2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Ziedu ledus viņai (FOTO)

Ziedu ledus viņai (FOTO)

Apgūstot zināšanas par fotogrāfiju, fotogrāfisko meistarību un radošumu, atrodot fotogrāfiskās vērtības ģimenes albumos, divas no otrā fotokursu nodarbību cikla „Sarunas par fotogrāfiju" dalībniecēm - Eletra Žurila un Santa Stašule - izveidojušas kopīgu izstādi ar sievišķīgu un iztēli kairinošu nosaukumu „Ziedu ledus viņai".
Izstāde līdz augusta beigām apskatāma Jēkabpils pilsētas bibliotēkas otrā stāva izstāžu zālē.

Viena no abām autorēm, Jēkabpils valsts ģimnāzijas 9.b klases skolniece Eletra stāsta: „Fotografēju no septiņu gadu vecuma. Nēsājot līdzi, kameru tā bija pavisam nomocīta, - kritusi, lūzusi, aplūzušas pogas. Kad atkal ieguvu jaunu fotokameru, mammai teicu, ka gribu uz fotokursiem. Parādījās šī iespēja un te nu es esmu. Kursi ļāva saprast, ka fotogrāfija ir tas, ar ko gribu nodarboties. Tā var palīdzēt man nākotnē sevi attīstīt. Kursi atmodināja manu iekšējo fotogrāfu, kas bija noklusis dažus gadus. Ja ar fotogrāfiju būtu jānodarbojas katru dienu, - jā, labprāt darītu to." Eletra kursu laikā acīmredzami atvērās un auga kā fotogrāfe. Arī izstādē viņa sevi apliecina kā veiksmīga portretāja, kurai ir savi iemīļoti modeļi. Viņa rāda sevi arī kā eksperimentētāja, jaunu, neparastu skatapunktu un rakursu meklētāja. Topošā fotogrāfe ir atvērta jaunajam ar labu attēla dramaturģijas un gaismas izjūtu. To apliecina viņas fotogrāfijas ar lieliskajām modelēm, kā arī vecmāmiņas rokām ar pulksteni kā neapturama laika ritējuma simbolu, smalko ūdenspilienu sajūtu stāstu un deltaplānistiem, kas, notverti caur piecām elektrības drāšu līnijām, veido mūzikas skaņas „Do...La..." Redzīgi un atjautīgi.

Savukārt Jēkabpils Valsts ģimnāzijas angļu valodas skolotāja Santa Stašule pirmo fotogrāfisko pieredzi un interesi ieguvusi jau savā skolas laikā, mācību stundās garlaikojoties un fotografējot zem sola klasesbiedru kājas. Santa šobrīd atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā un savas atvases audzināšanu uzskata par svarīgāko darbu dzīvē. Kursos vēlējusies iegūt skatījumu, lai atveras fotogrāfa acs. Taču tam tā īsti šobrīd vēl pietrūkst laika, jo Santai ir saspringts dzīves posms. Viņasprāt tā ir Dieva dāvana, redzēt visu sev apkārt tā, kā to redz meistarīgs, zinošs un talantīgs fotogrāfs. Ieguvums fotokursos – sastapt radošus cilvēkus, iepazīt viņu skatījumu, kas viņas prāt māca labāk par teoriju. Izstādē redzam, ka Santai lieliski padodas klusās dabas žanra attēli ar augu motīviem, apliecinot mūžīgo atjaunotni, skaistumu un harmoniju. Santa ir arī laba ainaviste, Beztam, atrodot savā ģimenes albumā 1950. – 1960. gadu Jēkabpils fotogrāfijas, tos pašus skatus fotografējot mūsdienās, izveidojusi interesantu „agrāk un tagad" foto sēriju ar pilsētas pārmaiņu attēlojumu un saistošiem salīdzinājumiem.

Taču fotogrāfijas ir jāskatās, nevis jāapraksta. Izstādē par minēto pārliecinieties paši.

Nodarbību cikls „Sarunas par fotogrāfiju" ietver daudzveidīgas tēmas. - Kas ir fotogrāfija? Fotogrāfijas dzimšana (Camera obscura; dagerotipija u. c.) Fotogrāfijas vēstures kuriozi un slavenāko bilžu stāsti. Kā izvēlēties sev piemērotāko fototehniku? Fotokameras uzbūves pamatprincipi. Kameras kopšana. Kā attīstīt spēju redzēt, kā ieraudzīt ritmus, abstrakto dabā? Izteiksmes līdzekļi fotogrāfijā – perspektīva, kustības attēlojums, telpas dziļums, asums, ekspozīcija. Kompozīcijas pamatlikumi. Kā kadrēt? Fotogrāfijas žanri. Kā darboties ar gaismu? Darbs studijā. Par ko stāsta Latvijas Fotogrāfijas muzejs? Kādas vērtības atrodam ģimenes foto albumos? Fotogrāfijas izglītības iespējas Latvijā un ārzemēs. Starptautiskais fotogrāfijas festivāls „Nordic Light" Kristiansunnā, Norvēģijā un populārais Austrumeiropas starptautiskais fotofestivāls „Mesiac Fotografie" Bratislavā, Slovākijā. Fotogrāfija un dators. Fotogrāfiju atlase un arhivēšana un citas tēmas. Teorētiskās zināšanas tiek nostiprinātas ar praktiskiem vai radošiem uzdevumiem dalībnieku individuālo darbu un, kas ļoti būtiski - fotogrāfiju analīzi. Nodarbību dalībnieki fotografē gan studijā, piemēram, apgūstot portreta žanru, gan dodas plenērā Jēkabpils ielās. Nodarbību cikls tāpat kā iepriekš noslēdzas ar kursantu kopīgu izstādi. Fotogrāfijā satiekas bezkaislīga, praktiska tehnika ar brīvu, netveramu radošumu, un tur slēpjas fotogrāfijas pievilcība un sarežģītība, kādēļ to var mācīties visu mūžu.

Īpaša pateicība Jēkabpils pilsētas bibliotēkai par iespēju parādīt izstādi.

Atstājiet komentāru