2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

"Nekā personīga": Bijušais Līvānu domes darbinieks kļūst par apakšuzņēmēju paša organizētā iepirkumā

"Nekā personīga": Bijušais Līvānu domes darbinieks kļūst par apakšuzņēmēju paša organizētā iepirkumā

Līvānu novada domes darbinieki jau pusotru gadu ceļ trauksmi par vairāk nekā divus miljonus eiro vērtu ielu pārbūves projektu. Viņi atklājuši iespējamus pārkāpumus projektā un aicina Līvānu mēru aizdomas pārbaudīt. Ilggadējais novada priekšsēdētājs Andrejs Vaivods ažiotāžā vaino politiskos konkurentus un problēmas noliedz, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Līvānu vēsturiskajā Ubaglīča rajonā atrodas simtiem privātmāju. 2020. gada pavasarī te sākās ielu pārbūve. Tieši laikā, lai līdz 2021. gada pašvaldību vēlēšanām iedzīvotāji redzētu progresu.

Iepirkumu komisijā strādāja seši cilvēki, bet gatavot dokumentus un detalizēti pētīt piedāvājumus uzdeva Būvniecības daļas darbiniekam Armandam Šarakam. 2020. gada maijā dome noslēdza līgumu ar pilnsabiedrību "VM VB".

"Kopumā projektā tiks pārbūvētas ielas gandrīz septiņu kilometru garumā. Tiks uzlabota lietusūdens novadīšana un atjaunoti, pārbūvēti ielas apgaismojuma stabi," 2020. gada jūnijā sacīja Armands Šaraks.

Pāris mēnešus vēlāk Šaraka kolēģiem radās nelāgas aizdomas. "VM VB" nolīga apakšuzņēmēju SIA "Trimaļnīki" no Jēkabpils. Tās vienīgais īpašnieks bija kāds Gundars Ašaks, taču atsauksmes portālā "sudzibas.lv" liecināja, ka firmā saimnieko arī Armands Šaraks. Tas pats, kurš organizēja Līvānu ielu pārbūves konkursu. Internetā atrodami Jēkabpils valsts ģimnāzijas skolēnu saraksti liecina, ka abi bijuši klasesbiedri. Pašvaldība interešu konfliktu atrisināja, panākot Šaraka aiziešanu no darba. Mēnesi vēlāk viņš oficiāli sāka strādāt "Trimaļnīkos".

"Notika saruna priekšsēdētāja kabinetā, kurā piedalījos es, priekšsēdētājs, būvinženieris Šaraks un kurā es pateicu, ka būvinženieris Šaraks ir diskreditējis sevi manās acīs un es kopā ar viņu vairāk nestrādāšu. Pēc tās sarunas apmēram pēc divām nedēļām Šaraks uzrakstīja atlūgumu. Bet ne ar vienu vārdu viņš netika pieminējis, ka tie ir meli, ka apvainojums interešu konfliktā būtu meli," saka Uldis Skreivers, Līvānu novada pašvaldības izpilddirektors.

Šaraks noliedz, ka viņam iepirkuma laikā būtu bijusi kāda saistība ar “Trimaļnīkiem”. Sūdzības internetā esot safabricējuši kolēģi Līvānu domē.

Firmas "Trimaļnīki" oficiālā adrese ir bijušās Līvānu mežniecības ēkā. To uzņēmums par 87 eiro mēnesī nomā no pašvaldības, taču ēka jau gadiem ir pamesta. Tiesības uz 30 gadiem izmantot īpašumu firma ieguva teju vienlaikus ar rezultātu ielu pārbūves iepirkumā. Pašvaldība jau trīsreiz bija organizējusi nomas tiesību izsoli, bet bez panākumiem.

Pēc Šaraka aiziešanas par Ubaglīča projektā atbildīgo iecēla pašvaldības darbinieku Aināru Skromānu. Pētot iepirkuma dokumentus, viņš pamanīja arī citas dīvainības. Ielu pārbūves projektā bija prasīts uzstādīt 195 gaismekļus, bet uzvarējusī firma savā piedāvājumā bija iesniegusi cenu par 182. Ja aprēķinos būtu iekļauts īstais skaits, tad uzvarētu cits uzņēmums.

Aizdomīgs bijis arī "VM VB" iesniegtās summas labojums jau pēc visu piedāvājumu atvēršanas. Uzņēmuma sākotnējais piedāvājums bija 2,2 miljoni eiro. Teorētiski uzņēmumi drīkst labot aritmētiskas kļūdas jau iesniegtos pieteikumos. "VM VB" it kā pamanīja šādu kļūdu peļņas aprēķinā un savu cenu palielināja par 109 tūkstošiem eiro. Tas nodrošināja to, ka piedāvājums aizvien bija zemākais no visiem, bet no tuvākā konkurenta atšķīrās tikai par 20 tūkstošiem. Izpilddirektors 2020. gada rudenī par aizdomām informēja KNAB.

Izpilddirektors un jaunais projekta vadītājs Skromāns apgalvo, ka vairākkārt par savām aizdomām vērsušies pie novada priekšsēdētāja Andra Vaivoda. Vārdos mērs pievienojies darbinieku bažām, taču nekāda rīcība nesekoja. Iespējams, pašvaldību vēlēšanu tuvuma dēļ politiķi nevēlējās iepirkumu apturēt un radīt skandālu. Arī to, ka kļūdas neviens nepamanīja pirms līguma noslēgšanas domes darbinieki skaidro ar priekšsēdētāja spiedienu iepirkumu pabeigt pēc iespējas ātrāk. Tagad viņi uztraucas, ka vaina tiks novelta uz darbiniekiem.

To apstrīd darbinieki, apgalvojot, ka mērs kopš paša sākuma pastiprināti interesējies par konkrētā iepirkuma gaitu un tagad – arī būvniecības darbiem. Viņš arī izdarot spiedienu pazemināt kvalitātes prasības Ubaglīča projektā, lai samazinātu būvnieka izmaksas.

Andris Vaivods Līvānus vada jau teju 20 gadus. Kopš 2013. gada viņš startējis Zaļo un zemnieku savienības sarakstā, taču pagājušajā gadā pieskaņojās varas maiņai par reģioniem atbildīgajā VARAM ministrijā un pievienojās "Latvijas attīstībai". Ubaglīča projekta ažiotāžā viņš vaino bijušos līdzgaitniekus no ZZS un konkurentus no Latvijas Reģionu apvienības.

Vaivods pārliecināts, ka arī izpilddirektors un citi darbinieki pret viņu sazvērējušies politisku iemeslu dēļ.

KNAB "Nekā personīga" informēja, ka, pārbaudot tam iesniegto informāciju, nav konstatējis interešu konfliktu Šaraka rīcībā. Līvānu mērs korupcijas apkarotājiem apgalvojis, ka Šaraks nekādus lēmumus nav pieņēmis.

Tuvākajos mēnešos Līvāniem draud jauns skandāls, kurā iesaistīts “Trimaļnīku” vārds. Bijušās mežniecības ēka saistīta ar pirms vairākiem gadiem īstenotu Eiropas fondu finansētu ielu būves projektu. Lai pierādītu, ka ieguldījumi bija vajadzīgi, domei līdz martam jāuzrāda, ka blakus remontētajām ielām notikušas ievērojamas investīcijas un radītas jaunas darba vietas. Sapnis bija panākt SPA un viesu nama ierīkošanu mežniecības ēkā. Privātam investoram – “Trimaļnīkiem” - līdz šī gada pavasarim tajā bija jāiegulda ap pusmiljonu. Ieguldījumu vietā Ubaglīča būvnieki teritoriju izmantojuši no vecajām ielām norakto materiālu izgāšanai.

"Šobrīd līgums ir lauzts, mēs gatavojam vēlreiz iepirkumu. Ja kāds dzird, Līvānos ir vajadzīgs viesu nams. Tur ir šī mežniecības ēka, burvīgā, starp citu, vietā, blakus ir laukums pie upes, kur šobrīd ir nokrauta grunts, bet pēc tam tiks nolīdzināts," saka Vaivods.

Firma "Trimaļnīki" decembrī izslēgta no Būvkomersantu reģistra, bet Valsts ieņēmumu dienests nodokļu parādu dēļ tam noteicis aizliegumu reģistrēt vai mainīt komercķīlas.

Komentāri (0-10/27)

  • Zuze
    19.01.2022 08:35
    Baigā miskastē izveidojusies tā dome. Ne velti darbinieki bēg no tās. Protams, pirmspensijas princesēm domā viena- līdz pensijai savilkt, līdz ar to pusmaksimu ziepju izpirkusas, lai ielīstu dažam labam...
  • Solo
    18.01.2022 18:19
    Kam tāds Šaraks saiemā vajadzīgs. Tagad ne viņš, ne Vaivods, ne Kraukle pat līdz sarakstam netiks, šī trijotne ir labi pastrādājusi un pietiekoši sašmucējusies.
  • Lauris
    18.01.2022 17:57
    Ja tāds Šaraks uz Saeimu, tad visam pizedc. Tas tak augstākas klases afērists. Ko dome nezināja, ka katrā objektā, ko pieskatīja Šaraks darbojās Trimaļnīki vai spieda iznomāt tehniku, lai mazāk čakaretu? Brīnums, kā tikai tagad atklājās. Un vēl tāds cilvēks politikā lien.
  • Hi
    18.01.2022 15:30
    Armandu uz saimu vaig. Abus ar Līvānu šefu. Tādu tur daudz- varēs visi šeptēt.
  • Modris
    18.01.2022 13:04
    Jā politiķis. Te notiek netīra politiskā spēle, jo JKP iestājas par godīgu un no korupcijas brīvu valsts pārvaldi, kas ZZS nepatīk. Tāpēc visa Ubaglīča lieta ir speciāli safabricēt ar mērķi vājināt JKP un apmelot Armandu. Nekur nav pārkāpti noteikumi, ja aiziet strādāt uz firmu un firma nepieder viņam. Šī kampaņa ir ZZS pret JKP un konkrēti pret Armandu, kā bezkompromisa politiķi no JKP
  • HI
    18.01.2022 12:27
    Politiķis???? Hāaaaaaaaaa. Mahinators.... Trimaļnīki "pārvilināja" izdzīto speciālistu... Tik izcilu, ka paši Trimaļnīki pa burbuļi aizgāja. Nekas, nodibinās jaunu kantori, Līvānu galvenais činavnieks atkal varēs slēgt līgumu par "lepnā" ofisa nomu. I vilks paēdis, i auns dzīvs.
  • Modris
    18.01.2022 11:18
    Kur rakstīts, ka nevar no domes iet strādāt uz privātu firmu. Ja firma pārvilina labu speciālistu, tad dome pati vainīga, ka SIA Trimaļnīki varēja piedāvāt Armandam labākus darba nosacījumus. Tā visa melnā kampaņa ir sarīkota pret Armandu, jo viņš kandidēja no Jaunās konservatīvo partijas un viņš ir neērts politiķis daudziem Jēkabpilī un Līvānos
  • Austris
    18.01.2022 09:17
    Nezinu, ko vietniece savam priekšniekam kafijā lej, bet izskatās, ka šis tālāk par savu lielo degunu neredz. Tūlīt domes administrācijas direktors būs vietnieces uzticības persona Jurītis un varēs mierīgi, bez liekas piepūles ikgadējo pilsētas saimnieku sūtīt atpūtā.
  • Vēsma
    18.01.2022 06:50
    Cilvēciņi, Jūs nesaprotat, ka tas speciāli tiek darīts. Interesanti, kurš jeb kura pasauca nekā personīga. Patiniet filmu atpakaļ, kas novadā atbildēja par publicitāti, tieši tā Kraukles kundze. Redzēsiet, nepaies ilgs laiks, kā Vaivodu nometīs un Kraukles kundze būs novada saimniece, jo nevienā skandālā viņa nefigurē un no viņas visur ir klusums, par Facebook, kur parasti viņa rosās.
  • Kode
    17.01.2022 22:30
    Tas ir Vaivoda stilā, visus apmelot un pašam palikt nevainīgam. Visās viņa runās dominē vārds es, es, es, es, es, es, es, es, es, es, es, es, es, es, es, es, es, es, es..........
    un tā līdz bezgalībai.............ai, ai, ai...........
123

Atstājiet komentāru