2024.gada 22. oktobris

Irīda, Īrisa

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 18.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 18.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā septembrī bijusi zemāka gada inflācija nekā ES un eirozonā vidēji; PVD pārbaudīs Igaunijas uzņēmuma "Valio Eesti" piena zīmola "Alma" produkta iepakojuma marķējuma atbilstību Eiropas Savienības (ES) normatīviem un Izdots jauns izdevums un izziņas avots folkloras pētniekiem.


Latvijā septembrī bijusi zemāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati. Gada inflācija Latvijā - tāpat kā Kiprā - septembrī bijusi 1,6%. Zemākā inflācija pagājušajā mēnesī reģistrēta Lietuvā (0,4%), Slovēnijā un Itālijā (abās valstīs 0,7%), Luksemburgā (0,8%) un Somijā (1%). Savukārt augstākā gada inflācija bijusi Rumānijā (4,8%), Beļģijā (4,3%), Polijā (4,2%), Nīderlandē (3,3%) un Igaunijā (3,2%). Patēriņa cenas septembrī gada izteiksmē pieaugušas visās ES dalībvalstīs, izņemot Īrijā, kur tās saglabājušās nemainīgas.

Daži eksperti un pašvaldības nākamā gada budžetu nodēvējušas par izdzīvošanas budžetu. Plānots iesaldēt valsts kapitālsabiedrību vadības algas, bet Saeimas deputāti neplāno tā darīt, un deputātu algām, līdzīgi kā citviet valsts pārvaldē, būs ierobežojums – atalgojumu drīkstēs kāpināt līdz 2,6% iepriekš plānoto 6% vietā. Taču nākamgad samazināsies izmaksas deputātu transporta un dzīvesvietas īres kompensācijām.

Pašlaik gripas intensitāte Latvijā saglabājas ļoti zema un atbilst iepriekšējo sezonu vidējiem rādītājiem šajā laika periodā. Kopš gripas sezonas sākuma 30.septembrī kopumā ģimenes ārstu praksēs ir reģistrēti 12 klīniski apstiprinātie gripas gadījumi. Nedēļā no 7. līdz 13.oktobrim ģimenes ārstu praksēs reģistrēti divi klīniskie gripas gadījumi, kas ir par desmit gadījumiem mazāk nekā nedēļu iepriekš. Viens gripas slimnieks reģistrēts Liepājā vecuma grupā no 15 līdz 64 gadu vecumam. Savukārt otrs gadījums reģistrēts vecuma grupā no pieciem līdz 14 gadiem Jūrmalā. Tāpat laika posmā no 30.septmebra līdz 13.oktobrim nav saņemti paziņojumi par nāves gadījumiem pacientiem ar apstiprinātu gripu vai ar aizdomām par gripas infekciju, 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vakar Briselē aicinājis Eiropas Savienības līderus palielināt finansiālo un militāro palīdzību Ukrainai pirms ziemas.  Prezidents norādīja, ka steidzamākā vajadzība ir pretgaisa aizsardzība un finansiāls atbalsts Ukrainas ieroču ražotnēm. Jau ziņots, ka  ES atbalsta Ukrainu karā ar Krieviju, bet Ungārija, kas vienīgā no ES dalībvalstīm joprojām ir draudzīga pret Maskavu, mēnešiem ilgi bloķē turpmāku militāru un finansiālu palīdzību Ukrainai..

Nīderlandes valdība apsver plānu deportēt patvēruma meklētājus, kuru patvēruma lūgumi ir noraidīti, uz Ugandu. Ministre šīs Austrumāfrikas valsts apmeklējuma laikā sacīja, ka šāds plāns attiecas uz afrikāņu migrantiem, kuriem nav atļauts palikt Nīderlandē, bet kuri nevar atgriezties savās izcelsmes valstīs. Saskaņā ar plānu Uganda izmitinātu viņus uzņemšanas nometnēs, par to saņemot finansiālu kompensāciju.

Turpinām ziņas

Pārtikas un veterinārais dienests pārbaudīs Igaunijas uzņēmuma "Valio Eesti" piena zīmola "Alma" produkta iepakojuma marķējuma atbilstību Eiropas Savienības  normatīviem. Dienests pārbaudi veiks, pamatojoties uz tviterī publicētu sūdzību par potenciālu pircēju maldināšanu, uz zīmola "Alma" iepakojuma izvietojot saukli "Tīrs piens". PVD tviterī publicēto informāciju ir reģistrējis kā sūdzību. PVD norāda, ka atbilstoši ES normatīviem pārtikas produkta informācija nedrīkst būt maldinoša, it īpaši liekot patērētājam domāt, ka pārtikas produktam piemīt kādas īpašas pazīmes, lai gan faktiski šādas pazīmes piemīt visiem līdzīgiem pārtikas produktiem. Ja tiks konstatēts pārkāpums, PVD noteiks neatbilstību novēršanas termiņu un informēs par to produkta ražotāju un tā pārstāvi Latvijā - SIA "Valio International".

Līvānos sākusies Stacijas ielas seguma atjaunošana labajā ielas pusē, braucot virzienā uz Preiļiem. Darbus veic SIA "Ošukalns". Remontdarbi uzsākti šogad un turpināsies līdz 2025. gada pavasarim.Līvānu novada dome aicina satiksmes dalībniekus izturēties ar sapratni un sekot līdzi izvietotajām ceļa zīmēm.

Un vēl

Folkloras pētniekiem un interesentiem vērtīgs izziņas avots būs tikko klajā nākušais izdevums "Raganas", kas aizsāk jaunu grāmatu sēriju "Latviešu teiku tipu un motīvu rādītājs". Sērijas pirmā izdevuma autors ir Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošais pētnieks Sandis Laime. Ar raganām saistītus folkloras avotus viņš pēta jau aptuveni 15 gadu, ir vairāku šai tēmai veltītu rakstu un monogrāfijas autors. Jaunais izdevums atklāj raganu folkloras lielo daudzveidību un šķetina dažādās raganu, laumu un spīganu tradīcijas. Raganām veltītais sējums ir pirmais sērijā "Latviešu teiku tipu un motīvu rādītājs", sēriju turpinās sējumi "Burvji" un "Vilkači".
 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā plāno izveidot mākslīgā intelekta izcilības centru, Līvānus vizītē apmeklē valsts prezidents, un Preiļos norisinās lūgšanu brokastis.


"Facebook", "Instagram", "WhatsApp" un citi pasaules lieluzņēmumi, kurus pārvalda tehnoloģiju kompānija "Meta", Latvijā plāno izveidot mākslīgā intelekta izcilības centru. Eiropā tas būtu pirmais tāds centrs. Tā paziņoja ekonomikas ministrs Viktors Valainis, kurš vakar  tikās ar kompānijas "Meta" pārstāvi. Ekonomikas ministrs to raksturo kā centrālo vieta, kur koncentrēsies zināšanas, kompetence tieši mākslīgā intelekta jomā. Centrs, viņaprāt, būs kā dzinējspēks tehnoloģiju attīstībai Latvijā un arī ārpus tās. Tā būšot zināšanu bāze, kur pēc padomiem varēs vērsties gan valsts institūcijas, gan privātuzņēmumi.

Ārlietu ministrijā vakar tika pasniegta Baltu balva. Tas ir novērtējums par sasniegumiem latviešu - lietuviešu valodu tulkojumos, apmācībā, popularizēšanā un ieguldījumu abu valodu pētniecībā. Šogad to ieguva Latvijas pārstāvis – valodas vēstures pētnieks Pēteris Vanags.  Ikgadējās Baltu balvas pasniegšana notika septīto reizi. To pasniedz Latvijas un Lietuvas ārlietu ministri. Viņi uzsver, ka latviešu un lietuviešu tuvums pašlaik ir nozīmīgāks nekā jebkad.
 
Oktobra otrajā nedēļā Latvijā slimnīcās ievietoti 64 jauni Covid-19 pacienti, kas ir par 17 pacientiem mazāk nekā nedēļu iepriekš, kad slimnīcās atradās 81 pacients. Oktobra vidū slimnīcās ārstējās 109 pacienti ar Covid-19, no kuriem kā pamata diagnoze tā bija 70 jeb 64,2% pacientu. Smagā stāvoklī šajā laika posmā bija divi pacienti. Oktobra otrajā nedēļā laboratoriski apstiprināti 84 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, kas ir par 15 gadījumiem mazāk nekā iepriekšējā nedēļā. Pozitīvo Covid-19 paraugu īpatsvars bija 9,1%.
 
Eiropas Centrālā banka vakar nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem. Noguldījumu iespējas uz nakti likme tiks samazināta līdz 3,25%. Noguldījumu iespējas likme ir procentlikme, ar kuras palīdzību centrālās bankas padome nosaka savas monetārās politikas nostājas virzību.Galveno refinansēšanas operāciju likme pazemināta līdz 3,4% un aizdevumu iespējas uz nakti likme -  līdz 3,65%. Jaunās likmes stāsies spēkā 23.oktobrī.
 
Ķīna pēdējos gados ir guvusi lielus panākumus kosmosa izpētē, sūtot astronautus uz savu kosmosa staciju un atgriežot uz Zemes paraugus no Mēness. Tagad tā vēlas pārvērst šos panākumus zinātnes sasniegumos, vēsta “The Associated Press”. Valsts vadošais zinātniskais institūts šonedēļ prezentēja vērienīgu plānu, lai līdz 2050. gadam kļūtu par pasaules līderi kosmosa zinātnē. Tajā tika uzskaitīts plašs pētniecības jomu klāsts, tajā skaitā melnie caurumi, Marss un Jupiters, kā arī apdzīvojamu planētu un ārpuszemes dzīvības pazīmju meklēšana. Ķīnas Mēness programma ir daļa no pieaugošās sāncensības ar ASV, kas joprojām ir kosmosa izpētes līdere.

Turpinām ziņas

 Šodien Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs darba vizītē apmeklē Līvānu novadu, kur tiksies ar Līvānu novada domes vadību. Tāpat vizītes laikā Valsts prezidents tuvāk iepazīs optiskās šķiedras ražotāja SIA “Light Guide Optics International” un mājražotāja SIA “Līvānu ķiploks” darbību. Līvānu novadā plānots apmeklēt arī sociālās aprūpes centru “Rožlejas”, multifunkcionālo jauniešu iniciatīvu centru “Kvartāls” un Līvānu stikla un amatniecības centru. Savukārt pulksten piecos pēcpusdienā Līvānu novada kultūras centrā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs tiksies ar Līvānu novada iedzīvotājiem.

Šodien un rīt notiek Aizkraukles novada uzņēmēju dienas un uzņēmēji aicināti piedalīties gan izglītojošajās nodarbībās piektdien, kā arī atpūtas pasākumā un apbalvošanā sestdien. Šodien visas dienas garumā Aizkraukles kultūras centrā notiks informatīvi un izglītojoši semināri un diskusijas, kas palīdzēs izprast jaunākās aktualitātes, projektu un sadarbības iespējas. Uz šiem pasākumiem aicināti esošie un topošie uzņēmēji, kā arī jaunieši, kuri vēlas uzzināt vairāk par uzņēmējdarbību un tās iespējām. Savukārt rītvakar Aizkraukles novada Sporta centrā notiks uzņēmēju godināšana “Gada uzņēmējs Aizkraukles novadā 2023”, kurā 13 nominācijās tiks pasniegtas balvas uzņēmējiem, mājražotājiem un amatniekiem. Apbalvos biznesa ideju konkursa laureātus, sveiks darbīgākos skolēnu mācību uzņēmumus.

Un vēl
 
Šodien Preiļu Kultūras namā notiks ekumēnisks labdarības pasākums "Lūgšanu brokastis". Šī gada Lūgšanu brokastu moto ir vārdi no Jesaja grāmatas 41 nodaļas, 10.panta: “Nebaidies, jo es esmu ar Tevi, nebīsties, es esmu Tavs Dievs, es spēcināšu Tevi, Tev palīdzēšu, ar savu labo taisnības roku es Tevi uzturēšu” . Pasākuma organizatori vēlas stiprināt visus, kas neatlaidīgi turpina savu ceļu, nezaudē ticību un apņēmību, par spīti grūtībām, nespēkam, kritieniem un neveiksmēm. Dalība pasākumā ir ar ziedojumiem, kas tiks novirzīti, lai atbalstītu bērnus ar īpašām vajadzībām pakalpojumu apmaksai, kas ir būtiski veselības un dzīves kvalitātes uzlabošanai.
 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā patvērumu pieprasījušas trīs vērienīgās bēgšanas laikā cietušās nelegālās imigrantes; Līvānu novada pašvaldības speciālisti darba vizītē apmeklēja Mažeiķus; un Dabas muzejā skatāma ķirbju un paprikas izstāde.


Latvijā patvērumu pieprasījušas trīs nelegālās imigrantes, iespējams, Somālijas pilsones, kuras bija iesaistītas nesenajā vērienīgajā bēgšanā no Latvijas tiesībsargiem. Patvērumu pieprasījušās arī divas sievietes, kuras bēgšanas laikā tika sašautas. Sievietes robežsargiem apgalvojušas, ka ir Somālijas pilsones, taču robežsardze vēl veiks pārbaudi par viņu valstisko piederību. Patlaban sievietes ir aizturētas Imigrācijas likumā noteiktajā kārtībā un ievietotas aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā Daugavpilī. Lēmums par patvēruma piešķiršanu jāpieņem Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, kopējais lēmuma pieņemšanas periods var sasniegt 15 mēnešus.

Valsts drošības dienests aicina Latvijas iedzīvotājus gaidāmajās skolēnu rudens brīvdienās neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju un brīdina par augstajiem izlūkošanas un vervēšanas riskiem šo valstu teritorijā. Skolēnu rudens brīvdienas gaidāmas nākamnedēļ no 21. līdz 27. oktobrim. Dienests vērš uzmanību, ka Latvijas institūcijām ir ierobežotas iespējas palīdzēt saviem valstspiederīgajiem, kuri nonākuši grūtībās Krievijā vai Baltkrievijā.

Lai novērtētu meža dzīvnieku trakumsērgas vakcinācijas efektivitāti Latvijas austrumu pierobežā, Pārtikas un veterinārais dienests no medniekiem sāks pieņemt nomedītās lapsas un jenotsuņus. Par katru nomedīto dzīvnieku mednieks varēs saņemt kompensāciju 15 eiro. Lai precizētu nepieciešamo paraugu skaitu, kā arī citas nianses, PVD aicina medniekus, kuri medī Latvijas austrumu pierobežā, pirms medībām, sazināties ar dienesta teritoriālajām struktūrvienībām. 

Lielbritānijas pretterorisma policija izmeklē, vai spridzekli pakā, kas aizdegās noliktavā pēc izkraušanas no lidmašīnas, nav ievietojuši Krievijas aģenti. Ugunsgrēks izcēlās 22.jūlijā loģistikas uzņēmuma DHL noliktavā netālu no Birmingemas, Anglijā. Incidentā neviens cilvēks necieta. Paka, kurā atradās spridzeklis, tika nogādāta DHL noliktavā ar lidmašīnu, bet plašāka informācija par lidaparātu un tā maršrutu pagaidām nav pieejama. Līdzīgs incidents jūlijā notika arī Vācijā, un izmeklētāji pēta, vai abi gadījumi nav saistīti. Saistībā ar incidentu Lielbritānijā neviena persona nav aizturēta.

Grieķijā tiešsaistē noplūduši simtiem jaunās Grieķijas noziedzības apkarošanas vienības darbinieku vārdi, pakļaujot drošības amatpersonu dzīvības riskam. Par to paziņojusi Grieķijas policija. Laikraksts "Ta Nea" vēsta, ka noplūde apdraud aptuveni 550 virsnieku identitāti, kurus bija paredzēts pārcelt darbā jaunajā vienībā. Valdība norādījusi, ka šīs vienības izveide ir atbilde uz organizētās noziedzības locekļu pastrādātajiem noziegumiem. Policijas un noziedzības ziņu vietne "lawandorder.gr" atzinusi, ka tā kļūdas dēļ ievietojusi tiešsaistē to darbinieku vārdus, kuri strādās jaunajā policijas vienībā, kas nodēvēta par "grieķu FIB". Policija pavēstījusi, ka saistībā ar noplūdi sākta iekšējā izmeklēšana. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome palielinājusi SIA “Jēkabpils ūdens” pamatkapitālu, ieguldot tajā pamatlīdzekļus, kuru vērtība ir 259 tūkstoši 347 eiro. Pamatkapitālā ir ieguldīti ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli, kuri tika izbūvēti Draudzības alejā un Ķieģeļu ielā, īstenojot šo ielu pārbūves projektus. Jēkabpils novada pašvaldībā skaidro, ka jau 2018. gadā ar kapitālsabiedrību tika noslēgti sadarbības līgumi par projektu īstenošanu, un abos līgumos noteikts, ka izbūvētajiem inženiertīkliem pēc projektu īstenošanas ir jābūt SIA “Jēkabpils ūdens” īpašumam. Pašvaldībā uzsver, ka saistībā ar pamatkapitāla palielināšanu iedzīvotājiem nav jāuztraucas par ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifiem, tie nepaaugstināsies. 

Līvānu novada pašvaldības speciālisti darba vizītē apmeklēja Mažeiķus, lai kopā ar Lietuvas partneriem apspriestu ambiciozā projekta “Mobilā daudzpakalpojumu koncepcijas izstrāde sociāli mazaizsargātām grupām Līvānos un Mažeiķos” turpmāko īstenošanu. Projekta laikā izstrādāts inovatīvs risinājums – mobilais klientu apkalpošanas centrs, kas dos iespēju sniegt dažādus pašvaldības un sociālos pakalpojumus tieši iedzīvotāju mājās. Šis pilnvērtīgi aprīkotais elektrobusa veida centrs būs īpaši noderīgs senioriem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un tiem, kuriem ir grūtības nokļūt līdz pakalpojumu sniedzējiem.Darba vizītes laikā Līvānu novada un Mažeiķu pārstāvji apsprieda projekta īstenošanas detaļas un vienojās par turpmākajiem darbības soļiem. 

Un vēl

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā līdz svētdienai skatāma izstāde "Ķirbjaugi un paprika 2024". Izstādē apskatāms plašs klāsts dažādu ķirbjaugu un paprikas šķirņu, aicinot pievērst uzmanību gan to vizuālajai daudzveidībai un garšas īpašībām, gan nozīmei veselības veicināšanā. Tajā apskatāmo ķirbjaugu vidū ir ēdamie un dekoratīvie ķirbji, kabači, cukini, patisoni, arbūzi, melones, pepino, momordikas jeb balzāmbumbieri, melotrijas jeb peļu arbūzi. Izstādē var iepazīt arī kādu senu, bet Latvijā reti sastopamu šķirni - vaska ķirbi. Būs apskatāms par 2023.gada skaistāko ķirbi atzītais "Labais Gustiņš", kā arī lufa jeb sūkļa ķirbis, ko svaigā veidā var izmantot kulinārijā līdzīgi kā cukini, bet izkaltējot - kā sūkli jeb švammi. Tāpat īpaša vieta izstādē, kā ierasts, būs atvēlēta piparu ražai, piedāvājot apskatīt gan saldo papriku, gan aso piparu šķirnes.

Atstājiet komentāru