2025.gada 30. marts

Igmārs, Ilgmārs, Nanija

Konkursā "Labākais skolu ēdinātājs Latvijā" Zemgalē uzvarējusi Jēkabpils 2.vidusskola

Konkursā "Labākais skolu ēdinātājs Latvijā" Zemgalē uzvarējusi Jēkabpils 2.vidusskola

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas (LDUSA) un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) organizētajā konkursā "Latvijas labākais skolu ēdinātājs" 2024./2025.gadā uzvarējusi Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija, iegūstot vislielāko punktu skaitu visu reģionu kopvērtējumā.
 
Zemgalē par labāko ēdinātāju atzīta Jēkabpils 2. vidusskola.
 
Kā norāda konkursa organizatori, pavāru komandām šogad bija jāsagatavo ne tikai apraksts par savu komandu un ikdienas darbu, bet pirmo reizi bija jānorāda arī izmantoto produktu izcelsme. Tas sniedza žūrijai iespēju precīzāk novērtēt vietējo produktu izmantošanu skolu ēdienkartēs.
 
Tāpat LDUSA min, ka šogad vairākās skolās novērojama jauna tendence - pašu audzētu dārzeņu, zaļumu un garšaugu iekļaušana ēdienkartēs. Šī iniciatīva ne tikai uzlabojot maltīšu uzturvērtību, bet arī veicina skolēnu izpratni par pārtikas izcelsmi un sastāvdaļām.
 
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) skaidro, ka vidējās profesionālās izglītības iestādes drīkst izmantot pašu ražotus primāros produktus, piemēram, kartupeļus, salātus, burkānus, sīpolus, ja ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs ir reģistrēts dienestā. Papildu reģistrācija šādai darbībai nav nepieciešama.
 
LDUSA konkursa "Labākais skolu ēdinātājs Latvijā" projekta vadītāja un sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande norāda, ka papildus jau zināmajai problēmai ar pārmērīgu sāls un cukura patēriņu, šogad novērots arī palielināts tauku daudzums skolēnu ēdienkartēs. Tāpēc viņa pavāriem iesaka pievērst pastiprinātu uzmanību izmantotajam tauku daudzumam, lai mazinātu aptaukošanās un citu veselības problēmu risku.
 
Šogad konkurss tika organizēts ar LLKC un Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla aktivitātes "Vietējo lauksaimniecības produkcijas ražotāju un mājražotāju atbalsta programma" atbalstu. Tāpat, lai veicinātu izpratni un uzlabotu skolu ēdināšanas kvalitāti, LLKC turpinās sadarbību ar skolām, organizējot skolu pavāru apmācības.

Atstājiet komentāru