2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils kolektīvi piedalās Dziesmu svētku pasākumā „Gaismas Avots”

Jēkabpils kolektīvi piedalās Dziesmu svētku pasākumā „Gaismas Avots”

Trešdien, 3.jūlijā, XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku laikā Vērmanes dārzā norisinājās Mazākumtautību diena „Gaismas avots”.

 

Pasākumā uzstājās arī mazākumtautību kolektīvi no Jēkabpils: poļu biedrības "Rodacy" deju kolektīvs, krievu vokālais ansamblis „Rodņik” un baltkrievu vokālais ansamblis "Zaviruha", ukraiņu dziesmu ansambils "Javir", krievu vokālais

ansamblis "Bariņa", Jēkabpils Krievu biedrības "Rodņik" vokālais ansamblis, deju kolektīvs un poļu biedrības vokālais ansamblis "Rodacy". Aptaujātie kolektīvu dalībnieki atzina, ka jūtas pacilāti un iedvesmoti, nožēla esot tikai par to, ka nepietiek laika apmeklēt visus pasākumus un citu kolektīvu uztāšanos.

 

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieku vidū ir iekļauti Latvijā dzīvojošo mazākumtautību pārstāvji. Kopumā Latvijas mazākumtautību māksliniecisko kolektīvu un individuālo izpildītāju konkursā, kas norisinājās Daugavpilī, Liepājā, Jelgavā un Rīgā, piedalījās 100 dažādas formas kolektīvi un 11 individuālie izpildītāji, pārstāvot 11 mazākumtautības – krievu, vācu, baltkrievu, lietuviešu, ukraiņu, poļu, jakutu, igauņu, ebreju, kazahu, kazaku, kā arī pamattautība – līvi.

 

Kopumā konkursā piedalījās 1837 dalībnieki, no kuriem 1750 izvirzīti dalībai Mazākumtautību dienā „Gaismas Avots” Vērmanes dārzā. Mazākumtautību dienā Latvijas teritorijā dzīvojošas dažādas etniskās kopienas rādīja savu tautību tradicionālo kultūru un tradīcijas. Kopumā dažādos laikos un uz dažādām skatuvēm uzstājās: 14 kori, 8 deju kopas, 6 orķestri, 17 folkloras kopas, 40 vokālie ansambļi, 2 tautas teātri un dažādu tautību pārstāvēti individuālie mākslinieki.

 

Valda Priekule,

Jēkabpils Kultūras pārvaldes projektu vadītāja

Atstājiet komentāru