2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Ar lielu nepacietību gaidītais uguns skulptūru šovs tūkstošiem skatītāju sagādāja milzu vilšanos (FOTO)

Ar lielu nepacietību gaidītais uguns skulptūru šovs tūkstošiem skatītāju sagādāja milzu vilšanos (FOTO)

 Viens no Jēkabpils pilsētas svētku pasākumiem, ko jēkabpilieši un pilsētas viesi gaidīja ar vislielāko nepacietību bija Uguns skulptūru mistērija - "Pieci elementi", izvērtās par milzu vilšanos tūkstošiem skatītāju.
 
 
Reklāma par šo pasākumu bija izskanējusi tālu aiz Jēkabpils robežam un pilsētas svētku priekšvakarā gan Daugavas labajā, gan kreisajā krastā bija pulcējušies tūkstošiem cilvēku – gan jauni, gan veci, gan bērni. Daugavas kreisajā krastā visas iespējamās skatītāju vietas bija aizņemtas gan uz dambja, gan nogāzes, gan krastmalā. Tāpat arī Krustpils pusē Krasta iela un dambis bija cilvēku pilns. Visi gaidīja brīnumu.
 
 
Lēnām tumsa vakars, skanēja mūzika, Daugavas viļņos šupojās deviņas skulptūras latvju rakstu zīmju formā, desmitā lielākā – Austras koks uz Uguns šova sākumu vēl nebija atvesta un nostiprināta Daugavā pasākuma vietā. Visi pacietīgi gaidīja, kamēr lēnām, ņemot vērā laika apstākļus, brāzmaino vēju, skulptūru atved līdz pasākuma vietai. Tas prasīja vairāk nekā pusstundu no laika, kad šovam jau bija jāsākas. Visi cerēja, ka tūlīt, tūlīt viss notiks, tomēr nekā. Vakars tumsa arvien vairāk, vējš pieņēmās spēkā, cilvēki nogura, nosala, bērni sāka niķoties un auga augumā milzu neizpratne, kas īsti notiek? Vienīgais, ko varēja vērot bija nemitīgā trīs laivu kursēšana starp skulptūrām Daugavā, kas, iespējams, bija pamatota, bet no malas izskatījās, ka steigā tiek veikti pēdejie sagatavošanās darbi, lai gan par šova dienu un laiku visi zināja vismaz pusgadu iepriekš.
 
 
Gaidot laiks ritēja gausi, taču cilvēku neapmierinātība auga arvien lielāka. Daudzi nesagaidījuši, kad tad beidzot saks iedegt uguns skulptūras, devās prom. Lielākā daļa bija ģimenes ar bērniem. Daudzi sašutumā veltīja ļoti skarbus vārdus Jēkabpils domei un Kultūras pārvaldei. Vēl lielāku sašutumu radīja pasākumu organizatoru mēginājums izklaidēt publiku ar sasaukšanos, liekot vīriešiem saukt - ooo, sievietēm – oioioi, tas atgādināja Ziemassvētku vecīša saukšanu pie eglītes. Turklāt tas, ko runāja un spēlēja no skatuves bija ļoti vāji dzirdams. Labi dzirdēja tikai tuvumā stāvošie. No skatuves sacīto nevarēja sadzirdēt pat skulptūru izvietojuma zonā krastā stāvošie. Cilvēki jutās pazemoti un ļauni izjokoti.
 
 
Tie, kuri turpināja spītīgi gaidīt, pirmo uguns elementu aizdegšanos sagaidīja pulksten 23.50 nevis 22.30, kā bija solīts. Tā kā gaidīts bija ļoti ilgi, tad dedzināšanas process izturīgākajiem, kas vēl bija uz dambja, šķita pārāk gauss. Kad liesmas bija izgaismojušas deviņas mazākās skulptūras, pulkstens jau bija pusviens naktī un šova vērotāju pulciņs no tūkstošiem bija sarucis līdz dažiem simtiem. Visi gaidīja lielākās skulptūras iedegšanu. Taču gaidītājiem bija jāapbruņojas ar pacietību, jo pirms tās tika mēģināts palaist gaismas lukturus, kur visi pēc kārtas pat īsti nepaceļoties, nogrima Daugavas viļņos, naksnīgajās debesīs spēja pacelties vien trīs lukturi. Šādi neskaitāmie nesekmīgie mēginājumi vēl vairāk nokaitināja cilvēkus, kas bija neizpratnē, kāpēc vēl vairāk kavēt laiku ar pasākumu, ko nav iesējams realizēt un nepielikt punktu ar lielākās skulptūras iedegšanu. Kad beidzot, pirms pulksten vieniem naktī, bija sagaidīts kulminācijas brīdis, to vēroja vien daži desmiti skatītāju, no kuriem lielākā daļa nesagaidījuši brīdi, kad skulptura sadeg pilnībā, devās prom, jo ilgā nīkšana un salšana Daugavas krastā bija izsmēlusi pēdējos spēkus un atņēmusi prieku par Uguns skulptūru šovu.
 
 
Vēlāk noskaidrojās, ka tiem, kas bija uz pasākumu Sēļu sētā no skatuves esot paziņots, ka laika apstākļu dēļ Uguns skulptūru šovs pārceļas par stundu. Tāpat izrādījās, ka informācija par pasākuma pārcelšanu publicēta arī pašvadības Twitter kontā. Taču šo informāciju nezināja tūkstošiem cilvēku abos Daugavas krastos. Neviens no pasakuma organizatoriem neiedomājās atrast veidu, kā paziņot cilvēkiem, ka laika apstākļu dēļ uguns šovs par stundu tiek pārcelts, kaut vai ejot pa dambi un informāciju izklāstot ar megafona palīdzību gan vienā, gan otrā Daugavas krastā. Vislielāko neapmierinātību, dusmas un vilšanos sagādāja tieši informācijas trūkums. Jāpiebilst, ka sen nebija nācies dzirdēt tik skarbus vārdus Jēkabpils pašvaldības un pasākuma organizatoru adresē, viena no replikām, kas izskanēja visbiežāk liecināja, ja pašvaldību vēlēšanas notiktu pirmdien, neviens no pašreizējā sasaukuma deputātiem netiktu ievēlēts.
 
 
Tāpat arī neattaisnojās pasākuma laika pārcelšana, jo vējš nevis norimās, bet gan pieņēmās spēkā. Vismierīgākais laiks bija tieši ap to brīdi, kad uz pasākuma vietu tika atpludināta galvenā skulptūra un tajā brīdī pasākumu, iespējams, arī vajadzēja sākt, nevis pārcelt to brīdī, kad Daugavmalā jau pulcējušies tūkstošiem cilvēku. Tad visiem būtu prieks par Uguns šovu, pat ja to pilnībā baudīt būtu traucējis vējš, jo vējš tik un tā nerimās un ilgā gaidīšana, nezinot, kas notiek, neattaisnojās, bet gan tikai vairoja neapmierinātību un tūkstošiem cilvēku sagādāja milzu vilšanos.

Komentāri (0-10/40)

  • iivvee
    02.07.2018 18:16
    pro:
    Sandras Mikanovskas raksts manuprāt ir personīgo emociju uzplaiksnījums publiskā vidē.

    ļoti objektīvs vērējums uz emocijām kādas valdīja publikā.
  • aija++
    02.07.2018 18:16
    Piekrītu katram raksta autores vārdam...murgs tas bija....
  • Aloizs
    02.07.2018 18:16
    Labo parmaiņu pilsētas uguns murgs. Tas bija nemakulības paraugdemonstrējums , kā bez atbildibas un sajēgas rikot uguns šovus . Braucu no tālienes , lai redzētu šo uguns šovu ,bet tā vietā , smaga vilšanās.Kuram bija tā gudrā ideja , ka ja taisa latvju zīmes - dedzināšanai
  • aija
    02.07.2018 18:16
    Palasiet A.S.Gailītes pārdomas par šīm mistērijām!
    Kļūda jau tā,ka tika radītas šīs skulptūras ,elementi no Lielvārdes jostas.Es saprotu kāpēc neizdevās!Tādēļ,ka TO nemaz nedrīkstēja darīt!Reāli būtu veidot tiešām mistērijas,mistiskus tēlus.Varēja cildināt Daugavu,peldināt ziedu laivas,lai straume nes tālāk.Varēja ziedod Daugavai,kā senči teica dod ziedu.Šis mistērijas bija neapdomāts solis.
    Par Intu Ūbeli gan gribētos teikt labus vārdus,līdz šim man ir paticis viņas veikums,pārdomāts viss bijis.Jāņem vērā,ka ne viņa viena veidoos scenārijus.
  • Evija
    02.07.2018 18:16
    Santa:
    kamēr pašvaldībā nestrādās jauni, arī gados jauni, cilvēki, tikmēr kļūs tikai sliktāk. Jo ar vecumu jau mēs varam aizvien mazāk un mazāk................ :-))))


    Negribētu piekrist! Idejas pasākumā bija labas, organizēšana garām. Un te drīzāk varētu būt problēma, ka Kultūras pārvaldē lielākā daļa ir jauni cilvēki ar pieredzes trūkumu šāda mēroga pasākuma organizēšanā!
  • asad
    02.07.2018 18:16
    vissi pilsetassvetki bija domati vecakai paaudzei prekš jauniešiem nevienas grupas nebija labi ka vel bija vakara cita atputa pat nebija tolka iet staigat pa pilsetu ka tas tika darits citus gadus
  • Anta
    02.07.2018 18:16
    Jau kamer buveja tas skulpturas, garambraucot domaju-nekas jau tur tads ipashsh nevar but. Rikotajiem vajadzeja aizdomaties par lietus un veja iespejamibu. Un teikshu, ka ir- tie ridzinieki domaa, ka ir pasaules naba, atbildiba japrasa ari no vinjiem, samaksu samazinot par 80 procentiem.
  • pro
    02.07.2018 18:16
    Sandras Mikanovskas raksts manuprāt ir personīgo emociju uzplaiksnījums publiskā vidē.
  • Ilona
    02.07.2018 18:16
    Es arī šogad svētkos esmu pilnīgi vīlusies. Ilgāku laiku gaidīju amatnieku tirdziņu, jo bija konkrētas ieceres, ko iegādāties. Bet, piektdien, kas lielākajai daļai ir darbadiena ar normālu darba laiku līdz 17:00, pēc darba ierodoties Vecpilsētas laukumā, vienas pilsdrupas. Viena dzertuve un pusnovāktas teltis. Mans secinājums- ŠIS TIRDZIŅŠ BIJA TIKAI PRIEKŠ PENSIONĀRIEM UN BEZDARBNIEKIEM. Uz pārējiem pasākumiem vairs negāju principā un paldies Dievam, pēc atsauksmēm spriežot, neko neesmu palaidusi garām.........
  • Sašutums
    02.07.2018 18:16
    Un ko būtu darījuši,ja būtu lijis lietus?

Atstājiet komentāru