2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Dzejas dienā trotuārus un laukumus pārklās gan Dižo Dzejnieku, gan jauno autoru, gan skolnieku rakstītas dzejas rindas

Dzejas dienā trotuārus un laukumus pārklās gan Dižo Dzejnieku, gan jauno autoru, gan skolnieku rakstītas dzejas rindas

(Mūra atstarotais; akmeņu apgaismotais.)
Visi cilvēces celtie mūri satiekas saules pinumā.
/ I.Ziedonis/
Jau 49.reizi kā ik gadu kopš Raiņa 100-gades svinībām tālajā 1965.gadā visu Latviju pieskandinās Dzejas dienas. Starptautiskā festivāla „Dzejas dienas 2013" organizatori stāsta, ka reizi gadā arī Rainis var atļauties nokāpt no sava cēlā akmeņu bluķa esplanādē, lai uz velosipēda apbraukātu kolorītākos Latvijas kultūras dzīves tempļus un saskandinātu ar visiem sanākušajiem viesiem uz sava gara veselību. Jēkabpilī uz Raiņa gara veselību un dzejas vārdā satiksimies 12.septembrī, kad dzeja būs uz trotuāriem, autobusā, Tautas namā un katra jēkabpilieša sirdī, portālu Radio1.lv informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes kultūras pasākumu koordinatore Ieva Mikanovska.
Jau no paša rīta pilsētas trotuārus un laukumus pamazām pārklās gan Dižo Dzejnieku, gan jauno autoru, gan pašu skolnieku rakstītas dzejas rindas – visu pilsētas skolu latviešu valodas un literatūras skolotāji aicināti literatūras vai latviešu valodas stundās vest savus audzēkņus uz pilsētas trotuāriem ar krītu rakstīt dzejoļus. Šai akcijai pievienoties aicināts ikviens pilsētnieks.
Plkst. 14:00 no pieturas „Poliklīnika" savu braucienu sāks 5.maršruta „Dzejas autobuss". Šajā reisā dzirdēsim un satiksim Jēkabpils interešu apvienības „Literāts" dalībniekus. Savukārt nākamajā reisā – plkst. 15:00 no „Poliklīnikas" ar jēkabpiliešiem autobusā brauks un savu dzeju lasīs dzejnieki, kas dzīvojuši vai vēl joprojām dzīvo Jēkabpilī. Brauciens autobusā būs bez maksas.
No plkst. 17:30 – 18:00 notiks akcija „Dzejas čuksti". Akcijas laikā dažādās publiskās vietās – lielveikalos, kafejnīcās un laukumā pie Jēkabpils tautas nama -atskaņos dažādu autoru dzejas ierakstus.
Plkst. 19:00 Jēkabpils tautas nama Kamerzālē sāksies dzejas lasījumi „Mūri satiekas saules pinumā". Dzirdēsim dažādiem dzejas rokrakstiem rakstošus dzejniekus – Ronaldu Briedi, Arvi Vigulu, Sintiju Kampāni un Rutu Štelmaheri. Kas notiek, kad mūri satiekas? Arī šis Dzejas dienas pasākums apmeklējams bez maksas.
...tā nu Rainis, turot azotē ap sevi esplanādē salasītās puķes, pārgalvīgi traucas pa ielām, trotuāriem un (dažreiz) arī veloceliņiem, līdz aizelsies iegāžas kādā kolēģa muzejā vai mājīgā krodziņā, kur vēl stiprāk par glāžu šķindoņu jau ārā sadzirdējis skanam dzeju. „Esiet sveicināti, gara aristokrāti!" viņš priecīgi nokliedzas, bet neviens viņu nedzird. Visi ir aizņemti ar dzeju. Arī Jēkabpilī.

Atstājiet komentāru