2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpilī šodien norisināsies akcijas "Baltijas ceļš" atceres pasākums (PAPILDINĀTS AR FOTO)

Otrdien, 23.augustā jēkabpilieši un novada iedzīvotāji aicināti doties pastaigā pa Daugavas kreisā krasta aizsargdambi un gremdēties domās par 1989. gada 23. augustā notikušo akciju “Baltijas ceļš”, kad aptuveni divi miljoni cilvēku sadevās rokās 600 km garā ķēdē cauri Baltijas valstīm, apliecinot vēlmi dzīvot brīvā un demokrātiskā valstī, liecina informācija Jēkabpils novada kultūras pārvaldes mājaslapā.

No plkst. 15.00 līdz 20.00 uz Daugavas aizsargdambja būs iespēja dzirdēt stāstus un atmiņas par tēmu “Baltijas ceļš”. Pasākuma organizatori arī aicina aizdomāties aizdomāties un aprunāties par tēmu “Vērtības – tad un tagad”.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

23. augustā pirms 33 gadiem ideja par cilvēku sadošanos rokās, tā savienojot akcijā "Baltijas ceļš" trīs Baltijas galvaspilsētas, radās Igaunijas Tautas frontes līderim Edgaram Savisāram. Tā tobrīd bija pasaules vēsturē nebijusi tautu demonstrācija, pieprasot savu valstu neatkarības atjaunošanu. 

"Baltijas ceļa" datums – 1989. gada 23. augusts – nebija nejaušs. Šajā dienā apritēja 50. gadskārta, kopš nacistiskā Vācija un staļiniskā Padomju Savienība noslēdza tā saukto  Molotova-Ribentropa paktu, sadalot Austrumeiropu divu totalitāro režīmu ietekmes sfērās. Šī vienošanās noteica trīs Baltijas valstu faktiskās neatkarības iznīcināšanu un šo nāciju nonākšanu padomju totalitārisma varā. 

Baltijas ceļš bija miermīlīga politiska manifestācija, kas tika rīkota ar mērķi pievērst pasaules sabiedrības uzmanību Baltijas valstu nelikumīgajai okupācijai un demonstrēt to iedzīvotāju vienotību prasībā pēc pašnoteikšanās un neatkarības.

Baltijas ceļš bija unikāla akcija ne vien Baltijas, bet visas Eiropas un pat pasaules mērogā. Nekad vēl nebija bijis tā, ka triju valstu iedzīvotāji vienotos dzīvā dalībnieku ķēdē, kura savienoja valstu galvaspilsētas – Viļņu, Rīgu un Tallinu.

Atstājiet komentāru