2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 9.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 9.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties : Nelegālo imigrantu vajāšana sākusies Silenē; vairāki pārvadātie cilvēki pakaļdzīšanās laikā cietuši ; Palielina transporta nodokli ; un Kad notiks svecīšu vakari Jēkabpils pilsētas kapsētās ?


Vakar Aizkraukles novadā aizturēto nelegālo imigrantu un viņu pārvadātāju vajāšanu tiesībsargi sāka pie robežas Silenē. Bēgšanas laikā cietuši četri mikroautobusā vestie migranti. Ar viltoto policijas trafarējumu nokrāsotā mikroautobusa vajāšana sākusies īsi aiz robežas, Silenes robežkontroles punkta apkārtnē. Vajāšanas laikā piesaistīta Valsts policija, līdz Aizkraukles novadā, sašaujot auto riepas, izdevies to apturēt. Kopumā aizturēti 46 robežpārkāpēji. Operācijas laikā bija daļēji bloķēta satiksme Staburaga pagastā uz autoceļa Aizkraukle-Jēkabpils. Vakar pēcpusdienā satiksme tika atjaunota.  Starp aizturētajiem ir vairāki desmiti nelegālo migrantu un divi viņu pārvadātāji, tajā skaitā, aizturēts arī vīrietis, kura meklēšanā policija bija lūgusi sabiedrības palīdzību. Viens no pārvadātājiem ir Baltkrievijas pilsonis.

Arī turpmāk svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem paredzēts piemērot samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa likmi, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas virzītie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā. Pasākumam uz valsts budžetu plānota negatīva ietekme - 2025.gadā 17,1 miljons eiro, 2026.gadā 19,1 miljons eiro, 2027.gadā 23,4 miljoni eiro un 2028.gadā 24 miljoni eiro.

Valdība otrdien atbalstīja Labklājības ministrijas sagatavotos grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz no 2025.gada 1.janvāra līdz 2028.gada 31.decembrim pensiju iemaksu likmes viena procentpunkta pārnesi no pensiju otrā līmeņa uz valsts nefondēto pensiju shēmu jeb pensiju pirmo līmeni. Labklājības ministrija skaidro, ka tas ļaus īstenot darbaspēka nodokļu samazinājumu un, iespējams, sekmēs nākotnes vecuma pensiju apmēru kopumā.

Krievijas uzsāktajā karā pret Ukrainu Maskavas pusē, visticamāk, piedalās arī Ziemeļkorejas karavīri, no kuriem vairāki jau krituši, otrdien paziņojusi Seula. Ukrainas mediji nedēļas nogalē ziņoja, ka Ukrainas raķešu uzbrukumā Krievijas okupētajai teritorijai pie Doneckas 3.oktobrī nogalināti seši Ziemeļkorejas karavīri. Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Kims Sonhjuns otrdien likumdevējiem atzina, ka šīs mediju ziņas ir ļoti ticamas. Turklāt, Ziemeļkoreja, visticamāk, nosūtīs karot uz Ukrainu vēl vairāk karavīru, lai atbalstītu Krieviju, norādīja ministrs. Viņš atgādināja, ka Krievija un Ziemeļkoreja ir noslēgušas savstarpējās vienošanās, kas atgādina militāro aliansi.

Turpinām ziņas

Valdība atbalstījusi izmaiņas likumos, ar kurām velosipēdu, elektroskrejriteņu un mopēdu vadītājiem ieviesīs administratīvo atbildību par atteikšanos no alkohola pārbaudes. Patlaban Ceļu satiksmes likumā ietvertais tiesiskais regulējums rada situāciju, ka transportlīdzekļa vadītājam, kurš vadījis transportlīdzekli alkohola reibumā, ir izdevīgāk ieņemt pozīciju par atteikšanos no pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai ar izelpotā gaisa pārbaudes palīdzību, tādējādi iegūstot laiku līdz medicīniskās pārbaudes veikšanai un attiecīgi alkohola koncentrācijas samazinājumam. Turpmāk persona, kura atsakās no amatpersonu veiktās izelpas gaisa pārbaudes, var tikt saukta pie administratīvās atbildības par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu.

Apstiprināti grozījumi likumā, ka paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%. Tāpat likumprojekts paredz no 2027.gada palielināt arī uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmes par 10%. Paredzēts noteikt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa samaksas termiņu - kalendārajam gadam sekojošā gada 31.janvāri.

Un vēl

Svecīšu vakari Jēkabpils pilsētas kapsētās norisināsies šīs nedēļas nogalē un novembra sākumā. Kapeles kapos svecīšu vakars notiks 12. oktobrī pulksten piecos pēcpusdienā. Savukārt Jēkabpils pilsētas kapos – 2.novembrī pulksten četros pēcpusdienā. Svecīšu vakara tradīcijas iesakņojās tālā pagātnē. Romas katoļu baznīcā Dvēseļu diena bija atzīmēta jau kopš 10. gadsimta beigām, taču tās saknes veidojās daudz agrāk - 609. gadā, kad pāvests Bonifācijs IV aizsāka Jaunavas Marijas un visu mocekļu atceri. Savukārt luterāņu baznīca šo dienu ieviesa 19. gadsimta pirmajā pusē, sekojot Prūsijas piemēram, kur to atzīmēja kopš 1816. gada. Savukārt Latvijā, īpaši pilsētās, šī tradīcija uzplauka no 1920. Gada.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Šogad prognozē valsts budžeta deficītu 3,1% apmērā; Jēkabpilī turpinās pieteikšanās akcijai “Dzīvo vesels”; un Cilvēki ar dzīvnieku nosaukumiem vārdā vai uzvārdā nedēļas nogalē uz Rīgas zoodārzu varēs iet bez maksas.


Latvijas Banka šogad prognozē valsts budžeta deficītu 3,1% apmērā no iekšzemes kopprodukta, kamēr jūnijā budžeta deficīts šajā gadā tika prognozēts 3,8% apmērā. Deficīta vērtējums šim gadam uzlabojies salīdzinājumā ar jūnijā prognozēto labākas darbaspēka nodokļu izpildes dēļ, ko veicināja būtiskais algu pieaugums tautsaimniecībā. 2025.gadā valsts budžeta deficīts prognozēts 3,3% apmērā no iekšzemes kopprodukta, bet 2026.gadā - 3,2% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Šo faktoru ietekmē arī valdības parāds tiek prognozēts lielāks nekā pērn. Turpmākajos gados, ņemot vērā aizņemšanās nepieciešamību, valsts parāda līmenis tuvosies 50% no iekšzemes kopprodukta.

Zemkopības ministrijai nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti. Zemkopības ministrs Armands Krauze informē, ka no 2022.gada maija līdz 2024.gada maijam no Krievijas un Baltkrievijas Eiropas Savienībā importēta pārtikas produkcija 3,1 miljarda eiro apmērā. Lielākā no agresorvalstīm ievestās pārtikas produktu grupa bija zivju produkcija. Viņš uzsvēra, ka turpmāk vajadzētu palielināt muitas tarifus no Krievijas un Baltkrievijas ievestiem zivju produktiem, dažādiem graudaugu produktiem, augļiem, dārzeņiem, cukura un kakao izstrādājumiem, kā arī etilspirtam un alum.

Strādājošajiem vecāku pabalstu nākamgad izmaksās 75% apmērā līdzšinējo 50% vietā, paredz valdībā atbalstītie grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", par kuriem gala vārdu vēl jāsaka Saeimai. Labklājības ministrija gan skaidro, ka šīs izmaiņas būs terminētas, proti, spēkā vienu gadu - no 2025.gada 1.janvāra līdz gada beigām. Pēc tam tiks sniegts valdībā ziņojums par šī pabalsta saņēmēju skaita dinamiku un vērtējums par nepieciešamību saglabāt vecāku pabalsta izmaksu 75% apmērā.

Krievijas spēki iegājuši Ukrainai nozīmīgajā Doneckas reģiona Toreckas pilsētā, apstiprina Ukrainas armijā, kur norāda, ka situācija ir nestabila un sarežģīta. Kamēr Ukrainas prezidents nedēļas nogalē plāno sabiedrotajiem lūgt papildu atbalstu, lai spētu atturēt Krievijas virzību uz priekšu, Ungārija kārtējo reizi draud bloķēt palīdzību Ukrainai. Tā plāno līdz ASV vēlēšanām atlikt lemšanu par G7 valstu 45 miljardu eiro lielo aizdevumu, ko paredzēts finansēt no iesaldētajiem krievu aktīviem. Krievija patlaban kontrolē jau teju piektdaļu Ukrainas, tāpēc Kijiva ir apņēmības pilna turpināt meklēt atbalstu savam uzvaras plānam. Nedēļas nogalē gaidāmas vairākas svarīgas tikšanās.

Turpinām ziņas

Turpinās pieteikšanās labdarības akcijai "Dzīvo vesels". Jēkabpils pilsētas un novada, kā arī apkārtējo novadu iedzīvotāji aicināti pieteikties zvanot - 26143109. Pieteikties var vēl tikai šodien un rīt, savukārt traumatologu un ķirurgu konsultācijas norisināsies piektdien, 11.oktobrī, bet operācijas -  9.novembrī.  Operācijas veiks ķirurgs, traumatologs ortopēds un akcijas "Dzīvo vesels" iniciators Kaspars Ūdris, traumatologs ortopēds, vertebrologs Dmitrijs Kirejevs, ķirurgs Juris Larnovskis, kā arī traumatologs ortopēds no Ukrainas - Mikola Kuvaldins.

Akcija "Dzīvo vesels" sniedz iespēju trūcīgiem un maznodrošinātiem pensionāriem, invalīdiem un politiski represētām personām bez maksas saņemt medicīnisko palīdzību, divu dienu laikā nodrošinot līdz 90 konsultācijām un astoņām mazinvazīvām ķirurģiskām operācijām vairāku vadošo speciālistu uzraudzībā. Labdarības akciju "Dzīvo vesels" finansiāli atbalsta Jēkabpils novada pašvaldība un SIA "Ošukalns".

Un vēl

Brīvdienās, 12. un 13.oktobrī, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ar tradicionālajām "Dzīvnieku dienām" svinēs 112.dzimšanas dienu. "Dzīvnieku dienās" īpaši tiek gaidīti tie, kuriem vārdā vai uzvārdā ir kādas dzīvās radības nosaukums. Šiem apmeklētājiem ieeja Zooloģiskajā dārzā būs uz pusi lētāka. Savukārt, ja dzīvnieka nosaukums atrodams gan vārdā, gan uzvārdā, tad šajā nedeļas nogalē ieeja zoodārzā un zoodārza filiālē "Cīruļi" būs bez maksas. Ja dzīvnieka nosaukums ir kādā svešvalodā, tad tā pierādīšanai zoodārza kasē jāuzrāda vārdnīcas šķirklis vai kāds cits ticams avots. Pēdējos trīs gadus visaktīvākie "Dzīvnieku dienu" viesi bijuši dažādās valodās saukti Baloži, aiz sevis atstājot Lāčus, Gulbjus, Briežus, Gaiļus, Zaķus un Lūšus. Pirms tam uzvarētāju godā pabijuši arī Gaiļi, Lāči, Gulbji, Vilki, Zaķi un Brieži.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasaules universitāšu reitingā neviena Latvijas augstskola nav starp 1000 labākajām; Facebook izplatīta viltus ziņa, kas sola pusgadu bezmaksas braucienus Jēkabpils autobusos; un Gaujas Nacionālajā parkā notiks Ceļotāju dienas.


Valsts robežsardzes iekļaušana Aizsardzības ministrijas pārraudzībā nebūtu atbalstāma, taču ir būtiski jāuzlabo sadarbība starp Aizsardzības un Iekšlietu ministrijām, tā šodien žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Šodien Nacionālās drošības padomē apsprieda rīcību drona radītā drošības apdraudējuma gadījumos. Vaicāts, vai sistēmas uzlabošanai būtu nepieciešamas institucionālas pārmaiņas, piemēram, robežsardzes iekļaušana Aizsardzības ministrijas sistēmā, Rinkēvičs norādīja, ka Nacionālās drošības padomes sēdē uzklausīs atbildīgo amatpersonu ziņojumus, lai saprastu, kādi pasākumi vēl jāveic. Taču esot skaidrs, ka ir nopietni jāuzlabo sadarbība starp bruņotajiem spēkiem, Aizsardzības ministriju no vienas puses un robežsardzi, Iekšlietu ministriju no otras puses. Viņš atgādināja, ka savulaik šāda sistēma ir bijusi, bet tolaik bija noteikti apsvērumi, kādēļ robežssardzi nodeva Iekšlietu ministrijas pārraudzībā. 

Pasaules universitāšu reitingā "Times Higher Education World University Rankings 2025" iekļuvušās Latvijas augstākās izglītības iestādes nav novērtētas augstāk par 1001.vietu, liecina reitinga dati. Reitingā Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Universitāte dala 1001.-1200.vietu. Tikmēr Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte novērtētas zemāk par 1501.vietu. Šādas pozīcijas Latvijas augstskolas ieņēma arī gadu iepriekš. Visaugstāk novērtēts Stradiņa universitātes un Rīgas tehniskā universitātes sniegums kategorijā "Starptautiskā perspektīva", šajā kategorijā saņemot attiecīgi 65,4 un 63,3 punktus. Savukārt Latvijas universitāte ar 54 punktiem visaugstāk novērtēta kategorijā, kur vērtē nozares ienākumus un patentus.

Pirmā jaunās popmūzikas balvas "Gamma" jeb "Gada augstākā mūsdienu mūzikas apbalvojuma" ceremonija notiks 2025.gada 5.martā "Arēnā Rīga", balvas pasniedzot vairākos desmitos nomināciju. Nomināciju izvērtēšanā tiks ņemti vērā dati, kā arī žūrijas vērtējums. Vienu daļu nomināciju aptver visu mākslinieku darbības kopumu aktuālajā gadā, otra nomināciju daļa vērtē kādu noteiktu sastāvdaļu, aspektu, norādīja organizatori. Kā norādīja organizatori, "Gammas" nolikums ir "dzīvs dokuments", kuru balvas rīkotāji katru gadu pārskatīs un pielāgos, lai tas pēc iespējas precīzāk atspoguļotu nozares aktuālos procesus. Nolikums ir pieejams mājaslapā "gammabalva.lv", un ikvienam līdz 16.oktobrim ir iespēja par to sniegt komentārus, rakstot uz e-pasta adresi "info@gammabalva.lv".

Eiropas Savienības valstu diplomāti apstiprinājuši jaunu sankciju režīmu pret Krievijas pastrādātajiem hibrīduzbrukumiem. Jaunais mehānisms ļaus liegt iebraukšanu un iesaldēt līdzekļus tiem cilvēkiem un uzņēmumiem, kas ir saistīti ar mēģinājumiem destabilizēt kādu no 27 Eiropas Savienības valstīm vai citus pasaules reģionus un starptautiskās organizācijas. Tā izveidi rosināja aizejošais bloka augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels. Mehānisms ļaus mērķtiecīgi vērsties pret Krievijas Federācijas valdības darbībās iesaistītajiem, kas grauj ES un tās dalībvalstu, kā arī starptautisko organizāciju un trešo valstu pamatvērtības, to drošību, neatkarību un integritāti.

Nobela prēmiju ķīmijā šodien saņēma amerikāņi Deivids Beikers un Džons Džampers, kā arī brits Demiss Hasabiss par darbu proteīnu struktūras prognozēšanā, izmantojot mākslīgo intelektu. Beikeram tika piešķirta puse balvas "par proteīnu datordizainēšanu", bet Hasabiss un Džampers ieguva otru pusi "par proteīnu struktūras prognozēšanu", paziņoja Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija.

Turpinām ziņas

Sociālajā vietnē Facebook izplatīta ziņa, kas publicēta profilā “Jēkabpils abonements”, kurā solīti bezmaksas braucieni pusgadu Jēkabpils pilsētas maršruta autobusos. Ziņā teikts, ka pilsētas vadība aicina pievienoties iniciatīvai, kuras mērķis ir palielināt mobilitāti un popularizēt sabiedrisko transportu. Iedzīvotāji aicināti iegādāties vienu no 500 viedkartēm, kas piedāvā 6 mēnešus neierobežoti braukt pa pilsētu tikai par 2,35 eiro. Lai arī pie šīs ziņas ir virkne komentāru, kuros cilvēki dalās pieredzē, ka šādu karti jau iegādājušies, publiskotajai informācijai ir viltus ziņas pazīmes, piemēram, Jēkabpilī ir novada ne pilsētas vadība. Sazinoties ar SIA “Jēkabpils autobusu parks” vadītāju Aiju Veteri, noskaidrojām, ka tā ir viltus ziņa, krāpniecība, visticamāk, radīta ar mākslīgā intelekta palīdzību.

Aija Vetere norādīja, ka autobusu parka vadība sagatavojusi oficiālu paziņojumu, lai cilvēki neuzķeras uz šo viltus ziņu un neseko tajā norādītajam linkam. Viņa uzsver, ka tā ir krāpniecība. Tā nav SIA “Jēkabpils autobusu parks” abonementa karšu akcija. Aija Vetere aicina ņemt vērā, ka uzņēmums šādu akciju nerīko un nevērt krāpniecisko saiti un nenodot savus datus krāpniekiem! Par viltus ziņu savā Facebook profilā brīdinājusi arī Jēkabpils novada pašvaldība, aicinot nevērt vaļā viltus lapā pieejamo krāpniecisko saiti, nenodot savus datus krāpniekiem un būt modriem!

Mūsdienās arvienbiežāk nākas saskarsties ar viltus ziņām. Tāpēc ir svarīgi kritiski izvērtēt informāciju sociālajos medijos. Pirmkārt, ir svarīgi pārliecinies par ziņas avotu: Kas to ir publicējis? Vai par jomu atbildīgā iestāde, uzticams medijs vai ziņa tiek nodota kā baumas? Otrkārt, jāizpēta ziņas saturs: Vai tas sakrīt ar citos uzticamos medijos publicēto? Kādi foto, videomateriāli izmantoti, vai lietotas atsauces? Vai teksta izkārtojums, gramatikas, pieturzīmju lietojums nerada šaubas? Treškārt ir svarīgi nedalīties ar nepārbaudītu informāciju un aizrādīt līdzcilvēkiem, ja tie dalās.

Un vēl

Nedēļas nogalē, 12. ī un 13.oktobrī, Gaujas Nacionālajā parkā notiks Ceļotāju dienas. Pasākumu programma pielāgota ikvienam interesentam, piedāvājot gan pārgājienus, gan izbraucienus ar elektrovelosipēdiem vai autobusu un arī citas aktivitātes, kas vienlaikus atklās parka krāšņākos rudens skatus un iedvesmos jauniem galamērķiem un piedzīvojumiem. Šī gada moto - "Ceļo zaļi!" - mudina ilgtspējīgi iepazīt kultūras un vēstures bagātības un dabai draudzīgas saimniecības, izmantojot sabiedrisko transportu nokļūšanai tikšanās vietās. Ar pasākumu programmu detalizētāk iespējams iepazīties vietnē daba.gov.lv.

Atstājiet komentāru