2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 2.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 2.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogu darba samaksas nodrošināšanai pašvaldībām piešķir 622,1 miljonu eiro; Paraksta nodomu protokolu par īres dzīvokļu būvniecību Jēkabpilī; un Oktobra beigās Rīgas cirkā notiks "Sansusī" "mūziķu kautiņš".

Pašvaldībām pedagogu darba samaksas nodrošināšanai līdz gada beigām piešķirs 622 miljoni 102 tūkstoši 510 eiro, kas ir vairāk nekā budžetā tika plānots. Finansējums sadalīts atbilstoši pašvaldību un privāto izglītības iestāžu ievadītajai un apstiprinātajai informācijai Valsts izglītības informācijas sistēmā par skolēnu skaitu uz 1.septembri. Aprēķinātais finansējums ir par 5,49 miljoniem eiro lielāks nekā šī gada budžetā apstiprināts, jo pieaudzis skolēnu skaits. Nepieciešamo papildu finansējumu nodrošinās no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kā arī, veicot atbilstošas finansējuma pārdales.

Valdība apstiprinājusi Kultūras ministrijas ciešā sadarbībā ar mediju nozares profesionāļiem izstrādātās Mediju politikas pamatnostādnes 2024. līdz 2027. gadam. Tajās uzsvars likts uz mediju neatkarības un drošības stiprināšanu, kā arī centieniem uzrunāt mazākumtautības latviešu valodā. Kultūras ministrijai uzdots izstrādāt konkrētu rīcības plānu. Stipra Latvijas mediju vide un informatīvā telpa ietver sabiedrisko mediju attīstības nodrošināšanu. Vienlaikus tikpat būtisks darbības virziens ir komerciālo mediju darbības vides uzlabošana, pilnveidojot mediju atbalsta mehānismus un palielinot latviešu valodas lietojumu gan komercmedijos, gan sabiedriskajā medijā.

No 2025. gada valsts uzturlīdzekļu apmērs bērniem līdz 7 gadu vecumam pieaugs līdz 125 eiro mēnesī, bet bērniem līdz 18 gadu vecumam, kā arī pilngadīgām personām no 18 līdz 21 gadam -– līdz 150 eiro. Uzturlīdzekļu garantiju fonds nodrošina uzturlīdzekļu izmaksu bērniem, ja viens no vecākiem vai abi vecāki tos nenodrošina. Likums paredz, ka no fonda izmaksājamais uzturlīdzekļu apmērs tiek pārskatīts reizi trijos gados, ievērojot valsts budžeta iespējas.

Beļģijā kritiku izsaukuši Romas pāvesta Franciska izteikumi, kuros viņš asi vērsās pret abortiem un ārstiem, kuri tos veic. Noslēdzot vizīti Beļģijā, pāvests paziņoja, ka "aborts ir slepkavība", bet mediķi, kuri tos veic, esot pielīdzināmi algotiem slepkavām. Pāvesta sacīto nosodījuši ne vien mediķi, bet arī atsevišķi katoļu garīdznieki, piemēram, Beļģijā pazīstamais priesteris un bijušais Lēvenas Katoļu universitātes vicerektors Gabriels Ranglē. Viņš intervijā norādījis, ka ikdienā strādā kopā ar mediķiem un zina, cik uzmanīgi šie cilvēki izturas pret savu pacientu ciešanām. Tāpēc uzskata, ka pavēsta komentāri ir nevietā, jo baznīcai dažkārt ir jāsaskaras ar šo ētisko situāciju sarežģītību un jāspēj parādīt atvērtību.

Krievijas diktators Vladimirs Putins pirmdien parakstīja dekrētu, kas paredz no šī gada oktobra līdz decembrim iesaukt armijā 133 tūkstoši Krievijas pilsoņus. Putins arī pavēlējis atvaļināt no karadienesta karavīrus, jūrniekus un seržantus, kuru iesaukšanas periods ir beidzies. Putina parakstītais dekrēts tika publicēts pirmdien un stājās spēkā publicēšanas dienā. Krievijas armija zaudē daudz karavīru karā Ukrainā, tāpēc armijas vadība mudina Putinu izsludināt jaunu mobilizācijas vilni.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks un Attīstības pārvaldes vadītāja Baiba Voltmane Rīgā, biroju kompleksā VERDE, piedalīsies Finanšu ministrijas virzītās dzīvokļu privātās un publiskās partnerības programmas “Īres mājokļi Latvijas speciālistiem” atklāšana un nodoma protokola parakstīšana ar pašvaldībām. Tiekoties ar vietējiem medijiem preses konferencē, domes priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Stars sacīja, ka Jēkabpilī plānots būvēt līdz 150 dzīvokļiem, tās būs vairākas daudzstāvu mājas. Tajās atradīsies gan viensitabas, gan divistabu, gan trīsistabu dzīvokļi, kur proporcija noteikta 60-70% div- un trīsistabu dzīvokļi un 30% vienistabu dzīvokļi. Kopumā pirmajā projekta posmā paredzēts izbūvēt ne mazāk kā 1000 pieejamas cenas īres dzīvokļu Latvijā līdz 2030. gadam. 

Programmā "Piens un augļi skolai" pirmās līdz devītās klases skolēniem no oktobra līdz 31.maijam, bet pirmsskolas izglītības iestādes līdz 31.jūlijam bez maksas dalīs augļus, dārzeņus un pienu.  Programmā kopā paredzēts izdalīt vairāk nekā 11 tūkstoši 400 tonnu augļu un dārzeņu, kā arī vairāk nekā 44 tūkstoši 600 tonnu piena. Šogad programmā varēs saņemt pasterizētu dzeramo pienu, ābolus, bumbierus, dzērvenes, kāpostus, kolrābjus, burkānus, ķirbjus un kāļus. Programmas laikā pirmsskolnieki un 1.-9.klašu skolēni bez maksas trīs reizes mācību nedēļā var saņemt gan piena produktus, gan augļus un dārzeņus.

Un vēl

Rīgas cirka arēnā 26.  un 27.otkobrī notiks "Sansusī" "mūziķu kautiņu zibensturnīrs".  Paredzēts, ka divu dienu pasākumā piedalīsies 16 dalībnieki, notiks 15 "kautiņi" un izslēgšanas spēles. Festivāla "Sansusī" idejas autors Armands Siliņš-Bergmanis skaidro, ka "mūziķu kautiņi" no bāru skatuvēm Susējā nonāca biedrības rīkotajos vakaros, tad divas sezonas notika turnīri, kas savu uzvarētāju atrada pēc pāris mēnešiem, un likumsakarīgi, ka šoreiz pasākums notiks divas dienas. Mūziķi kautiņi ir unikāls formāts, kas paplašina un papildina kamermuzicēšanas veidu.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunu iekārtu iegādei  slimnīcām piešķirti 5 miljoni eiro;  Pļaviņās norisināsies kamermūzikas dienas; un Pie šī gada ģeovietas Gūdu klintīm atzīmēs Starptautisko ģeodaudzveidības dienu.

Jaunu iekārtu iegādei valsts klīnisko universitāšu slimnīcu vajadzībām valdība piešķīra 5 miljonus eiro. Jaunas iekārtas iegādāsies Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, kā arī Nacionālais psihiskās veselības centrs. Austrumu slimnīcai pārdalīti 1,2 miljoni eiro, lai iegādātos specializētas datortomogrāfijas iekārtu. Stradiņa slimnīcai pārdalīti papildu 2,2 miljoni eiro dažādu iekārtu, tajā skaitā operāciju mikroskopa un mamogrāfijas iekārtas iegādei. Bērnu slimnīcā par 1,13 miljoniem iegādāsies ultrasonogrāfijas iekārtas, rentgeniekārtu un citu aprīkojumu. Papildu aprīkojumu par 450 tūkstoši eiro nodrošinās arī Nacionālajam psihiskās veselības centram. 

Plānots, ka vairāk nekā 30 tūkstoši dalībnieku pulcēsies uz 13.tajiem Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, kas Rīgā notiks nākamā gada jūlijā. Covid-19 pandēmijas dēļ - 10 pārtraukuma gadi ir atstājuši sekas. Ar Renāra Kaupera un Ingas Cipes "Manu dziesmu" izskanēja XI Skolēnu dziesmu un deju svētku koncerts 2015. gadā. Tie arī bija pēdējie īstie Skolēnu dziesmu svētki, jo 2020. gada svētki tika aizvadīti pēc kovidlaika nosacījumiem, pilnīgi citādā formātā nekā ierasts. Nākamgad atkal būs īsti svētki, kad dalībnieki vienkopus pulcēsies Rīgā gandrīz nedēļas garumā, pasākumi notiks 15 norises vietās. Svētki rīkotāji nenoliedz – 10 pārtraukuma gadi ir atstājuši savas sekas, ievērojami samazinājies dalībnieku skaits, tāpēc skolēni joprojām ir aicināti iesaistīties.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība aicinās likumā noteikt, ka bāzes mēnešalgas principu piemēro arī pedagogiem. Bāzes mēnešalgas principu piemēro valsts un pašvaldību iestādēs nodarbinātajiem. Lai pedagogu algas pieaugtu atbilstoši grafikā plānotājiem 10,35 eiro par darba stundu, bāzes mēnešalga jāreizina ar koeficientu 1,4. Bāzes mēnešalgas principu attiecinātu uz visiem pedagogiem, tajā skaitā augstākajā izglītībā, kur piemērotu citu koeficientu. Arodbiedrība nav aprēķinājusi, cik lielu finansējumu vajadzētu, ja algu pieaugumam attiecinātu bāzes mēnešalgas principu, tā paļaujas uz Izglītības un zinātnes ministrijas  aprēķiniem. Pedagogu arodbiedrība šo piedāvājumu ar politikas veidotājiem plāno apspriest šodien pēcpusdienā.

Irāna gatavo “neizbēgamu” ballistisko raķešu triecienu Izraēlai, paziņojusi augsta ranga ASV amatpersona, brīdinot Teherānu, ka tam būtu “smagas sekas”. Amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, uzsvēra, ka ASV aktīvi atbalsta Izraēlas gatavošanos aizsardzībai. Tikmēr Irānas mediju publikācijas neliecina par draudošo raķešu uzbrukumu. Izraēlas armija šonedēļ paziņoja par ierobežotām sauszemes operācijām pret Irānas atbalstītā bruņotā grupējuma “Hizbollah” mērķiem Libānā, un aicināja evakuēties cilvēkus no vairāk nekā 20 apdzīvotām vietām pie Libānas robežas.

Šveice un Itālija klimata pārmaiņu izraisītā ledāju kušanas dēļ ir pārzīmējušas savu Alpu robežas posmu, kas skar teritoriju pie Materhorna – viena no Eiropas augstākajiem kalniem – un netālu no vairākiem populāriem slēpošanas kūrortiem, ziņo britu raidorganizācija BBC. Lielus Šveices un Itālijas robežas posmus nosaka ledāju grēdas vai mūžīgā sniega apgabali, taču ledāju kušanas dēļ dabiskās robežas ir mainījušās, kā rezultātā abas valstis cenšas robežu koriģēt. Šveice jau oficiāli apstiprināja vienošanos par izmaiņām, bet Itālijai tas vēl jāizdara. Šveice paziņoja, ka jaunā robeža ar Itāliju ir noteikta, ievērojot abu valstu ekonomiskās intereses un palīdzot noteikt atbildību par konkrētu dabas teritoriju uzturēšanu. Precīzas robežas izmaiņas tiks ieviestas, un nolīgums tiks publicēts pēc tam, kad abas valstis to būs parakstījušas.

Turpinām ziņas

No 2025.gada 1.janvāra vairākos Augšdaugavas novada ciematos tiks vienādoti apkures tarifi. Plānots, ka no jaunā gada pašvaldības SIA "Ornaments" piegādātā siltuma tarifs būs 75,16 eiro par megavatstundu. Līdz ar tarifa novienādošanu dažos ciemos par apkuri būs jāmaksā vairāk, dažos - mazāk. Tarifs samazināsies Bebrenē, Dvietē, Pašulienē un Sventē. Savukārt pieaugums gaidāms Šederes ciemā un Subatē.

Nākamās nedēļas nogalē, 4. oktobra vakarā Pļaviņu kultūras centrā notiks 11. Kamermūzikas dienas. To šī gada “odziņa” — mūziķu grupa “Melo-M” ar koncertprogrammu “Čellu brīnumskaņas Pļaviņās”. Vienu skaņdarbu koncertā kopā ar profesionālajiem mūziķiem spēlēs arī Jēkabpils, Lielvārdes, Madonas, Ogres mūzikas skolu čella klases audzēkņi, apgūstot Kārļa Auzāna sagatavoto aranžiju. Pļaviņu Mūzikas skolas direktore Dita Ārgule, intervijā laikrakstam Staburags, atzīst, ka tā viņiem būs teicama pieredze mūzikas apguvē un tālākajai izglītībai. Savukārt, domājot par ikgadējo Kamermūzikas dienu programmu, tai cenšas uzrunāt akadēmiskos mūziķus, kuru atskaņotā mūzika uztverama visiem klausītājiem. Koncerts apmeklētājiem ir bez maksas.

Un vēl

Atzīmējot Starptautisko ģeodaudzveidības dienu, svētdien, 6.oktobrī Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Latvijas Universitāti rīkos pasākumu iepretim gada ģeovietai Gūdu klintīm Gaujas Nacionālajā parkā. Pasākumā ikviens varēs aplūkot klintis no attāluma, dzirdēt speciālistu stāstījumu par ģeoloģiskām un citām dabas vērtībām. Pasākuma organizatori aicina dalībniekus ģērbties ērti, laikapstākļiem un pasākumam dabā piemērotā apģērbā un apavos. Gūdu klintis ir ģeoloģiskais un ģeomorfoloģiskais dabas piemineklis, kas atrodas Gaujas senielejā Gaujas Nacionālajā parkā. Klinšu otrs nosaukums ir Gaviļu iezis. Tas, iespējams, radies no ganu dziesmām un gavilēm, kas atbalsojušās stāvajā, ieliektajā smilšakmens sienā

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas komisija noraida ideju balsot no 16 gadu vecuma; Latgalē izvietotas kaujas grupas ar pretgaisa aizsardzības raķetēm; un Nedēļas nogalē laiks kļūs saulaināks, nākamnedēļ - siltāks

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien pirms otrā lasījuma noraidīja priekšlikumu grozījumiem Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, ar kuru tika rosināts dot iespēju vietvaru vēlēšanās balsot nepilngadīgajiem no 16 gadu vecuma. Priekšlikuma iesniedzējs, Progresīvo" deputāts Ervins Labanovskis komisijas sēdē izteicās, ka gadiem izskan, ka sabiedrība maz iesaistās sabiedriskajos procesos un krītas cilvēku skaits, kuri dodas vēlēt. Viņš arī norādīja, ka no 16 gadiem pašvaldību vēlēšanās, piemēram, vēlēt var Igaunijā. Savukārt komisija priekšlikumu ļaut pašvaldību vēlēšanās balsot no 16 gadu vecuma noraidīja, jo Satversmē cita starpā ir noteikts, ka pašvaldības ievēlē pilntiesīgi Latvijas pilsoņi.

Latvijā ir jāievieš jaunā parauga biļeteni, citādāk gaidāmo pašvaldību vēlēšanu vadības sistēma būs jāorganizē manuāli, tādu nostāju paudusi Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, kura vakar Rīgas pilī tikās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču. Viņa esot iepazīstinājusi prezidentu ar iespējamiem grozījumiem, parādījusi arī jauno biļetena variantu. Mieriņa gan atzina, ka pie tā vēl ir jāstrādā, biļeteni ir jāuzlabo, lai tie būtu visiem saprotamāki, vienkāršāki un ērti aizpildāmi.

Sabiedriskā transporta padome pirmos priekšlikumus par 2025.gada reģionālā sabiedriskā transporta maršrutu tīklu varētu pieņemt novembrī. Direkcija norāda, ka atbilstoši likumdošanai konsolidētais reģionālās nozīmes sabiedriskā transporta maršrutu tīkls tiek sagatavots reizi gadā uz kārtējā gada 1.janvāri. Tādējādi precīzāku prognozi 2025.gadam ar priekšlikumiem par maršrutu un reisu pārskatīšanu varētu nodot diskusijai un pirmo lēmumu pieņemšanai novembra Sabiedriskā transporta padomes sēdē.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili atteikusies parakstīt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret seksuālo minoritāšu tiesībām. Septembrī parlamenta balsojumā, kuru opozīcija boikotēja, visi klātesošie 84 Gruzijas valdošās partijas "Gruzijas sapnis" deputāti nobalsoja par likumprojektu. Pret nebalsoja neviens deputāts, jo opozīcijas deputāti boikotēja šo balsojumu. Gruzijas parlamenta lēmums vēl vairāk saasinājis spriedzi valstī pirms 26. oktobrī paredzētajām parlamenta vēlēšanām. Prezidente Zurabišvili atteicās parakstīt likumprojektu un nosūtīja to atpakaļ parlamentam, neuzliekot tam veto. Sagaidāms, ka likumprojektu parakstīs parlamenta spīkers Šalva Papuašvili.

Klimata izmaiņas un ar to saistītā globālā sasilšana rada jaunus izaicinājumus arī mājokļu būvētājiem. Kāds Bulgārijas arhitekts pret ēku pārkaršanu cīnās ar dabisku materiālu un zaļā jumta palīdzību. Arhitekts Kamens Pramatarovs norāda, ka zaļajam jumtam ir liela nozīme mājas termoregulācijā, jo plakano jumtu ļoti sasilda tiešie saules stari, un, pat ja tam ir laba siltumizolācija, tas sasilda visu māju. Mājas būvniecībā izmantoti arī citi dabas materiāli: koks, māls un augu valsts materiāli. Par ekoloģiju un jauniem videi draudzīgiem dabiskiem materiāliem domā arī vairākos uzņēmumos. Piemēram, rūpnīcā netālu no galvaspilsētas Sofijas būvelementus ražo no kviešu salmiem. Salmu mājā vasarā ir vēss, ziemā – silts.

Turpinām ziņas

Latgalē izvietotas Gaisa spēku mobilās kaujas grupas, kas bruņotas ar pretgaisa aizsardzības raķetēm. Aizsardzības ministrija jau iepriekš medijiem paziņoja, ka pēc 7.septembrī Rēzeknes novadā nokritušā Krievijas "Shahed" tipa drona Nacionālie bruņotie spēki ir papildus pastiprinājuši pretgaisa aizsardzības spējas uz austrumu robežas, nosūtot uz robežu papildu vienības. Pretgaisa aizsardzības operācijās piedaloties gan profesionālā dienesta karavīri, gan valsts aizsardzības dienesta karavīri.

Mēneša vidū, 12.oktobrī, Madonas novadā, Smeceres silā, notiks tautas taku skriešanas seriāla "Stirnu buks 2024" noslēguma posms. Pasākums tiks atklāts ar "Enefit" pārgājiena distanci, kas piemērota tiem, kuri vēlas nesteidzīgi izbaudīt apkārtni. Notiks arī "Gardu muti Susurs" distance mazākajiem dalībniekiem, tam sekos kanikross un garākās "Garmin Lūsis" un "Venden Stirnu buks" distances. Pēcpusdienā tiks sveikti posma uzvarētāji, kā arī visas sezonas ātrākie skrējēji.

Šīsnedēļas nogalē, 6.oktobrī  Viesītē norisināsies tradicionālais Rudens gadatirgus pie Viesītes kultūras centra un Zaļā tirgus teritorijā. Tirgošanās sāksies jau deviņos no rīta. Tirgū varēs iegādāties dažādu lauksaimniecības produkciju, mājražotāju produktus un amatnieku darinājumus, kā arī citas preces. Tirgosies gan vietējie, gan viesi no kaimiņnovadiem.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Latvijā laiks kļūs saulaināks un atgriezīsies salnas, savukārt nākamnedēļ gaidāma temperatūras paaugstināšanās, prognozē sinoptiķi. Līdz piektdienai saglabāsies daudz mākoņu un palaikam gaidāms lietus, gaisa temperatūra naktīs būs virs nulles un dienas laikā pakāpsies līdz +8..+13 grādiem. Paredzams, ka sestdien un svētdien laiks būs visai saulains, pārsvarā bez nokrišņiem. Pūšot lēnam vējam, nakts un rīta stundās vietām veidosies migla, gaisa temperatūra daudzviet noslīdēs līdz 0..-2 grādiem. Pēcpusdienās saule gaisu sasildīs līdz +11..+14 grādiem.

Nākamnedēļ pamazām kļūs siltāks. Nedēļas sākumā vietām vēl gaidāma salna, dienas kļūs par kādu grādu siltākas. Nedēļas vidū un otrajā pusē, nedaudz pastiprinoties dienvidu vējam, gaisa temperatūra brīžiem var pakāpties līdz +14..+19 grādiem, reizēm gaidāms lietus.

Atstājiet komentāru