2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 21.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 21.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Vāc parakstus par kriminālatbildības noteikšanu par koruptīvām darbībām publiskajos iepirkumos, Jēkabpilī norisināsies donoru diena; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?


Sabiedrības iniciatīvu portālā "Mana balss" sākta parakstu vākšana par kriminālatbildības noteikšanu par koruptīvām darbībām publiskajos iepirkumos. Kā iniciatīvas autors norādīts Jānis Bērziņš. Iniciatīvas pārstāvis aicina radīt iespēju sodīt uzņēmumu vadību personiski par uzņēmuma koruptīvām darbībām, nevis tikai ar naudas sodiem uzņēmumam. Arī prokuratūra vērsusies valdībā, lūdzot risināt jautājumu par kriminālatbildības noteikšanu saistībā ar aizliegtu vienošanos īstenošanu iepirkumos, nepieciešamības gadījumā solot lūgt arī Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iesaisti. Tāpat arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un vairākas citas atbildīgās institūcijas uzskata, ka par šo smagāko konkurences tiesību pārkāpumu publiskajos iepirkumos būtu jāparedz kriminālatbildība.

Ekonomisko lietu tiesa decembra sākumā varētu sākt tiesas debates Latvijas vēsturē vērienīgākā narkotiku kravas krimināllietā jeb tā dēvētajā Kokneses kokaīna lietā. Nākamā tiesas sēde lietā ieplānota 13.novembrī, kas tika noteikta, dodot laiku prokuroram, kurš no jauna iestājās lietā, iepazīties ar krimināllietas materiāliem, līdz ar to tiesas sēdē plānots sagaidīt no prokurora atbildi, vai var pabeigt tiesas izmeklēšanu un pāriet pie tiesas debatēm, un, ja lūgumu nebūs, tiesas debates tiks sāktas 5.decembra sēdē. Publiski pieejamā informācija tiesu kalendārā liecina, ka lietā apsūdzētie ir Agris Vaivods, Andris Elsts, Dainis Vaivods un Andrejs Davidko. Personas apsūdzētas par to, ka organizētas grupas sastāvā pārvietoja pāri Latvijas valsts robežai tūkstoš 758 kilogramus kokaīna, paslēpjot to banānu kravā.

Valdība būs jālemj par jauno Eiropas Savienības Reģionu komitejas locekļu sastāvu no Latvijas, liecina valdības rīkojuma projekts, kas iesniegts saskaņošanai Tiesību aktu portālā. Plānots apstiprināt septiņus Reģionu komitejas locekļus un septiņus Reģionu komitejas vadītāju aizvietotājus. Eiropas Savienības Reģionu komitejas locekļu aizvietotāju amatam tiek virzīts arī Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis. Jaunais Latvijas pārstāvju sastāvs ES Reģionu komitejā jāapstiprina, ņemot vērā ES Padomes Ģenerālsekretariāta paziņojumu par Eiropas Reģionu komitejas atjaunošanas procedūru laika posmam no 2025. līdz 2030.gadam. Latvijas pašvaldību pārstāvji šajā komitejā darbosies no 2025.gada 26.janvāra līdz 2030.gada 25. janvārim.

Četru Eiropas valstu policija šonedēļ veica kopīgu operāciju un aizturēja starptautiska noziedzīga grupējuma dalībniekus, kas caur Igauniju un Rumāniju nodarbojās ar recepšu zāļu kontrabandu. Kā ziņo portāls "Postimees", Rumānijas, Igaunijas, Somijas un Serbijas policijas veiktās vērienīgās operācijas laikā tika aizturētas 47 personas un konfiscēti vairāk nekā seši miljoni tablešu.  Noziedzīgais grupējums, kas darbojās Eiropā, tabletes bija iegādājies no noziedzīgiem tīkliem Serbijā.  "Eurojust" lēš, ka tablešu tirgus vērtība ir aptuveni 12,5 miljoni eiro.

Vairākas NATO dalībvalstis atbalstījušas Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska ierosināto "uzvaras plānu", atsaucoties uz avotiem, ziņo aģentūra "Bloomberg". Kā pavēstījuši avoti, daži Ukrainas sabiedrotie cita starpā atbalstījuši arī Ukrainas drīzu uzņemšanu NATO, lai to izmantotu kā potenciālu spiediena sviru uz Kremli. Tajā pašā laikā, kā norāda "Bloomberg" sarunu biedri, aliansē joprojām pastāv domstarpības, tajā skaitā starp ietekmīgākajām dalībvalstīm.

Turpinām ziņas

Šodien no pulksten deviņiem līdz vieniem dienā Jēkabpils stadiona telpās aicina uz  asins donoru dienu Jēkabpilī! Lai dotos uz asins ziedošanas vietu, galvenais ir laba pašsajūta un vēlme palīdzēt. Pēc reģistrēšanās potenciālajam donoram jāaizpilda neliela anketa, kam seko saruna ar ārstu, temperatūras un asinsspiediena mērījumi, kā arī hemoglobīna pārbaude. Ja visi rādītāji ir labi, tad donors aicināts doties uz asins ziedošanu. Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam.

Šonedēļ Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusi kursēs pēc skolēnu brīvdienu grafika. SIA “Jēkabpils autobusu parks” informē, ka skolēnu brīvlaikā nekursēs 7.tā un 4.tā maršruta autobusi, kā arī 3.maršruta autobuss noteiktajās stundās nepiestās pieturvietā 3.vidusskola. Tāpat šajā laika periodā netiks apkalpotas skolēnu dzeltenās, elektroniskās braukšanas kartes.  Sīkāk ar visiem maršrutiem un autobusu kursēšanas laikiem var iepazīties Jēkabpils autobusu parka mājaslapā.

“Latvijas dzelzceļš” ziņo, ka saistībā ar plānotiem dzelzceļa remontdarbiem autotransporta kustībai tiks slēgta dzelzceļa pārbrauktuve posmā Krustpils- Kūkas Jēkabpils novada Zīlānos. Pie vietējā autoceļa - Jaunāmuiža-Ratītes-Mežāre. Dzelzceļa pārbrauktuve būs slēgta nākamās nedēļas pirmajā pusē no 21.-23.oktobrim. 

Un vēl

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, otrdien valsts teritorijai pietuvosies nokrišņu zona un no dienas vidus daudzviet gaidāms lietus. Vēl naktī uz trešdienu līs teritorijas lielākajā daļā, tomēr dienā nokrišņi mitēsies un gaidāmi tikai vietām valsts austrumu daļā. Vēl naktī uz pirmdienu Latvijas rietumu rajonos gaiss atdzisīs līdz -2...+3 grādiem, austrumos būs siltāk, tur +4…+8 grādi. Tomēr nākamajās naktīs gaisa temperatūra nedaudz paaugstināsies, termometra stabiņam vairs nenoslīdot zem 0° atzīmes. Diennakts gaišajās stundās gaiss gan neiesils vairāk par +10…+14 grādiem.

Darba nedēļas otrajā pusē būs mainīgs mākoņu daudzums, un nokrišņu intensitāte mazināsies - tikai vietām gaidāms neliels lietus. Vējš pakāpeniski pierims un galvenokārt pūtīs lēni līdz mēreni no rietumiem, dienvidrietumiem. Gan ceturtdien, gan piektdien minimālā gaisa temperatūra būs +6…+12 grādi. Dienās gaiss iesils līdz +11…+14 grādiem. Brīvdienās atmosfēras spiediens paaugstināsies vēl vairāk. Saule mīsies ar mākoņiem un būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Pūtīs lēns vējš. Naktīs gaiss atdzisīs līdz +4…+9 grādiem, dienās maksimālā gaisa temperatūra saglabāsies +10…+13 grādu robežās.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Šoziem siltumenerģijas cenas vidēji Latvijā būs ap 70-80 eiro par megavatstundu; Vēl tikai šonedēļ Jēkabpils, Viesītes un Aknīstes iedzīvotāji var pieteikt bezmaksas lapu izvešanu no saviem īpašumiem; un Šīs nedēļas nogalē notiks pāreja uz ziemas laiku.


Pēdējā gada laikā energoresursu cenas samazinājās, ar zināmu laika nobīdi seko arī siltumenerģijas cenu samazinājums, tāpēc sagaidāms, ka šajā apkures sezonā siltumenerģijas cenas nostabilizēsies un vidēji Latvijā būs ap 70-80 eiro par megavatstundu, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomisti Ieva Opmane un Andrejs Bessonovs. Viņi norāda, ka iedzīvotāji saņems mazākus apkures rēķinus un ietaupījumu jutīs savos maciņos. Taču zemākas siltumenerģijas cenas nav vienīgais veids, kā ietaupīt naudu, skaidro ekonomisti, norādot, ka Latvijā joprojām ir vecs, energoneefektīvs dzīvojamais fonds. Paaugstinot energoefektivitāti, iedzīvotāji spētu krietni mazināt apkures rēķinus vairākiem gadiem uz priekšu. Siltumenerģijas cenu kāpums vidēji Latvijā bijis līdzvērtīgs dabasgāzes un šķeldas cenu kāpumam, taču pastāv visai būtiskas atšķirības starp Latvijas lielākajām pilsētām. Visstraujākais siltumenerģijas cenu pieaugums novērojams Rīgā, bet vismazākais - Jēkabpilī. 

Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja vietnieka amatā uz pieciem gadiem iecelta tiesnese Kristīne Vanaga. Tieslietu padomes apstiprinātā kārtība nosaka padomes kompetenci lemt par kandidāta iecelšanu amatā pēc Rajona (pilsētas) tiesas un apgabaltiesas priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieka un tiesu nama priekšsēdētāja amata kandidātu izvērtēšanas komisijas atzinuma saņemšanas. Komisija ir sniegusi pozitīvu atzinumu par Vanagas piemērotību tiesas priekšsēdētāja vietnieka amatam.

Varakļānu novadā uz vietējā autoceļa Tiltagals-Mežastrodi-Varakļāni sākta tilta pār Teicijas upi pārbūve. Būvdarbu laikā satiksmi organizēs pa lokālu apbraucamo ceļu ar vienu kustības joslu, un to regulēs ar priekšrocības ceļazīmēm. Platuma ierobežojums būs četri metri, bet braukšanas ātruma ierobežojums pirms reversīvā posma būs 70 un 50 kilometri stundā. 1956.gadā uzbūvēto tiltu nojauks, un tā vietā izbūvēs jaunu saliekamas betona konstrukcijas caurteku. Savukārt ceļu šķērsojuma vietā atjaunos ar grants segumu un uzstādīs aizsargbarjeras. Patlaban ir sākta vecā tilta demontāža. Turpinot pārbūvi, būvnieki izbūvēs jaunus dzelzsbetona pamatus abos upes krastos, uz kuriem balstīs jaunu saliekamā dzelzsbetona arkas konstrukciju. Konstrukcijas galos tiks izbūvētas dzelzsbetona aizsargsienas. Darbus plānots pabeigt 2025.gada pavasarī.

Moldovā svētdien, 20. oktobrī, notika prezidenta vēlēšanu pirmā kārta un konstitucionālais referendums par valsts dalību Eiropas Savienībā. Vēlēšanu iecirkņi valstī bija atvērti kopš pulksten 7., un balsot varēs līdz pulksten 21. Bet jau tagad ir zināms, ka abos balsojumos ir sasniegts nepieciešamais reģistrēto vēlētāju līdzdalības līmenis, kas bija 30%. Prezidenta vēlēšanās ir nobalsojuši vairāk nekā 44% vēlētāju, bet referendumā – vairāk nekā 33%. Neraugoties uz brīdinājumiem par iespējamām provokācijām, līdz svētdienas vakaram balsojumi aizritēja mierīgā gaisotnē. Moldovas pilsoņiem no 11 kandidātiem ir jāizraugās nākamais valsts prezidents. Uzvaru prognozē pašreizējai valsts vadītājai Maijai Sandu. Lai tas notiktu, viņai jāsaņem vismaz 50% nodoto balsu. Ja šis slieksnis netiks sasniegts, tad pēc divām nedēļām būs jārīko vēlēšanu otrā kārta, kurā tiksies divi visvairāk balsu saņēmušie kandidāti.

Tūkstošiem cilvēku šajā nedēļas nogalē iznāca  Valensijas pilsētas ielās, lai protestētu pret masu tūrisma radītajām sekām. Viņi uzskata, ka tūrisms mudina dzīvokļu īpašniekus izīrēt tos pilsētas viesiem uz dažām dienām, nevis ilgtermiņā vietējiem iedzīvotājiem. Protestētāji pieprasa, lai Valensijas pilsētas centrs tiktu atzīts par apdraudētu zonu, kur var regulēt īres maksu. Tāpat viņi vēlas, lai tiktu aizliegti tūristu dzīvokļi un stingrāk tiktu regulētas viesnīcas. Līdzīgi protesti pēdējā laikā ir notikuši arī citviet Spānijā.

Turpinām ziņas

Vēl tikai šonedēļ līdz 25.oktobrim Jēkabpils novada iedzīvotāji var pieteikt kritušo lapu izvešanu bez maksas. Lapu izvešana tiks organizēta Jēkabpilī, Viesītē un Aknīstē. Iedzīvotjiem, kuri vēlas, lai bez maksas izved no viņu īpašuma kritušās koku lapas un citus bioloģiski noārdāmos dārza un parka atkritumus jāpiesakās pie SIA “Jēkabpils pakalpojumi” jēkabpiliešiem vai pie pagastu pārvaldniekiem Aknīstē un Viesītē. Bioloģisko atkritumu izvešana norisināsies no 28. oktobra līdz 15. novembrim. Bezmaksas lapu izvešana vienā adresē tiks veikta tikai vienu reizi. No īpašuma tiks savākti atkritumi līdz 2 m3 jeb līdz diviem “Big  bag” maisiem. Ja iedzīvotājs pieteiksies lapu izvešanai pēc 25. oktobra, tad šis pakalpojums būs maksas.

Jau ziņots, ka maisos drīkst mest tikai augus, puķes, zāli, koku lapas un sīkus zarus. Stingri aizliegts mest citus atkritumus- plastmasas pudeles, stikla taru, šīferi, akmeņus, būvgružus, makulatūru un tam līdzīgus atkritumus. Maisa novietošanai jāizraugās ērti pieejama vieta, kur nav traucēta atkritumu savākšanas automašīnas piekļuve. Maisus vēlams nenovietot zem elektrību vadiem un kokiem.

26.oktobrī no pulksten deviņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā pie Jēkabpils sporta centra būs pieejami mamogrāfa izmeklējumi - valsts apmaksātā krūšu vēža skrīningprogrammā ar  Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstulēm -  izmeklējums BEZMAKSAS. Tāpat arī tiek veikti diagnostiskie izmeklējumi ar ārsta nosūtījumu. Veic arī izmeklējumus ar iepriekšējo pierakstu! Tālrunis pierakstam 65422419. SIA “Daugavpils reģionālās slimnīcas” mobilais digitālais mamogrāfs ir īpaši aprīkots autobuss, kura pieejamība izbraukumos atvieglo iedzīvotājiem iespēju saņemt augstvērtīgu mamogrāfijas izmeklējumu dzīvesvietas tuvumā. 

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē notiks ikgadējā pāreja uz ziemas laiku. Svētdien, 27. oktobrī 4 no rīta pulkstenis būs jāpagriež stundu atpakaļ. Viedierīcēs šis process notiks automātiski un par griešanu manuāli nebūs jāuztraucas. Tas arī nozīmēs, ka naktī no sestdienas uz svētdienu varēs gulēt stundu ilgāk. Ņemot vērā, ka Eiropas Savienībā vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā vēl nav panākts, šobrīd joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība - vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Līdz ar to arī nākamgad, 2025.gada 31.martā, atkal notiks pāreja uz vasaras laiku, kas būs spēkā līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību dzīvojamo telpu īrniekiem paredz iespēju šīs telpas iegūt īpašumā; Aicina izvirzīt pretendentus konkursam "Gada balva sociālajā darbā 2024"; un Jēkabpils Mežaparkā norisināsies pasākums Hellovīnu noskaņās – “Ēnu valstība”.


Lai iedzīvotājiem, kuri īrē pašvaldības dzīvojamo telpu, būtu iespēja šīs telpas iegūt īpašumā, Saeima pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā”. Šīs idejas iniciatore bija Jēkabpils novada pašvaldība, pašvaldības juriste Anna Šinkarjuka, kas ar domes deputāta, apvienoto komiteju vadītāja Ainara Vasiļa atbalstu, pērn nosūtīja Saeimai vēstuli ar aicinājumu rast iespēju pašvaldību dzīvojamo telpu īrniekiem šīs telpas iegūt īpašumā.  Grozījumi rosināti, jo pašvaldībās nereti vēršas īrnieki, kuriem dzīvojamās telpas ir izīrētas kā palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā, un interesējas par iespējām iegādāties konkrēto dzīvojamo telpu. Vairāku pašvaldību sniegtā informācija liecina, ka virkne pašvaldības izīrēto dzīvokļu īrnieki šos dzīvokļus īrē pat 20 gadus un šajā laikā ir seguši ne tikai konkrētās dzīvojamās mājas uzturēšanas izmaksas, bet no saviem līdzekļiem veikuši arī ieguldījumus šo dzīvokļu tehniskā un vizuālā stāvokļa uzlabošanai. Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai būs jāskata vēl otrajā – galīgajā – lasījumā.

No nākamā gada 1.janvāra valsts pārvaldes pakalpojumu portālam "Latvija.lv" vairs nevarēs pieslēgties ar banku izsniegtajiem internetbanku autentifikācijas līdzekļiem. Turpmāk portālam varēs pieslēgties ar mobilo lietotni "eParaksts mobile", personas apliecību jeb eID karti, "eParaksts karti" vai mobilās lietotnes "Smart-ID" kvalificēto versiju, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālajiem identifikācijas līdzekļiem. Ja portāla lietotājs pašlaik vēl neizmanto kādu no minētajiem elektroniskās identifikācijas līdzekļiem, ieteicams savlaicīgi ieplānot sev ērtākā līdzekļa uzstādīšanu viedierīcē vai eID kartes noformēšanu, kā arī nepieciešamo lietošanas prasmju apgūšanu.

"Latvijas pasts" publiskās izsolēs ar augšupejošu soli elektroniskajā izsoļu vietnē piedāvā iegādāties desmit nekustamos īpašumus. Tajā skaitā  Aizkrauklē "Latvijas pasts" ar 16 tūkstoši 791 eiro izsoles sākumcenu piedāvā iegādāties nekustamo īpašumu Rūpniecības ielā 1A. Izsoles solis būs 200 eiro. Tāpat Aizkrauklē piedāvā iegādāties īpašumu ar tūkstoš 888 eiro sākumcenu Rūpniecības ielā 1D. Izsoles solis būs 20 eiro. Izsolēm var pieteikties līdz 6.novembrim, izsole noslēgsies 19.novembrī.

Neatkarīgi no kara Ukrainā rezultāta Krievijas armija pēc tā būs spēcīgāka nekā ir pašlaik, uzskata NATO Eiropas spēku virspavēlnieks, ASV armijas ģenerālis Kristofers Kavoli. Intervijā Vācijas žurnālam "Der Spiegel" Kavoli brīdināja, ka Krievijas bruņotie spēki būs bīstams pretinieks aliansei, neraugoties uz nopietniem zaudējumiem karā Ukrainā. Viņš teica, ka NATO nevajadzētu lolot ilūzijas par Krievijas militāro spēku. Kavoli aicināja NATO ātri sagatavoties šiem draudiem, jo Krievija būs pretinieks ar nopietnām militārām spējām un "skaidriem nodomiem".

Kādā frizētavā un veikaliņā Turcijas dienvidaustrumu daļas pašvaldībā Kiziltepā klientus palīdz piesaistīt putnu kolekcija. Šo ideju īpaši atzinīgi vērtē vecāki, kuru bērni citādi nelabprāt devās apgriezt matus. Frizētavas īpašnieki par šādu ideju iedomājušies pirms 10 gadiem. Sākumā bijuši tikai daži spārnotie draugi, taču laika gaitā kolekcija izaugusi līdz 140 putniem. To barošana saimniekiem ļauj uz brīdi atslēgties no darba, bet vēl svarīgāka ir to ietekme uz klientiem. Kāds vīrietis, piemēram, frizētavu nodēvēja par putnu paradīzi un atzina, ka to vīterošana un čivināšana nomierinot. Esot arī cilvēki, kuri iegriežas šajā vietā tikai tāpēc, lai aplūkotu kolekciju, un arī šādiem viesiem saimnieki neatsaka.

Turpinām ziņas

Labklājības ministrija līdz 25.novembrim aicina izvirzīt pretendentus konkursam "Gada balva sociālajā darbā 2024".  Konkurss tiek rīkots, lai apzinātu sociālos darbiniekus Latvijā, kuri aktīvi un godprātīgi darbojas sociālā darba praksē, sniedz profesionālu atbalstu iedzīvotājiem sociālo problēmu risināšanā un novēršanā, kā arī, lai veicinātu sociālā darba attīstību, profesijas prestižu un labo praksi. Pretendenti var tikt izvirzīti apbalvošanai tādās nominācijās kā "Labākais sociālais darbinieks sociālajā dienestā", "Labākais sociālais darbinieks publiskajā sektorā", "Labākais sociālais darbinieks nevalstiskajā un privātajā sektorā" un "Labākais vadītājs sociālā darba jomā". Konkursa uzvarētāju apbalvošanu plānots organizēt 2025.gada martā.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas norisinās no pagājušās nedēļas līdz 27.oktobrīm, savā 11.sezonā paplašina klātienes seansu ģeogrāfiju un piedāvā filmu izlasi Rotko muzejā Daugavpilī. Četros seansos daugavpilieši varēs noskatīties spilgtākos šī gada Ziemeļeiropas kino atradumus, kas ar panākumiem izrādīti Berlīnē un Kannās. Filmu seansi Rotko muzejā notiks divās festivāla nedēļas nogalēs, iezīmējot tematisko Somijas, Dānijas, Norvēģijas un Zviedrijas kino tradīciju un jaunās paaudzes autoru redzējumus.

Un vēl

31.oktobrī no sešiem līdz astoņiem vakarā Jēkabpils Mežaparkā norisināsies pasākums Hellovīnu noskaņās – “Ēnu valstība” jeb jocīga pastaiga ar spocīgiem uzdevumiem. Pasākuma organizatori aicina nākt kopā ar savu drosmīgo komandu vai izstaigāt Ēnu valstību vienatnē. Līdzi jāņem lukturītis, pildspalva un tālrunis ar interneta pieslēgumu un QR koda lasītāju. Dalībniekus aicina saģērbties tik baisi, ka pat ēnas nodrebēs, ieraugot! Karti ar uzdevumiem varēs saņemt pie tumšā meža namiņa vai otrpus Mežaparkam, stāvlaukumā Viestura ielas galā. Tos, kuri būs veiksmīgi izpildījuši visus pārbaudījumus, tumšajā meža namiņā gaidīs maģisks našķis. Aicina dalībniekus padižoties ar saviem ķirbjiem izstādē - oriģinālāko un skaistāko ķirbju īpašnieki saņems balvas. 

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Zemūdens izpētē atklāj Baltijas jūrai neraksturīgu dzīļu struktūru; Dabas sargi aicina nebojāt smilšakmens iežus ar skrāpējumiem; un Jēkabpils pilsētas bibliotēkā skatāma izstāde “Laika (pulksteņa) griešana”.


Negaidīti atceltas 40 līdz šī gada beigām ieplānotās valsts apmaksātās krūts vēža rekonstruktīvās operācijas pacientēm, kam bija nepieciešams veikt rekonstrukcijas otro vai trešo etapu pēc mastektomijas. Operācijas tika atceltas sievietēm, kurām pilnībā noņemts krūts dziedzeris un nepieciešama audu espandera nomaiņa uz implantu vai otras krūts simetrizācija. Latvijas Onkologu asociācijas valdes loceklis un Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs Jānis Eglītis informē, ka 2024.gads iezīmē skaudrāku situāciju operāciju apmaksāšanā, jo nacionālais veselības dienests brīdinājis programmas izpildītājus, ķirurgus par to operāciju nefinansēšanu, kas veiktas ārpus valsts noteikto kvotu apjoma. Asociācija norāda, ka līdz šim visu etapu operācijas krūts vēža pacientēm kompensēja valsts, bet tagad "situācija ir apdraudēta".

Zemūdens izpētē atklāta Baltijas jūrai neraksturīga dzīļu struktūra. Šajā projektā Dabas aizsardzības pārvalde veic zinātniskās izpētes darbus Baltijas jūras Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. Apsekojot Alku sēkli piePāvilostas, pētnieki secinājuši, ka šajā vietā jūras dzīles krasi atšķiras no citām vietām Baltijas jūrā, jo ierastās akmeņainās gultnes vietā saskatāmas pilsētvides infrastruktūrai līdzīgas pazīmes. Latvijas Hidroekoloģijas institūta vadošā pētniece Ingrīda Andersone salīdzina Alku sēkļa zemūdens struktūru ar mazpilsētu, proti, ledāja atstātie, vairākus metrus augstie morēnas māla atsegumi un starp tiem izveidojušās ielejas atgādina pilsētas kvartālus un ielas. Tāpat novērojamas arī atsevišķas "augstceltnes" un plaši, ar "bruģi" klāti laukumi, kuri apauguši ar bagātīgām gliemeņu audzēm. Kā norāda Andersone, Baltijas jūrā šāda zemūdens ainava un apjomi nekur citur līdzšinējos pētījumos nav pieredzēti.

Moldovas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi pašreizējā proeiropeiski noskaņotā prezidente Maija Sandu, referendumā vēlētāji ar minimālu balsu pārsvaru atbalstījuši eiropeiskā ceļa izvēli. Sandu izcīnījusi 42,16% balsu, kas nozīmē vēlēšanu otro kārtu 3.novembrī, kurā viņai būs jāsacenšas ar prokrieviski noskaņoto bijušo ģenerālprokuroru Aleksandru Stojanoglo, par kuru pirmajā kārtā nobalsojuši 26,19% vēlētāju. Referendumā, kurā vēlētājiem bija jāatbild uz jautājumu, vai konstitūcijā kā valsts stratēģisko mērķi fiksēt pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), provizoriskie dati liecina, ka par variantu "jā" nobalsojuši 50,16% vēlētāju, bet vēl 49,84% balsojuši par "nē". Tā kā pie vēlēšanu urnām devās vairāk nekā 33% vēlētāju, CVK ziņojums par vēlēšanu procesa norisi jāiesniedz konstitucionālajai tiesai, kas desmit dienu laikā izlems, vai apstiprināt rezultātus.

Turpinām ziņas

Dabas aizsardzības pārvalde arvien konstatē gadījumus, kad populāros dabas tūrisma objektos ir parādījušies jauni skrāpējumi iežos un uz alu sienām, šādi nodarot tiem kaitējumu un iznīcinot tos. Dabas pārvalde atgādina, ka ierakstu skrāpēšana iežos, atsegumos un alās iznīcina aizsargājamas sugas un biotopus, kopumā bojā dabas pieminekļus un to estētisko vērtību, tādēļ šāda rīcība nav pieļaujama un tai var tikt piemērots bargs sods. Pārkāpjot noteiktos aizliegumus, var iestāties administratīvā atbildība un var tikt piespriests naudas sods - fiziskām personām līdz 1000 eiro, bet juridiskām personām pat 2 tūkstoši 400 eiro. Smagāku pārkāpumu gadījumos iespējama arī kriminālatbildība.

Latvijā sākusies griķu novākšana – tos rudenī novāc pie pirmajām salnām. Šogad raža esot labāka kā pērn un arī agrāka – pagājušajā gadā griķus vāca vien novembrī slikto laikapstākļu dēļ. Latvija pērn eksportējusi griķus par vairāk nekā 10 miljoniem eiro. Zemnieki cerīgi lūkojas uz šo tirgu, taču norāda, ka šogad cena ir pārāk zema.  Visvairāk griķus sēj Latgalē un Vidzemē, turklāt pieaug bioloģisko saimniecību skaits. Pagājušajā gadā Latvijā kopraža no griķiem bija 19 tūkstoši tonnu, bet 2024. gadā līdz šim brīdim – jau vairāk nekā 24 tūkstoši tonnu.

Un vēl

Šonedēļ darba laikā Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Interneta un periodikas lasītavā, Andreja Pormaļa ielā 11, skatāma izstāde “Laika (pulksteņa) griešana”. Bibliotēkas izplatītajā informāciojuā par izstādi norādīts, ka grāmatu un periodisko rakstu izstādē būs skatāmi materiāli par tā saucamo laika jeb pulksteņa griešanu.  Jau ziņots, ka Latvija joprojām veic pāreju uz ziemas un vasaras laiku, tādējādi divreiz gadā pagriežam pulksteņa rādītāju par stundu uz priekšu vai atpakaļ. Arī šī stunda var būtiski izmainīt mūsu miega daudzumu un prasīt laiku. Pāreja uz ziemas laiku šogad notiks 27. oktobrī plkst. 4.00.

Atstājiet komentāru