2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums arī Jēkabpilī

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums arī Jēkabpilī

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums ir starptautisks pasākums dokumentālo filmu profesionāļiem un filmu skatītājiem, kas ik gadu notiek Latvijā. 17. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums gan Rīgā, gan citur Latvijā - tostarp arī Jēkabpilī – norisināsies septembra pirmajā nedēļā.
Skatītājiem foruma laikā tiek piedāvāta starptautisku ievērību guvušu dokumentālo filmu programma. Rīgā seansi notiek k/t K.Suns, šogad jau otro reizi filmu skate tiek organizēta arī citās Latvijas pilsētās. Jēkabpilī kino seansi norisināsies Jēkabpils tautas namā. Uz tikšanos ar skatītājiem Rīgā ieradīsies arī filmu pārstāvji - diskusijas ar auditoriju translēs interneta tiešraidē, tajās varēs piedalīties arī jēkabpilieši.
Arī šogad pirms foruma tiek rīkots filmu recenziju konkurss topošajiem kritiķiem, žurnālistiem, kino blogeriem un citiem rakstīt gribošajiem kino interesentiem.
Jēkabpilī Baltijas jūras dokumentālo filmu forums notiks no 4. – 7.septembrim Jēkabpils tautas namā un filmu programmas „Vairāk nekā sapnis" ietvaros varēs noskatīties kopumā 9 filmas, kas tapušas Dānijā, Lielbritānijā, Krievijā, Lietuvā, Somijā, Zviedrijā, Islandē un ASV.
4.septembrī plkst. 17:30 forumu atklās 2013. gada dokumentālā kino sensācija - amerikāņu režisora – genocīda pētnieka Dž. Openhaimera un anonīmas Indonēzijas komandas apbrīnas vērtais, krāšņais, bet šaušalīgais, desmit gadus tapušais kopdarbs „Nogalināšanas anatomija". Verners Hercogs šo filmu nodēvējis par pavērsienu dokumentālā kino vēsturē, kritiķi aizgūtnēm slavē, bet publikai cieņā stingst, vērojot dziļumu, ar kādu filmas veidotāji pēta cilvēciskumu, fiksējot masu slepkavas, kas joprojām atrodas pie varas un ar lepnumu klāsta pasaulei savu veikumu.
Vecuma ierobežojums 18+
Pēc seansa – tikšanās ar filmas veidotājiem interneta tiešraidē no k/t „K.Suns".
5.septembrī plkst. 18:00 demonstrēs divas Krievijā tapušas filmas – 2011.gadā pabeigto īsfilmu „Aplis kvadrātā" un 2012.gada dokumentālo filmu „Ziema, atkāpies!".
„Aplis kvadrātā" ir režisora Valērija Ševčenko 17 minūtes garš stāsts par to, kā katru Jauno gadu pēc ciemošanās Kremlī pieci tūkstoši bērnu nonāk Katedrāles laukumā. Soļojot policijas apsargātā iežogojumā ap milzīgu Ziemassvētku egli, viņi gaida, kad pakaļ atnāks vecāki...
Tūlīt pēc tam skatāmajā „Ziema, atkāpies!" M. Razbeškinas un M. Ugarova kinoskolas absolventu komanda divus mēnešus nešķīrās no savām kamerām, lai radītu dinamisku, daudzslāņainu, brīžiem jautru, bet arī brīdinošu hroniku par laiku pirms prezidenta vēlēšanām Krievijā.
Pēc seansa – tikšanās ar filmas veidotājiem interneta tiešraidē no k/t „K.Suns".
6.septembrī plkst. 18:00 divas 2012. gadā kaimiņos – Lietuvā tapušas filmas:
Pārsteigums daudziem skatītājiem būs režisora M. Sargsjana vadībā tapusī neticami sirsnīgā filma „Tēvs", kas vēsta par krāpnieku, kurš savulaik vairāk nekā miljonu rubļu vērtībā aptīrījis Padomju Savienības valsts iestādes, 20 gadus pavadījis dažādos cietumos, bet vecumdienās dzīvo Lietuvas laukos un aizkustinošā mīlestībā audzina kuplu bērnu pulciņu.
Tūlīt pēc tam – „Sarunas par nopietno", režisore Giedre Beinorjūte.
Filmas galvenie varoņi ir bērni un pusaudži, kas dalās domās par apkārtējo pasauli. Personīgas sarunas iezīmē mūsdienu dzīves kopainu – brīžiem melanholisku, brīžiem komisku, brīžiem dramatisku.
Pēc seansa – tikšanās ar filmas veidotājiem interneta tiešraidē no k/t „K.Suns".
17. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums Jēkabpilī noslēgsies sestdien, 7.septembrī, kad būs skatāmas četras filmas:
Plkst. 12:00 sāksies Somijas un Zviedrijas sadarbībā un Katjas Gaurilofas vadībā 2012.gadā pabeigtā filma „Fasētie sapņi", kas ir režisores četrus gadus krātās - aizkustinoši skaudrās „dzīvās pastkartes" no zemēm, ražotnēm un strādniekiem, kuru gatavoto produkciju pērkam Eiropas veikalu plauktos. Vecuma ierobežojums 18+
Plkst. 13:30 demonstrēs divas dzīvespriecīgas filmas – 25 minūtes garo dāņu režisora Braiena Makgina „Rekordists" un 2011.gadā Islandē tapušo trīs režisoru kopdarbu „Vecmāmiņa Lo-Fi: Sigridiras Nielsdoutiras pagrīdes ieraksti".
„Rekordists" Ašrita Fūrmans ir vīrs, kurš uzstādījis visvairāk Ginesa rekordu. Dzimis kārtīgā ebreju ģimenē, maza pārtikas veikala īpašnieks un meditāciju mīļotājs ceļo pa pasauli, cītīgi sportojot un nerimstošā azartā izgudrojot aizvien jaunas kategorijas rekordu uzstādīšanai.
Bet Absolūti iedvesmojošā, vizuāli rotaļīgā islandiešu filma „Vecmāmiņa Lo-Fi: Sigridiras Nielsdoutiras pagrīdes ieraksti" vēsta par dāmu, kura ļoti cienījamā vecumā – 70 gados - sāk ierakstīt mūzikas albumus un kļūst par kolāžu meistari. Albumu pavisam ir 59 ar vairāk nekā 600 dziesmām, bet pirmā izstāde tiek izpārdota 7 minūtēs. Jāatzīmē, ka dzīvespriecīgā dāņu vecmāmiņa, viena no visu laiku ražīgākajām Islandes komponistēm, ir visai novatoriska māksliniece, kas kļuvusi par kulta personu.
Plkst. 18:00 sākies ASV režisora S. Hūvers pagājušajā gadā pabeigtā filma „Asins brālis".
Tas ir stāsts, kā jauns amerikāņu puisis Rokijs dodas ceļojumā uz Indiju un kļūst par audzinātāju bērnu namā, kura iemītniekiem ir HIV vīruss. Filma ir brīnišķīgs stāsts par mīlestību, kas spēj stāties pretī dzīves un nāves trauslās robežas izaicinājumam un vizuāli fascinējošā valodā vēsta par cilvēka spēju atrast dzīves jēgu. Vecuma ierobežojums 16+
Forumu organizē Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar MEDIA Desk Latvija un EDN (European Documentary Network).
Pasākumu atbalsta MEDIA 2007, LR Kultūras ministrija un Baltic Films.
Filmu seansi notiks Jēkabpils tautas nama Lielajā zālē. Biļetes cena Ls 1,-. Biļetes iegādājamas Jēkabpils tautas nama kasē. Skolēniem, studentiem, pensionāriem un kino profesionāļiem ieeja bez maksas.
 

Atstājiet komentāru