2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 27.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 27.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz gadu iesaldē valsts finansējumu partijām; Konkurss uz Jēkabpils valsts ģimnāzijas direktora amatu noslēdzies bez rezultāta; un Pēc vējainās nedēļas nogales nākamnedēļ laiks kļūs būtiski vēsāks

Saeimas deputāti ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, uz gadu iesaldējot partijām piešķiramo valsts finansējumu. Par grozījumiem nobalsoja 88 Saeimas deputāti. Pieņemtie grozījumi paredz, ka politiskajām organizācijām 2025.gadā valsts budžeta finansējumu aprēķinās un piešķirs, ņemot vērā 2024.gada minimālo mēnešalgu.

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls paziņojis par rosināto sankciju pret likvidējamo "ABLV Bank" atcelšanu. "FinCEN" izdeva paziņojumu par plānotajām sankcijām 2018.gada februārī, paužot vērtējumu, ka "ABLV Bank" ir ārvalstu finanšu iestāde, kura rada primāru naudas atmazgāšanas risku. 2018.gadā "ABLV Bank" zaudēja savu bankas licenci, pārtrauca bankas darbību un sāka neatgriezenisku likvidāciju. Bez bankas licences un gandrīz pilnībā likvidēta, "ABLV Bank" vairs nevar veikt darbības, kas to padarīja par finanšu iestādi ar primāru naudas atmazgāšanas risku. "ABLV Bank" vairs nerada draudus ASV finanšu sistēmai, tā lēmumu skaidro ASV vēstniecība.

Speciālos avio līgumreisus valsts amatpersonas varēs izmantot gan ārkārtas situācijās vai izņēmuma stāvoklī, gan gadījumos, kad regulārie komercreisi ir jāgaida ilgāk par 12 stundām pirms vai pēc apmeklējamā pasākuma, paredz Valsts kancelejas izstrādātie grozījumi regulējumā par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi. Izmaiņas regulējumā, kas nosaka līgumreisu izmantošanu, Valsts kancelejai tika uzdots izstrādāt pēc ekspremjera Krišjāņa Kariņa lidojumu skandāla, kas atklāja, ka nelikumīga un neekonomiska rīcība, organizējot Kariņa speciālos lidojumus, Latvijas un Eiropas Savienības Padomes budžetiem kopumā radījusi ap 545 tūkstoši eiro nepamatotus izdevumus. 

Sešas Eiropas Savienības dalībvalstis vērsušās pie Eiropas Komisijas ar aicinājumu darīt vairāk, lai apturētu nekvalitatīvu preču plūsmu no Ķīnas uz Eiropu. Kopīgo aicinājumu ir parakstījušas Vācija, Francija, Nīderlande, Austrija, Dānija un Polija. Ķīnā ražotās preces lielā skaitā nonāk Eiropā, jo eiropieši aktīvi iepērkas tādās tiešsaistes platformās kā "Shein" un "Temu". ES valstis raizējas, ka liela daļa no šajā platformās tirgotajām precēm neatbilst ES drošības un kvalitātes standartiem. Problēma kļūst arvien lielāka, jo pircēji, vēloties ietaupīt un veicot pasūtījumus internetā, no Ķīnas nereti saņem nekvalitatīvas un pat bīstamas preces. Tas attiecas, piemēram, uz elektroniku un bērnu rotaļlietām. Arī Eiropas ražotāji sūdzas par negodīgu konkurenci.

Itālija un Vācija atbalsta Eiropas automobiļu rūpniekus, kuri aicina Eiropas Savienību mīkstināt CO2 izmešu standartus automašīnām un pārskatīt mērķi līdz 2035. gadam izbeigt jaunu benzīna un dīzeļa automašīnu tirdzniecību.  Eiropas autonozare šobrīd saskaras ar lielām grūtībām, cīnoties ar lēno un dārgo pāreju uz elektroautomašīnām, kā arī Ķīnas lēto elektroauto ieplūšanu tirgū. Valstis norāda, ka ES ir divas izvēles. Pirmā no tām – saglabāt mērķi un radīt apstākļus, kas ļautu automobiļu rūpniecībai to sasniegt. Otrs variants, -  vienkārši atlikt Briseles noteikto mērķu sasniegšanu.

Turpinām ziņas

Konkurss uz Jēkabpils valsts ģimnāzijas amatu noslēdzies bez rezultāta. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks informēja, ka konkursā bija pieteikušies pieci pretendenti. Viens ticis atsijāts uzreiz, jo bija neatbilstoša izglītība. Ar pārējiem notikušas pārrunas. Izvērtējot pretendentus vienu no tiem konkursa komisija virzīja ģimnāzijas direktora amatam. Taču pretendents pēc dažām dienām esot pārdomājis un no amata atteicies. Alfons Žuks piebilda, ka konkursa komisija lēmusi amatu nepiedāvāt kādam citam no trim atlikušajiem pretendentiem, bet gan izsludināt jaunu konkursu uz Jēkabpils valsts ģimnāzijas direktora amatu.  Pretendenti, kas bija pieteikušies konkursa pirmajā kārtā bijuši gan no Jēkabpils, gan Rīgas. Izsludinātajā atkārtotajā konkursā pretendentiem ir jāpiesakās līdz 15. oktobrim. Piedāvātā mēnešalga ir, sākot no tūkstoš 780 eiro.

Jau ziņots, ka 21. augustā darba tiesiskās attiecības skolā izbeidza ilggadējais Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktors Valerjans Vizulis, kurš devies pelnītā atpūtā. No mācību iestādes viņš atvadījās, skolas priekšā iestādot latviskā spēka simbolu – ozolu un savam pēctecim novēlot izturību.

Šodien Pļaviņu hidroelektrostacijas ūdenskrātuvē sāksies pakāpeniska ūdens līmeņa atjaunošana, noslēdzoties hidrotehnisko būvju atjaunošanas remontdarbiem ūdenslīmeņa mainīgajā zonā. Jau svētdien, 29.septembrī ūdenskrātuvē būs sasniegts normāls ikdienas ekspluatācijas ūdenslīmenis - 69,45 metru (m) atzīme Latvijas normālā augstuma sistēmā (LAS). Ūdenskrātuves piepildīšanas temps būs atkarīgs no ūdens pieteces upē un pieprasījuma elektroenerģijas tirgū.

Un vēl

Pēc vējainās nedēļas nogales nākamnedēļ laiks kļūs būtiski vēsāks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Pēc ilgstošā siltuma, septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs būtiski vēsāks. Šī brīža prognozes liecina, ka nākamā nedēļa iesāksies ar lielākoties sausu un saulainu laiku, tikai vietām būs novērojams lietus. Naktis kļūs dzestras, gaiss daudzviet atdzisīs līdz +2, +7 grādiem, iespējams, ka būs arī pirmā šī rudens salna. Arī dienās gaiss paliks vēsāks, daudzviet termometra stabiņš nepārsniegs +15 grādu atzīmi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Par partiju nelikumīgu finansēšanu pastiprināta kriminālatbildība, Kāpēc Jēkabpils slimnīcā noteikti ierobežojumi pacientu apmeklējumiem; un Nākamnedēļ Jēkabpilī un Brodos hlorēs ūdenssistēmu.


Par partiju nelikumīgu finansēšanu pastiprināta kriminālatbildība, paredz Saeimā  galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Krimināllikumā. Izmaiņas likumā pieņemtas, lai novērstu politisko partiju nelikumīgu finansēšanu, kas izkropļo godīgas konkurences principus starp politiskajām partijām. Kā likumprojekta anotācijā atzīmēja tā autori, gadījumos, kad politiskās partijas iesaistītas nelikumīga finansējuma saņemšanā, tas mazina sabiedrības uzticēšanos politiskajai sistēmai kopumā. Turpmāk kriminālatbildība iestāsies, ja politiskā partija vai politisko partiju apvienība būs nelikumīgi finansēta ievērojamā apmērā, proti, ne mazāk kā desmit minimālo mēnešalgu kopsummā - šobrīd – 7000 eiro. Līdz šim kriminālatbildību paredzēja no liela apmēra – 50 minimālo mēnešalgu kopsummas – 35 tūkstoši eiro.

Tieslietu ministrija izskatīšanai Ministru kabinetā iesniegusi lēmuma projektu par virsprokurora Jura Jurisa virzīšanu par Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātu. Juriss ir piekritis kandidēt Satversmes tiesas tiesneša amatam. Par kandidāta virzīšanu apstiprināšanai Saeimā Ministru kabinets varētu lemt 1. oktobra sēdē.

Pašvaldību budžeti nākamgad pieaugs par 220-230 miljoniem eiro, salīdzinot ar šo gadu, intervijā Latvijas Radio sacīja viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa, komentējot valdībā atbalstīto vienošanos par nākamā gada valsts budžeta prioritātēm. Viņa arī uzsvēra, ka valsts garantēs pašvaldībām ieņēmumus, kas nākamgad ir plānoti no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Jautāta, kā pašvaldības jūtas šajā finanšu gadā un vai tās spēj pildīt savas pamatfunkcijas, ministre atbildēja, ka šī gada laikā pašvaldības kopumā ir saņēmušas ap 100 miljoniem eiro uz iedzīvotāju ienākumu nodokļa pārpildes rēķina, kas ir ļāvis tām justies stabilāk, un kopumā visas pašvaldības šobrīd spēj pildīt savas pamatfunkcijas.

Kopš 2001. gada 26. septembra Eiropas Savienības dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu diena – tā ir diena, kad īpaša uzmanība pievērsta valodu daudzveidībai un apguvei. Šogad atzīmējam dubultus svētkus, jo svinam ne vien valodu un kultūru daudzveidību, bet atzīmējam arī 20 gadus, kopš Latvija pievienojusies Eiropas Savienībai un latviešu valoda kļuvusi par vienu no ES oficiālajām valodām. Helsinkos, Somijā, Eiropas Valodu dienā atvēršanas svētkus svin latviešu dzejnieču darbu antoloģija "Četras sievietes uz virves". Eiropas Valodu dienu svinēs arī Latvijā. Sestdien, 28. septembrī, visas dienas garumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies Eiropas Valodu festivāls. Šādā mērogā Eiropas Valodu dienu pie mums atzīmēs pirmo reizi.

ASV prezidents Džo Baidens vakar pirms tikšanās Baltajā namā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski paziņoja par jaunu palīdzību Ukrainai, tajā skaitā piešķirot tai tālas darbības rādiusa munīciju. Ukraina pirmo reizi no ASV saņems vidējas darbības rādiusa munīciju "Joint Standoff Weapon", kas ļaus drošākā distancē uzbrukt Krievijas mērķiem. Palīdzība ietver arī papildu  pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" un raķetes. Plānots arī paplašināt F-16 iznīcinātāju apmācības ukraiņu pilotiem. Lai gan Kijiva saņems vairāk tālas darbības ieroču, Baidena paziņojumā nav minēts, ka amerikāņi dotu atļauju šos ieročus izmantot triecieniem Krievijā, par spīti tam, ka Ukraina uz to ilgstoši cenšas partnerus pierunāt.

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā noteikti ierobežojumi pacientu apmeklēšanai. Kāpēc pieņemts šāds lēmums lūdzām skaidrot slimnīcas galveno ārsti Ilzi Bikovu.

AUDIO

Jau ziņots, ka ņemot vērā strauji pieaugošo augšējo elpošanas ceļu infekcijas izplatības risku ir ierobežota pacientu apmeklēšana Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Atļauts apmeklēt pacientus, saskaņojot ar nodaļas vadītāju vai ārstējošo ārstu. Apmeklējums pieļaujams, ja pacienta tuviniekam nav saslimšanas simptomu. Noteikts, ka apmeklējuma laikā jālieto sejas aizsargmaskas. Pacientus slimnīcā tuvinieki drīkst apmeklēt no pulksten trijiem dienā. 

Un vēl

SIA "Jēkabpils ūdens" informē, ka nākamnedēļ no 30.septembra līdz 4.oktobrim tiks veikta ūdensapgādes sistēmas hlorēšana Jēkabpilī un Ābeļu pagastā. Uzņēmums aicina visus Jēkabpils un Ābeļu pagasta Brodu ciema patērētājus ūdens dezinfekcijas periodā uzturā lietot tikai vārītu ūdeni. Šādi pasākumi, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem "Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība", notiek regulāri. Tālrunis uzziņām: 29992138.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts budžetā vēl 650 miljonu eiro pārpalikums, taču līdz gada beigām prognozē deficītu; Latvijā norisināsies Eiropas Zinātnieku nakts; un Svētdien Jēkabpilī Krustpils saliņā notiks Miķeļdienas gadatirgus.


Valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šogad astoņos mēnešos bija 11,867 miljardi eiro, bet izdevumi - 11,216 miljardi eiro, tādējādi veidojot 650,1 miljona eiro pārpalikumu salīdzinājumā ar 68,8 miljonu eiro pārpalikumu pērn astoņos mēnešos. Kopbudžeta ieņēmumi šī gada astoņos mēnešos pieauga par 1,5 miljardiem eiro jeb 14,1% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu. Arī kopbudžeta izdevumi šī gada astoņos mēnešos bija par 883,6 miljoniem eiro jeb 8,6% lielāki salīdzinājumā ar atbilstošo periodu gadu iepriekš. Finanšu ministrija norāda, ka pārpalikums vērojams visos budžeta līmeņos, taču sagaidāms, ka tradicionāli gada pēdējos mēnešos, izdevumiem pieaugot straujāk gan valsts budžetā, gan pašvaldību budžetā, kopbudžetā veidosies deficīts.

Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokritušā Krievijas "Shahed" tipa drona vadības bloks bija iznīcināts, izriet no Valsts robežsardzes priekšnieka Gunta Pujāta sacītā intervijā Latvijas Televīzijai. Atgādināts par šo gadījumu un vaicāts, vai Valsts robežsardzes rīcībā esošās iekārtas spētu stāties pretī "Shahed" tipa dronam, Pujāts skaidroja, ka konkrētajā gadījumā vadības bloks bijis iznīcināts. Tātad nebija iespējas iedarboties uz drona vadības bloku un pārņemt tā kontroli. Tikmēr Valsts robežsardzes iekārtas ir iegādātas ar mērķi notvert operatorus un pārņemt dronus savā kontrolē, kas ir iespējams tikai, ja vadības bloks ir darba kārtībā.

Pēc centralizēto eksāmenu rezultātu pārskatīšanas vērtējums mainīts 61 skolēnam, kurš sākotnēji bija izkritis kādā no eksāmeniem, liecina Valsts izglītības satura centra apkopotā informācija. 438 gadījumos lūgts pārskatīt vērtējumu 9.klases centralizēto eksāmenu darbos. Tas ir par 48 iesniegumiem mazāk nekā gadu iepriekš. Eksāmenu vērtējums mainīts 188 jeb 42% no kopējā apelāciju skaita. Vidusskolas posmā šogad iesniegtas tūkstoš 618 apelācijas jeb 2,7% no kopējā eksāmenu darbu skaita. Vērtējums mainīts 610 gadījumos. Pēc rezultātu pārskatīšanas sertifikāti papildus izsniegti 43 skolēniem, kuri izkrita kādā no eksāmeniem.

Lietuvas valdība atbalstījusi Enerģētikas ministrijas rosinātos grozījumus Elektrības likumā, kas liegs Ķīnas un citu nacionālajai drošībai nevēlamu valstu kompānijām piekļuvi Lietuvas nozīmīgajiem energoprojektiem. Likums liegs šādām kompānijām piekļūt saules un vēja parku, kā arī akumulatoru ar vairāk nekā 100 kilovatu jaudu kontroles sistēmām un to attālinātai kontrolei. Grozījumu mērķis ir samazināt riskus un apdraudējumu sistēmas uzticamai darbībai un stabilitātei, kā arī izvairīties no situācijas, kad naidīgām valstīm būtu iespēja attālināti traucēt vai pilnībā apturēt elektrības piegādes stabilitāti.

Viesuļvētra "Helēne", kas, tuvojoties ASV Floridas štatam, pārtapusi par 4. kategorijas orkānu ar vēja ātrumu līdz 60 metriem sekundē, ceturtdien vakarā sasniegusi štata piekrasti. Varasiestādes brīdinājušas iedzīvotājus par katastrofālām sekām.  Viesuļvētra var izraisīt negaidītus plūdus ne tikai Floridas piekrastē, un brīdinājumi izplatīti arī Džordžijas ziemeļos un Ziemeļkarolīnas rietumos. Floridas, Džordžijas, Alabamas, Ziemeļkarolīnas, Dienvidkarolīnas un Virdžīnijas štatu gubernatori izsludinājuši ārkārtējo stāvokli. 

Turpinām ziņas

Latvijā šodien norisināsies Eiropas Zinātnieku nakts. Pasākuma vadmotīvs šogad "Satiec savu zinātnieku!" uzsver zinātnieku kā gidu lomu, lai palīdzētu atklāt zinātnes pasauli un iedvesmot nākotnes karjerai šajā jomā, skaidroja pasākuma rīkotāji. Apmeklētāji varēs satikt pētniekus un iepazīt viņu ikdienas darbu, izzinot dažādas zinātnes nozares. Pasākuma laikā varēs apmeklēt 35 zinātniskās institūcijas, universitātes, inovāciju un pētniecības centrus. Interesenti varēs piedalīties tādās aktivitātēs kā eksperimenti, meistarklases, ekskursijas uz laboratorijām, zinātnes šovi, viktorīnas un citos. Bezmaksas pasākumi notiks dažādās Latvijas pilsētās. Visu Eiropas Zinātnieku naktī iesaistīto zinātnisko institūciju profili, kā arī interaktīvā karte pieejami vienuviet Izglītības un Zinātnes ministrijas veidotajā zinātnes komunikācijas platformā "researchLatvia".

Šodien pulksten četros pēcpusdienā Rotko muzejā Daugavpilī notiks Starptautiskā glezniecības simpozija "Mark Rothko 2024" noslēguma izstādes atklāšana un tikšanās ar māksliniekiem. Šogad simpozijā un izstādē piedalās deviņi mākslinieki no ASV, Polijas, Vācijas, Indijas, Maķedonijas, Lietuvas un Latvijas. Katrs ir bagātinājis simpoziju ar savu devumu, uzstājoties mākslinieku prezentācijās un sev raksturīgajā unikālajā rokrakstā jaunradot mākslas darbus par sev aktuālo un simpozijā piedzīvoto. Izstādē skatāmie darbi turpmāk papildinās Rotko muzeja krājuma glezniecības kolekciju. Ieeja izstādes atklāšanā ir bez maksas.

Un vēl

Miķeļi latviešiem ir rudens saulgrieži, kad saule pagriežas uz ziemas pusi, tāpēc diena un nakts ir vienā garumā un iestājas astronomiskais rudens. Miķeļdienu svin 29.septembrī. Jēkabpilī šajā dienā Krustpils saliņā norisināsies tradicionālais Miķeļdienas gadatirgus. Jau no pulksten 9 rītā apmeklētāju acis priecēs tuvākos un tālākos laukos un mežos auguši dārza un meža labumi, ziedu un augu stādi, kā arī pīti grozi, kur visus tirgū iegādātos labumus ielikt. Saimnieces andelēs pašu gatavotus sierus, pīrāgus un maizi. Savukārt amatnieku teltīs būs iespējams atrast gan mūsdienīgus, gan etnogrāfiskus linu izstrādājumus, keramiku, rotas, koka karotes un daudz ko citu. Miķeļdienas gadatirgus gaisotni kā allaž kuplinās arī skatuves programma ar dziesmām un dejām. Neizpaliks arī resnākā ķirbja konkurss.

Atstājiet komentāru