicinājums sekos no viņas, ja neizdosies panākt kompromisu. Viņa aicinās pedagogu ģimenes locekļus iestāties par skolotājiem un pārtraukt nemitīgo “pļaukāšanos un vietas ierādīšanu”. Vanaga paskaidroja, ka scenāriji tālākai rīcībai ir dažādi. Pirmais ir sarunas un kompromisi. Ja tas nesekmēsies, padome lems par tālāko rīcību. Ir saņemti dažādi priekšlikumi – streiks, demisija, tiesvedība  vai iziešana ielās. 

Valsts ieņēmumu dienests izmaksājis hipotekāro kredītu procentu atbalsta otro maksājumu, un drīzumā sekos trešais. Šajā gadā ieviestā atbalsta izmaksa ir vairāk nekā pusē, un līdz šim tas izmaksāts 41,03 miljonu eiro apmērā kopumā vairāk nekā 110 tūkstoši hipotekāro kredītņēmēju Latvijā. Atbalsta saņēmēju skaits otrajā ceturksnī bijis mazāks nekā pirmajā ceturksnī, ko bankas skaidro ar to, ka atsevišķiem kredītņēmējiem beigušās kredīta saistības. Trešajā ceturksnī plānots izmaksāt 13,3 miljonus eiro, pēdējā – 20,5 miljonus eiro. VID norāda, ka problēmu gadījumos kredītņēmējiem jāvēršas savā kredītiestādē. Otrajā ceturksnī atbalstu saņēma mazāk kredītņēmēju; to skaidro ar saistību beigām. Arī Finanšu nozares asociācija atbalsta izmaksu vērtē kā labu, sūdzības nav saņemtas. 

Pieaug to tirgus dalībnieku skaits, kuri prognozē, ka Eiropas Centrālā Banka ātrāk, nekā gaidīts, reaģēs uz sliktajiem ekonomikas datiem un samazinās likmes jau nākamajā mēnesī, raksta "Bloomberg". Šonedēļ publicētie dati par eirozonas privātā sektora ekonomisko aktivitāti pirmo reizi kopš pērnā gada marta uzrādīja kritumu, liekot uzvirmot tirgus dalībnieku prognozēm par turpmāku un ātrāku monetārās politikas mīkstināšanu. Šobrīd analītiķi min jau 50% iespējamību, ka oktobrī likme tiks samazināta par 0,25 procentpunktiem. Vēl pagājušajā nedēļā analītiķi šādu iespējamību novērtēja vien ar 20%.

Bulgārijā arheologi atraduši vairāk nekā 2 tūkstoši gadu senu statuju. Izrakumi notiek senajā Hēraklejas pilsētā valsts dienvidrietumos. Šī ir jau otrā statuja, kas konkrētajos izrakumos atrasta, un vēsturnieki šos notikumus sauc par ko iepriekš nepieredzētu. Jaunatklātā statuja ir no marmora un attēlo jaunu vīrieti. Tā ir izveidota no monolīta marmora bluķa un ir augstvērtīgi radīta. Vēsturnieki norāda, ka statuja atrasta senā ūdens kanālā, kurā atklātas vēl citas vēsturiskas vērtības. Visticamāk, vietējie iedzīvotāji tās šeit novietojuši pēc tam, kad reģionu piemeklēja postoša zemestrīce mūsu ēras 4. gadsimtā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālā slimnīca šogad noslēgusi rezidentūras līgumus ar 12 jaunajiem speciālistiem. Viņi uzsāks rezidentūras studijas kā Jēkabpils reģionālās slimnīcas rezidenti. Ārstniecības iestādei piesaistīti jaunie mediķi šādās specialitātēs: divi rezidenti traumatoloģijā/ortopēdijā,  (divi rezidenti); divi ģimenes ārsti, un pa vienam rezidentam – kardioloģijā, ginekoloģijā, pediatrijā, neiroloģijā, psihiatrijā un radioloģijā. 

Turpmāk obligātajā dienestā iesaucamajiem veselību pārbaudīs ne tikai armijas medicīnas centra komisija, bet arī medicīnas iestādes, ar kurām Aizsardzības ministrija pēc konkursa rezultātiem būs noslēgusi līgumu par šo pakalpojumu. Līdz šim valsts aizsardzības dienesta karavīriem veselību pārbaudīja Nacionālo bruņoto spēku Medicīnas nodrošinājuma centra komisija pēc Aizsardzības ministrijas apstiprinātas veselības pārbaužu metodikas un kārtības. Ņemot vērā to, ka veselības pārbaudēm piesaistīs civilās ārstniecības iestādes kā pakalpojumu sniedzējus, tagad ir noteikta vienota pārbaužu metodika un kārtība visiem pakalpojuma sniedzējiem.

Un vēl

85% Latvijas autovadītāju mēdz sēsties pie stūres ļoti noguruši vai miegaini, no tiem 75% to dara reti, 9% bieži, bet 1% - ļoti bieži, liecina "Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa” dati. 15% norādījuši, ka nemēdz vadīt automašīnu, jūtoties ļoti noguruši vai miegaini Pētījums liecina, ka vīrieši noguruši un miegaini sēžas pie stūres biežāk  - 88% nekā sievietes - 82%. Speciālisti norāda, ka  izteikts nogurums un miegainība pie stūres var radīt palēninātu reakciju, samazinātu uzmanību un koncentrēšanās spējas, tas var novest pie bīstamām kļūdām, piemēram, nepareizas ātruma izvēles vai ceļa zīmju ignorēšanas un satiksmes negadījuma. Analizējot datus reģionālā griezumā, iespējams secināt, ka noguruši un miegaini visbiežāk brauc autovadītāji no Vidzemes (92%), kam seko autovadītāji no Zemgales (89%) un Pierīgas (87%).

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldības iezīmē problēmas ilgtermiņa sociālās aprūpes pakalpojumu nodrošināšanā; Jēkabpils novada tūrisma pārstāvji piedalās Rokišķu svētkos; un Nedēļas nogalē Jēkabpilī norisināsies tradicionālais Miķeļdienas gadatirgus.


Pašvaldības vakar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē iezīmēja vairākas problēmas ilgtermiņa sociālās aprūpes pakalpojumu nodrošināšanā, turklāt situācija Rīgā tika vērtēta kā kritiskākā. Labklājības ministrija ir izstrādājusi plānu 2024.-2029.gadam, lai veicinātu pakalpojumu pieejamību un attīstību. Par jaunu finansēšanas modeli plānots izvērtējums līdz februāra beigām. Pašvaldības norādīja uz vairākām problēmām, piemēram, negodprātīgiem tuviniekiem, kuri nevēlas maksāt par veco ļaužu aprūpi. Problēma ir arī atrast cilvēkus, kas vēlas strādāt aprūpes namos. Bieži vien ir gadījumi, kad no slimnīcām izraksta pacientus ar nopietnām veselības problēmām un tad aizved uz pansionātu, kur ar situāciju galā jātiek aprūpētājiem. 

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir saņēmusi "MikroTik" valdes priekšsēdētāja Džona Martina Tallija kā privātpersonas ziedojumu, lai īstenotu projektu "Izcilības centrs Precīzijas medicīna pediatrijā". Projektam ir apstiprināts 14 miljoni 400 tūkstoši eiro finansējums programmā "Apvārsnis Eiropa", taču Izcilības centra projekta dalības nosacījums paredz papildu nepieciešamo publisko līdzfinansējuma apjomu, kam jābūt ne mazākam kā apstiprinātā finansējuma apjoms. Tādējādi Tallija ziedojums ļaus projektu īstenot. Jaunajā Veselības aprūpes attīstības centra ēkā tiks izvietots Izcilības centrs Precīzijas medicīnā pediatrijā. Orientējoši ēka varētu tikt nodota ekspluatācijā 2027.gada 1.ceturksnī.

Latvijas Leļļu teātris sadarbībā ar Vides izglītības fondu iesaistījies iniciatīvā, lai mazinātu vienreizlietojamo trauku apjomu, kā arī izsmēķu nonākšanu jūrā, savukārt nākotnē plāno veidot izglītojošu programmu bērniem par vides saudzēšanu. Leļļu teātra direktors informē, ka novembrī teātrī būs skatāma izrāde "Lasis Stasis", kurā varēs uzzināt, kā ir būt zivij un peldēt no upes uz jūru un okeānu un pēc tam atpakaļ. Nākamā gada sākumā teātrī būs skatāma izstāde par vides aizsardzību. 

Kā vēstīts, šovasar kampaņā "Mana jūra" no kopējā savākto atkritumu daudzuma 75,9% veido dažādi plastmasas izstrādājumi un polimēru materiāli. 8,4% atkritumu ir papīra un kartona iepakojumi, savukārt metāla atkritumi veido 4,8%. Atkritumu veidu topa augšgalā ierindojas smēķēšanas atkritumi, kas veido 32,6% no visiem atkritumiem. Kampaņas "Mana jūra" 2024.gada vasarā veiktā atkritumu monitoringa rezultāti liecina, ka Latvijā tīrākā pludmale ir Miķeļtornī, bet netīrākā - Lielupes pludmale Jūrmalā.

Katru dienu Igaunijā tiek izsniegtas simtiem jaunu ID karšu - 2023. gadā tika izsniegtas aptuveni 284 tūkstoši. Visas šīs kartes ir izgatavotas no plastmasas, tāpat kā autovadītāja apliecības un desmitiem citu dokumentu, ko valsts izsniedz iedzīvotājiem, vēsta postimees.ee. Tomēr SEB bankas pieredze liecina, ka šos dokumentus var izgatavot no videi draudzīgākas bioplastmasas. Pirms vairāk nekā pieciem gadiem Igaunijas jaunieši, kas vasarā praksē strādāja bankā, ierosināja sākt izsniegt no bioplastmasas izgatavotas bankas kartes, SEB jauniešu karte kļuva par pilotprojektu. Šodien Igaunijā SEB plastikāta kartes vairs neizsniedz, jo, mācoties no jauniešu projekta pieredzes, visas kartes tagad ir izgatavotas no bioplastmasas. 

Ķīnas valdība prezentējusi pēdējos gados vienus no vērienīgākajiem valsts ekonomikas stimulēšanas pasākumiem, ņemot vērā ieilgušo krīzi nekustamo īpašumu sektorā, deflācijas spiedienu un augsto jauniešu bezdarbu. Ķīnas centrālā banka paziņoja, ka samazinās vairākas procentlikmes, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi, kā arī patēriņu un investīcijas. Banka norāda, ka tiks samazinātas rezervju prasības, kas nosaka to, cik daudz naudas bankām jātur rezervē. Tādējādi finanšu tirgū ilgtermiņa likviditātē tiks iepludināts aptuveni triljons jenu jeb 127,4 miljardi eiro. Tāpat Ķīna samazinās pašreizējo hipotekāro aizdevumu procentu likmes. "Capital Economics" analītiķi skaidro, ka šie ir vērienīgākie ekonomikas stimulēšanas pasākumi kopš koronavīrusa pandēmijas sākuma.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada tūrisma informācijas centrs, Viesītes muzejs “Sēlija” un Jēkabpils novada mājražotāji piedalījās Rokišķu pilsētas svētkos notiekošajā Tūrisma alejā. Jēkabpilieši kaimiņus informēja par tūrisma objektiem, pakalpojumiem un atpūtas iespējām novadā. Lai rosinātu ceļotāju interesi, ir izdotas tūrisma kartes arī lietuviešu valodā.    Ar savu produkciju uz Rokišķiem bija devušies arī Jēkabpils novada mājražotāji - SIA “Abellas” apmeklētājiem piedāvāja iegādāties veselīgus našķus – sukādes, smiltsērkšķu produkciju, sīrupus, SIA “BezĒ” - malkas krāsnī ceptu māju maizi, “Radi ridi” - sojas vaska sveces, mājas difuzorus un auto gaisa atsvaidzinātājus. Šogad Tūrisma alejā pasākuma apmeklētājus ar savu piedāvājumu iepazīstināja arī Viesītes muzejs “Sēlija”, stāstot par abām muzeja nodaļām – Mazā Bānīša parku un Paula Stradiņa skolu. Tūrisma alejā piedalījās arī pārstāvji no citiem Latvijas novadiem – Līvāniem, Madonas un Augšdaugavas.  

Īstenojot projektu "Ilgtspējīga ūdens tūrisma veicināšana Lietuvas-Latvijas pārrobežu reģionā, iesaistot vietējos uzņēmējus un kopienas" jeb "WaterTour", reģionā paredzēts veicināt ilgtspējīgu ūdens tūrismu . Pašlaik projektā jau rit darbs, īstenojot dažādas aktivitātes, tajā skaitā aizvadīts vietējais seminārs un četru dienu pieredzes apmaiņas brauciens uz Poliju. Paredzēts, ka, projektā īstenojot dažādas aktivitātes, tiks izstrādāti ūdens tūrisma maršruti. Aizkraukles novada un Kokneses tūrisma informācijas centrā vairāk nekā 30 tūrisma uzņēmēji un speciālisti jau tikās seminārā "Vietējais produktu attīstības seminārs". Pasākumā dalībniekiem bija iespēja uzklausīt ne tikai dažādus pieredzes stāstus no Jēkabpils un Aizkraukles novadu uzņēmējiem par ūdens tūrisma iespējām Daugavā, bet arī abu novadu tūrisma informācijas centru ūdens tūrisma veicināšanas aktivitātes.

Un vēl

Miķeļi latviešiem ir rudens saulgrieži, kad saule pagriežas uz ziemas pusi, tāpēc diena un nakts ir vienā garumā un iestājas astronomiskais rudens. Ir padarīti nozīmīgākie lauku darbi un pienācis laiks savākto ražu celt saulītē, bagātīgi un skanīgi svinot ražas svētkus. Miķeļdienu svin 29.septembrī. Jēkabpilī šajā dienā Krustpils saliņā norisināsies tradicionālais Miķeļdienas gadatirgus. Jau no pulksten 9 rītā apmeklētāju acis priecēs tuvākos un tālākos laukos un mežos auguši dārza un meža labumi, ziedu un augu stādi, kā arī pīti grozi, kur visus tirgū iegādātos labumus ielikt. Saimnieces andelēs pašu gatavotus sierus, kārdinošus pīrāgus un pašceptu, smaržīgu maizi. Savukārt amatnieku teltīs būs iespējams atrast gan mūsdienīgus, gan etnogrāfiskus linu izstrādājumus, keramiku, rotas, koka karotes un daudz ko citu. Miķeļdienas gadatirgus gaisotni kā allaž kuplinās arī skatuves programma ar dziesmām un dejām. Neizpaliks arī resnākā ķirbja konkurss.
 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Nedrīkst pieļaut globālo normu selektīvu piemērošanu, ANO uzsver Rinkēvičs; Jēkabpils Invalīdu biedrība īsteno projektu “Uzlādējam enerģijas baterijas” un veic holesterīna pārbaudi; un Kad tiek prognozēta meteoroloģiskā rudens iestāšanās?


Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, uzstājoties ar runu ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā Ņujorkā, uzsvēra nepieciešamību aizstāvēt uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību, ko turpina apdraudēt Krievija ar agresiju pret Ukrainu. Rinkēvičs arīdzan aicināja veikt izmaiņas ANO struktūrā, lai Krievija kā ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle nevarētu bloķēt sev nepatīkamu lēmumu pieņemšanu. Rinkēvičs savā runā atzina, ka Apvienoto Nāciju Organizācijai ir savas nepilnības. Pēc prezidenta domām, tāpat būtu jāpārskata ANO lēmumu pieņemšanas process. ANO Drošības padomē nevienai valstij nevajadzētu būt veto tiesībām, kā tas pašlaik ir tādām valstīm kā Krievija un Ķīna.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs mainījis nosaukumu uz Nacionālo psihiskās veselības centru, informē ārstniecības iestāde, norādot, ka nosaukumā atspoguļotas valsts prioritātes – rūpes par psihisko veselību kļuvušas par vienu no sabiedrības ikdienas lietām. Jaunajā nosaukumā iekļauti vārdi "veselības centrs", jo iestāde nav slimnīca, kur ārstē slimības, bet gan centrs, kur atgūst veselību. Savukārt vārds "nacionālais" apzīmē centra nozīmību visas valsts, nevis tikai Rīgas mērogā. Tāpat iestāde norāda, ka nekur Eiropā vairs netiek lietots termins "narkoloģija", jo šī joma jau ir integrēta plašākos atkarību medicīnas un psihiskās veselības aprūpes pakalpojumos.

Trešā daļa Latvijas iedzīvotāju nav apmierināti, ka banku filiāles klātienes sarunām ir pārāk tālu no viņu dzīvesvietām. Savukārt katrs astotais uzņēmējs domā, ka banku pakalpojumu digitalizācija mazina kredītiestāžu darbinieku izpratni par komersanta vajadzībām un klātienes sarunās darījumi izdotos veiksmīgāk. Šis ir viens no iemesliem, kādēļ likumdevējs liks kredītiestādēm kļūt pieejamākām iedzīvotājiem un uzņēmējiem reģionos. Četrām lielākajām bankām no 2026. gada būs papildu prasības pieejamībai reģionos – ar kredītiestādēm vēl tiek diskutēts, kurās vietās bankas būs pieejamas visu laiku, bet kur pakalpojumus nodrošinās pēc pieprasījuma – noteiktos laikos vai bankas speciālistam dodoties pie klienta.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vakar ANO paziņoja, ka Krieviju var tikai piespiest uz mierīgu atrisinājumu, un solīja nepiedalīties sarunās uz Maskavas nosacījumiem par kara izbeigšanu. Sakot uzrunu ANO Drošības padomes sanāksmē par situāciju Ukrainā, kurā bija klāt Krievijas pārstāvis, Zelenskis arī pievienojās ASV izdarītajam spiedienam uz Irānu un Ziemeļkoreju par militāru atbalstu Krievijai. Zelenskis, kurš savā oficiālajā vizītē ASV plāno iepazīstināt ar Ukrainas "uzvaras plānu", apšaubīja patiesumu Krievijas prezidenta Vladimira Putina priekšlikumā iesaldēt kontroles līnijas Ukrainā. Viņš arī sacīja, ka jebkādām Krievijas pilna apjoma iebrukuma beigām jābalstās uz ANO Hartu, kura paredz dalībvalstu suverenitāti.

Turpinoties eskalācijai starp Izraēlu un Libānas šiītu bruņoto grupējumu "Hizbollāh", Lielbritānija aicinājusi savus pilsoņus atstāt Libānu. Taču, ņemot vērā situācijas pasliktināšanos, vairākas aviokompānijas jau apturējušas reisus uz šo valsti. Bet gadījumam, ja būtu vajadzīga ārkārtas evakuācija no Libānas, Lielbritānija jau nosūtījusi apmēram 700 karavīrus uz Kipru.

Turpinām ziņas

Vakar Jēkabpils invalīdu biedrībā bija īpaša diena, tās biedri pulcējās, lai veiktu holesterīna pārbaudi, uz biedrības telpām izbraukumā bija ieradušies Jēkabpils reģionālās slimnīcas vadības un laboratorijas pārstāvji. Pasākumā piedalījās arī Jēkabpils slimnīcas vadība. Šāda sadarbība norit projektā "Uzlādējam enerģijas baterijas". Holesterīna noteikšanai analīzes tika veiktas 41 senioram. Projekta norisei līdzi seko arī slimnīcas galvenā ārste Ilze Bikova. Viņa, iepazīstoties ar senioru analīžu rezultātiem, devusi katram savas rekomendācijas tālākai rīcībai, tiem, kuriem kopējais holesterīna rādītājs ir no 5 līdz 6 ieteikts vērsties pie ģimenes ārsta, tālākai ārstēšanai, savukārt tiem, kuriem ir kopējais holesterīns 6 un vairāk ieteikts konsultācijai apmeklēt kardiologu. Projektu finansiāli atbalsta Jēkabpils novada pašvaldība. Plašāk lasiet un foto skatieties portālā radio1.lv.

Sešās Aizkraukles novada vietās šobrīd notiek iedzīvotāju padomju vēlēšanas. Pietiekams kandidātu skaits Aizkraukles novada pašvaldības izsludinātajā termiņa pagarinājumā darbam iedzīvotāju padomēs tika saņemts Koknesē, Aiviekstes, Daudzeses, Seces, Staburaga un Vietalvas pagastā. Šonedēļ noslēdzās elektroniskā balsošana Aizkraukles novada pašvaldības mobilajā aplikācijā. Savukārt 30. septembrī no pulksten 18 līdz 20 notiks klātienes sapulces, kur par padomes kandidātiem varēs nobalsot papīra formātā.

Un vēl

Šīs nedēļas beigās Latvijā gaidāms straujāks temperatūras kritums, un septembra pēdējās divas dienas būs arī mēneša vēsākās dienas, prognozē sinoptiķi. Ceturtdien un piektdien daudzviet īslaicīgi līs, vietām - īpaši Kurzemē - iespējamas pērkona lietusgāzes. Vējš pūtīs no dienvidu puses un brīžiem kļūs brāzmains. Gaisa temperatūra naktīs nenoslīdēs zem +9..+16 grādiem, ceturtdien temperatūra pakāpsies līdz +17..+22 grādiem, piektdiena būs nedaudz vēsāka.

Daudzviet līs arī nedēļas nogalē, kad mērens dienvidrietumu vējš pāries rietumu vējā. Ieplūstot dzestrākam gaisam no Eiropas ziemeļrietumiem, svētdien temperatūra vairs nepārsniegs +12..+15 grādus un naktī uz pirmdienu tā vietām var noslīdēt nedaudz zem nulles. Sagaidāms, ka arī nākamnedēļ brīžiem līs, sniegs pagaidām netiek prognozēts. Gaisa temperatūra dažās dienās var pakāpties nedaudz virs +15 grādiem.

Atstājiet komentāru