2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 8.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 8.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties : Valsts robežsardze iegādājas patruļkuģi ; Sliktās apmeklētības dēļ, rosina samazināt Jēkabpils novada Attīstības komitejas locekļu skaitu un izvērtēt deputātu dalību sēdēs; un Aicina izvirzīt apbalvošanai sociālos darbiniekus.

Valsts robežsardze vakar noslēdza līgumu ar AS "Baltic Workboats" par patruļkuģa iegādi robežsardzes vajadzībām. Līguma kopējā summa sastāda 6, 2 miljoni eiro. Patruļkuģa iegāde ļaus attīstīt un stiprināt Valsts robežsardzes spējas uzraudzīt jūras robežas, uzlabojot detektēšanas, kontroles un reaģēšanas spējas uz Eiropas Savienības ārējās robežas. Tas veicinās ātrāku un efektīvāku rīcību esošo un potenciālo drošības apdraudējumu un provokāciju novēršanai. 

Jau ziņots, ka šobrīd Valsts robežsardzes rīcībā esošie kuģi ir būvēti vairāk nekā pirms 40 gadiem. Mainoties ģeopolitiskajai situācijai reģionā un palielinoties drošības riskiem, nepieciešams uzlabot Valsts robežsardzes spējas operatīvi reaģēt uz apdraudējumu.

Jēkabpils novada dome nolēmusi pieņemt īpašumā bez atlīdzības dāvinājumu no SIA “Tet” – bijušo pasta ēku Zasas muižas parka teritorijā un ierakstīt zemesgrāmatā uz Jēkabpils novada pašvaldības vārda. Nekustamā īpašuma noteiktā tirgus vērtība ir 8 tūkstoši eiro. Dāvinājums paredzēts kultūras, mākslas, zinātnes, izglītības, sporta, vides vai sociālās palīdzības veicināšanas mērķiem.

Šogad lauksaimniekiem bija izaicinošs gads. Vidzemē un Latgalē lauksaimnieku darbību negatīvi ietekmēja kailsals, kas bojāja ziemājus, savukārt Zemgalē bija spēcīgas lietusgāzes un vējš, bet Latgalē un Kurzemē sausums. Latvijas lauksaimniecības kosultāciju centrā norāda, ka šogad ziemas kviešu ražas bija labas, bet tām bija neatbilstoša kvalitāte. Centra  Preiļu biroja augkopības konsultante Inese Magdalenoka norāda, ka Latgalē bioloģiskās saimniecībās arī auzu ražas šajā sezonā nebija augstas, jo sausums ietekmēja graudu veidošanos, veidojoties tukšām skarām un sīkiem graudiem. Tāpat centra speciālisti aicina lauksaimniekus aktīvāk apsekot sējumus un vairāk uzmanības pievērst kaitēkļu un slimību attīstībai. Agri sētajos ziemas kviešu sējumos patlaban izplatījusies melnā stiebrmuša, kā arī uz augiem iespējama dzeltenās rūsas infekcijas parādīšanās.

Igaunijas Uzkrājumu aģentūra ar vairākiem mazumtirgotājiem parakstījusi līgumus par pirmo 27 tā dēvēto "krīzes veikalu" izveidi. Paredzēts, ka pārtiku un pirmās nepieciešamības preces tajos varēs nopirkt arī tad, ja valstī vai pašvaldībā iestāsies krīzes situācija, vēstīja Igaunijas sabiedriskais medijs ERR. Aģentūras vienošanās noslēgta ar tādiem uzņēmumiem kā "Coop", "Lidl", "Selver", "Rimi" un citiem. Mērķis ir līdz 2026. gada beigām panākt, lai kopumā 110 pārtikas un pirmās nepieciešamības preču veikali visā Igaunijā iedzīvotājiem būtu pieejami un strādātu arī krīzes situācijā.  Minimālā prasība ir, lai šajā tīklā esošie veikali krīzes gadījumā būtu atvērti piecas stundas dienā un tajos būtu izveidots pārtikas un pirmās nepieciešamības preču krājums. Gādājot par šo objektu drošību, aģentūra gan publiski neizpaudīs veikalu atrašanās vietas, taču sniegs šo informāciju reģionālajai krīzes komisijai un vietējām pašvaldībām.

Vācijas valdība ir samazinājusi savas ekonomikas prognozes un lēš, ka šogad otro gadu pēc kārtas Eiropas lielākajā ekonomikā gaidāma recesija, vēstīja Vācijas laikraksts "Sueddeutsche". Oficiāls ekonomikas ministra Roberta Hābeka paziņojums par jaunākajām ekonomikas prognozēm gaidāms trešdien. Vācijas Ekonomikas ministrija lēš, ka šogad valsts iekšzemes kopprodukts samazināsies par 0,2%. Iepriekšējās prognozēs ministrija gaidīja 0,3% ekonomikas izaugsmi.

Turpinām ziņas

Vakar vajadzēja notikt Jēkabpils novada pašvaldības Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēdei, taču kvoruma trūkuma dēļ tā nenotika. Komitejas vadītājs Ainars vasilis norāda, ka šī bija jau neskaitāmā reize, kad deputātu neierašanās dēļ uz sēdi, pietrūkst kvorumu un komiteju nākas pārcelt. Tāpēc Ainārs Vasilis izteica divus norādījumus komitejas sekretariatam. Pirmkārt,  noformulēt lēmuma projektu un iesniegt juridiskajam dienestam, kurā būtu priekšlikums samazināt Attīstības komitejas locekļu skaitu no 9 uz 7. Tam ir vajadzīgas arī izmaiņas Jēkabpils novada nolikumā. Otrs lūgums - komitejas sekretārei izskatīt visu deputātu ierašanos uz komitejas sēdēm, lai saprastu, kuri no deputātiem vissliktāk apmeklē Attīstības komitejas sēdes. Ainars Vasilis piebilda, ka par nākamās Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēdes datumu ziņos atsevišķi, visdrīzāk tas varētu būt ceturtdien, 10.oktobrī pēc Finanšu komitejas sēdes.

Galveno apbalvojumu "Sēlijas sudrabs" šogad saņēmis grāmatas "Gārsene un gārsenieši" līdzautors Alberts Kreņevskis. Konkursa trešajā gadā tika saņemti 25 pieteikumi, ko izskatīja žūrija piecu cilvēku sastāvā. Vērtēts tika gan katra pretendenta paveiktais pēdējo gadu laikā, gan arī paveiktā ietekme savā kopienā un Sēlijas vēsturiskajā zemē kopumā. Kreņevskis ir piedalījies vairāku Gārsenes pagasta kultūrvēsturisko objektu sakārtošanā gan praktiski, gan finansiāli. 

Un vēl

Labklājības ministrija līdz 25.novembrim aicina izvirzīt pretendentus konkursam "Gada balva sociālajā darbā 2024".  Konkurss tiek rīkots, lai apzinātu sociālos darbiniekus Latvijā, kuri aktīvi un godprātīgi darbojas sociālā darba praksē, sniedz profesionālu atbalstu iedzīvotājiem sociālo problēmu risināšanā un novēršanā, kā arī, lai veicinātu sociālā darba attīstību, profesijas prestižu un labo praksi. Pretendenti var tikt izvirzīti apbalvošanai tādās nominācijās kā "Labākais sociālais darbinieks sociālajā dienestā", "Labākais sociālais darbinieks publiskajā sektorā", "Labākais sociālais darbinieks nevalstiskajā un privātajā sektorā" un "Labākais vadītājs sociālā darba jomā". Konkursa uzvarētāju apbalvošanu plānots organizēt 2025.gada martā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties : Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,8 reize; Stājas spēkā izmaiņas autobusu maršrutos Preiļi-Rudzāti-Līvāni un Līvāni-Stiklēri; un  Orķestru festivālā Daugavpilī izskanēs četri koncerti.


Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,8 reizes un bija 131,19 eiro par megavatstundu. Vidējās elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas Baltijas tirdzniecības apgabalos atgriezās vienotā līmenī un bija 131,19 eiro par Megavatstundu, kas Latvijā un Igaunijā bija kāpums 2,8 reizes, bet Lietuvā teju trīs reizes. Bet salīdzinājumā ar septembra vidējo cenu kāpums aizvadītajā nedēļā bija 56%.

Latvijā īstenos Eiropas Savienības finansētu pilotprojektu, kura laikā gandrīz 250 cilvēkiem apmaksās bariatrijas jeb kuņģa samazināšanas operāciju, kā arī nodrošinās tālāku aptaukošanās ārstēšanu. Nacionālā veselības dienesta virzīto projektu īstenos līdz 2025.gada oktobrim. Pakalpojums būs pieejams pacientiem ar medicīniski apstiprinātu būtisku lieko svaru. Ārstu pieredze liecina, ka pēc bariatrijas operācijas jau pirmajā gadā 95% pacientu ir apmierināti, jo viņu veselība un dzīves kvalitāte ir uzlabojusies. Lai saņemtu ārstēšanu pilotprojektā, pacientiem nepieciešams ģimenes ārsta, endokrinologa vai cita speciālista nosūtījums. 

Zviedrijas valdība vakar parlamentā iesniedza likumprojektu, kas paredz virkni pasākumu Zviedrijas iesaistē NATO kolektīvās atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšanai 2025. gadā. Dokumentā ir atrunāta arī vairāk nekā 500 zviedru karavīru nosūtīšana uz Latviju. Saskaņā ar likumprojektu Zviedrija 2025. gada sākumā nosūtīs uz Latviju aptuveni 600 karavīru lielu samazinātu mehanizēto bataljonu, kas pievienosies Kanādas vadītajai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai. Bataljons, kura sastāvā būs tikai profesionālā dienesta karavīri, pašreiz iziet apmācību. Savukārt Zviedrijas karakuģi pievienosies NATO pastāvīgajiem jūras spēkiem, veicot galvenokārt atmīnēšanas un novērošanas uzdevumus Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā.

Eiropas Savienībai jāiet pa vienotības, daudzveidības un solidaritātes ceļu, tā paziņoja Eiropas Reģionu komitejas prezidents Vašku Alvešs Kordeiru, uzstājoties ar ikgadējo uzrunu par reģionu un pilsētu stāvokli ES. Eiropas Reģionu un pilsētu nedēļas atklāšanas sesijā Briselē Kordeiru iepazīstināja ar Eiropas Reģionu komitejas publicēto ES gada ziņojuma par reģionu un pilsētu stāvokli.  ES gada ziņojumā par reģionu un pilsētu stāvokli uzsvērts, ka reģioni un pilsētas katru dienu saskaras ar klimata krīzi, kas izpaužas kā ārkārtējs karstums, plūdi, sausums un ugunsgrēki. Paredzams, ka līdz 2050 gadam karstuma dēļ katru gadu mirs 120 tūkstoši cilvēku. Reģioni un pilsētas aicina līdz 200 miljardiem eiro gadā ieguldīt pasākumos, lai pielāgotos klimata pārmaiņām un novērstu sociālo un teritoriālo neaizsargātību.

Taizemes ziemeļu daļā sākušies plaši, lietusgāžu izraisīti plūdi un daudzi cilvēki iesprostoti savos mājokļos. Glābējiem šeit palīgā nāk arī lielie dzīvnieki – ziloņi. Izplatītajā videomateriālā redzams, kā divi ziloņi palīdz brīvprātīgo komandai sasniegt kādu nomaļu kopienu apmēram 20 kilometru attālumā no tuvākās pilsētas. Blakus laivām un drosmīgākajiem cilvēkiem spēcīgie dzīvnieki mierīgi soļoja pa ielām, kurās ūdens līmenis pārsniedza metru. Glābēju komandas šādā veidā veica evakuāciju un piegādāja pārtiku vietējiem iedzīvotājiem, galvenokārt senioriem.

Turpinām ziņas

No šodienas stājas spēkā izmaiņas reģionālo autobusu maršrutā Preiļi-Rudzāti-Līvāni un Līvāni-Stiklēri. Maršrutā Preiļi-Rudzāti-Līvāni autobuss rīta reisā, izbraucot no pieturas "Līvāni" pulkstrn 8.10, brauks līdz pieturai "Rudzātu skola", bet no tās izbrauks 8.50. Abi reisi pasažieriem pieejami mācību laikā darba dienās. Savukārt maršrutā Līvāni-Stiklēri no šodienas slēgs divus trešdienu pēcpusdienu reisus - no Līvāniem pulksten 15.35 un no Stiklēriem 16.15. To vietā būs reisi pulksten 16.55 no Līvāniem un 17.35 no Stiklēriem, līdz ar to turpmāk no pirmdienas līdz piektdienai autobuss pēcpusdienās kursēs vienādi. Reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumus minētajos autobusu maršrutos nodrošina SIA "Tukuma Auto".
 
Biedrība "Zemnieku saeima" aicina Zemkopības ministriju ieviest atbalsta pasākumus vietējo medus ražotāju biznesa aizsardzībai, jo Latvijā būtiski pieaug zemas kvalitātes medus imports no trešās pasaules valstīm. Biedrības valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš atzīmē, ka Latvijas biškopjus arvien vairāk satrauc tirgū pieejamais nenosakāmas izcelsmes un apšaubāmas kvalitātes importētais medus, kas apdraud vietējo biškopības saimniecību pastāvēšanu. Lazdiņš norāda, ka Eiropas Savienībā pastāv lauksaimniecības atbalsta programmas un noteikumi, kas regulē medus ražošanas tirgu, bet Latvijas likumdošanā joprojām ir būtiskas nepilnības. Latvijā jebkurš uzņēmējs var ievest tonnu medus no trešās pasaules valstīm un sajaukt to ar simts kilogramiem Latvijā ražota medus, lai šī produkcija kļūtu par ES ražotu medus izstrādājumu. "Zemnieku saeimas" pārstāvji uzskata, ka Latvijai jārīkojas līdzīgi citām ES valstīm un jāaizsargā savs medus tirgus.

Un vēl

No 17. līdz 19.oktobrim Daugavpilī notiks Paula Krūmiņa Starptautiskais orķestru festivāls, kura laikā izskanēs četri koncerti. Tajos piedalīsies 11 orķestri no Latvijas un Lietuvas. Festivāla laikā koncertos būs iespēja dzirdēt gan Daugavpils kolektīvus - akordeonistu orķestri, profesionālo pūtēju orķestri "Daugava" un "Daugavpils Sinfonietta", gan arī kolektīvus no Rīgas, Siguldas, Rokiškiem un Kauņas. Ar šo festivālu rīkotāji vēlas ne tikai saglabāt un attīstīt orķestru muzicēšanas tradīcijas, bet arī atklāt orķestru daudzveidību. Ieeja visos festivāla koncertos ir bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties : "Tet" un Valsts policija izstrādājuši algoritmu reaģēšanai uz telefonkrāpniecību ; Aizkrauklē pulcēsies matemātikas skolotāji ; un Diktātam latgaļu valodā izvēlēta pasaka.


Valsts policija un tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" kopīgi izveidojuši algoritmu, kā reaģēt telefonkrāpniecības gadījumos. Šogad augustā un septembrī Valsts policija saņēmusi vairākus iesniegumus par telefonkrāpniecības gadījumiem, kuros iesaistītas seniores Rīgā, Latgalē un Kurzemē. Laika posmā no šā gada 13. līdz 26.septembrim Valsts policija sadarbībā ar "Tet" darbiniekiem noskaidrojusi atrašanās vietu un aizturējusi kopumā astoņus krāpnieku līdzdalībniekus - naudas kurjerus, novēršot materiālos zaudējumus 51 tūkstoša 195 eiro apmērā. Saistībā ar iepriekš minētajiem gadījumiem Valsts policijā ir sākti vairāki kriminālprocesi. 

 Individuālo zāļu kompensācija vienam pacientam 12 mēnešu periodā tiks palielināta no 14 tūkstoši 228 eiro līdz 30 tūkstoši eiro, ko turpmāk varēs piešķirt Nacionālais veselības dienests. Veselības ministrijā norāda, ka kompensējamo zāļu sarakstā iekļautos medikamentus katru gadu saņem vairāk nekā 700 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, un 2024.gadā kompensējamām zālēm ir pieejami 284 miljoni eiro. Situācijās, kad ārstu konsīlijs nozīmējis zāles, bet slimības diagnoze nav kompensējamo zāļu sarakstā vai arī diagnoze ir iekļauta, bet sarakstā nav nozīmētās zāles, veselības dienests izskata iespēju pacientam kompensēt zāļu izdevumus individuālā kārtā.

ASV Floridas štatam tuvojas viesuļvētra "Miltons", potenciāli apdraudot Tampu, Orlando un citas blīvi apdzīvotas vietas. "Miltons" pirmdien Meksikas līča dienvidos sasniedza ceturtās kategorijas viesuļvētras spēku, brāzmām sasniedzot ātrumu 240 kilometrus stundā jeb 67 metrus sekundē. Sagaidāms, ka "Miltons" šādu spēku saglabās vairākas dienas, prognozē ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs. "Miltona" centrs trešdien, visticamāk, pietuvosies krastam Tampas līcī, un tas virzīsies pāri Floridas centrālajai daļai uz Atlantijas okeānu, saglabājot viesuļvētras spēku. Tādā gadījumā vētra maz ietekmētu citus štatus, kurus smagi skāra "Helēna", kas ASV laupīja dzīvību vismaz 230 cilvēkiem. Meteorologi brīdina, ka Tampas līcī gaidāmi augsti viļņi un Floridā spēcīgi līs, kas var izraisīt plūdus.

Pasaules Meteoroloģijas organizācijas ekspertu apkopotie dati liecina, ka pagājušajā gadā upēs pasaulē bija rekordzems ūdens līmenis. Pastāv reāla iespēja, ka šogad situācija būs līdzīga. Eksperti norāda, ka straujā globālā sasilšana ir veicinājusi ūdens aprites cikla nestabilitāti un neparedzamību. To raksturo pēkšņi plūdi, sausums un klimata pārmaiņas. Kā piemērus organizācijas eksperti minēja pēkšņos plūdus Etiopijā, Kenijā un Somālijā pērnā gada novembrī, zemo ūdens līmeni lielajās Amerikas upēs Amazonē un Misisipi, problēmas Itālijā un daudzās citās Eiropas valstīs. Patlaban nepietiekama pieeja ūdenim vismaz vienu mēnesi gadā ir 3,6 miljardiem cilvēku, bet līdz 2050. gadam šīs skaitlis pieaugs līdz 5 miljardiem.

Turpinām ziņas 

Pirmdien, 30. septembrī, tūrisma informācijas centra telpās Koknesē norisinājās klātienes iedzīvotāju padomes vēlēšanas. Tajās bija aicināti piedalīties tie Aizkraukles novadā deklarētie iedzīvotāji, kuri nebija nobalsojuši elektroniski. Tā kā balsotāju skaits nebija pietiekams, iedzīvotāju padome netika ievēlēta. Kokneses apvienībā iedzīvotāju padomes jūnijā ievēlēja Bebros un Iršos. Kokneses pilsētas un Kokneses pagasta iedzīvotāju padome tiktu ievēlēta un vēlēšanas par notikušām uzskatītu, ja būtu nobalsojis vismaz 181 iedzīvotājs. Taču vēlēšanās klātienē nobalsoja mazliet vairāk nekā 40 cilvēku. Sasummējot kopā ar elektroniski nobalsojušajiem, skaits bija par mazu, lai vēlēšanas uzskatītu par notikušām. Atkārtotas vēlēšanas tiks rīkotas vien tad, ja iedzīvotāji izrādīs iniciatīvu par padomes nepieciešamību.

Lai atzīmētu Latvijas Matemātikas skolotāju apvienības 30 gadu jubileju un vienotu teju 150 Latvijas matemātikas skolotājus klātienes darba sesijās, piektdien un sestdien, 11. un 12. oktobrī, norisināsies konference “Vērtības matemātikas mācīšanā”. Konference norisināsies Aizkraukles novada vidusskolā. Konferenci atklās izglītības un Zinātnes ministre  Anda Čakša un Saulkrastu novada vidusskolas matemātikas skolotāja, Matemātikas skolotāju apvienības  prezidente  Aleksandra Ivanova. Konferences vadmotīvs ir izglītības kvalitāte un caurviju prasmju loma kā matemātikas mācīšanas vērtību pamats šodien. Konferencē skolotāji atskatīsies uz paveikto pēdējos 30 gados un mūsdienu metodikas aktualitātēm, kā arī strādās darbnīcās, daloties pieredzē un gūs jaunas atziņas savam darbam. Ciešā sadarbībā ar Valsts Izglītības satura centru skolotāji diskutēs arī par valsts pārbaudes darbu uzdevumiem.
 
Un vēl

Svinot Valsts valodas dienu, 12.oktobrī notiks astotais diktāts latgaliešu rakstu valodā, kurā būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas un prasmes šajā valodā. Diktāts skanēs Latvijas Radio 1 ēterā latgaliskajā raidījumā "Kolnasāta" sestdienas vakarā pulksten 18.20, kā arī video formātā būs skatāms Sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv" un latgaliešu kultūras ziņu portālā "lakuga.lv". Šī gada diktātā aktieris, mūziķis un pasākumu vadītājs Kristaps Rasims lasīs fragmentu no latgaliešu pasakas par lapsu un rubeni. 

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausietiesa: Specoperācijā aizturēti desmitiem migrantu un pārvadātāju, bloķēta satiksme Aizkraukles novadā; Noslēdzas mācības Namejs 2024 ; un Mežārē atklāta vecticībnieku kultūrai veltīta izstāde.


Valsts policija sadarbībā ar Valsts robežsardzi šorīt spraigā operācijā, izsludinot speciālo plānu "Slazdi", aizturējusi vairākus desmitus migrantu, kuri nelegāli šķērsoja robežu, un viņu pārvadātājus, kuri noziedzīgajām darbībām izmantojuši transportlīdzekli ar pakaļdarinātu policijas identitātes krāsojumu. Grupa aizturēta, veicot nepārtrauktu vajāšanu no Baltkrievijas-Latvijas valsts robežas. Joprojām ir daļēji bloķēta satiksme Staburaga pagastā uz autoceļa Aizkraukle-Jēkabpils 17 kilometrā. Valsts policija aicina autovadītājus izmantot citu maršrutu un ievērot policistu dotās norādes.

Šobrīd policija kopā ar robežsardzi turpina darbu, tiek meklēta vēl viena persona – pārvadātājs, vīrietis, aptuveni 180 cm, gaiša ādas krāsa, gaiši mati, tumšs apģērbs. Iedzīvotāji tiek aicināti ziņot par aizdomīgām personām, kas atbilst sniegtajam aprakstam, zvanot uz 112. Redzot aizdomīgas personas, likumsargi aicina tām netuvoties. Dienesti informēs par operācijas rezultātiem, tiklīdz tas būs iespējams.

Izglītības un zinātnes ministrija nākamā gada budžetā izvirzījusi deviņas prioritātes, tajā skaitā arī pedagogu algu palielināšana un algu finansēšanas modeļa maiņa no nākamā gada septembra. Kopējais ministrijas budžets nākamgad plānots teju 1,2 miljardi eiro. Ministrijā ziņo, ka viena no prioritātēm ir pedagogu zemākās algas likmes pieaugums par +2,6% no 2025. gada 1. janvāra. Jau ziņots, ka skolotāju atalgojuma likmei pēc iepriekš likumā noteikta pedagogu algu pieauguma grafika bija jāpieaug par 8,5%. Taču, ņemot vērā budžeta iespējas, rasta iespēja likmi paaugstināt vien par 2,6%, kas nākamajā gadā noteikti par atalgojuma griestiem valsts pārvaldē. Vēl būtiska prioritāte ir jaunā finansēšanas modeļa "Programma skolās" pakāpeniska ieviešana no 2025. gada 1. septembra. Izglītības un zinātnes ministrijas kopējais budžets 2025. gadā plānots 1,188 miljardi eiro. 

Pašvaldības no iedzīvotāju ienākuma nodokļa  ieņēmumiem saņems vairāk. To paredz valdības šodien atbalstītais Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanās un domstarpību protokola projekts. Valdība noteica, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas ir pašvaldību lielākais ieņēmumu avots, proporciju 2025. gadā 78% pašvaldībām un 22% valsts budžetam. Līdz šim tā ilgstoši bijusi 75% un 25%. 2025. gadā saglabās esošo pašvaldību finanšu izlīdzināšanas kārtību. Visām pašvaldībām 2025. gadā tiek plānots izlīdzināto ieņēmumu pieaugums vidēji 10,4% apmērā, salīdzinot ar šim gadam plānoto.

Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija Stokholmā šodien pavēstīja, ka Nobela prēmija fizikā 2024. gadā piešķirta Džonam Hopfīldam un Džefrijam Hintonam par fundamentāliem atklājumiem un izgudrojumiem, kas nodrošina mašīnmācīšanos ar mākslīgajiem neironu tīkliem. Abi šī gada Nobela prēmijas fizikā laureāti jau kopš pērnā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem ir veikuši nozīmīgu darbu ar mākslīgajiem neironu tīkliem. Viņi izmantojuši dažādus fizikas instrumentus, lai izstrādātu metodes, kas ir mūsdienu jaudīgas mašīnmācīšanās pamatā. 

Ungārija nosūtījusi vēstuli Eiropas Komisijai, pieprasot iespēju izstāties no Eiropas Savienības patvēruma noteikumiem. Ungārijas ES lietu ministrs Jānošs Boka pavēstīja sociālo mediju platformā "X", ka uzrakstījis šādu vēstuli ES iekšlietu komisārei Ilvai Jūhansonei. Ja ES līgumos būtu grozījums, kas to pieļautu, Ungārija sekotu Nīderlandes piemēram un "uzsāktu attiecīgās procedūras", paziņoja ministrs. Viņš piebilda, ka Ungārija tomēr paliek uzticīga Šengenas zonai. 

Jau ziņots, ka Nīderlande septembra vidū lūdza Eiropas Komisiju noteikt tai izņēmuma statusu attiecībā uz ES patvēruma noteikumiem. Ir maz ticams, ka Nīderlandei un Ungārijai izdosies to panākt, jo šādam izņēmumam jāsaņem visu 27 ES dalībvalstu piekrišana. Turklāt ES valstis ir vienojušās par jaunu patvēruma reformu, kuru tām vajadzēs īstenot.

Turpinām ziņas

Šodien noslēdzas Nacionālo bruņoto spēku organizētās visaptverošās valsts aizsardzības mācības "Namejs 2024". Aizsardzības mācībās "Namejs 2024" piedalījās karavīri un zemessargi no visām Nacionālo bruņoto spēku vienībām, tajā valsts aizsardzības dienesta karavīri, rezerves karavīri, un sabiedroto bruņoto spēku karavīri. Mācību "Namejs 2024" laikā tika veikta arī NATO daudznacionālas kaujas grupas sertificēšana. 

Mācības norisinājās visā Latvijas teritorijā, to laikā, lai iepazītos ar Jēkabpils novada pašvaldības policijas  darbības principiem, sadarbības iespējām un kapacitāti drošības jomā, Jēkabpils novada pašvaldības policiju apmeklēja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1.mehanizētā kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Gaidis Landratovs un pulkvežleitnants Žans-Francuā Lebontē, kas pilda NATO daudznacionālās brigādes Latvijā komandiera pienākumus. 

Un vēl

Mežāres pagastā jau vairāk kā 300 gadus gandrīz puse iedzīvotāju sevi uzskata par piederīgiem vecticībnieku kultūrai, kas cauri gadsimtiem ir spējusi saglabāt savas tradīcijas, arī mūsdienās lielā mērā nosaka Mežāres pagasta iedzīvotāju identitāti un piederību kopienai. Mežāres pagasta biedrība “Elpa” 2020. gadā iesniedza Lauku Atbalsta dienestā projektu “Vēstures kambarīša izveide Mežāres miestiņā”. Mērķis bija izveidot nelielu muzej – istabu, kas ikvienam apmeklētājam un interesentam piedāvātu iespēju uzzināt un iepazīties ar Mežāres pagasta vecticībnieku kultūrvides vēsturiskajām liecībām un tradīciju. Pagājušās nedēļas nogalē Mežāres Tautas namā norisinājās svinīga vecticībnieku muzej – istabas atklāšana. 

Ekspozīcijā izstādītie sadzīves priekšmeti no vietējo iedzīvotāju kolekcijām Mežāres Tautas  namā glabājās krietni pirms muzej – telpas veidošanas. Telpas dizaina maketu izstrādāja SIA “MSM design”. Ekspozīcijas iekārtojumu, izvietojot vairākus eksponātus, tajā skaitā krievu krāsni – realizēja māksliniece Jolanta Ābele. Īpaši šim projekta māksliniece izgatavoja 4 oriģināldarbus – akvareļu tehnikā veidotus mākslas darbus, kuru kopijas papildina muzej – telpas ekspozīciju.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru