2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

7.februārī Viesītes pilsēta svin - 94. gadadienu

7.februārī Viesītes pilsēta svin - 94. gadadienu

Viesīte – pilsēta Sēlijā, Jēkabpils novadā, iepriekš dēvēta par Āžu miestu, vēlāk par Eķengrāvi un tikai 1926. gadā tiek nosaukta par Viesīti. Divus gadus vēlāk, 7. februārī ar Latvijas Republikas valdības rīkojumu Viesītes miestam piešķirtas pilsētas tiesības. Pēc kārtas Viesīte kļuva par 45. Latvijas pilsētu. Jautājumu par pilsētas nosaukumu un ģerboni uzticēja lemt speciālai komisijai. Priekšlikumi bija dažādi: Ozolaine, Ķikste, Jaunrīga, Jurjena. Tomēr komisija nolēma par labu vārdam Viesīte, kas ir baltu cilmes vārds un aizgūts no upes vārda.

Kopš tās dienas, kad Viesītei piešķirtas pilsētas tiesības ir apritējuši 94 gadi. Laikam ejot pilsētas ainava ir mainījusies – būvētas jaunas mājas, sakārtoti ceļi, infrastruktūra, tomēr, paaudzēm nomainoties, pilsētas sirdspuksti – sirsnīgie un talantīgie ļaudis, paliek nemainīgi.

Svinēsim svētkus kopā! Par godu Viesītes pilsētas 94. dzimšanas dienai, iedzīvotājiem būs iespēja apmeklēt dažādus svētku pasākumus Viesītē.

Viesītes muzejs “Sēlija” 4. februārī plkst. 10:00 aicina uz sarunām par Viesīti (Peldu ielā 2, Viesītē) – būs iespēja aplūkot vēsturiskas pilsētas fotogrāfijas, tiks demonstrēti Sēlijas novada televīzijas videoieraksti, kā arī ikviens aicināts dalīties atmiņās un pārdomās par Viesītes pilsētas pagātni un nākotni, svinot 94. gadus kopš pilsētas tiesību piešķiršanas.
Viesītes kultūras centrs “Sēlija” 6. februārī plkst. 15:00 aicina ieskatīties pilsētas vēsturē un koncertzālē baudīt Kaspara Markševica un mūziķu grupas koncertu “Visam savs laiks” un 11. februārī plkst. 17:00 Tradīciju zālē uz sarunu vakaru par Viesīti “Cik dažādi mēs esam…” Pasākumi notiek “zaļajā” režīmā, apmeklētājiem uzrādot derīgu Covid - 19 sertifikātu.

Foto: Viesītes muzeja “Sēlija” foto arhīvs

Avots; jekabpils.lv

Atstājiet komentāru