2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Lielais teātra piedzīvojums - laipa, kas vieno divas īstenības (FOTOREPORTĀŽA)

Lielais teātra piedzīvojums - laipa, kas vieno divas īstenības (FOTOREPORTĀŽA)

Šodien pēcpusdienā noslēdzies nu jau tradicionālais starptautiskais amagierteātru festivāls "Laipa VIII". Tajā bija skatāmas astoņas dažādu kolektīvu izrādes, kurās aktieri lika skatītājiem gan smieties kā Jēkabpils tautas teāra izrādē "Meitiņa", iejūtoties dažādās itin mūsdienīgās situācijās, gan arī raudāt.

 

Rokišķu teātra aktieri daudzus aizkustināja ar meistarīgo spēli diezgan dramatiskajā izrādē, savukārt Balvu teāris pavisam neierasti rosināja uztvert tik pazīstamo lugu "Mazā raganiņa". 

 

Kā vērtē Jēkabpils tautas teātra režisore Inta Ūbele, katrs festivāls atšķiras ar dažādām izrādēm, jo arī teātri bija ļoti dažādi. Bija dažādi darbi – gan komēdija, gan klasika, gan nopietna satura darbi. Svarīgi, ka ikvienā trupā ienāk jauni aktieri un tie, kas nav pazīstami, šeit arī iepazīstas.

 

Jēkabpils Tautas teātris uzstājās ar pirmizrādi – Aivara Bankas lugu „Meitiņa”. Radio1.lv jautāja režisorei Intai Ūbelei par lugas izvēli un iecerēm nākotni: „Cilvēkam vajag sau reizi pasmieties un savu laiku pārdomām. Iespējams, ka mēs nomainīsim žanru. Mēs esam diezgan tradicionāli latviešu dramaturģijas mīlētāji – gan latviešu klasikas, gan mūsdienu autoru darbu iestudētāji. Mūsu repertuārā ir gan Mārtiņa Zīverta, gan Rūdlfa Blaumaņa lugas. Tādēļ mums bija diezgan liels izaicinājums  spēlēt mazāk pazīstsmā autora Aivara Bnakas lugu. Šī izrāde bija liels eksperiments. Tas bija eksperiments kaut vai tādēļ vien, ka sastapties ar dramaturgu, kuru tā uzreiz nemz nemāki izlasīt, nozīmē pašiem lielāku līdzdarbību – ir jārada pašiem savu tēlu biogrāfija. Bija jāsaprot, kādēļ lugas varoņi rīkojas tā vai citādi.

 

Kāpēc mēs to izvēlējāmies? Manuprāt, ir svarīga šī reālā vide, kurā darboties. Balvu izrādē mani aizrāva spēles prieks un tas, kādā veidā viņi cenšas uzrunāt publiku. Lietuviešu izrādē pārsteidza precīzais aktieru dabs. Izrādes enerģētika ir tās pulss – šajā izrādē tas bija spēcīgs. Ozolnieku teātra izrādē „Bīstamais pagrieziens” ļoti labi strādāja aktieri, un mēs visi saņēmām kietnu C vitamīna devu smieklos.  

 

Šis ir skatītāju festivāls un ir ļoti svarīgi parādīt mūsu festivālā labākās amatierteātru izrādes. Galvenie atlases kritēriji ir, lai tas būtu pietiekami kvalitatīvi un otrais – interesanti pc žanra. Ikvienam no šiem teātriem ir arī savs skatītājs Jēkabpilī – ja kādu no tiem, kuri ir bijuši mūsu dalībnieki gadiem ilgi, mēs neuzaicinātu, skatītāji mums to nepiedotu," atzīst Inta Ūbele.

 

Nākamais festivāls gaidāms jau pēc diviem gadiem - 2015.gada novembrī, bet nākamgad notiks bērnu teātru festivāls - Laipiņa.

 

Māra Grīnberga 

Foto: Jānis Lācis

 

{gallery}Laipa - 2013{/gallery}

 

 

Atstājiet komentāru