2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 17.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 17.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā atklās vienu no lielākajām PET pudeļu pārstrādes rūpnīcām Ziemeļeiropā; 20 Latvijas skolas saņems aprīkojumu fizikas kabinetu pilnveidei; un Valsts autoceļu tīklā sākusies ziemas uzturēšanas sezona.


Ņemot vērā Eiropas Savienības noteiktos klimatneitralitātes un “Zaļā kursa” mērķus, tās dalībvalstīs turpmākajos gados būtiski palielināsies atkritumu pārstrādes loma. Kamēr ES vadošās valstis spēj pārstrādāt vidēji 65% radīto atkritumu, Latvija sasniedz nepilnus 50%. Turpinot paplašināt atkritumu pilna cikla apriti Latvijā un ārpus tās, Baltijā lielākās vides resursu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumu grupas “Eco Baltia” PET pudeļu pārstrādes uzņēmums “ITERUM” atklāj jaunu rūpnīcu Olainē. Paredzēts, ka rūpnīcas ikgadējā ražošanas jauda sasniegs aptuveni 80 tūkstošus tonnu. Jaunatklātā rūpnīca būs viena no lielākajām un modernākajām PET pārstrādes ražotnēm Ziemeļeiropā un viena no lielākajām industriālajām ēkām Latvijā. Tās izveidē investēti vairāk nekā 10 miljoni eiro.

Tuvojošais rudens var daudz ko izšķirt karā Ukrainā, aģentūrai LETA atzina bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube. Rudens un ziemas tuvošanās ietekmēs bruņutehnikas pārvietošanos karadarbības operācijas, taču vēl joprojām būs izmantojami ceļi. Vienlaikus politiskajā dimensijā visi, tajā skaitā Eiropa, raugās ASV virzienā, kur novembrī paredzētas prezidenta vēlēšanas. Eiropa kļūst nogaidošāka, un ir skaidrs, ka sarunas starp abām karojošajām pusēm kaut kad sāksies, jautājums tikai, kad tās tiks organizētas, uzskata bijušais armijas komandieris. Viņš paredz, ka līdz sarunām abas puses centīsies izkarot sev izdevīgākos nosacījumus.  

Šai sezonā iepirkts par 6 tūkstoši 370 gripas vakcīnu mazāk nekā pērnajā sezonā. Šai sezonai kopumā noslēgti līgumi par 124 tūkstoši 720 gripas vakcīnu devu iepirkumu. Kopumā iepirktas trīs veidu gripas vakcīnas. "Eflueda Tetra" augstas devas vakcīna paredzēta pacientiem vecumā no 60 gadiem un vairāk. "Fluenz Tetra" vakcīna domāta bērniem no divu līdz 17 gadu vecumam, kas pieder pie noteiktām veselības riska grupām. Savukārt "Influvac Tetra" vakcīna paredzēta bērniem no sešu līdz 23 mēnešu vecumam, pieagušajiem, grūtniecēm, ārstniecības personām, kā arī sociālās aprūpes centru klientiem un darbiniekiem.

Saskaņā ar veselības apdrošināšanas iestāžu jauno ziņojumu Eiropā ir strauji pieaugušas zāļu cenas, jo īpaši vēža un reto slimību medikamentu cenas, un sagaidāms, ka tās turpinās aizvien pieaugt. Eiropas Sociālās apdrošināšanas platformas (ESIP) un Medikamentu novērtēšanas komitejas apkopotais pētījums liecina, ka Eiropas valstīs, tajā skaitā Vācijā, Spānijā, Beļģijā un Latvijā, izdevumi par zālēm ir lielāki un iemesls ir zāļu dārdzība, kas ir galvenais farmācijas izdevumu virzītājspēks. Ziņojuma secinājumā pausts aicinājums politikas veidotājiem Eiropas un valstu līmenī nepieļaut valsts finansēto veselības aprūpes sistēmu graušanu, īstenojot politiku, kas pārmērīgi stimulē farmācijas ražotājus, radot arvien pieaugošas un nepieejamas cenas.

ASV brīdinājusi Izraēlu, ka var bloķēt daļu no miljardiem ASV dolāru vērtās militārās palīdzības Izraēlai, ja tā 30 dienu laikā neuzlabos humānās palīdzības piegādi kara pārņemtajai Gazas joslai.Brīdinājums izteikts vairāk nekā gadu pēc šī kara sākuma, kura laikā ASV prezidents Džo Baidens ir vairākkārt lūdzis Izraēlu saudzēt palestīniešu civiliedzīvotājus, bet tikai vienreiz izpildījis solījumu apturēt ieroču piegādi.

Turpinām ziņas

AS "Latvenergo" un nodibinājuma "Iespējamā misija" izsludinātajā konkursā 20 Latvijas skolas saņems nepieciešamo fizikas kabineta aprīkojumu mācību procesa pilnveidei. Konkurss norisinājās vienā kārtā, un tajā saņemti pieteikumi no 60 skolām, kuras dibinātājs ir valsts, pašvaldība vai valsts iestāde. Vislielākā interese bijusi Latgales, Rīgas un Pierīgas reģionā. Kopējais finansējuma apmērs ir 260 tūkstoši eiro. No Zemgales reģiona aprīkojumu saņems Biržu pamatskola, savukārt no Latgales reģiona to saņems Preiļu 1.pamatskola un Galēnu pamatskola. 

Latvijā šā gada astoņos mēnešos ugunsdzēsēji glābēji kopumā devās uz 712 ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanas darbiem, kuros izglāba 69 cilvēkus un atbrīvoja 35 bojāgājušos, kā arī saņemti 367 izsaukumi, kuros dega transportlīdzekļi. Aizvadītajā gadā 1020 ceļu satiksmes negadījumu likvidēšanas darbos izglābti 149 cilvēki un atbrīvots 51 bojāgājušais, bet transportlīdzekļi dega 567 reizes. 

VUGD norāda, ka biežākās kļūdas ir tādas, ka iedzīvotāji, redzot ceļu satiksmes negadījumu, neapstājas un tikai pēc kāda laika pieņem lēmumu piezvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112. Tomēr šāds zvans ir novēlots un zvanītājs nespēj sniegt visu nepieciešamo informāciju – precīzu notikuma vietu, cietušo skaitu un stāvokli, iespējamo vielas noplūdi un citu informāciju, kas ļautu operatīvajiem dienestiem uzreiz reaģēt ar situācijai atbilstošiem resursiem. VUGD aicina iedzīvotājus, redzot ceļu satiksmes negadījumu, apstāties, novērtēt situāciju un, ja nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112. 

Un vēl

Valsts autoceļu tīklā sākusies ziemas uzturēšanas sezona, kas turpināsies līdz nākamā gada 15.aprīlim. Ziemas uzturēšanas sezonā valsts autoceļi ir jāuztur atbilstoši Ministru kabineta noteikumu par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām. Valsts autoceļi ir sadalīti piecās uzturēšanas klasēs, kur galvenais kritērijs ir satiksmes intensitāte - jo lielāka intensitāte, jo augstāka uzturēšanas klase. Uzturēšanas darbus veic prioritārā secībā atbilstoši uzturēšanas klasēm - vispirms tīra noslogotākos ceļus. Latvijas valsts ceļi akcentē, ka vienu reizi attīrīt no sniega visus A un B klases valsts autoceļus izmaksā gandrīz 100 tūkstoši eiro, savukārt vienu reizi nokaisīt šos ceļus, samazinot slīdamību, izmaksā 132 tūkstoši eiro, tātad vienas dienas uzturēšanas izdevumi – 232 tūkstoši eiro.. 
 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas komisija uz galīgo lasījumu atbalsta ieceri par stundu saīsināt iecirkņu darba laiku pašvaldību vēlēšanās; Jēkabpilī atzīmēs insulta dienu, un Kinopilsētā "Cinevilla" norisināsies festivāls Halovīna noskaņās.


Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija uz galīgo lasījumu atbalstījusi grozījumus Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, kas paredz par stundu saīsināt iecirkņu darba laiku pašvaldību vēlēšanās. Grozījumi paredz, ka vēlēšanu dienā pašvaldību vēlēšanas notiks no pulksten astoņiem rītā līdz astoņiem vakarā. Līdz šim iecirkņi vēlētājiem bija atvērti jau no pulksten septiņiem rītā. Tāpat paredzēts mainīt iecirkņu darba laiku iepriekšējās balsošanas dienās, dodot iespēju nobalsot piecas dienas pirms vēlēšanām iepriekšējo trīs dienu vietā. 

Satiksmes ministrija autoceļu lietošanas nodevu par laiku kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām, no 2030.gada plāno aizstāt ar ceļu infrastruktūras nodevu par distanci. Ja par transportlīdzekli attiecīgajā autoceļa posmā būs maksājama ceļu infrastruktūras nodeva, autoceļu lietošanas nodeva vairs netiks piemērota, tajā skaitā arī par transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir mazāka vai vienāda ar 3,5 tonnām. Ar likumprojektu ieviesta jauna definīcija - ceļu infrastruktūras nodeva ir nodeva, kas jāmaksā par transportlīdzekli atkarībā no attāluma, kuru tas nobraucis, izmantojot attiecīgo ceļu infrastruktūru, un no transportlīdzekļa tipa. Nodevas nomaksāšana piešķirs tiesības ar minēto transportlīdzekli izmantot ceļu infrastruktūru.

Šī gada deviņos mēnešos Maksātnespējas kontroles dienests no darbinieku prasījumu garantiju fonda ir izmaksājis 1,47 miljonus eiro 33 maksātnespējīgo uzņēmumu 672 darbinieku prasījumu apmierināšanai.  Vidējā viena darbinieka prasījumu segšanai piešķirtā summa gada deviņos mēnešos bija 2 tūkstoši 192 eiro. No darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem Maksātnespējas kontroles dienests apmierina darbinieku prasījumus saistībā ar darba samaksu, atlīdzību par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, atlīdzību par cita veida apmaksātu prombūtni, atlaišanas pabalstu sakarā ar darba tiesisko attiecību izbeigšanos, kā arī kaitējuma atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien parlamentā prezentējis savu uzvaras plānu kara izbeigšanai, un tas ietver piecus punktus un trīs slepenus pielikumus. Plāna pirmais punkts ir Ukrainas uzaicinājums NATO tagad nevis pēc kara. Otrais punkts ir aizsardzība, trešais -  Krievijas agresijas atturēšana, ceturtais - Ukrainas stratēģiskais un ekonomiskais potenciāls. Piektais punkts attiecas uz pēckara periodu. Zelenskis noraida teritoriālu piekāpšanos Krievijai.

NATO centieniem masveidā palielināt artilērijas munīcijas ražošanas jaudu ir panākumi. Saskaņā ar NATO galvenā biroja publiskotajiem datiem 32 alianses valstis ir ceļā uz to, lai šogad saražotu divus miljonus 155 milimetru šāviņu. Tas ir ievērojami vairāk nekā iepriekš, un tas ir diezgan iespaidīga rūpniecības apgrozījuma rezultāts. Vienlaikus tiek atzīts, ka ražošanas apjomi joprojām ir pārāk zemi un munīcija joprojām ir pārāk dārga. Piemēram, saskaņā ar Rietumu izlūkdienestu datiem Krievija gadā var saražot aptuveni trīs miljonus artilērijas lādiņu, kas tai dod priekšrocības karā pret Ukrainu. NATO valstu aizsardzības rūpniecība nav pielāgota tik lielam pieprasījumam, kas apgrūtina militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai. Šajā nolūkā NATO dalībvalstis vēlas uzdot jaunajam NATO ģenerālsekretāram Markam Ritem februārī paredzētajā aizsardzības ministru sanāksmē prezentēt priekšlikumus par aizsardzības materiālu ražošanas modernizāciju un standartizāciju. 

Turpinām ziņas

Ik gadu 29. oktobrī tiek atzīmēta Vispasaules Insulta diena. Lai veicinātu plašāku izpratni par šo bīstamo slimību, arī Jēkabpilī 29.oktobrī Tautas namā norisināsies Insulta dienai veltīts pasākums. Statistika liecina, ka insults ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē un Latvijā katru dienu no insulta mirst aptuveni 7 cilvēki! Savukārt visā pasaulē ir aptuveni 80 miljoni cilvēku, kuri pārcietuši insultu - vairāk nekā 50 miljoni no viņiem dzīvo ar kādu pastāvīgu invaliditāti. 29.oktobrī Jēkabpils tautas namā Insulta dienā interesantus informēs par cerebrālu insultu, tā atpazīšanu, riska faktoriem, to iespējamo korekciju. Tāpat varēs arī uzdot sev interesējošos jautājumus speciālistiem. Uz pasākumu aicināts ikviens interesents.

26.oktobrī no pulksten deviņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā pie Jēkabpils sporta centra būs pieejami mamogrāfa izmeklējumi - valsts apmaksātā krūšu vēža skrīningprogrammā ar  Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstulēm -  izmeklējums BEZMAKSAS. Tāpat arī tiek veikti diagnostiskie izmeklējumi ar ārsta nosūtījumu. Veic arī izmeklējumus ar iepriekšējo pierakstu! Tālrunis pierakstam 65422419. SIA “Daugavpils reģionālās slimnīcas” mobilais digitālais mamogrāfs ir īpaši aprīkots autobuss, kura pieejamība izbraukumos atvieglo iedzīvotājiem iespēju saņemt augstvērtīgu mamogrāfijas izmeklējumu dzīvesvietas tuvumā. 

Un vēl

Kinopilsētā "Cinevilla", Slampes pagastā, no 25.oktobra līdz 2.novembrim norisināsies pasākums ""Cinevilla" Danger fest" Halovīna noskaņās. Deviņu dienu garumā, iestājoties tumsai, no pulksten 18 līdz 23 kinopilsēta "Cinevilla" pārvērtīsies par leģendu satikšanās vietu un gaidīs lielus un mazus apmeklētājus. "Cinevilla Danger fest" amuleta stāsta atklāšana sāksies ar gaismas projekcijām un īsfilmu "Leģendas satiekas - misija Amulets", kas būs skatāma "Cinevilla" kinozālē. Filmas laikā tiks dotas norādes, lai atklātu kinopilsētas noslēpumus 27 stacijās. 
 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Kopējie nodokļu parādi Latvijā oktobra sākumā veidoja 854,026 miljonus eiro; Aicina ieteikt Jēkabpils novada daudzbērnu ģimeni sveikšanai Rīgas pilī! un Atzīmēs Bērniem drošas pārvietošanās dienu.


Latvijā šogad oktobra sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 854,026 miljonu eiro, kas ir par 1,4% vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet par 1% mazāk nekā gada sākumā. Aktuālie parādi, kuriem tiek aprēķināta nokavējuma nauda, šogad 1.oktobrī veidoja 62% no kopējās parādu summas jeb 529,157 miljonus eiro. Tāpat VID dati liecina, ka par nepiedzenamiem šogad 1.oktobrī bija atzīti parādi 2,5 miljonu eiro apmērā - šie parādi izveidojušies likvidējamiem uzņēmumiem līdz likvidācijas procedūras pabeigšanai.

Šogad uz Latvijas-Baltkrievijas robežas konstatēti 116 gadījumi, kad žogu bojājušas personas, kas mēģinājušas nelikumīgi šķērsot robežu. Vēl 63 gadījumos žogs bojāts dabas apstākļu ietekmē.Jau ziņots, ka žoga izbūve uz šīs robežas tika pabeigta jūlijā. Šogad no robežas nelikumīgas šķērsošanas atturēti 4 tūkstoši 856 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā uzņemts 21 cilvēks.Valdība līdz 31.decembrim pagarināja pastiprinātās robežapsardzības režīmu Baltkrievijas pierobežā. Līdz šim šāds režīms bija noteikts līdz 12.septembrim.

Apdrošināto mājokļu skaits Latvijā katru gadu pieaug un 2023.gadā jau puse jeb 50,5% no apdzīvotajiem mājokļiem bija apdrošināti. Latvijas Banka skaidro, ka tas sniedz šo mājokļu īpašniekiem finansiālu aizsardzību pret dažādiem riskiem. Lai gan ar atšķirīgiem seguma līmeņiem, tomēr gandrīz visi mājokļu apdrošināšanas līgumi iekļauj arī aizsardzību pret dabas katastrofu radītajiem zaudējumiem. Vienlaikus Latvijas Banka norāda, ka 33% aptaujāto mājokļu īpašnieku norāda, ka viņiem ir grūti pateikt, pret kādiem riskiem ir apdrošināts viņu īpašums. Latvijas Bankas ieskatā apdrošinātājiem aktīvāk jāskaidro apdrošināšanas nosacījumi līgumu slēgšanas procesā un vienlaikus jāpārskata dokumentos lietotā valoda.

Nākamnedēļ Eiropas Savienības dalībvalstīm jāvienojas par zvejas iespējām Baltijas jūrā. Eiropas Komisija rosinājusi arī nākamgad zvejas kvotas samazināt vēl vairāk. Tajā skaitā Latvijas zvejniekiem vienu no būtiskākajām sugām – brētliņu – ieteikts zvejot krietni mazāk. Pret to ir Zemkopības ministrija un zvejnieki. Savukārt Pasaules dabas fonds aicina uz zivju krājumiem raudzīties ilgtermiņā un ļaut novājinātajām sugām atjaunoties. Galīgos lēmumus par nākamā gada zvejas limitiem pieņems dalībvalstu ministri Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē , kas notiks pirmdien un otrdien, Luksemburgā.

Eiropas iedzīvotāju straujā novecošanās būs viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar kuriem saskarsies nākamā Eiropas Komisija. Eksperti brīdina, ka gados vecu iedzīvotāju īpatsvara pieaugums apdraudēs Eiropas Savienības konkurētspēju, saasinās darbaspēka trūkumu, palielinās valstu budžeta izdevumus un padziļinās reģionālo nevienlīdzību. Turklāt tiek prognozēts, ka jau pēc dažiem gadiem Eiropas savienības iedzīvotāju skaits sāks samazināties. Lai novērstu ļaunāko scenāriju, Eiropas Komisija iesaka dalībvalstīm veikt izlēmīgus pasākumus, piemēram, novērst vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirības, uzlabot darba un privātās dzīves līdzsvaru, piedāvāt nodokļu atvieglojumus, samazināt bērnu aprūpes izmaksas un atvieglot jauniešu piekļuvi kvalitatīvām darbavietām un mājokļiem. Eiropas Komisija arī rekomendē veicināt gados vecāku cilvēku palikšanu darba tirgū, ceļot viņu kvalifikāciju un piedāvājot elastīgu darba laiku.

Turpinām ziņas 

Turpinot ilggadēju tradīciju, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šī gada decembrī aicinās kuplas, sirsnīgas un aktīvas ģimenes no Latvijas novadiem un pilsētām uz svinīgu Ziemassvētku pasākumu un Rīgas pils svētku egles iedegšanu. Jēkabpils novada pašvaldība aicina ieteikt daudzbērnu ģimeni no Jēkabpils novada, kas ar savu ikdienas dzīvi, darbu un paveikto iedvesmo līdzcilvēkus un apliecina, ka mūsu valsts pamatu veido stipras ģimenes. Ieteikt ģimeni braucienam uz rīgas pili var aizpildot anketu pašvaldības mājaslapā. 

31.oktobrī no sešiem līdz astoņiem vakarā Jēkabpils Mežaparkā norisināsies pasākums Hellovīnu noskaņās – “Ēnu valstība” jeb jocīga pastaiga ar spocīgiem uzdevumiem. Pasākuma organizatori aicina nākt kopā ar savu drosmīgo komandu vai izstaigāt Ēnu valstību vienatnē. Līdzi jāņem lukturītis, pildspalva un tālrunis ar interneta pieslēgumu un QR koda lasītāju. Dalībniekus aicina saģērbties tik baisi, ka pat ēnas nodrebēs, ieraugot! Karti ar uzdevumiem varēs saņemt pie tumšā meža namiņa vai otrpus Mežaparkam, stāvlaukumā Viestura ielas galā. Tos, kuri būs veiksmīgi izpildījuši visus pārbaudījumus, tumšajā meža namiņā gaidīs maģisks našķis. Aicina dalībniekus padižoties ar saviem ķirbjiem izstādē - oriģinālāko un skaistāko ķirbju īpašnieki saņems balvas. 

Un vēl

Autotransporta direkcijas informatīvās kampaņas "Mazs pasažieris-lielāka uzmanība!" laikā šodien atzīmē Bērniem drošas pārvietošanās dienu. Bērniem drošas pārvietošanās dienā iesaistījušās ģimenes, skolas un pašvaldības no visas Latvijas, organizējot izglītojošas aktivitātes bērniem par drošību uz ceļa. Kampaņu organizē, lai sniegtu informāciju par to, kā rīkoties dažādās situācijās, piedaloties ceļu satiksmē un pārvietojoties ar reģionālo sabiedrisko transportu - kā droši šķērsot ceļu pēc izkāpšanas no sabiedriskā transporta, kā rīkoties, ja esi izkāpis nepareizajā pieturā, un kur vērsties pēc palīdzības, ja esi aizmirsis savu maršrutu.
 

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima varētu saīsināt debašu runas budžeta izskatīšanas laikā; Matemātikas eksāmenā izkritis katrs piektais pamatskolēns tālmācībā; un Iedzīvotājiem piedāvā iegādāties noziedzniekiem atņemtus teju 75 000 augus.


Parlaments varētu lemt par debašu runas laika saīsināšanu budžeta izskatīšanas procesā, intervijā Latvijas Televīzijai atzina Saeimas spīkere Daiga Mieriņa. Viņa norādīja, ka parlaments budžeta izskatīšanai veltītajā sēdē lems par debašu ilguma saīsināšanu. Vienlaikus viņa atzina, ka opozīcijas deputātu sakāmais budžeta izskatīšanas procesā ir ļoti svarīgs, jo tas palīdz izgaismot pastāvošos trūkumus. Koalīcijas deputāti bieži izmanto debašu runas laika saīsināšanu, lai neļautu pārāk ilgās runās izplūst opozīcijas deputātiem. Debašu runas ilgumu un biežumu regulē Saeimas kārtības rullis. Tas paredz, ka pirmajā uzstāšanās reizē deputāts var runāt piecas minūtes un otrajā - divas minūtes. Tas, par cik saīsināt debašu runu, ir politiķu vienošanās objekts. Mieriņa izvairīgi komentēja iespējas vēl kaut ko mainīt pašā budžeta likumprojektā un atbalstīt patlaban tajā neietvertas iniciatīvas, atkārtojot jau iepriekš teikto, ka budžeta projektā nav lielu manevra iespēju. 

Izglītības un zinātnes ministrija izsludina ikgadējo konkursu "Gada sporta skolotājs 2024". Pieteikumus konkursam aicinām iesniegt līdz 8. novembrim. Konkursa uzvarētājs publiski tiks paziņots "Trīs Zvaigžņu balvas sportā 2024" apbalvošanas ceremonijā, kas notiks 2025. gada 15. janvārī. Pieteikumu dalībai konkursā var iesniegt valsts vai pašvaldības dibinātās vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās vidējās izglītības iestādes direktors vai direktora vietnieks mācību darbā, kā arī paši sporta skolotāji.

Valstij jādomā, kā vietējos iedzīvotājus pēc iespējas ilgāk noturēt darba tirgū, vai arī nāksies domāt par imigrantu piesaisti, tā norāda labklājības ministrs Uldis Auguli. Runājot par imigrācijas politiku un viesstrādnieku piesaisti no trešajām valstīm, ministrs uzskata, ka primāri darba tirgū maksimāli jāiesaista vietējie cilvēkresursi, tajā skaitā cilvēki ar invaliditāti.Augulis vērsa uzmanību uz pārāk lielo jauniešu skaita īpatsvaru vecumā no 15 līdz 25 gadiem, kas nedz mācās, nedz strādā. Viņaprāt, jāsaprot, cik no viņiem ir ārpus Latvijas, cik strādā nelegāli, cik nedz strādā, nedz mācās. Viņš uzskata, ka svarīgi ir strādāt pie reemigrācijas politikas, kā arī pie tā, lai radītu labvēlīgus nodarbinātības apstākļus arī pensionāriem, kas vēlas strādāt.

Ukrainas Drošības dienests arestējis vienu no valstij piederošās enerģētikas kompānijas "Ukrenergo" amatpersonām par iespējamu Krievijas pilna mēroga iebrukuma attaisnošanu, neatkarīgas Ukrainas valsts pastāvēšanas apšaubīšanu un civiliedzīvotāju slepkavības atbalstīšanu.  Medijs "RBC-Ukraine", atsaucoties uz vārdā nenosauktiem avotiem, ziņo, ka persona ir Olehs Hribenko, kurš, kā ziņots, ir atbildīgs par kritiskās infrastruktūras objektu drošības uzturēšanu. Ukrainas Drošības dienests norādīja, ka persona nopludinājusi informāciju par Krievijas īstenoto uzbrukumu sekām kritiskās infrastruktūras objektiem. 

Pašlaik tas ir ambiciozs projekts, kas nākotnē varētu palīdzēt vairākiem tūkstošiem cilvēku – tā, runājot par Baltijā plānoto daļiņu terapijas centru, stāstīja Eiropas Kodolpētījumu centra jeb CERN Baltijas zinātnieku grupa. Iecerēts, ka terapijas centrā būs iespējams pielietot paātrinātāju tehnoloģijas, lai, piemēram, vēža ārstēšanu varētu veikt mērķēti un ļoti ātri, kas nozīmē to, ka pacienta ķermenis nebūtu jāpakļauj ilgai apstarošanai. Pie šiem eksperimentiem zinātnieki strādā kopā ar mediķiem. Eksperti un zinātnieki ir pārliecināti, ka onkoloģisko slimību ārstēšanā ir svarīga sadarbība, tāpēc arī radusies ideja par vienotu Baltijas centru, kur, apvienojot inovatīvus risinājumus, zinātnieki un ārsti sekmīgāk varētu cīnīties ar onkoloģiskajām slimībām. 

Turpinām ziņas

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra atkārtoti izsludinājusi atklātu projektu atlasi par Eiropas Savienības fondu atbalstu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas un ekosistēmu aizsardzības plānu izstrādi īpaši izsargājamās dabas teritorijās, kurā atlikušais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 1,7 miljoni eiro. Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātajā ES fondu programmas otrajā kārtā, kur projektus īstenos pašvaldības, paredzēts, ka tiks izstrādāti aizsardzības un atjaunošanas pasākumi "Natura 2000" teritorijām 11 tūkstoši 250 hektāru platībā. Projekta iesniegumus aģentūra pieņems līdz 18.decembrim, savukārt projektu īstenošanai atvēlēts laiks līdz 2027.gada beigām.

Centralizētais eksāmens matemātikā lielākās grūtības radījis 9.klašu skolēniem tālmācībā, no kuriem izkritis katrs piektais skolēns, liecina Valsts izglītības satura centra apkopotie dati.Vissliktākos rezultātus arī šogad uzrādīja tālmācības skolu audzēkņi. 22,16% skolēnu tikko pārsniedza sekmīga vērtējuma slieksni un eksāmenā ieguva 10-14%, bet 18,24% šo skolu skolēnu eksāmenā izkrita. Šis bija otrais gads, kad 9.klašu absolventiem visos valsts pārbaudes darbos vērtējums tiks izteikts procentos. Lai nokārtotu centralizēto eksāmenu, skolēnam vajadzēja iegūt vismaz 10%.

Un vēl

Nodrošinājuma valsts aģentūra izsludinājusi krimināllietā izņemto lietisko pierādījumu realizāciju, piedāvājot iegādāties dažādu veidu augus podiņos. Kopējais augu daudzums ir 74 tūkstoši 990 gabali, bet realizācijas cena ir 9 tūkstoši 173 eiro. Mantu iespējams iegādāties pa daļām. Aģentūras izplatītie foto liecina, ka var iegādāties, piemēram, antūrijas un orhidejas, Bendžamina gumijkokus, marantas, kalamondīnus un citus. Skaistumaugu tīkotāji augus gan nevarēs iegādāties pa vienam. Iegādei pieejami augu komplekti, piemēram, var iegādāties 84 graudzāles par kopumā 28 eiro. Augi izņemti kādā Nodokļu un muitas policijas pārvaldes izmeklētā kriminālprocesā. Piedāvājumu iesniegšana ir līdz 21.oktobrim.

Atstājiet komentāru