2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 1.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 1.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamgad tiks meklētas iespējas mazināt valsts pārvaldes tēriņus par 5%; Augšdaugavas novadā aiztur automašīnu dedzinātāju; un No šodienas sākas dzinējmedības.


Nākamgad tiks meklētas iespējas mazināt valsts pārvaldes tēriņus par 5%, vakar Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa, atbildot uz Latvijas Darba devēju konfederācijas izteikto aicinājumu. Tāpat Siliņa sacīja, ka atbilstoši LDDK aicinājumam nākamgad tiks strādāts pie tā, lai vairākām ministrijām īstenotu tēriņu samazināšanas pasākumus, tajā skaitā īstenotu nulles budžeta pieeju. Premjere skaidroja, ka šāda vēlme bijusi jau šogad, bet tas izdevies tikai Klimata un enerģētikas ministrijai, kura ir jauna ministrija. Siliņa norādīja, ka tiks meklētas arī citas iespējas izdevumu samazināšanai. 

Finanšu ministrija ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu. Ar solidaritātes iemaksām plānots 2025.gada budžetā iegūt 96 miljonus eiro, 2026.gadā - 60,8 miljonus eiro, bet 2027.gadā - 66 miljonus eiro.

Finanšu ministrijas sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%. Tāpat likumprojekts paredz no 2027.gada palielināt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmes par 10%. Paredzēts noteikt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa samaksas termiņu - kalendārajam gadam sekojošā gada 31.janvāri.

Glābjoties no Izraēlas gaisa triecieniem, no Libānas uz Sīriju aizbēguši aptuveni 100 tūkstoši Libānas un Sīrijas pilsoņu, ziņo ANO augstais bēgļu komisārs Filipo Grandi. Jau ziņots, ka Izraēla  23.septembrī sāka plašu uzlidojumu kampaņu Libānai, uzbrūkot ar šiītu kaujinieku grupējumu "Hizbollah" saistītiem mērķiem. Kopš kampaņas sākuma triecienos nogalināti vairāk nekā 700 cilvēku.

Lielbritānijā slēgta pēdējā ogļu elektrostacija, tādējādi Lielbritānija kļūst par pirmo G7 valsti, kas atteikusies no fosilā kurināmā elektrības ražošanā. Elektrostacijas slēgšana Retklifas pie Soras ciemā Anglijas vidienē pēc gandrīz 60 gadu darbības ir simbolisks solis Lielbritānijas ceļā uz mērķi līdz 2030. gadam dekarbonizēt elektrības ražošanu, bet līdz 2050. gadam sasniegt ogļskābās gāzes neitralitāti. Elektrostacijas īpašnieks – Vācijas uzņēmums "Uniper" – paziņoja, ka oktobrī sāksies ekspluatācijas pārtraukšanas process, kas turpināsies divus gadus. 350 darbiniekiem tiks piedāvāta iespēja turpināt strādāt citos kompānijas uzņēmumos vai arī līdz 2026. gada beigām darba attiecības tiks izbeigtas.

Turpinām ziņas

Par mēneša vidū pastrādāto automašīnas dedzināšanu Augšdaugavas novadā aizturēti divi vīrieši. Noskaidrots, ka 17.septembrī ap pulksten 3.20 vīrietis ļaunprātīgi aizdedzināja 2007.gada izlaiduma automašīnu "BMW X5". Degšanas rezultātā vieglā automašīna pilnībā nodega. Izmeklēšanas rezultātā likumsargi noskaidroja gan personu, kura aizdedzināja automašīnu, gan nozieguma pasūtītāju. Abi ļaundari - 1973. un 1986.gadā dzimušie vīrieši - aizturēti.  Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Jēkabpilī pagājušajā nedēļā tika rīkoti vairāki reidi satiksmes uzraudzības kontrolei.  27. septembrī Daugavpils ielā reida laikā pārbaudīti 30 transportlīdzekļi un konstatēti 2 pārkāpumi, no kuriem abi par atļautā braukšanas ātruma neievērošanu. 28. septembrī Rīgas ielā tika veikts satiksmes uzraudzības reids ar rokas radaru, kura laikā konstatēti septiņi pārkāpumi par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.  29. septembrī Pormaļa ielā reida laikā pārbaudīti 25 transportlīdzekļi un konstatēti 3 pārkāpumi, no kuriem 2 par drošības jostu nelietošanu un viens par transportlīdzekļa vadīšanu bez tiesībām.

Un vēl

Šodien, 1. oktobrī sākas kārtējā dzinējmedību sezona, taču Valsts meža dienests aicina medniekus izvērtēt nepieciešamību doties dzinējmedībās jau pašā sezonas sākumā, kamēr pamežs ir lapotā stāvoklī un mežā sastopams liels ogotāju, sēņotāju un atpūtnieku skaits. Tāpat dienests aicina medniekus atkārtot medību drošības prasības un atgādina, ka arī dzinējmedībās nomedītos dzīvniekus nepieciešams reģistrēt mobilajā lietotnē “Mednis”.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausietes: PVN likmi svaigiem dārzeņiem līdz 12% varētu samazināt uz nenoteiktu laiku, Jēkabpilī sākusies apkures sezona; un Aicina s ziedot hokejista Skrastiņa piemineklim "Dzelzs vīrs".

Šodien ir Starptautiskā senioru diena. Tai par godu vakar Saeimā pirmo reizi notika Senioru diena. 100 aktīvākie Latvijas Pensionāru federācijas biedri no visiem Latvijas novadiem parlamentā sprieda par senioriem svarīgiem jautājumiem. Pasākuma laikā seniori izveidojas savas rezolūcijas, kas tika nodotas Saeimas priekšsēdētājai. Garās rindas pie ārstiem un dzīves dārdzība pensionārus satrauc visvairāk. Tieši to seniori visvairāk uzsvēra gan sarunās ar ministriem un valdības vadītāju, gan vēlāk, strādājot pie konkrētu priekšlikumu iesniegšanas Saeimas komisijās.

Piemēram, Marija Briška, Preiļu novada Pensionāru biedrības valdes priekšsēdētāja, norādīja, ka piedalījās Sociālajā komisijā, jo vairāk interesē pensiju jautājums. Savukārt Jānis Siliņš no Varakļāniem uzsvēra, ka problēma senioriem ir veselība un ar to saistītā dzīves dārdzība. Tāpat arī pārāk dārga ir pensionāram uzturēšanās aprūpes mājās, veselības jautājumus risināt. Svarīgi arī panākt, lai būtu kompensējamās zāles lētākas. Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa pēc tikšanās ar senioriem norādīja, ka Latvijā 40% pensionāru joprojām ir pakļauti nabadzības riskam. Viņa solīja, ka Senioru dienas rezolūciju Saeimas komisijas izmantos savā darbā.

Koalīcija vienojusies uz nenoteiktu laiku saglabāt samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa likmi svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Samazinot PVN likmi, ir ideja iedzīvotājiem ļaut iegādāties vairāk veselīgu produktu. Savukārt finansiāli samazinājumu kompensēs akcīzes likmes paaugstināšana cukurotajiem dzērieni, kas savukārt nav vēlami veselībai.

Atbilstoši ar difteriju mirušās bērna mātes iesniegumam Valsts policija sākusi kriminālprocesu, kurā pārbaudīs, vai Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas ārstu darbībās nav saskatāma nolaidība un bezdarbība. Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA apstiprināja, ka ir saņemts iesniegums no sievietes, kuras bērns mira slimnīcā, ar lūgumu pārbaudīt, vai ārsti ir atbilstoši ārstējuši bērnu, un vai ārstu darbībās nav saskatāma nolaidība un bezdarbība. Kā ierasts, saņemot šāda veida iesniegumus, lai noskaidrotu notikušā apstākļus, jāveic izmeklēšana. Sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību".

Jau vēstīts, ka pēc saslimšanas ar difteriju 16.septembrī mira četrus gadus vecs zēns, kurš nebija vakcinēts pret difteriju. Vēlāk policija citā kriminālprocesā aizturēja zēna vecākus par divu citu viņu bērnu, kas arī nebija vakcinēti un bija saslimuši ar difteriju, izņemšanu no slimnīcas, savukārt bērni tika nogādāti atpakaļ slimnīcā. Abi vecāki šajā kriminālprocesā ir aizdomās turētie.

Lietuvas valdība lūgusi Starptautiskajai Krimināltiesai sākt izmeklēšanu par Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma pastrādātajiem noziegumiem pret cilvēci. Lietuvas iesniegumā tiesai teikts, ka Lukašenko režīms ir iesaistīts "deportācijās, vajāšanās un citā necilvēcīgā rīcībā" pret Baltkrievijas civiliedzīvotājiem. Iesniegumā uzsvērts, ka Baltkrievijas režīma nolūks ir jebkādā veidā atbrīvoties no visiem kritiķiem, lai nostiprinātu režīma varu. Lietuvā pašlaik pastāvīgi dzīvo vairāk nekā 60 tūkstoši Baltkrievijas pilsoņu. Viļņā dzīvojošā Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska atbalsta Lietuvas lūgumu Starptautiskajai Krimināltiesai.

Izraēlas specvienības veic reidus Libānas dienvidos, vācot izlūkdatus un tādējādi gatavojoties iespējamam sauszemes iebrukumam valstī, kas varētu notikt jau šonedēļ. Par to ziņo medijs "The Wall Street Journal", atsaucoties uz informētiem avotiem. Izraēla jau esot informējusi ASV par gaidāmo sauszemes operāciju Libānā, atsaucoties uz ASV amatpersonām, ziņo telekanāls CBS. Tikmēr ASV prezidents Džo Baidens atkārtoti aicinājis izsludināt pamieru.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā, ka naktīs ārgaisa temperatūra pazeminās, SIA JK Namu pārvalde šodien, 1.oktobrī pakāpeniski sāk pieslēgt apkuri savā apsaimniekošanā esošajām daudzdzīvokļu mājām. Uzņēmumā norāda, ka siltummezgli tiks noregulēti tā, lai siltumenerģijas padeve automātiski atslēgtos, kad āra gaisa temperatūra ir +15 grādi. Sākoties apkures sezonai, iespējamas situācijas, kad dzīvoklī nesilst kāds radiators, kā arī jūtama krasa temperatūras atšķirība starp kaimiņu dzīvokļiem. Šādos gadījumos nepieciešams veikt atgaisošanu. Ja rodas jautājumi par siltumenerģijas pieslēgšanu un apkures sistēmas atgaisošanu, aicina vērsties Namu pārvaldes avārijas dienestā (dispečerā), zvanot pa tālruni -  29406016! 

Jau ziņots, ka SIA “Jēkabpils siltums” divus mēnešus pēc kārtas paaugstinās tarifus. No šodienas, 1.oktobra līdzšinējā tarifa 58,56 eiro par megavatstundu vietā, stājas spēkā tarifs - 73,48 eiro par megavatstundu, kas ir par 25,43% lielāks nekā patlaban. Savukārt no 1. novembra plānots tarifu palielināt, salīdzinot ar to, kas stājas spēkā no šodienas,  vēl par 9,98% – līdz 80,92 eiro par megavatstundu. Līdz ar to novembrī tarifs, salīdzinot ar līdzšinējo, kopumā paaugstināsies par 38,24%. 
Arī Aizkrauklē no 1.novembra augs SIA "Aizkraukles siltums" tarifi, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Pašlaik uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas gala tarifs ir 65,55 eiro par megavatstundu, bet no novembra tas būs 67,94 eiro par megavatstundu. Tas nozīmē, ka pieaugums ir 3,65%. Uzņēmumā tarifa pieaugumu skaidro ar dabasgāzes cenas palielināšanos.

Un vēl

Nodibinājums "Kārļa Skrastiņa fonds" aicina iedzīvotājus ziedot hokejista Skrastiņa piemineklim "Dzelzs vīrs" Rīgā. Pieminekli plānots uzstādīt Grostonas un Mālpils ielu krustojumā pie Olimpiskā centra, blakus "Arēnai Rīga". Pieminekļa novietošanu šajā vietā atbalstījusi Rīgas pieminekļu padome. Starptautiskajā tēlnieku konkursā par uzvarētāju atzīts Aigara Bikšes un Ilzes Liepiņas piedāvājums "Dzelzs vīrs". Pieminekļa izveidei nepieciešami 300 tūstoši eiro. Pašlaik no tiem savākti aptuveni 104 tūkstoši eiro. Esot panākta mutiska vienošanās par finansējumu arī no NHL komandām, kurās Skrastiņš spēlēja, - Dallasas "Stars", Nešvilas "Predators", Kolorādo "Avalanche" un Floridas "Panthers". Projekta finansiālajam nodrošinājumam atvērts ziedojumu konts un informatīvā mājas lapa – karlaskrastinafonds.lv, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs varētu piedalīties pieminekļa tapšanā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Neatliekamās medicīniskās palīdzības maksas izsaukums paliks dārgāks; Būs jauni siltumapgādes tarifi Aknīstē un vairākos Jēkabpils novada pagastos; un SIA “Jēkabpils ūdens” atzīmē 25 gadu jubileju.


Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta maksas izsaukums un citi maksas pakalpojumi no šodienas paliks dārgāki. Dienests vērš uzmanību, ka aktualizētais cenrādis neattiecas uz dienesta pamatfunkciju, kas ir neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana iedzīvotājiem veselībai un dzīvībai kritiskās situācijās. Izmaiņas galvenokārt skars juridiskas personas - maksas pakalpojuma saņēmējus. Tāpat arī izsaukums pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, neatliekamās palīdzības sniegšanai sadārdzināsies par 7,25 eiro jeb līdz 198,93 eiro. Arī pacienta transportēšana uz nākamo tuvāko stacionāru pēc viņa paša pieprasījuma, ja tam nav medicīnisku kontrindikāciju, maksās 92,67 eiro, kas ir par 5,39 eiro vairāk nekā līdz šim. 

 Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča piedāvātos grozījumus Izglītības likumā, kas ļautu skolu direktoriem drošības apsvērumu dēļ pārmeklēt skolēnu mantas un ierobežot pārvietošanos. Plānots, ka šī likuma norma stāsies spēkā 2025.gada 1.februārī.

Šodien notiks pensiju indeksācija, piemērojot koeficientu, kas atkarīgs no darba apdrošināšanas stāža, bet pilnā apmērā tiks indeksētas pensijas un atlīdzības vai to daļa, kas nepārsniedz 683 eiro. Līdz ar to pensijas un atlīdzības, kas nav lielākas par 683 eiro, tiks indeksētas pilnā apmērā. Faktiskais pensijas vai atlīdzības palielinājums būs atkarīgs gan no pensijas un atlīdzības apmēra, gan piemērojamā indeksa. Jo lielāks apdrošināšanas stāžs, jo lielāks indekss tiks piemērots un lielāku vecuma pensijas pieaugumu cilvēks var sagaidīt. 

Bijušais Nīderlandes premjerministrs Marks Rite ar oktobri kļūst par NATO ģenerālsekretāru, šajā amatā nomainot Jensu Stoltenbergu. Rite, pārstāvot liberāli konservatīvo Tautas partija brīvībai un demokrātijai, vadīja Nīderlandes valdību gandrīz 14 gadus, ilgāk nekā jebkurš cits pirms viņa, un tiek uzskatīts par ļoti pieredzējušu politiķi, jo īpaši ārlietu jautājumos. Jūlijā viņš atkāpās no Nīderlandes premjerministra amata, lai stātos pie NATO vadības stūres.

Drošības darbinieku streika dēļ šodien būs ievērojami traucēts divu galveno Beļģijas lidostu darbs. Vienlaikus Briseles centrā notiks strādājošo demonstrācija, kurā plāno piedalīties arī lidostu darbinieki. Streiks sarīkots Beļģijas lielākajā lidostā – Zaventemas lidostā netālu no galvaspilsētas, kurā atcelti visi 249 izejošie avioreisi un tiks pieņemti tikai 98 no 243 plānotajiem  ienākošajiem lidojumiem. Arī Briseles Šarlruā lidostā atcelti apmēram 100 izejošie reisi, bet ienākošie reisi notiks saskaņā ar grafiku. Savukārt kravu pārvadājumus akcijas būtiski neietekmēs.  

Turpinām ziņas

Šodien stājas spēkā jauni siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi Aknīstē un vairākos Jēkabpils novada pagastos. Noteikts, ka katlu mājā Aknīstē saražotā siltuma tarifs būs 79,16 eiro par megavatstundu, Ancenē tas būs 86,47 eiro, bet Zasā - 79,29 eiro par megavatstundu. Katlu mājās tiek izmantoti dažādi energoresursi. SIA "Vīgants" Salas katlu mājā saražotā siltuma tarifs būs 87,26 eiro par megavatstundu, Biržos tarifs sasniegs 74,97 eiro, bet "Līkumos" - 84,16 eiro. Arī šajās katlu mājās tiek izmantoti dažādi kurināmā veidi. Dignājas un Dunavas pagastos komunālo pakalpojumu sniegšanu nodrošina pagasta pārvalde, izmantojot malku. Dignājas pagastā tarifs būs 76,24 eiro, bet Dunavas pagastā - 76,47 eiro par megavatstundu.

No šodienas siltumapgādi Bormaņos Kokneses pamatskolai-attīstības centram un daudzdzīvokļu mājai "Liepas" nodrošinās SIA "Kokneses komunālie pakalpojumi". Līdz šim siltumenerģiju "Liepām" ražoja Kokneses pamatskola-attīstības centrs, kas vienlaikus piegādāja siltumenerģiju arī skolai un internātam savā teritorijā. Aizkraukles novada dome 18.jūlijā nolēma nodot Kokneses pamatskolas-attīstības centra teritorijā esošo katlumāju bezatlīdzības lietošanā SIA "Kokneses komunālie pakalpojumi".  Iedzīvotājiem tarifs nemainīsies un līgums nebūs jāpārslēdz.

Un vēl

Šodien, 1. oktobrī SIA ”Jēkabpils ūdens” svin dibināšanas 45. gadadienu. Savu darbību jaunizveidotais uzņēmums uzsāka  ar visai kritiskā stāvoklī tam nodotiem ūdensvada - 31 kilometru un kanalizācijas- 10 kilometru tīkliem, bez atbilstošas tehniskās bāzes, metālapstrādes iekārtām un telpām. Tīkli tika nodoti bez tehniskās dokumentācijas. Darbības pirmajā gadā uzņēmums novērsa aptuveni 950 ūdensvada avārijas, paplašināja ūdensvada tīklus par 4,2 km un kanalizācijas tīklus par 25,3 km. Abonentu skaits – 83 uzņēmumi un iestādes. Jaunizveidotā uzņēmuma nosaukums bija Jēkabpils rajona Ūdensvada – kanalizācijas saimniecības pārvalde. Tā izveidošanas mērķis – ūdensapgādes uzlabošana Jēkabpils rajonā, tai skaitā, Viesītē un Aknīstē. Pēdējās izmaiņas uzņēmumā notikušas 2003. gadā -  uzņēmums tiek reorganizēts un   ierakstīts Komercreģistrā kā SIA “Jēkabpils ūdens”. Plašāk lasiet radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Budžeta ieņēmumu audzēšanai plāno celt akcīzes nodokli degvielai, dzērieniem un smēķiem; Parakstīs nodomu protoklu par īres dzīvokļu būvniecību Jēkabpilī; un Cik liels ir Latvijas vidusslānis?


Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada. Plānoto izmaiņu ietekmē 2025.gadā valsts budžetā paredzēts iekasēt 42,87 miljonus eiro. Akcīzes nodokļa likmju izmaiņu rezultātā viena litra dīzeļdegvielas 2025. un 2026.gadā nodokļu dēļ cena pieaugs par 3,2 centiem ik gadu, bet svinu nesaturošam benzīnam -  par 2,7 centiem ik gadu. Savukārt viena litra autogāzes cena 2025. un 2026.gadā nodokļu dēļ varētu pieaugt par 1,9 centiem ik gadu. Tāpat no 2025.gada paredzēts paaugstināt akcīzes nodokļa likmi bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu līdz astoņiem gramiem uz 100 mililitriem no 7,4 eiro par 100 litriem līdz 11 eiro par 100 litriem. Tādējādi nodokļu daļa vienam litram dzēriena pieaugtu par četriem centime.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien izskatīšanai trešajā jeb galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas aizliegs izmantot mobilos tālruņus skolās 1.- 6.klašu skolēniem, ja vien tie nebūs nepieciešami mācību programmas apgūšanai. Deputāti vienojās, ka šī norma varētu stāsies spēkā 2025.gada 1.februārī. Izglītības iestādēm tiks paredzēta atbildība obligāti līdz 2025.gada 31.maijam noteikt nosacījumus un kārtību, kādā izmanto tehniskos līdzekļus mācību un audzināšanas procesā un saziņā. Aizliegums varētu attiekties arī uz pirmsskolas audzēkņiem.

Šodien darbu sāk Latvijas Digitālās veselības centrs, īstenojot e-veselības sistēmas pārziņa funkcijas. Centra uzdevums būs pārvaldīt veselības nozares digitalizāciju, radīt un uzturēt digitālās veselības pakalpojumus, kā arī nodrošināt veselības aprūpes informācijas un komunikācijas tehnoloģiju infrastruktūras darbu. Pakāpeniski līdz 2027.gadam plānots reorganizēt arī pārējo Veselības ministrijas resora pārziņā esošo valsts informācijas sistēmu un datubāžu iestāžu tehnisko uzturēšanu. Vienlaikus Veselības ministrija ir izsludinājusi konkursu uz jaunā centra valdes locekļa amatu, solot 5 tūkstoši 500 eiro atlīdzību mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Ceļu satiksmē no šodienas līdz nākamā gada 1.maijam var piedalīties ar transportlīdzekļiem, kuriem ir riepas ar radzēm, paredz Ceļu satiksmes noteikumi. Ceļu satiksmes drošības direkcija gan atgādina, ka viens transportlīdzeklis vienlaikus nedrīkst būt aprīkots ar radžotām un neradžotām riepām. Jau ziņots, ka šoziem stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu. Jaunā prasība attiecas uz transportlīdzekļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas jeb vieglajiem transportlīdzekļiem.

Gada inflācija eirozonā septembrī samazinājusies līdz 1,8% salīdzinājumā ar 2,2% augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021. gada aprīļa, liecina šodien  publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums. Pēc šiem datiem, vislielākais kāpums salīdzinājumā ar 2023. gada devīto mēnesi bijis pakalpojumu cenām, kas palielinājušās par 4%. Pārtikas, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenas augustā salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn pieaugušas par 2,4%. Savukārt enerģijas cenas eirozonā šajā periodā samazinājušās par 6% pēc augustā fiksētā 3% krituma.

ASV austrumu daļas štatos sākušies spēcīgās vētras "Helēne" seku novēršanas darbi. Stihija kopumā prasījusi vismaz 100 cilvēku dzīvību, un liels kaitējums nodarīts infrastruktūrai un videi. Postažu ļoti precīzi parāda ar kokiem un dažādiem priekšmetiem piepildītais Lure ezers Ziemeļkarolīnā. Vietējās pašvaldības pārstāvis, komentējot izplatīto videomateriālu, uzsvēra, ka pagaidām pat nav skaidrs, kā sākt stihijas seku novēršanu. Tas būšot ilgs process, kurā jāiesaistās visām ieinteresētajām pusēm. Varas iestādes un brīvprātīgie arī turpina pārtikas, ūdens un citu pirmās nepieciešamības preču piegādi izpostītajiem rajoniem.  

Turpinām ziņas

Rīt Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks un Attīstības pārvaldes vadītāja Baiba Voltmane Rīgā, biroju kompleksā VERDE, piedalīsies Finanšu ministrijas virzītās dzīvokļu privātās un publiskās partnerības programmas “Īres mājokļi Latvijas speciālistiem” atklāšana un nodoma protokola parakstīšana ar pašvaldībām. Tiekoties ar vietējiem medijiem preses konferencē, domes priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Stars sacīja, ka Jēkabpilī plānots būvēt līdz 150 dzīvokļiem, tās būs vairākas daudzstāvu mājas. Tajās atradīsies gan viensitabas, gan divistabu, gan trīsistabu dzīvokļi, kur proporcija noteikta 60-70% div- un trīsistabu dzīvokļi un 30% vienistabu dzīvokļi. Kopumā pirmajā projekta posmā paredzēts izbūvēt ne mazāk kā 1000 pieejamas cenas īres dzīvokļu Latvijā līdz 2030. gadam. 

Ceturtdien, 3. oktobrī, pulksten 11. netālu no Jēkabpils, autoceļa Aizkraukle–Jēkabpils 42. kilometrā, pie pārbūvētā Pelītes upes tilta, svinīgi atklās jauno gājēju un velobraucēju infrastruktūru no Salas ciema līdz Jēkabpilij. Gājēju un velo infrastruktūras būvniecību sāka maija vidū, gar reģionālo autoceļu Aizkraukle–Jēkabpils izbūvēts asfaltēts, apgaismots  gājēju un velobraucēju ceļš 4 km garumā, kas savienots ar attiecīgo infrastruktūru Salas ciemā un Jēkabpilī. Ceļa trase šķērso 19. gadsimta sākumā celto tiltu pār Pelīte upi, kurš tagad ir pārbūvēts, saglabājot tilta vēsturiskās akmens velves. Būvdarbus veica SIA Ošukalns, līguma summa ir 1,5 miljoni eiro, projekts finansēts no valsts budžeta. 

Un vēl

Latvijā 40% iedzīvotāju sevi pieskaita tā dēvētajam vidusslānim, bet 42% uzskata sevi zem vidusslāņa, bet ne trūcīgiem, bet gandrīz 13% savu mājsaimniecību novērtē kā trūcīgu, liecina "Swedbank" Finanšu institūta veiktais pētījums. Par turīgiem jeb virs vidusslāņa sevi vērtē tikai neliela sabiedrības daļa jeb 1,3%. Biežāk vidusslānim sevi pieskaita respondenti, kas ir precējušies vai dzīvo kopā ar partneri, ir bērni, pelna vidējus vai vidēji augstus ienākumus un ir augstākā izglītība. Pēdējo gadu tendence liecina, ka tādu mājsaimniecību, kas sevi pieskaita vidusslānim vai turīgo slānim, kopš 2019.gada Latvijā pakāpeniski paliek mazāk, savukārt trūcīgajiem - vairāk. Salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm, Igaunijā iedzīvotāju vidū vērojams lielāks optimisms - tur vairums jeb 55% sabiedrības sevi saredz kā vidusslānim vai turīgiem piederīgu. Tikmēr Lietuvā šis īpatsvars ir vēl lielāks un sasniedz 58%.

Atstājiet komentāru